Hello There, Guest! Login Register


Pozitionarea corecta a duzei la fazele de frotare

#1
Am o mare rugaminte , cine are timp si disponibilitatea sa faca si sa upload pe forum doua poze , una cu pozitia optima a duzei in lapte in faza de introducere aer si alta in faza de texturare omogenizare , din  care sa se vada unghiurile dintre cana si teava streamer ar fi extraordinar de util incepatorilor 

Eu cel putin am ajuns la faza cand obtin crema/spuma deasupra si lapte dedesubt .Ma pierd la omogenizare plus ca timpul e foarte scurt , ma zapacesc de nu mai stiu de mine.N-am limpede in viziune exact pozitiile corecte in aceasta faza , nu ca in faza introducerii de aer le-as avea , dar macar acolo imi iese !!


Help ,

Multumesc mult .

Si o schita pe hartie ar fi suficient !
Multumesc
Vibiemme Domobar Super 2B PID , Eric Termometru , Mahlkonig K30 Vario , Kinu M38 , Tamper dinamometric Macap CPM 2, 57.5mm (14kg forta)  , Hottop kn 8828p 2k , BWT bestmax SOFT | Coffee & Vending , Brewista Smart Scale , French Press , Brewista Smart pour kettle , Chemex . 
 
Reply
#2
Bcc, sfatul meu e sa nu complici lucrurile cu matematica, cu unghiuri si mm de scufundat duza etc. 

Tine cu mana stanga latiera de toarta, pune teava usor scufundata in lapte, dupa care cu mana dreapta pornesti aburul la maxim, dupa care muti mana dreapta exact sub latiera. (nu mai umbla de o suta de ori la robinet, lasa-l deschis). Asculta cum bagi aer in lapte, e un sunet specific (țîțțț, țîțțț - ritmic - gasesti sunetul si in clipurile pe youtube). [Eu in cafenele imi dau seama daca crema o sa fie buna dupa cum aud sunetul frotarii.] Cand temperatura latierei devine usor mai ridicata decat a mainii de sub latiera (inainte sa te arda) scufunda teava mai adanc in lapte (nu mai dai aer) ci doar amesteci continutul. Nu prea conteaza sensul, adancimea etc ... fa in asa fel incat sa se invarta laptele si sa se omogenizeze crema cat mai bine. Faza asta de omogenizare e cel putin la fel de importanta ca si prima faza in care introduci aerul.

In rest, rabdare. Progresele vin incet incet.
HX Bezzera BZ10 | Vario | Kinu M47 |VST | Reneka | Gene Coffee CBR-101 | Hario V60 dripper
 
Reply
#3
(30-10-2015, 12:23)G. Serban Wrote: Bcc, sfatul meu e sa nu complici lucrurile cu matematica, cu unghiuri si mm de scufundat duza etc. 

Tine cu mana stanga latiera de toarta, pune teava usor scufundata in lapte, dupa care cu mana dreapta pornesti aburul la maxim, dupa care muti mana dreapta exact sub latiera. (nu mai umbla de o suta de ori la robinet, lasa-l deschis). Asculta cum bagi aer in lapte, e un sunet specific (țîțțț, țîțțț - ritmic - gasesti sunetul si in clipurile pe youtube). [Eu in cafenele imi dau seama daca crema o sa fie buna dupa cum aud sunetul frotarii.] Cand temperatura latierei devine usor mai ridicata decat a mainii de sub latiera (inainte sa te arda) scufunda teava mai adanc in lapte (nu mai dai aer) ci doar amesteci continutul. Nu prea conteaza sensul, adancimea etc ... fa in asa fel incat sa se invarta laptele si sa se omogenizeze crema cat mai bine. Faza asta de omogenizare e cel putin la fel de importanta ca si prima faza in care introduci aerul.

In rest, rabdare. Progresele vin incet incet.
Mersi mult , am gasit si asta pe youtube care mi se pare extrem de interesant !!!
https://www.youtube.com/watch?v=C5XZOa_V6CQ
Vibiemme Domobar Super 2B PID , Eric Termometru , Mahlkonig K30 Vario , Kinu M38 , Tamper dinamometric Macap CPM 2, 57.5mm (14kg forta)  , Hottop kn 8828p 2k , BWT bestmax SOFT | Coffee & Vending , Brewista Smart Scale , French Press , Brewista Smart pour kettle , Chemex . 
 
Reply
#4
Prima faza , de introducere aer imi iese din plin si cred ca tocmai aici e greseala , bag prea mult aer , mi se urca spuma pana sus (intr-o latiera de 500 in care pun lapte pana-n cioc vreo 300) insa omogenizarea nu prea imi mai iese , ce ziceti sa incerc sa umflu cu 1/3 si sa ma axez mai mult pe omogenizare ? 
    Doar prin scufundare apare vortexul sau trebuie imprimata macar la inceput putina rotatie
    Voi unde introduceti teava mai catre mijloc , catre periferia latierei sau nu conteaza in prima faza cat si la texturare ?
Vibiemme Domobar Super 2B PID , Eric Termometru , Mahlkonig K30 Vario , Kinu M38 , Tamper dinamometric Macap CPM 2, 57.5mm (14kg forta)  , Hottop kn 8828p 2k , BWT bestmax SOFT | Coffee & Vending , Brewista Smart Scale , French Press , Brewista Smart pour kettle , Chemex . 
 
Reply
#5
Salut, (am vazut filmul tau - cel cu muzica) in mod cert bagi prea mult aer - si prea mult deodata (de unde si bulele mari). De asemenea in filmul tau se vede ca laptele nu se invarte deloc in latiera.

Baga mai putin aer, de cateva ori e suficient (sa se auda acel sunet scurt despre care vorbeam mai sus). Apoi cand simti caldura la mana scufunzi duza si indrepti jetul de abur spre marginile latierei (cumva sa trimiti aburul tangent cu marginea latierei) in asa fel incat crema sa prinda o miscare de rotatie. Latiera o ti pe loc, nu o trebuie sa o rotesti. Cand incepi sa simti fierbinte la mana opresti procesul.


O sa vezi ca daca bagi aer cu "taraita" asa cum zic mai sus, laptele nu o sa incalzeasca asa repede si vei avea timp suficient pentru faza 2 de amestec, inainte sa-l "fierbi".

Din cate observ (din activitatea ta pe forum) esti agitat tare Smile.  

Ai rabdare nu e mare filosofie urmareste ce se intampla in mainile tale si ia masuri la urmatoarele extractii/frotari/etc.
HX Bezzera BZ10 | Vario | Kinu M47 |VST | Reneka | Gene Coffee CBR-101 | Hario V60 dripper
 
Reply
#6
(03-11-2015, 14:23)G. Serban Wrote: Salut, (am vazut filmul tau - cel cu muzica) in mod cert bagi prea mult aer - si prea mult deodata (de unde si bulele mari). De asemenea in filmul tau se vede ca laptele nu se invarte deloc in latiera.

Baga mai putin aer, de cateva ori e suficient (sa se auda acel sunet scurt despre care vorbeam mai sus). Apoi cand simti caldura la mana scufunzi duza si indrepti jetul de abur spre marginile latierei (cumva sa trimiti aburul tangent cu marginea latierei) in asa fel incat crema sa prinda o miscare de rotatie. Latiera o ti pe loc, nu o trebuie sa o rotesti. Cand incepi sa simti fierbinte la mana opresti procesul.


O sa vezi ca daca bagi aer cu "taraita" asa cum zic mai sus, laptele nu o sa incalzeasca asa repede si vei avea timp suficient pentru faza 2 de amestec, inainte sa-l "fierbi".

Din cate observ (din activitatea ta pe forum) esti agitat tare Smile.  

Ai rabdare nu e mare filosofie urmareste ce se intampla in mainile tale si ia masuri la urmatoarele extractii/frotari/etc.
Mersi mult , super sfaturi !
Vibiemme Domobar Super 2B PID , Eric Termometru , Mahlkonig K30 Vario , Kinu M38 , Tamper dinamometric Macap CPM 2, 57.5mm (14kg forta)  , Hottop kn 8828p 2k , BWT bestmax SOFT | Coffee & Vending , Brewista Smart Scale , French Press , Brewista Smart pour kettle , Chemex . 
 
Reply
#7
nu mai vin si eu cu sfaturi, ar trebui sa fac un clip video ca sa insemne ceva, dar merita cateva observatii:

se vorbeste mereu de teava de abur si de latiera (pitcher, cum ii zic eu), de pozitia relativa a acestora etc.
ca si cum toate ar fi la fel, ori aici e adevarata diferenta... fiecare brand cu varful de abur specific, cu gaurile specifice:

(1) numar gauri, asta, impreuna cu unghiul sub care iese jetul fata de axa tubului, determina in principal vortexul;
(2) dispunere gauri, in special unghi inclinare - asta determina vortexul;
(3) suprafata totala sectiune gauri), asta determina 'puterea' aburului, deci potentialul de frotare - sa-i zicem - dar totdeauna la masinile de casa, cu boilere de abur mici, cu cat sectiunea totala a gaurilor e mai mare, cu atat capacitatea de frotare se epuizeaza mai repede, prin scaderea presiunii/temperaturii in boiler, in conditiile in care elementul de incalzire uzual, la 1200-1400W nu face fata in timp util;
poate aici merita amintit, ce spuneam si alta data: aburul ce iasa, nu e cel ce sta ingramadit sub presiune (in stare de saturatie, cum se spune) in spatiul de deasupra apei in boiler (acela iese in primele secunde); prin scaderea presiunii in boiler, apa ajunge la temperatura de fierbere; deci volumul apei si volumul boilerului sunt elementele ce caracterizeaza capacitatea de abur a boilerului!
cum se spune la HX-uri (cam, contra-intuitiv):
apa multa in boiler - abur bun - apa mai rece de extractie (imersie HX); 
apa mai putina in boiler - abur mai prost - apa mai calda de extractie;

in ce ma priveste, la boilere de abur de 1,8-2l, consider eficiente varfurile cu maxim 2 gauri, fiecare cu diametrul de maxim 1,3 mm; asta, cu o setare a boilerului la presiune max pstat de 1,25-1,3 bar si cu un pitcher de 600-750 ml si 350-400 ml lapte; am si varf cu 4 gauri (Bezzera), pare-se cu diam. gauri de 1,2 mm, care e exploziv pe Strega mea, in primele 10-15 sec, deci la cantitati mici de lapte, ceea ce practic mai rar;
nu mai dezvolt, cu debit de abur prin orificii, functie de sectiune si dif presiune - sunt calculatoare online de aflat pe google;

inainte de a incepe frotarea eliberez putin abur, nu numai pentru eliminarea condensului, sau pentru echilibrare termica (fac de obicei asta mai la inceputul sesiunii, impreuna cu putina eliberare de apa fierbinte din boiler...):

vad directia jeturilor de abur si functie de asta pun teava de abur astfel ca jeturile sa loveasca in jos lateral pe peretii latierei si sa ridice lichidul in fata tevii, care e putin inclinata, ca si latiera, inspre spate (spre mine), si 'implantata' usor cam la o treime de diametru, inspre mine (clar, ca-n poezia aceea de Eminescu Smile
deci vortexul la mine e pe o axa oarecum orizontala, nu verticala...
dar cum spuneam, asta o gaseste fiecare, cu putina practica; nu indemn pe nimeni sa faca asa, dar sfatuiesc, sa nu miste teava in lapte, sau - God forbid - sa inceapa sa amestece cu ea intru declansarea unui vortex...
________________________________________________________________________________________
Strega_mod(esp32)/ MaraX_mod(esp32)/ Sette_270/ Macap_m7/ prajitor_fluid_bed_diy_(4Kg/luna)
 
Reply
#8
Radudani, perfectionist ca de obicei!

bcc: De dimineata cand frotam laptele pt cappuccino si ma gandeam la viitorul luminos al guvernului, mi-am dat seama ca acel vortex incep sa il dezvolt inca din faza in care bag aer. Laptele incepe sa se invarta inca din prima faza. 

   
HX Bezzera BZ10 | Vario | Kinu M47 |VST | Reneka | Gene Coffee CBR-101 | Hario V60 dripper
 
Reply
#9
DA , asta am vazut si eu (da direct la minutul 3,52) 
https://www.youtube.com/watch?v=iYONShA8ca4

azi am incercat asa si a iesit mult mai bine (adica laptele de jos mai cremos si spuma de sus mai putin spuma) insa mai e mult pana la latte art 
oricum pentru cappuccino e super 

Cat despre guvern mi-e sila , sa plece Ponta sa vina cine ?????  Blaga , Sulfina , Videanu & Co 
'pleaca ai nostri vin ai nostri noi ramanem tot ca prostii... '
Fetele mele au fost de cateva ori la Colectiv , de data asta nu le placea formatia ... ... SPRE NOROCUL LOR ,  au innebunit cand au vazut ce s-a intamplat ( si noi pe langa ele ).La mine la serviciu vin toate controalele de pe lume pentru toate tampeniile , de exemplu am luat amenta 5000 de lei ca nu avem evidenta gunoiului menajer , si pusi sa punem etichete de 230V la prize ,,, poate nu stie cineva ca sunt prize ,,, iar altii mor pe capete ,,, no comment  si cate si cate alte sicane ca altfel nu le pot numi
Vibiemme Domobar Super 2B PID , Eric Termometru , Mahlkonig K30 Vario , Kinu M38 , Tamper dinamometric Macap CPM 2, 57.5mm (14kg forta)  , Hottop kn 8828p 2k , BWT bestmax SOFT | Coffee & Vending , Brewista Smart Scale , French Press , Brewista Smart pour kettle , Chemex . 
 
Reply
  


Forum Jump:


Browsing: 1 Guest(s)