• Cafeaua, jumatate din motivul pentru care ma trezesc dimineata!
Hello There, Guest! Login Register


News of the Coffee World

#1
dupa ce mi-am luat ieri suturile de rigoare de la un coleg datorita unei postari, in urma carora mi-am turnat o galeata cu nisip cu benzina in cap si i-am dat foc, in timp ce imi puneam picioarele intr-un ciubar cu ciment, iar dupa ce acesta s-a uscat am sarit in cea mai adinca apa pe care am gasit-o, m-am hotarit ca totusi sa creez un thread nou in care sa postam ce mai descoperim interesant din lumea sculelor de cafea, asa, claie peste gramada, in loc sa creem threaduri noi pentru fiecare surub in parte. Este doar o idee.

Deci, incep eu: iata raspunsul lui Etzinger la Baratza Sette> etzMAX

[Image: etzMAX_3D-View-Cut.jpg]
Good coffee forever! LM GS/3 AV, Elektra Micro Casa Leva, MK ProM E, MK K30 V
 
Reply
#2
Tot cutite mici
Expobar Brewtus IV + ECM V-Titan 64, V60+Kinu M47
 
Reply
#3
Nu marimea este cea care conteaza in primul rand pentru calitatea unei macinaturi, incercati sa digerati acest truism.
Faptul ca cele pro sunt mari este pentru productivitate, nu neaparat pentru calitate Wink

Cum vine asta, raspunsul lui Ötzi... pai nu ei fac cutitele lui Sette ? Confused
Adica isi canibalizeaza copilul adoptiv ? Huh
 
Reply
#4
(06-06-2017, 21:14)renatoa Wrote: Cum vine asta, raspunsul lui Ötzi... pai nu ei fac cutitele lui Sette ? Confused
Adica isi canibalizeaza copilul adoptiv ? Huh

cred ca faptul ca ei produc ca OEM cutitele pentru firma Baratza, nu inseamna ca "canibalizeaza", deoarece aici vorbim de firme diferite. Pe de alta parte, chiar daca ar fi aceeasi firma, una e sa faci o jucarie de plastic, si alta este sa faci o scula de precizie din metal.
Good coffee forever! LM GS/3 AV, Elektra Micro Casa Leva, MK ProM E, MK K30 V
 
Reply
#5
Mda, asa mai venim de-acasa! Pe un asemenea exemplar din metal as da 2000 lei. Wink
As vrea eu...

'HOUSING Full metal housing
MOTOR DC JOHNSON-Motor custom-built for our application and
life-time-tested by manufacturer'

Ma intreb ce inseamna 'life-time'.
Curios este ca motorul pentru America este de 240W, in timp ce restul doar 185W. 'Usor' lesinat si 'usor' pe dos, as zice

'Power Rating (North America) 120V AC 240W 50/60Hz. 2.4Amp
Power Rating (Other) 230V AC 185W 50/60Hz. 1.2Amp'
Expobar Office Leva | Fiorenzato F5
Prev: Lelit 41TEM | Gaggia Evolution | Gaggia MDF
 
Reply
#6
Nu este vorba de nicio "canibalizare" ci de colaborare. Smile
Despre cutite nu vreau sa comentez, sunt mici dar cutitele Etzinger au giometria si forma diferita decat cutitele "standard".
Etzinger
[Image: Bp12bYR.jpg]

Standard
[Image: jKzfOn7.jpg]


Mai jos este postul Dl. Anderson, asociat al Baratza, postat pe home-barista.

"As co-owner of Baratza and the creator of the Sette (with lots of help!) I wanted to weigh in on some of the comments and speculation around the Etzmax grinder in hopes of setting the record straight. Baratza and Etzinger have been working together very closely for almost 8 years to bring to market the Sette (for Baratza) and the Etzmax (for Etzinger). Christian Etzinger has been working on the "Hotmill" grinding technology for over 10 years! While the grinding technique and process in the Sette and Etzmax are the same, the mechanism is totally different. (Sette is a horizontal motor & pinion/crown gear drive, and the Etzmax is a vertical motor and belt drive in a totally unique mechanical housing) We use different DC motors as well. The burrs are the same size, but the tooth geometry is quite different between the two grinders resulting in different grind performance. The Etzmax uses the Sette front display, but the main power board is unique to each model. Our weight based models both share the same acaia weighing technology, though the Etzmax has totally different porta-filter support. Wherever useful we share parts to maximize use of tooling investments (I.e the hopper-stopper handle, display panel, grind adjust collar). We have a close and very cooperative relationship between our two companies. The Etzmax is targeted to be a "professional" grinder. It is all metal construction, much bigger and heavier (about 3X) than the Sette. Christian is a brilliant engineer and we are lucky to benefit from his genius. We wish him well as he embarks on his new journey with a complete professional coffee grinder (vs. burrs only)."
 
Reply
#7
(06-06-2017, 22:43)Milan SunCoffee Wrote: Nu este vorba de nicio "canibalizare" ...

The burrs are the same size, but the tooth geometry is quite different between the two grinders resulting in different grind performance.

nu am vrut sa intru direct in detalii, dar daca va uitati la datele tehnice, veti observa ca Baratza declara 40mm, iar Etzinger 'numai' 32mm burrs...ele fiind de fapt egale (!!!) in dimensiune (dar nu si in geometria cutitelor in sine...) - un indicator al factorului Marketing - aceasta diferenta datorindu-se standardului de masurare a dimensiunii cutitelor. Este ceva de invatat din asta.
Good coffee forever! LM GS/3 AV, Elektra Micro Casa Leva, MK ProM E, MK K30 V
 
Reply
#8
Numarul mare este diametrul exterior al statorului, unitatea de masura actuala, total irelevanta la conice, dupa parerea mea, pentru ca pot fi statoare mai subtiri sau mai groase, factor care nu are nici o legatura cu calitatea macinisului, si alta este diametrul de iesire, cercul de contact intre stator si rotor, care poate ala sa mai insemne ceva cat de cat mai relevant... dar mai mult legat de cantitatea scoasa la o tura, nu neaparat de calitate.

De exemplu la Kinu, la o diferenta de 9mm la stator, 38 vs 47, cercul de iesire difera doar cu 4 mm 28 vs 32.

Daca la cutitele plate diametrul exterior este totuna cu cercul de iesire, la conice ar trebui redefinit modul de apreciere al marimii.
 
Reply
#9
Exact si este motivul pentru care fabrica din Reghin a vrut initial sa spuna diametrul rotorului, pentru ca asa au spus ca li se pare normal. Dar au analizat si si-au dat seama ca s-ar fi creat o confuzie masiva, in conditiile in care fabricile de rasnite din toata lumea au mers mereu pe promovarea numerelor mari, adica dimensiunile inelului stator. Corect asa ar fi, sa stim la fiecare mecanism conic si diametrul "parei" de macinare.
Expobar Brewtus IV, Mahlkonig Vario K30, rasnita manuala Kinu M47, VST 18g, Tamper Concept Art dinamometric, Tidaka Tamper Cube 
 
Reply
#10
noul prajitor de 500gr de la Gene: Gene VR-P500

[Image: Tf3xJWK.png]
Good coffee forever! LM GS/3 AV, Elektra Micro Casa Leva, MK ProM E, MK K30 V
 
Reply
#11
5000?

Ș-uri, desigur!
Izzo Alex Duetto III|La Pavoni Pro|Brikka|Aero Press|Honne|Anfim Lusso|Kinu M47|[size=small]MYY47 Aerolite|[/size]Aillio R1 Bullet|.
 
Reply
#12
Cica rasnita care a deschis acest topic va costa minim 1700E. Cine a vazut-o live zice ca sub "fusta" metalica se ascund in continuare parti de plastic. Asteptam Host Milano 2017 pentru mai multe astfel de modele, e clar ca trend-ul in home barista merge spre single dosing si rasnite cu retentie spre zero, lucru greu de obtinut.
Expobar Brewtus IV, Mahlkonig Vario K30, rasnita manuala Kinu M47, VST 18g, Tamper Concept Art dinamometric, Tidaka Tamper Cube 
 
Reply
#13
(23-06-2017, 09:54)Lyvyoo Wrote: Cica rasnita care a deschis acest topic va costa minim 1700E. Cine a vazut-o live zice ca sub "fusta" metalica se ascund in continuare parti de plastic. ...

Hmmm, interesant. Oricum, cam asa arata modulele in poze:

[Image: 37VZRfH.png]

[Image: FEK9Jh5.png]
Good coffee forever! LM GS/3 AV, Elektra Micro Casa Leva, MK ProM E, MK K30 V
 
Reply
#14
Si uite asa s-a dus si asta!

In orice caz, splendida miscare de marketing. Se ia o Sette de ~400E, se acopera cu metal pe deasupra si se adauga 1300E. Perfect!
Expobar Office Leva | Fiorenzato F5
Prev: Lelit 41TEM | Gaggia Evolution | Gaggia MDF
 
Reply
#15
(23-06-2017, 11:12)adif Wrote: Si uite asa s-a dus si asta!

In orice caz, splendida miscare de marketing. Se ia o Sette de ~400E, se acopera cu metal pe deasupra si se adauga 1300E. Perfect!

Nu cred ca este cazul de tras concluzii pripite atita timp cit este vorba de zvonuri neconfirmate - hai sa aflam mai intii care este situatia, daca chiar aceasta rasnita intereseaza in mod serios. Legat de poze sau de o perceptie falsa, eu pot spune ca majoritatea care vad rasnita mea ProM, cred ca este o jucarie de plastic, ceea ce nu este cazul, obiectul fiind construit din metal (deci, si cu greutatea in consecinta). Chiar am un prieten, care de cite orivine, o ciocaneste pe toate partile ca parca tot nu ii vine sa creada. Vreau sa spun ca nu tot ce arata de la distanta a plastic, este plastic, si invers, nu tot ce arata a metal este metal. Mie imi place Heavy Metal, totusi consider ca plasticul de calitate, ales dupa criterii exigente, si folosit in cu grija, la anumite componente ale unei masini, este un lucru acceptabil, ba chiar foarte bun. Dar asta este parerea mea...
Good coffee forever! LM GS/3 AV, Elektra Micro Casa Leva, MK ProM E, MK K30 V
 
Reply
#16
Si eu am zis ca plasticul are rostul lui, nu trebuie exclus din orice, de oriunde. Dar la 1700E nu mai are "rost" intr-o rasnita, daca acesta va fi pretul.

Iar comentariul meu se refera la zvon, evident, nimic mai mult. Daca nu se confirma, nu se aplica nici comentariul. Am totusi unele banuieli ca nu sunt doar zvonuri, daca ma intrebi pe mine, dar ramane de vazut.

Cat despre interes, orice lucru prezinta interes in functie de oferta. Undeva in zona 1000E imi capta atentia, dar daca este 1700E, nu, nu ma intereseaza.
Expobar Office Leva | Fiorenzato F5
Prev: Lelit 41TEM | Gaggia Evolution | Gaggia MDF
 
Reply
#17
O solutie posibila pentru voiaj, precum intreba Radu C aici poate fi
Flairespresso

[Image: 2HNhwmB.jpg] [Image: q3r5ZG3.jpg]
Good coffee forever! LM GS/3 AV, Elektra Micro Casa Leva, MK ProM E, MK K30 V
 
Reply
#18
Se pare ca Mahlkoenig n-a renuntat la conceptul EK43 Barista, doar ca i-a schimbat denumirea: https://www.comunicaffe.com/mahlkonig-highlights-host/
Espresso: Bezzera Magica, Macap MXD Xtreme Chrome
Brew bar: Aeropress, French Press, Wilfa WSCG-2, Hario Skerton
 
Reply
  


Forum Jump:


Browsing: 1 Guest(s)