• Bun venit pe forumul Espressoman
Hello There, Guest! Login Register


Nemultumit de sita PTFE

#1
Am pus inapoi sita originala la grup .Pierdusem din aciditate si obtineam o cafea mai bitter , mai fada si fara aroma
  Am facut tot felul de teste nebanuind ca o sita ar putea influenta gustul insa incredibil cu cea originala a revenit delicatetea acrisoara a unei Columbia cat si aromele intru cu totul !!!!
  Punctul meu de vedere pe aparatul meu !!!!
Vibiemme Domobar Super 2B PID , Eric Termometru , Mahlkonig K30 Vario , Tamper dinamometric Macap CPM 2, 57.5mm (14kg forta)  , Hottop kn 8828p 2k , filtru BWT bestcare s , BWT bestmax SOFT | Coffee & Vending , Brewista Smart Scale 
 
Reply
#2
(10-04-2016, 15:08)Bcc Wrote: Am pus inapoi sita originala la grup .Pierdusem din aciditate si obtineam o cafea mai bitter , mai fada si fara aroma
  Am facut tot felul de teste nebanuind ca o sita ar putea influenta gustul insa incredibil cu cea originala a revenit delicatetea acrisoara a unei Columbia cat si aromele intru cu totul !!!!
  Punctul meu de vedere pe aparatul meu !!!!


sa stii ca se poate sa fie si alta problema, eu n-am observat nicio schimabare in gust, in schimb acum dupa un dus scurt sita ramana fara nicio picatura de cafea pe ea, fata de IMS-ul normal pe care mai ramaneau urme de cafea. poate mai verifici in alte directii decat sita, zic si eu...
Expobar Brewtus IV | Ceado E37s | OE Lido E | VST 18/20g ridgeless | Tidaka 58.5 tamper
 
Reply
#3
Este de apreciat sinceritatea si curajul tau bcc de a spune ca un accesoriu laudat mai mult sau mai putin pe forum, nu te-a convins pe echipamentul tau. Asa am patit si eu cu sita vst, pe care am cumparat-o incantat de opiniile pozitive, dar care pe mine m-a dezamagit.
Cel mai probabil ca rezultatele sunt diferite de la utilizator la altul.
Sab Antica Levetta HX (rotary pump), Eureka Mignon, La San Marco 92/A, sita IMS
 
Reply
#4
(10-04-2016, 15:27)bogdan_geor Wrote:
(10-04-2016, 15:08)Bcc Wrote: Am pus inapoi sita originala la grup .Pierdusem din aciditate si obtineam o cafea mai bitter , mai fada si fara aroma
  Am facut tot felul de teste nebanuind ca o sita ar putea influenta gustul insa incredibil cu cea originala a revenit delicatetea acrisoara a unei Columbia cat si aromele intru cu totul !!!!
  Punctul meu de vedere pe aparatul meu !!!!


sa stii ca se poate sa fie si alta problema, eu n-am observat nicio schimabare in gust, in schimb acum dupa un dus scurt sita ramana fara nicio picatura de cafea pe ea, fata de IMS-ul normal pe care mai ramaneau urme de cafea. poate mai verifici in alte directii decat sita, zic si eu...
Da , asta asa este sita se mentine super curata in orice conditii si curgerea este uniforma si circulara , insa la gust sotia mea este sefa care de cand am inceput sa extrag nu bea decat un singur tip de cafea prajita intr-un singur fel si se plangea ca iarasi a pierdut gustul la cafea , eu fiind zapacit de multe tipuri de cafele pe care le gust doar subtil am observat o schimbare de gust (in RAU) insa am zis c-o fi de la orice altceva , numai la sita nu ma gandeam 
Schimband sita inapoi cu cea originala am remarcat !!!!!!! ca intradevar la mine mi-a influentat extractia in RAU , insa repet ESTE PUNCTUL MEU DE VEDERE !!!! si va rog sa o luati atare !!!!!
In plus mi-a confirmat si fata mea ca , cafeaua "mai aromata"este cea cu sita de dus originala !!!  Deci 2 pareri !!!
Vibiemme Domobar Super 2B PID , Eric Termometru , Mahlkonig K30 Vario , Tamper dinamometric Macap CPM 2, 57.5mm (14kg forta)  , Hottop kn 8828p 2k , filtru BWT bestcare s , BWT bestmax SOFT | Coffee & Vending , Brewista Smart Scale 
 
Reply
#5
(10-04-2016, 15:08)Bcc Wrote: Am pus inapoi sita originala la grup .Pierdusem din aciditate si obtineam o cafea mai bitter , mai fada si fara aroma
  Am facut tot felul de teste nebanuind ca o sita ar putea influenta gustul insa incredibil cu cea originala a revenit delicatetea acrisoara a unei Columbia cat si aromele intru cu totul !!!!
  Punctul meu de vedere pe aparatul meu !!!!

Aceasta sita realizeaza o altfel de distributie a apei deasupra pucului fata de sita originala.
Jetul repartizat uniform, prin reteaua de perforatii, face ca macinatura sa fie udata simultan si la fel de uniform pe toata suprafata pucului aflata sub dus. 
In acest fel, cafeaua intra in contact in acelasi timp cu apa pe toata deschiderea sitei , se uda uniform de sus in jos si evident cantitatea de solubile care va fi inmuiata, dizolvata si extrasa va diferi de cea extrasa in situatia in care pucul nu este umezit uniform iar cafeaua ar intra in contact cu apa fierbinte sub presiune din grup, pornind din centru spre margine.
Eu cred ca o micsorare a temperaturii cu 1-2 gc, poate combinata si cu o reducere a dozei, ar rezolva problema gustului. 
Personal nu am sesizat diferente de gust dar, ce e drep, ma joc destul de des cu temperatura de extractie si cu doza (pe masura ce se degazeaza boabele).

Parerea mea este ca ar trebui sa mai incerci sa experimentezi si sa gasesti reteta de extractie care sa te readuca la gustul pierdut sau la unul dorit. Mai cred ca aceasta sita nu poate inrautati gustul shotului dar mai cred si ca trebuie adaptata manopera in functie de particularitatile pe care, aceasta, le introduce in lantul de preparare al cafelei.
Modul in care se comporta noua  sita , uniformitatea distributiei apei pe suprafata pucului dar si usurinta cu care se autocurata, cu un flush foarte scurt, nu sunt aspecte de neglijat .

Extractii reusite tuturor !
LaMarzocco GS/3-AV, K30 Vario, Kinu M68, Hottop P
 
Reply
#6
Ma gandesc la urmatorul aspect :
  Fiind o noua sita asta inseamna o noua distribuite si chiar probabil un nou debit daca procentul gaurilor nu este la fel cu sita originala deci pentru a calibra sa curga in 25-30 de sec se cam da totul peste cap 
  Aromele extrase se schimba , pentru cine experimenteaza tot timpul altceva n-ar fi o problema insa cine s-a obisnuit cu ceva constant simte pe loc si este greu sa obtii inapoi acea aroma prin teste.Greu , insa nu imposibil.
  Intradevar avantajele teflonului cat si a distributiei si calitatii gaurelor nu sunt de neglijat la sita PTFE
Vibiemme Domobar Super 2B PID , Eric Termometru , Mahlkonig K30 Vario , Tamper dinamometric Macap CPM 2, 57.5mm (14kg forta)  , Hottop kn 8828p 2k , filtru BWT bestcare s , BWT bestmax SOFT | Coffee & Vending , Brewista Smart Scale 
 
Reply
#7
La mine,în timpul extracției presiunea a crescut cu 1 bar comparativ cu sita originală. Mă bate gândul s-o pun la loc pe cea veche.
Expobar Brewtus IV-R | Mahlkonig Vario | Tamper dinam. Concept-Art | GC CBR-101
 
Reply
#8
Eu am impresia ca e la fel ca in cazul descoperirii sitelor VST / ims cand totul a trebuit refacut ca si rasnire, dozare etc. Abia astept sa o incerc si eu
Expobar Brewtus IV, Mahlkonig Vario K30, rasnita manuala Kinu M47, VST 18g, Tamper Concept Art dinamometric, Tidaka Tamper Cube 
 
Reply
#9
Eu sunt de acord cu RaduCarutasu. Logic gandind: daca, curgerea e uniforma ..nu pot sa fie decat avantaje. Dupa aia gusturile subiective. In plus se curata FOARTE usor. Eu o consider o imbunatatire in comparatie cu sita originala.
 
Reply
  


Forum Jump:


Browsing: 1 Guest(s)