• Bun venit pe forumul Espressoman
Hello There, Guest! Login Register


Portfilter termometer

#1
Se stie ca printre cei mai importanti parametri in extractia cafelei se afla temperatura de extractie, dupa mine cel mai important dupa provenienta si prajitul cafelei , din el poti regla sesizabil gustul din ceasca.
   Determinarea corecta a acesteia ar fi musai obligatorie in portfiltru cu un senzor si termometru de buna calitate si precizie.Haideti sa confectionam asa ceva sa facem probe si sa dam reteta la toti , eu pana acum port discutii cu http://www.echipotshop.ro/termometru-k-c...-mare/p/74 privind cel mai optim termometru si sonda k pentru ceea ce vreau .In continuare trebuie sa strunjim un capac de plastic sa intre in sita portfiltru si un robinet pentru acesta sa reglam debitul de curgere

  Problema cea mai importanta o consider sonda care trebuie sa fie optima pentru masurarea cu precizie si cu raspuns in timp ok temperatura din lichide intre 80-110 grd cat si prinderea / lipirea ei pe suportul de plastic din sita , materialul de lipire iarasi e important , poate se nimereste cineva cu cunostinte in domeniul masuratorilor de temperaturi in mediu lichid !!!

  Termometru Eric e un indicator doar de referinta pentru a ne face o idee cam pe unde se afla temperatura de extractie .Temperatura in acest punct este diferita fata de cea de extractie cu decalaje in sus sau in jos functie de tipul de flush (&go sau &wait) , temp ambienta , eroarea termometrului  Taylor Model 9841 care este unul ieftin si de proasta precizie , timpul de raspuns al acestuia etc etc

  Chiar si la DB scumpe exista o diferenta variabila intre T extractie si cea afisata din PID iar stabilirea cu cat o mai mare acuratete si precizie de acestei diferente ar putea trasa corecturi care sa ne influenteze pozitiv ceea ce dorim sa obtinem in ceasta iar asta doar cu un portfiltru termometru se poate afla.

  Cand te gandesti ca 2-3 grade peste optimul maxim de 90 grd face cafeaua fara arome , amara si ca acestea pot aparea din erorile fie a lui Eric fie a diferentei dintre PID si temp apei prin filtru , atunci se raspunde la intrebarea de ce Marzocco scoate o cafea de-ti cad plombele de buna si costa 6000 de euro .Ambitie ar fi sa scoti aceeasi cafea de buna cu un espressor mult mai ieftin , credeti ca e imposibil ? Eu zic ca nu , dar o conditie este optimizarea temperaturii de extractie iar asta se poate doar cu un portfilter termometru ok .
In rest se merge la ghici !!!

  Ceea ce doresc eu se afla aici https://www.espressoparts.com/espresso-m...evice-only   insa cand aduni tva , transport etc te doare capul in banii astia iti iei si un super termometru si cea mai tare sonda !!


Attached Files Thumbnail(s)
   
Vibiemme Domobar Super 2B PID , Eric Termometru , Mahlkonig K30 Vario , Tamper dinamometric Macap CPM 2, 57.5mm (14kg forta)  , Hottop kn 8828p 2k , filtru BWT bestcare s , BWT bestmax SOFT | Coffee & Vending , Brewista Smart Scale 
 
Reply
#2
Daca imaginile le-ai luat de aici: http://www.home-barista.com/reviews/wbc-...-t516.html, atunci cred ca ai vazut ca ei recomanda termocupla T si nu K. Deci termometrul acela de la Echipot e inutil.
In ce priveste pucul de cafea, eu cred ca poti sa-l mimezi mai simplu cu niste rasina epoxi sau chiar silicon puse in sita. Lasi doar o gaura centrala care sa lase apa sa treaca pana la robinetul de reglare a debitului. Sau mai simplificat poti folosi ca restrictor de debit chiar una din gaurile sitei de sacrificiu. Va functiona ca o sita presurizata de pe aparate tip krups. Cam asa ma gandeam sa bricolez eu un termometru, dar inca nu m-am invrednicit sa ma apuc de treaba.
Spor!
Moka Pot, Pe-De Dienes, Armin Trosser, Gaggia Pure
 
Reply
#3
(05-02-2016, 12:27)Stefu Wrote: ... In ce priveste pucul de cafea, eu cred ca poti sa-l mimezi mai simplu cu niste rasina epoxi sau chiar silicon puse in sita. Lasi doar o gaura centrala care sa lase apa sa treaca pana la robinetul de reglare a debitului. ...

desigur, pucul de cafea nu se poate simula - n-a reusit - IMO - nici Greg Scace cu al lui termofiltru; si de fapt, nici nu a urmarit asta, doar crearea unui dispozitiv care sa devina un standard de masuratori comparative;
pucul se dilata, are densitate si absorbtie variabila etc.

dar e adevarat, e bine ca spatiul echivalent pucului sa fie umplut cu ceva material usor absorbant; asta pentru ca altfel, se denatureaza intreaga masuratoare: volumul de apa stationat in portafiltru e mult mai mare, difera capacitatea calorica etc.
cel putin la Strega, unde apa de extractie e inmagazinata in cilindru si impins de pistonul cu arcuri, orice modificare de volum al apei de extractie se traduce prin cu totul alt profil termic al extractiei; si nu numai, difera si profilul de presiune, pentru ca e alt volum decat cel al unei extractii adevarate;
eu am improvizat volumul cu un 'colac' de chinga de plastic cu gaura la mijloc...
 
nimic nu va masura temperatura reala a unui shot decat un puc adevarat de cafea... si atunci, temperaturile variaza si axial si radial (3-5C);

relevant in acest caz e consistenta masurarii si asta desigur, intr-un anume caz, cel al masinii proprii;
cel putin acesta a fost cazul meu, atat cu Magica, dar mai ales cu Strega (Bezzera):

   
   
Bezzera STREGA (PID grup, dimmer pompa, dataloger), rasnita Macap M7 (900rpm), site IMS, Hario V60, prajitor DIY cu Artisan
 
Reply
#4
Buna idee cu citirea la iesire. Am fost la un prieten cu Bezzera Unica PID si am facut doua extractii la Panama Geisha cu temperaturi deferite, la numai doua grade diferenta, 90C si 92C, iar gusturile erau complet diferite, cu aceeasi tampare dinamometrica si aceeasi rasnitura. Am incercat dupa doua zile si cu Kenya, la fel. Acum, chiar erau numai doua grade diferenta, sau ceva ne scapa. Deci ne trebuie obligatoriu citirea temperaturii la iesirea din portafiltru! Bezzera era pornita de cateva ore.
La mine am pus un termometru digital lipit de grup pe interior, incercand sa simulez un Eric, dar tot nu-i concludent.
Ma gandeam sa-i fac cadou prietenului, un Eric, dar iar este o citire mai in fata.
Quick Mill Silvano, Quamar Q13E, cosuri 7-14-17-21g  La Marzocco Strada, accesorii Concept Art, Gene CBR 101.
 
Reply
#5
Eu o sa-mi fac termofilter adica o sa montez o sonda intr-un filtru si chiar o sa pun cafea peste si o sa extrag , atunci voi vedea temperatura cel mai apropiat de realitate si voi determina offset ul PID ului dar asta valabil la un DB , pentru un HX se poate uita totul , e la ghici si la basbaiala , azi de exemplu atat de mult am vrut o extractie la 88-89 si aiesit la 92 ... ... de vis !!!!!!! Mai si prajesc sarje diferite sa le compar , , , cu ce ? Angry ? (Lelit PL62t de 7500 lei in magazine ...) Cine isi poate permite NU ARUNCATI BANII PE HX , cine nu , sa aiba rabdare pana 'simte Heart ' aparatul !
Vibiemme Domobar Super 2B PID , Eric Termometru , Mahlkonig K30 Vario , Tamper dinamometric Macap CPM 2, 57.5mm (14kg forta)  , Hottop kn 8828p 2k , filtru BWT bestcare s , BWT bestmax SOFT | Coffee & Vending , Brewista Smart Scale 
 
Reply
#6
sunt multe variabile la temperatura.
pentru ca depinzi de aparatele de masurat si de alti factori fata de ceea ce masori

nu stiu unde e amplasata de exemplu sonda pid-ului si cat de precisa e
traseul din nou poate influenta

vom vedea dupa ce primesti aparatul cat de fix poti controla....e bine ca vei avea date din 3 puncte: plecare - grup - puc
pe mine unul chiar m-ar interesa un astfel de experiment .....si si mai mult as dori sa vad asta pe un pro700 (nu gasesc niciunde)

oricum comportamentul descris de tine e foarte nasol pe hx-ul tau si nu pot banui decat ceva defectiune pentru ca eu pe hx-ul meu nu am asa ceva, din contra......daca ma iau dupa eric tot timpul fac fix ce vreau.


@Mariano, asta spun : poate ca acolo scria 90 / 92, dar cat de precisa a fost masuratoarea ? daca are +-2grade poti avea de fapt o diferenta de 88 cu 94, cum la fel de bine poti avea egalitate la 91. Gustul fiind total diferit, dupa cum zici, sigur s-a intamplat ceva....si avand in vedere faptul ca de cele mai multe ori referinta e 92-93 nu cred ca ati ales bine temperaturile de proba. Trebuia ales ceva gen 93 cu 93 zic eu (daca se poate) in prima faza pentru ca sa vezi cat de exacta ,,ti-e papila'' si cat de exact e si aparatul in reproducerea unor lucruri care teoretic ar trebui sa fie identice.
Abia apoi te apuci de teste....preferabile macar unul dintre voi in orb.
Iar in final mers la valori de peste si sub 92 pentru comparatii. Doua extractii nu mi se par concludente.

masuratul in puc cred ca e o solutie, dar trebuie sa o repeti pe un interval mare de timp si de multe ori pentru a putea trage o concluzie cat trebuie setat off-setul.....si din pacate tind sa cred ca va fi valabila treaba doar pentru tine. Chiar si alt posesor de aparat identic nu ar putea lua ca litera de lege si ar trebui si el sa faca acelasi lucru.

cel mai bine e sa te antrenezi la cafele si sa te bazezi pe gust dupa un anumit punct. Sunt anumite lucruri care evident trebuie, dar la urma urmei e doar treaba de cafea si gust. Dupa ce stapenesti la nivel bazic treaba si te descurci cu procedura si teoria pusa cat de cat in practica, testul real pentru mine e in orb, fara ochii in ecrane, formule si cu placebo-ul dezactivat Smile
 // i-steel-1 , m7k-c83-r |T| cellini-evo-2 \\

                                                 
 
Reply
#7
Corect, bine ai zis, fara ochi in ecrane, alfel incepe balamucul pe nu-l mai opresti nici cu 5000E Smile
Eu offset-ul l-am ras, pasarica mea. Buna ideea cu termofiltru si cafea in el. Iar am treaba in weekend.
Quick Mill Silvano, Quamar Q13E, cosuri 7-14-17-21g  La Marzocco Strada, accesorii Concept Art, Gene CBR 101.
 
Reply
  


Forum Jump:


Browsing: 1 Guest(s)