Hello There, Guest! Login Register


Palier temperatura la extractie la pl62

#1
Pentru cine mai are Lelit Pl62 ,
Obtine cineva palier cat de cat la temperatura din grup din timpul extractiei sau asa functioneaza masina noastra numai cu 'cocoase '

Eu nu prea obtin palier de temperatura si banui ca masina noastra asa functioneaza .Plec de la 92 de exemplu dau drumul la extractie urca in 5 sec la 96 de unde scade in urmatoarele 10 sec la 94 si apoi repede catre 91 
Daca plec de la 90 tot asa urca si apoi coboara , la voi tot asa se comporta ca ideal ar fi ca temperatura in timpul extractiei sa fie constanta ca de aia avem grup e61 !!!  Cred ca e putina teapa cu HX urile astea !!!!!!!!!
Vibiemme Domobar Super 2B PID , Eric Termometru , Mahlkonig K30 Vario , Kinu M38 , Tamper dinamometric Macap CPM 2, 57.5mm (14kg forta)  , Hottop kn 8828p 2k , BWT bestmax SOFT | Coffee & Vending , Brewista Smart Scale , French Press , Brewista Smart pour kettle , Chemex . 
 
Reply
#2
strict referitor la ultima afirmatie - ,,teapa cu HX-urile astea''

daca ,,astea'' se refera la lelit-ul in cauza ok, nu am de unde sa stiu desi tind sa cred ca e cam tot aia ca la mine, dar daca ,,astea'' se refera la HX ca principiu de functionare in general trebuie sa stii ca mie imi sta la aceeasi temperatura dupa ce se stabilizeaza in cateva secunde....gen plec din 90 si sta la 94 (+- 0.1/0.2°C).

deci nu prea as desfiinta un intreg concept de functionare (care e prezent la marea majoritate a espresso-arelor din lumea asta, chiar si la DB-uri ......)
 // i-steel-1 , m7k-c83-r |T| cellini-evo-2 \\

                                                 
 
Reply
#3
Fara rautate dar nu pot sa nu zambesc. E ca si cum ai spune ca ti-ai luat motocicleta si intrebi lumea daca si altii care si-au luat motocicleta au primit-o fara caroserie inchisa.

Daca te documentai putin inainte de achizitie ai fi vazut ca acea cocoasa e caracteristica HX-urilor cu E61. De aceea faci acel flush de racire/stabilizare.
 
Reply
#4
Asta si pentru ca ne e rusine sa spunem cocoasa, ci hump. Ma duc sa mai citesc tri randuri din The Humperdinck from Notre Dame.
Izzo Alex Duetto III|La Pavoni Pro|Cafflano® Kompresso|Aero Press|Honne|Anfim Lusso|Kinu M47|MYY47 Aerolite|Sözen Değirmen|Aillio R1 Bullet|.
 
Reply
#5
(02-12-2015, 12:16)Bcc Wrote: ... Cred ca e putina teapa cu HX urile astea !!!!!!!!!
(25-11-2015, 17:00)Bcc Wrote: ...pentru asta zic si eu una alta pe acest forum , ca de aia e forum sa bata toti campii mai mult sau mai putin.   ...
(http://www.espressoman.ro/forum/Thread-g...9#pid32559)

practic, toate masinile espresso comerciale, precum si cele prosumer macar, au un schimbator de caldura in boilerul de abur! si GS/3 cu al sau grupo saturo si La Spaziale cu al sau schimbator in abur etc.

reproduc din ce ti-am scris:


Lelit PL62 a fost promovat pe piata cu 2 etichete:

(1) cel mai mic HX, ceea ce e atrage necunoscatorii care nu au unde sa inghesuie in bucatarie toate obiectele de cult [Image: smile.gif]   (eu mi le tin in camera de zi...)
pentru ca o masina HX e cu atat mai buna cu cat e mai mare! mai precis, cu cat are un boiler mai mare; sigur, cele de casa incearca un compromis posibil...
dar inghesuiala mare sub capota inseamna, inainte de regim termic greu de controlat si fiabilitate mai mica, servisare mai greoaie etc.
chestia cu servisul conteaza, pentru ca la masinile clasice, e bine, chiar necesar sa ai in vedere interventia proprie cu chei si surubelnite...

(2) o masina cu timp scurt de incalzire, gata de folosit repede in diminetile grabite; din nou un argument pentru incepatori; masinile clasice HX nu au cum sa se incalzeasca repede! daca o fac, inseamna ca au boiler mic, element de incalzire disporportionat de mare, sau/si - cum e Lelit 62 - cu tendinta de supraincalzire, deci incapabile sa ajunga la un regim stationar termic acceptabil;

intr-unul din linkurile ce ti le-am trimis era si graficul acesta (Bezzera Magica, un HX cu E61):

   

cele scrise aici, raman valabile:
http://www.espressoman.ro/forum/Thread-g...2#pid32542
sau prin alte thread-uri initiate Bcc, in ultimul timp:
http://www.espressoman.ro/forum/Thread-E...6#pid32396
http://www.espressoman.ro/forum/Thread-A...8#pid31658
http://www.espressoman.ro/forum/Thread-g...0#pid32510
________________________________________________________________________________________
Strega_mod(esp32)/ MaraX_mod(esp32)/ Sette_270/ Macap_m7/ prajitor_fluid_bed_diy_(4Kg/luna)
 
Reply
#6
Da intradevar gabaritul m-a atras foarte mult , am bucataria foarte mica !!!! acum ce sa fac sa-l vand , il am de o luna , ma  chinui pana voi obtine o reteta de care sa fiu multumit.In ultima perioada din ''greseala'' am obtinut si temperatura ok si palier ca lumea dar nu mai tin minte pe unde am '' gresit '' !!!!

Ii dau flush pana nu mai poate, dimineata si probez cu sita plina (de la back flush).Evolutia temperaturii in puc simuleaza aproximativ pucul cu cafea si pot sa aproximez pe unde ma situez cu temperatura , nu-mi convine mai bag flush 

Insa inca nu pricep de ce e bine sa pornesc cu presiunea in boiler la peste 1 care implica PID peste 121 ceea ce e si mai greu de tinut in frau.Cu PID la 115-117 ma inteleg mult mai bine 

Oare chiar se simte la gust o cafea extrasa la o temperatura uniforma fata de una in hump cum se spune .La temperatura ca si marime m-am lamurit intradevar este mai amara ce extrasa la temp mare fata de cea mica
Vibiemme Domobar Super 2B PID , Eric Termometru , Mahlkonig K30 Vario , Kinu M38 , Tamper dinamometric Macap CPM 2, 57.5mm (14kg forta)  , Hottop kn 8828p 2k , BWT bestmax SOFT | Coffee & Vending , Brewista Smart Scale , French Press , Brewista Smart pour kettle , Chemex . 
 
Reply
#7
Daca as sta in Bucuresti, a doua zi dupa ce luam masina dadeam party espressoman si nu ii lasam sa plece pana nu storceam de la ei totul, nu numai pucul...

Frate, dar o cafea sa iti placa tie asa personal, la sufletul tau asta nelinistit, care acum vrea sa si prajeasca boabe... ai scos pana acum, sau doar te lupti cu presiunile si temperaturile ? Smile
 
Reply
#8
Sa stii ca am baut una , am fost acum cateva saptamani pana in Grecia si am baut un superespresso la o cafenea !!!!!!!!!
    Raportat la temperaturi si presiuni ce sa-i faci , asa sunt unii care vor sa priceapa tot , de aia cafeaua lui RaduDani sunt convins ca ar da pe multi pe spate si ar spune wow >>>  si tot de aia cand mergi cu un Audi spui ... ... mamaaaaa   !!!   (ca mai exista cate unii care se mai gandesc si la presiuni .... )


Scuze , sper sa nu te superi ,,,   pentru ironie
Vibiemme Domobar Super 2B PID , Eric Termometru , Mahlkonig K30 Vario , Kinu M38 , Tamper dinamometric Macap CPM 2, 57.5mm (14kg forta)  , Hottop kn 8828p 2k , BWT bestmax SOFT | Coffee & Vending , Brewista Smart Scale , French Press , Brewista Smart pour kettle , Chemex . 
 
Reply
#9
(02-12-2015, 21:02)Bcc Wrote: ...
Ii dau flush pana nu mai poate, dimineata si probez cu sita plina (de la back flush).Evolutia temperaturii in puc simuleaza aproximativ pucul cu cafea si pot sa aproximez pe unde ma situez cu temperatura , nu-mi convine mai bag flush 

Insa inca nu pricep de ce e bine sa pornesc cu presiunea in boiler la peste 1 care implica PID peste 121 ceea ce e si mai greu de tinut in frau.Cu PID la 115-117 ma inteleg mult mai bine 

Oare chiar se simte la gust o cafea extrasa la o temperatura uniforma fata de una in hump cum se spune .La temperatura ca si marime m-am lamurit intradevar este mai amara ce extrasa la temp mare fata de cea mica

Incerc sa te urmaresc, chiar daca ... recunosc, adesea am dificultati ... Smile

HX-urile au particularitatile lor. Tu, ca operator al masinariei ai un rol decisiv, la fiecare extractie, nuantand-o pe fiecare in parte daca doresti (prin variatia temperaturii).
(desigur, nuantarea poate fi si una particulara greu de anticipat, poate si de reprodus, aleatorie, specifica fiecarui individ, in relatie directa cu propriul grad de organizare)

Adesea se intampla sa ai 2-3 musafiri dar o singura cafea. Cu un HX poti obtine nuante diferite in fiecare ceasca, in functie de preferintele fiecaruia, folosind doar acel flush. Ba mai mult, in orice secunda, ai si abur disponibil, pe care il poti folosi cand si cum doresti. Se presupune ca atunci cand il cumperi insa, cunosti in detaliu toate aceste aspecte.

PL62 este un HX, asemanator cu oricare altul din clasa asta.
Functioneaza la fel si este capabil sa iti ofere un rezultat final comparabil cu al oricarui alt HX din categorie (componentele sunt practic aceleasi, identice sau foarte asemanatoare).
Aspectele particulare cum ar fi amprenta redusa pe blat, timpul scurt de revenire sau spatiul gol redus sub carcasa, nu influenteaza decisiv gustul final al shot-ului. Ba chiar au o parte buna, aparatul incalzindu-se ceva mai repede.

Aparatul este capabil sa iti ofere un bun palier de temperatura, cu zona constanta consistenta. Acel varf initial este o ... constanta de tip de aparat sa zicem. Cand optezi pentru un HX, o faci si din acest considerent, cunoscandu-i curba specifica, dorind de fapt asa ceva.

Despre fiabilitate nu ma pot pronunta (sub un an de utilizare), avand o relatie cuminte, de prietenie cu modelul meu, insa ceva imi spune ca de partea asta, de-acum are cine sa se ocupe Smile

Are si minusuri, destul de multe, unele proprii, unele indirecte, primite la pachet:
- zgomote ciudate, scartaieturi in extractie (datorate suportilor pompelor si tablei pe care sunt fixati)
- dificil de modificat orice la interior, spatiul fiind redus, dar daca ai boilerul izolat, nu vad de ce ai mai umbla pe-acolo (poate pentru PID, candva ...)
- un personal de service complet necooperant, cu care este mai bine sa nu ai de-a face
- asa cum observa nu de mult timp un coleg, probabil cea mai urata sigla
- placare cu crom de slaba calitate, indoielnica, dar am observat ca si in alte cazuri (alti producatori) problema este identica (dupa o utilizare moderata, relativ scurta, piesele de alama ies la iveala, iar cromul dispare - oare unde?).
rasnita: Mazzer Major
espressor: Lelit PL62 (HX)
prajitor "DIY"
 
Reply
#10
Multumesc mult ,
Incetul cu incetul o sa ma prind de toate , sunt joined oct 2015 , asta inteleg greu unii , care ma cearta ca le vreau pe toate deodata !!

Ma joc cu el si pana la urma o sa invat sa-l manevrez.Azi de exemplu dupa 3 ore de idle cu pid la 118 si Eric la 94,3 i-am facut un flush de 51 de secunde apoi cu Eric la 92 l-am verificat cu sita oarba si a stat frumos pe la 91,5 , dupa care am extras .In primele 7 secunde temp a urcat de la 90,5 la 94 .. 95 apoi inca 10 secunde a stat pe acolo dupa care a inceput sa se duca catre 93 de la sec 17-18 la 25-27 .Ciudat comportament insa sunt multumit .

Mai studiem
Vibiemme Domobar Super 2B PID , Eric Termometru , Mahlkonig K30 Vario , Kinu M38 , Tamper dinamometric Macap CPM 2, 57.5mm (14kg forta)  , Hottop kn 8828p 2k , BWT bestmax SOFT | Coffee & Vending , Brewista Smart Scale , French Press , Brewista Smart pour kettle , Chemex . 
 
Reply
#11
(03-12-2015, 00:34)Bcc Wrote: Sa stii ca am baut una , am fost acum cateva saptamani pana in Grecia si am baut un superespresso la o cafenea !!!!!!!!!
 

de ce nu i-ai intrebat ce cafea au folosit si cum l-au preparat (timpi, grame, temperaturi, grad de rasnire, etc.)? ....poate identificai ce sa faci sa-ti placa ceea ce faci acasa
 // i-steel-1 , m7k-c83-r |T| cellini-evo-2 \\

                                                 
 
Reply
#12
Da , la asta nu m-am gandit , oricum era mai dificil ca ma descurc mai greu cu engleza si lucrau baietii pe foc automat nu cred ca aveau timp de palavre.Insa un aspect foarte important NU TAMPAU !!!!! iar cafeaua era sigur un blend propriu ca prea buna era , masina un mastodont de ala de 1 metru si ceva ,ce  sa mai vorbim !
Brand ul era ORIGINAL EVEREST COFFEE  !!! Oricum tari de tot,  ca-n youtube bagau !  Si ce cappuccino , de vis !!!!  Am baut vreo 3 cafele .
Vibiemme Domobar Super 2B PID , Eric Termometru , Mahlkonig K30 Vario , Kinu M38 , Tamper dinamometric Macap CPM 2, 57.5mm (14kg forta)  , Hottop kn 8828p 2k , BWT bestmax SOFT | Coffee & Vending , Brewista Smart Scale , French Press , Brewista Smart pour kettle , Chemex . 
 
Reply
#13
(03-12-2015, 13:12)Bcc Wrote:  ....Azi de exemplu dupa 3 ore de idle cu pid la 118 si Eric la 94,3 i-am facut un flush de 51 de secunde apoi cu Eric la 92 l-am verificat cu sita oarba si a stat frumos pe la 91,5 , dupa care am extras .In primele 7 secunde temp a urcat de la 90,5 la 94 .. 95 apoi inca 10 secunde a stat pe acolo dupa care a inceput sa se duca catre 93 de la sec 17-18 la 25-27 .Ciudat comportament insa sunt multumit . ...

nu din... carcotasenie, ci din respect pentru cei ce viziteaza thread-ul, am facut ingrosarile si colorarile de mai sus, pentru tot ce mi se pare mie... pe alaturi!

- 3 ore de idle (?!); masina se va supraincalzi; nu e facuta pentru regim 24/24! cel putin asta am inteles din spusele unor posesori de asa ceva (Lelit PL62 "Mara", short review):
"masina e gata pentru extractie in 15 min. hai, 20 min sa fi complet sigur. nu mai mult. e fara rost sa o lasi o ora sau mai mult...
masina are tendinte de supraincalzire - sasiul si rezervorul de apa; lasata o ora, se recomanda un flush de racorire; dupa experienta mea, 5 sec. sunt suficiente;"

- pid la 118; e preferabil sa spui (opinia mea!) presiunea ce ti-o indica manometrul;
vad ca rezisti cu presiunea asta scazuta; daca e o masina HX cu comportament obisnuit, atunci 1,15 bar - asa cum iti tot spun - e o valoare de referinta; dar probabil masina nu e ceva standard; are probleme cu regimul termic stationar; cel putin masina in chestiune;

- flush de 51 sec! asta nu mai e flush! e golire de rezervor; merita sa protejezi pompa, e facuta pentru regim intermitent (2:1 min on/off);
ar fi trebuit de mult, cu ajutorul colegilor, sa verifici comparativ debitul la nivel cat de cat exact, nu "6 ml si ceva"...
in flush, ar trebui sa ai 7-9 ml/sec, deci in 51 sec s-ar scurge cca. 408 ml; ceva vizibil, nu?
probabil de vreo 4 ori volumul HX-ului, ceea ce inseamna ca ar trebui sa curga apa la vreo 70C-80C, depinde cat de eficient e sistemul schimbator de caldura;
debitul determinat experimental (evitand primele 3-5 sec de rampa de pornire specifica vibratoarelor) ar trebui insotit de presiunea indicata de manometru si confruntat cu valoarea de caracteristica debit-presiune a fabricantului:

- nu stiu cum si ce ai verificat cu sita oarba; OPV-ul?

- ? al cui e ciudat comportamentul Smile

regret eventualele confuzii la care am contribuit, dar ies complet din threadul acesta; si din celelalte cu acelasi OP;
o problema de timp Smile
________________________________________________________________________________________
Strega_mod(esp32)/ MaraX_mod(esp32)/ Sette_270/ Macap_m7/ prajitor_fluid_bed_diy_(4Kg/luna)
 
Reply
#14
(03-12-2015, 16:57)radudani Wrote:
(03-12-2015, 13:12)Bcc Wrote:  ....Azi de exemplu dupa 3 ore de idle cu pid la 118 si Eric la 94,3 i-am facut un flush de 51 de secunde apoi cu Eric la 92 l-am verificat cu sita oarba si a stat frumos pe la 91,5 , dupa care am extras .In primele 7 secunde temp a urcat de la 90,5 la 94 .. 95 apoi inca 10 secunde a stat pe acolo dupa care a inceput sa se duca catre 93 de la sec 17-18 la 25-27 .Ciudat comportament insa sunt multumit . ...

nu din... carcotasenie, ci din respect pentru cei ce viziteaza thread-ul, am facut ingrosarile si colorarile de mai sus, pentru tot ce mi se pare mie... pe alaturi!

- 3 ore de idle (?!); masina se va supraincalzi; nu e facuta pentru regim 24/24! cel putin asta am inteles din spusele unor posesori de asa ceva (Lelit PL62 "Mara", short review):
"masina e gata pentru extractie in 15 min. hai, 20 min sa fi complet sigur. nu mai mult. e fara rost sa o lasi o ora sau mai mult...
masina are tendinte de supraincalzire - sasiul si rezervorul de apa; lasata o ora, se recomanda un flush de racorire; dupa experienta mea, 5 sec. sunt suficiente;"

- pid la 118; e preferabil sa spui (opinia mea!) presiunea ce ti-o indica manometrul;
vad ca rezisti cu presiunea asta scazuta; daca e o masina HX cu comportament obisnuit, atunci 1,15 bar - asa cum iti tot spun - e o valoare de referinta; dar probabil masina nu e ceva standard; are probleme cu regimul termic stationar; cel putin masina in chestiune;

- flush de 51 sec! asta nu mai e flush! e golire de rezervor; merita sa protejezi pompa, e facuta pentru regim intermitent (2:1 min on/off);
ar fi trebuit de mult, cu ajutorul colegilor, sa verifici comparativ debitul la nivel cat de cat exact, nu "6 ml si ceva"...
in flush, ar trebui sa ai 7-9 ml/sec, deci in 51 sec s-ar scurge cca. 408 ml; ceva vizibil, nu?
probabil de vreo 4 ori volumul HX-ului, ceea ce inseamna ca ar trebui sa curga apa la vreo 70C-80C, depinde cat de eficient e sistemul schimbator de caldura;
debitul determinat experimental (evitand primele 3-5 sec de rampa de pornire specifica vibratoarelor) ar trebui insotit de presiunea indicata de manometru si confruntat cu valoarea de caracteristica debit-presiune a fabricantului:

- nu stiu cum si ce ai verificat cu sita oarba; OPV-ul?

- ? al cui e ciudat comportamentul Smile

regret eventualele confuzii la care am contribuit, dar ies complet din threadul acesta; si din celelalte cu acelasi OP;
o problema de timp Smile
       Da, idle de 3 ore , decat inchide - deschide toata ziua , e si mai economic sa functioneze doar pe mentinere la temperatura de lucru.Adica daca vreau eu sau altcineva o cafea la un moment dat o cafea zic stai putin ... ... peste 20 de minute , in pus in manual parca spune 30 de minute minim , nu mai tin minte.O sa incerc si cu varianta pe 'inchis' sa vedem cum e mai ok 
      PID la 118 e o presiune de 0,7 si e maxim de sus cu care ma descurc pentru ca se supraincalzeste prea mult aparatul si chiar trebuie sa golesc rezervorul .Daca la 118 , plec cu Eric de la 94 , la PID 124 de exemplu plec de la 97 si extragerea n-o pot cobora atat de usor in jos (INCA !) .Cu PID la 121 imi ieseau extractii la 97 cu un flush rezonabil cum zici tu de vreo 15 flush boil si inca 7-8 secunde dupa aia .
      Daaaaaaa flush de 50 de secunde si am extras la 94 (insa macar am avut super palier 40,1 ... 40 ... 40 .... 39,5 timp de vreo 10 secunde !) si intradevar am umplut un bol .Debitul in flush e de 6 ml /sec , asta e ! Am facut ditamai flush sa vad ce se intampla si sa probez si flush & go ca pana acum am facut doar wait si astept cate 4-5 minute , am vrut sa vad asa cum se comporta si e mai bine  deoarece am obtinut palier si chiar la o temp de dorit 94 grd !!! cafeaua a fost foarte gustoasa nici prea .. prea  nici foarte ... foarte  ,  aciditate/amareala
     Dupa flush nu pot prevedea pe cat se stabilizeaza temp la extractie si cum sansa e unica la cel putin 1 ora pana se incinge inapoi la fel si ajunge in ACELASI IDLE am descoperit ca cu sita oarba replica in mare comportamentul ca si cum ar fi portafiltrul cu cafea , face preinfuzia cu variatia respectiva de temperatura si apoi pompa baga 9 bar ca si cum ar extrage , las cateva secunde si vad spre ce evolueaza temperatura dupa care probabilitatea e maxima sa se repete curba de extractie in urmatoarele secunde .Daca duce prea sus mai fac un flush si mai astept putin .Cel putin asa am gasit de cuviinta cel mai optim de banuit curba de extractie
     Comportamentul masinii e ciudat !
    '' cu acelasi OP '' ce inseamna ?
     Nimeni nu confuzeaza mai mult sau mai putin pe acest forum ci fiecare isi discuta problemele , An Internet forum, or message board, is an online discussion site where people can hold conversations in the form of posted messages .

    Oricum eu iti raman recunoscator pentru ca am aflat de la tine multe lucruri despre cum trebuie sa se faca o cafea adevarata pe care mai devreme sau mai tarziu le voi pricepe.De la tine am aflat si invatat cum se face flush & wait si flush & go printre altele lucruri pe care nu pot sa le neg si pentru care  41 tot respectul.De asemenea respect pentru tot forumul plin de entuziasti intr-ale cafelei si nu numai

   Acum nici 2 luni ''savuram '' apa chioara ce trecea printr-o capsula de plastic la cine stie cate grade , acum am comandat prajitor si ma gandesc cum sa scot o Columbia la gradul de Viennese de exemplu , e ceva nu ? cu tot riscul de a deranja mai mult sau mai putin pe unii sau pe altii !! Abia astept sa vad cum luceste prima idee de ulei pe boaba , asa o vreau mai neagra !!!! pentru a nu porni o discutie ca nu e bine prea arsa (sic !!)

Numai de bine sa auzim !!
Vibiemme Domobar Super 2B PID , Eric Termometru , Mahlkonig K30 Vario , Kinu M38 , Tamper dinamometric Macap CPM 2, 57.5mm (14kg forta)  , Hottop kn 8828p 2k , BWT bestmax SOFT | Coffee & Vending , Brewista Smart Scale , French Press , Brewista Smart pour kettle , Chemex . 
 
Reply
#15
"...Comportamentul masinii e ciudat !..."
[Image: shy.png] 


    '' ...cu acelasi OP '' ce inseamna ?..."

Bcc, coleg, user ... diferit de mai toti de-aici, aventura asta pentru tine e oricum, numai plictisitoare nu.
Cum colegul s-a retras (si e un om de cuvant) cred ca nu mai primesti lamuriri. Dar cum tu chiar reusesti sa descretesti o frunte, incep sa ma simt dator. Parca as incerca sa gasesc o explicatie.
Ordin de plata nu cred.
Opera citata? nu, ca nu-i cit-ul pe niciunde (op. cit.)
Vezi ca o fi Original Post, dar sa nu te superi. Pana la urma, o forma de "la revedere", fie chiar si un substitut cu mai putina substanta, inseamna mai mult decat nimic sau cuvinte grele.

Deci iei si prajitor!!!
Felicitari!
Se pare ca ne asteapta pe toti o intreaga Saga.
Cred ca iau abonament, dar mai in spate...  [Image: shy.png]

Lasand (jumatatea de) gluma la o parte, sperand sincer sa nu te simti lezat in vreun fel de spusele mele sau ale altor colegi, cred ca ar trebui sa scriem aici un mic text de centrare/corectie a aspectelor fundamentale legate de functionarea unui HX.

In realitate, lucrul cu un HX, desi cere o oarecare implicare din partea operatorului, este de fapt relativ simpla.

Odata stabilite si intelese principiile de baza ale unui HX, rezultate bune pot fi obtinute destul de rapid; acestea vor deveni excelente odata ce relatia user-masinarie devine una consolidata.

Este important sa spunem asta totusi, fie si numai pentru eventualii nou veniti pe forum, care ar putea fi zdruncinati de un thread in care unele lupte om-masina tind sa devina epice [Image: smile.gif]

Sper sa ai succes cu prajitorul. Si sa fi ales unul care sa nu te solicite la fel de mult ca espressor-ul.

PS
Avand tot un PL62, poti incerca sa iti sincronizezi actiunile, sa faci un fel de tipar.
Durata flush-ului este influentata de timpul masurat din momentul pornirii, dar incearca sa ramai in intervalul 18-25 secunde, ca idee.
Nu lasa aparatul pornit 3 ore. E prea mult pentru el. Nu e gandit sa functioneze asa.
Incearca flush and go, nu ai ce sa astepti. Modelul asta recupereaza foarte repede.
rasnita: Mazzer Major
espressor: Lelit PL62 (HX)
prajitor "DIY"
 
Reply
#16
Mersi de raspuns ,

  Incep sa-l stapanesc si am DESCOPERIT ceva tare de tot , un flush back simuleaza foarte pe aproape o extractie iar azi m-am descurcat foarte bine din vreo 3 flush de cate 10-15 secunde cu proba cu sita oarba intre ele am reusit sa cobor extractia perfect la 94 si pe un palier rezonabil abia spre secunda 26-27 a inceput sa se duca sub 93 si am inchis.Si asta la PID 121 (p=1bar) precum spuselor lui Radudani la care nici acum nu si-a explicat logica si care vad ca s-a suparat acum .Mi-e un tip foarte simpatic si foarte tehnic de la care am invatat cate ceva si il respect pentru asta , nu stiu de ce a cedat (posibil nervos , dar las ca bea o super cafea super extrasa si-i trece)
   Da ai dreptate daca las mult aparatul e greu de racit o sa ma invat sa-l gestionez altfel , cu toate ca e foarte comod sa mearga toata ziua.
  Iar mie toata complicatia asta mi-a iesit de cand am pus termometrul Eric ca de aici a venit si vorba 'ca mai bine nu-l mai luam '.Extrageam super ok si eram foarte multumit fara sa vad ca extrag la 97 cu cadere pana la 93-94 si sa ma ingrijoreze acest aspect , cred ca mai mult e ceva psihic .As incerca sa pun pariu ca foarte putini isi dau seama la gust de o cafea extrasa a la Radu cu palier intins pe 94 samd si una la misto cu hump de doi lei , zic si eu ,  Tongue

  Daaaaaa , mi-am comandat  Hottop KN-8828P  si abia astept sa aud cum paraie bobul !!!!!! E un aparat foarte performant , bine controlat electronic si mi-a placut ca e o miniatura a celor profesionale .Din ce am citit e mai simplu de prajit decat o extractie , oi vedea practic cand vine .Oricum toata smecheria e sa gestionezi crack urile bine si sa te ajute cineva cu experienta , o sa bat la cap pe cine imi va da cafeaua verde sa-mi dea si un profil de prajire sau ma bazez pe RaduCarutasu care e super smecher la hottop el m-a si convins sa-l achizitionez (sper sa stea mai bine cu nervii decat Radudani 03  ).Exista si anumite profile de prajire care se pot imprumuta de la un user la altul deci e mult mai simplu de gasit 'retete' catre paradise !!!

O zi frumoasa iti doresc !
Vibiemme Domobar Super 2B PID , Eric Termometru , Mahlkonig K30 Vario , Kinu M38 , Tamper dinamometric Macap CPM 2, 57.5mm (14kg forta)  , Hottop kn 8828p 2k , BWT bestmax SOFT | Coffee & Vending , Brewista Smart Scale , French Press , Brewista Smart pour kettle , Chemex . 
 
Reply
#17
Bcc, intepaturile nu isi au rostul, mai ales fata de useri care chiar si-au batut capul sa raspunda. Probabil esti si tu constient ca ai un stil mai repezit de a pune problema, ca ignori tot ce scrie pe forumurile internationale legate de termometrul Eric si experientele respectivilor useri etc. Eu as reciti de 3 ori ce s-a scris pe aici si pe alte topicuri, pe aceasta tema, caci sunt motive care ma fac sa cred ca inca nu ai stat sa mesteci bine toata aceasta cantitate de informatii.

Pe de alta parte, daca AdrianT s-a oferit sa te tracteze din mlastina nelinistilor si a gradelor, atunci ai gasit un partener bun de discutie, cu o masinarie asemanatoare. Il mai adaug si pe Mihai.B cu exact acelasi tip de espressor si term. Eric, deci plaja de coechipieri se mareste. Nu cred ca punand in aplicare toate sfaturile primite aici, completand cu ce vezi pe forumurile de afara si intreband colegii de mai sus, nu vei ajunge la un rezultat constant multumitor.

Quote:.Exista si anumite profile de prajire care se pot imprumuta de la un user la altul deci e mult mai simplu de gasit 'retete' catre paradise !!!
Exact, de aceea sunt cel putin 200 de forumisti care prajesc plus cele 500 de prajitorii din Romania  Smile Dar asta e o discutie pentru alt topic.
#Lelit Bianca V3 Black #EK43S + SSP & Titus carrier #Honne Slim #Kinu Titan
 
 
Reply
#18
Domnule Bcc viata cu Dvs este precum cafeaua , nu ai timp sa te plictisesti , intotdeauna este ceva de descoperit
Prajitor Probat, Rasnite Mahlkonig si Bunn
 
Reply
#19
(03-12-2015, 16:19)Bcc Wrote: ...ma descurc mai greu cu engleza ...

Ai precizat la Hottop manualul ce dialect sa il puna ?
Cantoneza est destul de dificila pentru unul care a invatat mandarin, si invers...
Pentru rusa ma ofer eu Big Grin
 
Reply
#20
(04-12-2015, 18:22)renatoa Wrote:
(03-12-2015, 16:19)Bcc Wrote: ...ma descurc mai greu cu engleza ...

Ai precizat la Hottop manualul ce dialect sa il puna ?
Cantoneza est destul de dificila pentru unul care a invatat mandarin, si invers...
Pentru rusa ma ofer eu Big Grin
E atat de destept ca si vorbeste romaneste ,76,, cu rusa e mai greu

O cafea buna la gust sa ai !
Vibiemme Domobar Super 2B PID , Eric Termometru , Mahlkonig K30 Vario , Kinu M38 , Tamper dinamometric Macap CPM 2, 57.5mm (14kg forta)  , Hottop kn 8828p 2k , BWT bestmax SOFT | Coffee & Vending , Brewista Smart Scale , French Press , Brewista Smart pour kettle , Chemex . 
 
Reply
#21
(03-12-2015, 16:57)radudani Wrote:
(03-12-2015, 13:12)Bcc Wrote:  ....Azi de exemplu dupa 3 ore de idle cu pid la 118 si Eric la 94,3 i-am facut un flush de 51 de secunde apoi cu Eric la 92 l-am verificat cu sita oarba si a stat frumos pe la 91,5 , dupa care am extras .In primele 7 secunde temp a urcat de la 90,5 la 94 .. 95 apoi inca 10 secunde a stat pe acolo dupa care a inceput sa se duca catre 93 de la sec 17-18 la 25-27 .Ciudat comportament insa sunt multumit . ...

nu din... carcotasenie, ci din respect pentru cei ce viziteaza thread-ul, am facut ingrosarile si colorarile de mai sus, pentru tot ce mi se pare mie... pe alaturi!

- 3 ore de idle (?!); masina se va supraincalzi; nu e facuta pentru regim 24/24! cel putin asta am inteles din spusele unor posesori de asa ceva (Lelit PL62 "Mara", short review):
"masina e gata pentru extractie in 15 min. hai, 20 min sa fi complet sigur. nu mai mult. e fara rost sa o lasi o ora sau mai mult...
masina are tendinte de supraincalzire - sasiul si rezervorul de apa; lasata o ora, se recomanda un flush de racorire; dupa experienta mea, 5 sec. sunt suficiente;"

- pid la 118; e preferabil sa spui (opinia mea!) presiunea ce ti-o indica manometrul;
vad ca rezisti cu presiunea asta scazuta; daca e o masina HX cu comportament obisnuit, atunci 1,15 bar - asa cum iti tot spun - e o valoare de referinta; dar probabil masina nu e ceva standard; are probleme cu regimul termic stationar; cel putin masina in chestiune;

- flush de 51 sec! asta nu mai e flush! e golire de rezervor; merita sa protejezi pompa, e facuta pentru regim intermitent (2:1 min on/off);
ar fi trebuit de mult, cu ajutorul colegilor, sa verifici comparativ debitul la nivel cat de cat exact, nu "6 ml si ceva"...
in flush, ar trebui sa ai 7-9 ml/sec, deci in 51 sec s-ar scurge cca. 408 ml; ceva vizibil, nu?
probabil de vreo 4 ori volumul HX-ului, ceea ce inseamna ca ar trebui sa curga apa la vreo 70C-80C, depinde cat de eficient e sistemul schimbator de caldura;
debitul determinat experimental (evitand primele 3-5 sec de rampa de pornire specifica vibratoarelor) ar trebui insotit de presiunea indicata de manometru si confruntat cu valoarea de caracteristica debit-presiune a fabricantului:

- nu stiu cum si ce ai verificat cu sita oarba; OPV-ul?

- ? al cui e ciudat comportamentul Smile

regret eventualele confuzii la care am contribuit, dar ies complet din threadul acesta; si din celelalte cu acelasi OP;
o problema de timp Smile


What is the "right" boiler pressure setting?


If the three prosumer HX machines mentioned above had different boiler pressure settings and yet their temperature profiles were similar, what's the "right" setting? For prosumer HX machines (e.g., Quickmill Andreja Premium, ECM Giotto, Fiorenzato Bricoletta, Grimac Mia, La Valentina, etc.), the boiler pressure setting is a tradeoff of the desired brew temperature, steam quality, recovery time between shots, flush amount, and flush frequency.

Most home baristas set their espresso machine's pressurestat somewhere between 0.8 and 1.2 bar (measured at the top of the cycle) and then determine the flush amount to bring the group to the target temperature. I prefer the pressurestat setting on the lower end of the acceptable range because it slows the overheating of the water in the heat exchanger. The drawbacks are that it diminishes recovery time and especially steam production, some espresso machines to the point where they no longer can create microfoam well. But if you're preparing drinks only for yourself and perhaps a couple friends, the lower end of the boiler pressure range is easier to manage temperature-wise than the upper end. The barista's job is easier in the former case because the rebound time is long enough that the difference in brew temperature between a delay of 15 seconds and 25 seconds after the flush and the beginning of the extraction isn't dramatic. In contrast, a miscalculation of ten seconds risks producing an over-temperature extraction (very dark initial crema, black edges) for a pressurestat setting at the high end of the acceptable range.
The right boiler pressure for a prosumer machine is therefore the pressurestat setting that meets your drink preparation pace, and to some degree, your experience level. Finally, keep in mind that commercial HX machines in general are less influenced by the flush because of their heavier groups and larger heat exchangers. Manipulating the brew temperature outside of the "comfort zone" of such espresso machines by flushing requires more attention to timing the length of the flush and the rebound time, which compared to prosumer machines is very short (e.g., 10 seconds or less).
I should warn you—espresso lovers are often perfectionists. If you're a "keep it simple" sort of person, the next section may seem a little over the top. On the other hand, if you're the type that revels in tweaking the last five percent out of every shot, read on.
 

SURSA :

https://www.home-barista.com/hx-love-man...ature.html
Vibiemme Domobar Super 2B PID , Eric Termometru , Mahlkonig K30 Vario , Kinu M38 , Tamper dinamometric Macap CPM 2, 57.5mm (14kg forta)  , Hottop kn 8828p 2k , BWT bestmax SOFT | Coffee & Vending , Brewista Smart Scale , French Press , Brewista Smart pour kettle , Chemex . 
 
Reply
  


Forum Jump:


Browsing: 1 Guest(s)