21-12-2016, 09:19
Am reusit dupa un zbor de 20 de ore sa ajungem in Australia in Melbourne. Orasul este incredibil, plin de viata, urbanism in stil australian cu sosele largi si parcuri uriase, totul vibreaza de dimineata pana noaptea. Dar nu despre asta vroiam sa vorbesc ci despre lumea cafelei, care pare sa isi aiba capitala aici in Melbourne. La fiecare colt de strada, fiecare centru comercial, mai nou si in magazine (poti cumpara o pereche de pantofi si un capuccino), exista cafenea cu cafea de specialitate. Ceea ce este impresionant nu este neaparat numarul (si la Londra oferta este variata) ci calitatea. Toate cafelele au trasabilitate clara, poti intreba baristaul detalii si vei primi din plin plus un cartons cu si mai multe informatii. Gustul este net superior a ceea ce am baut in Europa, 80% din cafenele au La Marzocco si MK43, resul avand V. Arduino si Mythos. Design-ul este cel deja clasic pentru o cafenea de acest tip, placi mici de faianta sau caramida vopsita in alb, minimalist, cu tot felul de lucruri agatate de tavan. Pretul se invarte in jurul a 5 dolari australieni (aproximativ 3,8 Euro). Cultul hipsterilor nu prea mai este la moda, am vazut foarte putini barbosi. Pana acum am vizitat dupa cum urmeaza:
1. Brother Baba Budan: am baut o Etiopia prajita de Seven Seeds acum 2 zile. Foarte buna, echilibrata, dar cumva gustul usor atenuat, cred ca nu din cauza cafelei ci din cauza setarilor rasnitei.
2. Standing room: o mica cafenea de mall, frumos amenajata, unde am baut o Rwanda prajita de Five Senses. Nu am baut in viata mea o cafea asa dulce. Un bourbon spalat si cultivat la 1700m.
3. Market Lane Coffee: foarte frumoasa cafeneaua, minimalista, La Marzocco si MK 43. Au propria prajitorie si am baut ceva absolut sublim aproape ireal gustul. O Guatemala din Santa Isabel, un amestec de Caturra si Catuai (raman la parerea mea contrara celui lui Levo ca acest sortiment este foarte foarte bun). Gustul s-a lasat dezvaluit in starturi, prima oara in bolta palatina simtindu-se un gust de napolitana cu toffee (nu stiu altfel cum sa o descriu), dupa care fiind prezent un gust de portocala (acel gust de portocala cu acel strat alb de sub coaja usor amarui) si spre final o nota muta de pruna necoapta. Ceva incredibil!!!
1. Brother Baba Budan: am baut o Etiopia prajita de Seven Seeds acum 2 zile. Foarte buna, echilibrata, dar cumva gustul usor atenuat, cred ca nu din cauza cafelei ci din cauza setarilor rasnitei.
2. Standing room: o mica cafenea de mall, frumos amenajata, unde am baut o Rwanda prajita de Five Senses. Nu am baut in viata mea o cafea asa dulce. Un bourbon spalat si cultivat la 1700m.
3. Market Lane Coffee: foarte frumoasa cafeneaua, minimalista, La Marzocco si MK 43. Au propria prajitorie si am baut ceva absolut sublim aproape ireal gustul. O Guatemala din Santa Isabel, un amestec de Caturra si Catuai (raman la parerea mea contrara celui lui Levo ca acest sortiment este foarte foarte bun). Gustul s-a lasat dezvaluit in starturi, prima oara in bolta palatina simtindu-se un gust de napolitana cu toffee (nu stiu altfel cum sa o descriu), dupa care fiind prezent un gust de portocala (acel gust de portocala cu acel strat alb de sub coaja usor amarui) si spre final o nota muta de pruna necoapta. Ceva incredibil!!!