Hello There, Guest! Login Register


Prajire ieftina, acasa

#1
Am vazut in ultimele zile tot mai multe filmulete legate de prajitul acasa cu aparatul de floricele. Nu pare ceva complicat, poate la racire trebuie avuta ceva atentie si tehnica. Intr-un clip era cineva care facea carbuni luciosi, dar se pare ca o si bea. El prajea pe o tija de rotisor la un gratar cu gaze.Sunt tentat sa incerc si eu, astfel avand in permanenta cafea cu adevarat proaspat prajita. Printre colegi a incercat careva? Are cineva ceva de zis despre acest subiect? Legat de modelele de masini disponibile pe la noi am remercat 2:
Model cu paleta.
si
Model cu suflanta.
In alta ordine de idei, cel putin la posesorii de Vario, dar e bun la toate rasnitele fara dozator, am descoperit paharelul ideal de iaurt pentru pus in filtru la rasnire: cel de Muller froop.
Pot spune ca nu mai cade aproape fir de cafea nici macar in baza cutiei. Se scoate bineinteles acel carlig pentru portafiltru, dar daca taierea e facuta la inaltimea ideala se sprijina excelent in buza paharului. Pe mine m-a bucurat aceasta descoperire (de mult incerc felurite paharele), cele de la Muller find si cele mai groase in material de la noi.
Izzo Alex Duetto III|La Pavoni Pro|Cafflano® Kompresso|Aero Press|Honne|Anfim Lusso|Kinu M47|MYY47 Aerolite|Sözen Değirmen|Aillio R1 Bullet|.
 
Reply
#2
L-ai putea incerca pe acesta. Prăjesc cu el de cel putin jumătate de an însă am observat că tinde să o prăjească prea repede. De aceea îți recomand să mergi printr-un târg de vechituri să încerci unul second hand.
Eu mi-am achizitionat unul de rezervă dintr-un târg din Cluj la 10 lei. Am rezultate mai bune cu el decât cu cel nou. Este mai uzat, deci prăjeste mai lent => yum. În plus, prețul.
 
Reply
#3
(19-08-2012, 10:49)anticristi Wrote: L-ai putea incerca pe acesta.
Cata cafea pui in el, 85g? Cam in cat timp e gata 5, 6 minute? Cum faci racirea? Cafea verde de unde iei.
Izzo Alex Duetto III|La Pavoni Pro|Cafflano® Kompresso|Aero Press|Honne|Anfim Lusso|Kinu M47|MYY47 Aerolite|Sözen Değirmen|Aillio R1 Bullet|.
 
Reply
#4
In general pun între 75-95 de grame. Depinde și de temperatura de afară. Poți să începi de la un 70 de grame și să continui să urci până când observi diferențe mari între gradele de prăjire din acel lost de cafea (uneven roasting). Eu am atins acel prag pe la ~110 grame.
Depinzând care e gradul tău preferat de prăjire (și, bineînteles, prăjirea specifică tipului de boabe), ea durează între 5-7 minute oprită chiar la începutul celui de-al doilea crack. Prefer o prăjire cât mai lentă deoarece aceasta dezvoltă mai bine aromele. Pentru prăjirile scurte cu prăjitorul cel nou din linkul dat de mine mai sus (3-4 minute), am observat o aromă acrișoară și parcă de pâine necoaptă în ceașcă. Din această cauză am recomandat un prăjitor mai uzat.
Răcirea o fac folosind două site de metal iar cafeaua fierbinte o arunc dintr-o sită în cealaltă. Evit din răsputeri să prăjesc când temperatura de afară este ridicată din cauza timpului mai scurt de prăjire precum și a timpului mai lung de răcire. În perioada de vară, prăjesc în general seara. Am evitat să răcesc folosind apă. Sunt puțin sceptic deși poate nu este cazul.
Cafeaua verde o comandam de la semiramis. Însă am găsit un furnizor în Germania și mi-am cumpărat 2 kg de Yirgacheffe (link). Transportul în România este cam scump, aproximativ 40 de euro pentru 2 kg de cafea, însă am rezolvat această problemă rugând pe cineva să mi-o aducă în țară și ... încă o aștept. Interesant este faptul că ei spun despre acea cafea că ar fi de gradul 2.
 
Reply
#5
(19-08-2012, 11:45)anticristi Wrote: In general pun între 75-95 de grame.
Multumesc mult. Cafeaua o folosesti pentru espresso sau alta metoda?Astept cu nerabdare noi posturi de la tine. Nu tind sa ma axez numai pe cea rajita de mine, dar vreau sa am mereu cafea proaspata, neavand prajitorie in oras.
Izzo Alex Duetto III|La Pavoni Pro|Cafflano® Kompresso|Aero Press|Honne|Anfim Lusso|Kinu M47|MYY47 Aerolite|Sözen Değirmen|Aillio R1 Bullet|.
 
Reply
#6
Ernest poate ne dezvaluie din secretele lui, caci spunea ca foloseste un model de pop corn maker pentru prajit!
#Lelit Bianca V3 Black #EK43S + SSP & Titus carrier #Honne Slim #Kinu Titan
 
 
Reply
#7
Cafeaua prăjită o folosesc doar pentru espresso, dar tare m-ar tenta și un aeropress pe viitor. Rolleyes
Îmi convine mult să o prăjesc acasă din același motiv ca al tău: prospețimea cafelei. Trebuie însă să ai grijă să o lași la "respirat". Primele 12-24 de ore trebuie ținută într-un recipient cu capacul deschis iar următoarele 3-4 zile capacul trebuie ținut închis. După 4-5 zile de la prăjire, când vei deschide recipientul, te va bucura foarte mult mirosul.
Eu folosesc exclusiv cafea prăjită în casă. 70 de grame de cafea prăjită (din vreo 85 de grame de cafea verde inițială) îmi ajunge cam jumătate de săptămână. Nu mi se pare ceva greu, să prăjești acasă.
 
Reply
#8
momentan popcorn-ul la care prajeam a trebuit sa se intoarca la stapanul de drept, fata lui cerand cu insistenta floricele Smile
Daca nu stati la casa sau nu aveti un balcon maricel, ganditi-va ca tb sa faceti si curat dupa. Cele mai multe 'probleme' din acest punct de vedere le am cu brazilia.
Din ce am comandat ultima data, am prajit tot yirga. 150 de gr le-am facut varza. restul acceptabil spre bine. faza a fost ca nu isi schimbau culoarea deloc, un moment in care mi-am citit un mail si cat pe ce sa iau foc. o sa caut o masina de facut paine plus un pistol cu aer cald. mi se pare un setup mai solid.
grade 2 in etiopia nu e neaparat necesar sa fie grade 2 din scaa. dar chiar si asa, e o cafea senzationala, cu o 'imagine' distincta fata de ce am intalnit pana acum. adica daca imi pui sub nas jamaica, galapagos si yirga, probabil ca in 4 din 5 incercari as ghici cafeaua din etiopia.
Aeropress, V60, Kalita wave, Kinto 01, Hario Syphon, Gabi Master A, Comandante Nitro blade, Hario v1 scale, Acaia Pearl, Acaia Lunar,  Synesso, Mythos 1
 
Reply
#9
http://www.youtube.com/watch?v=YDnRKhIKVdw&feature=plcp
 
Reply
#10
Buna tuturor,

Voi de unde cumparati cafeaua verde? Din tara sau de afara? Daca a cumparat careva de afara, trebuie platite ceva taxe de import daca cumpar cantitati mai mari de cafea verde (strict pt. uz personal)?
Eu prajesc cafeaua (sau mai bine zis prajeam cand mai aveam cafea verde) cu o combinatie de aparat de facut paine / suflanta de aer cald. E un pic mai complicat decat cu aparatu de facut popcorn dar se pot praji cantitati mai mari si se poate contola temperatura mai bine.
 
Reply
#11
Informatii despre taxe ne pot oferi Papajacques sau honciucmihai care sunt si prajitori.

Dar sursele lor nu cred ca le vor dezvalui. Oricum, ca persoane fizice, nu se merita sa cumperi verde de la marii distribuitori mondiali, pentru ca ai nevoie de cantitati mari ca sa obtii preturi mici. Si nici nu cred ca vand. De aceea trebuie sa gasesti prajitorii care au cumparat deja cafea verde si iti pot revinde si tie. Din informatiile mele, singurul prajitor care ar fi de acord sa vanda si cafea verde, la un pret mai mic decat cea prajita (parca pe la 10E/kg) este Leonard Cafe. Dar nu stiu daca se "incurca" la 1kg/doua.

Majoritatea userilor de pe acest forum cumpara de la prajitorii, neavand scule adecvate pentru a praji cafeaua. Exista doua exemple stralucite care au realizat cuptoare foarte interesante. Dragos cu acest model de prajitor facut in-house si hadriano cu acest model.

Acum depinde si de ce posibilitati ai sa cumperi verde la preturi foarte bune si de cat de bine stapanesti tehnica prajitului, o meserie profund manuala, care se bazeaza foarte mult pe senzorii creierului tau. Si cum se gasesc cafele prajite asa cum trebuie la preturi intre 60-90 de lei/kg (Sarkis, Papajacques, Ecuator Cafe etc.), e foarte greu sa gasesti rostul investitiei intr-o instalatie artizanala de acest tip.
#Lelit Bianca V3 Black #EK43S + SSP & Titus carrier #Honne Slim #Kinu Titan
 
 
Reply
#12
Eu am cumparat cafea verde de la Semiramis si de la Ecuator Cafe. Ecuator avea un pret foarte bun pentru Yirgacheffe (my favourite).
Intre timp, am renuntat sa-mi mai prajesc cafea acasa (foloseam un aparat de facut popcorn) deoarece nu am putut obtine rezultate satisfacatoare fata de ceea ce cumperi deja prajit. Asta desi pretul era ... foarte ok si ieseai cam la jumatate de pret (tinand cont si de faptul ca, la prajire, cafeaua isi pierde cam 15% din greutate; dar asta tine f mult si de gradul de prajire atins).
Espresso: Londinium-R
Râșnițe: Hedone Honne Slim, Kinu M47
Site: VST 18g ridgeless, IMS 21g
Duș: IMS Precision µ200
Brew: GOAT STORY GINA - Smart, Brewista Artisan Kettle, Aeropress
Misc: Motta Distribution Tool, Londinium Distribution Tool, Londinium Dosing Funnel, Espazzola
 
Reply
#13
Concret, la ce preturi ai luat verde de la cei doi?
#Lelit Bianca V3 Black #EK43S + SSP & Titus carrier #Honne Slim #Kinu Titan
 
 
Reply
#14
Semiramis: nu-mi aduc prea bine aminte, dar era undeva pe la 60-70 lei/kg.
Ecuator Cafe: 35-40 lei/kg.
Cafea Ethiopia Yirgacheffe.
Espresso: Londinium-R
Râșnițe: Hedone Honne Slim, Kinu M47
Site: VST 18g ridgeless, IMS 21g
Duș: IMS Precision µ200
Brew: GOAT STORY GINA - Smart, Brewista Artisan Kettle, Aeropress
Misc: Motta Distribution Tool, Londinium Distribution Tool, Londinium Dosing Funnel, Espazzola
 
Reply
#15
Multe multumiri lui anticristi si Lyvyoo pentru raspunsurile prompte. Am sa incerc la Ecuator Cafe care au preturi bune din cate vad.

Motivul pentru care prefer sa cumpar cafea verde si sa o prajesc singur e ca beau cafea facuta la filtru sau presa franceza si cafeaua care se vinde prajita la noi e de obicei prajita mediu (cel putin). Mie imi place cea prajita mai usor sa isi pastreze din aciditate si caracter.
Instalatia artizanala de prajit cafeaua o am deja, am si un pic de experienta la prajit si ce-i mai important e ca imi place sa fac asta.
 
Reply
#16
salut
scriu si eu la acest thread, pt ca ma pasioneaza prajitul acasa.Eu mi-am facut acel cuptor cu turbo oven care se vindea la tv, cu motoras de ridicat geamul, cu o cratita de inox gaurita, spaghetiera, si doua sonde K.Am mai pus inca o rezistenta suplimentara dedesupt pt momentele grele cu cantitati mari de cafea.In total sunt 2000W, si se poate merge cred, pina la 600-700 grame.Eu fac 400, mai mult merg acum pe 300gr.Cam 12 minute maxim 15.Nu e simplu deloc, constantza rezultatelor este ceva greu de atins, dar fac progrese.Pot sa zic c anu am aruncat nici o cafea, toate erau baubile, dar cateodata mai ies si naspa.Si la case mari se intampla, cu aparate profi.
Legat de cafeaua verde, cam ciudate preturile pe acel site german.Nu ca nu ar fi ok, dar cum de una grad 5 are acelasi pret ca o yirgacheffe grad 2.Asa ceva nu cred ca exista Smile.Yirgacheffe e intradevar super, mai buna, relativ totusi am baut o kenia tot gr2.
 
Reply
#17
Tu la ce preturi ai luat verde? (o sa creada userii noi ca vorbim de iarba) Smile
#Lelit Bianca V3 Black #EK43S + SSP & Titus carrier #Honne Slim #Kinu Titan
 
 
Reply
#18
cam 8 euro maxim pe kg...cea mai eftina vreo 5euro, iar cea mai scumpa, parca guatemala special vreo 8.50.
Din ce am inteles, pretul e oarecum relativ, aceiasi cafea, marca, soi origine, poate costa 20 euro( engros vorbind) dar si 0.2 euro.Poate pare exagerat, dar se gasesc cafele si de 40 de ani vechime..fara gluma.SAu grad 5 din recolte de care nu vrem sa pomenim Smile.Importanta e calitatea.Fac un exemplu, cum ar zice domn Vanghelie...vorbam cu nea Terzi ca eu am o Columbia supremo care imi place f mult, omul stramba din nas si zice ca mm, ultima recolta nu e f buna, lalala.Eu intervin si zic ca pe factura scrie productie august 2011....aaa, se schimba treba zice el, atunci a fost o recolta buna.Din ce am inteles, cafeaua se culege de doua ori pe an.Nu imi e clar , chair su nt curios, cam ce productii se fac la hectar,oricum nu castiga mult fermierii Smile.Legat de cafeaua verde, eu cel putin f greu am gasit in Italia, unde nimeni nu se gandeste sa prajeasca acasa.Pot zice ca am avut bafta, din zeci de cautari doar cineva a fost dispus sa imi trimita.Parca am mai scris in prima secunda omul, vorbind cu el la telefon, credea ca eu vorbesc de saci, nu de kilograme Smile.Apoi m-a luat tare, ce tip vreu, spalata, natural, ce soiuri, cum o prajesc, si cand a vazut ca am o minima idee a zis, hai, va trimitem 6 kileSmile.En-gros. preturile cred ca sunt pe la 4-5 euro pe kg, cafele normale.Eu as vrea o kenia, dar nu am gasit la preturi normale, la 50 de euro deja e prea mult
 
Reply
#19
Kenya la pret normal iti iei din Romania cand vii Smile

Sa faci un film cu telefonul sa-l vedem si noi pe nenea asta Terzi in actiune. Il pui sa salute Romania si espressomanii de aici Smile
#Lelit Bianca V3 Black #EK43S + SSP & Titus carrier #Honne Slim #Kinu Titan
 
 
Reply
#20
Despre secretele prajirii puteti afla de la mine! nu este o mare filosofie! Important este sa-ti placa cafeau! Chiar sa o iubesti! Daca ai si ceva banuti pusi deoparte ai scapat de stress! Magazin de Cafea!
 
Reply
#21
Bravo Radu !
"" Important este sa-ti placa cafeaua! Chiar sa o iubesti! "" ai concluzionat nu bine ci foarte bine
Prajitor Probat, Rasnite Mahlkonig si Bunn
 
Reply
#22
(07-12-2012, 22:22)hadriano Wrote: salut
scriu si eu la acest thread, pt ca ma pasioneaza prajitul acasa.Eu mi-am facut acel cuptor cu turbo oven care se vindea la tv, cu motoras de ridicat geamul, cu o cratita de inox gaurita, spaghetiera, si doua sonde K.Am mai pus inca o rezistenta suplimentara dedesupt pt momentele grele cu cantitati mari de cafea.In total sunt 2000W, si se poate merge cred, pina la 600-700 grame.Eu fac 400, mai mult merg acum pe 300gr.Cam 12 minute maxim 15.Nu e simplu deloc, constantza rezultatelor este ceva greu de atins, dar fac progrese.Pot sa zic c anu am aruncat nici o cafea, toate erau baubile, dar cateodata mai ies si naspa.Si la case mari se intampla, cu aparate profi.
Legat de cafeaua verde, cam ciudate preturile pe acel site german.Nu ca nu ar fi ok, dar cum de una grad 5 are acelasi pret ca o yirgacheffe grad 2.Asa ceva nu cred ca exista Smile.Yirgacheffe e intradevar super, mai buna, relativ totusi am baut o kenia tot gr2.

Imi pare bine ca mai gasesc si alti pasionati de prajirea cafelei. Eu prajesc cu o combinatie de masina de facut paine si suflanta de aer cald + senzor de temperatura introdus in cuva aparatului de facut paine. As fi interesat daca vreun alt pasionat a gasit o curba de temperatura la prajire care sa maximizeze gustul - sa-i zic dulce - al cafelei fara sa piarda insa mult din aciditate? Poate cineva sa sugereze o carte buna care sa descrie procesele chimice ce se petrec la prajirea cafelei si influenta cresterii temperaturii la diferite momente in timpul prajirii asupra diferitelor caracteristici ale cafelei rezultate?
 
Reply
#23
Pana una alta, poti urmari si postarile lui Papajacques de pe Softpedia, forumul unde ne-am cunoscut initial, iar daca ai intrebari, Radu de la Papajacques intra destul de des pe espressoman. Sunt grafice si informatii stiintifice interesante in postarile sale, incepand de la cea din link-ul meu si pana la cele mai recente. La fel hadriano facuse niste constatari interesante, tot acolo. Daca ai timp, poti citi intreg topicul caci este de manual.
#Lelit Bianca V3 Black #EK43S + SSP & Titus carrier #Honne Slim #Kinu Titan
 
 
Reply
#24
(27-12-2012, 11:42)Lyvyoo Wrote: Pana una alta, poti urmari si postarile lui Papajacques de pe Softpedia, forumul unde ne-am cunoscut initial, iar daca ai intrebari, Radu de la Papajacques intra destul de des pe espressoman. Sunt grafice si informatii stiintifice interesante in postarile sale, incepand de la cea din link-ul meu si pana la cele mai recente. La fel hadriano facuse niste constatari interesante, tot acolo. Daca ai timp, poti citi intreg topicul caci este de manual.

Multumesc pentru link. Am parcurs in mare tot topicul, nu am gasit chiar detaliile pe care le cautam dar a fost o lectura interesanta oricum. Am gasit ceva detalii in alta parte. Postez linkul aici in caz ca exista alte persoane interesate de detalii: http://www.sweetmarias.com/roast.carlstaub.html .
Cu aceste informatii plus o intelegere a modului in care compusii respectivi contribuie la gustul cafelei (si multa experimentare Smile ) se poate ajusta caracterul cafelei prajite pe gustul prajitorului. Am sa incerc cateva profiluri diferite de prajire acum ca am niste cafea verde cu care pot experimenta.
 
Reply
#25
Nu uita sa revii si aici cand mai ai noutati/concluzii/link-uri Smile
#Lelit Bianca V3 Black #EK43S + SSP & Titus carrier #Honne Slim #Kinu Titan
 
 
Reply
#26
exista cel putin o metoda de prajit cafea acasa, comoda si economica, usor de insusit, cu rezultate consistente si incomparabil mai bune decat cele in media posibilitatilor de aprovizionare!
ma refer la prajirea in "pat fluid", cu un anume tip de prajitor de floricele cu aer cald, modelul cu camera cilindrica si fante dispuse lateral la baza cilindrului;
originalul e cel numit West Bend Poppery II, iar la noi, modele similare se numesc Geepas GPM825 (in jur de 110 lei), sau Trisa 7707 (acesta, cu carcasa de inox, la 150 lei) etc.;
din abundenta de informatii am detasat capitolele speciale din forumuri ca home-barista, sau cofeegeek, coffe snobs, dar si sweet maria's - amintita deja in postul precedent, unde topicul home roasting e detaliat competent si generos, altceva decat un 'tratat' in domeniu, de regula plecat pe camp intr-ale chimiei, si sarac in informatii practice...
se pot vedea clipuri cu o prajire simpla, cam ca si cea a floricelelor, sau aici
dar si analize comparative a diverselor prajitoare de casa, metode de apreciere a calitatii prajirii, sfaturi DIY etc.

cu popper-ul, cafeaua se prajeste in loturi mici de 72-85g, mai multe loturi la 2-4 zile odata fac eu; astfel am in permanenta cafea prajita proaspat si din multe varietati preferate, la un consum zilnic mic, de 50-70g;
daca ar exista o prajitorie in apropiere, una buna, as lua si de acolo;
dar prajirea acasa ramane mult mai economica, cu rezultate calitative surprinzator de bune si libertate de alegere;

metoda are in plus avantajul de a fi scalabila: inceputul e usor, cu prajitorul simplu, rezultatele sunt incurajatoare, se poate chiar merge asa macar niste luni bune; ajuta un termometru, in orice caz un cronometru; youtube e plin de 'show'-uri;

pe urma, se poate modifica treptat, cat isi permite sau doreste fiecare, ajungand la o instalatie - suficient de simpla si robusta - cu care se poate controla prajirea potrivit unor profile standard sau customizate, manual sau automat, cu sau fara calculator conectat!

ce folosesc acuma e un Geepas modificat, cu proba de temperatura (K) in centrul vortexului, cu circuite separate pentru fiecare din cele 2 rezistente si pentru ventilator (acesta trecut printr-un dimmer pentru iluminat), cu fante suplimentare de ventilatie ('fante' e un eufemism: e vorba de gauri mai mari in carcasaSmile
urmarind temperatura aerului in vortex si durata, se poate controla din rezistente si flux ventilator, un anume profil de prajire temp/timp; durata totala e de min. 9 minute, impartita de regula in 3 faze, cu rampele corespunzatoare;

un proiect realizabil - documentat pe net - este un popper modificat cu PID (de rampa) pentru controlul puterii (prin control proportional in timp), eventual cu PID si in variatia fluxului de ventilatie; toate programabile, deci o prajire controlata automat;
deja aici ne apropiem de solutia unui prajitor consumer programabil (500-1000$);
ce-i drept, in aceasta categorie - de casa - exista putine modele si acestea pentru loturi ceva mai mari - sute de gr spre Kg;
o exceptie notabila era Hearthware iRoast2 (200$), dar e vechi, din 2006, si nu se mai fabrica;(
un iRoast3, probabil cu interfata calculator, ar fi spulberat orice alternativa de popper imbunatatit, dar nu exista nici un semn ca ar mai apare vreodata;

prin includerea 'zonei' de boabe verzi in workflow, dispar probleme legate de calitatea si prospetimea cafelei, de gradul de prajire, de conservarea (la rece sau nu) a boabelor prajite etc.;
apar multe alte grade de libertate in cautarea unui espresso mai bun, dar apare si o alta problema - procurarea boabelor verzi de calitate;
cel putin aici, scala de timp e alta: boabele verzi pot fi pastrate fara masuri speciale si fara nici un compromis de calitate, foarte multe luni de la data culesului;
se vorbeste de (barista Chris Babbie's Rule of Fifteens):
boabe verzi - 15 luni, boabe prajite - 15 zile, cafea macinata - 15 min, (cafea extrasa 15 sec... Smile
________________________________________________________________________________________
Strega_mod(esp32)/ MaraX_mod(esp32)/ Sette_270/ Macap_m7/ prajitor_fluid_bed_diy_(4Kg/luna)
 
Reply
#27
O tona de informatii extrem de utile! Cred ca scrierea ta merita sa fie prinsa intr-un articol, sa nu se ratacesca...
#Lelit Bianca V3 Black #EK43S + SSP & Titus carrier #Honne Slim #Kinu Titan
 
 
Reply
#28
probabil multi din cei ce ar dori sa incerce prajirea cafelei acasa, sau care-au facut-o cu varia improvizatii (electro)casnice, au in continuare rezerve, dupa ce vad pe youtube abordari hazardate de tip cowboy...
insist de aceea pentru singurul model pentru care am informatii suficiente de utilizare practica - tip west bend poppery II, cu mai multe clone si la noi;
inca un clip despre prajirea simpla cu poppery II;
de fapt, pe mine rezultatele m-au chiar entuziasmat de la prima utilizare;
e adevarat ca proba de temperatura am pus-o inca din primele zile:
   
monitorizarea temperaturii aerului fierbinte in centrul vortexului si a duratei (timer), permite astfel intreruperea prajirii la momentul dorit, cu rezultate suficient de consistente de la o prajire la alta;

in utilizare simpla, fara bucla de control, temperatura masurata este cea a aerului fierbinte, si aceasta creste pe durata scurta a prajirii, mult mai mult decat cea din interiorul boabelor;
dependent de instalatie, rampa de crestere a temperaturii aerului se accentueaza spre sfarsitul prajirii, cand ajunge la cca. 1 grad/sec;
diferenta intre temperatura aerului fierbinte si cea a boabelor la un prajitor simplu, are mai mult importanta pentru intelegerea fenomenelor, dar ceea ce conteaza practic sunt reperele de temperatura indicate de instalatie, in functie de care se controleaza, urmare a experimentelor, momentul de intrerupere prajire;
tinand cont ca in interiorul izolat termic al boabelor scoase la racire, prajirea continua un timp si asta depinde de eficienta metodei de racire: echipat cu manusi de bucatarie, se scoate capacul prajitorului si se rastoarna continutul (60-67g), fie intr-o sita mare, fie intr-un vas de aluminiu gaurit (luat, in cazul meu, de la o oala de fiert legume in aburi); boabele se agita si se vantura intre 2 recipiente, preferabil afara - mai raman si ceva coji;
apropo de coji, pe parcursul prajirii, capacul superior, folosit normal ca deversor al floricelelor, se indreapta spre o cutie mai mare de carton, sau un sac mai rigid (hrana animale...) si cojile ajung toate acolo Smile
se practica tot felul de solutii mai complicate pentru evacuarea si captarea cojilor, de la sticle de lampa cu petrol, la tuburi flexibile pentru cosuri de fum;
nu ma pronunt; ceva foarte util ar fi fost in viziunea mea o camera de prajire din sticla, care sa permita vizualizarea boabelor in vortex, asa cum au multe din prajitoarele de casa cu pat fluid de aer: Nesco, FreshRoast, i-Roast;
ca valori orientative pentru prajitorul nemodificat, deci cu prajire rapida: temperatura la care intrerupeam o prajire usoara, de tip city, imediat dupa first crack, ajungea la 236-238C, in timp ce boabele aveau cca. 210-212C;
o prajire mai puternica de tip full city+, la inceputul second crack era indicata de proba la 245C, in timp ce boabele aveau cca. 225-227C;

popper-ul folosit nemodificat da deja rezultate consistente si satisfacatoare, permite alegerea gradului de prajire pentru diverse soiuri SO si experimentarea de amestecuri;
sunt pe net chiar destui sustinatori ai avantajelor prajirii rapide in aer fierbinte, deci cu prajitoare nemodificate;

pasul urmator, modificarea prajitorului pentru a controla temperatura pe parcursul prajirii, permite lucrul cu profile de prajire si schimba complet perspectiva "in cautarea espresso-ului" mai bun; extinderea duratei de prajire, cu respectarea unor repere de temperatura in timp si a unor rampe de crestere moderate, apropie mult rezultatele de cele profesionale; IMO;

am dat mai inainte un link la profilul tipic pentru prajirea in aer cald, conform lui Jim Schulman:
   
si asa arata profilul dupa care am prajit recent niste loturi de Kenya AA (Ecuator Cafe):
   

simplificand - nici nu cred ca trebuie facuta aici multa teorie - durata totala a prajirii nu scade sub 9 minute si se imparte in minim 3 faze (pot fi si 5-6), fiecare de 3-4 min:
1. de uscare, la 150C; boabele verzi, ajung la un galben deschis;
2. de rampa pana la asa numitul "first crack"; rampa e de 14-20 grade/minut pana la cca. 199-202C unde se aud primele pocnete; este zona de reactii Maillard;
3. de finalizare, de la inceputul first crack pana la terminarea prajirii; este faza de "dezvoltare" a boabelor (epuizarea reactiilor chimice); rampa e de 3-6 grade/minut; durata fazei e de cel putin 3 minute; functie de gradul de prajire dorit, se ajunge sau nu, la "second crack" si de aici mai departe la carbonizarea boabelor si eventual la combustie Smile
culoarea si aspectul boabelor prajite este functie de temperatura boabelor si pentru o anume instalatie poate fi asociata cu parametrii locali - temperatura masurata dar si rampa, durata prajirii etc.;
exista varia denumiri 'standard' pentru gradul de prajire si din nou, cea descrisa de sweet maria's mi se pare foarte utila in comunicare;

bottom line:
pentru prajirea acasa, sunt consistenta procesului, soliditatea instalatiei, dar in final gustul cafelei extrase!
________________________________________________________________________________________
Strega_mod(esp32)/ MaraX_mod(esp32)/ Sette_270/ Macap_m7/ prajitor_fluid_bed_diy_(4Kg/luna)
 
Reply
#29
(31-12-2012, 00:51)radudani Wrote: probabil multi din cei ce ar dori sa incerce prajirea cafelei acasa
Multumesc pentru acest post. Si la mine asteapta niste Kenya AA de la Ecuator sa fie prajita, dar dupa ce termin ce am deja prajit si dupa ce rezolv problema de la espressor. Eu voi praji cu asa ceva, nemodificat. Fiind prima oara, abia apoi voi vedea ce mai este de facut.
Izzo Alex Duetto III|La Pavoni Pro|Cafflano® Kompresso|Aero Press|Honne|Anfim Lusso|Kinu M47|MYY47 Aerolite|Sözen Değirmen|Aillio R1 Bullet|.
 
Reply
#30
salutare baieti!
Mi-am luat inima in dinti si am reintrat pe acest forum, tot deschideam vechiul ..in cautarea espressoului pierdut, pardon, perfect si nu mai scria nimeni.Pe cand aici, discutiile au luat amploare.
Asa, cum se pomenea numele meu mai inainte, eu prajesc cu acel turbo oven cu halogen, o metoda f buna din ce am inteles fiind vorba si de un curent de aer, momentan Ne-reglabil.Am mai pus si o alta rezistenta, facuta din rezistente de cuptor electric si am o mputere instalata de 2000w.In rest motoras de geam, 75 de rotatii, spaghetiera(oala perforata peste tot) de inox alimentar, etc.Aa, plus doua sonde bune, una in cafea si una in aer, pe car ele pun la un singur aparat digital pe rand-Un 500 grame merg bine, dar acum merg pe 350-400, inca nu m-am decis.E mult, e putin, nu stiu, dar totusi 75 de grame imi par putin.Inverstita nu e mare, mai ales ca aveam acel cuptor de dinainte.S anu uit, totul montat intr-un ghiveci de flori, ghiveci bun, de ceramica, carfe face pe multi nestiutori sa zambeasca,Dar ei nu stiu ca am o izolare termica perfectala pret de 3 euro, in Italia luat, ca in Romania la brico era 60ron, adica cam 15 euro.
Am vazut ca un domn de la prajitoria leonard, e dispus sa ne ajute cu mici indrumari, vreau sa pun cateva intrebari...oricum sfaturile si tehnica e f greu de dat pe modele diverse de prajitor, ce e bun la mine la altii nu merge.ce e imoprtant este de cum iese cafeaua, care mie imi iese tot mai bine, nu ma mai pierd in cela catave secunde inainte de second crack si e ok.am mers pe o prajire legera, un city--city plus, care pe sonda mea era cam la 200 in boabe, dar ultima ,ieri adica, am mers la 205C.Incerc sa am un 4 minute dupa primul crack, dar mai merg si la 5 min.E totul manual si ..nasos, adica chestie de nas,dar merge cat de cat.Cafeaua prajita putin light are un miros care da pe spate pe toti necunoscatorii, dar absolut pe toti.Gustul e f bun.dar la miros, aroma ei inca mai am de lucrat.Asa ca adresez ceva intrebari domnului profesionist...
1.e adevarat ca imediat dupa prajire ar trebui lasata doua zile in recipient deschis?citeam mai sus, desi stiu ca se inchide si se lasa la degazeificat.Intreb pt ca ,la vreo doua zile dupa prajire,hai trei zile, cafeaua prinde un miros de ....aici trebuie sa aleg cu grija adjectivele...fermentat, distilat,vinos.Dupa ce am citit, banuiesc, dar nu sunt 100% sigur ca as avea inca umiditate mare care se combina cu cafeaua si da acel miros.apropo, la extrema ar fi uscarea f lunga, care da un gust si miros de carton.Caz concret, prajitoria cafeteca brasov, unde o fata draguta prajea cafea incet incet, mai servea clientii, mai una alta, procesul decurga piano piano.Ceeea ce eu stiu ca nu e bine, toate studiile spun ca o prajire medie spre rapida, adica 8-11 min e ideala. Pe de alta parte, pierd cam 18 % spre 20% din greutate, ceea ce ar parea ca se usuca destul...
cam atat..pt inceput.O alta concluzie ce am tras e ca, desi cafeaua prajita mai light are o aroma exceptionala, pt espresso e asa asa, trebuie olecutza mai mult parlita.Sa nu uit, ca cafele folosesc aceleasi boabe de brazilia, guatemala, columbia,nicaragua si bineinteles, my love, etiopia sidamo.Sincer sunt mirat si invidios(glumesc) ca colegii forumisti au acces la yirgacheffe gr2 si kenia aa la un pret asa bun, un pic sunt cam sceptic chiar...o cafea buna depaseste 12-15 euro dinc e stiu eu, mai ales la en detail.Vreau neaparat si eu kenia....
 
Reply
  


Forum Jump:


Browsing: 1 Guest(s)