Hello There, Guest! Login Register


Prăjitor homemade, cu pat de aer cald

#1
Am facut primul test, care a iesit "un pic" mai prajita decat cum ar trebui Smile .
Am folosit aceeasi setari in PID ca si la aparatul de floricele (Popper).
Diferenta poate sa fie si din cauza pozitionarii diferita a senzorului de temperatura.
Totul sa intamplat (aprox. 185C = FC si 215 = SC) mai rapid cu vreo 10 grade, fata de Popper (196 = FC si 226=SC).
Am folosit 100g cafea verde Columbia.
Cam 5-10% dintre boabe au fost aruncate afara in sac => debitul pompei, trebuie redus treptat (din comanda PWM) cum boabele devin mai usoare in timpul prajirii, respectiv partea de evacuare trebuie inaltat.
Prajirea a iesit uniforma, dar un pic arsa.
Suflanta am pus treapta 2, deoarece pe 1 nu puteam sa ating temperatura necesara pt. prajire => e nevoie de suflanta de 2000W.

In cazul in care mai vrea si altcineva sa faca experimente, la Lidl sapt. viitoare, Luni apare suflanta de 2000W cu 50RON.



Attached Files Thumbnail(s)
                               
Gaggia Classic + PID Espressuino + Mazzer Major Doserless Mod + DIY Fluid Bed Roaster + PID Roastuino
 
Reply
#2
Cred ca asa e corect, sa va tin la curent si daca rezultatul e un esec Smile .
Datorita dilatarii termice a shakerului din inox , sticla sa spart (la 9:40) cu 250g de Columbia semiprajit (in ciuda faptului ca am lasat o mica distanta intre shaker si sticla).

Gaggia Classic + PID Espressuino + Mazzer Major Doserless Mod + DIY Fluid Bed Roaster + PID Roastuino
 
Reply
#3
Naspa de...partea centrala, din sticla, a prajitorului... Nu stiu de ce dar eu abia acum am vazut pozele cu boabe, de mai sus.. Super culoare. Felicitari csabi!!
Mazzer Major RPM variabil || San Marco Flexa cu DC brew boiler
 
Reply
#4
(04-07-2014, 22:28)nickso Wrote: Naspa de...partea centrala, din sticla, a prajitorului... Nu stiu de ce dar eu abia acum am vazut pozele cu boabe, de mai sus.. Super culoare. Felicitari csabi!!

Mersi, in Test 4 au iesit mult mai bine!
Am ajuns la SC fara pete de ulei (deocamdata Smile )

Pana la urma am luat inca un French Press si am taiat niste urechiuse de sustinere in shakere (jos si sus), astfel sticla nu se mai strange in shaker, la dilatare.
Si la putere de 2000W, temperatura de 230C pt. 250g de cafea, am reusit sa ating, doar prin reducerea turatiei de la pompa de aer.
In sfarsit, testul aceasta a iesit chiar cum am dorit:
FC la 9:50
SC la 13:13
Racire la 13:40

Gaggia Classic + PID Espressuino + Mazzer Major Doserless Mod + DIY Fluid Bed Roaster + PID Roastuino
 
Reply
#5
Arata foarte bine, felicitari!
Cateva curiozitati:
1. am vazut ca o sarja e de 250g. Ai calculat asta in functie de volumul ce-l ai in french press?
2. poti monitoriza temperatura din boabe?
3. se aud FC si SC?
4. la ce pret ai achizitionat PID-ul?

Merci.
Rocket Evoluzione V2 + Kinu M47 + VST + Gene Cafe CBR-101
 
Reply
#6
(07-07-2014, 11:02)CosminN Wrote: Arata foarte bine, felicitari!
Cateva curiozitati:
1. am vazut ca o sarja e de 250g. Ai calculat asta in functie de volumul ce-l ai in french press?
2. poti monitoriza temperatura din boabe?
3. se aud FC si SC?
4. la ce pret ai achizitionat PID-ul?

Merci.

Merci!

1. Nu. In functie de cat poate pompa de aer. Initial am incercat 300g (fara heater) dupa care am observat, ca nici incalzitorul de 2000W, n-ar birui mai mult de 250g cafea verde.
2. Momentan monitorizez doar temperatura din boabe (momentan nu mai am inca un senzor pt. monitorizare temp. evacuare).
3. Da. Poate pe filmulet se observa mai greu, dar se aud (FC mai tare, SC mai slab).
4. PID-ul e facut homemade, bazat pe arduino. Detalii (schema + codul sursa gratuit) gasesti pe site la mine.
Cumperi o placa de dezvoltare Arduino Deumilanove (Atmega328) sau UNO de pe ebay sau din alta sursa, un LCD + cateva componente electronice ieftine.
Faci conexiunile pt. senzori, drivere (motor + heater), butoane, LCD.
Se poate construi rapid si ieftin.
Poate vi se pare complicat, dar nu e (parcurgeti pas cu pas).
Va ajut cu placere daca cineva se gandeste sa se apuce de el.
Gaggia Classic + PID Espressuino + Mazzer Major Doserless Mod + DIY Fluid Bed Roaster + PID Roastuino
 
Reply
#7
(07-07-2014, 12:42)csabitec Wrote: 4. PID-ul e facut homemade, bazat pe arduino. Detalii (schema + codul sursa gratuit) gasesti pe site la mine.
Cumperi o placa de dezvoltare Arduino Deumilanove (Atmega328) sau UNO de pe ebay sau din alta sursa, un LCD + cateva componente electronice ieftine.
Faci conexiunile pt. senzori, drivere (motor + heater), butoane, LCD.
Se poate construi rapid si ieftin.
Poate vi se pare complicat, dar nu e (parcurgeti pas cu pas).
Va ajut cu placere daca cineva se gandeste sa se apuce de el.
Felicitari, e minunat. Clar ca o sa fie si alti amatori de asa ceva. Eu am inceput de astazi cu un heater gun de 50 lei de la Lidl. Mai achizitionez, mai citesc (am mult de citit; mai multe detalii cu link site-ul tau te rog) si intr-un final o sa iasa. Pai sa-i rugam pe americani sa ne dea la 110V unu de misca numai 150g cand putem face si noi (multumita tie)? Nu mai zic: daca spargi sticla dai circa 15 euro pe ea si transport si TVA pana plangi.
Ce sa mai, ai scapat porumbelul acum, sper sa nu-ti para rau ca ai spus : Va ajut cu placere daca cineva se gandeste sa se apuce de el..
Pentru ceilalti amatori (daca sunt) poate facem o achizitie de grup la unele componente daca ne avantajeaza. Bineinteles la locul potrivit, nu aici.
Izzo Alex Duetto III|La Pavoni Pro|Cafflano® Kompresso|Aero Press|Honne|Anfim Lusso|Kinu M47|MYY47 Aerolite|Sözen Değirmen|Aillio R1 Bullet|.
 
Reply
#8
(07-07-2014, 13:45)baloozzy Wrote:
(07-07-2014, 12:42)csabitec Wrote: 4. PID-ul e facut homemade, bazat pe arduino. Detalii (schema + codul sursa gratuit) gasesti pe site la mine.
Cumperi o placa de dezvoltare Arduino Deumilanove (Atmega328) sau UNO de pe ebay sau din alta sursa, un LCD + cateva componente electronice ieftine.
Faci conexiunile pt. senzori, drivere (motor + heater), butoane, LCD.
Se poate construi rapid si ieftin.
Poate vi se pare complicat, dar nu e (parcurgeti pas cu pas).
Va ajut cu placere daca cineva se gandeste sa se apuce de el.
Felicitari, e minunat. Clar ca o sa fie si alti amatori de asa ceva. Eu am inceput de astazi cu un heater gun de 50 lei de la Lidl. Mai achizitionez, mai citesc (am mult de citit; mai multe detalii cu link site-ul tau te rog) si intr-un final o sa iasa. Pai sa-i rugam pe americani sa ne dea la 110V unu de misca numai 150g cand putem face si noi (multumita tie)? Nu mai zic: daca spargi sticla dai circa 15 euro pe ea si transport si TVA pana plangi.
Ce sa mai, ai scapat porumbelul acum, sper sa nu-ti para rau ca ai spus : Va ajut cu placere daca cineva se gandeste sa se apuce de el..
Pentru ceilalti amatori (daca sunt) poate facem o achizitie de grup la unele componente daca ne avantajeaza. Bineinteles la locul potrivit, nu aici.

Merci!
Ideea de shaker, apartine omului de aici, nu am inventat eu roata.
Va ajut in limita bunului simt Smile .
Incet, incet o sa fac si o schema de interconectare, direct cu placa Arduino, sa fie mai simpla, respectiv un fisier BOM (lista piese).
Eu am facut placa mea de arduino cu toate componentele incluse (sa fie cat mai mic), din care mai am o bucata semiechipata, dar din lipsa de timp nu cred ca voi mai avea timp sa echipez altele. Pretul mi-a iesit mai mult, decat daca cumparam un Arduino original + interfata. Din pacate la cantitati mici in nici un domeniu nu se pot obtine preturi bune.
La componente, poate ar merita un group buy, altfel transportul va costa mult.

Taierea sticlei poate sa fie mai problematic: Dremel (nu conteaza marca) + disc diamantat. Taierea folosind tehnica cu sfoara aprinsa + apa rece, nu va merge din cauza sticlei rezistente la temperatura (coef. de expansiune mica).
Inainte de a taia: asezati sticla si un marker pe o masa > atingeti varful markerului de sticla > rotiti sticla pana cand faceti un cerc complet.
Taierea trebuie facuta sub apa de la robinet.
Prima data se taie un sant mai adanc (roata) in sticla, dupa care se poate intra complet in material (nu fortati niciodata).
La sfarsit cand mai aveti doar cativa mm de taiat, treceti incet/usor de mai multe ori prin aceasta zona, pana se subtiaza complet.
Dupa taiere, se poate da cu un smirghel fin.

Aveti codul sursa gratuit, inclusiv si pt. smartphone (Android, comenzi + vizualizare + salvare grafic in excel) , cine se pricepe poate sa modifice cum vrea.
N-am vrut sa trec linkul de la site, sa nu fie reclama, oricum e trecut la Profil.
Gaggia Classic + PID Espressuino + Mazzer Major Doserless Mod + DIY Fluid Bed Roaster + PID Roastuino
 
Reply
#9
Eu m-am apucat deja...Smile am luat pistolul cu aer cald de la lidl (urat mai miroase la prima utilizare), am dat comanda de termistor si mosfet la farnell, si urmeaza pompa de aer, shakerele si french press-ul. Arduino, lcd, vreo 2-3 butoane si ssr-uri am deja.
Multumesc csabi pentru dezinteresul cu care iti impartasesti reusitele...
Mazzer Major RPM variabil || San Marco Flexa cu DC brew boiler
 
Reply
#10
(07-07-2014, 17:32)nickso Wrote: Eu m-am apucat deja...Smile am luat pistolul cu aer cald de la lidl (urat mai miroase la prima utilizare).
Si al tau? Ai facut si a 2-a utilizare si nu mai este?
Izzo Alex Duetto III|La Pavoni Pro|Cafflano® Kompresso|Aero Press|Honne|Anfim Lusso|Kinu M47|MYY47 Aerolite|Sözen Değirmen|Aillio R1 Bullet|.
 
Reply
#11
Tot se mai simte dar nu asa rau. Sper ca pe parcurs sa se arda tot ce produce acel miros....
Mazzer Major RPM variabil || San Marco Flexa cu DC brew boiler
 
Reply
#12
Porniti pistolul pe max. si lasati un pic sa mearga, ar trebui sa dispare mirosul.
Am luat si eu unul de la Lidi.
Einhellul care folosesc momentan, parca nu mirosea chiar asa de tare nici la prima pornire. La asta pute si carcasa Smile
Gaggia Classic + PID Espressuino + Mazzer Major Doserless Mod + DIY Fluid Bed Roaster + PID Roastuino
 
Reply
#13
Da...trece mirosul si e ok...Smile

Am trecut in dimineata asta prin codul sursa...este foarte bine explicat in comment-uri, ceea ce ajuta mult la urmarirea lui. este, totusi, destul de complex, chiar daca nu foarte mare... Csabi, butoanele am vazut ca sunt pe pinii 16 - 19...a fost scris pentru alta placa?

In alta ordine de idei, farnell a trimis inca de ieri pachetul si se estimeaza ca maine va ajunge la mine...frumos din partea lor, tinand cont ca piesele vin din UK.
Mazzer Major RPM variabil || San Marco Flexa cu DC brew boiler
 
Reply
#14
Nu am mai putut edita...

Trebuie si una doua rezistente de 5,49K 0,1%, nu? Big Grin Acum am vazut Sad Intr-o discutie am zis ca ma descurc sa folosesc schema lui csabi, care e facuta in jurul procesorului nu in jurul placii...e mai greu decat am crezut...
Mazzer Major RPM variabil || San Marco Flexa cu DC brew boiler
 
Reply
#15
(08-07-2014, 10:23)nickso Wrote: Nu am mai putut edita...

Trebuie si una doua rezistente de 5,49K 0,1%, nu? Big Grin Acum am vazut Sad Intr-o discutie am zis ca ma descurc sa folosesc schema lui csabi, care e facuta in jurul procesorului nu in jurul placii...e mai greu decat am crezut...

Da, trebuie si rezistoare de precizie (0.1>1%) tot de la Farnell, 1 sau 2 buc. (depinde daca vreti sa masurati si temp. aerului): H85K49BYA

E mai greu pt. ca am folosit placa proprie. E compatibil Arduino, doar ca nu am notat pinii pe Schema cum e notat pe Arduino comercial, se poate identifica rapid de pe net.

Dar mai simplu: V-am facut o schema pt. Protoboard se gasesc pe ebay ca si kit, cu fire cu tot, aici puteti vedea direct conexiunile(descarcati, ca sa vedeti la rezolutie maxima).
Tot la linkul aceasta voi adauga si lista de piese cu info ce si unde se gaseste.
Gaggia Classic + PID Espressuino + Mazzer Major Doserless Mod + DIY Fluid Bed Roaster + PID Roastuino
 
Reply
#16
Super schema aia pt breadboard... Nu-ti mai trebuie altceva..schematic vorbind...Smile

La farnell nu am gasit rezistente de 5,49 decat smd-uri de 1%. La adelaida am gasit tot de 1% dar normale..eventual le masor si fac retea de fix 5,49

De la farnell a ajuns pachetul intr-o zi...sa vedem cat dureaza de la adelaida...Smile
Mazzer Major RPM variabil || San Marco Flexa cu DC brew boiler
 
Reply
#17
(08-07-2014, 16:30)nickso Wrote: Super schema aia pt breadboard... Nu-ti mai trebuie altceva..schematic vorbind...Smile

La farnell nu am gasit rezistente de 5,49 decat smd-uri de 1%. La adelaida am gasit tot de 1% dar normale..eventual le masor si fac retea de fix 5,49

De la farnell a ajuns pachetul intr-o zi...sa vedem cat dureaza de la adelaida...Smile

Vezi ca am incarcat fisiere noi (la linkul de mai sus), cu toate piesele, ce unde se gaseste.
Rezistoarele de 5.49k poate sa fie de 0.1 - 1%.
Gaggia Classic + PID Espressuino + Mazzer Major Doserless Mod + DIY Fluid Bed Roaster + PID Roastuino
 
Reply
#18
Azi am mai prajit o sarja de 280g din care la sfarsit a ramas 232g = 17% pierdere.
Heaterul de 2000W abia ajunge cand e mai rece afara (am lasat usa intredeschisa si a intrat aer rece de 18C). Se poate vedea in poza, la sfarsit incalzirea merge 100%, abia am ajuns la SC.
Asta se mai poate compensa la ultima rampa, daca mai scadem un pic turatia motorului.


Attached Files Thumbnail(s)
   
Gaggia Classic + PID Espressuino + Mazzer Major Doserless Mod + DIY Fluid Bed Roaster + PID Roastuino
 
Reply
#19
Inca o data iti multumesc Csabi pentru ca ne-ai dat totul mura in gura...

Am facut prima incercare in seara asta, pe banc, si nu a mers...imi apare doar Roastuino v1.0 si No of roasts: 0... Apoi dispar si nu raspunde la nici o comanda. Csabi, eu te-am mai intrebat si mai sus...cele 4 butoane, in main_test, sunt definite pe pinii 16-19...si mai apoi cititi ca pini digitali. Pe schema butoanele sunt pe pinii A2-A5...

Eu modific, nu-i o problema, dar ma gandeam ca poate imi scapa ceva...in weekend iau softul la puricat ca sa il si inteleg.

[Image: syzageme.jpg]

[Image: 6aty2apu.jpg]
Mazzer Major RPM variabil || San Marco Flexa cu DC brew boiler
 
Reply
#20
(10-07-2014, 22:50)nickso Wrote: Inca o data iti multumesc Csabi pentru ca ne-ai dat totul mura in gura...

Am facut prima incercare in seara asta, pe banc, si nu a mers...imi apare doar Roastuino v1.0 si No of roasts: 0... Apoi dispar si nu raspunde la nici o comanda. Csabi, eu te-am mai intrebat si mai sus...cele 4 butoane, in main_test, sunt definite pe pinii 16-19...si mai apoi cititi ca pini digitali. Pe schema butoanele sunt pe pinii A2-A5...

Eu modific, nu-i o problema, dar ma gandeam ca poate imi scapa ceva...in weekend iau softul la puricat ca sa il si inteleg.

Wow!
Rapid l-ai terminat Smile !

Ieri am observat ca am o greseala in schema: Butoanele au fost conectate gresit. Acum am corectat, descarca te rog din nou schema (dar nu din cauza asta se blocheaza).

Mai am gasit un bug in soft.
Daca setez comunicarea pe BBCC plotter se intampla exact fenomenul pe care l-ai intampinat si tu (dispare scrisul de pe ecran). La aceasta inca nu am avut timp sa gasesc problema. O solutie ar fi sa setezi pt. Bluetooth (si daca nu ai asa ceva) sau pe Roastlogger (aceasta parca merge). Inainte sa modific pt. Bluetooth, mergeau toate comunicatiile, deci sigur acolo am gresit ceva. Eventual pun (tot la linkul de mai sus) si o versiune mai veche pt. fisierul Serialinterface.ino (sigur aici e problema).
Gaggia Classic + PID Espressuino + Mazzer Major Doserless Mod + DIY Fluid Bed Roaster + PID Roastuino
 
Reply
#21
Nu am mai putut edita.

Vezi ca pinii la intrare analogica (0>5) sunt numerotati astfel 14 >19.
Cred ca ar trebui sa discutam pe PM, sa nu fim offtopic, pana scoatem eventualele bug-uri.
Se pare ca tu vei fi primul Cobai Smile
Gaggia Classic + PID Espressuino + Mazzer Major Doserless Mod + DIY Fluid Bed Roaster + PID Roastuino
 
Reply
#22
Pai m-a ajutat faptul ca aveam o parte din necesarul de materiale, in special arduinii si cateva componente electronice, iar farnell livreaza intr-o zi..Smile

Pentru sursa folosesc una mai veche de calculator...e mai ieftina decat orice altceva deoarece se gaseste pe toate drumurile...si multi au in casa o sursa veche.

Ok...chestiile tehnice marunte le vom discuta in privat, aici ramanand sa discutam in mare despre proiect sau despre problemele generale care pot aparea...
Mazzer Major RPM variabil || San Marco Flexa cu DC brew boiler
 
Reply
#23
Sa stiti ca multi citesc randurile astea si chiar ma bucur ca impartasiti ideile si realizarile. Eu nu ma pricep deloc la eletronica, nu am acasa ce imi trevuie ca sa fac un prajitor home made dar chiar vreau sa incerc, credeti ma! Succes si asteptam feedback si poate si ajutor pe viitor ca un incepator 100% sa poata reusi. Stima.
May God be with us.
 
Reply
#24
Bug-ul din soft, legat de comunicatie cu un program extern (BBCC Plotter), pana la urma e in programul de Espressuino (controler espressor, aceeas placa, doar softul difera).
Programul din prajitor l-am testat vineri, si pe Arduino Uno dar si pe Deumilanove oficial (cu soft Arduino 1.0.5 r2), functioneaza bine cu toate programele (BBCC Plotter, Artisan(doar graficul e implementat), Roastlogger (aici avem full control Manual / Auto>netestat), Android Roastuino).

Ieri am prajit 250 + 300g(cel din grafic) Columbia. Se pare ca prajitorul la fel de bine se descurca si cu 250 dar si cu 300g.
La ultimele 2 rampe, am redus mai mult turatia motorului, astfel se poate atinge usor temperaturile de peste 230C si in cazul in care temp. ambientala e 18-20 grade (nici heaterul nu se chinuie la 100%).


Attached Files Thumbnail(s)
   
Gaggia Classic + PID Espressuino + Mazzer Major Doserless Mod + DIY Fluid Bed Roaster + PID Roastuino
 
Reply
#25
vorbind de prajitoare home-made, cred ca e cazul sa facem separarea intre (1) minimul de tehnologie necesara pentru o prajire controlata manual si (2) accesoriile de masura si control care automatizeaza procesul prajirii;

(12-07-2014, 11:14)decadurabolin Wrote: Sa stiti ca multi citesc randurile astea si chiar ma bucur ca impartasiti ideile si realizarile....
ca sa fac un prajitor home made dar chiar vreau sa incerc...

da, ne 'scaldam' pretutindeni in tehnologie, dar totusi a insaila hands-on montaje electronice, poate fi mai putin atractiv, chiar descurajant pentru unii espressomani, chiar daca apartenenta la acest forum presupune printre altele o anume manualitate in prepararea cafelei Smile

cum tentatia de a praji acasa cafeaua o au multi, cred ca e bine de subliniat ca asta se poate face si fara asistenta calculatorului, fara PID-uri, SSR-uri, breadboard-uri si toate cele...
nu e de inteles ca am ceva impotriva a varia gadget-uri electronice si e de stiut ca o pasiune implica si alte pasiuni;

prajirea boabelor acasa, cu un prajitor artizanal, poate fi singurul segment din workflow-ul casnic al prepararii cafelei espresso, in intregime rezolvat cu mijloace proprii, atat ca masina, cat si ca operare;

dar pana la a te apuca de bricolajul unui prajitor controlat - manual sau automat, este imperativ - parerea mea - sa incerci o prajire pur manuala, sacrificand probabil, niste sute de grame de boabe verzi; poate fi si singura experienta de prajire home-made pentru unii Smile
ma refer la prajire pe soba, in tigaie sau vas adecvat, sau cu o suflanta de aer cald intr-un vas (inox);
youtube are destula demonstratie, dar trebuie facuta deosebire intre aparenta usurinta (sau chiar usuratate) cu care lucreaza unii si maruntisurile concrete de care ne izbim cand ne implicam direct in prajirea cafelei;
n-ar trebui renuntat la aceasta metoda de apropiere, decat dupa ce sarjele incep sa iasa multumitoare si apropiat de ceea ce intentionam;

apoi, (keep it simple) intr-un prajitor ce-l facem, avem in primul rand nevoie de o proba de temperatura sau termometru, care sa ne spuna cat mai adevarat temperatura boabelor, apoi de o modalitate de a varia controlat in timp, aceasta temperatura;

in ce ma priveste, le-am facut pe toate ce le recomand, si de vreo 3 ani folosesc numai cafea prajita de mine, de la prajitoare popcorn modificate la ultimele luni cu suflanta de aer cald (control continuu de temperatura);
dupa ce-am mai discutat cu CsabiTec, si-am vazut pe net, am insailat un prajitor pe pat fluid, bazat pe o suflanta de aer cald cu reglaj electronic si pe o pompa de umflat saltele, plus tot felul de componente de fixare mecanica, nu neaparat fericit imperechiate;
controlul asupra procesului - de care vorbeam ca necesitate - se face,
(1) cu un 'dimmer' de lumina, 800W, pentru motorul pompei de aer (200W), deci controlul fluxului de aer, si
(2) cu ansamblul de control de la suflanta de aer SKIL 8007MA (afisaj LCD, reglaj element incalzire 50-650C in trepte de 10C si reglaj in 5 trepte al ventilatorului propriu, folosit acum numai pentru ventilatie);

problema e deocamdata zgomotul ;( chinezaria de 200W si...90 de lei, acopera totul, mai rau decat un aspirator Raketa de pe vremuri Smile

si daca se merge pe control manual, exista alternativa Einhell RT-HA 2000 E, a suflantei, cu afisaj, control continuu de temperatura si stabilizare termica, cu 100 de lei mai ieftina;

asa arata niste teste ale pompei:


si asa e look-ul curent al prajitorului:
   

rezultatele lui CsabiTec, si particularitatile 'implementarii' mele, cu control manual, mi-au intarit convingerea ca, pe directia aceasta si cu elemente mai fiabile (pompa, camera de prajire, izolari termice si etansari termorezistente etc.) se poate oferi o alternativa viabila, incomparabil mai ieftina, la orice prajitor de fabrica (Coreea, China etc.) pentru utilizare casnica;
si sigur, un asemenea proiect merita finalizat si cu o parte de automatizare proces, dar - preferinta mea - cu utilizare laptop pentru profilare si eventual, componente NI (National Instr.) cu avantajul LabView;
sigur, situatia nu se poate generaliza, e nevoie de resurse de tot felul;
dar carari sunt destule...
________________________________________________________________________________________
Strega_mod(esp32)/ MaraX_mod(esp32)/ Sette_270/ Macap_m7/ prajitor_fluid_bed_diy_(4Kg/luna)
 
Reply
#26
Wow, arata super. Se vede efortul depus. Felicitari!

Sticla de felinar, vad ca intra perfect in shaker, astfel boabele nu mai au tendinta sa se opreasca pe buza shakerului, in plus sticla nu mai trebuie taiat.
Si la mine motorul se aude foarte tare si m-am gandit sa izolez cumva fonic, cu polistiren extrudat de 3cm, cu o gaura si inca o perete, pt. aer. Nu stiu daca rezolva ceva.
Eventual poti sa ne impartasesti pe ce profil de prajire mergi?
Gaggia Classic + PID Espressuino + Mazzer Major Doserless Mod + DIY Fluid Bed Roaster + PID Roastuino
 
Reply
#27
Arata foarte bine, felicitari!
Suflanta de aer nu are puterea necesara sa puna boabele in miscare?
Am si eu in minte un astfel de proiect si vreau sa merg pe o suflanta Einhell, dar eram ferm convins ca aceasta poate sa puna in miscare aprox. 250-300g de boabe.

@csabitec, polistirenul nu izoleaza fonic. Capitoneaza o cutie cu vata bazaltica, este materialul izolant fonic cu raport pret/calitate foarte bun.
Rocket Evoluzione V2 + Kinu M47 + VST + Gene Cafe CBR-101
 
Reply
#28
(14-07-2014, 09:48)CosminN Wrote: Arata foarte bine, felicitari!
Suflanta de aer nu are puterea necesara sa puna boabele in miscare?
Am si eu in minte un astfel de proiect si vreau sa merg pe o suflanta Einhell, dar eram ferm convins ca aceasta poate sa puna in miscare aprox. 250-300g de boabe.

@csabitec, polistirenul nu izoleaza fonic. Capitoneaza o cutie cu vata bazaltica, este materialul izolant fonic cu raport pret/calitate foarte bun.

Din pacate, direct cu suflanta, nu o sa mearga nici cu 60g (ca la popper).
@CosminN - mersi pt. pont. Inseamna ca si vata asta trebuie izolat inca odata. N-ar fi sanatos sa regasim firicelele in cafea.
Gaggia Classic + PID Espressuino + Mazzer Major Doserless Mod + DIY Fluid Bed Roaster + PID Roastuino
 
Reply
#29
FELICITARI & MULTUMESC

trebuie sa va marturisesc ca sunt de-a dreptu mandru de nivelul la care se gaseste acest forum, din toate punctele de vedere Smile ... cel mai mult imi place ca nu sunt semne de plafonare prea curand Cool ... grozave prajitoare !
BEZZERA MAGICA | EUREKA MIGNION SPECIALITA | BEHMOR 2020SR PLUS
 
Reply
#30
(14-07-2014, 09:51)csabitec Wrote: Din pacate, direct cu suflanta, nu o sa mearga nici cu 60g (ca la popper)...

da, confirm si eu cele discutate mai demult cu CsabiTek: ventilatorul suflantei e proiectat pentru debitul de aer nominal prin elementul de incalzire; orice sarcina suplimentara - masa compacta de boabe - reduce drastic debitul (caracteristica pronuntat cazatoare, presiune/debit);

de fapt, toata ideea acestui "tip" de prajitor este acea pompa de aer care are puterea sa realizeze patul fluid;
la puteri mari si debit corespunzator - cum spunea si CsabiTec - apare problema incapacitatii elementului de incalzire al suflantei de a mai ridica temperatura fluxului de aer; unii au folosit doua elemente de incalzire tip suflanta, probabil intr-un sistem de tubulatura care sa faca mixajul fluxurilor;

detaliind: pentru o anume 'constructie' a circuitului de aer in prajitor, la o anume cantitate de boabe, e nevoie de un anume flux al pompei (control) pentru a realiza patul fluid si pe acest flux se suprapune incalzirea aerului (control) pentru a urmari un profil de temperatura; astfel ca limitarea constructiva a prajitorului la o anume cantitate maxima de boabe e data mai curand de elementul de incalzire, de cat de pompa de aer (poate fi si aspirator, 600-1200W...); se confirma insa, ca 2000W (inclusiv heat gun-ul de la Lidl) sunt suficienti pentru cel putin 300g boabe; vorbim de prajitoare de casa;
oricum, e necesar un mod de control al fluxului principal de aer si asta nu numai pentru a "regla" un pat fluid la o anume cantitate initiala de boabe, ci si pentru a mentine acelasi pat, pe masura inaintarii in procesul de prajire, cand boabele devin mai usoare si se umfla;

- apropo de mixajul fluxurilor, pe ideea asta am plecat si eu, adica o jonctiune in Y intre fluxul principal al pompei care sa 'absoarba' si mixeze, intr-o ingustare de tip Venturi, fluxul suflantei cu aer cald; probleme cu gasirea/realizarea piesei; avantaj - suflanta disponibila si pentru alte utilizari;
- am mai incercat o varianta, de tehnologie hibrida de prajire - gen Gene Cafe: un vas de inox, cu nervuri interioare, care sa se roteasca in plan inclinat si o suflanta fixata exterior, care sa 'tinteasca' zona de amestec boabe; tot acolo plasata si jonctiunea termocuplului; am folosit un motoras si reductor de la un storcator de citrice; axul metalic fixat de fundul vasului era cuplat cu axul de plastic al reductorului; la prima rulare "in productie" axul reductorului, preluand caldura s-a inmuiat treptat, vasul s-a inclinat mai tare si a varsat 250g de boabe incomplet prajite, rostogolite peste tot in jur, ca n-am folosit...adeziv Smile chaff-ul intentionam sa-l colectez cu un tub flexibil de aluminiu; dezavantaj - lipsa de vizibilitate boabe...
cu cateva luni in urma am cedat colectorilor de electrocasnice vechi, un aragaz Arctic cu rotisor, in foarte buna stare de functiune ;(

ref. la zgomotul pompei de aer, vad 3 directii in care se poate merge:
(1) radicala: asa cum s-a spus aici si cum e si in proiectul home-barista, izolarea ventilatorului intr-o cutie, ca aici; sau ca aici, sau (am preluat de aici ideea cu bascularea - asa golesc eu batch-ul...),
(2) principala sursa de zgomot e gura de intrare aer (la mine, la turatia maxima incepe sa fluiere), unde am pus, cu rezultate bune, o bucatica de tub cu diam de 40 mm (lung de vreo 100) de PE expandata (folosit pentru izolarea conductelor); sau/si,
(3) asta cu mai multe scopuri - acoperirea cu o banda izolatoare fonic si termic, groasa, a intregii tubulaturi intre pompa si camera de prajire; ceva in genul:
   
________________________________________________________________________________________
Strega_mod(esp32)/ MaraX_mod(esp32)/ Sette_270/ Macap_m7/ prajitor_fluid_bed_diy_(4Kg/luna)
 
Reply
  


Forum Jump:


Browsing: 2 Guest(s)