(10-04-2016, 15:08)Bcc Wrote: Am pus inapoi sita originala la grup .Pierdusem din aciditate si obtineam o cafea mai bitter , mai fada si fara aroma
Am facut tot felul de teste nebanuind ca o sita ar putea influenta gustul insa incredibil cu cea originala a revenit delicatetea acrisoara a unei Columbia cat si aromele intru cu totul !!!!
Punctul meu de vedere pe aparatul meu !!!!
Aceasta sita realizeaza o altfel de distributie a apei deasupra pucului fata de sita originala.
Jetul repartizat uniform, prin reteaua de perforatii, face ca macinatura sa fie udata simultan si la fel de uniform pe toata suprafata pucului aflata sub dus.
In acest fel, cafeaua intra in contact in acelasi timp cu apa pe toata deschiderea sitei , se uda uniform de sus in jos si evident cantitatea de solubile care va fi inmuiata, dizolvata si extrasa va diferi de cea extrasa in situatia in care pucul nu este umezit uniform iar cafeaua ar intra in contact cu apa fierbinte sub presiune din grup, pornind din centru spre margine.
Eu cred ca o micsorare a temperaturii cu 1-2 gc, poate combinata si cu o reducere a dozei, ar rezolva problema gustului.
Personal nu am sesizat diferente de gust dar, ce e drep, ma joc destul de des cu temperatura de extractie si cu doza (pe masura ce se degazeaza boabele).
Parerea mea este ca ar trebui sa mai incerci sa experimentezi si sa gasesti reteta de extractie care sa te readuca la gustul pierdut sau la unul dorit. Mai cred ca aceasta sita nu poate inrautati gustul shotului dar mai cred si ca trebuie adaptata manopera in functie de particularitatile pe care, aceasta, le introduce in lantul de preparare al cafelei.
Modul in care se comporta noua sita , uniformitatea distributiei apei pe suprafata pucului dar si usurinta cu care se autocurata, cu un flush foarte scurt, nu sunt aspecte de neglijat .
Extractii reusite tuturor !