Hello There, Guest! Login Register


Pastrare / Conservare arome cafea

#1
As dori sa realizam un Manual de Utilizare in care sa se poata citi ceea ce nu am citit in manualele gasite in cutiile aparatelor noastre.
In acest scop un prin subiect propus este: Cum se invecheste cafeaua si ce pot face in compensarea acestui proces (atat ca pastrare, cat si ca modificare parametrii extractie: granulatie, temperatura, timp extractie) si pana cand?
Sunt sigur ca majoritatea stiu foarte bine ce au de facut, dar as vrea sa fie ceva foarte clar tuturor.
Izzo Alex Duetto III|La Pavoni Pro|Cafflano® Kompresso|Aero Press|Honne|Anfim Lusso|Kinu M47|MYY47 Aerolite|Sözen Değirmen|Aillio R1 Bullet|.
 
Reply
#2
Am mai discutat pe Softpedia ideea aceasta si intr-un tarziu se va putea scrie un fel de wikicafe. Pana atunci, trebuie sa adunam pe forum si pe blog mai multa informatie, astfel incat, fiecare problema nedetaliata in manual sa beneficieze nu numai de o explicatie sumara in acel wikicafe, ci si de un link catre un articol pertinent si complet, ori catre un topic in care problema respectiva este dezbatuta pe larg.

Despre subiect acum - cafeaua se invecheste "frumos" daca e pastrata timp de 3-4 saptamani in medii ermetice, cu o expunere cat mai mica la aer. Am primit de la Flori Vlaicu un pachet sigilat de Brazil Inglaterra de la Hasebean, in care se gaseau boabe similare cu cele folosite de Cristi Coman la calificarile pentru WBC. Desi cafeaua a fost prajita in 28 aprilie, boabele inca arata excelent (fara ulei), miros binisor si dau shot-uri decente, fara multa crema, insa incomparabil cu ce am degustat in luna mai, la acel campionat. E clar ca cele maxim 3 saptamani de consum sunt sfinte!

Radu Carutasu spunea candva pe Softpedia ca le tine la frigider, si ca nu a constatat diferente de gust intre boabele tinute ermetic si cele de la frigider. POate revine aici cu detalii despre modul de pastrare.

Eu pe Vario, la o cafea mai veche, sunt nevoit sa urc cam 4-5 unitati micro, fata de primele zile de dupa prajire, insa e greu sa generalizam caci rasnitele au sisteme de reglaj diferite si sunt calibrate diferit. Dar cu fiecare cateva zile care trec, se simte nevoia urcarii a inca unei trepte de finete.
#Lelit Bianca V3 Black #EK43S + SSP & Titus carrier #Honne Slim #Kinu Titan
 
 
Reply
#3
(23-07-2012, 14:31)Lyvyoo Wrote: Eu pe Vario, la o cafea mai veche, sunt nevoit sa urc cam 4-5 unitati micro, fata de primele zile de dupa prajire. Dar cu fiecare cateva zile care trec, se simte nevoia urcarii a inca unei trepte de finete.
Cam acelasi lucru l-am observat si eu. Cel mai bine e sa cantaresc fiecare macinatura si la sfarsit cafeaua cu tot sa vad cat "praf" are cafeaua.
De frigider m-am ferit deocamdata, mai ales acum, vara, cand sigur va face condens bobul de cafea scos rece din frigider si va influenta si macinatura si extractia. O sa mai incerc pastrata in vid. Am ceva pusa si o sa fac o comparatie cu cea care a stat in borcan si din care am folosit in mod curent.
Legat de ce spuneam ca timpul e pretios dimineata, pot spune ca acum castig cam 20 minute pentru ca se bea mult mai repede un doppio. Poate la un fumator sa fie un castig mai mic.
Izzo Alex Duetto III|La Pavoni Pro|Cafflano® Kompresso|Aero Press|Honne|Anfim Lusso|Kinu M47|MYY47 Aerolite|Sözen Değirmen|Aillio R1 Bullet|.
 
Reply
#4
temperatura scazuta incetineste orice reactie chimica, inclusiv oxidarea care ne doare cand vine vorba de pastratul cafelei. s-au scris pe softpedia pereri precum ca uleiurile din cafea rancezesc tinute la rece. eu totusi sunt de parere ca daca pui cafeaua la frigider in recipiente sau pungi ermetice mici (sa zicem de 250gr) si dupa ce le desfaci le pui integral in rasnita spre consum e o varianta buna. n-as recomanda tinutul in frigider intr-un recipient mare pe care sa-l desfaci periodic si sa iei din el fiindca la fiecare desfacere prinde umezeala prin condens pe cafeaua rece. my two cents
Expobar Leva DB pompa rotativa, Mühle M68, Mazzer Major, Huky 500
Home coffee roasting is as fun and easy, or as exacting and technical, as you want to make it.
 
Reply
#5
Are dreptate Fane si recomandarea mea este portionarea in cantitati mai mici , tinute la frigider dar in momentul in care s-a scos punga din frigider afara ramane . In rasnita ar fi bine sa se puna doar cantitatea pentru cata cafea vrei sa faci si inca un lucru foarte important NU BAGATI IN RASNITA CAFEAUA DIRECT DIN FRIGIDER ,daca ,exemplu , maine nu mai aveti cafea o scoateti de seara ,pusa intr-un borcan de sticla cu capac la temperatura camerei si loc intunecos unde o ve-ti pastra pane se termina
Prajitor Probat, Rasnite Mahlkonig si Bunn
 
Reply
#6
dap. e bine sa se aclimatizeze inainte de a deschide borcanul (sau punga, in ce le tii ermetic la frigider), fiindca daca il deschizi rece se va face condens pe cafea si aceasta va trage umezeala.
Expobar Leva DB pompa rotativa, Mühle M68, Mazzer Major, Huky 500
Home coffee roasting is as fun and easy, or as exacting and technical, as you want to make it.
 
Reply
#7
Asa e Liviu , folosesc frigiderul si sunt f multumit.
Au fost in situatii in care am luat si cate 1 Kg de cafea odata insa nu am consumat-o toata . Am alternat , pentru diversitate , cu alte blenduri si pentru a o conserva am folosit congelatorul .
Si eu am ajuns la concluzia ca 3-4 zile pentru degazeificare imediat dupa prajire sunt obligatorii . Mie mi se pare ca dupa acest interval gustul se "aseaza" , nu mai predomina una sau doua arome care sa dea un anumit caracter shotului ci acestea se estompeaza , se combina iar gustul , pe ansamblu , este mai echilibrat iar mie imi place mai mult. Se cunoaste si la rasnire ; imediat dupa prajire reglez , la Vario , macar cu 4 gradatii mai mare .
Legat de pastrarea boabelor , eu portionez in cantitati mai mici , de 250g , pun in pungi de hartie ( pentru a absorbi eventual umezeala ce se formeaza ) dupa care in 2 pungi din plastic carora le fac nod .
Scot punga din congelator cu o zi inainte de folosire , pentru aclimatizare si o desfac dupa acest interval . Imi ajunge aceasta cantitate cam 5-6 zile. In acest interval o tin inchisa ermetic si depozitata la intuneric fara a o mai baga , nici macar , in frigider.
Ca observatii , pastrata in congelator procesele de transformare din cafea incetinesc destul asa ca si dupa o luna si jumatate de la congelare sa am boabe perfect uscate , fara pete de ulei . Gustul identic cu al cafelei proaspete. In cele cateva zile cat imi ia sa consum cele cca 250g cafea incep sa apara urme usoare de ulei pe suprafata boabelor insa gustul se mentine absolut ok. Am incercat si varianta de a o pastra in frigider , dupa decongelare , situatie in care seara puneam in rasnita cafeaua pentru a doua zi insa nu am observat diferente notabile.

Acum nu mai am timp insa o sa scriu ceva si despre concluziile la care am ajuns "jucandu-ma " cu presiunea aburului la frotarea laptelui ( de la 0,5 atm pana la 1,5 atm ) si folosind duze cu 1si 4 gauri si latiera clasica dar si pe cele toroid . F interesant !!
 BUGSTER; Honne S; EK43S; Buckeye BC2; Kinu M47; Cafflano
 (Ex: LM-GS3/AV; PL41TEM; Expobar-DB; VBM-2B; Hottop-2k+; Flair; MK-Vario; MK-K30; Macap M4D; Kinu M68)
 
 
 
Reply
#8
M-ai convins cu pastrarea Smile O sa experiemntez si eu, probabil cu boabele de la hasbean care vor veni pe achizitia de grup...

Astept si concluziile legate de frotare caci m-ai facut curios. Radu de la Leonard Cafe ma sfatuise sa cobor presiunea in boiler pentru o temperatura mai scazuta, chiar daca pierd din cantitatea de abur. Dar discutam pe topicul potrivit... Oricum, daca sunt prea interesante concluziile, le poti pune si intr-un articol semnat Radu Carutasu Smile
#Lelit Bianca V3 Black #EK43S + SSP & Titus carrier #Honne Slim #Kinu Titan
 
 
Reply
#9
Salut din nou !
La un moment dat cu totii am avut probleme cu frotarea laptelui . Modelul pe care l-am urmarit era acela de latte art , personal si alaturi de mine sotia multi cunoscuti si prieteni preferam ceva mai consistent de atat dar , precizez , crema si nu spuma . Am citit zeci si zeci de topicuri pe forumurile de specialitate , am vizionat o multime de clipuri si concluzia a fost ca trebuie sa incerc si eu .
Expobar-ul meu a venit setat la 8 atm iar teava avea o singuta gaura .
Am crescut presiunea aburului la 1,4 atm , cam max ce se poate. Am inceput folosind latiere mica si mare de la Ascaso . Cel putin o luna am folosit aceasta presiune si am ajuns la concluzia ca presiunea este prea mare , frotarea se produce prea repede , in max 1 sec la latiera mica si max 25 sec in cea mare . Procesul ere foarte greu de controlat si desi obtineam o crema buna cam faceam mizerie in jur , uneori laptele iesind cate putin din cana in momentul in care incepeam sa produc vartejul .
Am vazut afara , la o cafenea , o altfel de cana , cu o alta forma . L-am observat pe barman si am vazut ca nu face miscarea de repozitionare a tevii de abur pentru relizarea vartejului dar obtinea o crema cu care executa cu maxima usurinta tot felul de modele in ceasca . Super !
folosea modelul Toron de la Espro .
Acest model are o forma deosebita de toate celelalte modele iar partea de jos ( cea care arata cat lapte sa folosim ) de forma unui gogosar iar fundul are in mijloc o amprenta circulara . Teva se pozitioneaza in centru si se mentine aceasta pozitie pe toata durata frotarii , avand grija doar sa coboram usor cana pe masura ce creste volumul si sa o adancim in lapte pentru texturare.
Am cumparat si acest model si am ajuns la aceeasi concluzie ca presiunea de 1,4 atm este prea mare .
M-am jucat , timp de cateva luni coborand mereu presiunea si am ajuns la concluzia ca la 0, 8 atm este presiunea perfecta la care se pot frota si cantitati mai mici de lapte ( pt un singur cappucinno ) . Este presiunea ideala pt a obtine acea textura fina si stralucitoare iar procesul este foarte usor de coctrolat .
Folosesc , de atunci numai cana de la Espro
 BUGSTER; Honne S; EK43S; Buckeye BC2; Kinu M47; Cafflano
 (Ex: LM-GS3/AV; PL41TEM; Expobar-DB; VBM-2B; Hottop-2k+; Flair; MK-Vario; MK-K30; Macap M4D; Kinu M68)
 
 
 
Reply
#10
Nu stiu ce s-a intamplat , probabil am scris prea mult , ca nu am terminat si postul a plecat singur fara sa fac nimic in acest sens .
Legat de presiune am observat ca , cu cat este mai mare , cu atat aburul este mai umed si apare fenomenul de spumare . La 0,8 atm acesta este aproape uscat.
Am folosit si o duza cu 4 gauri insa rezultatul a fost nesatisfacator de fiecare data. Procesul este greu de controlat datorita debitului prea mare de abur . Presiunea scade destul de repede , deci boilerul de 1,5 l este prea mic iar rezistenta electrica nu face fata si nu poate incalzi suficient de repede.
Deci pentru acasa presiunea de 0,8 este perfecta , am revenit la aceasta , latiera Toroid de la Espro face singura crema iar teava cu o singuragaura este perfecta pentru ce facem noi acasa.
Sub 0,8 presiunea este cam mica si procesul devine prea lent . Am verificat , astfel un post citit pe undeva , unde un barista unoscut ( nu-i mai siu numele ) s-a jucat si el cu presiunea si cu duzele .
In week end-ul trecut am avut sansa sa ma joc , prin amabilitatea unui barman , la un aparat profesional . Pornind de la nemultumirea mea fata de calitatea cremei de lapte si a cestii de espresso acesta mi-a datvoie sa-i arat ce stiu . Espresso mi-a iesit ca la carte insa crema nu .
Desi aparatul avea presiunea tot 0,8 teava avea 3 gauri iar debitul de abur conducea la un timp foarte scurt , de cca 10 sec , pana cand laptele devenea f fierbinte . Nu aveam timp sa controlez procesul. Intr-o cana mare ( peste 1l ) rezultatul a fost altul .
Deci acasa cu teava cuo gaura si presiune de 0,8 este perfect .
 BUGSTER; Honne S; EK43S; Buckeye BC2; Kinu M47; Cafflano
 (Ex: LM-GS3/AV; PL41TEM; Expobar-DB; VBM-2B; Hottop-2k+; Flair; MK-Vario; MK-K30; Macap M4D; Kinu M68)
 
 
 
Reply
#11
Eu unul credeam ca brand-ul si calitatea canii de inox este ultimul detaliu in procesul de frotare. As fi pus 1000 de variabile tehnice inaintea canii, pe linia importantei... Interesant!

Legat de presiunea de aburi, 0.8bar la un Dual Boiler de 1.5l cat ai tu, ar trebui sa se traduca diferit la un HX de 1.5l, pentru ca interiorul este diferit, teava din mijlocul boilerului unui HX micsorand putin din volum. Plus de asta, nu stiu cantitatea de apa ce stationeaza in boilerul de aburi la tine (sincer nici la mine) caci era interesanta o corelatie - ce presiunea ai avea tu cu boilerul umplut pana la jumatate cu apa si ce presiune ar avea cineva pe un HX, in aceeasi situatie. Astfel am putea vorbi despre un set de reglaje comune... O sa investighez cazul Smile
#Lelit Bianca V3 Black #EK43S + SSP & Titus carrier #Honne Slim #Kinu Titan
 
 
Reply
#12
(30-07-2012, 22:09)Lyvyoo Wrote: Eu unul credeam ca brand-ul si calitatea canii de inox este ultimul detaliu in procesul de frotare. As fi pus 1000 de variabile tehnice inaintea canii, pe linia importantei... Interesant!

Legat de presiunea de aburi, 0.8bar la un Dual Boiler de 1.5l cat ai tu, ar trebui sa se traduca diferit la un HX de 1.5l, pentru ca interiorul este diferit, teava din mijlocul boilerului unui HX micsorand putin din volum. Plus de asta, nu stiu cantitatea de apa ce stationeaza in boilerul de aburi la tine (sincer nici la mine) caci era interesanta o corelatie - ce presiunea ai avea tu cu boilerul umplut pana la jumatate cu apa si ce presiune ar avea cineva pe un HX, in aceeasi situatie. Astfel am putea vorbi despre un set de reglaje comune... O sa investighez cazul Smile

Ai perfecta dreptate ! Tehnica este foarte importanta insa si pentru tehnica trebuie sa ai cu ce ! Departe de mine intentia de a fi ironic . Am facut cema si intr-un pahar din sticla dar m-am cam ars la mana pana am reusit sa iau un sevet cu care sa tin paharul .
Avand in vedere ca frotarea are 2 etape , introducerea aerului tinand teava pt abur la suprafata laptelui pana la o temperatura de ca 40 gc , urmata de texturare prin circularea laptelui cu ajutorul jetului de abur pana la 60-65 gc. este important ca acestea sa fie corect executate pentru un rezultat ok. Forma latierei ajuta , tocmai , la o texturare cat mai buna prin asigurarea unei circulatii cat mai potrivite a laptelui. Tipul de latiera de care am vorbit creaza o circulatie toroidala fata de una tip vartej la celelalte tipuri iar tehnica este mult mai simpla nemaifiind necesare pozitionarea canii in unghi de 45grade cuteva si nici rotirea acesteia pentru a pozitiona teava pt rotirea laptelui ; se aseaza teava in centru se executa miscarea in jos si apoi in sus a canii pentru realizarea celor 2 etape descrise . Diferenta este notabila si usureaza mult tehnica .
Legat de cantitatea de apa din boilerul pentru abur aceasta este de 0,8 litri . Am citit asta pe forumuri dar am si masurat-o lasand pur si simplu apa sa curga pana nu a mai avut ce .
 BUGSTER; Honne S; EK43S; Buckeye BC2; Kinu M47; Cafflano
 (Ex: LM-GS3/AV; PL41TEM; Expobar-DB; VBM-2B; Hottop-2k+; Flair; MK-Vario; MK-K30; Macap M4D; Kinu M68)
 
 
 
Reply
#13
0.8l la ce presiune? Ma gandesc ca la 1.4bar ai avut mai multa apa in boiler, iar la 0.8bar, mai putina. Nu?
#Lelit Bianca V3 Black #EK43S + SSP & Titus carrier #Honne Slim #Kinu Titan
 
 
Reply
#14
(31-07-2012, 00:09)Lyvyoo Wrote: 0.8l la ce presiune? Ma gandesc ca la 1.4bar ai avut mai multa apa in boiler, iar la 0.8bar, mai putina. Nu?



0,8 l este volumul maxim de apa . Expobar-ul are un sistem automat de control al cantitatii de apa din boilere ce porneste automat pompa pentru a preveni posibilitatea arderii rezistentei din cauza lipsei lichidului . Presiunea se regleaza automat din temperatura de incalzire a apei si nu din modificarea spatiului din boiler generata de umplerea acestuia mai mult sau mai putin .

Deci si la 0,8 bar si la 1,4 bar volumul de apa este acelasi . Rezistenta electrica si durata ei de functionare sunt responsabile de realizarea presiunii prin cantitatea mai mica sau mai mare de abur evaporata din apa incalzita mai putin sau mai mult . Presostatul comanda pornirea sau oprirea rezistentei electrice functie de valoarea fixata pt presiune .
 BUGSTER; Honne S; EK43S; Buckeye BC2; Kinu M47; Cafflano
 (Ex: LM-GS3/AV; PL41TEM; Expobar-DB; VBM-2B; Hottop-2k+; Flair; MK-Vario; MK-K30; Macap M4D; Kinu M68)
 
 
 
Reply
#15
Liviu, vezi ca-ti dau avertisment pt dusul discutiei in offtopic. Big Grin

muta partea discutiei in topicul in care se discuta despre late-uri si frotare sa avem forumul organizat si sa se gaseasca usor informatia si sterge postul asta.
Expobar Leva DB pompa rotativa, Mühle M68, Mazzer Major, Huky 500
Home coffee roasting is as fun and easy, or as exacting and technical, as you want to make it.
 
Reply
#16
Am luat azi mai multa cafea sa am de sarbatori. Intrebare: voi o pastrati in frigider sau in congelator?
Brewtus, Honne, Mazzer Major, Kinu M47 Classic
 
Reply
#17
(19-12-2012, 16:15)Pascalau Wrote: Am luat azi mai multa cafea sa am de sarbatori. Intrebare: voi o pastrati in frigider sau in congelator?
In congelator, in borcane mici (intra cca 220g) de la Ikea. O luna sigur nu ai probleme. Am incercat si in vase vidate, dar le-am gasit ca stropite de roua, asa ca am ramas la borcanele etanse.
Izzo Alex Duetto III|La Pavoni Pro|Cafflano® Kompresso|Aero Press|Honne|Anfim Lusso|Kinu M47|MYY47 Aerolite|Sözen Değirmen|Aillio R1 Bullet|.
 
Reply
#18
Nu vreau sa fiu rau inteles in cele ce urmeaza dar, pentru mine, sfaturi vis a vis de problema de mai jos sunt utile.

Cafeaua EQ, a incaput la fix in borcanul din ceramica groasa cu capac ermetic care, il detin si care, sta la temperatura camerei.
Toate bune si frumoase pana cand(la 3 zile de la primirea pachetului), picaturi mari de ulei(cred) au aparut pe boabe si treaba se accentueaza. Picaturile de ulei pur si simplu stau pe boabe ca picaturile de ploaia pe parbriz deci, nu sunt pete sau alte chestii. Partea si mai proasta e ca gustul se strica pe zi ce trece.
Acuma sariti cu parerile! Smile

P.S. Mihai, departe de mine gandul sa fac reclama negativa. Pana la urma, sigur, este o explicatie, pe care, eu nu o cunosc si asta, mai mult ca sigur, va fi util si pentru altii.
 
Reply
#19
(09-01-2013, 09:57)hateganul Wrote: Acuma sariti cu parerile! Smile
Inchisa ermetic in congelator, asa am invatat aici si se pare ca e optim (circa o luna).
Izzo Alex Duetto III|La Pavoni Pro|Cafflano® Kompresso|Aero Press|Honne|Anfim Lusso|Kinu M47|MYY47 Aerolite|Sözen Değirmen|Aillio R1 Bullet|.
 
Reply
#20
Este normal sa se comporte asa datorita gradului de prajire care este mai accentuat . Incovenientul celor din provincie este ca trebuie sa comande min 1kg de aceea sunt foarte importante conditile de pastrare . Raducarutasu a postat intr-un topic care ar fi acestea .

Cafeaua pe care o comercializez este naturala 100% si ca atare nu are o durata mare de viata de fapt sunt cel ce acorda cel mai mic termen de valabilitate . Ce varecomand voua cei din Timisoara este sa va strangeti mai multi si sa comandati mai putin
Prajitor Probat, Rasnite Mahlkonig si Bunn
 
Reply
#21
Deci, sa nu tinem la consum mai mult de cat consumam in 2-3 zile...
 
Reply
#22
(09-01-2013, 10:56)hateganul Wrote: Deci, sa nu tinem la consum mai mult de cat consumam in 2-3 zile...
Borcanul mic de Ikea e perfect, 200 si ceva de grame de cafea.
Izzo Alex Duetto III|La Pavoni Pro|Cafflano® Kompresso|Aero Press|Honne|Anfim Lusso|Kinu M47|MYY47 Aerolite|Sözen Değirmen|Aillio R1 Bullet|.
 
Reply
#23
(09-01-2013, 11:09)baloozzy Wrote: Borcanul mic de Ikea e perfect, 200 si ceva de grame de cafea.

Eu folosesc o "vaza" de la Mihai (Sarkiscafe). In cea de un litru incap aprox. 350g de cafea.
Brewtus, Honne, Mazzer Major, Kinu M47 Classic
 
Reply
#24
Acuma am borcan ceramic de 400gr si nu o sa ma pun sa il schimb... La fel de bine stau si 200gr si 400gr in el.
Voi vorbiti de 200gr, 350gr... dar, eu ma refeream la timpul in care cafeaua nu "o ia pe ulei".
Se pare ca, daca tin la temperatura camerei, mai multa cafea decat beau in 3 zile, se strica treaba. Asa am patit eu.
Si ca sa vorbim aceasi limba, aia se poate traduce in, sa zicem, 100gr maxim ?!
 
Reply
#25
Poate o fi EQ prajita mai tare. Pe sweet nu am avut problema asta in 10 zile. Daca ai un aparat foto bun poate ne arati si o poza.

Si esti sigur ca borcanul ceramic are prinderea suficient de puternica? Eu am primit cadou de la cineva un borcan ceramic in forma de cap de urs Smile si dupa ce am cumparat un borcan de la Ikea mi-am dat seama ca este o diferenta mare de tot intre nivelul de strangere/presare a garniturii pe cel ceramic si pe cel de la Ikea, in favoarea ultimului. Practic in cel ceramic cu siguranta intra aer la greu. Dar sunt 10000 de tipuri, evident, e doar o presupunere.
#Lelit Bianca V3 Black #EK43S + SSP & Titus carrier #Honne Slim #Kinu Titan
 
 
Reply
#26
Acu ce sa zic?
Aer ne-aer, in azot n-am cum sa o tin. Si daca inchide bine, la un moment dat, tot ajunge sa fie aer in el, ca doar il deschizi sa faci cafea.
Mai am nishte sharje la congelator(alt amestec), sa vedem daca la fel sta treaba si cu alea.
Daca sunteti curiosi o sa fac si poza numai ca, nu stiu cat mai conteaza... mai ales ca, pana acuma, nu am vazut pe nimeni sa se planga.

In gluma, n-as vrea sa ajungem sa avem pliculete de 15gr ambalate individual Smile
 
Reply
#27
Eu cred ca Liviu are dreptate in privinta EQ-prajita mai tare. Eu am luat in acelasi timp de la Mihai cafea EQ si Sweet insa problema cu roua pe bobul de cafea a aparut doar la EQ. Boabe sunt depozitate in borcane de sticla(luate de la Metro) inchise ermetic, ferite de lumina si la temperatura camerei. Insa umblu la borcan odata pe zi si de aici contactul cu aerul la fiecare deschidere a borcanului duce la acel fenomen.
Expobar Office Leva EB-61 1 GR +Quamar M80E + Hario Mini Mill + Latiera Motta 50cl +  IMS 16/20g +IMS E61 200IM + 17g strada La Marzocco
 
Reply
#28
Da, ultima serie de EQ a fost o idee mai prajita decat cea de data trecuta.
Curgerea este mai cremoasa, spuma persistenta, dar la gust parca mi-a placut mai mult aia mai putin prajita.
Expobar Brewtus IV, HONNE, Kinu M-47, pitcher + tamper Motta + tamper dinamometric Concept-Art, site VST + IMS
In trecut: Gaggia Pure, Lelit PL41 TEM, Lelit PL 043MM
 
Reply
#29
(09-01-2013, 16:25)hateganul Wrote: Aer ne-aer, in azot n-am cum sa o tin.
Am tinut Columbia Supremo de la PJ, in vid (deci etans) la temperatura camerei si a lovit-o "roua", la congelator nu. Eu iau cca 2.5Kg pentru 4-6 saptamani si nu am probleme.
Izzo Alex Duetto III|La Pavoni Pro|Cafflano® Kompresso|Aero Press|Honne|Anfim Lusso|Kinu M47|MYY47 Aerolite|Sözen Değirmen|Aillio R1 Bullet|.
 
Reply
#30
Dupa cat timp a lovit-o roua? Ca asta ma doare pe mine...
 
Reply
  


Forum Jump:


Browsing: 1 Guest(s)