nu mai vin si eu cu sfaturi, ar trebui sa fac un clip video ca sa insemne ceva, dar merita cateva observatii:
se vorbeste mereu de teava de abur si de latiera (pitcher, cum ii zic eu), de pozitia relativa a acestora etc.
ca si cum toate ar fi la fel, ori aici e adevarata diferenta... fiecare brand cu varful de abur specific, cu gaurile specifice:
(1)
numar gauri, asta, impreuna cu unghiul sub care iese jetul fata de axa tubului, determina in principal vortexul;
(2)
dispunere gauri, in special unghi inclinare - asta determina vortexul;
(3)
suprafata totala sectiune gauri), asta determina 'puterea' aburului, deci potentialul de frotare - sa-i zicem - dar totdeauna la masinile de casa, cu boilere de abur mici, cu cat sectiunea totala a gaurilor e mai mare, cu atat capacitatea de frotare se epuizeaza mai repede, prin scaderea presiunii/temperaturii in boiler, in conditiile in care elementul de incalzire uzual, la 1200-1400W nu face fata in timp util;
poate aici merita amintit, ce spuneam si alta data: aburul ce iasa, nu e cel ce sta ingramadit sub presiune (in stare de saturatie, cum se spune) in spatiul de deasupra apei in boiler (acela iese in primele secunde); prin scaderea presiunii in boiler, apa ajunge la temperatura de fierbere; deci volumul apei si volumul boilerului sunt elementele ce caracterizeaza capacitatea de abur a boilerului!
cum se spune la HX-uri (cam, contra-intuitiv):
apa multa in boiler - abur bun - apa mai rece de extractie (imersie HX);
apa mai putina in boiler - abur mai prost - apa mai calda de extractie;
in ce ma priveste, la boilere de abur de 1,8-2l, consider eficiente varfurile cu maxim 2 gauri, fiecare cu diametrul de maxim 1,3 mm; asta, cu o setare a boilerului la presiune max pstat de 1,25-1,3 bar si cu un pitcher de 600-750 ml si 350-400 ml lapte; am si varf cu 4 gauri (Bezzera), pare-se cu diam. gauri de 1,2 mm, care e exploziv pe Strega mea, in primele 10-15 sec, deci la cantitati mici de lapte, ceea ce practic mai rar;
nu mai dezvolt, cu debit de abur prin orificii, functie de sectiune si dif presiune - sunt calculatoare online de aflat pe google;
inainte de a incepe frotarea eliberez putin abur, nu numai pentru eliminarea condensului, sau pentru echilibrare termica (fac de obicei asta mai la inceputul sesiunii, impreuna cu putina eliberare de apa fierbinte din boiler...):
vad directia jeturilor de abur si functie de asta pun teava de abur astfel ca jeturile sa loveasca in jos lateral pe peretii latierei si sa ridice lichidul in fata tevii, care e putin inclinata, ca si latiera, inspre spate (spre mine), si 'implantata' usor cam la o treime de diametru, inspre mine (clar, ca-n poezia aceea de Eminescu
deci vortexul la mine e pe o axa oarecum orizontala, nu verticala...
dar cum spuneam, asta o gaseste fiecare, cu putina practica; nu indemn pe nimeni sa faca asa, dar sfatuiesc, sa nu miste teava in lapte, sau - God forbid - sa inceapa sa amestece cu ea intru declansarea unui vortex...
________________________________________________________________________________________
Strega_mod(esp32)/ MaraX_mod(esp32)/ Sette_270/ Macap_m7/ prajitor_fluid_bed_diy_(4Kg/luna)