Hello There, Guest! Login Register


Merita investitia intr-un prajitor pentru acasa?

#1
Buna treaba.
Dar sursele de cafea exista? Am intrat acum o sapt pe un link am pus o intrebare si raspunsul a fost : transportul 40E cam pentru orice cantitate, fie ca sunt 250gr fie 2 saci.
Ma intreb daca merita investitia. Cam in cat timp avand in vedere si un pret / kg cafea verde ai putea zice ca a meritat.
Cat despre prajitorii locali sunt sigur ca oferta se poate adapta daca exista cerere. Insa vinderea bobului de cafea verde la acelasi pret cu cel prajit nu mi se pare fair.
Expobar Office Leva + rasnita DIP DKS-65 + Vst 18gr + pitcher Motta + Hario Skerton Pro + Frenchpress Espro P5
 
Reply
#2
Dupa cum vezi exista cafea verde, inclusiv in Ro. Economic nu m-a interesat foarte mult e vorba in primul rand de o experienta noua.

Putem face un calcul ad-hoc (acum il fac pentru prima data):
  • Daca am zice ca un pret mediu pentru 1kg de cafea verde relativ buna este ~10eur (sper sa nu gresesc).
  • Tinand cont ca la prajire se pierd sa zicem ~15% ar ramane un pret de 11.5 eur/kg prajita.
  • La acesti 11.5eur se mai adauga transportul dar se poate lua cantitate mai mare/sau achizitie in grup. Cafeaua verde daca o pastrezi in conditii normale se pastreaza foarte bine mult timp.
  • Cumparand de exemplu o cafea prajita la un pret mediu din Bucuresti ma costa 100ron + 13ron transportul = 113 ron/4.40 (cursul schimb) = 25 eur (calculul e total grosier, la comanda ne cumplam mai multi, mai sunt discount-uri etc. dar de multe ori iau cafea cu 120-160ron/kg)
Aparatul a costat 360eur+40eur transport, poti calcula cam la cate kg de cafea consumata se amortizeaza. Destul de multe, dar nu de neatins Smile
La asta mai trebuie adaugat si timpul alocat experimentelor si al invatarii. Si de ce nu ... al rateurilor Smile

Din punctul meu de vedere, in tot lantul asta, al cumpararii direct al cafelei proaspat prajite, cel mai complicat lucru este sa estimezi tot timpul ce consum vei avea si cand sa dai noua comanda in asa fel incat sa o termini pe cea actuala dar in acelasi timp si sa-i ofer celei noi o perioada optima de degazare. Cu un prajitor de acest gen cu care prajesc 250-300g lucrurile se simplifica si scapi de toata logistica de mai sus (curieri, telefoane, confirmari etc). Sigur, daca locuiesti in Bucuresti lucrurile sunt mai simple.

Dar ar trebui sa revenim "on topic" altfel iar face Liviu "noapte alba" ca sa mute topicurile. Smile
HX Bezzera BZ10 | Vario | Kinu M47 |VST | Reneka | Gene Coffee CBR-101 | Hario V60 dripper
 
Reply
#3
Quote:" Ma intreb daca merita investitia " !!!

Si eu ma intreb cati s-au gandit sa-si amortizeze investitia ?
Daca ne gandim investitia inseamna espresor , rasnita , tamper , latiera , Knock box , cantar , termometru si cate si mai cate accesorii ...

Cuptorul se incadreaza si el in acest sir lung , la care mai adaugam timpul dedicat lecturii , studiului , in vederea obtinerii unui espresso pefect .

Altfel luam , cu totii orice scula ieftina , cafea de pe raft si da-i bataie !

Dar nu-i asa , deoarece aici discutam si de aparitia unui microb care ne-a imbolnavit , iar boala este grea de tot .
Este insa una din putinele boli care produc placere , satisfactie si pentru care tratamentul este foarte simplu : 1-2 shoturi / zi , facute acasa din 7-18 g de cafea , proaspat prajita si proaspat macinata , in doza de 30-60 ml trase la 8,5- 9,5 bari , la o temperatura de 90-95 grade , in 25-30 sec .

Se recomanda si combinatia realizata din aceste shot - uri cu crema de lapte !
Efect garantat !

Tratament placut si eficient !
 BUGSTER; Honne S; EK43S; Buckeye BC2; Kinu M47; Cafflano
 (Ex: LM-GS3/AV; PL41TEM; Expobar-DB; VBM-2B; Hottop-2k+; Flair; MK-Vario; MK-K30; Macap M4D; Kinu M68)
 
 
 
Reply
#4
Exista un motiv pentru care am pus intrebarea.
Daca pentru a obtine o cafea buna poti merge cu pasiunea chiar departe, la un moment (care poate fi chiar legat de vremurile astea) poti ajunge sa-ti pui si intrebari de ordin financiar. Cat merita versus cat si ce obtin. De altfel, sunt convins ca fiecare si-a pus intrebarea in momentul in care a facut investitia pe espressor, tamper, etc. Merita sa arunc atatia bani vs cat plus adaug.
Daca de un espressor, grinder, tamper, pitcher nu te poti lipsi in acest lung sir, un prajitor e chiar un moft sau o investitie dar de lunga durata.
Intrebarile pe care eu mi le pun ar fi: cu toata pasiunea si daruirea as ajunge sa scot o cafea mai buna decat cineva care face asta de zeci de ani, daca sub aspectul costurilor ies mai bine, etc.
Pentru ca si pe mine ma tenta acum jumatate de an insa posibilitatea ca din cauza crizei sa sara preturile sau costul transportului sau chiar sa nu gasesc furnizori, etc, etc... m-au facut sa ma linistesc.
Dar acum ca vad ca tot mai multi au curaj sa faca pasul nu e exclus...
Expobar Office Leva + rasnita DIP DKS-65 + Vst 18gr + pitcher Motta + Hario Skerton Pro + Frenchpress Espro P5
 
Reply
#5
Quote:" Merita sa arunc atatia bani vs cat plus adaug."
Daca in acesti termeni se judeca aspectul pus in discutie este clar , nu merita !
Nu merita investitia nici in espresor , nici in rasnita ..... in nimic !
Nu ar merita investit in hobby-uri , in placeri . Din acestea nu se obtin satisfactii cuantificabile material . Produc alt gen de recompensa ; bucurie , placere , satisfactie .

Personal nu am alte placeri de gen . Nu beau , nu fumez , nu....insa , se zice ca , suma viciilor ramane constanta . Sotiei ii place foarte mult cafeaua si consuma orice , oriunde si de cate ori se ivea ocazia .
De cand prepar acasa aceasta bautura nu mai consuma aproape niciunde vreo cafea .
Imi place sa-i ofer aceasta bucurie si este fericita ca ma preocupa acest lucru .
Despre asta este vorba , placere , bucurie , satisfactie .
Eu ma gandesc sa ofer aceste lucruri pe termen lung si atunci investitia in astfel de echipamente merita .
Nu doresc , cel putin acum , sa devin un prajitor fruntaș . Nu inseamna ca voi renunta sa iau cafea de la prajitorii nostri . Imi doresc , insa , sa pot bea cafea preparata din niste soiuri pe care nu le gasim in oferta lor . Imi doresc sa nu mai raman fara cafea proaspata deoarece consumul s-a modificat .
imi doresc echipamente pe care sa le pot folosi multi ani !
Merita mai mult aceasta investitie , dpmdv , decat una in tigari , in consumul regulat de alcool ,
In mersul , cu regularitate prin cluburi etc , etc .

Concluzie in cazul meu da , merita !
 BUGSTER; Honne S; EK43S; Buckeye BC2; Kinu M47; Cafflano
 (Ex: LM-GS3/AV; PL41TEM; Expobar-DB; VBM-2B; Hottop-2k+; Flair; MK-Vario; MK-K30; Macap M4D; Kinu M68)
 
 
 
Reply
#6
Merita sa te insori /mariti din punct de vedere financiar ?
Bucuriile si tristetile familiale pot fi cuantificate in bani ?
Asa este si cu acest hobby , ca despre asta este vorba nu trebuie sa gandim totul in profitabil sau nu , este vorba de a ne face o placere . Cand savurezi acea ceasca de cafea nu te gandesti la cat a costat .
Mirosul degajat de cafeaua proaspat prajita este cel ce ma facut cea ce sunt acum , asa ca inteleg foarte bine pe cei ce isi cumpara prajitoare , este o boala de care nu mai scapi
Prajitor Probat, Rasnite Mahlkonig si Bunn
 
Reply
#7
Calculele de acest gen au sens daca vorbim de o afacere, sa vezi daca e profitabila.
Cand discutam de pasiuni, toate calculele si ratiunea in general dispar.
PL41TEM, Eureka Mignon Specialita, M47 Phoenix, ibric, AeroPress, Kompresso... and V60/Hario Buono
 
Reply
#8
Pai odata cu discutata lege a falimentului personal, cred ca RaduCarutasu, la investiiile facute din semnatura, ar trebui sa fie primul pe lista Smile)
#Lelit Bianca V3 Black #EK43S + SSP & Titus carrier #Honne Slim #Kinu Titan
 
 
Reply
#9
Smile 
Fiecare a pus punctul pe I. Smile
Si eu subscriu ca investitia se merita, acest merita insemnand in primul rand financiar, pt ca pasiunile nu se masoara in bani.Tinand cont ca in Ro cafeaua ajunge si la 30euro per kil, si verde poti gasi cu 8-10 euro,,,la un moment dat exista si o amortizare.Chestia este ca trebuie experienta, nu este chiar o simpla operatie ca taiatul unui lemn sau montatul unei prize sau pus parchet.Cred ca am vreo 50-60 prajeli si nu sunt 100% multumit.Sunt convins ca prajitorii profesionisti zambesc pe sub mustati cand aud de aventurile noastre...
Hopa, acum m-am prins la ce se referea Liviu, legat de colegul Radu....ehe, K30, din ce am citit e cea mai tare rasnita pt acasa.Ai scris undeva pe forum ceva impresii Radu, ca sunt curios daca ai simtit o diferenta substantiala ca aroma intre cele doua rasnite.Eu trebuie sa imi iau site, desi eram sceptic ca ar conta asa mult o proba facuta odata m-a convins.Astept sa povestim de cum prajesti cu Hottopul, e o bijuterie f faina.Scuze dar abia acum am vazut ca ai scris pe celalalt topic, scriu acolo doua randuri, cred ca nu mai primesc mail cand sescrie pe topicul unde activez si eu.
 
Reply
#10
Pai eu as zice ca nu este o investitie. O numesti investitie daca scopul este aducerea de profit. Deci, pare a fii doar, o alta jucarie care ne ocupa timpul si ne da satisfactie = hobby Smile
Prea des, auzim cuvantul investitie, referitor la tot ce ne inconjoara: masina de tocat carne sau automobil sau orice alta tampenie electro-mecanica sau de natura artificiala care ne mananca simturile Smile

Oarecum ontopic, calculati cate cesti de cafea ati aruncat sau nu ati fost multumiti de gust! Inmultiti numarul cestilor cu capacitatea prajitorului si se poate creea o imagine a ce inseamna sa ai pierderi la prajire. Nu inseamna ca toata cantitatea calculata va fi de nebaut. Ma refer la ideal/perfect/gust care trezeste simturi/comportament in timp/etc... intelegeti voi... Wink

In acelasi fel se poate calcula numarul sarjelor de prajire care vor iesi identice Smile In acest caz, situatia se schimba cand detii o scula de capacitate mare...acolo masina ajuta foarte mult si repetabilitatea e mai facila. Dar, presupun ca vorbim aici de masini de prajit in cantitati mici.

Din punctul meu de vedere numarul prajitorilor amatori din tara trebuie sa creasca. Asta pentru ca imi doresc sa cumpar cafea verde de calitate de la noi din tara nu din europa. Evident, pretul si calitatea vor decide ce cumpar si de unde.
 
Reply
#11
Hadriano ! Eu prajesc din ' 97 si tot nemultumit sunt !
Prajitor Probat, Rasnite Mahlkonig si Bunn
 
Reply
#12
(04-06-2013, 23:33)hadriano Wrote: ...Sunt convins ca prajitorii profesionisti zambesc pe sub mustati cand aud de aventurile noastre...
Dupa raspunsul de mai sus al lui Mihai... cu siguranta rad in hohote. Big Grin
PL41TEM, Eureka Mignon Specialita, M47 Phoenix, ibric, AeroPress, Kompresso... and V60/Hario Buono
 
Reply
#13
Cafeaua este un produs foarte complex , aromele din bob sunt diferite in functie de prajire , recolta , mod de procesare si enumerarea poate continua . Fiecare isi pune amprenta si in ceasca descoperim altceva , de aceea pot spune ca sunt nemultumit . Aceasi cafea poate avea gusturi diferite , de fapt cautarea cafelei perfecte este " Sfantul Graal "
Prajitor Probat, Rasnite Mahlkonig si Bunn
 
Reply
#14
Si ca totul sa fie si mai complex, aceeasi cafea prajita are gusturi diferite in functie de modul/gradul de macinare si preparare.
Un soi de ecuatie cu 15 necunoscute. Big Grin
PL41TEM, Eureka Mignon Specialita, M47 Phoenix, ibric, AeroPress, Kompresso... and V60/Hario Buono
 
Reply
#15
(05-06-2013, 11:29)honciucmihai Wrote: Hadriano ! Eu prajesc din ' 97 si tot nemultumit sunt !

Si cam care ar fi cauza? Smile
Limitele aparatului?Experienta personala?
Apropo de aparate, am frunzarit n pagini.Am gasit multe articole interesante despre prajit, mi-a placut f mult teoria unui nene ce are acest site http://blackbearcoffee.com/.Plus l-am gasit pe un google group , aici,unde da ceva explicatii suplimentare.
Asa, revenind, omul spune ca cel mai imp lucru e controlul, dus pina la extrem.Deci , ma gandesc ca poate nemultumirea lui Mihai ar putea fi datorata si limitelor aparatului personal.Tot legat de asta, am gasit cam ce sisteme ar putea computeriza arderea pe gaz, chestii super faine..aici.De, traim in 2013.
Apropo de cele 15 necunoscute, sunt perfect de acord, dar la un moment dat poti decide cam pe ce directie mergi, adica care e preferinta ta de gust si aroma, si inveti sa obti ce vrei.Eu de ex, observ ca prefer o cafea , espresso, nu f cremoasa , nu f tare, o idee mai lejera, cat mai aromata, si tot o idee acida.Cum ar veni, opusa stilului clasic italian,careimplica o cafea cremoasa si groasa, deloc acida, f fina in gura, iar arome....de care or fi, de preferinta cacao(la propriu nu la figurat).Am baut la celebra Tazza d'oro si nu m-a impresionat deloc.Cafeteca din Brasov face la fel Smile.In schimb la Terzi, unde nu am mai emrs de multe lucni, am baut recent o guatemala huehue si aveam dupa o ora gustul exceptional remanent.Tre s ama intalnesc cu prajitorul lui, m-am hotarit.Am inteles ca prajeste de 40 de ani, apoi expun pe un thread ce am aflat Smile
 
Reply
#16
Oarecum eu am o pozitie ingrata deoarece fac comert si trebuie sa iau in considerare o plaja cat mai vasta de gusturi , nu se compara cu ce faceti voi .
Prajitor Probat, Rasnite Mahlkonig si Bunn
 
Reply
#17
As incepe cu pasiunea. Corect pasiunea necesita sacrificii care o alimenteaza si o intretin. Familia, casatoria, etc nu intra in logica asta si chiar si asa pot fi daca (cineva vrea) masurabile financiar. Multi se casatoresc din interes tocmai pentru asta, sau comparand ceea ce poti realiza singur vs ceea ce poti realiza in doi ( pe ideea unde's doi puterea creste:-) ). Dar revenind, daca ar trebui sa dam frau liber pasiunii si partea financiara chiar sa nu fie un aspect al problemei atunci unii nu ar mai discuta de Bricka Mokka, Bosch, etc si toti am avea Bezzera and Expobar, etc. In vorbe totul e simplu dar in decizia de cumparare intervin multe aspecte: posibilitatea, necesitatea, avantajul castigat, etc pe langa poveste frumoasa construita in capul nostru care ne zice ca avem nevoie maxima de acel device altfel lumea nu mai functioneaza.
Si da Radu cand ai cumparat ai facut un studiu, ai citit review-uri si cumparatura ai facut-o in cunostiinta de cauza pentru ca rezultatul din ceasca sa fie mult mai bun decat cel anterior.
Curios si amuzant e ca si eu am pornit cu acest hobby/pasiune din acelasi punct: sotia.
Anyway, am inteles destul de clar pe langa pasiune, "investitia" intr-un prajitor iti da libertatea de a gusta si alte cafele decat cele gasite la prajitorii locali.
Expobar Office Leva + rasnita DIP DKS-65 + Vst 18gr + pitcher Motta + Hario Skerton Pro + Frenchpress Espro P5
 
Reply
  


Forum Jump:


Browsing: 1 Guest(s)