Hello There, Guest! Login Register


cutite si alte taioase

santoku e cea mai apropiata forma de cutit oriental de ideia europeana de cutit. la ei nu prea e folosit. ei prefera forma aia care aduce cu satarul european si ascutiri asimetrice.
Expobar Leva DB pompa rotativa, Mühle M68, Mazzer Major, Huky 500
Home coffee roasting is as fun and easy, or as exacting and technical, as you want to make it.
 
Reply
Gyutoh sunt si mai aproape de ale noastre, e practic cutitul bucatarului la japonezi.
Tocmai faptul ca e asa asemanator nu m-a atras la el Smile

Ce zici tu e numit Nakiri, cel ca un satar.
 
Reply
(10-12-2021, 17:24)renatoa Wrote: Cum altfel decat cu tais pe o parte, vrei sa spui ca un santoku "adevarat" are doua taisuri  Huh Confused
Sau te referi la simetria taisului ? Daca de asta e vorba, da, e simetric.

La simetrie mă refeream. Lidl vinde și un santoku asimetric. Îl am eu și-l folosesc ocazional. Nu-l regret, dar este prea gros și greoi pt. gusturile mele.

Da, e o chestiune de gusturi, clar. Cel mai bine te înțelegi cu acel cuțit cu care te înțelegi cel mai bine. Big Grin

În legătură cu nivelul de ascuțire, îți respect opinia. Fiecare lucrează cu ce dorește și cum dorește. Eu nu susțin altceva decât că un cuțit ascuțit ca la carte nu este un moft ci o chestiune de real folos, cu ecouri chiar și-n ceea ce privește siguranța. Mai departe, repet, fiecare face ce-i place.

L.E. - Nici eu nu ascut cuțitele în timp ce gătesc. Mă asigur că-s mereu ascuțite. Cine naiba are timp să ascută cuțite când trebuie să toace legume pt. ciorbă? Big Grin
Lelit PL41LEM + Ascaso, Bialetti Venus 6, Bialetti Preziosa, Kinu M47 Classic
 
Reply
Inca unu ieftin... bun de demolat Smile

https://www.lidl.ro/p/alegeri-sanatoase-...ite/p65847
 
Reply
In prezent, ascut cutitele de bucatarie cu mana pe piatra Cerax 1000/6000 (rareori am nevoie si de Shapton 320) si sunt foarte multumit de rezultate. Totusi, vreau sa imi cumpar si un sistem de ascutire mai precis. Pana sa ma arunc la un model destul de scump gen Tsprof Blitz Pro, m-am hotarat sa incerc intai un Ruixin Pro si inevitabil am si cateva intrebari:

1. Stiti vreun vanzator de pe aliexpress care livreaza Ruixin Pro din EU? Totodata, ar fi util de stiut daca voi ati identificat o metoda de a aplica vreun filtru, pentru ca aliexpress sa arate doar vanzatorii cu livrare din EU (sau macar dintr-o anumita tara) la cautarea unui produs, oricare ar fi el.

2. Vreau sa inlocuiesc de la inceput bila de plastic, insa nu stiu ce diametru au tijele, pentru a comanda acel dispozitiv pe baza de rulmenti. Cred ca au 6mm, dar am vazut ca sunt cu gauri si de 4mm, 8mm, etc. Poate confirma un detinator dimensiunea ambelor tije (suport + slider)? Stiti cumva daca acel dispozitiv se gaseste pe undeva cu o executie mai ingrijita si cu rulmenti mai calitativi decat cei chinezesti?

3. Ati gasit cumva si o clema (buna, care sa isi pastreze unghiul pe ambele parti) de prindere a lamei mai mica decat cea de 8cm, cu care vine deja echipat Ruixin (care sa fie si compatibila, evident)? Eu am si cutite cu lama de 8cm si sigur nu le voi putea ascuti inspre varf, prinse in acea clema prea lata.

5. Un sfat referitor la niste pietre compatibile (ca dimensiune) cu adevarat bune, indiferent de pret (chiar daca sunt cu mult mai scumpe decat dispozitivul in sine, nu ma deranjeaza). Parca as merge pe diamantate, pentru mai putina mizerie, dar accept si ulei/apa, daca intr-adevar merita. La pietre nu vreau sa fac rabat, vreau sa merg de la inceput pe calitate de top, pentru ca am si cateva "taisuri" destul de scumpe.

4. Orice alt sfat de upgrade e bine venit, cu precizarea ca prefer upgrade-uri cu piese de genul "plug & play". Nu ma prea pricep la taiat / sudat, dat filete, etc si nici timp de alergat pe la meseriasi nu prea am... Poate ca m-as duce sa caut vreun atelier, doar daca ar fi ceva cu adevarat important..

Multumesc anticipat!
La Marzocco GS3, Expobar Brewtus Flow Control, Mazzer Kony E, Mazer Major, Acaia scales, Bravo Tools, Duomo, Kribli
Brew/altele: Baratza Forte BG, Comandante C40 MK3, Kinu M47, Kruve, C. Kompresso, V60, Kalita, Aeropress, French Press
 
Reply
În legătură cu pct. 1 nu te pot ajuta.

2. Este perfectă articulația sferică de 12 mm. Mai cumperi un set de rulmenți liniari LM6UU care intră PERFECT în gaura de 12 mm și faci un ascuțitor de moare ursu'. Va trebui să găurești articulația, preferabil cu o bormașină de banc. O să arate așa. Va sta pe ascuțitor așa.

Dacă nu vrei rulment, îți donez eu o articulație sferică de 6 mm, găurită deja.

3. Clema aparatului este perfectă d.p.d.v. al modului în care este proiectată. Fălcile se strâng cu șuruburile slăbite. Dacă faci asta, centrează perfect. Al meu are abatere de 0.1 grade. Nu îți arată asta nimeni pe YouTube cu excepția unui rus (BuyBest).

Ansamblul se poate convinge să aibă și joc vertical mai mic, la nevoie, prin inserarea unui manșon în acel cilindru.

4. Pietre diamantate: tsprof de la Eagora. Pietre din oxid de Al: Kosim de pe OLX.

5. Ca upgrade, poți muta mai în spate bara de reglare a unghiului cu ajutorul unei punți cu două găuri. Costă 3 lei toată treaba (găsești punțile la Dedeman) și impune lărgirea unor 4 găuri deja existente. Asta te ajută să folosești toată suprafața pietrei atunci când ascuți cuțite cu lățime mică a lamei.

Lastly, merge să-ți iei un "Ruixin hook" (cârligul din poza asta). E un fel de parcare pt. brațul cu piatra. E folositor și nu prea. Îl găsești pe Ali.

OBLIGATORIU este un înclinometru. Eu am așa, dar nu cumpărat de la acest vânzător.

Cam atât.
Lelit PL41LEM + Ascaso, Bialetti Venus 6, Bialetti Preziosa, Kinu M47 Classic
 
Reply
Am uitat să specific: la PRO RX-008 ambele bare au diametrul de 6 mm.
​​​​​​
La versiunile mai vechi au 6 sau 8 mm, în funcție de model.
Lelit PL41LEM + Ascaso, Bialetti Venus 6, Bialetti Preziosa, Kinu M47 Classic
 
Reply
Nimic nu e obligatoriu... cu un pic de trigonometrie.
Nu mai zic de gramada de baieti simpatici pe 'tub care incearca sa ne convinga sa totul e din incheietura, ca la scrima. Fara suspensoare...
 
Reply
Da, dar trigonometria înseamnă mult timp. Eu dau oricând 60 de lei pentru propriul confort.
Lelit PL41LEM + Ascaso, Bialetti Venus 6, Bialetti Preziosa, Kinu M47 Classic
 
Reply
Multumesc pentru raspunsuri!

   Totusi, nu cred ca inteleg care e avantajul cu rulment LM6UU. Pentru ca, cel putin din poze si din clipurile de pe ytube, mie mi se pare ca e o problema tocmai faptul ca aluneca prea usor articulatia pe acea tija fixa, ceea ce ingreuneaza putin sa nimeresti unghiul exact. Dar e posibil sa ma insel sau sa nu fi inteles corect... O alta varianta stiu ca ar mai fi inlocuirea cu totul a tijei, cu acea sina zimtata de microscop (vazuta modificarea tot la BuyBest, care m-a si convins sa achizionez chinezaria..). Dar deja se cam apropie pretul de cel al noii ascutitori de 90usd, care nu mai are problema asta si nu stiu daca mai merita...

   Clema cu care vine aparatul stiu ca este cat de cat ok, doar ca este prea lata. Eu ma refeream la una macar la fel de buna (ca strangere si pozitionare), dar mai ingusta, pentru a putea prinde (si ascuti) si cutite cu lama de 7-8cm.

   De inclinometru dedicat, sincer nu cred ca e nevoie. In primul rand pt ca au toate telefoanele. Iar in al doilea rand, tot metoda cu markerul mi se pare cea mai sigura, pentru ca degeaba stabilesti unghiul cu inclinometru, daca nu stii la ce unghi sunt ascutite cutitele din bucatarie (mai ales astea mai de duzina) si poate nu ai chef sa stai sa modifici unghiul la toate
La Marzocco GS3, Expobar Brewtus Flow Control, Mazzer Kony E, Mazer Major, Acaia scales, Bravo Tools, Duomo, Kribli
Brew/altele: Baratza Forte BG, Comandante C40 MK3, Kinu M47, Kruve, C. Kompresso, V60, Kalita, Aeropress, French Press
 
Reply
Cu plăcere!

Problema bilei din plastic este că are joc. Joacă atât bila în colivie cât și axul în bilă. Nu e nimic grav, dar introduce jocuri.

Nasolică-i faptul că trebuie să ungi bine bila, altfel se uzează repede și apare mai mult joc.

Articulația sferică de 6 mm (fără rulment) elimină jocurile și uzura, dar tot necesită ungere frecventă. Mai mult, acum se va uza în timp axul, însă e treabă de ani. Ca neplăcere reală apare unghiul îngust față de articulația originală. Poți ascuți lame de maxim 20 de cm cu această modificare.

Articulația de 12 + rulment nu uzează axul, nu are joc, nu necesită ungere frecventă și permite ascuțirea lamelor de până la 30 cm. Asta folosește și rusul (Buy...).

Despre clemă: eu ascut lejer cuțitul de curățat care are lama de 7 cm. Îl prind "în buze".

Am lucrat și eu cu telefonul la început. Este incomod să modifici unghiul în timp ce ții de telefon. Cu înclinometrul dedicat este mult mai simplu și mai precis/repetabil dar da, nu este musai necesar.

Tija de microscop e deja prea mult. Încă 2-3 modificări și ajungi la kadett, care este deja în altă ligă.

P. S. - Rulmentul se pune pe tija care ține piatra (și care se mișcă înainte-înapoi atunci când ascuți cuțitul), nu pe tija din care se reglează unghiul de ascuțire! Dacă vrei, îți trimit 2-3 poze mai detaliate în privat.
Lelit PL41LEM + Ascaso, Bialetti Venus 6, Bialetti Preziosa, Kinu M47 Classic
 
Reply
Am inteles acum, vorbim de lucruri diferite. Bila de plastic specificasem deja ca o voi schimba cu o articulatie cu rulment, inca din prima postare. De aceea credeam ca te referi la celalalt capat al articulatiei, motiv pt care intrebasem de diametrul tijei. 
Problema rezolvata, multumesc
La Marzocco GS3, Expobar Brewtus Flow Control, Mazzer Kony E, Mazer Major, Acaia scales, Bravo Tools, Duomo, Kribli
Brew/altele: Baratza Forte BG, Comandante C40 MK3, Kinu M47, Kruve, C. Kompresso, V60, Kalita, Aeropress, French Press
 
Reply
Kriss, cum zice corporatristul, i still don't think we are aligned.

În primul tău post faci referire la o articulație cu rulment, dar ne dai link-ul ăsta. Piesa din link nu are rulment. Este o articulație sferică, prin a cărei bilă găurită culisează tija brațului cu piatra. Frecarea se face metal pe metal, deci ai nevoie de gresare frecventă. Vor apărea uzuri la nivelul tijei iar tija va culisa cu ceva dificultate. Vorbesc din experiență personală.

Eu îți propuneam o articulație sferică mare, cu gaura bilei de 12 mm (nu de 6 mm, ca cea din link-ul tău), în care gaură să introduci un rulment liniar pt. imprimante 3D (LM6UU, care are exteriorul de 12 mm și interiorul de 6 mm). În acest fel tija brațului cu piatra va culisa prin rulment. Frecare mică, longevitate, 0 joc, confort maxim.

Piesa finită va arăta așa. Observă rulmentul din centrul bilei.
Lelit PL41LEM + Ascaso, Bialetti Venus 6, Bialetti Preziosa, Kinu M47 Classic
 
Reply
Din link-ul la LM6UU se vede mai clar ce vrei sa zici, desi, cineva care nu stie ce este rulment liniar nu va banui cum arata in interior, fata de un rulment normal, radial.

Doar din ultima imagine, cu piesa finita, nu se vede ca acolo e rulment liniar, daca n-ai fi precizat.
 
Reply
Scuze!

Asta face un rulment liniar. Față de unul radial, permite culisarea unei bare prin el. Așa arată în secțiune.

Cam astea sunt toate variantele mai răsărite de "slider" pt. Ruixin Pro. În poză nu apare articulația de 12 cu rulment prin ea.

Detaliu al articulației de 12 + rulment liniar. Frecarea se face prin rulment. Se observă că rulmentul nu blochează cursa articulației. Se obține deci un unghi generos de mișcare pe orizontală.

Detaliu al articulației de 6 mm. Nu există rulment. Frecarea se face fier pe fier. Nu se poate adăuga rulment or bucșă din bronz etc. Unghiul de mișcare pe orizontală este semnificativ mai mic față de articulația originală și cea cu rulment.

Detaliu al articulației originale, îmbunătățită prin înlocuirea bilei din plastic cu una din oțel rul. Bila este mai mare decât cea originală ca atare am putut calibra articulația prin folosirea de distanțiere între cele două jumătăți ale coliviei. Frecarea se face fier pe fier. Unghiul orizontal este imens.

Bonus: articulație sferică de 6 + rulment liniar, pe bară.
Lelit PL41LEM + Ascaso, Bialetti Venus 6, Bialetti Preziosa, Kinu M47 Classic
 
Reply
Foloseste cineva sistem de ascutire umed/uscat, de genul TIGER 2000S Scheppach SCH89490916?
Oare este destul de fina piatra aia de granulatie 220?

https://www.casaidea.ro/sistem-de-ascuti...DoEALw_wcB
 
Reply
Eu folosesc o piatra de 200/400, alta marca, si, fara sa fi testat altceva, sincer nu inteleg cand citesc recomandari de granulatii peste 1000... Confused
Ascut cutite sa tai alimente, nu sa ma barbieresc cu ele ! Si vreau sa o fac repede, in 10 miscari, nu 10 minute !

Da, am citit teoria ca te tai mai putin daca cutitul este ascutit perfect.
Prefer sa fiu atent, si uite ca nu imi amintesc cand m-am taiat ultima oara... Smile

Mai curand as fi tentat de piatra asta... gaselnitza cu santurile in ax pe care sa sprijini cutitul ca sa scoti unghiul dorit mi se pare geniala !
Bineinteles, solutia asta merge daca ai o bormasina in casa...
Din pacate nu se preteaza la cutite cu lama mai lata de 30 mm... Sad
 
Reply
Uite in sfarsit am gasit un dispozitiv care te ajuta sa mentii unghiul dorit pe piatra de ascutire.
Se numeste Lengthen Aluminum Fixed Angle Sharpening Frame Knife Sharpener Stone Tool Woodworking Tool For planer chisel carving knife

Link aici: https://www.aliexpress.com/item/10050035...7272EiMB7c
 
Reply
Asta e cand n-ai avut Lego in copilarie... duci lipsa de jucarii cand cresti mare...  Tongue
Care vor ajunge sa stranga praf evident... cate cutite, cat de des, poate sa ascuta cineva care nu e chef, ca sa se justifice locul ocupat de inca o scula in bucatarie...

Combinat cu scutire medicala la ora de lucru manual, pe motive de ... doua maini stangi... rezulta o combinatie exploziva... in buzunar Smile
Pentru orice operatie care presupune unul din cei patru M... musai trebuie un dispozitiv. Sad
 
Reply
Am pietrele dar nu mi-a iesit ascutirea din mana, insa sper sa reusesc cu ajutorul sablonului mai ales la cutitele cu lama mica si incovoiata pe care le folosesc la curatat.
Vedem, poate imi iese treaba si nu o sa se puna praful pe el; macar este mic si nu ocupa mult spatiu Smile
Va tin la curent, deocamdata abia este comandat.
 
Reply
A venit dispozitivul insa mi-am dat seama ca nu merge la cutite mici, asa ca il pun la vanzare la 400 lei cu transport inclus (el costa 450). 
Este nou-nout, nefolosit.
Daca il doreste cineva astept PM.
 
Reply
Cat de mic poate fi un cutit mic ...  Huh
Asta pare mic... in mainile alea... Confused


Attached Files Thumbnail(s)
   
 
Reply
Kazak pare a avea aceleasi preocupari ca un espressoman "normal" Big Grin
De ce sa ne limitam la rasnite, 'presoare si accesorii...

https://www.youtube.com/watch?v=7lKhTbQytz8
 
Reply
  


Forum Jump:


Browsing: 1 Guest(s)