Hello There, Guest! Login Register


O dilema legata de rasnita

#1
Buna ziua,
De vreo 2 ani jumate folosesc o rasnita Hario Skerto(manuala) - cap ceramic, cu care-mi macin cafea pentru un espressor semiautomat(sita presurizata). De cateva luni espressor-ul a inceput sa se poticneasca(sa faca extractia foarte greu sau de loc), am schimbat pompa, sita nu pare infundata(fara cafea in ea pare sa lase apa sa treaca fara probleme). S-ar putea ca rasnita sa se fi uzat dupa utilizare zilnica timp de 2 ani(de cateva ori mi-am asumat efortul de a rasni cafea pentru ibric - experienta care nu o recomand persoanelor sedentare) iar granulatia sa fie atat de diferita incat sa infunde sita? Mentionez ca aparatul este decalcifiat periodic.
Astept cu inters parerile vostre, pentru care multumesc anticipat.
 
Reply
#2
Nici sitele presurizate nici hario serkaton nu fac espresso ... Cumpara sita nepresurizata si un kinu 47
Strietman CT1/ Elektra MCAL + Honne;   Flair Signature Pro/Aeropress + Kinu Pheonix;  V60 + Kinu m68.
 
Reply
#3
(03-09-2017, 17:28)Neuromancer Wrote: Nici sitele presurizate nici hario serkaton nu fac espresso ... Cumpara sita nepresurizata si un kinu 47

- La aparatul asta nu gasesc sita nepresurizata, deci trebuie schimbat aparatul cu totul.
- Se mai produc kinu?
 
Reply
#4
Da se mai produc.
Strietman CT1/ Elektra MCAL + Honne;   Flair Signature Pro/Aeropress + Kinu Pheonix;  V60 + Kinu m68.
 
Reply
#5
Ca simpla curiozitate ce espressor ai daca spui ca nu gasesti sita nepresurizata pentru el?
In orice caz o risnita decenta este un lucru fara care nu poti sa prepari un espresso.
Bezzera Unica;  Kinu M47; accesorii Motta; French Press; V60; cold brew Mizudashi
 
Reply
#6
(03-09-2017, 17:51)Gabi_M Wrote: Ca simpla curiozitate ce espressor ai daca spui ca nu gasesti sita nepresurizata pentru el?
In orice caz o risnita decenta este un lucru fara care nu poti sa prepari un espresso.

- delonghi ec680 M (preluand expresia), face un shot decent, prin Arad pe la noi nu am baut in multe locuri un espresso mai bun
- ce-i mai putin decent la un Hario fata de un Kinu, in legatura cu granulatia produsa de unul sau de celalalt
 
Reply
#7
Cu Hario e aproape imposibil sa scoti un espresso cu o sita nepresurizata. Kinu sau Feldgrind sunt in alta categorie si se "bat" cu rasnite electrice considerate ok pentru espresso.
 
Reply
#8
(03-09-2017, 18:21)danciu_dan_radu Wrote: ...
- ce-i mai putin decent la un Hario fata de un Kinu, in legatura cu granulatia produsa de unul sau de celalalt
...

Asta da dilema... e o intrebare asa de inocenta, incat m-a blocat... zau daca stiu de la ce nivel sa incep cu explicatia Smile
Probabil ca nu ai ajuns inca la partea aia cu "rasnita e cel putin la fel de importanta ca aparatul de preparare" ? Huh

Sau... preluand informatia din celalalt topic al tau, cum naiba poti bugeta 2200 lei la espressor si te gandesti sa stai tot pe rasnita asta ?! Confused
 
Reply
#9
(03-09-2017, 18:29)renatoa Wrote:
(03-09-2017, 18:21)danciu_dan_radu Wrote: ...
- ce-i mai putin decent la un Hario fata de un Kinu, in legatura cu granulatia produsa de unul sau de celalalt
...

Asta da dilema... e o intrebare asa de inocenta, incat m-a blocat... zau daca stiu de la ce nivel sa incep cu explicatia Smile
Probabil ca nu ai ajuns inca la partea aia cu "rasnita e cel putin la fel de importanta ca aparatul de preparare" ? Huh

Sau... preluand informatia din celalalt topic al tau, cum naiba poti bugeta 2200 lei la espressor si te gandesti sa stai tot pe rasnita asta ?! Confused
Concret in legatura cu granulatia produsa care-i diferenta intre Hario si Kimu, in cifre daca se poate, te rog? Te rog sa incepi explicatia de la cel mai jos nivel care ti-l ingaduie bunul tau simt.
 
Reply
#10
Pentru nepresurizate trebuie o rasnire mai grosieră. Dar rezultatul în ceașcă e foarte aproape de un automat. Mai bine te gândești la un upgrade de espressor, nu de râșniță.
Raul, consumator zilnic de cafea (si de vin rosu!)
Gaggia Classic, Home Vario Mahlkonig, tamper Concept-Art, Filtru Bezzera nepresurizat pt 2 cesti, 14g, 58mm
 
Reply
#11
(03-09-2017, 19:04)amarok Wrote: Pentru nepresurizate trebuie o rasnire mai grosieră. Dar rezultatul în ceașcă e foarte aproape de un automat. Mai bine te gândești la un upgrade de espressor, nu de râșniță.

Raul esti de-al meu!(in ceea ce priveste obiceiurile de consum). Dilema mea pornea de la un upgrade legat de masina de facut cafea nu de rasnita, iar cunoscatorii rand de ignoranta mea in legatura cu rasnitele. Nu stiu ce sa aleg intre un La Pavoni Europiccolo, un La Pavoni Dolce cu pid sau un Lelit pl41tem(chestia e ca nu ma indur sa dau mai mult de 2200 de lei pe un aparat chiar daca uneori consider un shot de cafea satisfactia suprema).
In legatura cu rasnitele poate ti se face mila si-mi explici tu de ce e mai de calitate macinatura de la Kinu fata de Hario(intre noi fie spus intr-un clip al celor de la Kinu mi s-a parut ca axul rasnitei lor are joc mai mare decat Hario - e o chestie subiectiva pt ca nu cred ca dintr-un clip poti sa-ti dai seama de jocuri care ar trebui sa fie de cateva zecimi de milimetru)
 
Reply
#12
Exista topicuri dedicate pentru fiecare model Kinu. Găsești acolo comparații și comentarii din toate punctele de vedere.

Hario Skerton nu e o râșniță pentru espresso. Cel puțin nu pentru site nepresurizate.
 
Reply
#13
Deci dumneata discuti de profilare de presiune in alt topic, dar nu esti constient de importanta rasnirii si cum e cu granulatia, pana cand sa ajungi la o extractie... Confused Huh

Cateva zecimi ar trebui sa fie granula, nu jocul, care la hario poate sa fie si 1 mm...
 
Reply
#14
(03-09-2017, 21:09)renatoa Wrote: Deci dumneata discuti de profilare de presiune in alt topic, dar nu esti constient de importanta rasnirii si cum e cu granulatia, pana cand sa ajungi la o extractie... Confused Huh

Cateva zecimi ar trebui sa fie granula, nu jocul, care la hario poate sa fie si 1 mm...

Crezi ca asa mare e jocul la un Hario sau ca sunt unicul inconstient de pe-aici? La Hario-ul meu jocul e mult mai mic de un milimetru. Nu mi-am cumparat micrometru sa-l masor, dar poate-mi spui tu de unde pot sa achizitionez unul.
Multumesc pentru interesul acordat.
 
Reply
#15
Nu trebuie sa cumperi, am in Arad prieten in industria de aviatie mare, care lucreaza pentru Germania, si te pot trimite la el, dar daca citesti topicul de Hario o sa gasesti aceleasi informatii.

Pentru ce crezi ca se fac rasnite de 1-2-5000 lei, daca hario ar fi capabila de espresso ?

Uite un grafic care arata diferenta de variatie a marimii particulelelor intre Hario si doua rasnite care se apropie de ideal cat de cat...
Provine din articolul asta, o sa poti vedea acolo cati factori se iau in seama la proiectarea unei "chestii simple", cum ar fi o rasnita...


Attached Files Thumbnail(s)
   
 
Reply
#16
(03-09-2017, 21:50)renatoa Wrote: Nu trebuie sa cumperi, am in Arad prieten in industria de aviatie mare, care lucreaza pentru Germania, si te pot trimite la el, dar daca citesti topicul de Hario o sa gasesti aceleasi informatii.

Pentru ce crezi ca se fac rasnite de 1-2-5000 lei, daca hario ar fi capabila de espresso ?

Uite un grafic care arata diferenta de variatie a marimii particulelelor intre Hario si doua rasnite care se apropie de ideal cat de cat...
Provine din articolul asta, o sa poti vedea acolo cati factori se iau in seama la proiectarea unei "chestii simple", cum ar fi o rasnita...
Asa da! Multumesc. Te cred pe cuvant (in sensul ca determinarile sunt facute statitstic, dupa toate regulile aferente unor masuratori de laborator autentice, nicidecum comerciale). Bineinteles, toate rasnitele au fost reglate exact la aceeasi granulatie, dupa ce rodajul a fost facut cu acelasi numar de rotatii, folosind aceeasi cafea.
Inca o data multumesc.
 
Reply
#17
Tot fara suparare, daca tu nu accepti nicio opinie ce nu coincide cu ideile tale preconcepute, de ce mai intrebi pe forum? Pare ca ai deja toate raspunsurile.
Nu de altceva, dar sunt oameni cu mai multa experienta, probabil, ce pierd timpul sa raspunda.

Cu respect!
Expobar Leva | Gaggia Evo | Eureka Single Dose | Fiorenzato F5 | Kinu Phoenix | Aeropress | V60
Prev: Lelit 41TEM | Gaggia MDF
 
Reply
#18
(03-09-2017, 22:16)adif Wrote: Tot fara suparare, daca tu nu accepti nicio opinie ce nu coincide cu ideile tale preconcepute, de ce mai intrebi pe forum? Pare ca ai deja toate raspunsurile.
Nu de altceva, dar sunt oameni cu mai multa experienta, probabil, ce pierd timpul sa raspunda.

Cu respect!

fara suprare te intreb de unde ai tras concluzia ca nu accept nicio opinie, le accept pe toate, doar ca unele ma intereseaza cum sunt fundamentate. In Romania, cel putin, un lucru scump nu e neaparat mai bun, de aceea incerc sa obtin aleg pareri cat mai obiective. Daca te uiti pe alte topicuri am acceptat sugestii mult mai usor.
Le multumesc tuturor celor care-si folosesc timpul ca sa ma convinga si îi rog sa creada ca le sunt foarte recunoscator pentru timpul consumat
 
Reply
#19
Quote:de unde ai tras concluzia ca nu accept nicio opinie...
Din ultimele tale doua-trei postari.

Nu doreste nimeni sa arunci banii pe obiecte inutile, dar si eu cred ca o comparatie intre cele doua ransnite nu are sens. Precizez, totusi, ca nu le-am folosit si las pe altii sa confirme.

Am vazut in ultimul timp tot mai multi useri noi contrariati, socati sau chiar revoltati de recomandarile primite. Si mie mi-a desfiintat Lyvyoo tot ce credeam despre espresso cand am aterizat pe forum prima data. Dar nu m-am suparat, ci i-am multumit.

Evident, decizia iti apartine dupa ce aduni toate datele. In final, cum alegi asa bei.  Shy
Expobar Leva | Gaggia Evo | Eureka Single Dose | Fiorenzato F5 | Kinu Phoenix | Aeropress | V60
Prev: Lelit 41TEM | Gaggia MDF
 
Reply
#20
(03-09-2017, 22:50)adif Wrote:
Quote:de unde ai tras concluzia ca nu accept nicio opinie...
Din ultimele tale doua-trei postari.

Nu doreste nimeni sa arunci banii pe obiecte inutile, dar si eu cred ca o comparatie intre cele doua ransnite nu are sens. Precizez, totusi, ca nu le-am folosit si las pe altii sa confirme.

Am vazut in ultimul timp tot mai multi useri noi contrariati, socati sau chiar revoltati de recomandarile primite. Si mie mi-a desfiintat Lyvyoo tot ce credeam despre espresso cand am aterizat pe forum prima data. Dar nu m-am suparat, ci i-am multumit.

Evident, decizia iti apartine dupa ce aduni toate datele. In final, cum alegi asa bei.  Shy

Ok.
Mi-ai recomanda un Lelit ca al tau? Eu oscilez intre acesta si un Pavoni Europiccola, la Pavoni ma sperie levierul si faptul ca n-ai control pe temperatura, dar pe de alta parte suna provocator pornind de la urarea ce tocmai mi-ai facut-o.
 
Reply
#21
Lelit-ul e ok in bugetul respectiv, nu prea are concurenta in zona de 2000 lei daca vorbim de SBDU.

Pavoni intra in alta categorie, nu l-am folosit si nu pot sa compar. Aici sunt alti colegi ce te pot sfatui mai bine.
Dar functioneaza diferit, necesita o documentare mai serioasa si numai tu poti decide daca esti dispus sa inveti si sa accepti neajunsurile fiecaruia.
Este o alegere asemanatoare cu situatia HX vs. DB. Trebuie sa le studiezi bine caracteristicile si apoi sa alegi in cunostinta de cauza.

Luasem si eu in considerare Pavoni la in monent dat, intelegand din auzite ca ofera rezultate superioare Lelit, dar am trecut in final la HX.
Expobar Leva | Gaggia Evo | Eureka Single Dose | Fiorenzato F5 | Kinu Phoenix | Aeropress | V60
Prev: Lelit 41TEM | Gaggia MDF
 
Reply
#22
(03-09-2017, 23:25)adif Wrote: Lelit-ul e ok in bugetul respectiv, nu prea are concurenta in zona de 2000 lei daca vorbim de SBDU.

Pavoni intra in alta categorie, nu l-am folosit si nu pot sa compar. Aici sunt alti colegi ce te pot sfatui mai bine.
Dar functioneaza diferit, necesita o documentare mai serioasa si numai tu poti decide daca esti dispus sa inveti si sa accepti neajunsurile fiecaruia.
Este o alegere asemanatoare cu situatia HX vs. DB. Trebuie sa le studiezi bine caracteristicile si apoi sa alegi in cunostinta de cauza.

Luasem si eu in considerare Pavoni la in monent dat, intelegand din auzite ca ofera rezultate superioare Lelit, dar am trecut in final la HX.
Multumesc. Inteleg ca ai fost foarte multumit de Lelit, ceea ce important pentru mine care n-am avut ocazia sa pun mana pe unul. Cat de HX versus DB cred ca discutia trebuie dusa la o comparatie intre doua masini anume, deoarece detaliile constructive fac diferenta dincolo de principiul HX sau DB.
 
Reply
#23
Am spus ca e ok in bugetul de 2000 lei, nu neaparat ca am fost si multumit. De aceea am facut un efort catre HX, pentru ca diferenta intre Gaggia si Lelit nu a fost suficient de mare sa ma multumeasca, desi o diferenta a fost (data de prezenta PID).

E drept ca nici nu l-am folosit mult timp. Eu nu mai am Lelit, scuze daca s-a inteles altfel. In semnatura apare la "previous", aparate detinute anterior. L-am vandut dupa o luna si ceva, din care trei saptamani a stat in service.
Expobar Leva | Gaggia Evo | Eureka Single Dose | Fiorenzato F5 | Kinu Phoenix | Aeropress | V60
Prev: Lelit 41TEM | Gaggia MDF
 
Reply
#24
(04-09-2017, 10:36)adif Wrote: Am spus ca e ok in bugetul de 2000 lei, nu neaparat ca am fost si multumit. De aceea am facut un efort catre HX, pentru ca diferenta intre Gaggia si Lelit nu a fost suficient de mare sa ma multumeasca, desi o diferenta a fost (data de prezenta PID).

E drept ca nici nu l-am folosit mult timp. Eu nu mai am Lelit, scuze daca s-a inteles altfel. In semnatura apare la "previous", aparate detinute anterior. L-am vandut dupa o luna si ceva, din care trei saptamani a stat in service.

Ok. Multumesc, am vazut ulterior ca scrie previous la Lelit.
 
Reply
#25
daca urmaresti ce se vinde prin online gasesti multe chestii ,eu tocmai am vandut un la cimbali ,cauta si cumpara un hx cu un brat si o rasnita sh ajungi pe undeva la 2000 lei ....si devi profi....
rocket giotto timer evoluzione r ,rasnita eureka atom 75s, staresso mirage, tamper panthera gear powered by suncoffee , kinu M 47, WDT tool by panthera&dijon, hario v60, ibric, nivelator mota, BWT filter.

 
 
Reply
#26
Adica iti faci bucataria sa arate a combinatie intre bar si alimentara...
 
Reply
  


Forum Jump:


Browsing: 1 Guest(s)