• Bun venit pe forumul Espressoman
Hello There, Guest! Login Register


PID pentru Lelit pl41e?

#1
Buna ,
sunt un nou entuziast al comunitatii si trebuie in primul rand sa va multumesc. Am beneficiat cu drag de multe informatii, sfaturi si reduceri, ore de lectura tehnica. Cafeaua mea a evoluat incredibil  de cand v-am descoperit.
 Dupa multe extactii, invatare a regulilor prin practica, desi foarte multumit..tind sa cred ca am atins limita aparaturii mele. Asta inseamna ca dupa ce am eliminat variabilele din partea mea ( cantitatea de cafea rasnita, tamparea corecta, timpul de asteptare de incalzire pana si a portafilrului ) rezultatele sunt inconsecvente. Am crema dar variaza prea mult. Cafeaua pe care o folosesc e proaspat prajita/pe loc rasnita/ in borcan tinuta.  Dupa lunga introducere  vine si punctul pe i. Ii rog pe mebrii forumului sa imi dea un sfat: credeti ca instalarea unui PID pe masinuta mea este pas pe care are rost sa-l fac? Va intreb asta pentru in ceea ce priveste rasnitele m-am hotarat ca am sa sar un pas la upgrade si astept un Vario in loc de PL043MMI.  Espressorul va urca si el...dar pana atunci, are sens PID-ul onorati colegi?
Sm 85s,macap m2m, gene CRB 101
 
Reply
#2
Pai sunt doua chestii aici.Una ar fi ca Vario este o alegere excelenta.Adoua ar fi ca daca este asa cum am inteles din ce ai scris,ca tii cafeaua rasnita in borcan ,nu e bine.Cantareste excat cat folosest si rasneste acea cantitate direct in portafiltru.Cred ca rezultatele vor avea constanta.Deci in nici un caz nu rasni si tine cafeaua rasnita in borcan.Si cand vei avea Vario sa cantarresti si sa folosesti imediat ceea ce cantaresti si rasnesti direct in portafiltru.Cu PIDUL nu stiu ce sa zic la lELIT.Nu stiu cum se poate atasa.Dar sunt persoane foarte avizate pe forum,sigur te vor ajuta.Insa legat de cantarirea,rasnirea si folosirea integrala si imediata a ceea ce ai obtint in portafiltru nu incape indoiala ca asa va trebui sa faci de acum incolo de fiecare data pentru a savura ceea ce iti doresti.Si cafeaua proaspat prajita e bine sa o tii in acele pungi cu zipp de la prajitori si sa scoti aerul de fiecare data cand inchizi punga prin supapa presand-o.O zi buna asemenea cafelei proaspat prajite si rasnite si extrase pe loc.
Expobar Brewtus IV, Mahlkonig Vario,tamper Lelit 58 mm,sita VST 18 grame,pahare test espresso Concept-Art, ,sita blind,latiera 350 ml Concept-Art.
 
Reply
#3
Imi cer scuze pentru ca nu am fost suficient de explicit. Cafeaua o tin boabe in borcan etansat pentru ca am observat ca dupa cateva zile pungile in care venea ( direct de la prajitor#de incredere ) se murdareau de ulei. Depinde de ambalajul folosit. Cele care vin in ambalaj cu supapa nu le-am transferat..iar cele din borcan respira zilnic pentru ca trec prin  ele  Oricum folosesc exlcusiv boabe prospat rasnite. Ar fi ceva sa rasnesc 300 de grame(media saptamanala) prin mini-mill intr-o sesiune!
 Multumesc pentru promptitudine si sfat, exact asta cautam, regret ca nu mi-am luat direct un pachet barista complet si am am optat pe versiunea pe bucati. De aceea voi sari peste pasul 2 la upgrade care ar insemna pentru mine un lelit db cu rasnita mai sus mentionata si voi incerca sa copiez vre-o semnatura de-a veteranilor de aici.
Faptul ca pot urmari posturile mai vechi de aici, ma ajuta descopar si evolutia forumistilor in ceea ce priveste tehnologia. 
Sm 85s,macap m2m, gene CRB 101
 
Reply
#4
Cred ca inetlesesem gresit,de... citit in graba.Dar cafeaua in borcan nu stiu daca e cea mai buna chestie chiar si boabe.Pungile astea ale lor sunt perfecte.
Expobar Brewtus IV, Mahlkonig Vario,tamper Lelit 58 mm,sita VST 18 grame,pahare test espresso Concept-Art, ,sita blind,latiera 350 ml Concept-Art.
 
Reply
#5
Parca citisem aici de borcane. Am luat informatia din zbor, sa deschid alt topic? Cafeaua in borcan de sticla sau conditii optime de pastrare a cafelei.
Sm 85s,macap m2m, gene CRB 101
 
Reply
#6
Eu zic ca e ok sa o tii in borcan atata vreme cat borcanul se inchide ermetic. Borcanul la randul lui trebuie tinut intr-un loc intunecos si racoros. Stocarea in punga in care vine e si ea o solutie foarte buna. Si sa stii ca si borcanul se murdareste de ulei, vrand ne-vrand cafeaua tot lasa ceva substante uleioase care trebuie sa mearga undeva Smile .
Personal nu sunt pentru stocarea cafelei in frigider/congelator cum recomanda unii. Am consumat niste cafea boabe care a fost tinuta in congelator si mi s-a parut ca si-a pierdut din complexitate.
La Scala Butterfly, OE Pharos, Gino Rossi RR45, AeroPress, V60, prajitor tip corretto
 
Reply
#7
Bun venit pe forum,

Despre conservarea cafelei vorbim aici.

Quote:dar pana atunci, are sens PID-ul onorati colegi?

Ar avea, insa daca il pui la vanzare pe bursa, cred ca isi va pastra valoarea binisor si nu vei fi chiar foarte departe de cei 1400 de lei ai unui PL41E, fiind destul de "tanar" din cate inteleg. Tot kit-ul de PID (in functie de calitatea lui) plus transport, plus manopera de montaj cred ca te ajunge cam la 5-600 de lei. In acelasi timp, la 2080 de lei ai PL41TEM, cu PID din fabrica, deci castigul nu e atat de mare ca pe un Classic sa spunem. 

Insa eu sunt convins ca marile variatii vin in acest moment din cauza rasnitei. Una electrica sau o manuala de top (gen Pharos / Lido) ar fi adus o constanta si mai mare, diferind doar nuantele de gust caci nu poti sti de la ce temperatura pleaca extractia fara un PID, depinzand de cum s-a trezit termostatul dimineata  Smile 

 
Expobar Brewtus IV, Mahlkonig Vario K30, rasnita manuala Kinu M47, VST 18g, Tamper Concept Art dinamometric, Tidaka Tamper Cube 
 
Reply
#8
(08-04-2015, 13:29)coffeesnob Wrote: Eu zic ca e ok sa o tii in borcan atata vreme cat borcanul se inchide ermetic. Borcanul la randul lui trebuie tinut intr-un loc intunecos si racoros. Stocarea in punga in care vine e si ea o solutie foarte buna. Si sa stii ca si borcanul se murdareste de ulei, vrand ne-vrand cafeaua tot lasa ceva substante uleioase care trebuie sa mearga undeva Smile .
Personal nu sunt pentru stocarea cafelei in frigider/congelator cum recomanda unii. Am consumat niste cafea boabe care a fost tinuta in congelator si mi s-a parut ca si-a pierdut din complexitate.

De curand am decis sa-i schimb locul cafelei din frigider intr-un sertar. Dupa logica mea macar diferenta aceea de temperatura intre apa de iesire si pucul de cafea e  mai mica. Poate gresesc, insa cand las si cafeaua in portafiltru cele 20 de minutede incalzire cremozitatea scade. Daca las doar portafiltrul si sterg aburul de pe sita cand adaug cafeaua extractia pare mai reusita.
Sm 85s,macap m2m, gene CRB 101
 
Reply
#9
Ceea ce faci tu cu cafeaua lasata in pf la incalzit se numeste arderea cafelei. Am auzit de asta, dar mai multe nu stiu sa spun, oricum de bine nu este.
Izzo Alex Duetto III|La Pavoni Pro|Brikka|Aero Press|Anfim Lusso|Kinu M47F|Aillio R1 Bullet|.
 
Reply
#10
(08-04-2015, 13:46)Lyvyoo Wrote: Bun venit pe forum,

Despre conservarea cafelei vorbim aici.


Quote:dar pana atunci, are sens PID-ul onorati colegi?

Ar avea, insa daca il pui la vanzare pe bursa, cred ca isi va pastra valoarea binisor si nu vei fi chiar foarte departe de cei 1400 de lei ai unui PL41E, fiind destul de "tanar" din cate inteleg. Tot kit-ul de PID (in functie de calitatea lui) plus transport, plus manopera de montaj cred ca te ajunge cam la 5-600 de lei. In acelasi timp, la 2080 de lei ai PL41TEM, cu PID din fabrica, deci castigul nu e atat de mare ca pe un Classic sa spunem. 

Insa eu sunt convins ca marile variatii vin in acest moment din cauza rasnitei. Una electrica sau o manuala de top (gen Pharos / Lido) ar fi adus o constanta si mai mare, diferind doar nuantele de gust caci nu poti sti de la ce temperatura pleaca extractia fara un PID, depinzand de cum s-a trezit termostatul dimineata  Smile 

Multumesc pentru sfaturi si asistenta. Imi confirmati decizia de a astepta calm, in post pana la DB/ Vario.
Oricum micul meu prieten Lelit m-a indepartat de orice cafea de benzinarie sau ad-hoc la colt de strada. Respectele mele!


 
Sm 85s,macap m2m, gene CRB 101
 
Reply
#11
(08-04-2015, 14:22)baloozzy Wrote: Ceea ce faci tu cu cafeaua lasata in pf la incalzit se numeste arderea cafelei. Am auzit de asta, dar mai multe nu stiu sa spun, oricum de bine nu este.

 Poi nu mai fac!! ajuta insa confirmarea, nu imi foarte era clar. Multumesc
Sm 85s,macap m2m, gene CRB 101
 
Reply
#12
Scopul nu e sa te indepartezi de benzinarii ci de majoritatea cafenelelor din Romania. Asta o face insa rasnita buna in tandem cu espressorul.
Expobar Brewtus IV, Mahlkonig Vario K30, rasnita manuala Kinu M47, VST 18g, Tamper Concept Art dinamometric, Tidaka Tamper Cube 
 
Reply
#13
Nu gasisem singur topicul despre depozitare, inca o zi inca o lectie. Sufar de condens provocat de borcanul cu cafea tinut in frigider. nu imi dadeam seama pentru ca imi cumpar cam des cafea si nu am tinut socoteala zilelor trecute/ deschideri borcan .dadeam vina pe alte variabile .Nu ajunge sa stea niciodata mai mult de o saptamana Lelit si cu mine putem mai mult!! Sus ceasca pentru comunitate !
Sm 85s,macap m2m, gene CRB 101
 
Reply
#14
(08-04-2015, 14:37)Lyvyoo Wrote: Scopul nu e sa te indepartezi de benzinarii ci de majoritatea cafenelelor din Romania. Asta o face insa rasnita buna in tandem cu espressorul.

 Evident!! dar nu vroiam sa generalizez pentru ca tot prin voi am auzit de niste cafenele respectabile. Cafeanea in general e un termen respectabil si e pacat de multele exemple individuale care duc acest termen in derizoriu. Cel putin aici , pe forum, am gasit un standar la care incerc sa acced.
Sm 85s,macap m2m, gene CRB 101
 
Reply
#15
Da, merita sa te duci la cele "respectabile" pentru o lectie de barista pe viu: Guido, Origo, Coftale, Steam etc.
Expobar Brewtus IV, Mahlkonig Vario K30, rasnita manuala Kinu M47, VST 18g, Tamper Concept Art dinamometric, Tidaka Tamper Cube 
 
Reply
  


Forum Jump:


Browsing: 1 Guest(s)