• Bun venit pe forumul Espressoman
Hello There, Guest! Login Register


Moka Pot

#1
Cum este espresso-ul facut la espressoarele moka (pentru aragaz) din punct de vedere calitativ?
 
Reply
#2
Eu am baut acum o saptamana, avand la parinti un Bialetti Mini Express:





Desi nu beau alt tip de cafea decat espresso (chiar daca am incercat diverse modalitati), rezultatul obtinut cu acesta a fost cat de cat acceptabil, avand o consistenta a lichidului destul de densa.

La un moment dat am indesat mai multa cafea, crezand ca va curge mai cremos, insa apa a curs pe aparagaz, prin dreptul garniturii.

Opinia mea este ca nu poti compara cele doua rezultate finale, adica un espresso si o cafea la Bialetti. Sunt chestii diferite, cu gusturi si consistente diferite, unele cu crema altele cu putintica spuma. Deci as spune ca nu sunt intr-o concurenta, iar metoda Bialetti/Moka nu e una care sa poate fi numita "espresso".
Expobar Brewtus IV, Mahlkonig Vario K30, rasnita manuala Kinu M47, VST 18g, Tamper Concept Art dinamometric, Tidaka Tamper Cube 
 
Reply
#3
Ce obtii cu un Bialetti si ce obtii cu un espressor, reprezinta rezultate complet diferite pentru ca se folosesc tehnici de extractie complet diferite.

Oricum, folosind cafea proaspat prajita si o rasnita, ai parte in ceasca de senzatii incomparabile cu o cafea gata rasnita din supermarket. Dar asa cum espresso-ul are regulile lui stricte, la fel si Bialetti le are pe ale sale. Trebuie cautat pe forumurile de afara...

Iar ca si grad de rasnire, sunt convins ca o cafea care iti scoate in 25s un espresso delicios la un Pure sa zicem, va bloca un Bialetti! Eu am umplut sita agregatului din clipul de mai sus cu Jacobs in vid (la parinti), am presat putintel cu o lingura ca sa se taseze, si cu toate ca aveam o macinatura foarte groasa, Bialetti-ul s-a blocat! La espressor, aceeasi macinatura ar fi umplut ceasca in 10 secunde! Deci e foarte greu sa faci o paralela intre ce vei obtine cu un espressor semiautomat si ce obtii cu un Bialetti!
Expobar Brewtus IV, Mahlkonig Vario K30, rasnita manuala Kinu M47, VST 18g, Tamper Concept Art dinamometric, Tidaka Tamper Cube 
 
Reply
#4
Mi-am procurat un Bialetti Brikka (cea care face si spuma) de doua espresso, acum cateva luni.
Initial am avut probleme cu timpul: lasam pe foc mic, dura 5-6 minute si iesea amara si neplacut de acra. Era si o cafea oarecare de filtru pentru inceput, ca sa vad macar cum functioneaza si ce scoate.
Cu ajutorul lui Radu (PJ) am mai facut niste schimbari (in primul rand am marit focul la maxim posibil ca sa nu mai fie supraextrasa - aici e mai ciudat pentru ca depinde de sursa de caldura, calitatea gazului, temperatura ambientala si a apei), s-au simtit diferente notabile, desi totusi nu era ce voiam. Era in schimb decent pentru capuccino/flat white/latte macchiato.
Am incercat cu diverse macinaturi (cu Hario Skerton)... diverse tipuri de cafea in timp.

Ieri am macinat insa cu Porlex Mini Mill Smile. Granulatia am facut-o la ochi, am avut surpriza ca sa inceapa curgerea fara acel fasait si doar la final sa faca spuma. Era totusi un alt gust!
Azi dimineata am mai scazut cu un pas macinarea si s-a comportat mult mai aproape de normal - a inceput sa curga atunci cand a inceput sa fasaie. A iesit un espresso sensibil apropiat de unul adevarat. A fost o adevarata surpriza pentru mine! Ce e ciudat insa e ca taie complet necesitatea de cafea pentru cateva ore; chiar si acum, dupa 3 ore inca o simt vag undeva in cerul gurii. Estimarea mea ar fi ca au intrat catre 17-18g cafea Columbia de la PJ (foarte putin apasata cu degetele, mai mult pentru nivelare si eliminare goluri).

Parerea mea este ca macinatura constanta a facut toata minunea...Smile
PL043MMI, M38, Brikka, ibric, AeroPress... and V60/Hario Buono
 
Reply
#5
Salut Mihai,
am si eu o intrebare, de unde ai luat Porlex Mini Mill? din tara cumva?
Merci
 
Reply
#6
(05-10-2013, 14:32)caffetaste Wrote: Salut Mihai,
am si eu o intrebare, de unde ai luat Porlex Mini Mill? din tara cumva?
Merci

Incearca aici daca vrei, eu asa am luat.
Izzo Alex Duetto III|La Pavoni Pro|Brikka|Aero Press|Anfim Lusso|Kinu M47F|Aillio R1 Bullet|.
 
Reply
#7
Exact de acolo. S-ar putea sa iesi insa ceva mai ieftin pe amazon in DE (cca 30 EUR) daca o combini si cu alta comanda ca sa scazi transportul. Altfel e comparabil pretul si daca iei in calcul si garantia... nu merita sa iei de afara.
PL043MMI, M38, Brikka, ibric, AeroPress... and V60/Hario Buono
 
Reply
#8
Se gasesc la importatorul The Coffee Shop, dar prin acel formular indicat de baloozzy, mai scazi 20 lei in minus la una sau 10 la alta.
Expobar Brewtus IV, Mahlkonig Vario K30, rasnita manuala Kinu M47, VST 18g, Tamper Concept Art dinamometric, Tidaka Tamper Cube 
 
Reply
#9
Mi-am luat si eu un Bialetti moka Expres de 3 cesti - este modelul lor de referinta,clasic - si imi place tare cum prepara espresso. e adevarat ca folosesc o cafea rasnita rcomandata, rasnita la granulatie speciala. Italia e plina de acest tip de espressoare, f simplu de folosit pe aragaz. Am vazut ca acum gasesti si in romania Bialetti originale asa ca nu mai platesti costul de transport din afara.


Attached Files Thumbnail(s)
   
 
Reply
#10
Foarte buna si cafeau facuta Moka Big Grin daca o prepari cum trebuie.

De 1 mai am fost plecat din oras, fara acces la espressor asa ca am facut una moka, ceva boabe arabica de la kaufland, rasnita pe cutite Smile a iesit surprinzator de buna, nu a trebuit lapte, foarte putin zahar...o cafea blanda, aroma discreta, pe mine m-a incantat.Apropo de modalitate de pregatire, dimineata urmatoare a preparat un prieten cafeaua si l-am urmarit sa vad ce face, toate pe dos: a macinat fin, a tasat, focul la maxim, rezultatul: o cafea foarte amara, de nebaut fara lapte.

Sfarsitul acesta de saptamana vreau sa incerc cu o cafea proaspat prajita si cu rasnita din dotare...
Bezzera Strega 
Macap M7 900R
Sanremo Treviso LX
Mazzer SJ
 
Reply
#11
A macinat-o prea fin cred... Eu am ajuns de curand pe Porlex la 8-9 si deja am reusit sa dau de gust acrisor la o Kenia!
Pe la inceputuri o lasam si la foc mic si la fel, nu era de baut. Noroc cu indicatiile lui Radu (Papa Jacques).
PL043MMI, M38, Brikka, ibric, AeroPress... and V60/Hario Buono
 
Reply
#12
Inainte de a-mi lua viza pentru expressoland am avut o jucarie din aceasta de inox. Intre sistemele clasice (uzuale) face de departe cea mai buna cafea.
Din pacate prima tura de cafea facuta pe GC + aceeasi cafea macinata ce o foloseam inainte mi-a demonstrat ca cei 1100 de lei platiti pe GC nu sunt de loc degeaba. Pasul urmator a fost rasnita si de asemenea, (tot) o evolutie!
A urmat sita nepresurizata si nici o surpriza... tot evo!
Raul, consumator zilnic de cafea (si de vin rosu!)
Gaggia Classic, Home Vario Mahlkonig, tamper Concept-Art, Filtru Bezzera nepresurizat pt 2 cesti, 14g, 58mm
 
Reply
#13
Interesant acest test facut pe o cafetiera Moka: http://dailycoffeenews.com/2014/05/21/wh...or-months/
Expobar Brewtus IV | Kinu M68 | Aillio Bullet R1
 
Reply
#14
(21-05-2014, 23:44)ovisod Wrote: Interesant acest test facut pe o cafetiera Moka: http://dailycoffeenews.com/2014/05/21/wh...or-months/

Foarte interesant si util. Am aflat doua lucruri noi:
1. Ca exista moka pot cu valva -> brikka;
2. Ca nu e bine sa pornesti cu apa rece in moka pot (scenariu 3). Eu mi-am furat-o de multe ori asa.
Hottop | Baratza Forte | Bosco Sorrento | Hario v60, Syphon, Chemex, Clever, Bonavita Immersion Dripper, Walkure Karlsbad, Aeropress, Frenchpress, Ibric, pahar, ceasca, lingura, apa, cafea...
 
Reply
#15
Nu am stiut unde sa trec informatia asta...

Am vazut ieri la Lidl ca aveau Bialetti Fiammetta, 5x lei. Ca idee, e vorba de astea: http://www.lidl.de/de/bialetti-espressok...ta/p109894 (nu am gasit la noi pe net)
PL043MMI, M38, Brikka, ibric, AeroPress... and V60/Hario Buono
 
Reply
#16
Se gasesc si prin alte locuri, e drept no name, nu Bialetti. Am ceva oale de acest Brand si sunt undeva sub tefal.
Dezavantajul jucariei e ca e facuta din aluminiu, care-i net inferioara uneia din otel inoxidabil (mai greu de gasit). Am avut ambele tipuri, faci o cafea bunicica cu ele. Dar o cafeluta facuta cu o cafa gata macinata cu site presurizate e mult peste, asa ca indice de comparatie.
Raul, consumator zilnic de cafea (si de vin rosu!)
Gaggia Classic, Home Vario Mahlkonig, tamper Concept-Art, Filtru Bezzera nepresurizat pt 2 cesti, 14g, 58mm
 
Reply
#17
Problema la mokka pot sau stovetop espresso sau percolator sau gheizer cum se numeste in republica Moldova, e ca se arde cafeaua cat sta pe foc. Pana cand fierbe apa care ajunge oricum la o temperatura prea mare pentru cafea, caldura focului arde cafeaua. E o solutie de compromis la un espressor dar mai bine dai banii pe un V60 02.
San Remo Treviso LX, Mazzer Super Jolly, DIP DK-30, IMS 12-18gr,VST 9gr, VST 15gr,  sita dus IMS E61-200um, tamper dinamometric.
"Sa iti urmaresti termometrul nu doar cu parcel tracking number la curier ci si cu flightradar, asta inseamna sa fii espressoman!"

 
Reply
#18
Ia arunca un ochi pe testul asta: http://dailycoffeenews.com/2014/05/21/wh...or-months/
Big Grin
Mi se pare pana la urma o alternativa OK pentru cineva care bea relativ rar un espresso sau pentru cappuccino.
PL043MMI, M38, Brikka, ibric, AeroPress... and V60/Hario Buono
 
Reply
#19
Asa cum am mai scris am inca o jucarie de inox cu valva. Comentariul ramane.
Suplimentar pot sa-ti spun ca dupa un an de GC mi se pare greu de baut o astfel de cafea.  Tongue

Dar ce stiu eu, cumpara una si verifica singur!
Raul, consumator zilnic de cafea (si de vin rosu!)
Gaggia Classic, Home Vario Mahlkonig, tamper Concept-Art, Filtru Bezzera nepresurizat pt 2 cesti, 14g, 58mm
 
Reply
#20
L-am vazut acum ceva timp. Concluzia era ca trebuie sa pui apa fierbinte ca sa nu arzi cafeaua.
San Remo Treviso LX, Mazzer Super Jolly, DIP DK-30, IMS 12-18gr,VST 9gr, VST 15gr,  sita dus IMS E61-200um, tamper dinamometric.
"Sa iti urmaresti termometrul nu doar cu parcel tracking number la curier ci si cu flightradar, asta inseamna sa fii espressoman!"

 
Reply
#21
(28-12-2014, 21:09)stefandinescu Wrote: L-am vazut acum ceva timp. Concluzia era ca trebuie sa pui apa fierbinte ca sa nu arzi cafeaua.

Nu stiu din ce cauza ramasesem cu impresia ca era exact invers. Am recitit si am facut azi o proba si am ajuns la un rezultat superb, folosind apa fierbinte... Big Grin
PL043MMI, M38, Brikka, ibric, AeroPress... and V60/Hario Buono
 
Reply
#22
Tot ce e posibil. Asa se apropie de un expressor de presiune mica. Daca tot te indeamna pasiunea poti incerca sa dai cu-n spay de ceramica cosul de cafea pentru o incalzire si mai mica a cafelei.
Raul, consumator zilnic de cafea (si de vin rosu!)
Gaggia Classic, Home Vario Mahlkonig, tamper Concept-Art, Filtru Bezzera nepresurizat pt 2 cesti, 14g, 58mm
 
Reply
#23
Niiiice! Asta upgrade! Parca pari mai electrician daca instalezi un PID dar sa pulverizezi ceramica in moka pot deja suna bine! Ce altceva se poate face la moka pot?
San Remo Treviso LX, Mazzer Super Jolly, DIP DK-30, IMS 12-18gr,VST 9gr, VST 15gr,  sita dus IMS E61-200um, tamper dinamometric.
"Sa iti urmaresti termometrul nu doar cu parcel tracking number la curier ci si cu flightradar, asta inseamna sa fii espressoman!"

 
Reply
#24
Nu-s electrician ci (teoretic) inginer sudor. De aici ideea cu ceramica. In ultimul timp au aparut sprayuri care depun un strat protector de ceramica pe piesele de uzura la pistoletele de sudare. 
Raul, consumator zilnic de cafea (si de vin rosu!)
Gaggia Classic, Home Vario Mahlkonig, tamper Concept-Art, Filtru Bezzera nepresurizat pt 2 cesti, 14g, 58mm
 
Reply
#25
Si se usuca acea ceramica? Am vazut ceva spray-uri pt sudura de la Weicon dar erau pt protejarea impotriva brocurilor ce se lipesc in jurul sudurii. Un spray de ceramica-portelan care sa se "coaca" la temperatura asa cum face cimentul pentru seminee si sobe, ar fi ceva.
San Remo Treviso LX, Mazzer Super Jolly, DIP DK-30, IMS 12-18gr,VST 9gr, VST 15gr,  sita dus IMS E61-200um, tamper dinamometric.
"Sa iti urmaresti termometrul nu doar cu parcel tracking number la curier ci si cu flightradar, asta inseamna sa fii espressoman!"

 
Reply
#26
Data pe duza de gaz dupa un timp se usuca. Eu l-am incercat pentru cu totul alte scopuri...
Ce am remarcat e ca straatul depus e suficient de gros sa mai impiedice trecerea curentului electric. De aceea nu se poate folosi la roboti de sudare cu urmarire prin contact.
Dar daca nu uit voi studia problema saptamana viitoare.
Raul, consumator zilnic de cafea (si de vin rosu!)
Gaggia Classic, Home Vario Mahlkonig, tamper Concept-Art, Filtru Bezzera nepresurizat pt 2 cesti, 14g, 58mm
 
Reply
#27
Am repetat experienta si cu alte soiuri, se confirma. Cred ca am incercat si pe la inceputuri cu apa incalzita, dar rezultatul nu l-am "inteles" la acea vreme...
PL043MMI, M38, Brikka, ibric, AeroPress... and V60/Hario Buono
 
Reply
#28
Se poate intampla ca acest aparat moka sa explodeze pe aragaz si,daca da, in ce conditii?Eu am unul de mai multi ani,e un no name din aluminiu luat dintr-un supermarket, dar (inca) nu s-a intamplat asa ceva.Am auzit de astfel de intamplari nefericite si de aceea va scriu aici pentru raspunsuri avizate.Multumesc
 
Reply
#29
Ar tebui sa aiba o supapa de siguranta care sa lase aburii sa iasa in caz ca se face presiune prea mare in vas. Daca supapa respectiva se astupa cumva si vasul dezvolta in timp crapaturi, se poate intampla sa explodeze.
Nu sunt asa de scumpe, poti sa cumperi altul daca zici ca il ai de mult. Eu as lua totusi unul cat de cat decent care sa aiba supapa de siguranta ok, nu facuta de mantuiala.
La Scala Butterfly, OE Pharos, Gino Rossi RR45, AeroPress, V60, prajitor tip corretto
 
Reply
#30
Toate,inclusiv cele no name, au supapa de care zici,dar pentru linistea mea am sa-mi cumpar un "Bialetti".Multam de raspuns.
 
Reply
  


Forum Jump:


Browsing: 1 Guest(s)