• Bun venit pe forumul Espressoman
Hello There, Guest! Login Register


Meritocratie

#1
Cred ca a venit timpul sa intelegem ca ceea ce da valoare si putere acestui forum sunt acei oameni care isi dedica o parte din timpul lor ca sa publice articole, sa explice, sa discute cu ceilalti problemele intampinate, sa gaseasca solutii si sa ajute in mod activ alti forumisti.

Consider ca ar fi un lucru foarte bun ca in cadrul forumului sa fie sustinuti si sprijiniti de acum inainte numai aceia care isi aduc in mod activ contributia la dezvoltarea forumului, mai ales atunci cand aceste persoane se folosesc de aceasta unealta ca sa isi promoveze produsele.

Cu alte cuvinte, daca X nu isi aduce nici un fel de contributie la dezvoltarea forumului, atunci de ce forumul sa contribuie la dezvoltarea afacerii lui X? Sa nu se inteleaga aici ca vorbesc in mod special despre prajitorii de cafea ci despre oricine ar vrea sa utilizeze aceasta unealta (forumul) in scop lucrativ.

In felul acesta facem o selectie a persoanelor cu adevarat interesate si pasionate de cafea, evitand astfel pe viitor neplaceri de genul comenzilor neonorate ca sa ma rezum la un singur exemplu recent, care insa ma afecteaza si pe mine destul de puternic chiar daca intr-un mod indirect.

Am speranta ca mesajul meu va fi corect inteles.
Prajesc cafea de specialitate din 2011, acum pe un Probatone 5 Typ 2 SSG2 (Baujahr 2014). 
 
Reply
#2
Discutabil.
Poate sa nu publice absolut nici un articol tehnic, dar daca ofera un discount membrilor forumului nu vad nici un motiv de "declasare".
Pana la urma nu cred ca cineva ce a impartasit ceva din experienta proprie NU a asteptat ceva in schimb. Forumurile sunt o comunitate de oameni pasionati de un anumit domeniu. E drept, cam peste tot apar diverse persoane din afara domeniului respectiv care doresc sa profite de o reclama gratuita.
Raul, consumator zilnic de cafea (si de vin rosu!)
Gaggia Classic, Home Vario Mahlkonig, tamper Concept-Art, Filtru Bezzera nepresurizat pt 2 cesti, 14g, 58mm
 
Reply
#3
Stiu ce vrea sa spuna PJ, mai ales ca el a scris foarte multe lucruri tehnice pe forum, dar e greu.

Luam exemplul lui Marian Alexe (caffea.ro), care nu ar avea nicio tragere de inima sa scrie articole si continut pe forum, fiind manager al unei firme cu 5mil de euro CA. Dar pe langa discount-urile mari pe care ni le-a oferit mereu, a acceptat sa intre in aparenta nebunie pe care i-o propuneam acum 4 ani, adica sa dea peste nas magazinelor care aduceau numai capsule si automate si sa se indrepte catre espressoare si rasnite de calitate, cu popularitate pe forumurile internationale. A crezut in ideea mea si de ceva timp avem si noi in tara Vario, Expobar, Ascaso, Elektra, La Pavoni etc., la preturi similare sau chiar mai mici ca afara uneori. Aceeasi situatie si pentru Gaggia/Lelit. Fara investitorii acestia, nu am fi avut prea curand aparate de calitate in Romania. Faptul ca au ramas apropiati de forum si ne-au oferit permanent acces la preturi sub cele din magazine, este o dovada de fidelitate fata de comunitate si nu ii pot conditiona de contributii active, decat daca acest efort al lor poate ramane incadrat in acest gen de contributii. Si nu e lucru putin, caci (poate iti mai amintesti situatia de pe Softpedia, Radu) atunci cand partenerii tai de business afla (sau pot afla) ca ai niste scoruri preferentiale pentru o comunitate pe care oricum putin o inteleg ca si concept, nu e un lucru prea comod de explicat.

La fel si in cazul prajitorilor.

Repet, inteleg foarte bine ce a vrut sa spuna PJ, cu bataie spre ultimile evenimente de pe forum, si se poate considera pe viitor o alegere mai pe spranceana a partenerilor acestei comunitati. Dar partea de "activitate" si contributie informationala este un dar al celor bine pregatiti teoretic pe un anume domeniu...
Expobar Brewtus IV, Mahlkonig Vario K30, rasnita manuala Kinu M47, VST 18g, Tamper Concept Art dinamometric, Tidaka Tamper Cube 
 
Reply
#4
(12-05-2016, 00:56)Lyvyoo Wrote: Daca nici atunci cand in tara asta, unde s-a distrus mai tot ce a insemnat industrie, vine un producator national dotat cu expertiza si tehnologie germana, si isi da silinta sa faca ceva in scopul folosirii de catre comunitatile de pasionati (ca doar nu o sa-si ia tanti Geta rasnita manuala de precizie), iar noi il primim cu genul acesta de discursuri si atitudini uneori de bascalie, la adresa fabricii ma refer, atunci ne meritam soarta de tara unde vorba lui Radu Manea candva, nu mai ai unde sa produci o carcasa serioasa de tabla.  Nu stiu cum sa zic dar mi-e jena mie ca administrator de forum de unele cuvinte aruncate si ma gandesc la cum a fost primit Gilberto cu a sa rasnita prototip Bravo pe Kafe Netz sau in tara lui. (400$ varianta mini, 750$ cea mare) sau tipul cu barba (imi scapa numele acum) de la OE pe Home barista.

Intr-o zi cand rasnitele vor costa cu cel putin 50-100% mai mult, probabil vor fi si oameni angajati pentru marketing, imagini profi pentru clienti, site-uri etc. Deocamdata, asa cum i-am perceput eu, vorbim de o fabrica mare, cu 50 de angajati, cu niste contracte batute in cuie pentru care se scoala cu noaptea in cap sa munceasca, cu ingineri profesionisti si niste fondatori extrem de pasionati, care au incercat un proiect propriu, cu dedicatie, in limita timpului pe care l-au avut liber. Atat timp cat ne vom pricepe si noi sa "profitam" de prezenta lor prin dezbateri tehnice si critici constructive (ex. dialogul renatoa-radudani), vom avea cu totii de castigat. Daca scopul este sa-i facem KO, atunci probabil vom privi din fotoliu ce se intampla pe alte forumuri straine. E foarte usor sa distrugi ceva si mult mai greu sa construiesti de la zero.
 
Nici impartirea asta intre coruri ca la Prohod nu avantajeaza pe nimeni, caci e un fel de ofensa adusa posesorilor, fara ca macar sa fi fost testata de unii. Rasnita a fost si pe alocuri este in teste, deci cand vii in Romania Tito in august, decat sa analizezi poze mai bine o pui la treaba. Exista si reversul medaliei, stiu, in care unii useri au laudat-o doar pentru ca exista ca si idee, fara sa analizeze tehnic rasnita, dar un val de entuziasm (acel hype) e normal sa existe intr-o tara unde nici nu ne gandeam ca vom avea parte prea curand de asemenea proiecte indraznete pe linie de "aparatura"de cafea.
Uite de ce adversitatea mea si acuzatia de  " viclenie " . Hai sa ne inchipuim ca la un festival de traditii si obiceiuri populare ,deci o comunitate de artizani si pasionati ,..vine o multinationala gen "coca-colea" si zice: pt ca-mi sunteti simpatici ...am decis sa fac o cola cu gust de branza doar pt voi. Asa luati si gustati cate un pahar si dupa aia ,fuguta sa cumparati cate un bax...ca de ,doar DE ASTA V-AM FACUT FAVORUL ASTA MARE [Image: confused.gif] .  Asa vad interventia lui Che in forumul asta.Eu am o mare admiratie pt tine si pentru ceea ce ai creat :forumul asta,  de pe care am invatat o gramada de lucruri. Tu realizezi ca forumul  asta (munca ta ) a devenit punctul de referinta pt oricine se apropie de lumea espresso -lui in Romania ?? Si o sa devina din ce in ce mai important pt ca lumea o sa inceapa incet,incet sa deschida ochii si sa inteleaga ce este bun. Te auzeam acum cateva postari in urma ca esti onorat ca acest producator te-a contactat. Glumesti? Dar sa fie AIA onorati ca le-ai oferi sansa sa-si faca cunoscut produsul . De ce nu mai multa autostima ? Eu sunt foarte recunoscator forumului si comunitatii  asteia pt ajutorul primit . Mi-ar fi placut sa am abilitati si competente tehnice sa dau inapoi o contributie palpabila. Din pacate nu am [Image: blush.gif] . Dar pot sa dau o parere onesta si deschisa. Eu inteleg ca ai costurile tale si trebuie sa le scoti cumva, dar facand lobby pt un produs sau altul nu faci decat sa divizezi ,sa fragmentezi comunitatea asta . Deci mergi pe zicala romaneasca ( ca tot iti pulseaza o vena nationalista [Image: smile.gif] ) : Eu l-am facut...eu il omor !! . Stiu colegi competenti care intra foarte rar pt ( dupa zisele lor) " sunt interese la mijloc" si nu mai merita sa-si piarda timpul aici. E MARE PACAT!  Profesionistii si comerciantii FRAGMENTEAZA SI divid comunitatea asta . De ce nu-i pui sa-si platesca bannere publicitare pt activitatile lor si sa nu mai interfereze cu activitatile forumului ? ( iertata-mi fie indrazneata propunere [Image: blush.gif] ). Asa ai avea veniturile de care ,normal, ai nevoie si ai avea timp sa tii comunitatea unita. Pai cand intru in sectiune aia de prajit ...sunt uluit cata inventivitate ,pricepere ,PASIUNE pot sa aiba niste colegi. Sunt cu adevarat un Tezaur. Incearca sa-l conservi.  Daca imi permiti un sfat: nu mai incerca sa folosesti arma "nationalismului " . Deja au folosit-o altii in alte domenii ( iliescu,vadim ,becali...). Lumea mi se pare prea inteligenta aici sa se mai lase impresionata  [Image: sad.gif]  . Cat despre firmiturile / favorurile/ sconturile pe care mi le fac "dezinteresati  "   diversii comercianti...pe mine sincer ma lasa rece. PRETIND,pt banii mei ,TRANSPARENTA si demonstratia anticipata a calitatii produselor pe care incearca SA MI LE VANDA ,indiferent sa sunt romanesti sau sau straine . Eu cam atat am avut de spus si promit sa nu mai deranjez [Image: smile.gif] .
 
Reply
#5
(12-05-2016, 22:58)Tito Wrote: Eu inteleg ca ai costurile tale si trebuie sa le scoti cumva, dar facand lobby pt un produs sau altul nu faci decat sa divizezi ,sa fragmentezi comunitatea asta . 

Dacă tot se dau sfaturi de viață, mă voi strecura și eu în conversație. Relația producător - cumpărător, nu este nici ca pe vremurile din-fericire-apuse, când ziceai mersi dacă găseai ceva la cooperativă. În același timp, nu este nici în cealaltă extremă, în care încerci să te plasezi (EU sunt clientul, banii MEI, el trebuie să îmi vândă MIE, el trebuie să îmi demonstreze MIE, să zică mersi că EU îi cumpăr produsul). Dacă ar face asta pentru fiecare client, n-ar mai exista producători de nici un fel.

Relația producător - cumpărător este o colaborare. Eu mă bucur de ceva, producătorul primește, în schimb, ceva de la mine. În cazul de față bani și, dacă totul e cum trebuie, niște word-of-mouth pozitiv. Producătorul nu este sclavul meu, să pocnesc din degete și să stea culcat. 

Totul este atât de simplu. Dacă nu îți inspiră încredere sau dacă ți se pare prea scumpă pe lângă ce oferă / față de concurență, atunci nu cumpăra produsul. Dacă ești majoritate, atunci producătorul se va adapta ca să supraviețuiască. Dacă producătorul nu are nevoie să facă asta, atunci s-ar putea să fii o excepție. 

Este clar că producătorul a beneficiat de feedbackul primit de la această comunitate. Este un avantaj pe care l-a primit fără costuri. Dar în același timp și comunitatea s-a bucurat să participe la conceperea unui produs pe care unii dintre membri îl vor folosi. Pentru că sunt pasionați de acest domeniu. Altfel nu ar fi făcut-o. 

Atâta timp cât cei care s-au implicat nu sunt ofensați în nici un fel de ce se întâmplă, ce te face să crezi că este pe undeva o problemă? Dacă ar fi fost viclenie, ei ar fi semnalat-o, pentru că ei s-au implicat. Sunt colegi de forum care au investit destul de mult timp în testare, după cum poți citi pe paginile din perioada prototipurilor care au circulat. Și au făcut-o din plăcere. Și cred că ar face-o din nou. 

Legat de ce am lăsat în quote... urât.
La Pavoni Europiccola | Kinu M47 | Dienes Mokka | Foarte multă răbdare
 
Reply
#6
Va propun sa ne abtinem si sa nu mai continuam disputa asta pe tema integritatii, increderii si transparentei. Riscam sa facem mai mult rau decat bine.
Sa lasam timpul sa limpezeasca apele.
Gaggia Classic RI8161, meCoffee PID, IMS Gaggia GA 200 IM, IMS B68 12/18 g, Kinu M47, Zassenhaus 105, custom tamper 
 
Reply
#7
(12-05-2016, 23:18)rdumitrescu Wrote:
(12-05-2016, 22:58)Tito Wrote: Eu inteleg ca ai costurile tale si trebuie sa le scoti cumva, dar facand lobby pt un produs sau altul nu faci decat sa divizezi ,sa fragmentezi comunitatea asta . 

Legat de ce am lăsat în quote... urât.

Aici o clarificare din partea lui @Lyvyoo ar ajuta, sa spuna clar cum sunt acoperite costurile de rulare ale forumului. In felul asta se vor lamuri si ce-i care stau departe deoarece banuiesc interese comerciale.
La Scala Butterfly, OE Pharos, Gino Rossi RR45, AeroPress, V60, prajitor tip corretto
 
Reply
#8
Cei care vor, s-au lamurit. Cei care nu vor, nu se vor lamuri oricat le-ai explica.
Eu imi imaginez ca unele venituri vin direct din comenzile plasate prin intermediul espressoman.ro, altele pot sa vina indirect. Nu ma intereseaza detaliile, atata timp cat simt ca site-ul espressoman.ro ma ajuta. Tot asa nu ma intereseaza ce venituri are colegul X sau Y.
Nu am simtit nici un lobby, dar Lyvyoo are preferintele lui personale si are dreptul sa le exprime, ca oricine de aici.
Chiar apreciez modul cum conduce site-ul, incerc sa ma pun in situatia lui cateodata si imi dau seama ca nu este usor sa impaci atata lume.
Daca va gresi major, comunitatea il va penaliza. Facem alt site. Sau migram pe forumuri straine. Deocamdata nu este cazul.
Gaggia Classic RI8161, meCoffee PID, IMS Gaggia GA 200 IM, IMS B68 12/18 g, Kinu M47, Zassenhaus 105, custom tamper 
 
Reply
#9
Vreau sa clarific ca nu sunt un flamer si nu am nici un interes ascuns. As fi putut foarte   bine sa intru pe acest forum ,sa-mi iau informatia de care aveam nevoie si sa ies fara sa zic multumesc ,cum fac  multi , fara sa-mi mai pierd timpul comentand si irosindu-l si pe al vostru cu prostiile mele. Unicul peu scop e de a atrage atentia  ca , parere pur personala, se ignora  faptul ca unii colegi de forum , destul de competenti isi limiteaza intrarile pe forum acuzand interese comerciale. Eu cred ca acei colegi pot fi de ajutor ,cu experienta lor , forumului si e un pacat sa fie ..." pierduti ". Nu ma intereseaza sa-i fac conturile in buzunar lui Liviu ...din contra consider ca face foarte bine sa culeaga fructele muncii lui. Cred ,totusi ca ar fi in intersul lui si al comunitatii sa gasesca un echilibru intre pastrare unita a comunitatii si interesele comerciale. Consider ca o comunitate unita si productiva ( de idei ) ar fi mult mai apetibila pt comercianti decat una fragmentata si divizata.   La fel consider ca intrare comerciantilor / profesionistilor pe forum ca utenti normali  creeaza aceste tensiuni. As vrea sa propun o serie de idei si poate din 10 proaste ...sa se aleaga jumatate de idee buna .
 
Reply
#10
*imi cer scuze pentru marimea postarii, dar...


Am mutat topicul aici mai ales datorita locului de unde a fost initiata discutia, ce are legatura cu meritocratia. E problema fiecaruia cum vede interventia Che in acest forum, pana acum (mai ales ultimile zile) am primit mai multe mesaje PM si tefoane de la useri "cu greutate" mirati de cum intri cineva cu picioarele pline de noroi in casa si deviaza discutiile spre can can decat despre imoralitatea unei fabrici.  Iar in acest caz nu ai dreptate din punctul meu devedere. Poate din afara tarii se vad altfel lucrurile, poate Italia ofera alta imagine despre fenomenul cafelei, avand tot felul de alternative, dar pentru mine existenta fabricii Che si dorinta de a se implica public in dezvoltarea unor prototipuri cu noi mi se pare onoare si provocare, in niciun caz "bagabonteala" si in niciun caz o forma de abuz de incredere. Iar pentru asta vor vorbi rezultatele in ceasca ale posesorilor si proiectele concrete ce se vor mai dezvolta.  

"Autostima" respectiva prea dezvoltata duce la pierzanie si la tulburarea mintii. Adica sa stau mereu cu paronoia ca cineva vrea sa fure "stima" si know how-ul espressomanilor si sa plece cu el in Panama. Am preferat sa fiu realist: pentru prima oara in istoria comunitatii, o fabrica (romaneasca pe deasupra) ce are potential tehnic major vrea sa dezvolte 5-6 tipuri de rasnite manuale si electrice impreuna cu noi. Bineinteles ca nu le ofera cadou la final, ci un anume discount pe masura posibilitatilor intr-o productie de serie mica si a calculelor proprii. Ce ziceam despre un betatesting adevarat, restrans si intensiv, cu avantaje mai mari reciproce fabrica - testeri, poate fi sugerat sa fie pus in aplicare in viitor. Iti propun sa iei o rasnita italiana in mana si sa te duci la o fabrica de pe acolo sa le propui cateva imbunatatiri sau crearea impreuna cu tine / noi a uneia noi cu diverse cerinte de rasnire sau functionalitate. O sa primesti un... elegant refuz politicos, in cel mai fericit caz. Inainte de a-ti da cu parerea din cerurile mediteraneene, testeaza, compara rezultatele cu ce ai acum, fa un set de propuneri de imbunatatire pentru viitoare modele, scrie un review, altfel nu faci decat sa intinzi o polemica obositoare pt multi (dupa nr de apasari al butonului Report).

Nationalist nu sunt, am votat (cu gandul sau cu fapta) - Ratiu, Isarescu, Constantinescu [...] Nicusor Dan. Dar provenind din Focsani (ca si Papajacques) cunosc foarte bine atitudinea unor baietasi veniti cu miile in august de la munca din Italia cu aere de superioritate si limbaje de curcubeu, care dupa un an doi cer la dealerul Vodafone o "scheda telefonica". (am zis unor nu tuturor). Poate nu e cazul, dar asta ai lasat sa se intrevada cu iesirile in decor sau cu referirile la originea rasnitei ca fiind argument pentru calitate. 

Referitor la forum si existenta sa, munca de freelancer in domeniul evenimentelor mi-a oferit mult timp liber si destule resurse financiare cat sa nu pornesc aceasta miscare decat din pasiune si sa-i dedic uneori timp mai mult decat familiei. Nici in prezent nu am un plan concret de viitor (poate ar trebui un brainstorming) desi telefonic si online am primit propuneri de mai multe tipuri. Ideea de banner nu ma incanta, mai ales ca toata lumea are adblock. Iar existenta unor entitati economice in forum se poate observa si pe home barista, cu link spre magazinul respectiv la fiecare postare, plus bannere. Tocmai de aici mi-a venit ideea ca trebuiesc acoperite niste cheltuieli minime de functionare si evolutie, dintr-un soi de abonament (voluntar, fara titlu de obligatie si doar de la cine a trecut de faza dezvoltarii)  mai mult simbolic, raportat la potentialul fiecaruia. Conditia insa a fost ca permanent aceasta comunitate sa fie favorizata in fata magazinelor sau distribuitorilor si sa primeasca cele mai mici preturi din piata, de la aparatura sau cafea, caci e clar ca faptul ca existam creeza premise de crestere pentru orice produs din domeniu. De aici multe mici conflicte interne cu magazinele caci ele nu au fost de acord niciodata cu asta. Era mai bine sa fim folositi de aceste entitia comerciale si sa ni se vanda produse supraevaluate doar pentru ca suntem o nisa cu multi oameni ce au statut financiar bun? Era mai bine sa stim ca trebuie sa ne milogim la o reducere la fiecare achizitie de espressor sau rasnita si asta dintr-un pret de  lista mult mai mare? Era mai bine sa cumparam cafeaua proaspat prajita cu pana la 30% mai mult decat in prezent? Asa s-a creat o aura de respect pentru espressomani, caci au aici porti deschise peste tot (ultimul caz, Cortina).  In paralel, s-au creat pe suportul forumului oportunitati adiacente, de la vanzari de SH, la reparatii, accesorii, ori prajitorii care au crescut si vor mai creste, pornind de la pasiunea unui user de forum etc. Free bineinteles. Astfel, in partea cealalta a calculatorului, userul normal a putut sa beneficieze de economii consistente, poate de sute de euro de-a lungul anilor si mai mult de atat existenta noastra a ridicat inevitabil standardul de calitate al prajitorilor, standarul de accesibilitate la marci internationale lipsa pana la un moment dat in Romania. 

Cu acele fonduri despre care vorbeam initial plus altele proprii, m-am gandit in primul rand sa iau aparatura video performanta (camera video 4k, obiective, lumini, lavaliere, accesorii, cursuri) si sa pornesc un proiect video EspressomanTV care sa insemne aducerea pe youtube/vimeo a tuturor oamenilor ce au ceva de spus in cafea din Romania. "Din pacate" am dat peste oameni prea buni in video care mi-au dat planurile peste cap apropo de nivelul meu de cunostinte acolo si am tot amanat primul interviu (promis lui Papajacques candva). Intre timp, colegii de la Exquisite Bar Solutions (agentie de barmani) au livrat niste materiale foarte bune, apropo de gandurile mele, dar legate de mixologie. Ceva imi spune ca luna asta sunt pregatit sa pun sculele in portbagaj (poate si un drum spre fabrica de la Reghin [Image: tongue.gif]  ).  Daca nu mi iese editarea, o platesc, asta e, important e sa fie materialul tras bine.

Meritocratia, ce da titlul acestui topic, este si ea cat se poate de reala, fiind entitati economice, inclusiv Che, care sunt prezente cu vocea lor tehnica aici, din credinta mea ca trebuie sa creasca, iar in aceasta categorie vor mai fi inclusi si altii, inclusivi oamenii de pe forum care isi vor transforma pasiunea pentru prajit in afacere (probabil Stefan Dinescu cand va definitiva oficial proiectul de prajitorie, nickso sau eugenm daca vor duce la capat ideile asemanatoare si altii.

Cu siguranta ca este loc si de alte viziuni, poate nu a fost a mea cea mai buna. Important este ca de la eveniment la eveniment, de la an la an, se vede ca s-a cristalizat o comunitate solida, ne imprietenim fizic mai mult, iar pasul urmator ar fi sa avem locuri mai multe si dedicate pentru intalniri mai dese si sa reusim sa iesim din sfera presiunilor si micronilor , indreptandu-se spre gusturi, cafele si papile trecute prin foc si sabie.
Expobar Brewtus IV, Mahlkonig Vario K30, rasnita manuala Kinu M47, VST 18g, Tamper Concept Art dinamometric, Tidaka Tamper Cube 
 
Reply
#11
Votez donatii - mie mi se pare absolut ok ideea. Dar nu de la comercianti din motive obiective [Image: smile.gif]
Daca nu merge asa, se poate lua un procent din cumparaturile facute prin forum, prin iduri de forum, etc. Cumva trebuie sustinuta toata treaba. Ideea de baza cred ca e cresterea masei, care creeaza putere in interesul masei [Image: smile.gif]
Lelit PL41TEM, Honne (stripped down)/Ceado E5P/Kinu M47, HUKY 500
 
Reply
#12
(13-05-2016, 14:03)Lyvyoo Wrote: . Dar provenind din Focsani (ca si Papajacques) cunosc foarte bine atitudinea unor baietasi veniti cu miile in august de la munca din Italia cu aere de superioritate si limbaje de curcubeu, care dupa un an doi cer la dealerul Vodafone o "scheda telefonica". (am zis unor nu tuturor). Poate nu e cazul, dar asta ai lasat sa se intrevada cu iesirile in decor sau cu referirile la originea rasnitei ca fiind argument pentru calitate. 
Ok ...m-ai lamurit. Sincer nu ma asteptam si raman dezamagit de nivelul la care ai coborat discutia [Image: blush.gif]. Pot sa apas si eu butonul report ?  [Image: smile.gif] . Refuz sa raspund la provocarea ta si ma amuza foarte tare ca ,dupa ce folosesc expresii ca : brainstorming,freelancer, know how , ma scandalizez cand aud de "scheda telefonica" ...mai ales intru-n forum in care se vorbeste de..espresso ( man) si capuccino. Bauturi traditionale romanesti,nu-i asa ? [Image: smile.gif] . Interesante proiectele tale de viitor . Toate axate pe promovarea unor proiecte si activitati COMERCIALE  ( rasnite si prajitorii).  Nimic legat de comunitatea asta de PASIONATI. Si cei mai multi ii gasesti in sectiunea de prajit acasa , in special cei in sectiune DIY ...care sunt pur si simplu FANTASTICI cu inventivitatea lor. Dar nu ai incurajat niciodata sectiunea aia de prajit acasa....ca de e contraproductiv ( pt prajitori [Image: dodgy.gif] ). In naivitatea mea credeam ca administrezi o comunitate de "colegi " cu o pasiune comuna...dar imi lasi ideea ca ne vezi doar ca pe o pepiniera de potentiali clienti [Image: confused.gif] . Iar cine nu canta in corul laudatorilor ( in cazul asta CHE ) adica eu  ... il izolezi imediat ,parcandu-l intr-o sectiune moarta...sa nu deranjeze. Ehi ,uite ca eu nu o sa cumpar NICIODATA un produs Che ...acest ZORRO al rasnitelor, cu o politica de vanzari comparabila a " glory hole ".  Eu am incheiat discutia asta si uite asa scutesc si "sensibilii " forumului sa dea report. In plus...ca sa te simti si mai bine...poti sa ma si banezi. Inchei cu traditionalul salut de la Vaslui : " AUGURI E FIGLI MASCHI !! "
 
Reply
#13
Nu am avut intentia sa te jignesc, si nici nu am report-uri la userul meu, in aceasta privinta, pana acum. Am amintit doar de aerul de superioritate si de limbajul nepotrivit, afisate de curand pe forum, comune si aici in tara in luna august. Daca asta am simtit ca asemanare, asa am scris.

Postarea a continut un raspuns pentru cele cerute nu pentru ce planuri de viitor avem, care oricum nu se pot face una doua din pix la prima scriere. Chiar si asa, am evidentiat faptul ca trebuie sa mai lasam tehnica si sa ne vedem mai des , sa testam cafele, sa facem degustari (si da, pana una alta, nu o putem face decat in prajitorii si cafenele), plus doua vorbe despre intentiile interviurilor cu oamenii din cafea (cu siguranta si useri) pentru care ma pregatesc temeinic. Dar cand ai ochi doar pentru cele aducatoare de can can si esti hotarat sa lovesti, o faci, ca asta ti-e placerea de a discuta. 

In sectiunea de prajire ce puteam face daca nu prajesc?! Sa vb ca sa ma aflu in treaba?! Macar am putut sa-l conving pe dl Janos sa ramana cu preturile de engross la verde, chiar daca nu suntem 2000 cum a inteles el ci de 100 de ori mai putini (da, e tot despre comercial, dar conteaza mult pentru aria aceea sa aiba cafea la pret mic).

Peste un an / doi, cel putin 10 persoane dintre cei care prajesc acasa vor fi prajitori comerciali (de succes) sau vor avea o cafenea. Hai sa-i izolam preventiv de pe acum...

Incretirea fruntilor nu face bine la ten

P.S. Daca tot vorbim de proiecte, unul dintre ele, despre care discutasem si cu Mariano acum ceva timp, este o intalnire nationala. Prin iunie, cand isi stie toata lumea concediul, initiem public dicutia despre ceva masiv la mare sau in centrul tarii (poate ne gaseste radudani o hala industriala libera in Brasov [Image: smile.gif] ).
Expobar Brewtus IV, Mahlkonig Vario K30, rasnita manuala Kinu M47, VST 18g, Tamper Concept Art dinamometric, Tidaka Tamper Cube 
 
Reply
#14
Plictiseala crunta zilele astea de va infierbantati asa.
Raul, consumator zilnic de cafea (si de vin rosu!)
Gaggia Classic, Home Vario Mahlkonig, tamper Concept-Art, Filtru Bezzera nepresurizat pt 2 cesti, 14g, 58mm
 
Reply
#15
Asa-i ! . Dar, in sfarsit , mi-a ajuns "mazărea " si ma apuc de ....copt
 
Reply
#16
Opinia colegului rdumitrescu mi se pare foarte echilibrata. 

@ Liviu: Eu stau in Bucuresti de aproape 23 ani, mai exact din 1993, toamna cand am intrat la ASE. In Foscani am locuit pana la 18 ani. N-am de gand sa ma intorc acolo. Pe vremea mea, baietasii mergeau in Jermania. N-avea nici unul telefon mobil.  [Image: 100.gif]

Frate Tito! Oamenii aia tehnici pe care ii cunosti tu si care nu intra pe forum ca sunt "interese", daca sunt bazati asa cum zici, vin aici si din 2-3 postari au facut praf toate "interesele". Cu alte cuvinte, cand esti bazat de-adevaratelea, n-ai nici o jena s-o pui pe masa pentru ca te tine. Si asta este bine pentru ca experienta unui coleg bazat ii ajuta pe toti espressomanii sa faca alegeri mult mai bune. Asta e singurul mod in care comunitatea espressoman poate evolua. Unde era Espressoman acum 1 an, acum 2 ani, acum 4 ani? Unde suntem acum? Unde vrem sa ajungem? 
Te asigur ca Liviu uraste cenzura mai mult ca orice. Asa ca toate opiniile isi vor avea locul lor aici. Chiar alea care nu-i plac.
Prajesc cafea de specialitate din 2011, acum pe un Probatone 5 Typ 2 SSG2 (Baujahr 2014). 
 
Reply
#17
Este esențial într-un astfel de forum sa nu se creeze o bariera intre prajitorii comerciali si cei home, mai ales ca mâine, poimâine parte dintre cei din urmă vor trece în breasla celor dintâi. E foarte posibil ca Tito sa fi plecat din tara când încă nu era nimic în acest domeniu si a ajuns în Italia unde prajitoriile nu sunt organizate ca la noi sau ca în Germania, UK, Grecia etc. adică la vedere, cu sediu public, cu oameni care să te cheme la degustari, cu discuții pe marginea produselor etc. ci se afla într-o zona a normalului cotidian, neinteresant pentru public, obișnuit cu ce înseamnă espresso-ul clasic italian. De fapt, acest e valul 1 al cafelei, cu toate aspectele sale. Aici, după o îndobitocire în masă cu valul 2 (lanțurile gen Starbucks), am trecut brusc la valul 3 si am putut vedea si noi ce înseamnă cafea adevărată, prăjită în tot felul de stiluri. Împreună cu extinderea cafenelelor de specialitate, prajitoriile trebuie sa facă munca de pionierat aici, iar cunoașterea de către publicul larg a noțiunilor de bază despre cafea, este în primul rând sarcina lor prin degustări, trainning-uri, sesiuni publice, adresabilitate corporate etc. De văzut cât au schimbat lumea cafelei din România Origo, Steam, Olivo, Hedone (pe horeca în provincie), Coftale, Florescu, Guido (si vin din urma alte nume serioase) plus impactul asupra userilor casnici de pe forum produs de prajitoriile ultracunoscute pe aici gen Sarkis, Papajacques, Ecuator si asa mai departe.

Din acest punct a plecat si pasiunea pentru prăjit acasă, fie ca unii colegi au aprofundat domeniul din placere ori din nemulțumire fata de preturi sau stiluri de prăjire. Dar a avut de unde sa se producă o scânteie! Ca sa se mărească baza home roasterilor trebuie sa se mărească bazinul de pasionați si corelativ masa de oameni la nivel național care ia contact cu ceea ce înseamnă valul 3 al cafelei, gustând în cafenele si prajitorii, nu neapărat citind povesti online.

Vad așadar o legătură, o punte intre cele două categorii, si în niciun caz nu trebuie pusi la partide de box "greii" home roasting-ului cu greii prăjitoriilor. Ba din contra, sper în întâlniri comune, cu sfaturi si schimburi de experiență.
Expobar Brewtus IV, Mahlkonig Vario K30, rasnita manuala Kinu M47, VST 18g, Tamper Concept Art dinamometric, Tidaka Tamper Cube 
 
Reply
#18
(14-05-2016, 09:56)Papa Jacques Wrote: Frate Tito! Oamenii aia tehnici pe care ii cunosti tu si care nu intra pe forum ca sunt "interese", daca sunt bazati asa cum zici, vin aici si din 2-3 postari au facut praf toate "interesele". Cu alte cuvinte, cand esti bazat de-adevaratelea, n-ai nici o jena s-o pui pe masa pentru ca te tine. Si asta este bine pentru ca experienta unui coleg bazat ii ajuta pe toti espressomanii sa faca alegeri mult mai bune. Asta e singurul mod in care comunitatea espressoman poate evolua. Unde era Espressoman acum 1 an, acum 2 ani, acum 4 ani? Unde suntem acum? Unde vrem sa ajungem? 
Te asigur ca Liviu uraste cenzura mai mult ca orice. Asa ca toate opiniile isi vor avea locul lor aici. Chiar alea care nu-i plac.
 In privinta viitoarei " politici " a forumului se pare ca ..alea iacta est ( cum spunem noi la Vaslui [Image: smile.gif] ) deci orice comentariu ulterior e de prisos .
@Papa Jacques  Voiam sa-ti fac complimetele mele . Nu stiu si nici nu ma intereseaza daca ai dreptate sau nu ( in discutia legata de Gheisha ) pt ca nu cumpar de la voi ...dar admir mult faptul ca ai "sange in pompitza " (  deja au lesinat 5 sensibili de pe forum la expresia asta iar 2 in cadere au reusit sa apese report [Image: smile.gif] ) sa te " iei  in coarne " cu toti daca consideri ca ai dreptate . Cand ajung in Bucuresti ...sunt curios  sa-ti gust cafeaua sa ma conving daca esti intradevar asa..."bazat " [Image: biggrin.gif] [Image: 26.png]
 
Reply
  


Forum Jump:


Browsing: 1 Guest(s)