• Bun venit pe forumul Espressoman
Hello There, Guest! Login Register


Nelamuriri Krups XP5220

#1
Salutare si bine v-am gasit!

Ca sa intelegeti un pic "nivelul" la care ma aflu... s-a stricat vechea cafetiera si am zis ca e timpul sa cumpar una noua. Am luat sotia la brat si am plecat spre hipermarket. Am ajuns, bineinteles, la... Altex. La raionul de aparate de cafea o multime de scule care mai de care mai aratoase.

Am intrebat 'asistentul' de pe raion care este mai bunicel si care ar fi diferentele intre 2 modele, l-am vazut ca se codeste si l-am intrebat daca se pricepe, a zis ca nu. L-am rugat sa vina un coleg care se pricepe la aparate de cafea.... zis si facut, a venit colegul, am intrebat care este diferenta intre 2 modele si a spus ca doar de design.... Smile !? ... i-am multumit frumos si am intrebat specialistul (sotia)... care iti place? a indicat un aparat frumos care era si la oferta.

Asa am ajuns acasa cu "minunatia" de Krups XP5220 Sleepy

Am pus de o cafea Smile care a iesit... hm, un fel de zeama. Zic, e clar, trebuie sa caut ibricul in debara. Am intrat pe google in speranta sa gasesc ceva idei de a face o cafea buna... asa am ajuns pe acest forum si nu numai.

Primele intrebari au fost, porta... ce? cum adica site duble/simple. presurizate/nepresurizate, tamper (dar cutia de scobitori de areWink)... etc.

Am zis...pffff... complicat, n-am rasnita (decat una unde am mai macinat niste zahar si ceva cafea de filtru), n-am cafea proaspat prajita.... oricum era programat sa iesim la mall asa ca m-am oprit la starbucks si am cumparat 250g de cafea dark espresso macinata pe loc cu granulatie pentru espresso si m-am apucat de preparat.

Am constatat ca ramane apa deasupra pucului iar extractia se face cam in 80 sec. Sa fie din cauza ca este proaspat prajita cafeaua sau este macinata prea fin?

Cafeaua nu are aproape deloc spuma si este destul de amara. Ati folosit cafeaua de la starbucks, este asa proasta sau am gresit eu undeva?

Legat de espressor, din ce am vazut sitele sunt presurizate si cam fara posibilitatea de a le schimba. E prinsa cumva cu un surub pe sistemul de easy eject. Exista posibilitatea de a cumpara alt portafiltru pentru a monta site nepresurizate la acest model de espressor (Krups XP5220)?

Tot legat de espressor, are un sistem de tampare (care nu m-a convins), portafiltrul se monteaza si printr-o miscare de la stanga la drepata il strang pana undeva in partea dreapta pentru 1 cupa sau la mijloc pentru 2 cupe. Intre pucul de cafea si zona pe unde curge apa sub presiune trebuie sa existe un spatiu sau trebuie sa fie lipit de sita de unde curge apa?

m-am am ceva intrebari dar trebuie sa mi le ordonez in minte.


Multumesc,
 
Reply
#2
Salut Dan,

Dupa cum banuiesti, tocmai ai aruncat banii pe o chinezarie de doi bani. Din pacate nu cred ca ai vreo posibilitate de returnare, fiind cumparat fizic, nu online. Asa cum probabil te-ai prins, trebuia sa te informezi inainte, nu dupa achizitie Smile Tot din pacate, magazinele conventionale nu prea ofera mare lucru in materie de espressoare si rasnite, in afara de tomberoanele DeLonghi, Krups, Rhonson etc. Marcile relevante in acest domeniu nu au loc in magazine pentru ca nu se cumpara, informarea facandu-se mai mereu dupa achizitie si nu inainte.

Totusi, ca sa nu aruncam intreaga vina pe masinarie, trebuie sa retii ca Starbuks nu vinde cafea proaspat prajita. Nu stiu de ce ai crezut asta. Din contra, vand o cafea foarte foarte proasta! Desi ambalajul e stralucitor si frumos colorat, desi imaginea firmei este una buna, cafeaua este ARSA dupa cum poti observa si tu, iar rezultatul nu poate fi decat o amareala nasoala. Luand-o macinata probabil nu iti dai seama de cat de arse sunt boabele, dar oricum, culoarea cred ca este un maro inchis spre negru. Deci sa spunem ca ai luat-o "proaspat macinata" nu proaspat prajita Smile Uite aici o harta a prajitoriilor din tara!

Deci atunci cand cumperi cafea "macinata de espresso" sau cafea "pentru espresso" nu trebuie decat sa te gandesti ca vei cumpara mituri. De ce? Am scris pe larg in acest articol despre cafea. O sa-ti foloseasca cele citite acolo.

Trecand la espressor trebuie sa stii ca marcile acestea chinezesti fara traditie in espresso, nu iti asigura o compatibilitate cu anumite accesorii profesionale, care in cazul altor marci se potrivesc si imbunatatesc semnificativ extractia. Deci nu vei putea schimba portafiltrul, nu vei putea inlocui sitele, tamper cumperi doar la comanda cu masurarea exacta a sitei actuale etc.

Pentru a avea CREMA in ceasca (nu spuma) ai nevoie de niste scule potrivite dar si de respectarea catorva reguli simple, care odata exersate iti intra in reflex, si in maxim un minut esti gata cu espresso-ul. Iarasi, ca sa nu reiau explicatiile, te indemn sa citesti articolul despre prepararea unui espresso.

Acum, ca sa poti scoate maximul din acest aparat si sa dispara din fenomenele negative de care povestesti, ai nevoie de o rasnita si un tamper metalic. Pe sectiunea Bursa a forumului gasesti oferte de tampere "hand made", facute de userii nostri, sub pretul din magazine. Iar pentru o rasnita, ai nevoie de minim 636 de lei (Gaggia MDF) sau Ascaso I-mini (740 de lei), cu tot cu reducerile forumului. Poti sa mergi si catre un Gaggia MM Steel daca nu ai un buget mai bun la dispozitie, dar calitatea rasnirii este incomparabila cu cele de mai sus, la fel si fiabilitatea. In plus va trebui putintel modificata. Exista si varianta rasnitelor manuale (120 de lei), insa trebuie sa fii convins ca nu e nicio problema ca tu sau sotia sa dati la o manivela 40 de secunde pentru 7g de cafea. Insa calitatea macinaturii este excelenta pentru espresso!

Avand o rasnita, vei putea macina proaspat o cafea proaspat prajita, si vei avea posibilitatea sa reglezi granulatia, astfel incat, in 25-30 de secunde sa iti curga 30ml din 7g sau 60ml din 14g. Altfel, va trebui sa te multumesti cu ce obtii in prezent. Este singura posibilitate de a schimba ceva!
Expobar Brewtus IV, Mahlkonig Vario K30, rasnita manuala Kinu M47, VST 18g, Tamper Concept Art dinamometric, Tidaka Tamper Cube 
 
Reply
#3
Multumesc mult pentru informatii!
Espressorul a fost la oferta, 540 RON fata de 730 parca pretul intreg... eu pusesem ochii pe un Saeco (in oferta la Domo) mai ieftin si mai ok dupa parerea mea dar sotia a spus ca e urat Big Grin

Am citit intre timp pe blog si m-as orienta pentru moment la o rasnita manuala ieftina, Hario mini este ok? sau sa caut una nemteasca?
 
Reply
#4
Pune o intrebare pe forum la sectiunea rasnite manuale si poate obtii o parere in plus de la posesorii ambelor rasnite.
Expobar Brewtus IV, Mahlkonig Vario K30, rasnita manuala Kinu M47, VST 18g, Tamper Concept Art dinamometric, Tidaka Tamper Cube 
 
Reply
#5
80 de secunde e un timp enorm de extractie. cafeaua iese amara, basca faptul ca cei de la starbucks prajesc cafeaua cam tare. regula de aur pt espresso e: 7gr de cafea, 25 secunde, 25-30ml de cafea. tu probabil ai sita de dublu asa ca pt sita asta regula suna cam asa: 14gr de cafea, 25 secunde, 50-60ml cafea. chestia asta o realizezi din gradul de rasnire a cafelei, daca iti curge prea repede cafeaua o macini mai fin, daca iti curge prea greu cafeaua o macini mai mare. asta-i varianta scurta a filosofiei espressoului.

presupun ca ai pus prea multa cafea. pana una alta, eu zic sa-ti faci mana cu ce ai cam asa: pui cafea in sita si apoi tampezi. dupa care pui o moneda mica deasupra cafelei si montezi portafiltrul pe aparat ca si cum ai vrea sa faci extractia. nu dai drumu la extractie ci demontezi din nou portafiltrul, il intorci sa cada moneda si te uiti daca a ramas forma monedei pe pucul de cafea. daca a ramas nu-i bine, insemna ca ai pus prea multa cafea si atinge sita superioara ceea ce nu-i bine, in cazul asta mai scoti niste cafea, tampezi din nou si repeti operatiunea pana nu se imprima forma monezii pe pucul de cafea. in timp iti formezi ochiul la dozatul cafelei si nu trebuie sa faci tot timpul manevra cu moneda. daca ai cantar fin e mai simplu: cantaresti 14gr cafea. dupa asta dai drumu la extractie si lasi sa curga 20-25 secunde. presupun ca o sa-ti curga mai mult de 50-60ml, fiindca cei care macina pt espresso pe la magazine o macina ceva mai mare ca sa iasa cafea pe orice aparat fiindca daca ti-ar macina-o prea fin si ti-ar infunda aparatul ai merge cu ea inapoi.

aplica ce ti-am zis pana acuma si zi-mi daca te-au multumit rezultatele.
Expobar Leva DB pompa rotativa, Mühle M68, Mahlkonig Vario Home, Gene cafe cbr 101
Home coffee roasting is as fun and easy (or as exacting and technical), as you want to make it!
 
Reply
#6
Multam!
La faza cu moneda cu m-am gandit Smile
 
Reply
#7
Ar trebui verificate doua aspecte: sita de pe Krups sa fie intr-adevar de 14g (eu banuiesc ca este undeva intre 7 si 14) si "dusul" espressorului sa nu aiba un surub mare in mijloc. Sunt unele espressoare care au sita dusului prinsa cu un surub proeminent, si acolo nu mai e nevoie de moneda.
Expobar Brewtus IV, Mahlkonig Vario K30, rasnita manuala Kinu M47, VST 18g, Tamper Concept Art dinamometric, Tidaka Tamper Cube 
 
Reply
  


Forum Jump:


Browsing: 1 Guest(s)