Hello There, Guest! Login Register


Pompa rotativa cu alimentare de la bidon

#1
Am citit ca nu prea este preinfuzie daca alimentez espressorul cu pompa rotativa dintr-un bidon cu apa.

In acest caz as incerca sa interpun intre bidon si espressor un mic montaj cu pompa vibratoare si OPV si sa alimentez espressorul la o presiune de 2bari.

Ce parere aveti, eventual alte solutii tehnice?

Sau plec de la o premiza gresita?

Multumesc!
Expobar Brewtus IV DB - cu profilare de presiune,Baratza Sette 270W, OE Lido E,IMS Competition 10, 18 și 20 g, Shower Screen IMS Competition, Tamper dinamometric Concept Art.
 
Reply
#2
(27-11-2015, 22:29)nicusors Wrote: Am citit ca nu prea este preinfuzie daca alimentez espressorul cu pompa rotativa dintr-un bidon cu apa.

In acest caz as incerca sa interpun intre bidon si espressor un mic montaj cu pompa vibratoare si OPV si sa alimentez espressorul la o presiune de 2bari.

Ce parere aveti, eventual alte solutii tehnice?

Sau plec de la o premiza gresita?

Multumesc!

Voi pune in final un un link unde vei gasi explicatii complete despre acest subiect . Sunt puzderie pe net .
Nu sunt expert dar incerc sa inteleg fenomenul .
Pe scurt , grupul E61 are din constructie o camera de preinfuzie deci , realizeaza aceasta etapa a unei extractii .

Ca o pompa vibratoare umple mai lent aceasta camera iar cea rotativa mai repede , nu inseamna ca intr-un caz are loc preinfuzarea pucului si in celălat nu . Ca aparatul este sau nu legat la retea nu inseamna ca grupul va face sau nu va face preinfuzie . 
Ca este activa sau pasiva se pare ca aceasta se realizeaza in orice situatie datorita modului in care a fost gandit , proiectat si realizat grupul E61.

Preinfuzia are ca principal scop umezirea pucului si pregatirea acestuia pentru impactul cu presiunea de 9 bari cu care apa ajunge sa lovească macinatura din sita .
Repet , nu sunt expert , am dorit doar sa te ajut cu un raspuns .
El reflecta înțelegerea mea despre modul in care functioneaza un grup E61 si sper sa fi interpretat corect cele citite cu diferite ocazii

Mai jos sunt detaliate fenomenele care se produc in interiorul grupului , in diferitele faze de actionare a levierului pentru expresoare cu pompa vibratoare , rotativa , legate sau nu la retea .
http://www.home-barista.com/espresso-mac...34482.html
 BUGSTER; Honne S; EK43S; Buckeye BC2; Kinu M47; Cafflano
 (Ex: LM-GS3/AV; PL41TEM; Expobar-DB; VBM-2B; Hottop-2k+; Flair; MK-Vario; MK-K30; Macap M4D; Kinu M68)
 
 
 
Reply
#3
Un lucru important legat de preinfuzie este faptul ca presiunea, o data aplicata, nu treuie sa scada inainte de a se aplica cei 9 bari, in faza de extractie. Deci, presiunea creste de la zero la X (2-4bari) la preinfuzie, apoi creste la 9 bari la extractie, apoi scade la zero.
Grupul E61, prin designul sau, implementeaza functia de preinfuzie chiar daca pompa merge "normal", in aceasta faza ajungindu-se la o presiune pe puc de ca. 4 bari, dupa care se trece direct la extractie. Totul este reglat mecanic. Daca masina este legata la reteaua de apa, se poate prelungi faza de preinfuzie ridicind levierul la pozitia de mijloc, ceea ce permite umezirea pucului cu presiunea din reteuaua de apa. Cind levierul e pe mijloc, pompa nu porneste.

Din cite stiu eu, Lelit 41TEM nu are grup E61. Inteleg de la @nicusors ca inlocuieste pompa interna cu o pompa rotativa externa, dar nu conecteaza masina la reteaua de apa. Tot printre rinduri inteleg ca pompa rotativa se porneste direct, din momentul zero, atunci cind are loc preinfuzia. In acest caz, au nu as pune o alta pompa vibranta in serie, ci mai degraba as monta la iesirea pompei rotative o deviatie intr-un electroventil legat la un OPV, acesta fiind reglat la 2-4 bari. Electroventilul se poate activa print-un SSR (Solid State Relay), acesta putind fi controlat de un timer digital programabil (de exemplu realizat cu un microcontroller, Arduino, Raspberry, ...), sau, la modul cel mai simplu, manual, prin intermediul unui buton. In acest mod se asigura preinfuzia, iar o activare pe ultimele secunde de extractie ar produce o scadere a presiunii la cei 2-4 bari, deci s-ar simula grosier un leva.

Iar daca vrei sa faci intr-adevar ceva high-end, faci rost un gear pump si te joci manual cu presiunea de la zero la cit vrei din joy-stick.
LM GS/3 AV, Elektra Micro Casa Leva, MK ProM E, Lagom P-64 SSP HU, Kinu M47
 
Reply
#4
Multumesc Radu, ai intuit corect, e vorba de E61, mai precis Expobar. 

Greseala e a mea, cum imi sta capul doar la el, am senzatia ca toata lumea trebuie sa stie...

Am citit ce ai propus Radu, plus multe alte pagini, am dat si de un manual Vibiemme Double Domobar version 3; owners manual care pot sa zic ca a pus punctul pe i. 

Chiar si asa dupa ce intru in posesia espressorului poate incerc sa vad daca e vreo diferenta intre bidon si o sursa de apa cu presiune (ca si de la retea). 

Multumesc Vlad, sa stii ca pe viitor e posibil sa incerc gear pump cu un microcontroller. Sa vad cit avanseaza boala.
Expobar Brewtus IV DB - cu profilare de presiune,Baratza Sette 270W, OE Lido E,IMS Competition 10, 18 și 20 g, Shower Screen IMS Competition, Tamper dinamometric Concept Art.
 
Reply
#5
Si eu tot Expobar cu pompa rotativa am si legat la un bidon de Bucovina.....sincer, si doar ca un nespecialist imi spun parerea, cred ca iese o cafea destul de buna si cu preinfuzia asta :Smile Oricum te rog sa postezi daca vei vedea vreo diferenta concreta cu pompa conectata la reteaua cu apa. Multumim
Expobar Brewtus IV-R Mahlkonig Pro M Espresso Grinder TORR Elite Titanium 58.4mm Softconvex E61 Original-Bottomless  IMS E61 Competition Shower IMS Basket Set Competition, ECM Tamper Station
 
Reply
#6
Bazandu-ma pe ce shoturi am preparat si am consumat pana acum cred ca preinfuzia realizata la 1 , 2 sau la 4 bar sau ca durata de 3 sau 5 sec , nu vor face o diferenta atat de mare intre shoturi incat sa cada cineva pe spate.
Toate acestea pot fi usor anulate de celelalte elemente care influenteaza calitatatea unei extractii . 
Rasnita , doza , gradul de macinare , temperatura ,stabilitatea acestei , presiunea , sunt , fiecare in parte , in masura sa anuleze aceste detalii legate de 1-2 bar si 2-3 sec diferența  de presiune si timp de preinfuziie.

Am constatat ca in calitatea unei extractii si in gustul unui shot conteaza mult mai mult calitatea cafelei , a macinaturii , stabilitatea termica a aparatului in timpul extractiei , atentia la etapele de pegatire a sitei , observarea curgerii , momentul opririi curgerii etc .
Din aceeasi cafea si cu aceleasi echipamente am obtinut si extractii deosebite dar am dat si rateuri . 
De vina , cu siguranta nu au fost nici presiunea si nici durata preinfuziei .

Durata preinfuziei si presiunea la care se realizeaza aceasta sunt doar cateva dintre elementele care conteaza in calitatea unei extractii . 
Daca apa vine din rezervor sau de la retea este mai putin important . 
2-3 secunde de preinfuzie in plus sau in minus nu cred ca sunt in masura sa delimiteze o linie intre un shot reusit si unul mai putin reusit .
Ce conteaza cu adevarat este ca preinfuzia sa aiba loc si sa pregătească pucul pentru impactul cu presiunea maxima a apei in tipmul extractiei .
Dpmdv nu cred sa existe multe persoane care ar putea face diferenta intre 2 shoturi trase cu preinfuzie de 2 sau de 5 secunde la presiune de 2 sau de 4 bari , cu aceeasi temperatura si presiune si daca celelalte elemente de manopera au fost realizate in mod identic.

Personal asa vad lucrurile . 
Nu am observat nicio diferenta in calitatea shotului extras cu Expobarul cu pompa vibratoare si VBM-ul cu pompa rotativa. 
Dar am sesizat diferente intre shoturile extrase cu Lelit si celelalte doua sau intre cele macinate cu Gaggia MDF , Vario sau K30 .
Ce doresc sa subliniez este faptul ca , din proprie experienta , am constatat ca este foarte importanta calitatea constructiei si principiile de functionare ale aparatelor folosite pentru o extractie .

Extractii reusite tuturor !
 BUGSTER; Honne S; EK43S; Buckeye BC2; Kinu M47; Cafflano
 (Ex: LM-GS3/AV; PL41TEM; Expobar-DB; VBM-2B; Hottop-2k+; Flair; MK-Vario; MK-K30; Macap M4D; Kinu M68)
 
 
 
Reply
#7
In editia actuala a revistei Crema Magazin este un interviu cu Jason Prefontaine, caruia ii apartine Slayer Espresso. Pentru deruta totala, Slayer merge pe un alt principiu, si anume, variaza debitul apei sub presiune constanta de 9 bari.
Face preinfuzia de ca. 25 (douazecisicinci!!!) secunde, o extractie durind 45-50 secunde.
Recunosc ca dupa ce am citit asta, incepe sa ma roada sa fac un experiment cu mijloace proprii...
LM GS/3 AV, Elektra Micro Casa Leva, MK ProM E, Lagom P-64 SSP HU, Kinu M47
 
Reply
#8
M-ai pus pe cautat Vlade :Smile Intr-adevar, in mai toate clipurile Slayer-ul face 15-25 de secunde de preinfuzie, in functie de operator. Insa nu prea are de-a face preinfuzia pe Slayer cu preinfuzia pe E61. Tu care ai GS3 si grup saturat, cu paddle, esti ceva mai aproape de  acest tip, noi nu. E de investigat si aici, vad pe net ca si variatia de presiune se face diferit pe Slayer fata de Vesuvius sau GS3, dar ma opresc aici din citit caci imi stric weekend-ul cu ce vad si descoper Smile
#Lelit Bianca V3 Black #EK43S + SSP & Titus carrier #Honne Slim #Kinu Titan
 
 
Reply
#9
interesant postarea lui Vlad si prin prisma descoperirii rasnitei manuale germane care desi aparuta mai la inceputul anului pare ca are recenzii bune

nu sper decat sa fie destabilizata serios de Che Smile
 // i-steel-1 , m7k-c83-r |T| cellini-evo-2 \\

                                                 
 
Reply
#10
Din pacate nu stiu limba germana  Sad .
Mi-ar fi placut sa citesc ce este prin acea revista . Nu am gasit online o varianta in engleza .
Daca exista cumva si aveti vreo adresa poate va îndurați de mine si puneți un link. pls. Shy

Legat de Slayer , am discutat mult despre el cu Mr.BeanTec. 
Principiul de functionare este bazat , asa cum arata Vlad , pe variatia debitului de apa , prin modificarea diametrului  deschiderii prin care aceasta circula spre puc , pastrand presiunea constanta. 
Extractia decurge la modul preinfuzie la 3 bar , extractie la 9 si revenire la 3 bar pe durate la discreția operatorului . 
Daca se doreste o a doua extractie la 4 bar preinfuzie , de ex , trebuie umblat si facut reglajul din interioul aparatului . Acest lucru nu este posibil in timpul extractiei .
In concluzie , din ce am inteles eu , Slayer-ul nu face o profilare a presiunii de genul celei realizate de Strega , Vesuvius ! R60V , Andreja . 
Acesta incepe extractia cu o preinfuzie la o anumita presiune , continua cu extractia la 9 bar si incheie sesiunea la prima presiune setata. 
Ma intreb in ce masura s-ar putea realiza si o extractie , dar si o frotatre simultane , avand in vedere ca pentru ambele operatorul trebuie sa fie cu mâinile pe padela dar si pe latiera !
 BUGSTER; Honne S; EK43S; Buckeye BC2; Kinu M47; Cafflano
 (Ex: LM-GS3/AV; PL41TEM; Expobar-DB; VBM-2B; Hottop-2k+; Flair; MK-Vario; MK-K30; Macap M4D; Kinu M68)
 
 
 
Reply
#11
(29-11-2015, 17:24)RaduCarutasu Wrote: Legat de Slayer , am discutat mult despre el cu Mr.BeanTec. 
Principiul de functionare este bazat , asa cum arata Vlad , pe variatia debitului de apa , prin modificarea diametrului  deschiderii prin care aceasta circula spre puc , pastrand presiunea constanta. 
Extractia decurge la modul preinfuzie la 3 bar , extractie la 9 si revenire la 3 bar pe durate la discreția operatorului

Indiferent da alte pareri, ownerul si tata lui Slayer spune foarte clar in interviu, ca presiunea ramine constanta la 9 bari pe toata perioada extractiei, inclusiv preinfuzie:
[citat] "Neun Bar von Anfang bis Ende. Punkt." ("Noua bari de la inceput la sfirsit. Punct.")

Tuturor o duminica seara placuta! Smile
LM GS/3 AV, Elektra Micro Casa Leva, MK ProM E, Lagom P-64 SSP HU, Kinu M47
 
Reply
#12
Si eu multumesc pentru explicatii si promit sa va tin la curent cu orice realizari/modificari.
Expobar Brewtus IV DB - cu profilare de presiune,Baratza Sette 270W, OE Lido E,IMS Competition 10, 18 și 20 g, Shower Screen IMS Competition, Tamper dinamometric Concept Art.
 
Reply
#13
Ar fi interesanta si o discutie cu oamani care au studiat bine si profesionalele, gen Mihai Pamfil de la Origo, Razvan de la Yume si altii, care sa vina cu doua trei pareri despre posibilitatile gamei semipro+ de a se bate la cutite cu gama real pro. In mare, lumea home barista tinde sa acrediteze (cu argumente) ideea ca un aparat de 2500-3000E + TVA, gen Vesuvius se bate de la egal la egal cu varfuri de 10.000E gen Aurelia 2, La Strada, Kees, San Remo Opera, La Cimbali M100, Slayer si altele.  Dpdv tehnic ar fi o dezbatere foarte atractiva, si poate o putem face la o cafea candva.
#Lelit Bianca V3 Black #EK43S + SSP & Titus carrier #Honne Slim #Kinu Titan
 
 
Reply
#14
Foarte interesant topicul, mi-a raspuns la cateva intrebari. Din ce am mai cautat pe net, in cazul in care se pune bidonul cu apa minim la acelasi nivel cu espressorul, functioneaza normal, in schimb daca bidonul cu apa este sub nivelul espressorului este posibil ca pompa rotativa sa fie fortat si in cazul in care se strica sa nu fie acoperit de garantie.
Bialetti brikka 2 cup, Porlex tall, Ibric
 
Reply
#15
Poate depinde si de modelul motorului pompei, caci veti vedea la multe evenmente stand-uri de barista ce servesc oamenilor cafea / capuccino, cu bidonul mascat sub masa, ca sa nu il vada publicul. Si nu i-am auzit sa aibe probleme de fiabilitate. Poate afland modelul exact de pe Brewtus putem cauta mai multe amanunte tehnice despre specificatii si puterea sa, comparativ cu pompa unui profesional mare.
#Lelit Bianca V3 Black #EK43S + SSP & Titus carrier #Honne Slim #Kinu Titan
 
 
Reply
#16
(30-11-2015, 00:21)Tazmania Wrote: Foarte interesant topicul, mi-a raspuns la cateva intrebari. Din ce am mai cautat pe net, in cazul in care se pune bidonul cu apa minim la acelasi nivel cu espressorul, functioneaza normal, in schimb daca bidonul cu apa este sub nivelul espressorului este posibil ca pompa rotativa sa fie fortat si in cazul in care se strica sa nu fie acoperit de garantie.

Asta poate fi intr-adevar o problema .
Anul acesta am avut nevoie de un sistem de irigatie , iar pompa care il alimenteaza trebuie sa asigure un debit de 18mc/h.
Am constatat cu surprindere sa vad ca pompa calculata initial nu a fost buna si a fost nevoie sa o schimb cu una mai puternica  , deoarece adâncimea la care a trebuit sa o cobor in interiorul forajului , a fost mai mare decat ce se determinase initial ( la acest debit , nivelul dinamic s-a stabilizat mai jos decat se estimase ) .

S-ar putea ca si la expresor sa fie aceeasi problema . Faptul ca rezervorul este mult sub nivelul pompei s-ar putea sa reprezinte o problema si debitul livrat de aceasta pentru extractie , sa fie mai mic.
Coloana de apa are o greutate proprie , pe care pompa trebuie sa o ridice . Cu cat coloana este mai inalta cu atat greutatea este mai mare si pompa este forțata suplimentar . 
Nu stiu ce ar putea insemna asta in cazul de fata si care ar fi consecintele pe termen lung ! 
Niste masuratori in acest sens cred ca se pot face .
Dpmdv , mai simplu ar fi sa pui rezervorul cat mai aproape de nivelul pompei .
 BUGSTER; Honne S; EK43S; Buckeye BC2; Kinu M47; Cafflano
 (Ex: LM-GS3/AV; PL41TEM; Expobar-DB; VBM-2B; Hottop-2k+; Flair; MK-Vario; MK-K30; Macap M4D; Kinu M68)
 
 
 
Reply
#17
intru putin desincronizat, pentru ca aveam in drafts un raspuns pentru primele postari in thread...

(27-11-2015, 22:29)nicusors Wrote: Am citit ca nu prea este preinfuzie daca alimentez espressorul cu pompa rotativa dintr-un bidon cu apa.

(30-11-2015, 00:21)Tazmania Wrote: ... Din ce am mai cautat pe net, in cazul in care se pune bidonul cu apa minim la acelasi nivel cu espressorul, functioneaza normal, in schimb daca bidonul cu apa este sub nivelul espressorului este posibil ca pompa rotativa sa fie fortat si in cazul in care se strica sa nu fie acoperit de garantie.

deci ideea cu o pompa rotativa externa, alimentata dintr-un rezervor;
nu ma lamuresc totusi: ce fel de montaj vrei sa folosesti si pentru ce? unde (link) ai gasit informatii de referinta? etc.
topicul acesta e o continuare a unei discutii deja consumate?!

ai o masina espresso cu pompa vibratoare si grup E61, la care doresti sa poti face si o preinfuzie 'activa', folosind acea pozitie intermediara a levierului grupului?

la aceasta masina ai numai preinfuzia 'pasiva' implementata constructiv in grup (patent Faema 1961) si asupra careia nu ai practic nici un control!

mai mult, la masinile de casa cu E61 e posibil deseori sa nu se realizeze o preinfuzie completa!
momentul cand apar picurii de cafea extrasa la baza pucului - cand folosim portafiltrul bottomless - ar trebui sa fie, in opinia mea, la o presiunea mai joasa, sa zicem 1-4 bar; astfel, inmuierea pucului in intregime s-a facut la o presiune joasa, si speram ca distributia particulelor nu a fost deranjata; la astea concura prepararea pucului si felul cafelei;

ok, doresti insa sa adaugi o preinfuzie 'activa' caz in care ai avea control asupra duratei acesteia;
acest tip de preinfuzie se realizeaza prin ridicarea levierului in pozitia de mijloc a cursei sale, undeva la 45 grade, cand cama a deschis deja supapa de brewing, deci accesul spre puc, si in acelasi timp nu s-a actionat inca microswitch-ul de pornire a pompei; am scris si eu in forum, au scris si altii;
nu este o facilitate oferita de grupul E61 conform patentului sau, ci este o speculare a modului sau de functionare si are sens numai cand masina are pompa rotativa, conectata la reteaua de apa!

in pozitia intermediara a levierului grupului E61, cu o pompa vibratoare, nu se intampla nimic notabil!
apa supraincalzita din HX, avand deschidere spre presiunea atmosferica, fierbe si niste bolboroseli si abur sunt trimise spre puc; asta nu e preinfuzie!
cu o pompa rotativa, conectata la reteua de apa, situatia e alta: cand pompa nu functioneaza este totusi deschisa calea de la intrarea pompei spre iesirea sa; astfel ca presiunea retelei, cca. 3 bar, se regaseste pe intregul circuit de extractie deschis pana la puc;
o preinfuzie la 3 bar, cu o durata controlata de operator este deja ceva diferit!

sigur, cand pompa rotativa nu are intrarea conectata la retea ci la un rezervor, si pompa e oprita (acea pozitie intermediara a levierului), nu mai avem practic o presiune de preinfuzie;

posibil topicul se refera la inlocuirea alimentarii de la retea, cu o alimentare prin pompa, dintr-un rezervor;
daca masina espresso are pompa rotativa, montajul cu inca o pompa exterioara permite lucrul cu preinfuzie activa si reglarea presiunii de preinfuzie activa;
dar mi se pare greoi si nejustificat, chiar daca, pompa exterioara e vibratoare;
oricum pompa interioara trebuie sa fie rotativa pentrua transmite presiunea la puc, in faza preinfuziei active;
dar am impresia ca e chiar invers; si atunci nu mai inteleg la ce foloseste!
daca, insfarsit, e numai o pompa in circuit, exterioara, atunci trebuie rezolvata problema autoumplerii boilerului!
si fiind alimentata dintr-un rezervor nu se asigura o peinfuzie, in faza in care pompa nu functioneaza si se deschide supapa de brewing;

dar sigur, este posibil la o masina cu grup E61 si pompa rotativa, sa simulezi presiunea retelei cu o pompa exterioara si un rezervor;
solutia e folosita in cazul statiilor mobile espresso;
merita vazut cum se lucreaza cu un flojet pump, alimentat la un acumulator de 12V - ca solutie mobila;
inclusiv pentru tratarea apei;


(28-11-2015, 00:15)RaduCarutasu Wrote: Voi pune in final un un link unde vei gasi explicatii complete despre acest subiect . Sunt puzderie pe net

threadul la care conduce linkul respectiv contine destule afirmatii confuze din partea initiatorului (neutro), corectate, ok, dar pentru un incepator care citeste, sunt derutante...e asa cu preinfuzia sau nu... incearca si tu... etc.
clari sunt HB (Dan Kehn) si boar_d_laze;
si link-ul dat de HB -  Internals of an E61 Brew Head e cu cantec: totul e ilustrat, intuitiv etc., dar cel ce expune se balbaie la capabilitatile grupului de a realiza o preinfuzie!
si mie mi-a placut descrierea functionarii grupului, intr-un manual de Vibiemme (Randy):
http://www.espressocare.com/PDF-Files/Vi...Manual.pdf.

preinfuzia asta, nu e nici pe departe un panaceu pentru defecte de preparare puc, si cred ca numarul shoturilor mai bune facute cu o preinfuzie potrivita, este mai mic decat cel al shoturilor de chiuveta facute tot cu preinfuzie!

pana la urma ce face in fapt preinfuzia - ce e acea pregatire a extractiei?
dintre multele fenomene probabile in preinfuzie, as aminti:
- particulele de cafea macinata din puc, inmuiate in apa fierbinte, se umfla;
si devin mai permeabile, inlesnind in avans, procesul de dizolvare a solidelor solubile din particule;
- presiunea, constanta sau crescatoare, ajuta la penetrarea pe verticala a pucului, o preinfuzie completa insemnand aparitia picurilor de extract sub sita (bottomless), la presiune joasa, inainte de a se ajunge la presiune maxima, in rampa de crestere a presiunii;
- prin umflarea particulelor de cafea in preinfuzie, particulele fine (acel praf, fines, ce rezulta in procesul de zdrobire a boabelor intre cutite), sunt prinse intre particule si nu mai migreaza spre patul de fines de la baza pucului!
aceasta migrare a 'prafului' spre baza pucului este un fenomen ce se manifesta particular pentru fiecare extractie si e important sa-l limitam pentru a asigura consistenta shoturilor; prin imobilizarea prafului intre particulele mari umflate, preinfuzia asigura si consistenta si un debit mai mare in extractie (pat de "fines" mai mic la baza)


da, se spune ca Slayer stapaneste preinfuzia mai bine ca orice alta masina cu pompa;
masini ca acestea, in zona rarefiata a zecilor de mii de $ ne intretin o anume fierbinteala a imaginatiei;
dar mai devreme sau mai tarziu intelegem ca,

- cel mai bun espresso e cel de care ne amintim fiecare dintre noi ca l-a baut odata...
nu exista deci "cel mai bun espresso preparat de o masina" decat pentru cei ce nu stiu ce e asta Smile

- cel mai bun espresso se face din cea mai buna cafea; cea mai buna, in parerea fiecaruia;
nu-i niciodata destul sa repet 'mantra' lui Ken Fox in home-barista: 95% din potentiala imbunatatire pe care o poti obtine in ceasca, va veni de la cafeaua ce o folosesti, dar oricum, majoritatea noilor espressomani se concentreaza pe 5% imbunatatire ce o pot obtine din maximizarea echipamentului!
ne concentram pe secunde exacte, pe mililitrii, pe bari si temperaturi si ne bucuram ca ne-a iesit la fix!
si cafeaua cum e? e buna! doar ii laudam mereu pe prajitorii nostrii Smile

nu cred ca e corect tehnic sa laud in acest context Strega, dar pentru a zecea parte din pretul unui Slayer, masina asta poate face ceva asemanator in faza de preinfuzie; poate face chiar mai mult, cu niste modificari de zeci de euro;

vreau sa spun ca banii care se dau pe Slayer se dau desigur si pentru performantele sale; dar mai ales pe renumele sau si pe snobismul inerent cercurilor de coffe elitism ce-si permit sa-l foloseasca...
pana la urma Slayer are 17 angajati care asambleaza piesele facute de altii si s-a lansat in afaceri in 2009, cu vreo 800 de unitati vandute iar La Marzocco de ex., dainuie din 1927 cu masinile lor "hand made in Florence";

revenind la Strega:  ideea Slayer este a unei preinfuzii cat mai delicate, la 9 bar cu debit minim;
Strega pleaca de la debit minim si presiune 0 (practic o inmuiere a pucului in partea superioara) si dupa o perioada de palier de presiune de durata controlata de operator (prin controlul pompei prin dimmer) intra in rampa de presiune (tot cu pompa in functiune), pana la o presiune tinta, oricare-ar fi, de la 1 la 10 bar;
odata atinsa presiunea tinta (vizualizata cu manometru de preinfuzie), se opreste pompa si presiunea poate fi mentinuta la debit minim, pana la preinfuzarea completa a pucului si aparitia picurilor de cafea sub sita;
la terminarea fazei de preinfuzie se trece pe presiunea asigurata de arcuri, dar este posibil in continuare sa se controleze debitul prin retinerea controlata a levierului (care, modifica presiunea de extractie);

mai ales la Strega, concura cateva constatari mai putin 'ortodoxe':
- presiunea de 9 bar este optima pentru randamentul de extractie - solubilitate si debit maxime;
- din perspectiva solubilitatii, debitul este - probabil - cel mai important parametru al extractiei espresso;
- presiunea de 9 bar este importanta (numai) in debutul extractiei, dupa care debitul ramane un parametru important;


totusi, la ce foloseste montajul cu pompa rotativa si bidonul montate in exteriorul espressorului?!
________________________________________________________________________________________
Strega_mod(esp32)/ MaraX_mod(esp32)/ Sette_270/ Macap_m7/ prajitor_fluid_bed_diy_(4Kg/luna)
 
Reply
#18
@radudani
Fara suparare dar nu poti compara un Slayer cu Strega. Sunt masini complet diferite, Strega nu are valva de apa ajustabila in grup.. poti intr-adevar sa montezi una daca vrei dar nu te va costa doar carteva zeci de euro ci mult mai mult.

Pentru cei care vor sa incerce sa-si modifice expresoarele sa obtina profilare de presiune, threadul http://www.home-barista.com/espresso-mac...12179.html de pe HB e plin de informatii.

Pompa din thread e cam scumpa dar am inteles ca o pompa de genul http://www.ebay.com/itm/Fluid-o-Tech-Kag...3cf3309901 ar fi suficienta. Totusi, personal n-am incercat-o asa ca nu pot garanta ca va functiona.
 
Reply
#19
mie nu mi se pare ca comparatia dpv al metodologiei extractiei intre un Strega modificat si un Slayer este aiurea - clar, depinde ce compari. Cred ca pretul ridicat al unui Slayer se datoreaza mai ales executiei robuste in detaliu, a componentelor de calitate dar si a faptului ca tipii de la Slayer au fost destepti si au inregistrat niste patente inainte de lansarea pe piata - iar acum culeg roadele. Bravo lor, ii apreciez si dpv antreprenorial.
Dar ce mai in sus, in jos, se pare ca rezultatul unui Slayer in ceasca nu este rau de loc, mai ales daca se respecta modul de extractie recomandat de producator. Jason Prefontaine (Slayer) spune ca a avut de aface cu o serie de baristas, care, stiind ei mai bine care e treaba cu extractia ideala pe un Slayer, au dat paddleul la maximum pe stinga dupa citeva secunde de preinfuzie, si cu asta, basta! Si se pare ca pe net se gasesc o serie de videouri cu extractii de acest gen, ce pot induce in eroare.

O observatie referitoare la articolul de pe Home Barista: aceeasi modificare de pressure profiling se poate face in ziua de azi relativ simplu, cu componente ce incap in interiorul espressorului (cel putin al celui folosit de ei).
LM GS/3 AV, Elektra Micro Casa Leva, MK ProM E, Lagom P-64 SSP HU, Kinu M47
 
Reply
#20
Nu ma intelege gresit, nu ma refer la cum se face cafeaua cu cele doua masini si nici nu compar espresso-ul
rezultat. Pana la urma Slayer nici nu iti da voie sa profilezi cum vrei tu, are doar cateva pozitii ale padelei.

Ma refer la faptul ca Slayer-ul mentine o presiune constanta si variaza debitul de apa prin folosirea acelei valve ajustabile. Imi imaginez ca asta reduce mult din agitatia apei, in special comparat cu o pompa vibratoare, dar chiar si cu o vane/gear pump caruia i se variaza turatia.
Astea pot fi privite ca si detalii dar pana la urma e ca si cu stabilitatea temperaturii, o relativ minora poate avea rezultate perceptibile in ceasca. Pana la urma asta e marele atuu al masinilor de calibru Slayer, stabilitate si precizie.
 
Reply
#21
(30-11-2015, 04:00)radudani Wrote: ok, doresti insa sa adaugi o preinfuzie 'activa' caz in care ai avea control asupra duratei acesteia;
acest tip de preinfuzie se realizeaza prin ridicarea levierului in pozitia de mijloc a cursei sale, undeva la 45 grade, cand cama a deschis deja supapa de brewing, deci accesul spre puc, si in acelasi timp nu s-a actionat inca microswitch-ul de pornire a pompei; am scris si eu in forum, au scris si altii;
nu este o facilitate oferita de grupul E61 conform patentului sau, ci este o speculare a modului sau de functionare si are sens numai cand masina are pompa rotativa, conectata la reteaua de apa!
Asta era premisa de la care am pornit. Neavind posibilitatea de ma racorda la reteua de apa, cautam o solutie pentru a livra espressorului apa din bidon la 2-3 bari. Cea mai simpla solutie mi pare cu o pompa vibratoare si un opv. Ma gindesc si la spatiul necesar. Oricum astept sa ajunga intii Expobarul la mine si apoi voi vedea ce si cum.
Expobar Brewtus IV DB - cu profilare de presiune,Baratza Sette 270W, OE Lido E,IMS Competition 10, 18 și 20 g, Shower Screen IMS Competition, Tamper dinamometric Concept Art.
 
Reply
#22
(30-11-2015, 20:04)nicusors Wrote:  Asta era premisa de la care am pornit. Neavind posibilitatea de ma racorda la reteua de apa, cautam o solutie pentru a livra espressorului apa din bidon la 2-3 bari. Cea mai simpla solutie mi pare cu o pompa vibratoare si un opv. ...

sa inteleg ca iti iei o masina espresso pentru conectare la reteaua de apa, cu pompa rotativa si fara rezervor, dar pe care nu o poti conecta la reteaua de apa...
daca nu e vorba de o solutie comerciala mobila, atunci nu inteleg dece nu-ti iei o masina cu pompa vibratoare si rezervor;

ziceam ceva de Flojet, ca solutie comoda si comparabila ca pret cu o vibratoare de presiune joasa (de ex., fluid-o-tech cu OPV inclus) 
insfarsit...

(30-11-2015, 09:43)coffeesnob Wrote: @radudani
Fara suparare dar nu poti compara un Slayer cu Strega. ...

nu asta era ideea de plecare!

dar daca vorbim de comparatii, as incerca sa vad in deosebirea dintre Slayer si Bezzera, deosebirea intre modul american si cel italian, de afacere; una este agresiva si mizeaza (speculeaza?) pe snobismul elitei, alta se bazeaza pe continuitate si traditie in folosul unor oameni obisnuiti entuziasmati de prepararea espresso acasa...

trebuie totusi sa repet niste idei de plecare in partea in care ma refeream mai sus, si la Slayer si la Strega...

cel mai bun espresso e cel de care ne amintim fiecare dintre noi ca l-a baut odata...
 nu exista deci "cel mai bun espresso preparat de o masina"

- cel mai bun espresso se face din cea mai buna cafea; ..."95% din potentiala imbunatatire pe care o poti obtine in ceasca, va veni de la cafeaua ce o folosesti, dar oricum, majoritatea noilor espressomani se concentreaza pe 5% imbunatatire ce o pot obtine din maximizarea echipamentului!"
ne concentram pe secunde exacte, pe mililitrii, pe bari si temperaturi si ne bucuram ca ne-a iesit la fix!
si cafeaua cum e? e buna! doar ii laudam mereu pe prajitorii nostrii...
________________________________________________________________________________________
Strega_mod(esp32)/ MaraX_mod(esp32)/ Sette_270/ Macap_m7/ prajitor_fluid_bed_diy_(4Kg/luna)
 
Reply
#23
(01-12-2015, 05:15)radudani Wrote:
(30-11-2015, 20:04)nicusors Wrote:  Asta era premisa de la care am pornit. Neavind posibilitatea de ma racorda la reteua de apa, cautam o solutie pentru a livra espressorului apa din bidon la 2-3 bari. Cea mai simpla solutie mi pare cu o pompa vibratoare si un opv. ...

sa inteleg ca iti iei o masina espresso pentru conectare la reteaua de apa, cu pompa rotativa si fara rezervor, dar pe care nu o poti conecta la reteaua de apa...
daca nu e vorba de o solutie comerciala mobila, atunci nu inteleg dece nu-ti iei o masina cu pompa vibratoare si rezervor;

ziceam ceva de Flojet, ca solutie comoda si comparabila ca pret cu o vibratoare de presiune joasa (de ex., fluid-o-tech cu OPV inclus) 
insfarsit...

(30-11-2015, 09:43)coffeesnob Wrote: @radudani
Fara suparare dar nu poti compara un Slayer cu Strega. ...

nu asta era ideea de plecare!

dar daca vorbim de comparatii, as incerca sa vad in deosebirea dintre Slayer si Bezzera, deosebirea intre modul american si cel italian, de afacere; una este agresiva si mizeaza (speculeaza?) pe snobismul elitei, alta se bazeaza pe continuitate si traditie in folosul unor oameni obisnuiti entuziasmati de prepararea espresso acasa...

trebuie totusi sa repet niste idei de plecare in partea in care ma refeream mai sus, si la Slayer si la Strega...

cel mai bun espresso e cel de care ne amintim fiecare dintre noi ca l-a baut odata...
 nu exista deci "cel mai bun espresso preparat de o masina"

- cel mai bun espresso se face din cea mai buna cafea; ..."95% din potentiala imbunatatire pe care o poti obtine in ceasca, va veni de la cafeaua ce o folosesti, dar oricum, majoritatea noilor espressomani se concentreaza pe 5% imbunatatire ce o pot obtine din maximizarea echipamentului!"
ne concentram pe secunde exacte, pe mililitrii, pe bari si temperaturi si ne bucuram ca ne-a iesit la fix!
si cafeaua cum e? e buna! doar ii laudam mereu pe prajitorii nostrii...

radudani.... in aceeasi balanta stau si eu deoarece dupa spusele tale intr-un alt topic am inteles ca modelul cu pompa rotativa este peste cel cu vibratoare prin constructie si rezultate.
Expobar Brewtus IV, Mahlkonig Vario
 
Reply
#24
Am optat pentru varianta cu pompa rotativa pentru ca e vorba ca in 2016 sa ajunga apa curenta la noi in sat...
Expobar Brewtus IV DB - cu profilare de presiune,Baratza Sette 270W, OE Lido E,IMS Competition 10, 18 și 20 g, Shower Screen IMS Competition, Tamper dinamometric Concept Art.
 
Reply
#25
Eu am sa incerc montajul cu dimmer , sigur functioneaza pe orice espressor cu pompa vibratoare. Poti sa incepi si sa termini cu aceeasi presiune setata din dimmer. Mai simplu se pune in serie cu pompa o rezistenta de putere care se scurcircuiteaza cu un comutator pentru presiune maxima. La pompa rotativa unde consumul de curent este mai mare, se mareste puterea dimmer-ului. Dar vorba lui Radu, cel mai bun espresso se face din cea mai buna cafea.
Bezzera Magica, Quamar Q13E/75mm.
 
Reply
#26
m-am dumirit si eu mai tarziu, dar aici se discuta despre alimentarea cu o pompa externa, a unei masini dual boiler cu pompa rotativa (!) si grup E61, in situatia in care nu exista inca retea de alimentare cu apa;

grupul E61 face propria preinfuzie si e mult mai greu sa modifici circuitele hidraulice din grup, ca sa renunti la preinfuzia grupului si sa o pui pe a ta;
in schimb, E61 poate fi speculat sa faca o preinfuzie suplimentara, atunci cand are pompa rotativa si e conectat la retea; sau se asigura prin pompa exterioara si un rezervor, o presiune anume, care va fi presiunea de preinfuzie intermediara, de durata controlata de operator;

si eu folosesc un dimmer pe pompa de umplere cilindru si preinfuzie la Strega, in montaj cu un intrerupator care-i anuleaza functia:
   
________________________________________________________________________________________
Strega_mod(esp32)/ MaraX_mod(esp32)/ Sette_270/ Macap_m7/ prajitor_fluid_bed_diy_(4Kg/luna)
 
Reply
#27
Recunosc ca ma gindesc si la varianta cu dimmer si sa ramin la bidon pus mai sus decit espressorul, fara sa mai pun pompa. Dar ... oare ce efect poate avea asupra pompei, nu apar probleme din cauza functionarii la tensiune mai mica?

Radu, ce dimmer folosesti?

Oare nu e mai ok un PWM controller?
Expobar Brewtus IV DB - cu profilare de presiune,Baratza Sette 270W, OE Lido E,IMS Competition 10, 18 și 20 g, Shower Screen IMS Competition, Tamper dinamometric Concept Art.
 
Reply
#28
(02-12-2015, 00:47)nicusors Wrote: Oare nu e mai ok un PWM controller?

pai, dimmerul nu e PWM, taind sinusoida? Sau ma insel eu?
LM GS/3 AV, Elektra Micro Casa Leva, MK ProM E, Lagom P-64 SSP HU, Kinu M47
 
Reply
#29
(02-12-2015, 01:23)VladP Wrote:
(02-12-2015, 00:47)nicusors Wrote: Oare nu e mai ok un PWM controller?

pai, dimmerul nu e PWM, taind sinusoida? Sau ma insel eu?

Habar nu am de aceea intreb.
Expobar Brewtus IV DB - cu profilare de presiune,Baratza Sette 270W, OE Lido E,IMS Competition 10, 18 și 20 g, Shower Screen IMS Competition, Tamper dinamometric Concept Art.
 
Reply
#30
Ba foarte... Pulse Width Modulation...
 
Reply
  


Forum Jump:


Browsing: 1 Guest(s)