• Cafeaua, jumatate din motivul pentru care ma trezesc dimineata!
Hello There, Guest! Login Register


Nuova Simonelli Musica - ajustare presiune

#1
Salutare, intampin o mica problema la espressor, un Nuova Simonelli Musica, cumparat acum 2 saptamani. Am tot cautat pe internet rezolvarea, dar fara succes. Nu stiu la ce presiune lucreaza espressorul si nu am reusit nici sa fac rost de un portafiltru cu manometru pentru a vedea lucru asta. Cand l-am cumparat, espressorul avea kit pentru capsule, dar in scurt timp a fost "convertit" la portafiltru pentru espresso. Dupa aceasta operatiune, am facut niste shot-uri de espresso, dar curgeau foarte repede, sub 10 secunde. Am crezut ca rasnita e de vina, mi-am adus cafea de la munca, macinata pentru espresso, aceeasi macinatura o folosesc pe un Victoria Arduino Black Eagle, si timpul de extractie depaseste 30 de secunde, iar acasa, pe Musica imi curge in mai putin de 10 secunde. Imi poate spune cineva de unde pot ajusta presiunea astfel incat sa ajung la 9.5 - 10 bar? E cineva in Cluj care are de imprumutat un portafiltru cu manometru?
Dau o cafea ?
 
Reply
#2
Salut, portafiltrul cu manometrul te poate ajuta insa dupa ce ai parcurs urmatorii pasi : 
- defineste cantitatea de cafea macinata pe care o pui in portafiltrul
- incearca sa compari daca basket ul portafiltrului pe care il folosesti pe Black Eagle este acelasi ca si adancime cu cel pe care il folosesti pe Musica, presupunand ca ambele au 58 mm. 
- incearca sa vezi daca poti face rost de recomandari de la producator legate de cantitatea de cafea pentru fiecare basket de portafiltru, de regula exista indicatii generale, cala VST.
- inteleg ca folosesti aceeasi macinatura, ai incercat ca pt Musica sa o faci mai fina, fara sa schimbi gramajul? 

Sper sa ajute sugestiile. E putin probabil ca presiunea sa fie aici problema, insa ramane de urmarit. Probabil cei de la care l ai luat ar putea sa te ajute cu mai multe sfaturi daca tot ce am scris mai sus nu rezolva oarecum problema.
Still searching for the perfect cup..
Espresso : Dalla Corte Mini / MINA, Dalla Corte Max grinder, Espro Tamper, Espro Toroid Pitcher
Brew : Cafflano Kompact & Klassic, Espro Travel Coffee Press, KINU 47, EK 43T Mahlkoenig
 
 
Reply
#3
Cafeaua, deci, nu e proaspat macinata? Si rasnita e reglata pt alt espressor? Normal ca nu merge.
Brasilia Gaggia DB; Quamar T80e
 
 
Reply
#4
Cafeaua e proaspat macinata. E sita de la IMS, la fel ca la munca. Lucrez ca barista de cativa ani, am verificat ce am putut verifica. Intrebarea era, de unde scad presiunea?
Nuova Simonelli Musica Lux | Dip DKS - 65 | Mahlkonig Guatemala | Macaroon Coffee Distribuitor |
 
Reply
#5
Madalin, fara suparare, Google sa traiasca (tradus: cind ai o masina X si pui o intrebare Y, cauti si tu mai intii zece minute pe google...).
La subiect:
Aici ai schemele Nuova Simonelli Musica.

Inteleg ca acest model s-a produs in variante cu sau fara valva de reglaj a presiunii (OPV = Over Pressure Valve).
Deci, daca desfaci obiectul si inspectezi iesirea pompei, poti sa descoperi (sau nu) componenta din schema de mai jos cu numarul 01000159. Daca o vezi, ai noroc - de la asta se regleaza presiunea de extractie (adica prin reglajul suprapresiunii...in cazul tau, invirti de surub in sensul acelor de ceas...). CUm masori presiunea de extractie este un alt punct open.
Succes!
PS. daca ai dubii, poate postezi o poza cu componentele masinii tale, colimatorul pe iesirea din pompa.

[Image: aowyxR8.png]
Good coffee forever! LM GS/3 AV, Elektra Micro Casa Leva, MK ProM E
 
Reply
#6
VladP Wrote:...cind ai o masina X si pui o intrebare Y, cauti si tu mai intii zece minute pe google...

+1 !
de cate ori am incercat si eu sa ma fac inteles ca nu e bine pentru cel ce vrea sa afle ceva, sa recurga imediat la bunavointa forumului!
ca ar trebui sa puna astfel intrebarea (problema de politete, zic eu) ca sa se inteleaga ca a facut deja ceva eforturi de informare si de intelegere si mai departe cere sprijinul de la altii care stiu mai mult sau au timp mai mult (sa caute pe gugle)...
Bezzera STREGA (PID grup, dimmer si gauge pompa, datalogger)| Macap M7 900R| Sette 270| site HQ, IMS| Hario V60| prajitor DIY cu Artisan
 
Reply
#7
Eu as spune ca ai o problema la consitenta macinaturii ... Incearca sa cazi pe macinatura care se potriveste espressorului tau, si pupa aceea, daca nu esti multumit de rezultate, umbla la reglarea OPV, dupa o informare prealabila, pentru fine-tunning Smile
Bezzera Magica -- MACAP MXC10
 
Reply
#8
[quote="cpop" pid='66721' dateline='1495000477']
Eu as spune ca ai o problema la consitenta macinaturii ... Incearca sa cazi pe macinatura care se potriveste espressorului tau, si pupa aceea, daca nu esti multumit de rezultate, umbla la reglarea OPV, dupa o informare prealabila, pentru fine-tunning
As umbla, dar nu stiu unde de unde se ajusteaza OPV-ul .... n-am gasit nici pe internet!
 
Reply
#9
Pai nu ti-a aratat @VladP? Daca nu ai gasit, inseamna ca nu ai.

In alta ordine de idei, oricat de sus ar fi setat OPV-ul, cred ca tot ai putea sa blochezi curgerea cu o macinatura suficient de fina (sau macar sa o incetinesti). Imi vine greu sa cred ca acolo e problema.
Poate "convertirea pentru espresso" sa contribuie cu ceva?! Nu stiu, zic si eu.
Expobar Office Leva | Fiorenzato F5
Prev: Lelit 41TEM | Gaggia Evolution | Gaggia MDF
 
Reply
#10
(16-05-2017, 11:51)madalinr1 Wrote:  Am crezut ca rasnita e de vina, mi-am adus cafea de la munca, macinata pentru espresso, aceeasi macinatura o folosesc pe un Victoria Arduino Black Eagle 

Stai putin, ceva nu se leaga.
Spui ca esti barista de ceva timp, iar la munca ai espressor de 15.000E. Super pana aici.
Dar cu aceasta experienta de lucru la bord, cum te-ai putea gandi ca vei putea obtine espresso fara rasnita langa tine, pe un alt espressor decat cel din locatia ta? Chiar si alt VA poate da alt rezultat, din cauza numeroaselor setari ce pot fi facute, ce sa mai vorbim de o trecere la un espressor casnic, ce functioneaza in total alti parametri si cu alte piese.  

Faptul ca umbli la presiune si cobori probabil cu 2 bari, nu va aduce crema in ceasca (vezi aici un topic),  influenta fiind in alta parte.
Expobar Brewtus IV, Mahlkonig Vario K30, rasnita manuala Kinu M47, VST 18g, Tamper Concept Art dinamometric, Tidaka Tamper Cube 
 
Reply
#11
Se intelege ca are rasnita si acasa, dar a crezut ca are probleme si a adus cafea macinata de la serviciu (nici eu nu stiu in ce scop).
Dar daca nu am inteles eu bine si intr-adevar nu exista rasnita...
Expobar Office Leva | Fiorenzato F5
Prev: Lelit 41TEM | Gaggia Evolution | Gaggia MDF
 
Reply
#12
Revin cu niste precizari. Acasa am si rasnita (Mahlkonig Guatemala- cutitele au fost apropiate), nu la fel de performanta ca cea de la munca ( Nuova Simonelli Mythos Clima Pro). Am macinat la munca cateva zeci de grame de cafea, aceeasi origine ( o Etiopia Kana de la prajitoria Yume ) , macinata la aceeasi dimensiune ( pe macinatura aceasta, la munca, folosesc o ratie de 1,8/1 cu o preinfuzie de 10-11 secunde si timpul total de extractie fiind intre 30-32 secunde.) Sa elimin problema rasnitei, am dus cafeaua macinata acasa. Cam in 30 de minute am ajuns acasa, timp in care cafeaua a fost etanseizata bine, nu a prins umiditate, n-a fost nici prea cald ,nici prea rece, afara fiind 22 de grade. Am asteptat 30 de minute, timp in care am facut un dus si am asteptat sa se incalzeasca apa din boiler. Am facut extractia cafelei, cu acelasi tip de portafiltru, aceeasi sita, acelasi gramaj de cafea in portafiltru, dar fara succes. Fiindca eu cred ca am eliminat toate variabilele care puteau fi eliminate (macinatura, gramaj, tampare, portafiltru, sita) cred ca trebuie ajustata presiunea...

(16-05-2017, 23:51)VladP Wrote: Madalin, fara suparare, Google sa traiasca (tradus: cind ai o masina X si pui o intrebare Y, cauti si tu mai intii zece minute pe google...).
La subiect:
Aici ai schemele Nuova Simonelli Musica.

Inteleg ca acest model s-a produs in variante cu sau fara valva de reglaj a presiunii (OPV = Over Pressure Valve).
Deci, daca desfaci obiectul si inspectezi iesirea pompei, poti sa descoperi (sau nu) componenta din schema de mai jos cu numarul 01000159. Daca o vezi, ai noroc - de la asta se regleaza presiunea de extractie (adica prin reglajul suprapresiunii...in cazul tau, invirti de surub in sensul acelor de ceas...). CUm masori presiunea de extractie este un alt punct open.
Succes!
PS. daca ai dubii, poate postezi o poza cu componentele masinii tale, colimatorul pe iesirea din pompa.

[Image: aowyxR8.png]

Voi posta in seara asta o poza cu interiorul Smile
PS: Crede-ma ca am cautat pe Coffeegeek , home-barista, coffeesnobs , si am citit majoritatea postarilor despre Musica, dar mare lucru nu am gasit.
 
Reply
#13
Incerci imposibilul si nu intelegi ca e imposibil sa il faci posibil  Smile 

Singura problema in toata treaba asta e faptul ca espresso inseamna matematica. Iar ca sa inchizi acolada trebuie sa jonglezi din rasnita, shot dupa shot, pana iese ce trebuie. NU exista alta solutie, vreo reglare magica de presiune sau altceva.

Alt espressor functioneaza dupa alte principii si la alti parametri de preinfuzie si debit. Altfel loveste apa pucul pe cel de la munca, altfel acasa. Altfel se desfasoara extractia. Plus ca ai si pompe diferite, una vibratoare alta rotativa la presiunea de retea.

Deci nicio sansa sa rezolvi ceva, singura solutie fiind sa iti cumperi o rasnita separata pentru acasa, macar o manuala buna.
Expobar Brewtus IV, Mahlkonig Vario K30, rasnita manuala Kinu M47, VST 18g, Tamper Concept Art dinamometric, Tidaka Tamper Cube 
 
Reply
#14
(17-05-2017, 15:48)Lyvyoo Wrote: Incerci imposibilul si nu intelegi ca e imposibil sa il faci posibil  Smile 

Singura problema in toata treaba asta e faptul ca espresso inseamna matematica. Iar ca sa inchizi acolada trebuie sa jonglezi din rasnita, shot dupa shot, pana iese ce trebuie. NU exista alta solutie, vreo reglare magica de presiune sau altceva.

Alt espressor functioneaza dupa alte principii si la alti parametri de preinfuzie si debit. Altfel loveste apa pucul pe cel de la munca, altfel acasa. Altfel se desfasoara extractia. Plus ca ai si pompe diferite, una vibratoare alta rotativa la presiunea de retea.

Deci nicio sansa sa rezolvi ceva, singura solutie fiind sa iti cumperi o rasnita separata pentru acasa, macar o manuala buna.

Daca ar fi aceeasi presiune, nu prea ar avea cum sa fie asa diferit. Eu cred ca lucreaza la 12-14 bar Musica....

(17-05-2017, 15:52)madalinr1 Wrote:
(17-05-2017, 15:48)Lyvyoo Wrote: Incerci imposibilul si nu intelegi ca e imposibil sa il faci posibil  Smile 

Singura problema in toata treaba asta e faptul ca espresso inseamna matematica. Iar ca sa inchizi acolada trebuie sa jonglezi din rasnita, shot dupa shot, pana iese ce trebuie. NU exista alta solutie, vreo reglare magica de presiune sau altceva.

Alt espressor functioneaza dupa alte principii si la alti parametri de preinfuzie si debit. Altfel loveste apa pucul pe cel de la munca, altfel acasa. Altfel se desfasoara extractia. Plus ca ai si pompe diferite, una vibratoare alta rotativa la presiunea de retea.

Deci nicio sansa sa rezolvi ceva, singura solutie fiind sa iti cumperi o rasnita separata pentru acasa, macar o manuala buna.

Daca ar fi aceeasi presiune, nu prea ar avea cum sa fie asa diferit. Eu cred ca lucreaza la 12-14 bar Musica....
 
Reply
#15
Citeste cu rabdare macar aceasta paralela intre preinfuziile diferitelor pompe, si deja e suficient ca sa vezi faptul ca doar inceputul prepararii deja poate schimba radical extractia, ce sa mai vorbim si de mijloc sau final.
Expobar Brewtus IV, Mahlkonig Vario K30, rasnita manuala Kinu M47, VST 18g, Tamper Concept Art dinamometric, Tidaka Tamper Cube 
 
Reply
#16
...vezi ca se pare ca exista Musici fara OPV...
Good coffee forever! LM GS/3 AV, Elektra Micro Casa Leva, MK ProM E
 
Reply
#17
(17-05-2017, 16:26)VladP Wrote: ...vezi ca se pare ca exista Musici fara OPV...

Aia ar insemna ca trebuie sa ii cumpar un kit de OPV , nu ?
http://elektros.it/ro/en/Oscar_modificat...ar_II.html -> asta ar trebui sa fie bun!
 
Reply
#18
(17-05-2017, 16:35)madalinr1 Wrote:
(17-05-2017, 16:26)VladP Wrote: ...vezi ca se pare ca exista Musici fara OPV...

Aia ar insemna ca trebuie sa ii cumpar un kit de OPV , nu ?
http://elektros.it/ro/en/Oscar_modificat...ar_II.html -> asta ar trebui sa fie bun!

daca asta e aparatul tau, atunci are Smile
http://elektros.it/ro/en/musica_nuova_si...acqua.html
daca nu, ia legatura cu elektros, cu siguranta te pot lamuri
Bezzera Magica -- MACAP MXC10
 
Reply
#19
(17-05-2017, 16:50)cpop Wrote:
(17-05-2017, 16:35)madalinr1 Wrote:
(17-05-2017, 16:26)VladP Wrote: ...vezi ca se pare ca exista Musici fara OPV...

Aia ar insemna ca trebuie sa ii cumpar un kit de OPV , nu ?
http://elektros.it/ro/en/Oscar_modificat...ar_II.html -> asta ar trebui sa fie bun!

daca asta e aparatul tau, atunci are Smile
http://elektros.it/ro/en/musica_nuova_si...acqua.html
daca nu, ia legatura cu elektros, cu siguranta te pot lamuri

Faza tare e ca i-am sunat, si ei mi-au spus ca Musica functioneaza la o presiune de maxim 10 bar.... Maine fac rost de manometru pentru portafiltru si in seara asta postez imaginea cu interiorul espressorului....
 
Reply
#20
(17-05-2017, 16:58)madalinr1 Wrote:
(17-05-2017, 16:50)cpop Wrote:
(17-05-2017, 16:35)madalinr1 Wrote:
(17-05-2017, 16:26)VladP Wrote: ...vezi ca se pare ca exista Musici fara OPV...

Aia ar insemna ca trebuie sa ii cumpar un kit de OPV , nu ?
http://elektros.it/ro/en/Oscar_modificat...ar_II.html -> asta ar trebui sa fie bun!

daca asta e aparatul tau, atunci are Smile
http://elektros.it/ro/en/musica_nuova_si...acqua.html
daca nu, ia legatura cu elektros, cu siguranta te pot lamuri

Faza tare e ca i-am sunat, si ei mi-au spus ca Musica functioneaza la o presiune de maxim 10 bar.... Maine fac rost de manometru pentru portafiltru si in seara asta postez imaginea cu interiorul espressorului....

pai atunci tot problema de grind ramane Smile spor!
Bezzera Magica -- MACAP MXC10
 
Reply
#21
Imi vine greu a crede ca e o problema de grind, am incercat sa pun in sita de 14gr. 20 de grame de cafea, macinata pentru espresso, si tot mi-a curs repede.... cand zic repede ma refer la 12-13 secunde .... si e aceeasi macinatura cu aia de la munca....
 
Reply
#22
Madalin, e o problema elementara de matematica, gen 1 + 1. Adica espressor + rasnita.

Nu are rost sa complicam lucrurile, sa modificam presiuni, sa schimbam piese, cand se stie ca o calibrare nu se poate face decat avand rasnita langa espressor. Nu stiu de ce colegii insista cu scheme si te indeamna la sunat peste hotare.

Daca vrei varianta lunga, citeste acea recomandare a mea de link si revino cu citate de acolo pe care le consideri gresit formulate, daca nu ai incredere in faptul ca doar preinfuzia e de ajuns sa fie diferita si a cazut totul, dar espressorul cu totul...
Expobar Brewtus IV, Mahlkonig Vario K30, rasnita manuala Kinu M47, VST 18g, Tamper Concept Art dinamometric, Tidaka Tamper Cube 
 
Reply
#23
(17-05-2017, 17:49)Lyvyoo Wrote: Madalin, e o problema elementara de matematica, gen 1 + 1. Adica espressor + rasnita.

Nu are rost sa complicam lucrurile, sa modificam presiuni, sa schimbam piese, cand se stie ca o calibrare nu se poate face decat avand rasnita langa espressor. Nu stiu de ce colegii insista cu scheme si te indeamna la sunat peste hotare.

Daca vrei varianta lunga, citeste acea recomandare a mea de link si revino cu citate de acolo pe care le consideri gresit formulate, daca nu ai incredere in faptul ca doar preinfuzia e de ajuns sa fie diferita si a cazut totul, dar espressorul cu totul...

Nu ai inteles urmatorul lucru: Nu e problema de macinatura, repet. I-am apropiat cutitele cat am putut de tare, mai fin de atat nu pot macina, pentru ca se ating cutitele intre ele. Am si desfacut cutitele, le-am curatat, le-am apropiat cat de tare am putut. degeaba. Nu trebuie sa imi repeti acelasi lucru de 5 ori, chiar am incercat sa pun cat de fin am putut. Macinatura e formata deja doar din particule fine, iar extractia nu si-a modificat foarte tare comportamentul, adica in mai putin de 15 secunde nu am reusit sa scot nici un espresso. Maine o sa filmez proba cu manometrul, sper sa ma insel din suflet, sa fie la 9 bari, dar imi vine greu a crede. Nu am probleme de reglare a rasnitei, de setare a echipamentelor, dar nu am mai avut de a face cu astfel de situatie....
 
Reply
#24
(17-05-2017, 18:03)madalinr1 Wrote: ...Nu e problema de macinatura, repet. I-am apropiat cutitele cat am putut de tare, mai fin de atat nu pot macina, pentru ca se ating cutitele intre ele. Am si desfacut cutitele, le-am curatat, le-am apropiat cat de tare am putut. degeaba. Nu trebuie sa imi repeti acelasi lucru de 5 ori, chiar am incercat sa pun cat de fin am putut. Macinatura e formata deja doar din particule fine, iar extractia nu si-a modificat foarte tare comportamentul, adica in mai putin de 15 secunde nu am reusit sa scot nici un espresso. ...
Nu am probleme de reglare a rasnitei, de setare a echipamentelor, dar nu am mai avut de a face cu astfel de situatie....

Ce sita folosesti (model, capacitate) si cite grame pui in ea?
Good coffee forever! LM GS/3 AV, Elektra Micro Casa Leva, MK ProM E
 
Reply
#25
(17-05-2017, 18:12)VladP Wrote:
(17-05-2017, 18:03)madalinr1 Wrote: ...Nu e problema de macinatura, repet. I-am apropiat cutitele cat am putut de tare, mai fin de atat nu pot macina, pentru ca se ating cutitele intre ele. Am si desfacut cutitele, le-am curatat, le-am apropiat cat de tare am putut. degeaba. Nu trebuie sa imi repeti acelasi lucru de 5 ori, chiar am incercat sa pun cat de fin am putut. Macinatura e formata deja doar din particule fine, iar extractia nu si-a modificat foarte tare comportamentul, adica in mai putin de 15 secunde nu am reusit sa scot nici un espresso. ...
Nu am probleme de reglare a rasnitei, de setare a echipamentelor, dar nu am mai avut de a face cu astfel de situatie....

Ce sita folosesti (model, capacitate) si cite grame pui in ea?
IMS de 14gr , si am incercat mai multe optiuni - de la 17 grame de cafea in portafiltru pana la 21
 
Reply
#26
Citesc și îmi aduc aminte de bancul cu olteanul (sau orice alta populație sau nație sau rasa sau religie) și girafa. Smile)

Eu, posesor de lever, dacă rasnesc mai fin decât Espresso, nici cu toată greutatea mea nu reușesc sa extrag nimic, adică, oricâtă presiune as aplica.

Eu nu cred ca dacă rasnita rasneste suficient de fin, cu 12 bar, sa extragă. Orice rasnita cat de cat poate sa înece(choke) un aparat fie el și NS.
La Pavoni Europiccola Lusso, Kinu M47
 
Reply
#27
(17-05-2017, 19:47)adiszep Wrote: Eu nu cred ca dacă rasnita rasneste suficient de fin, cu 12 bar, sa extragă. Orice rasnita cat de cat poate sa înece(choke) un aparat fie el și NS.
+1

In plus, scoala de basics espresso spune ca la pompe vibratoare scaderea presiunii are ca efect cresterea debitului (@radudani sa traiasca, ca mult si multe a mai scris pe tema asta, doar doar de se prinde ceva de noi) - deci probabil ca ajustarea OPVului, daca acesta exista, va avea un efect opus asteptarilor.
Good coffee forever! LM GS/3 AV, Elektra Micro Casa Leva, MK ProM E
 
Reply
#28
Tocmai de aia am specificat faptul ca espressorul a avut un kit de capsule montat... E posibil sa lucreze la o presiune deloc buna pentru un espresso. Maine dau verdictul final pentru problema, cand fac testul cu manometrul....
 
Reply
#29
Capsule sau paduri? Brasilia al meu a fost pentru paduri si sita de dus nu avea gauri pe exterior. Totusi, asta nu influenta prea mult extractia.
Brasilia Gaggia DB; Quamar T80e
 
 
Reply
#30
(17-05-2017, 21:07)Zaheyu Wrote: Capsule sau paduri? Brasilia al meu a fost pentru paduri si sita de dus nu avea gauri pe exterior. Totusi, asta nu influenta prea mult extractia.

Capsule , gen Tassimo
 
Reply
  


Forum Jump:


Browsing: 1 Guest(s)