• Bun venit pe forumul Espressoman
Hello There, Guest! Login Register


Orphan Espresso LIDO si PHAROS

#1
Ani de zile am "presat" cafea la "franceza" si de fiecare data mi-am dorit mai mult de la continutul din ceasca, asa incat am tot schimbat metode si echipamente de-a lungul timpului. Am inceput cu o presa franceza simpla, cafea de la Obor si apa de la robinet ... Dupa ce am incercat o sumedenie de ape imbuteliate, m-am reintors la apa de la robinet dar filtrata in masa de carbon activ in prealabil ... Pentru a nu afecta temperatura apei in timpul infuziei acuma folosesc o presa franceza de la Bodum cu pereti dublii din inox ... Iar cafea de la toata lumea (buna) care prajeste sortimente care mai de care mai diverse ...

Mult timp rugam prajitorii sa imi macine cafeaua pentru presa franceza, pana am inteles ca mai mult de 5 zile nu pot scoate acele arome minunate ce caracterizeaza fiecare sortiment, asa ca am gasit in camara socrilor o rasnita turceasca veche, dar solida asa cum nu am reusit sa mai gasesc in ziua de azi in comert ... Constanta macinaturii este incredibila (am sa postez cateva poze), doar ca oricat as regla distanta intre cutite cea mai grosiera macinatura tot fina este pentru presa franceza ... M-am tot jucat cu "variabilele" pana am ajuns la un compromis acceptabil, dar tot nu este ceea ce trebuie, deoarece cafea este supraextrasa oricat as micsora timpul de infuzie.

Asa ca, in scena, intra manufactura Orphan Espresso ... OE inseamna 2 persoane, Doug si Barbara Garrott, sot si sotie, americani amandoi, unde dintr-o zona rurala din SUA, Idaho, de mai bine de 10 ani se ocupa de reconditionat espressoare si rasnite manuale ... De-a lungul timpului au realizat ca piata de rasnite manuale este in declin, calitatea scolii germane reprezentata de Zassenhaus a scazut, iar reconditionarea rasnitelor vechi era un joc de noroc, multe dintre cele pe care puneau mana erau aproape nereconditionabile ...

Fiind parte din aceasta "industrie" s-au cunoscut si cu Kyle Anderson cel care a pus bazele in 1999 companiei Baratza, pe care l-au intrebat de ce nu incearca sa produca si rasnite manuale de calitate. Kyle, avand "mainile" ocupate cu produsul de rasnite motorizate i-a intrebat "Dar de ce nu va ocupati voi ?" ... Si asa s-a nascut visul lui Doug si Barb si anume constructia unei rasnite manuale care sa fie dotata cu o pereche de cutite conice profesionale, in care boabele de cafea sa aiba un "parcurs" neintreruptibil de la palnia de alimentare pana in cutia colectoare si care sa foloseasca doi rulmenti din bronz solizi la ambele capete ale axului astfel incat miscarea neuniforma caracteristica rasnitelor manuale sa fie eliminata iar cele doua cutite sa se miste in spatiu, liber ... Si cum spun cei doi OE-isti, acesta idee a pornit ca un proiect de iarna care sa ii ajute sa isi mai omoare timpul ... Asa s-a nascut prima rasnita manuala Pharos capabila sa produca macinatura fina pentru espresso in mod consecvent ...

Pharos este o rasnita manuala dotata cu un set de cutite conice "Italian made" pentru aplicatii comerciale de 68mm, doi rulmenti axiali unul superior si unul inferior Oilite (bronz poros impregnat cu un ulei lubrifiant, o tehnologie dezvoltata de Crysler in anii '30), reglaj stepless, cantarind 2.2 kg. O rasnita agresiva foarte apreciata de cafegii amatori din comunitatile coffee geeks si HB.

Dar nu toti cafegii sunt fideli metodei espresso, mai suntem si noi cei care prefera metodele de picurare (V60, Chemex) sau presare (presa franceza sau Aeropress). Pentru acestia Pharos este o rasnita prea agresiva, asa ca a luat nastere modelul "Lido", dotat cu un set de cutite conice de otel de 38mm, un set de doi rulmenti axiali la fel de performanti ca cei ce doteaza Pharos-ul, reglaj stepless, capacitate de 60g, cca 1kg greutate.

Intre timp modelul Lido 1 a fost imbunatatit si asa s-a nascut LIDO 2 (unii din membrii HB il alinta Lideux) cu urmatoarele caracteristici :
- set de cutite conice "Italian made" din otel, de 40mm ;
- set dual de rulmenti axiali pentru partea superioara si cea inferioara ;
- ajustare stepless ;
- dezansamblarea se realizeaza cu o singura surubelnita (IKEA style) ce doteaza pachetul de achizitie ;
- maner cu palnie de alimentare incorporata turnat sub presiune ;
- garantie pe viata ;
- 1,6kg greutate, 33cm inaltime si cca 8 cm diametru ;
- 175 US dollars fara taxe de transport.

Am comandat acest model la inceputul lui Mai si IN SFARSIT am primit confirmarea de trimitere a pachetului pe 18 Iulie ... Mentionez ca in aceasta perioada Orphan Espresso (OE) vinde LIDO 2 pe baza de precomanda si deabia din Septembrie o sa fie in stare sa puna pe picioare un stoc permanent ... Succesul a fost asa de mare incat cei doi pur si simplu au fost coplesiti de comenzi si ganditi-va ca fiecare rasnita este asamblata manual de catre Doug si impachetata de catre Barbara. De cand au anuntat aparitia produsului Lido 2 au avut precomenzi pentru 500 bucati, in conditiile in care partile componente inca nu parasirera fabrica.

Cateva filme cu cele doua produse ale OE :

Pharos : https://www.youtube.com/watch?v=VOz7NWmC0G4
Lido 2 : https://www.youtube.com/watch?v=zoCQyEtgVdw

Am sa revin cu informatii pe masura ce coletul meu se va apropia de destinatia sa finala (bucataria noastra) Smile !
 
Reply
#2
Sincer, eu am ceva indoieli legate de precizia unei rasnite manuale la granulatie mare, mai ales ceva in constructia clasica (spre deosebire de HG one, de exemplu). Sunt de acord ca rulmentii vor favoriza in bine macinatura, dar...
Iar la pretul asta au as lua in vedere si una electrica (cu conditia sa nu fie necesara portabilitatea...)
PL043MMI, M38, Brikka, ibric, AeroPress... and V60/Hario Buono
 
Reply
#3
(20-07-2014, 23:24)Mihai L Wrote: Sincer, eu am ceva indoieli legate de precizia unei rasnite manuale la granulatie mare, mai ales ceva in constructia clasica (spre deosebire de HG one, de exemplu). Sunt de acord ca rulmentii vor favoriza in bine macinatura, dar...
Iar la pretul asta au as lua in vedere si una electrica (cu conditia sa nu fie necesara portabilitatea...)

Nu pot sa te contrazic nici sa te aprob pana nu o sa vad cu ochii mei si pana nu am sa macin cateva kilograme de cafea ... Pana acum review-urile posesorilor sunt foarte incurajatoare. Totusi as fi curios sa cunosc de ce ai indoieli ?
 
Reply
#4
Constanta efortului de rasnire manuala.
3-400-1000 rpm la o rasnita electrica poate asigura constanta. La rasnire manuala te mai poti opri sau chiar esti fortat de boabe mai tari, de exemplu.
Si la Skerton, si la Porlex Mini mi se pare inconstanta macinatura peste o anumita limita (iar acea limita este sub ce se cere pentru presa franceza). E drept, niciuna din ele nu are rulmenti iar partea de jos este relativ libera, drept pentru care este probabil ca in loc de granulatie x setata sa poti obtine pana la 2x din acest motiv.
Pentru ibric/espresso/filtru sunt OK.

LE: Astept insa informatii dupa utilizare.
PL043MMI, M38, Brikka, ibric, AeroPress... and V60/Hario Buono
 
Reply
#5
Cutitele conice utilizate de OE pentru Lido 2 nu sunt chiar "jucarii" ... 40mm gasesti si in unele rasnite motorizate performante, gen Bratza Virtuoso.

Sursa OE :

[attachment=1709]
 
Reply
#6
"Jucaria" in cazul de fata e forta manuala de actionare...
PL043MMI, M38, Brikka, ibric, AeroPress... and V60/Hario Buono
 
Reply
#7
Incerc sa inteleg punctul tau de vedere ... Credinta ta este ca, datorita neuniformitatii actionarii manetei rasnitei (datorita fortei, o boaba mai naravasa, oboseala mainii, etc.), la o setare de macinare grosiera (precum presa franceza) posibilitatea ca bucati de cafea neuniform macinate sa se "strecoare" prin spatiul dintre cutite si sa ajunga in colector, rezultand astfel o macinatura neuniforma ?

Eu zic ca mai degraba neuniformnitatea pozitiei cutitului interior fata de cel static, neuniformitate ce creaza spatii inegale intre pozitiile celor doua cutite, conduce la o macinatura "imprecisa" ...

Daca am inteles bine punctul tau de vedere am sa incerc un test in care sa macin cu intreruperi sa vedem daca se obtine un rezultat diferit ...
 
Reply
#8
Este corecta intuitia ta. Intr-adevar, se poate ca si daca ai bucati de boabe dispuse simetric intre cutite, la un moment dat una sa cada si cealalta sa poate trece fara sa mai fie macinata pentru ca partea de jos nu este pe un ax fix...
PL043MMI, M38, Brikka, ibric, AeroPress... and V60/Hario Buono
 
Reply
#9
Exista vreo diferenta majora in zona de macinatura pentru presa franceza intre Porelx-ul tau Mini si Skerton ? (Imi cer scuze pentru off-topic)
 
Reply
#10
Porlex-ul este mai flexibil, cutitul interior este presat de un arc. Prin urmare poti trece la o macinatura mai fina fara probleme, chiar daca a ramas ceva intre cutite.
La Skerton nu poti apropia cutitele daca a ramas ceva intre ele...

Si parca viteza de macinare e mai buna la Porlex (probabil din unghiuri de atac, habar nu am). Impresia a fost ca macina mai repede.
PL043MMI, M38, Brikka, ibric, AeroPress... and V60/Hario Buono
 
Reply
#11
Multumesc de info ...

Uite un film realizat de OE in care Doug detaliaza modul de curatare al lui Lido 2 ... Este interesant pentru ca poti vedea "arhitectura" si conceptul rasnitei : https://www.youtube.com/watch?v=npVWLJnBcAs
 
Reply
#12
Dupa "lupte seculare" am intrat in sfarsit in posesia mult asteptatei rasnite Lido 2. Deabia ce m-am intors de la BSI Bucuresti de unde am ridicat pachetul si m-am gandit ca pana o sa apuc sa postez primele impresii si poze sa va povestesc traseul rasnitei din Idaho USA pana in Bucuresti Romania.
Momentan OE ofera rasnita pe baza de precomanda, ceea ce inseamana ca nu exista inca suficiente bucati pe stoc, desi Doug si Barbara din ce am inteles o sa externalizeze ansamblarea pieselor componente.
Eu am facut pre-comanda pe 6 Mai 2014, achitand suma de 238,74 USD, din care 175 USD au reprezentat costul rasnitei iar 63,74 USD au fost costurile de tranport. Initial rasnita trebuia sa ajunga cel tarziu la sfarsitul lunii Iunie, dar din motive de productie produsul a fost ansamblat la jumatatea lunii Iulie si trimis pe data de 18-Iulie-2014 cu USPS-ul. Pe data de 26-Iulie a ajuns in Romania unde a fost preluata de BSI (biroul de schimb international) pentru rezolvarea formalitatilor vamale. Marti 29 Iulie am fost sunat daca doresc ca pachetul sa fie trimis la oficiul postal de care apartin sau sa vin sa il ridic. Bucuros am spus ca vin sa il ridic, duduia de la telefon a anulat ordinul de transport catre oficiul postal si mi-a spus sa vin Vineri 1 August (adica astazi). Am tacut din gura si m-am "scarpinat" acolo unde m-a "mancat" deoarece in imaginatia mea credeam ca ma urc in masina ma duc la acest BSI si imi iau jucaria. Astazi la ora 9:30 am fost in Giulesti si dupa putina orientare turistica am ajuns in hala unde o multime (destul de mare) de oameni astepta. Mi-a luat o ora sa ma prind ce trebuie sa fac, respectiv sa dau numarul de identificare al pachetului ca acesta sa poata fi scos din gestiune ... Dupa inca 2 ore am fost chemat, taxat cu 71 Ron costurile cu TVA-ul si uite asa dupa aproape 2 luni, 240USD si 71 Ron am intrat in posestia unei rasnite Lido 2 manufactura Orphan Espresso.

Sper ca in urmatoarele saptamani sa pot raspunde la o intrebare simpla si anume daca merita tot acest efort (financiar in special) !
 
Reply
#13
Am terminat cu bine ziua de munca asteptand constiincios sa ajung acasa doar ca sa pot sa ma pun pe rasnit cafea Smile !

Am desfacut pachetul si am supus rasnita unui "fotoshoot" ... Totul la locul lui, atent impachetat iar cutia cu destula grafica si informatie avand in vedere ca vorbim doar de 2 oameni ... In cutie am gasit rasnia propriu-zisa (evident), un borcan de sticla ce se insurubeaza de inelul mare, cel cu care se seteaza gradul de macinare, un suport din cauciuc dur negru (un polimer numit santoprene), o perie cu fibre naturale si o surubelnita cu cap hexagonal ...

Am stat un pic cu inima stransa deoarece pe HB toata lumea este nemultumita de manerul negru al rasnitei spunand ca este prea intepenit ingreunand miscarea de rotatie ... Ori cei de la OE au facut mici modificari ori ultimul an in care zi de zi am macinat cafea la o rasnita turceasca m-au calit deoarece nu mi s-a parut deloc ca ma incomodeaza ci dimpotriva usoara "intepeneala" mi-a dat feedback-ul la care ma asteptam. Am rasnit cca 12g de boabe pentru presa franceza in 15-20 secunde, iar pentru espresso aceeasi cantitate a fost macinata in aproximativ 30 secunde. Nu am facut foarte multe teste de macinat ci doar am vrut sa vad care este senzatia si sunt foarte multumit pana acum. De maine incep o baterie de teste mai serioase cu cantar si cronometru ... Mi-am scos si obiectivul macro de la naftalina Smile !

[attachment=1716] [attachment=1717] [attachment=1718] [attachment=1719] [attachment=1720]
[attachment=1721] [attachment=1722] [attachment=1723] [attachment=1724] [attachment=1725]

Inca cateva daca nu se supara nimeni :

[attachment=1726] [attachment=1727] [attachment=1728] [attachment=1729] [attachment=1730]
 
Reply
#14
Nu arata rau deloc!!!
Iar viteza de macinare pare foarte buna comparativ cu ce am mai testat eu.

Mi se pare totusi destul de scurt manerul (comparativ cu Porlex/Skerton); dar daca zici ca nu e greu de dat la ea...
PL043MMI, M38, Brikka, ibric, AeroPress... and V60/Hario Buono
 
Reply
#15
Pe de alta parte, vad ca nimeni nu a reactionat la rasnita la care am dat link, dupa mine un exemplu destul de relevant ca se poate si la o suma rezonabila, pe care as da-o pentru acasa, daca nu ar avea 1.6kg. 
Dar ca rasnita de birou este aproape perfecta, daca si rasneste bine...

Are cineva experienta cu respectiva rasnita, sau a fost judecata la foc automat... ieftina, deci nu poate fi buna...
 
Reply
#16
(17-06-2015, 22:45)renatoa Wrote: Pe de alta parte, vad ca nimeni nu a reactionat la rasnita la care am dat link in pagina anterioara, dupa mine un exemplu destul de relevant ca se poate si la o suma rezonabila, pe care as da-o pentru acasa, daca nu ar avea 1.6kg.
Dar ca rasnita de birou este aproape perfecta, daca si rasneste bine...

Are cineva experienta cu respectiva rasnita, sau a fost judecata la foc automat... ieftina, deci nu poate fi buna...

http://www.oehandgrinders.com/OE-LIDO-2-..._p_14.html
Am studiat eu problema, anul trecut, pentru concediu, parea OK din citite, dar nu am apucat sa o iau la cat m-am gandit si razgandit, a trebuit sa ma re-orientez la ceva ce se gasea pe la noi (Porlex).
Bezzera BB005 TM, Aeropress, Hario v60 Icecoffee Maker, Lelit PL41TEM, Lelit PL43MM
 
Reply
#17
(17-06-2015, 22:45)renatoa Wrote: Pe de alta parte, vad ca nimeni nu a reactionat la rasnita la care am dat link, dupa mine un exemplu destul de relevant ca se poate si la o suma rezonabila, pe care as da-o pentru acasa, daca nu ar avea 1.6kg. 
Dar ca rasnita de birou este aproape perfecta, daca si rasneste bine...

Are cineva experienta cu respectiva rasnita, sau a fost judecata la foc automat... ieftina, deci nu poate fi buna...

S-a mai discutat pe forum legat de Lido si Pharos. Pharos e in redesign  si nu se vinde momentan.
La Scala Butterfly, OE Pharos, Gino Rossi RR45, AeroPress, V60, prajitor tip corretto
 
Reply
#18
A trecut aproape un an de cand folosesc zilnic Lido-ul. Rasnita este de vis, pentru cei interesati exista deja modelul 3
 
Reply
#19
(18-07-2015, 21:08)eugenm Wrote: A trecut aproape un an de cand folosesc zilnic Lido-ul. Rasnita este de vis, pentru cei interesati exista deja modelul 3

Cam in cat timp rasnesti sa zicem 14-15 grame de cafea? Ai incercat si mai grosier ca pentru french press? Continua sa fie uniforma pe toate reglajele?
French Press, Kinu M47
 
Reply
#20
(19-07-2015, 15:16)drix Wrote:
(18-07-2015, 21:08)eugenm Wrote: A trecut aproape un an de cand folosesc zilnic Lido-ul. Rasnita este de vis, pentru cei interesati exista deja modelul 3

Cam in cat timp rasnesti sa zicem 14-15 grame de cafea? Ai incercat si mai grosier ca pentru french press? Continua sa fie uniforma pe toate reglajele?

Buna drix,
Eu pentntru french press rasnesc cam 18g in aproximativ 20-30 secunde, dar acest lucru este in functie de gradul de prajire, asa incat boabele mai putin prajite se rasnesc o idee mai greu fata de cele mai prajite. Din punctul meu de vedere consistenta este foarte buna pe toata plaja de reglaje, nu pot sa ma pronunt in ceea ce priveste macinaturile foarte fine, aeropress fiind cel mai fin grad de macinare in cazul meu.

Daca este interesat pot sa imi scot obiectivul macro dintre panzele de paianjen si sa incerc sa fac niste poze. Poate scot si mini-ul de la Hario sa fac un "head to head".
 
Reply
#21
Aveti aici filmul de la Lido 3, care va da toate raspunsurile despre viteza si finetea de macinare.

https://www.youtube.com/watch?v=IuGKVb91F9U

Acum ca Lido 3 a scazut pana in jur de 1kg, si costa 195$, astept sa vad ce scoate Che si s-ar putea sa fac upgrade-ul de la Hario.
Sper din toata inima ca Che sa sa le ia celor de la OE titlul de "best grinder", dar la volumele care se vand in industria asta, e clar ca macinatul de mana ramane ceva de nisa, mult prea mica ca sa ai si bani de reclama si sa poti scoate profit cu un pret mic... am citit ca Lido 1 au vandut doar vreo 700 si ceva de bucati, infim la scara mondiala...
 
Reply
#22
Orphan Espresso este o manufactura mica formata din 2 oameni sot si sotie, astfel incat castigurile sunt sigur semnificative, luand in calcul ca OE nu se ocupa doar de rasnite. Doug si Barbara au fost prezenti la mai toate expozitiile importante din domeniu in SUA avand stand de prezentare, publicitate mai buna de atat nu cred ca este cazul. Oricum chiar si daca ar fi bagat banii in publicitate si-ar fi pus singuri bete in roate, precomenzile in cazul Lido 2 au fost uriase, Doug nereusind sa mentita termele de livrare promise, eu unul am asteptat cateva luni cu banii platiti integral in avans. La ora aceasta ma indoiesc ca Doug mai asambleza de unul singur bucata cu bucata rasnitele cum a fost cazul lui Lido1 si Lido2. Acum, cel mai probabil, dupa ce s-au concentrat asupra proiectului Lido o sa revina la prima lor dragoste Pharos sa redeseneze si sa reproiecteze.
Diferenta de 600g nu cred ca este cel mai important atu al lui Lido 3 fata de Lido 2, intrucat din punctul meu de vedere acesta rasnita nu este 'transportabila' (ocupa mult spatiu si are nevoie de protectie suplimentara). Pentru pret de jumatate de minut sau un minut 1,6kg nu pun probleme (sotia mea macina foarte confortabil), mai degraba prajeli foarte light pot pune utilizatorul intr-o oarecare dificultate, lucru care se va intampla si in cazul lui Lido 3.
Ceea ce cred ca Lido 3 a rezolvat fata de Lido 2 sunt proprietatile si tratamentele anti-statice, care pot sa faca diferenta, deoarece in cazul lui Lido 2 coroborat cu anumite prajeli (deobicei tot cele light) ramane cafea in zona inelelor de reglaj si in borcan (nimic ce nu pot rezolva in cateva secunde cu peria).
Pentru cei interesati sa nu uite (am scris anul trecut) mai sunt si niste taxe locale ce trebuie platite la vama in Romania (Pe langa cei cca 63USD transport si nelunad in calcul ca anul trecut cursul dolar-ron era altul).
 
Reply
#23
(19-07-2015, 16:01)eugenm Wrote: Eu pentntru french press rasnesc cam 18g in aproximativ 20-30 secunde, dar acest lucru este in functie de gradul de prajire, asa incat boabele mai putin prajite se rasnesc o idee mai greu fata de cele mai prajite

Foarte rapid. Eu ma lupt cu Hario-ul si vreo 14 grame de cafea prajita mai light timp de minim 2 minute ca sa o rasnesc Big Grin

Nu stiu cum se descurca cele electrice la 7-800 de lei (Lelit, Ascaso) pentru macinaturi mai mari, dar citisem ca Lido a fost gandit de la inceput pentru coarse grinding: "we concentrated our design efforts on coarse grinding" si "We approached the problem by designing a grinder to be of maximum stability and consistency at the coarse range of the grind" (http://www.orphanespresso.com/OE-Lido-Gr...645-1.html).


(19-07-2015, 18:19)renatoa Wrote: Acum ca Lido 3 a scazut pana in jur de 1kg, si costa 195$, astept sa vad ce scoate Che si s-ar putea sa fac upgrade-ul de la Hario.

In aceeasi situatie sunt si eu, salivez de mult dupa un Lido si cei de la Che au aparut la fix. O sa astept sa vad cum iese, nu ma grabesc inca, mai fac muschi cu Hario-ul pana atunci Smile
French Press, Kinu M47
 
Reply
#24
Drix,
Imi place mult mini-ul de la Hario, l-am cumparat cand am avut o cearta in familie pe tema 'caratului' Lido-ului in concediu. Este destul de performant si imi place mult cum sta in mana (spre deosebire de Skerton), dar intr-adevar cand ne intoarcem acasa este o placere sa pun mana din nou pe 'Lideux'. Eu sunt bautor de 'infuzii' asa ca nu stiu exact ce poate Lido in zona macinaturii pentru espresso, dar din ce am citit Pharos exceleaza la acest capitol.

Ce imi place la Lido :
1) Plaja foarte mare de reglaj. Daca vrei sa gasesti granulatia perfecta pentru un anumit sortiment si o anumita metoda de infuzie, Lido exceleaza ;
2) Este ergonomica si sta foarte bine in mana, in ciuda celor 1,6kg ;
3) Macinatura este uniforma ;
4) Arata foarte bine pe blatul din bucatarie ;

Ce nu imi place :
1) Nu este transportabila. Ocupa spatiu mult, trebuie sa ai grija cum o impachetezi sa nu te trezesti cu surprize;
2) Lipsa materialelor si/sau tratamentelor anti-statice, existand ceva retentie de macinatura ;

P.S. Sunt sigur ca Che va fi un proiect stralucit. Si eu astept varianta finala !
 
Reply
#25
Am pierdut cel putin 2 ani folosind Hario mini, pentru ca posibilitatile de experimentare sunt foarte reduse. Timpul lung de rasnire, efortul apreciabil plus plaja de reglaj restransa mi-au taiat pofta de experimente. Este buna ca rasnita de rezerva, dar atit. 
Cautand o rasnita electrica in zona 300-400Euro, rasnita Che m-a facut sa reconsider rasnitele manuale. Daca intarzie sa apara Che, tinta mea ar fi Lido 3, eventual urmatorul Lido E, despre care inca nu prea am informatii.
Am impresia ca rasnite manuale sub 200Euro concureaza cu succes rasnite electrice mult mai scumpe, o dovada si thread-ul de aici. 
Ma incanta si ideea ca pot s-o demontez complet ori de cate ori am chef. Dupa ce am vazut cata mizerie se aduna in espresoare automate pe care nu le desface nimeni cu anii, caut aparatura cat mai simplu de demontat.
Gaggia Classic RI8161, meCoffee PID, IMS Gaggia GA 200 IM, IMS B68 12/18 g, Kinu M47, Zassenhaus 105, custom tamper 
 
Reply
#26
Exista o urma de 'romantism' in idea de a folosi o rasnita de cafea manuala, dar una peste alta decizia de a folosi una tine de pragmatism si anume, cat de des o sa utilizezi una, cat de uniforma este macinatura, cat de simplu este de folosit, gradul de 'portabilitate' si evident pretul.
In cazul meu pe langa pasiunea pentru 'gadgeturi' a fost o decizie pragmatica si anume o rasnita electrica de buna calitate pe langa pretul ridicat are nevoie de spatiu intr-o bucatarie mica, produce ceva zgomot in primele ore ale diminetii si consuma curent.

Lido este departe de a fi o jucarie, cutitele conice de 48mm fac o treaba excelenta luand in calcul ca nu exista multe rasnite electrice in gama 'home-user' care sa fie dotate cu asa ceva. Timpul de rasnire este mic iar dupa un an de zile pot spune ca am avut zero probleme. Recomand cu caldura desi atat din curiozitate cat si din spirit 'nationalist' as astepta sa se concretizeze proiectul Che !
 
Reply
#27
Si, pana la urma, aproape orice rasnita manuala poate fi "electrificata" prin cuplarea unei surubelnite electrice la ax in locul manivelei... Wink
 
Reply
#28
(20-07-2015, 10:57)renatoa Wrote: Si, pana la urma, aproape orice rasnita manuala poate fi "electrificata" prin cuplarea unei surubelnite electrice la ax in locul manivelei... Wink

Haha ... Nu m-am gandit Smile
Ar trebui sa mutam discutia pe thread-ul de bricolaj Wink ... Ce putere, ce autonomie, cate viteze Smile)
 
Reply
#29
Facuta deja...

http://www.shapeways.com/product/3DT6FKS...er-adapter

Poate Che ar putea face din start piesa de cuplare a manivelei identica cu hexagonul standard de la sculele electrice de surubarit, ar avea un avantaj fata de restul Wink Electric drill ready Big Grin
 
Reply
#30
Ay 
Campanie de marketing :
'Cumparati o surubelnita electrica performanta si in pret primiti o rasnita de cafea manuala Made in Romania' sau 'Cumparati o rasnita de cafea manuala Made in Romania si in pret primiti o surubelnita electrica performanta' ?

PS Imi cer scuze pentru off-topic !
 
Reply
  


Forum Jump:


Browsing: 2 Guest(s)