Espressoman infocat
Posts: 76
Joined: Mar 2012
Alexandria
http://www.espressoman.ro/wp-content/gal...arison.jpg
Folosesc sita nr 2 pentru 1 expresso si folosesc 8 gr de cafea (proaspat prajita ).Problema e ca nu se umple sita suficient cu 8 grame si cand ridic tamperul ramane approx o portiune mica din suprafata pe margini neacoparita cu cafea, si din cand in cand se produce channeling.Nu am nici 1 problema cu sita dubla si se observa o usoara diferenta la gust pozitiv la fel si de culoare cu cea dubla.
Folosesc expobar+vario insa nu cred ca are legatura si nici cu tamping ci doar locul sitei nu este dispus cum trebuie cred iar apa forteaza pe margine.
Am incercat sa folosesc un tamping mai light pt am vaz niste video si am inteles ca daca folosesc un 15kg+ apa tinde sa se duca pe margine si sa caute o bresa si apare channeling.
As putea sa incerc sa fac 1 expresso in cea dubla dar nu stiu care sunt aspectele negative.
Repet la sita dubla nu am absolut nici o problema.Folosesc 16 g, deci aceeasi doza.
Poate aveti vro idee voi.
La Marzocco GS3 AV + MAHLKONIG K30 - SSP 65mm burrs.
Espresso Man
Posts: 2.684
Joined: May 2012
Rosu
Am scris intr-un post legat de sitele VST ca au reusit sa rezolve exact problema de care pomeneai . Forma VST DE 7 g are o cavitate tronconica in care intra exact cantitatea de 7-8 g macinatura rezultand un puc asemanator ca forma cu oricare din pucurile din sitele mari .
Cu sita de single de la Expobar ( poz 2 ) eram nevoit sa dozez cam 10 g pt un single reusit . Trebuia sa umplu partea de jos dar sa formez un puc suficient de gros si in partea de deasupra cavitatii de diametru mic , pentru a elimina fenomenul de care vorbesti .
Concluzia , la care am ajuns cu sita de la poz. 2 , a fost ca trebuie sa supradozezi pentru a avea o extractie reusita ( 9-10 g ). Repet cu VST de 7g si un tamper de 40,7-40,9 mm rezolvi problema ( cam scumpa solutia ! ) .
BUGSTER; Honne S; EK43S; Buckeye BC2; Kinu M47; Cafflano
(Ex: LM-GS3/AV; PL41TEM; Expobar-DB; VBM-2B; Hottop-2k+; Flair; MK-Vario; MK-K30; Macap M4D; Kinu M68)
Espressoman infocat
Posts: 76
Joined: Mar 2012
Alexandria
(22-10-2012, 19:46)raducarutasu Wrote: Am scris intr-un post legat de sitele VST ca au reusit sa rezolve exact problema de care pomeneai . Forma VST DE 7 g are o cavitate tronconica in care intra exact cantitatea de 7-8 g macinatura rezultand un puc asemanator ca forma cu oricare din pucurile din sitele mari .
Cu sita de single de la Expobar ( poz 2 ) eram nevoit sa dozez cam 10 g pt un single reusit . Trebuia sa umplu partea de jos dar sa formez un puc suficient de gros si in partea de deasupra cavitatii de diametru mic , pentru a elimina fenomenul de care vorbesti .
Concluzia , la care am ajuns cu sita de la poz. 2 , a fost ca trebuie sa supradozezi pentru a avea o extractie reusita ( 9-10 g ). Repet cu VST de 7g si un tamper de 40,7-40,9 mm rezolvi problema ( cam scumpa solutia ! ) .
la solutia asta am ajus si eu de unu' singur , initial am zis sa folosesc 7.5 pt fiecare expresso pe urma mi-am dat seama ca trebuie sa supradozez pentru un expresso si am ajuns la 8 poate 8.5.
O sa ma mai interesez de solutia da cu vst de 7g de unde am luat expresorul.Cred ca cu 9g ar iesi ok dar pe urma intervine pretul si ma gandesc sa nu iasa diferit cu mult.
La Marzocco GS3 AV + MAHLKONIG K30 - SSP 65mm burrs.
Espressoman Administrator
Posts: 12.603
Joined: Mar 2012
Bucuresti
Daca
dai comanda la americani pt. sita VST, sa postezi pe aria de achizitii comune caci mia erau doritori si impartiti transportul. Din Romania nu ai nicio sansa sa cumperi.
Forma aceea inovatoare este destul de veche si apartine celor de la La Marzocco. Acum trei ani luasem pe forum vreo doua bucati de la Bristot si una din UK (
discutia si pozele aici). Acum nu stiu daca mai au sau nu. Echipamentehoreca.ro mai aduceau sita asta. Mag-pro nu au decat ceva care seamana. Dar pentru o sita calitativa "cap-coada", inclusiv la precizia si marimea gaurilor, mergi pe VST.
#Lelit Bianca V3 Black #EK43S + SSP & Titus carrier #Honne Slim #Kinu Titan
Espressoman infocat
Posts: 76
Joined: Mar 2012
Alexandria
as cumpara tot ce este nevoie sa stiu ca totul iese in regula.mai greu insa sa stau sa organizez ceva la comun.daca cineva vinde asa ceva platesc pretul ei.
La Marzocco GS3 AV + MAHLKONIG K30 - SSP 65mm burrs.
Espressoman Administrator
Posts: 12.603
Joined: Mar 2012
Bucuresti
Mai simplu atunci este sa dai direct comanda la americani si in cateva zile iti ajunge!
#Lelit Bianca V3 Black #EK43S + SSP & Titus carrier #Honne Slim #Kinu Titan
Espressoman infocat
Posts: 76
Joined: Mar 2012
Alexandria
(22-10-2012, 21:51)Lyvyoo Wrote: Mai simplu atunci este sa dai direct comanda la americani si in cateva zile iti ajunge!
probabil ca o sa cumpar la iarna , poate mai adaug ceva la cosul de cumparaturi
.Pe sitele mele nu scrie nimic , nu stiu daca cea mare este de 15 sau de 18 si ma gandeam sa imi cumpar un VST de 7 si una de 18.
Ziceam sa imi iau si un detergent cafiza , si mai vazusem undeva un clip cum se curata portafiltru sa revina la culoarea initiala ca nou insa nu mai stiu ce solutie folosea.
Imi place sa am grija de echipament , primesc feedback pozitiv de la clienti cu expresso si chiar ma stimuleaza sa fac mai bine.
Ma gandeam ca poate cumva in viitor o sa ajung sa imi fac eu propria prajitorie dar ma gandesc ca presupune costuri ridicate.
Poate intr-o buna zi ajung si acolo
La Marzocco GS3 AV + MAHLKONIG K30 - SSP 65mm burrs.
Espressoman Administrator
Posts: 12.603
Joined: Mar 2012
Bucuresti
Ai bagat cafea proaspata in cafenea? Au clientii pareri pozitive fata de marci? Adica au capacitatea sa simta asta?
#Lelit Bianca V3 Black #EK43S + SSP & Titus carrier #Honne Slim #Kinu Titan
Espressoman infocat
Posts: 76
Joined: Mar 2012
Alexandria
doar in prima saptamana am folosit lavazza , de atunci folosesc doar cafea proaspata , cumpar jumatate /1 kg mereu , in functie de cum vand niciodata nu iau stoc.Toti prietenii mei incep sa priceapa care e treaba cu cafeaua proaspata , clientii nu toti spun ce simt , unii grabiti , altii nu savureaza cafeaua, cert e ca nu ramane niciodata nimic in ceasca ceea ce zic eu e ok
E multa munca de lamurire cu fiecare , stiu ei ceva si nu le scoti din cap, e dificil
Ma gandeam paote stie cineva cam care ar fi costurile unei masini de prajit cafea sa zic in jur de 3-8 kg, si iar cam care ar fi in mare diferenta intre o masina profesionala gen probat si ceva la un buget mai mic.
La Marzocco GS3 AV + MAHLKONIG K30 - SSP 65mm burrs.
Espressoman Administrator
Posts: 12.603
Joined: Mar 2012
Bucuresti
Exista topic separat despre prajitoare,
aici.
#Lelit Bianca V3 Black #EK43S + SSP & Titus carrier #Honne Slim #Kinu Titan
Espressoman
Posts: 714
Joined: May 2012
Navodari
23-10-2012, 19:52
(This post was last modified: 23-10-2012, 20:40 by Fane.)
Sita de 7 gr. La Marzocco se gasesc si pe ebay germania.
http://www.ebay.de/itm/La-Marzocco-7g-Ka...schinen_MW&hash=item2ec26c7a96
Insa atentie la diametrul exterior, este de 70mm, iar pt. portafiltru gaggia a trebuit ajustata sita cu un mm. Marginea sitei depasea portafiltru si era incomod la manevrat.
Pt. tamper este Alex care face niste "bijuterii" la comanda, la sectiunea bursa. Eu am un tamper de 41 mm si este ok.
Espressoman infocat
Posts: 1.653
Joined: Mar 2012
SV
buna afacere sita aia La Marzocco. pt shoot-ul de single e ce se poate mai bun (exceptand VST). eu am luat acu cativa ani La Marzocco single odata cu Liviu si sunt foarte multumit de ea, dar oricum, nu este chiar ce obtin cu sita de dublu, cafeaua facuta cu sita de dublu e mai corpolenta si mai aromata, dar cand nu vrei sa strici dublul cantitatii de cafea doar ca sa bei un single, sita VST si La Marzocco sunt cele mai reusite site de single.
(22-10-2012, 22:17)Phoenix Wrote: [Ma gandeam ca poate cumva in viitor o sa ajung sa imi fac eu propria prajitorie dar ma gandesc ca presupune costuri ridicate.
Poate intr-o buna zi ajung si acolo
daca nu faci o afacere din asta nu e prea rentabil, nu ai de unde sa cumperi cafea verde de calitate la preturi mici. cred totusi ca daca ai si prajitorie si cafenea, in momentul in care prajesti o sarja de cafea toti trecatorii de pe strada aterizeaza la tine in cafenea adusi ca la desene animate de mirosul de cafea proaspat prajita.
Expobar Leva DB pompa rotativa, Mühle M68, Mazzer Major, Huky 500
Home coffee roasting is as fun and easy, or as exacting and technical, as you want to make it.
Espressoman infocat
Posts: 76
Joined: Mar 2012
Alexandria
eu am expobar iv
oricum probabil ca ma combin la un vst pe viitor.
La Marzocco GS3 AV + MAHLKONIG K30 - SSP 65mm burrs.
Espressoman infocat
Posts: 1.653
Joined: Mar 2012
SV
un espressor f.f. bun. liviu zicea ca de cand a trecut de la gaggia pure la expobar nu se mai simte asa mare diferenta intre cafeaua facuta cu sita de single si cea de dublu.
Expobar Leva DB pompa rotativa, Mühle M68, Mazzer Major, Huky 500
Home coffee roasting is as fun and easy, or as exacting and technical, as you want to make it.
Espressoman Administrator
Posts: 12.603
Joined: Mar 2012
Bucuresti
Eu am Bezzera nu Expobar. Mi-as fi dorit eu un Brewtus IV...
#Lelit Bianca V3 Black #EK43S + SSP & Titus carrier #Honne Slim #Kinu Titan
Espressoman infocat
Posts: 76
Joined: Mar 2012
Alexandria
treaba e ca nu poti sa obtii constanta ca la sita de 2 cu cea de 1.
La Marzocco GS3 AV + MAHLKONIG K30 - SSP 65mm burrs.
Espresso Man
Posts: 2.684
Joined: May 2012
Rosu
(24-10-2012, 02:01)Phoenix Wrote: treaba e ca nu poti sa obtii constanta ca la sita de 2 cu cea de 1.
.
Cu putin exercitiu vei reusi.
Pentru aceleasi rezultate legate de gust , corp , curgere eu rasnesc cu 2 gradatii mai sus ( la Vario ) si tampez cu jumatate din forta utilizata la sita de dublu .Poti sa cresti temperatura cu 1 gc si sa macini la fel , dar daca faci imediat un dublu ai de asteptat ca sa revii la temperatura . Din cauza formei sitei VST reglajele din cantitatea de macinatura sunt limitate astfel incat avem la dispozitie celelalte variabile (cu PID temperatura , forta de tampare si granulatia )
La aceeasi granulatie se sesizeaza diferente in ceasca si de aici si dificultatea de a folosi , in regim de bar , o singura rasnita pentru single si duble .
Toate astea daca vrem sa fim perfectionisti , sa exageram sau sa ne complicam .
La Expobar diferentele nu sunt notabile si nicidecum nu vor fi observate de cineva care nu are in fata 2 cesti cu cele 2 tipuri de extractii ( mai ales daca folosesti cafea proaspat prajita ).
BUGSTER; Honne S; EK43S; Buckeye BC2; Kinu M47; Cafflano
(Ex: LM-GS3/AV; PL41TEM; Expobar-DB; VBM-2B; Hottop-2k+; Flair; MK-Vario; MK-K30; Macap M4D; Kinu M68)