• Cafeaua, jumatate din motivul pentru care ma trezesc dimineata!
Hello There, Guest! Login Register


Melbourne coffee

#1
Am reusit dupa un zbor de 20 de ore sa ajungem in Australia in Melbourne. Orasul este incredibil, plin de viata, urbanism in stil australian cu sosele largi si parcuri uriase, totul vibreaza de dimineata pana noaptea. Dar nu despre asta vroiam sa vorbesc ci despre lumea cafelei, care pare sa isi aiba capitala aici in Melbourne. La fiecare colt de strada, fiecare centru comercial, mai nou si in magazine (poti cumpara o pereche de pantofi si un capuccino), exista cafenea cu cafea de specialitate. Ceea ce este impresionant nu este neaparat numarul (si la Londra oferta este variata) ci calitatea. Toate cafelele au trasabilitate clara, poti intreba baristaul detalii si vei primi din plin plus un cartons cu si mai multe informatii. Gustul este net superior a ceea ce am baut in Europa, 80% din cafenele au La Marzocco si MK43, resul avand V. Arduino si Mythos. Design-ul este cel deja clasic pentru o cafenea de acest tip, placi mici de faianta sau caramida vopsita in alb, minimalist, cu tot felul de lucruri agatate de tavan. Pretul se invarte in jurul a 5 dolari australieni (aproximativ 3,8 Euro). Cultul hipsterilor nu prea mai este la moda, am vazut foarte putini barbosi. Pana acum am vizitat dupa cum urmeaza:
1. Brother Baba Budan: am baut o Etiopia prajita de Seven Seeds acum 2 zile. Foarte buna, echilibrata, dar cumva gustul usor atenuat, cred ca nu din cauza cafelei ci din cauza setarilor rasnitei.
2. Standing room: o mica cafenea de mall, frumos amenajata, unde am baut o Rwanda prajita de Five Senses. Nu am baut in viata mea o cafea asa dulce. Un bourbon spalat si cultivat la 1700m.
3. Market Lane Coffee: foarte frumoasa cafeneaua, minimalista, La Marzocco si MK 43. Au propria prajitorie si am baut ceva absolut sublim aproape ireal gustul. O Guatemala din Santa Isabel, un amestec de Caturra si Catuai (raman la parerea mea contrara celui lui Levo ca acest sortiment este foarte foarte bun). Gustul s-a lasat dezvaluit in starturi, prima oara in bolta palatina simtindu-se un gust de napolitana cu toffee (nu stiu altfel cum sa o descriu), dupa care fiind prezent un gust de portocala (acel gust de portocala cu acel strat alb de sub coaja usor amarui) si spre final o nota muta de pruna necoapta. Ceva incredibil!!!

[Image: BAeKqTw.jpg]
 
Reply
#2
Nu mai beau cafea in dimineata asta... 3 mi-au ajuns Smile
 
Reply
#3
@eugenm

- Ma bucur ca ati ajuns si acolo si ati rezistat drumului ( cam lung ) , era de asteptat sa fie si alta marfa si alte aparate  " mai saracute "  , de ...ce sa-i faci ....fosta puscarie americano - engleza...greu [Image: biggrin.gif] ...va doresc petrecere frumoasa si sejur placut , sa veniti sanatosi , cu bine si cu frumoase impresii de vara....

P.S. - "....un amestec de Caturra si Catuai (raman la parerea mea contrara celui lui Levo ca acest sortiment este foarte foarte bun) ...." Eugen , nu am nimic cu Catuai , fereasca Dumnezeu ...e chiar un sort ok , pentru cine iubeste aciditatea in cafea....mai ales yellow catuai ( Amarelo ) , fata de Vemelho ( red catuai ) un pic mai putin " coroziv " , eu ziceam ca prefer Caturra , in locul Catuai - ului , chiar am descoperit ( multumita lui Lyvyoo ) un  Caturra neasteptat de bun ...Oricum , bucura-te din plin de priveliste si experiente , pentru ca la noi este mereu  la fel... [Image: biggrin.gif]
Bezzera Strega Top | La Pavoni Expo 2015 | Honne (slim) | Sette 270W | Kinu M47, M68 | ECM S64 (TIN) | Gene CBR 101...etc
 
Reply
#4
Merci Levo Smile

Un loc celebru 'Naked Espresso Bar'. Espressoman.ro a fost aici:

[Image: 80Aty5m.jpg]

Un espresso bar in aer liber intr-o piata celebra. Am baut o Costa Rica Caturra procesata honey, exceptionala (da, acelea sunt Slayere):

[Image: CwRNPYu.jpg]
 
Reply
#5
(21-12-2016, 13:49)eugenm Wrote: Un loc celebru 'NakedEspresso Bar'. Espressoman.ro a fost aici:

Tipul din bar e chiar naked. Smile
Nuova Simonelli Oscar; Mazzer Super Jolly; M38
DIY fluid bed roaster
 
Reply
#6
Intri in magazin, probezi ceva, cumperi o placa de surf de exemplu, achiti si ceri si un capuccino:
[Image: R9XV3ru.jpg]

Setupul deja clasic, La Marzocco si EK43
 
Reply
#7
datorita lui Perger probabil ca au lege in Australia si n ai voie sa folosesti alta rasnita... altfel mergi la puscarie Smile
Expobar Brewtus IV | Ceado E37s | Comandante | VST 18/20g | BULLET R1
 
Reply
#8
Smile ... Am mai vazut si cativa in afara legii cu K30 Peak-uri.
La unul din proiectele unde si Matt participa, Sensory Lab, lucrurile stateau impartial, un EK43, un K30 Peak si un Mythos.
 
Reply
#9
posibil sa fie si ceva derogari...
Smile))

P.S. oricum esti teribil de norocos, distractie placuta si continua sa pui poze.
Expobar Brewtus IV | Ceado E37s | Comandante | VST 18/20g | BULLET R1
 
Reply
#10
Merci Bogdan!

Patricia. O cafea exceptionala (am incercat Etiopia si Honduras)
[Image: aJzbuD3.jpg]

La inceput in plin avant espressomanist faceam tabele cu note, pentru locatie, atmosfera si cafea. In acest moment nu mai vad rostul. Cafeaua nu este buna este foarte buna si nu este mai departe de 200m fata de orice locatie. Probabil ca daca as locui aici as renunta la toate jucariile, chiar si extrem de pasionat de ai fi, sunt atat de multe cafele de experimentat si atat de multi baristi talentati cu care sa vorbesti incat daca ai prepara acasa ai regresa in loc sa progresezi Smile
 
Reply
#11
Sa mai progresezi in ce ? Confused ... daca renunti la preparat acasa ai devenit un consumator care apreciaza ce i se serveste... in ce sa mai progresezi ? Huh
 
Reply
#12
Poate ajungi si pe aici - 60 Albert Street Preston VIC 3072 - Mocopan Coffee.
Numai cuvinte la superaliv am auzit mereu.
Quamar T48 AUT | Rancilio Silvia V3 Pro | Rancilio Rocky Doserless | Reg Barber Tall C-Flat stainless steel | VST, IMS baskets & screen shower | BODUM® Chambord 12 cup | BODUM® Kenya 3 cup |
 
 
Reply
#13
Orice produs alimentar are cel mult trei scopuri, sa te hraneasca, sa te vindece sau sa iti delecteze simturile. Daca vorbim de delectat simturile, singura modalitate de a progresa este sa iti dezvolti si sa iti extinzi 'baza de date gustativo-olfactiva'. Iar cea mai buna modalitate este sa consumi constant, divers si metodic. Daca ai la dispozitie o oferta icredibila ca cea de aici, mai intai consumi, analizezi si devi din ce in ce mai exigent si dupa aceea incerci sa obti o calitate superioara prin propriile mijloace.

Damian, sa vedem, m-am uitat pe harta si pare destul de departe de ce ne-am propus noi.
 
Reply
#14
Evident ca majoritatea cafenelelor au ultimile gadgeturi:
[Image: iGfLXuL.jpg]

Se stie ca eu sunt de partea neagra a fortei respectiv pentru mine cafea buna se poate bea numai daca este preparata prin metode de infuzie, espressoul fiind, in opinia mea, o bautura care exacerbeaza prin amplificare notele unei bauturi delicate si parfumate precum cafeaua obligandu-te sa o consumi repede Smile
Azi am experimentat un espresso incredibil la Market Lane:
[Image: iQ9sJMx.jpg]
[Image: ekYce4u.jpg]

18.5g in cos, 43g in ceasca, un amestec 75% Guatemala si 25% El Salvador

Guatemala fiind un amestec de Bourbon si Caturra, El Salvador fiind Bourbon.
 
Reply
#15
eugenm wrote:
______________
Se stie ca eu sunt de partea neagra a fortei ...........
Azi am experimentat un espresso incredibil la Market Lane....
_____________________________________________________________________________

Ei, nimeni nu-i perfect! . Big Grin
E bine ca, măcar pe acolo, ajungi sa descoperi calea cea dreapta. 57
Forța fie cu tine ! Az
LaMarzocco GS/3-AV, K30 Vario, Kinu M68-electrica, Hottop P
 
Reply
#16
“Much to learn you still have…my old padawan...: Smile
 
Reply
#17
Daca doreste cineva ma gandesc sa cumpar 5-6 pungi, cafeaua este senzationala.
 
Reply
#18
Pai cat poate duce avionul ala ... Confused Huh Big Grin
 
Reply
#19
Vreau eu o pungă pt.espresso
 HX,Mazzer,Gaggia open boiler.
 
Reply
#20
Una sau doua m-ar incanta si pe mine.
Izzo Alex Duetto III|La Pavoni Pro|Brikka|Aero Press|Honne|Anfim Lusso|Kinu M47F|Aillio R1 Bullet|.
 
Reply
#21
Super:
hhanu: 1 punga espresso;
baloozzy: 1 punga espresso (sau doua, ramane de vazut)
 
Reply
#22
Mulțumesc
 HX,Mazzer,Gaggia open boiler.
 
Reply
#23
Se poate si pentru mine una de espresso ? Multumesc !
Expobar Brewtus IV, Kinu M47, Quamar Q13 
 
Reply
#24
As dori si eu una pt espresso, daca se poate. Multumesc
Sab Antica Levetta HX, 5 l boiler (rotary pump & water plumbed), La San Marco Super Jolly burrs, IMS screen shower and filter 
 
Reply
#25
Ce mi-ar plăcea și mie o pungă pentru espresso...

Săru'mâna moșu'!
Rocket Classic, Profitec T64, Mahlkonig Vario, Kinu M47, sita VST 18g ridgeless
 
Reply
#26
Daca pui si pentru mine una fac un banner "eugenm " si il pun in loc de logo  Smile
Vezi sa nu ajungi la 39 Smile 

Sarbatori frumoase! De fapt nu mai ai nevoie de urari, esti deja in culmea fericirii...
Expobar Brewtus IV, Mahlkonig Vario K30, rasnita manuala Kinu M47, VST 18g, Tamper Concept Art dinamometric, Tidaka Tamper Cube 
 
Reply
#27
(24-12-2016, 14:23)eugenm Wrote: Super:
hhanu: 1 punga espresso;
baloozzy: 1 punga espresso (sau doua, ramane de vazut)

hhanu
baloozzy
cristia74
silvio
dinu
Lyvyoo

Smile
 
Reply
#28
Un loc legendar in Melbourne, St. Ali, cafeneaua si prajitoria cu care Matt Perger a castigat campionatul mondial de brew si locul doi la mondialele se barista:
[Image: Zu6nuoQ.jpg]
[Image: vtyVih3.jpg]
[Image: Zku58qT.jpg]

[Image: gLmrNWw.jpg]

Ulcica cu apa:
[Image: dlp1JLt.jpg]

Un lucru care m-a impresionat 90% dintre baristi cantaresc portafiltrele si ajusteaza cantitatea (daca este cazul) din cos.
 
Reply
#29
(25-12-2016, 00:45)eugenm Wrote:
(24-12-2016, 14:23)eugenm Wrote: Super:
hhanu: 1 punga espresso;
baloozzy: 1 punga espresso (sau doua, ramane de vazut)

hhanu
baloozzy
cristia74
silvio
dinu
Lyvyoo

Smile

Pretul este cel din poza. Punga de 1kg conduce la un cost mai avantajos pentru 250g. Este OK?
 
Reply
#30
As vrea si eu 500g de blend pt espresso, daca se poate. E ok la pungi de 1 kg si le share-uim
Expobar Brewtus IV + ECM V-Titan 64, V60+Kinu M47
 
Reply
  


Forum Jump:


Browsing: 1 Guest(s)