Hello There, Guest! Login Register


Pietricele in cafea

#1
ADMIN EDIT: Pornim acest topic de la discutia despre pietricele in cafea, inceputa pe topicul Ecuator.


Adevarul este undeva la mijloc.
Avand in vedere ca sortarea cafelei se face dupa prajire, inainte de ambalare si faptul ca meteoritul ala este dificil de observat datorita formei si culorii, este doar un accident ! Nu cred ca prajitorii de la noi din tara, dispun de masini sofisticate de sortare dupa greutate, cu aer, laser sau mai stiu eu ce. Sortarea se face manual, la ochi, asta chiar si la case mai mari, cel putin din ce am vazut eu prin UE.
Este evident ca nimanui nu-i pica bine un astfel de accident dar, suntem oameni, gresim !
Trebuia sa se intample asta odata si odata pentru prima oara, nu?!
Speram sa ramana un accident singular.

P.S. Nu am interes cu acest prajitor, nu il cunosc si nici cafea nu am baut de la el dar, am simtit nevoia sa spun cateva lucruri, unii dintre noi, poate nu realizeaza, cata munca se depunde cu prajirea cafelei si cred ca e bine de stiut si apreciat ! De multe ori pietricica mica rastoarna carul mare si cred ca ar fi pacat. Este atat de greu sa construim ceva in tara asta...si atat de usor sa distrugem. Maaare pacat.
 
Reply
#2
E o chestiune de probabilitati care dintre noi va avea o pietricica in rasnita la un moment dat si din ecuatia asta variabila "prajitor" este nesemnificativa. Oricine prajitor poate avea problema asta la un moment dat. Chiar si lavazza: http://www.calinturcu.net/2013/07/lidl-s...inste.html
HX Bezzera BZ10 | Vario | Kinu M47 |VST | Reneka | Gene Coffee CBR-101 | Hario V60 dripper
 
Reply
#3
Intradevar asta este o problema generala , am vorbit cu neamtul despre acest lucru si a spus ca este ceva necontrolabil datorita procesului de sortare , in general pietricele apar in cafele uscate natural adica intinse la soare pe ciment sau alte suprafete tari . Eu rezolv problema printr-o atentie suplimentara atunci cand se raceste cafeaua , probabil m-ati vazut cand se raceste ca stau cu mainile si ochii in ea tocmai de aceea. Colega mea a ajuns la performanta de a sti daca este piatra din timpul prajirii . Inca ceva de spus se pare ca muncitorii din zonele respective au o constiinta a muncii asemanatoare cu a noastra si de aici .... In general apar aceste pietre la cafele din Africa , Columbia , Guatemala , Salvador dar asta nu inseamna ca in alte tari nu exista acest pericol . Totul tine de atentia noastra , a prajitorilor si a voastra
Prajitor Probat, Rasnite Mahlkonig si Bunn
 
Reply
#4
(11-02-2014, 19:19)Lyvyoo Wrote: Din pacate, am o problema cu Ecuator si va rog sa tineti seama de acest lucru. Un user (daca vrea sa spuna cine este ok, daca nu, nu) mi-a semnalat astazi ca dupa folosirea cafelei prajite Ecuator rasnita parea ca nu mai functioneaza in parametrii normali, refuzand sa rasneasca. La desfacere s-a constat ca intre cutite s-a prins o piatra, nu neaparat mica. Eu tin la prajitorii de cafea, dar asemenea dovezi de calitate a cafelei pot costa mult utilizatorul, mai ales daca a iesit din garantie. Va rog sa vorbiti cu furnizorii de cafea verde si sa faceti verificari suplimentare, caci este mai grav decat arderea unei cafele sau petele de ulei ori alte probleme ce mai apar in aceasta industrie. La urmatoarea piatra s-ar putea sa inchid acest topic pentru ca mi se pare un lucru grav. Si tot in aceste zile am auzit (iarasi) ca sursa cafelei ar fi identica cu cea de la Sarkis. Nu am niciun party-pri cu Mihaihonciuc dar pietre nu am gasit niciodata in cafea, atat cat am cumparat eu (nu foarte des), deci cred informatia vehiculată este gresită.

Poate sunt mai sobru in tonul mesajului, dar imi doresc doar indreptarea "pacatosului" Smile

Cred ca esti un pic subiectiv Liviu,nu cred ca putem vorbi de indepartarea "pacatosului".... deoarece pacatul apartine sortatorilor.Acum ceva vreme am gasit si eu in cafeaua cumparata de la Mihai (Sarkis) o pietricica,din fericire am sesizat-o la cantarire,si nu dupa rasnire.N-am postat si nici n-am facut vreo reclamatie,pt ca am stiut ca nu e vina lui Mihai,e foarte,foarte greu sa sesizezi o pietricica si de culoare maronie la zecile de kg de cafea prajite pe zi.
Precizez, ca nu tin partea vreunui prajitor,dar cafeaua trece prin atatea maini (si ochi) in cele din urma ajunge la noi,daca nu observam aceea pietricica la cantarire ...va fi vai de rasnita.Sper sa nu se mai intample nici unui espressoman.Bafta.
Expobar Brewtus IV, Mahlkonig Vario, site La Marzocco,VST 15g,tamper dinamometric Concept Art, Knockbox Metal M-Concept Art,Tamping Station ConceptArt, Mahlkonig Peak
 
Reply
#5
E normal sa avem viziuni diferite, doar suntem aproape 1000 de insi pe forum. Dar trebuie avut mare grija la pastrarea standardelor, noi consumatorii mai infocati fiind printre cei mai buni "paznici"/evaluatori. Daca noi nu eram multi (ca si vizitatori nu numia useri) si nu scriam mult, poate unii dintre prajitori nu mai aveau business-ul la fel de sus ca azi sau poate nu mai erau. Am luptat cu totii sustinand cauza cafelei proaspat prajite, am promovat dezinteresati prajitorii pe forum, iar lucrurile acestea ii obliga si pe ei sa tina steagul sus. Se accepta o greseala in acest sens, poate doua, dar atat si chiar ii rog pe toti userii sa le semnaleze pietrele sau alte defecte, fara retinere. Daca Sweet Maria's, Hasbean sau restul praitorilor din afara nu erau atenti la sortare si aveau frecvent asemenea scapari, am fi ajuns in punctul in care brand-urile celebre, specialiste in marketing, ar fi scris pe pungi "stones free", iar marii producatori de rasnite ar scrie in manual "recomandam folosirea cafelei de marca" Smile Asta fara sa mai spun de cei care cheltuie sume mari pe rasnite si trebuie sa si le repare pe banii lor. De fapt si o rasnita de 150E poate cere o investitie de cateva zeci de euro in piese, in cazul pietrelor, ceea ce nu este ok, mai ales cand propovaduiesti tuturor superioritatea in fata cafelei de brand.

Solutii tehnice exista, si in urma discutiei recente cu PJ, le veti vedea scrise pe forum. Sunt aparate dedicate atasate prajitorului sau metode "gen romanesti" de aspirare dupa prajire. Sper sa apara postarea in curand.
#Lelit Bianca V3 Black #EK43S + SSP & Titus carrier #Honne Slim #Kinu Titan
 
 
Reply
#6
Aparatul respectiv se numeste in engleza de-stoner. In limba romana, nu are (inca) un nume echivalent dar este posibil sa fie utilizat si sa-l gasim deja in domeniul agricol, respectiv la cereale. Eu unul nu ma pricep la cereale asa ca poate stie cineva de pe aici care e treaba.

Functioneaza dupa principiul descris in patentul no. 1850719 depus in 16 decembrie 1929 si publicat in 22 martie 1932. Se poate consulta aici: http://www.google.com/patents/US1850719

In rezumat, se utilizeaza un curent de aer suficient de puternic sa ridice boabele de cafea prajita dar prea slab ca sa ridice pietrele, curentul de aer transportand numai boabele de cafea prajita intr-un alt recipient. Aceasta separare este posibila datorita raportului densitate/suprafata (mai mica la cafeaua prajita si mai mare la pietre).

Partea buna este ca se poate construi un destoner intr-o dupa-amiaza si fara prea mari investitii. Un exemplu este aici: http://cafe-grendel.blogspot.ro/2008/06/...rives.html
Prajesc cafea de specialitate din 2011, acum pe un Probatone 5 Typ 2 SSG2 (Baujahr 2014). 
 
Reply
#7
(15-02-2014, 19:14)Papa Jacques Wrote: Aparatul respectiv se numeste in engleza de-stoner. In limba romana, nu are (inca) un nume echivalent dar este posibil sa fie utilizat si sa-l gasim deja in domeniul agricol, respectiv la cereale. Eu unul nu ma pricep la cereale asa ca poate stie cineva de pe aici care e treaba.

Functioneaza dupa principiul descris in patentul no. 1850719 depus in 16 decembrie 1929 si publicat in 22 martie 1932. Se poate consulta aici: http://www.google.com/patents/US1850719

In rezumat, se utilizeaza un curent de aer suficient de puternic sa ridice boabele de cafea prajita dar prea slab ca sa ridice pietrele, curentul de aer transportand numai boabele de cafea prajita intr-un alt recipient. Aceasta separare este posibila datorita raportului densitate/suprafata (mai mica la cafeaua prajita si mai mare la pietre).

Partea buna este ca se poate construi un destoner intr-o dupa-amiaza si fara prea mari investitii. Un exemplu este aici: http://cafe-grendel.blogspot.ro/2008/06/...rives.html

Buna seara. Dumneavoastra ce metoda sau ce utilaj folositi pentru a indeparta PIETRELE din cafea ?
 
Reply
#8
Pietrele apar pentru ca boabele de cafea verde, dupa decorticare se usuca pe platforme betonate. Cand se aduna cafeaua cu teul se mai intampla sa se desprinda pietricele din platforma betonata. Multe sunt betoane usoare, unele se sparg in degete dar am intalnit si bucatele de cuart sau variatiuni (granit).

Cutitele de rasnita sunt facute din oteluri speciale, foarte dure. Duritatea cutitelor este mai mare ca a pietrelor care se pot intalni in cafea. Daca motorul nu este suficient de puternic sa macine piatra respectiva atunci rasnita se blocheaza si trebuie desfacuta. Desigur, este un eveniment neplacut insa nu cred ca pune probleme structurale serioase unei rasnite bine construite. Orice constructor bun (de rasnite) va lua in calcul intotdeauna un astfel de eveniment.

Ca sa raspund la intrebarea de mai sus: eu nu folosesc destoner.

Am o procedura pe care o respect la fiecare sac de cafea pe care il desfac.

Prima data evaluez procentul de defecte din cafeaua respectiva. Daca depaseste de 1,5% (practic 39 grame de boabe de cafea prajita cu defecte intr-o sarja de 5 kilograme cafea verde), atunci cafeaua intra la ales. Se intampla mai ales la cafeaua de origine (pret de achizitie < 4 euro/kg) unde prelucrarea / sortarea este mai "lejera". Scot boabele sparte, decolorate, deformate, rosiatice, negre, pietricele, lemnisoare, bucati de sfoara etc.

Cel mai ciudat obiect pe care l-am gasit in cafea pana acum a fost un ciob de sticla. Am mai gasit boabe de porumb, boabe de fasole, o margica, diverse insecte (paianjeni mici in special).

Sa alegi bob cu bob este o munca migaloasa si plictisitoare insa te ajuta foarte mult sa inveti despre cafeaua verde. Sa fii obsesiv-compulsiv nu e intotdeauna un lucru rau pentru ca acum pot evalua o cafea verde doar uitandu-ma in sac.

Offtopic

Pot sa dau un exemplu concret, de fapt un raspuns la o intrebare discutata mai demult pe forum. Au fost cazuri in care ati semnalat ca o anume cafea se imprastie la macinare. Fenomenul respectiv apare atunci cand se utilizeaza o cafea care are un anume defect de prelucrare / depozitare. Boabele verzi de cafea care prezinta defectul acesta sunt albicioase (alb-verzui), moi (ramane urma pe boaba daca apesi cu unghia), foarte usoare, buretoase, se pot mesteca (cu putin efort). Defectul acesta apare fie cand boabele sunt insuficient uscate, fie atunci cand ele re-absorb umezeala datorita conditiilor improprii de depozitare in tarile de origine. Umiditatea ridicata determina aparitia unor reactii enzimatice in interiorul boabei (boabele incep sa incolteasca).

Revenind la procedura, a doua parte a evaluarii consta in 3-4-5 sarje de prajit unde vad numarul de boabe imature, umiditatea, uniformitatea culorii, "batranetea" etc.
Prajesc cafea de specialitate din 2011, acum pe un Probatone 5 Typ 2 SSG2 (Baujahr 2014). 
 
Reply
#9
Felicitari, Radu, pentru detalii, sinceritate si deschidere! Mai rar din partea prajitorilor asa ceva...
#Lelit Bianca V3 Black #EK43S + SSP & Titus carrier #Honne Slim #Kinu Titan
 
 
Reply
#10
(20-02-2014, 23:26)Lyvyoo Wrote: Felicitari, Radu, pentru detalii, sinceritate si deschidere! Mai rar din partea prajitorilor asa ceva...

+1 Wink
 
Reply
#11
(20-02-2014, 23:26)Lyvyoo Wrote: Felicitari, Radu, pentru detalii, sinceritate si deschidere! Mai rar din partea prajitorilor asa ceva...

+ 2. Smile
Lelit PL41PLUS , Varia VS3 - 2nd generation[size=small] [/size], Tamper Concept Art Knock , Pre-tamper Hendi.
 
Reply
#12
Salutare,
In dimineata asta o piatra de marimea unei boabe de cafea mi-a blocat rasnita. Am oprit, scuturat si recuperat o bucata dar cea mai mare parte a ramas intre cutite (vezi in dreapta jos in imaginea atasata).
Cafeua era Sarkis Costa Rica sau Guatemala, nu mai tin minte exact.

Poate sa imi spuna cineva care e oridinea, corecta, la demontarea cutitelor? Asta inainte sa ma apuc sa fac ceva gresit.

Multumesc!
Ceado E5P, Brewtus. (Gaggia Classic, Lelit PL43MMI)
 
Reply
#13
(28-07-2014, 13:43)vica Wrote: Poate sa imi spuna cineva care e oridinea, corecta, la demontarea cutitelor? Asta inainte sa ma apuc sa fac ceva gresit.

Da spre grosier,2-3 ture, si o sa iasa cutitul superior
 
Reply
#14
Mmmm...Mihai, atentie mai mare te rog. Costa si sculele astea ale noastre destul si garantia nu functioneaza in acest caz!
#Lelit Bianca V3 Black #EK43S + SSP & Titus carrier #Honne Slim #Kinu Titan
 
 
Reply
#15
Aveti dreptate , dar eu fac tot posibilul sa nu apara asemenea accidente , asa cum ati observat cei ce m-au prins la lucru fiecare prajire o verific atat eu cat si colega , probabil a fost o scapare , oricum , nu am scuze , mea culpa
Prajitor Probat, Rasnite Mahlkonig si Bunn
 
Reply
#16
Am desfacut minunea, nu pare, ochiometric, sa se fi intamplat nimic serios. Piatra a fost prinsa de cutite in zona superioara a acestora, fiind destul de mare, si a lasat doar cateva zgarieturi superficiale pe stator (cutitul superior) in zona grosiera, acolo unde se rup boabele sau sunt antrenate catre interior.
Sa vedem maine dimineata cum se comporta la treaba si ce cafea iese.

M-am vazut si cu Mihai, am discutat, chestiunea e neplacuta insa apreciez pozitia lui.
Tin sa precizez ca intentia mea nu a fost catusi de putin de gasi vinovati ci doar am cerut ajutor. Singurul element de ambiguitate, ce imi apartine, a fost acela ca nu mai tineam minte exact ce cafea era, insa s-a lamurit - Costa Rica si nu Guatemala. E vina mea ca sunt uituc.

Statistic vorbind observ ca incidenta e rara asa ca, poate ar fi bine sa discutam ce e de facut concret ca sa evitam astfel de situatii. Sau sa le minimizam sansele de a aparea la noi in ranite, desi, cred ca vorbim de minime oricum.
Ceado E5P, Brewtus. (Gaggia Classic, Lelit PL43MMI)
 
Reply
#17
Bifez la acest capitol cu o poroasa cat un bob de porumb zarita in timpul prajirii si recuperata dupa. Fericirea s-a desfasurat primavara devreme. De-atunci stau cu bunghiul pe tambur ca pe butelie. Teama mi-e sa nu scape de cutite, s-o gasesc pe la rinichi, ca mi-e teama de cutit.
Lelit PL41TEM + Mahlkonig Vario + Hario Mini Mill +  tamper full inox, prajitor GeneCafe
 
Reply
#18
Ce furnizor?
#Lelit Bianca V3 Black #EK43S + SSP & Titus carrier #Honne Slim #Kinu Titan
 
 
Reply
#19
Liviu , nu are importanta furnizorul totul pleaca dupa plantatie , mai precis dupa platforma de uscare. . Parerea mea , daca este uscata natural atunci inevitabil apar genul acesta de accidente . Oricum eu si sunt convins , ceilalti prajitori facem tot posibilul sa nu apara in cafea .
Prajitor Probat, Rasnite Mahlkonig si Bunn
 
Reply
#20
Efortul meu este de a ridica standardul prajitorilor cat mai sus, deci constructiv dupa cum stii. Altfel face Juius Meinl maine / poimaine un clip pe youtube in care varsa 10 pungi de cafea demonstrand ca nu are nicio piatra (deh, foloseste vreun tip de de-stoner), si pune in balanta niste poze de pe forum. Fenomenul acesta al cafelei proaspat prajite e abia la inceput in Romania si cei care vin din urma au nevoie de certitudini. Sunt sigur ca in 3 ani, cand se va dubla consumul de cafea de calitate si se va standardiza clonarea, va mai fi nevoie de cel putin un Mihai Honciuc care sa faca fata la pravalie Smile
#Lelit Bianca V3 Black #EK43S + SSP & Titus carrier #Honne Slim #Kinu Titan
 
 
Reply
#21
Nu , voi vinde numai pe baza de programare😀
Prajitor Probat, Rasnite Mahlkonig si Bunn
 
Reply
#22
Va salut. Mare atentie la cafea, era sa ma ard si eu dar cu noroc am scapat.

[attachment=1893]
May God be with us.
 
Reply
#23
De unde e?
La Marzocco GS/3 AV, Mahlkonig E65S, Kinu M47
 
Reply
#24
Se mai intampla. Acum cateva zile am avut norocul sa descopar una asemanatoare in prajitor. Am prajit El Salvador.
Lelit PL41TEM + Mahlkonig Vario + Hario Mini Mill +  tamper full inox, prajitor GeneCafe
 
Reply
#25
Este prima data cand gasesc o pietricica in cafea. Ce m-a deranjat este ca s-a intamplat exact cand am varsat cafeaua in rasnita. Ma gandesc la faptul ca poate mi se duceau cutitele de rapa si atunci era mai urata situatia. De aceea si am decis sa postez, sa trag un mic semnal de alarma espressomanilor. Sa fie atentie cat se poate cu boabele.
Fiind primul caz la mine, nu prea cred ca trebuie sa sar la gatul prajitorului, de aceea si nu am postat numele.
Daca se va mai intampla, atunci credeti-ma ca veti afla primii cine este. Multumesc.
May God be with us.
 
Reply
#26
Va arat ce gasesc eu in cafea

Poza[IMG][Image: 1579009073f5882c80a6fa67bff5cc39.jpg][/IMG]

Asa ca exista posibilitatea sa-mi scape si mie
Apropo , cafeaua a fost cumparata de la mine , asa cum am spus si in alte posturi am rugamintea de a verifica inainte de macinare , nu este nimic cu intentie dar este posibil sa-mi scape cateva mici pietricele
Prajitor Probat, Rasnite Mahlkonig si Bunn
 
Reply
#27
Mihai, cafeaua nu este de la tine.
Multumesc.
May God be with us.
 
Reply
#28
Investitia intr-un destoner nu se justifica la micii procesatori din diverse considerente - de cost , se spatiu , ca sa amintesc doar doua dintre ele- si sincer nu am vazut in dotarea celor cu cuptoare de pana in 15 kg nici in Franta , Austria sau SUA . Pur si simplu e un risc asumat de acestia , modul de solutionare a acestor probleme fiind la latitudinea fiecaruia . Majoritatea acestor impuritati sunt descoperite la inspectia vizuala , iar incidenta acestora este foarte redusa . Personal in aproape 6 ani am gasit vreo 10 pietricele si un ciob de sticla , iar din partea clientilor nu am avut nici o sesizare , asta probabil si datorita faptului ca aproape 90% din cafea o vand rasnita . In plus , micii procesatori folosesc de obicei cafele de calitate superioara unde inspectia produsului e mai atenta si la origine .
imi cer si eu scuze anticipat clientilor care vor gasi ceva pentru care au platit pret de cafea si e altceva ce mi-a scapat din vedere .
 
Reply
#29
Pietricele in costa rica...nu spun de unde ca sa nu creada ca am ceva cu el...a trebuit sa dau spre grosier ca sa scap de ele...mi s-a intamplat de 2 ori si nu-mi mai rasnea nimic
Sper ca nu au patit nimic cutitele
Gastroback Dual Boiler, Porlex Tall
 
Reply
#30
(16-10-2015, 12:51)raduwrc Wrote: Pietricele in costa rica...nu spun de unde ca sa nu creada ca am ceva cu el...a trebuit sa dau spre grosier ca sa scap de ele...mi s-a intamplat de 2 ori si nu-mi mai rasnea nimic
Sper ca nu au patit nimic cutitele
DC Studio/Honne Home
PAST-Expobar Brewtus IV, Honne Home,CEADO E5P,ESPRO Tamper , Felicita Scale,IMS vs VST,Motta Distribution Tool
Lelit41TEM,Lelit43MMI
 
Reply
  


Forum Jump:


Browsing: 2 Guest(s)