Hello There, Guest! Login Register


Panama Geisha de la SAPID

#31
In acest caz Ric-ul ce este?  [Image: tongue.gif]
Izzo Alex Duetto III|La Pavoni Pro|Cafflano® Kompresso|Aero Press|Honne|Anfim Lusso|Kinu M47|MYY47 Aerolite|Sözen Değirmen|Aillio R1 Bullet|.
 
Reply
#32
(30-12-2016, 09:34)eugenm Wrote: Am baut multe espressouri si infuzii folosind cafele fructate sau florale si am reusit sa imi definesc anumite optiuni in legatura cu particularitatile acestora. Mai exact un punct sensibil il reprezinta procesarea. Metoda naturala ceruta intens de piata cafelei de specialitate mergand pe idea ca boaba incapsuleaza in acest fel arome mai complexe provenite din macerarea pulpei nu conduce intotdeauna la un rezultat final extraordinar. Daca ar fi sa fac un clasament as zice ca cele mai putin gustoase cafele incercate de mine au fost procesate natural.
Indubitabil exista corp mai mult intr-o cafea procesata natural deoarece exista compusi mai multi ce se dizolva in apa, dar cu toate acestea o cafea cu note vii si clar definite precum Geisha isi atinge potentialul maxim de gust utilizand o procesare curata cum este spalarea. Las la oparte ca naturalele sunt dificile si imprevizibile in procesul de prajire.
Singurele cafele cu profil de gust floral avand aciditate pronuntata care m-au impresionat avand in vedere ca erau procesate natural au fost unele Etiopii. Nu pot decat sa speculez ca microclimatul uscat de mare altitudine influenteaza pozitiv procesarea naturala.
Altfel o cafea asa impresionanta cu este cea din Panama, procesata natural in conditii de microclimat tropical cu multa umezeala in atmosfera la altitudini medii de 1500-1700m nu cred ca va putea impresionala fel de mult precum o procesare prin spalare ar face-o!

+1
Foarte bine zis.
Asta consider si eu.
 
Reply
#33
Sa precizam ca si Milan a primit 250g prajita si 500 verde, ramase fara stapan in urma group buy-ului.

Legat de aparate, avand in vedere ca pentru gustul meu am obtinut ceva care chiar mi-a placut mult, fara bitter, pe Brewtus-ul din dotare, iar la SCAE peun Astoria de asemenea a iesit o minunatie de shot, plus exercitiul comparativ facut la intalnirea de la colegul Pascalau (spring lever / DB cu e61), imi este greu sa-i dau dreptate apriori lui Mariano (caruia i-am zis si la telefon ca-i lipseste din palmares comparatia de mai sus Smile ) si sustin in totalitate cele spuse de Radu Carutasu.

Eugenm, mai ales dupa vizita in Panama, aduce inca o runda de constatari pretioase, doar ca uita sa vina la intalniri sa isi ia Geisha Smile
#Lelit Bianca V3 Black #EK43S + SSP & Titus carrier #Honne Slim #Kinu Titan
 
 
Reply
#34
Asadar, azi, prima proba cu prajirea facuta ieri. Fara doar si poate, pentru mine si prietenii mei, cafeaua asta isi arata aromele in toata splendoarea cu o prajire mai bine facuta fata de cum au prajit-o cei de la Sapid. Incepe sa se simta dulceata iar saratul dispare in totalitate. Cum bine spunea Radu intr-un post mai sus, incep sa apara basii dar fara a taia din acute.

Reteta folosita: 19g - macinatura, lichid - 38g, temperatura - 93 grade, timp - 28 sec.

Rezultatul in ceasca: aciditate delicata...foarte delicata (eu simt ceva catre mandarina), bitter slab dar existent si in sfarsit in ceasca a aparut dulceata. Aftertaste-ul mi-a lasat mai degraba gust de bergamota (cine e pescar de crap stie la ce ma refer...[Image: smile.gif] ) decat de iasomie.

Au mai fost colegi care au luat verde, sunt curios sa aflu si parerea voastra.
 
Reply
#35
Perfect de acord cu toate impresiile produse de aceasta cafea! Ay

Oricum am lua lucrurile si din oricare punct de vedere am privi situația, in opinia mea, aceasta cafea a reprezentat si reprezintă încă, o experienta in adevăratul sens al educării gustului si al evoluției in zona espresso.

Important de remarcat este faptul ca avem de a face cu niște boabe de calitate, de o prajire frumoasa, delimitata clar pe scala treptelor de prajire.
La fel de important este si faptul ca gustul reflecta 100% aceasta prajire.
Plecând si numai de la aceste doua observații marele câștig, in opinia mea, il reprezintă imaginea completa pe care o avem in fata si care poate deveni un etalon pentru ceea ce facem acasa, noi, cei care prăjim.

Pentru mine gustul cafelei prăjite din punga cumpărată de la SAPID, deși important, nu a reprezentat criteriul de baza când m-am decis sa intru in acest grup.
Am vrut sa văd si cum abordează prăjirea si alți profesioniști de prin alte tari, ce urmăresc sa obțină ca prajire si ce rezultat are in ceașca aceasta abordare a lor.
Ca îmi place sau nu este o problema secundara.

De aceea am luat si boabe verzi.
Voi încerca sa văd, pornind tocmai de la ceea ce am primit, cum pot sa scot ceva mai apropiat de preferințele mele completând, prin prajirea mea, tonurile deja obținute cu cafeaua prăjită din pachetul SAPID.
Important este ca am văzut ca boabele sunt de calitate, ca după o prajire corecta pot arată excelent, fără defecte, iar gustul extractiei trebuie sa fie unul bogat si complex in arome.
Dacă voi reuși acest lucru înseamnă ca fac destul de bine ceea ce fac acasa, dacă nu, nu ma voi da bătut si voi continua sa învăț si sa experimentez.

Este un traseu posibil de urmat, pe parcursul căruia se pot face calibrări si corecții, cu scopul de a reuși ceva apropiat, cu aparatele din dotare.
Știu ce am in pungile primite si, pornind de aici, ma voi strădui sa extrapolez rezultatele la ceea ce fac acasa. Voi urmări sa realizez o prajire frumoasa, cu gradul dorit si care sa livreze in ceașca o cafea cu un gust care sa reflecte nu numai gradul de prajire ci si caracteristicile complexa ale soiului.
Am găsit in punga cu cafea prăjită arome florale, de iasomie, aciditate citrica si bitter de gref.
Voi urmări sa le așez, din prajire, intr-un raport si un echilibru care sa reflecte propriile mele preferințe.

De asta, pentru mine, aceasta achiziție este o adevarata experienta.
Pe lângă sesiunile de degustare, pe care le-am realizat, încerc sa si învăț câte ceva! Smile
 BUGSTER; Honne S; EK43S; Buckeye BC2; Kinu M47; Cafflano
 (Ex: LM-GS3/AV; PL41TEM; Expobar-DB; VBM-2B; Hottop-2k+; Flair; MK-Vario; MK-K30; Macap M4D; Kinu M68)
 
 
 
Reply
#36
Da Liviu, am scapat testul dintre Alex Duetto si Strega, stiam cu o saptamana inainte de el, dar job-ul este prioritar. Oricum am incredere in concluziile rezultate....
Bezzera Magica, Quamar Q13E/75mm.
 
Reply
#37
Astazi am schimbat metoda. 

Am mers tot pe 20 de grame aceeasi risnire foarte fina, dar la 92 de grade. Profilul aplicat a fost mult diferit si anume: preinfuzie 12 secunde , apoi urcat rapid in 9 bari, si coborit din bar in bar pina la 6. Totul a durat cam 40 de secunde.

Rezultatul mult mai bun decit ieri, sotia a dat verdictul : foarte buna. E dulce, un strop amara, fructe de padure la gramada, dar mai simt si un pic de iasomie, dar mult mai putina decit ieri.

Retrogustul duce mai degraba spre trufe. Si tot asa, tineee...
Expobar Brewtus IV DB - cu profilare de presiune,Baratza Sette 270W, OE Lido E,IMS Competition 10, 18 și 20 g, Shower Screen IMS Competition, Tamper dinamometric Concept Art.
 
Reply
#38
da, uite avantajul profilarii, investitia in pompa si manopera merita din plin. Pacat ca nu executam si noi din experienta ta, si ne multumim cu ce avem....
Bezzera Magica, Quamar Q13E/75mm.
 
Reply
#39
(30-12-2016, 12:31)gabisandu Wrote: , cafeaua asta isi arata aromele in toata splendoarea cu o prajire mai bine facuta fata de cum au prajit-o cei de la Sapid. Incepe sa se simta dulceata iar saratul dispare in totalitate.

Curiozitate ! Tu ai prajit-o ? Si daca da ,cu ce ?

Daca ,repet doar DACA, ai de gand sa zici ca ai prajit-o cu fripteoza pe care ai inceput sa prajesti /coci acum o luna si dupa afirmatiile mai mult decat  entuziaste  pe care le-ai facut ,eu vreau sa-mi exprim indignarea pt modul cum ai ajuns  sa ridiculizezi o pasiune cum e home-roastingul. Mereu am incurajat experimetarea prajirii acasa dar daca exista riscul aparitiei unor "monstri " ,pe viitor o sa ma abtin. Colegi care au inceput sa prajesca de prin 2012 ...nu au curajul sa faca afirmatiile pe care le faci tu dupa o luna.
Pentru colegii care se lamenteaza de nivelul din ce in ce mai scazut al discutiilor : de ce va lamentati ...daca nu "sanctionati " niciodata asfel de "scaderi de nivel "?
@ gabisandu   Vreau sa precizez ca sunt unul dintre admiratorii indemanarii tale in a imita un capuccino ( espresso  + lapte frotat ) [Image: smile.gif]
 
Reply
#40
Ceva ceva merita sanctionat...dar nu ar fi in spiritul sarbatorilor!
Mazzer Major RPM variabil || San Marco Flexa cu DC brew boiler
 
Reply
#41
As fi avut nevoie de pareri si in topicul de oscar. Dar acum am inteles " spiritul sarbatorilor " ! [Image: confused.gif]. Pai sa vad daca reusesc sa sterg topicul anterior ....bucuros ! PS> Vad ca nu mai pot...sper sa o faca admin-ul !
 
Reply
#42
Cred ca e mai greu sa te înțelegi pe tine (uneori) decât spiritul sărbătorilor.
#Lelit Bianca V3 Black #EK43S + SSP & Titus carrier #Honne Slim #Kinu Titan
 
 
Reply
#43
(30-12-2016, 21:27)Gheorghe Wrote:
(30-12-2016, 12:31)gabisandu Wrote: , cafeaua asta isi arata aromele in toata splendoarea cu o prajire mai bine facuta fata de cum au prajit-o cei de la Sapid. Incepe sa se simta dulceata iar saratul dispare in totalitate.

Curiozitate ! Tu ai prajit-o ? Si daca da ,cu ce ?

Daca ,repet doar DACA, ai de gand sa zici ca ai prajit-o cu fripteoza pe care ai inceput sa prajesti /coci acum o luna si dupa afirmatiile mai mult decat  entuziaste  pe care le-ai facut ,eu vreau sa-mi exprim indignarea pt modul cum ai ajuns  sa ridiculizezi o pasiune cum e home-roastingul. Mereu  am incurajat experimetarea prajirii acasa dar daca exista riscul aparitiei unor "monstri " ,pe viitor o sa ma abtin. Colegi care au inceput sa prajesca de prin 2012 ...nu au curajul sa faca afirmatiile pe care le faci tu dupa o luna.
Pentru colegii care se lamenteaza de nivelul din ce in ce mai scazut al discutiilor : de ce va lamentati ...daca nu "sanctionati " niciodata asfel de "scaderi de nivel "?
@ gabisandu   Vreau sa precizez ca sunt unul dintre admiratorii indemanarii tale in a imita un capuccino ( espresso  + lapte frotat ) [Image: smile.gif]

DACA "repet DACA" ai fi fost atent ce am scris la postul 3 al acestui topic unde am explicat la ce voi praji cafeaua si DACA nu ai fi mereu in cautare de a contrazice fara pic de sens si respect iar DACA tu crezi ca estisingurul care porti o discutie la nivel ridicat...atunci TU ar trebui sa fii primul "sanctionat" pentru ca esti departe....foarte departe. Te rog sa citesti inca odata ce am scris si anume ca o prajesc pe un prajitor Gemma. Asa ca te rog sa-ti exprimi indignarea asupra modului in care strici TU topice si intervii absolut fals fara sa citesti cu foarte foarte foarte mare atentie fiecare cuvintel. Pentru ca se pare ca iti este greu sa citesti si sa intelegi dincolo de parerile care sunt in mintea ta deja conturate.

PS - Recunosc ca si eu te apreciez pentru faptul ca te lupti sa faci ceva constructiv in sensul prajirii. Gura te strica prea rau!!! Poate o lasi mai moale acum de sarbatori, nu prea am chef sa raspund la astfel de mesaje rautacioase.
 
Reply
#44
Geisha asta m-a intors pe dos, concluzia la care am ajuns: macinatura de ibric cu preinfuzie f lunga la bari cat mai putini.
Acum am sa incerc si la alte boabe aceeasi abordare, se pare ca extractia trebuie atacata la macinaturi f fine, unde aparatul trebuie sa execute preinfuzii f lungi, in cazul meu la maxim 2bari de la 15sec in sus.
Bezzera Magica, Quamar Q13E/75mm.
 
Reply
#45
Incearca o infuzie cinstita... don Mariano Wink

https://youtu.be/Rd9Qlx-rf3Q?t=49
 
Reply
#46
dintre ultimele panamale geishe din pacate, merge bine si cu lapte si fara, insa de departe e mai buna fara.
am experimentat mai toate retetele colegilor insa am ramas pe 18g in - 36/38g out la 92gC, reteta care mi se pare perfecta.
cappucino i s-a parut sotiei cel mai bun in cana de 150ml, in cea de 180ml se dilueaza prea mult gustul prin ratia crescuta de lapte.


[Image: a2a97c4a9096bc47a684124929499ca2.jpg][Image: b60332256b9a3dbe5d3dba7e6128bb0e.jpg]
Probat | La Marzocco KB-90, GS/3 AV | Mahlkonig E80s/EK-43s | Acareturi multe multe
 
Reply
#47
Superbe fotografiile.
 
Reply
#48
Azi am incercat următoarea procedura. Macinatura 20 gr, 92 de grade. Preinfuzie 10 secunde si apoi direct 8 bari. Doar cu gheisa nu prea m-a incintat, dar o combinatie 10gr dominicana si 10gr gheisa am obtinut poate cea mai echilibrata cafea de pina acuma. Am avut de toate, si dulceata si amarala, si fructe de pădure , si un pic de aciditate, un gust plin, rotund. Abia astept sa si prajesc ghidusa.
Expobar Brewtus IV DB - cu profilare de presiune,Baratza Sette 270W, OE Lido E,IMS Competition 10, 18 și 20 g, Shower Screen IMS Competition, Tamper dinamometric Concept Art.
 
Reply
#49
Bogdane sa pui aparatul foto in semnatura [Image: smile.gif]
Bezzera Magica, Quamar Q13E/75mm.
 
Reply
#50
as pune, dar nu stiu ce camera are iphonul, e una mica, rotunda, in spate Smile)
Probat | La Marzocco KB-90, GS/3 AV | Mahlkonig E80s/EK-43s | Acareturi multe multe
 
Reply
#51
Foarte frumos arata Bogdan.
Bravos!
 
Reply
#52
(01-01-2017, 14:32)bogdan_geor Wrote: as pune, dar nu stiu ce camera are iphonul, e una mica, rotunda, in spate Smile)

Foarte frumoase pozele.
Nici nu m-as fi gândit ca sunt realizate cu in IPhone!

Si eu tot cu telefonul fac pozele insa ce îmi iese mie este departe de ce faci tu.
Din acest motiv evit sa pun poze cu cafeaua pe care o prăjesc. Culorile sunt departe de realitate.

De exemplu, am prajit o șarja de Panama de la SAPID.
Am dus-o pana la city+.
Cei care au cumpărat boabe prăjite știu cât de frumoase erau si cât de uniforma era culoarea.
Este o cafea care se prăjește destul de simplu iar rezultatul final arată bine.
Din poza nu reiese acest aspect dar, comparativ, ca si diferența de prajire ar fi cam ca in ce se vede.
Rândul de jos, mai deschis la culoare, este format din boabe de la SAPID.
Pozele sunt doar imagini si nu pot reflecta gustul.

Diferența de prajire a generat o modificare substanțiala a gustului.
Dacă la mestecare boabele de la SAPID au un gust cu o componenta puternic acida de lime, un bitter fructat de gref si mai deloc ciocolata, doar ceva prune mai coapte, cele prăjite de mine diferă semnificativ.
Gustul a devenit mult mai complex, aciditatea deși a rămas destul de ridicată, este echilibrata de nuante pline ciocolatii. Iasomia se simte foarte bine si capătă mult mai multă vigoare.
Abia aștept sa mai treacă vreo 3-4 zile si sa încep sa o prepar.
Deocamdată doar mestec, din când in când, boabe prăjite.
   
   
 BUGSTER; Honne S; EK43S; Buckeye BC2; Kinu M47; Cafflano
 (Ex: LM-GS3/AV; PL41TEM; Expobar-DB; VBM-2B; Hottop-2k+; Flair; MK-Vario; MK-K30; Macap M4D; Kinu M68)
 
 
 
Reply
#53
Totusi e ciudata diferenta ! In randul de jos boabele sunt aproximativ toate de acesi marime /forma . In randul de sus ,prajit mai tare , observ o evidenta neregularitate a formelor boabelor. E doar un caz pt lotul fotografiat ?
 
Reply
#54
(02-01-2017, 00:51)Gheorghe Wrote: Totusi e ciudata diferenta ! In randul de jos boabele sunt aproximativ toate de acesi marime /forma . In randul de sus ,prajit mai tare , observ o evidenta neregularitate a formelor boabelor. E doar un caz pt lotul fotografiat ?

Boabele de jos le-am scos dintr-un amestec de vreo 3 soiuri ( Costa Rica+Panama Katura + Panama SAPID. Așa am reușit sa ajung la un gust care sa-mi placa).
Ca sa fiu sigur ca sunt de la SAPID le-am ales pe alea mai mari si mai deschise!
Oricum culorile sunt departe de realitate si la unele dar si la celelalte.
Nu știu sa fac poze si ma voi abține sa mai pun altele.
Văd si ce diferența mare de culoare a ieșit la boabele pozate in grămada si cele aliniate! Huh
Inițial pozele erau prea mari si a trebuit sa le micșorez mult. S-a pierdut mult dintr-o rezoluție care, oricum, nu era ceea ce ar fi trebuit sa fie pentru o fotografie ce reprezintă o cafea prăjită.

Am dorit doar sa subliniez ca gradul de prajire, chiar dacă nu diferă foarte mult, schimba semnificativ gustul.
 BUGSTER; Honne S; EK43S; Buckeye BC2; Kinu M47; Cafflano
 (Ex: LM-GS3/AV; PL41TEM; Expobar-DB; VBM-2B; Hottop-2k+; Flair; MK-Vario; MK-K30; Macap M4D; Kinu M68)
 
 
 
Reply
#55
(02-01-2017, 01:24)RaduCarutasu Wrote: Am dorit doar sa subliniez ca gradul de prajire, chiar dacă nu diferă foarte mult, schimba semnificativ gustul.

Se observa destul de bine din fotografie diferenta de prajire.
In ceea ce priveste gustul, acelasi lucru l-am observat si eu. Acesta s-a schimbat destul de mult iar din punctul meu de vedere, in mai bine. Au aparut notele florale iar saratul a fost inlocuit de ciocolata.

Astept cu interes parerea ta dupa prima extractie.
 
Reply
#56
multumesc pt aprecieri, mi a iesit inca una cu aceasi camera.
ca si gust, sotia a decis, este cea mai buna de pana acum cu lapte.

[Image: c657071805fdc026c5487b94dd35f016.jpg]

si acum nu mai pot de bucurie ca s-a terminat cea prajita la mine si voi incepeti s-o scoateti pe cea verde s-o prajiti... pai e frumos??

data viitoare imi iau si eu verde chit ca mi-o prajesc in tigaie tefal Smile
Probat | La Marzocco KB-90, GS/3 AV | Mahlkonig E80s/EK-43s | Acareturi multe multe
 
Reply
#57
Confirm si eu, cu lapte gustul este deosebit...
Kinu M47, Expobar Brewtus IV, IMS Precision filter 12/18 g, IMS Precision shower screen coated, Espro calibrated tamper.
 
Reply
#58
Azi am prajit si eu prima sarja de 250gr. O sa astept citeva zile pentru test.

Inainte:
[Image: gheisa1.jpg]

Dupa si comparatie cu originalul ( grupul de sus)

[Image: gheisa2.jpg]

Comparatia in ceasca peste citeva zile.
Expobar Brewtus IV DB - cu profilare de presiune,Baratza Sette 270W, OE Lido E,IMS Competition 10, 18 și 20 g, Shower Screen IMS Competition, Tamper dinamometric Concept Art.
 
Reply
#59
Meritau mai multa lumina boabele Smile
#Lelit Bianca V3 Black #EK43S + SSP & Titus carrier #Honne Slim #Kinu Titan
 
 
Reply
#60
(03-01-2017, 16:15)Lyvyoo Wrote: Meritau mai multa lumina boabele [Image: smile.gif]

Smile Lumina naturala iarna...
Expobar Brewtus IV DB - cu profilare de presiune,Baratza Sette 270W, OE Lido E,IMS Competition 10, 18 și 20 g, Shower Screen IMS Competition, Tamper dinamometric Concept Art.
 
Reply
  


Forum Jump:


Browsing: 1 Guest(s)