• Bun venit pe forumul Espressoman
Hello There, Guest! Login Register


Newbie

#1
Salut tuturor,
Sunt nou in acest domeniu si pe acest site/forum. Simt nevoia, insa, sa impartasesc etapele pe care le-am parcurs in ultimele 3 luni.
Totul a inceput la Stockholm in urma cu 10 ani cand am baut intr-un anticariat un espresso cremos si consistent cum nu mai bausem vreodata. Din pacate, anii care au urmat, nu am mai regasit nicaieri aceeasi calitate, desi am baut peste tot pe unde am umblat prin lume. Unele se apropiau dar nu erau asa cum mi-l aminteam pe acela. Ajunsesem sa cred ca poate am eu o problema. Mi-am si luat un espressor super-automat Saeco Odea. Imi pusesem speranta dar acum stiu ca trebuia intai sa ma informez mai in profunzime.
Abia in urma cu aproximativ 3 luni, constant nemultumit, am reinceput sa ma informez. Primul lucru important: am descoperit, in sfarsit, ca ceea ce cautam era de fapt standard pentru un espresso reusit, ca si altii (ce bine ca exista si espressoman.ro) au aceleasi asteptari. In al 2-lea rand mi-am dat seama ca trebuie sa fac o schimbare radicala de atitudine, in directia cu mai multa implicare personala in care se renunta la confortul apasarii pe un singur buton care "rezolva totul" (dar cu ce calitate ?).
Am avut un mare noroc: l-am cunoscut online pe Liviu Fratila (sper, poate odata, si in persoana) caruia ii sunt recunoscator. Pe baza experientei lui bogate in domeniu, mi-a oferit informatii de inalta calitate, tintite - exact ceea ce-mi trebuia pentru a-mi forma o parere, pentru a incepe sa inteleg acest domeniu complex si frumos. Astfel m-a ghidat cu mare finete spre ce tip de aparat, ce accesorii si ce cafea sa ma indrept, cum sa imi perfectionez tehnica prepararii. Doar datorita acestor sfaturi am sarit niste pasi si astfel am scapat, cred, de un timp indelungat de chinuri si incercari nereusite care, evident, conduc la frustrare.
In final, de vreo 2 saptamani am ajuns sa prepar espresso cu mult mai multa constanta. Portafiltrul bottomless imi confirma acest lucru. Am avut o problema cu (micro)channeling-ul (spritzes) dar am reusit s-o elimin, cred, datorita utilizarii tamparii de tip nutating precum si datorita tehnicii de distributie Weiss (am vazut demo pe net). La mine a functionat din prima - nu mai am stropituri.
In prezent beau un espresso pe care il consider de foarte buna calitate (imi este deja greu sa mai beau in oras): consistent, cremos (crema maronie, gustoasa, persistenta), aromat si gustos. Cafeaua, nu mai vazusem asa ceva pana acum, lasa urme de grasime pe marginile paharului. Pana si prietena mea, care obisnuia sa bea lungo, vrea acum doar acest tip de espresso.
Mai am multe de invatat: de-abia incep sa cantaresc (pentru rigurozitate) si trebuie sa imi mai perfectionez abilitatea de a ajusta setarile (rasnire, temperatura, timp de preparare) in functie de tipul cafelei folosite precum si in functie de gustul espresso-ului obtinut. Inca nu stapanesc inca tehnica de frothing a laptelui.
Va multumesc mult
Expobar Brewtus IV (Leva), Mahlkonig Vario, VST 7/15 g, Tamper Concept Art dinamometric
 
Reply
#2
Bun venit cmihai,

Asta este frumusetea acestui forum, caci mereu vei gasi oameni saritori care sa te ajute. Eu abia mi-am luat de cateva zile un espressor ca al tau si venind de pe un Bezzera BZ10 a trebuit sa o iau de la "0". Drept pentru care am stat cred ca o ora pe telefon cu RaduCarutasu (si ii multumesc pentru discutia foarte aplicata) afland multe lucruri noi. Pana la urma, acesta este scopul unei comunitati unite, sa impartasesti mereu din experienta ta si sa primesti in schimb experienta altor useri cu aceeasi pasiune.

Vorba poetului, extractii reusite! Smile
Expobar Brewtus IV, Mahlkonig Vario K30, rasnita manuala Kinu M47, VST 18g, Tamper Concept Art dinamometric, Tidaka Tamper Cube 
 
Reply
  


Forum Jump:


Browsing: 1 Guest(s)