*imi cer scuze pentru marimea postarii, dar...
Am mutat topicul aici mai ales datorita locului de unde a fost initiata discutia, ce are legatura cu meritocratia. E problema fiecaruia cum vede interventia Che in acest forum, pana acum (mai ales ultimile zile) am primit mai multe mesaje PM si tefoane de la useri "cu greutate" mirati de cum intri cineva cu picioarele pline de noroi in casa si deviaza discutiile spre can can decat despre imoralitatea unei fabrici. Iar in acest caz nu ai dreptate din punctul meu devedere. Poate din afara tarii se vad altfel lucrurile, poate Italia ofera alta imagine despre fenomenul cafelei, avand tot felul de alternative, dar pentru mine existenta fabricii Che si dorinta de a se implica public in dezvoltarea unor prototipuri cu noi mi se pare onoare si provocare, in niciun caz "bagabonteala" si in niciun caz o forma de abuz de incredere. Iar pentru asta vor vorbi rezultatele in ceasca ale posesorilor si proiectele concrete ce se vor mai dezvolta.
"Autostima" respectiva prea dezvoltata duce la pierzanie si la tulburarea mintii. Adica sa stau mereu cu paronoia ca cineva vrea sa fure "stima" si know how-ul espressomanilor si sa plece cu el in Panama. Am preferat sa fiu realist: pentru prima oara in istoria comunitatii, o fabrica (romaneasca pe deasupra) ce are potential tehnic major vrea sa dezvolte 5-6 tipuri de rasnite manuale si electrice impreuna cu noi. Bineinteles ca nu le ofera cadou la final, ci un anume discount pe masura posibilitatilor intr-o productie de serie mica si a calculelor proprii. Ce ziceam despre un betatesting adevarat, restrans si intensiv, cu avantaje mai mari reciproce fabrica - testeri, poate fi sugerat sa fie pus in aplicare in viitor. Iti propun sa iei o rasnita italiana in mana si sa te duci la o fabrica de pe acolo sa le propui cateva imbunatatiri sau crearea impreuna cu tine / noi a uneia noi cu diverse cerinte de rasnire sau functionalitate. O sa primesti un... elegant refuz politicos, in cel mai fericit caz. Inainte de a-ti da cu parerea din cerurile mediteraneene, testeaza, compara rezultatele cu ce ai acum, fa un set de propuneri de imbunatatire pentru viitoare modele, scrie un review, altfel nu faci decat sa intinzi o polemica obositoare pt multi (dupa nr de apasari al butonului Report).
Nationalist nu sunt, am votat (cu gandul sau cu fapta) - Ratiu, Isarescu, Constantinescu [...] Nicusor Dan. Dar provenind din Focsani (ca si Papajacques) cunosc foarte bine atitudinea unor baietasi veniti cu miile in august de la munca din Italia cu aere de superioritate si limbaje de curcubeu, care dupa un an doi cer la dealerul Vodafone o "scheda telefonica". (am zis unor nu tuturor). Poate nu e cazul, dar asta ai lasat sa se intrevada cu iesirile in decor sau cu referirile la originea rasnitei ca fiind argument pentru calitate.
Referitor la forum si existenta sa, munca de
freelancer in domeniul evenimentelor mi-a oferit mult timp liber si destule resurse financiare cat sa nu pornesc aceasta miscare decat din pasiune si sa-i dedic uneori timp mai mult decat familiei. Nici in prezent nu am un plan concret de viitor (poate ar trebui un brainstorming) desi telefonic si online am primit propuneri de mai multe tipuri. Ideea de banner nu ma incanta, mai ales ca toata lumea are adblock. Iar existenta unor entitati economice in forum se poate observa si pe home barista, cu link spre magazinul respectiv la fiecare postare, plus bannere. Tocmai de aici mi-a venit ideea ca trebuiesc acoperite niste cheltuieli minime de functionare si evolutie, dintr-un soi de abonament (voluntar, fara titlu de obligatie si doar de la cine a trecut de faza dezvoltarii) mai mult simbolic, raportat la potentialul fiecaruia. Conditia insa a fost ca permanent aceasta comunitate sa fie favorizata in fata magazinelor sau distribuitorilor si sa primeasca cele mai mici preturi din piata, de la aparatura sau cafea, caci e clar ca faptul ca existam creeza premise de crestere pentru orice produs din domeniu. De aici multe mici conflicte interne cu magazinele caci ele nu au fost de acord niciodata cu asta. Era mai bine sa fim folositi de aceste entitia comerciale si sa ni se vanda produse supraevaluate doar pentru ca suntem o nisa cu multi oameni ce au statut financiar bun? Era mai bine sa stim ca trebuie sa ne milogim la o reducere la fiecare achizitie de espressor sau rasnita si asta dintr-un pret de lista mult mai mare? Era mai bine sa cumparam cafeaua proaspat prajita cu pana la 30% mai mult decat in prezent? Asa s-a creat o aura de respect pentru espressomani, caci au aici porti deschise peste tot (ultimul caz, Cortina). In paralel, s-au creat pe suportul forumului oportunitati adiacente, de la vanzari de SH, la reparatii, accesorii, ori prajitorii care au crescut si vor mai creste, pornind de la pasiunea unui user de forum etc. Free bineinteles. Astfel, in partea cealalta a calculatorului, userul normal a putut sa beneficieze de economii consistente, poate de sute de euro de-a lungul anilor si mai mult de atat existenta noastra a ridicat inevitabil standardul de calitate al prajitorilor, standarul de accesibilitate la marci internationale lipsa pana la un moment dat in Romania.
Cu acele fonduri despre care vorbeam initial plus altele proprii, m-am gandit in primul rand sa iau aparatura video performanta (camera video 4k, obiective, lumini, lavaliere, accesorii, cursuri) si sa pornesc un proiect video EspressomanTV care sa insemne aducerea pe youtube/vimeo a tuturor oamenilor ce au ceva de spus in cafea din Romania. "Din pacate" am dat peste oameni prea buni in video care mi-au dat planurile peste cap apropo de nivelul meu de cunostinte acolo si am tot amanat primul interviu (promis lui Papajacques candva). Intre timp, colegii de la Exquisite Bar Solutions (agentie de barmani) au livrat niste
materiale foarte bune, apropo de gandurile mele, dar legate de mixologie. Ceva imi spune ca luna asta sunt pregatit sa pun sculele in portbagaj (poate si un drum spre fabrica de la Reghin
[Image: tongue.gif] ). Daca nu mi iese editarea, o platesc, asta e, important e sa fie materialul tras bine.
Meritocratia, ce da titlul acestui topic, este si ea cat se poate de reala, fiind entitati economice, inclusiv Che, care sunt prezente cu vocea lor tehnica aici, din credinta mea ca trebuie sa creasca, iar in aceasta categorie vor mai fi inclusi si altii, inclusivi oamenii de pe forum care isi vor transforma pasiunea pentru prajit in afacere (probabil Stefan Dinescu cand va definitiva oficial proiectul de prajitorie, nickso sau eugenm daca vor duce la capat ideile asemanatoare si altii.
Cu siguranta ca este loc si de alte viziuni, poate nu a fost a mea cea mai buna. Important este ca de la eveniment la eveniment, de la an la an, se vede ca s-a cristalizat o comunitate solida, ne imprietenim fizic mai mult, iar pasul urmator ar fi sa avem locuri mai multe si dedicate pentru intalniri mai dese si sa reusim sa iesim din sfera presiunilor si micronilor , indreptandu-se spre gusturi, cafele si papile trecute prin foc si sabie.