• Bun venit pe forumul Espressoman
Hello There, Guest! Login Register


Masina de paine

#1
Salut,

Daca tot suntem la cafeneaua off topic, imi permit o intrebare: ce masina de paine merita banii, e fiabila si care sunt reperele la alegere, dincolo de marketingul producatorilor?

Ma gandesc la faptul ca sunt espressomani care cauta naturalul si in domeniul painii, pe mine personal atragandu-ma fainurile integrale din diverse cereale, semintele etc. Si cum piata este dominata de fake-uri, am zis sa renunt la locul ocupat de cuptorul cu microunde pentru o masina de paine. Deh, spatiul in bucatarie este limitat...

Caut un Gaggia Classic al masinilor de paine Smile O exista oare si ceva gen PL41TEM al masinilor? Sau HX? Smile


Merci,
Expobar Brewtus IV, Mahlkonig Vario K30, rasnita manuala Kinu M47, VST 18g, Tamper Concept Art dinamometric, Tidaka Tamper Cube 
 
Reply
#2
(01-09-2013, 23:11)Lyvyoo Wrote: Caut un Gaggia Classic al masinilor de paine Smile
Eu folosesc (si sunt multumit) cu un Kenwood BM450 de pe vremea lu' Choicebrand (refurbished din UK). Chiar am avut-o si imprumutata la prieteni sa se familiarizeze cu aparatele de paine. Merge si arata ca in prima zi.
Daca asta ar fi Lelit-ul PL41TEM atunci sigur Gaggia Classic e prin zona Zelmer (producator polonez care face aparatura buna la preturi de criza) cu astea.
Acum depinde si ce vrei tu de la ea: cozonaci, ciabatta, peltele si alte. E bine de vazut si manualul inainte, pentru numarul de retete, daca ai pretentii mai mari. Sunt care si permit configurarea retetelor (toate au timpi de crestere, amestecare, coacere), deci cu studiu se poate face orice reteta.
Daca le alerga mai bine incercam si o prjire de cafea.
Sper sa nu te faci LyvPitar si sa uiti de noi Tongue
Bafta!
Izzo Alex Duetto III|La Pavoni Pro|Brikka|Aero Press|Anfim Lusso|Kinu M47F|Aillio R1 Bullet|.
 
Reply
#3
Eu am un Moulinex cred ca de 7-8 ani. Este OK, nu a fost folosit insa intensiv. Au multe modele.
Cateva idei:
- hotaraste-te de la inceput inceput de cata paine ai nevoie zilnic (nu prea se pastreaza multe zile, neavand conservanti si alte alea)
- procesul e unul relativ incomod si consumator de timp (cred ca aici m-a lovit pe mine - la 7 seara nu-mi mai arde de facut paine, iar dimineata nu am timp). Personal, nu-mi place ideea temporizarii (aparatul stie sa pui toate ingredientele si sa porneasca peste un timp).
- trebuie prevazuta din timp necesitatea (dureaza undeva catre 3-4 ore prepararea si racirea)
- verifica lista de retete, pentru ca aia e de baza. Pe parcurs, mai modifici ingredientele dupa dorinta, dar te limiteaza la ce stie aparatul in sine.
Consumul nu stiu daca e relevant, pana la urma este un cuptor de paine si trebuie sa functioneze cu ceva.
Nu in ultimul rand, cauta si pe net despre defecte.
PL043MMI, M38, Brikka, ibric, AeroPress... and V60/Hario Buono
 
Reply
#4
(02-09-2013, 01:41)baloozzy Wrote: Sper sa nu te faci LyvPitar si sa uiti de noi Tongue
Am fost LyvPitar intr-un eveniment acum 6 ani  Smile  Mai departe o las pe sotie...  Smile

Multumesc baieti pentru sugestii.

Din ce am cautat pana acum, cica e musai sa aiba doua palete si motor cat mai puternic. INsa nu stiu de ce, nu vad aceasta caracteristica (a paletelor) in specificatii, nici la Moulinex nici la Philips. Poate trebuie sa caut la mai multe magazine sau poate e ascunsa intentionat...

Ca si cantitate ma incanta posibilitatile de 500 si 750g (am vazut ca sunt si asa), mai mult decat fix 1kg si atat (sau chiar mai mult).

Dar aici nu conteaza ca la espressoare sa aiba cat mai putin plastic pe interior (materiale, piese)? E totusi un mediu care se incinge in jurul tavii.

Deci iau pana acum in calcul Moulinex, Kenwood, Philips (?)....
Expobar Brewtus IV, Mahlkonig Vario K30, rasnita manuala Kinu M47, VST 18g, Tamper Concept Art dinamometric, Tidaka Tamper Cube 
 
Reply
#5
Eu am un carrefour home de 1300g. Fu bună cât am folosit-o...are două palete și motorul pare ok. Singura problemă este că a început să se decojească teflonul de pe palete. De câteva luni zic că sun la service pentru palete, dar...Nu am reușit.

Nu-ți mai e frică de...cât de bune or să iasă produsele?Tongue
Dip Dks65 || Nuova Simonelli Oscar 
 
Reply
#6
In acest "domeniu" sunt novice, cam de o saptamana am achizitionat un moulinex OW6101.Pana acum sunt incantat, painea are al gust. Am cautat o masina care poate face si baghete. Asa cum la espresso conteaza cafeaua , aici conteaza foarte mult faina, asa am aflat de faina de tip 550, 650 care sunt special pentru paine.
Expobar Office Leva EB-61 1 GR + Eureka Mignon + Hario Mini Mill + Concept Art:c.espresso, c.cappuccino + Latiera Motta 50cl + termometru lapte concept art+ IMS 16/20g +IMS E61 200IM
 
Reply
#7
Eu am un Panasonic SD 255, merge de 6 ani ca in prima zi, are si tava separata pentru seminte. Nu stiu insa daca se mai fabrica modelul asta. Comparativ cu Moulinexu' maica-mii , asta e cu 10 clase peste.
Lelit PL41TEM, Lelit PL043MM, Lelit LLTPL100 Tamper, Concept-Art Tamper, Lelit LLT09832 Bottomless, Lelit single spout, Concept-Art knock-box, Motta tamper stand, Espro Toroid pitcher x2, Ascaso pitcher, Gaggia Carezza Deluxe, Isomac Giada portafilter, Hario Skerton.
 
Reply
#8
Modelele cu doua palete sunt pentru zona 1kg si peste. La 500g nu ai ce pune la doua palete. Smile

Uzual sunt macar doua variante de greutate a painii (500-750, 750-1000, 1000-1500).
Eu as merge pe cei care sunt mai diversificati in domeniu (Moulinex, Philips) - e bine sa aiba mai multe modele.
Teflonul trebuie si el sa fie de calitate, nu sa-l mananci pe paine. Big Grin
La faina... ar fi bine sa gasesti direct la vreo moara, se pare ca si cea din comert ar mai contine una-alta ca sa nu se strice. E si varianta plafarelor, gasesti si acolo diverse sortimente.
Seminte - dupa gust si pofte.
Drojdia... as zice ca iese mai buna cu drojdie proaspata decat cu cea granule. Termenul de valabilitate este insa drastic schimbat (2-3 saptamani?)
PL043MMI, M38, Brikka, ibric, AeroPress... and V60/Hario Buono
 
Reply
#9
(02-09-2013, 15:16)Mihai L Wrote: Teflonul trebuie si el sa fie de calitate, nu sa-l mananci pe paine. Big Grin

Seminte - dupa gust si pofte.

SmileSmileSmileSmile

Exact așa mă gândeam și eu...

Totuși...Nu am destulă experiență însă mi s-a părut că a existat o legătură între perioada în care am început să pun semințe în pâine și problemele apărute la palete...Huh
Dip Dks65 || Nuova Simonelli Oscar 
 
Reply
#10
(02-09-2013, 12:57)nickso Wrote: Nu-ți mai e frică de...cât de bune or să iasă produsele?Tongue

Am zis ca la 500g in 3 zile, doua persoane, nu-i bai... Smile


Apropo de palete, la 750g sa zicem, ca medie a cantitatii, nu e mai bine sa fie doua agregate care invart aluatul, decat sa traga unul singur? Ma gandesc la fiabilitate...
Expobar Brewtus IV, Mahlkonig Vario K30, rasnita manuala Kinu M47, VST 18g, Tamper Concept Art dinamometric, Tidaka Tamper Cube 
 
Reply
#11
Cred ca e vorba de spatiu...din cate imi aduc aminte de cand ma uitam dupa masini de paine, cele de 500-750g nu au cuva foarte mare...iese o paine ca un cub, daca nu chiar mai inalta decat lunga. Nu este o afacere extraordinara nici cu doua palete...de multe ori bila de aluat care se formeaza se invarte in jurul unei palete iar cealalta merge in gol pana prinde si ea o bucata...dar asta cred ca tine de design..
Dip Dks65 || Nuova Simonelli Oscar 
 
Reply
#12
Nu are legatura cu masina de paine , dar painea se poate face si cu maia . ( evident ca se stia )
 
Reply
#13
Cred ca, Codruta Popa e printre cele mai tari in domeniul painii. Nu am apucat sa-i studiez blogul indeajuns, dar e plin de informatii pretioase. Bravo ei!
Eu nu folosesc masina de paine, ci merg pe coptul in cuptor Smile Am urmat o reteta de ciabatta, foarte simpla, si am scos o minunatie de paine acasa.

http://www.blogculinar.ro/paine-fara-framantare.html

PS: scuze pt calitatea pozelor


Attached Files Thumbnail(s)
       
Bezzera BZ10, Rocket Boxer, 2 x Mahlkonig Vario, Obel Mito
 
Reply
#14
Mi se pare un procedeu destul de elaborat, in sensul ca, chiar daca e cu temporizator si nu trebuie sa faci mare lucru, e o grija in plus. Nu mi se pare la indemana, nu l-as folosi in fiecare zi oricat de gustoasa ar fi painea asta.Poate ma insel. Om trai si-om vedea.
 
Reply
#15
Masina de facut lipii. Mie mi se pare grozava. O lipie pe minut!
Bezzera Strega, Mazzer Major, Lelit PL41PlusT, Mahlkonig Vario.
 
Reply
#16
Ooo, bravo Pascalau, nu stiam!

Apropo, eu am ales Silvercrest de la Lidl, la recomandarea celor de pe Softpedia. La 200 de lei, made in Germany, 3 ani garantie, doua palete, isi face toti banii!
Expobar Brewtus IV, Mahlkonig Vario K30, rasnita manuala Kinu M47, VST 18g, Tamper Concept Art dinamometric, Tidaka Tamper Cube 
 
Reply
#17
Am facut si eu upgrade de vreo doua saptamani la asta: http://www.evomag.ro/ELECTROCASNICE-Gati...97142.html
(am prins-o la oferta cu 439)
Face si baghete.
PL043MMI, M38, Brikka, ibric, AeroPress... and V60/Hario Buono
 
Reply
#18
Eu fac paine in casa de vreo trei ani. De tot atat timp nu mai cumpar acel aluat umflat vandut cu numele de "paine" prin magazine.

O fac fara nici un aparat asa:

- 200 g faina grau integral
- 200 g faina alba 550 sau chiar 480 (cu cat mai ieftina cu atat mai buna!)
Apa calduta = 400 ml + 1/2 lingurita sare.

Se adauga apa peste faina intr-un bol (eu folosesc de sticla, dar poate fi si de pamant sau de plastic sau o cratita mai inalta)
Se adauga drojdia (1/8 - 1/6 din cubuletul micut de drojdie , vine cam 1/2 de lingurita) - amestecata in 10-20 ml apa rece (nu e nevoie de zahar, faina sau altele asemenea!). - se adauga
Se amesteca (e un fel de lapte mai gros) - 1/2 ora pana la 1 ora.
Se adauga faina alba pana la consistenta aluatului.
Se lasa la temperature camerei inca 1/2 ora - 1 ora.

Se pune la frigider.

Cand vrei paine, iei o "halca" din bol, o framanti (reindoire de 5-6 ori = sufficient). O faci lipie si o pui pe un gratar de fonta plat, pe un gratar, pe o tigaie veche de table, pe o tigaie chinuita de Teflon etc. 10 min pe o parte 10 min pe partea opusa.

=> cu un efort total de 30 minute ai paine calda la fiecare masa 2-3 zile.

PS- NU se curata bolul niciodata!

Sugestii de faina:
- Lidl 650
- Carrefour 480
- O marca ungureasca - nu stiu cum ii spune (:-()
Nu mi-a iesit pre bine cu:
- nici o faina 000
- faina de la Megaimage

In amestec cu:
- faina de ovaz de la Solaris
- faina de griu integral Dr. Abraham (asta e cea mai tare - e romaneasca pura si se gaseste pe la Selgros)
- orice faina de griu integral
- faina de griu dur (nu iese spectaculos, dar e un gust deosebit, pentru variatie)
- faina de secara integrala - care-o fi

Vreau sa spun cu cate una din cele de mai sus, nu cu toate deodata... :-).

Ma rog, experimente...

Painea la cuptorul de aragaz se face foarte greu - iese cu coaja tare (in ordine pentru cine vrea asa...), eu foloseam 50 min cu temperature controlata cu termometru 120 grade sau mai mult, in functie de amestecuri. Se stropeste la 15 min cu pulverizator cu apa... Painea asa facuta e buna, dar iese foarte densa si e a doua zi incepe sa se intareasca.

Din aceste motive am renuntat la cuptor si folosesc gratarul de fonta - am mereu paine calda.

Personal, nu as recomanda o masina de paine - trebuie curatata...
 
Reply
#19
Si poza?
Expobar Brewtus IV, Mahlkonig Vario K30, rasnita manuala Kinu M47, VST 18g, Tamper Concept Art dinamometric, Tidaka Tamper Cube 
 
Reply
#20
Ce anume trebuie curatat la o masina de paine? Trebuie doar sa speli cuva.Mie mi se pare un must have o masina de paine pentru fiecare.
Gaggia Evolution , Hario Skerton , Tamper RVS full inox
 
Reply
#21
Pai da, cuva.

Sigur ca alegerea mana-masina depinde mult de preferintele personale. Dar eu am vazut multi care au cumparat o masina de paine, au facut paine de cateva ori si gata, s-au lasat.

Intre "manuali" treaba sta diferit: nu prea am auzit de oameni care-si fac singuri painea cu mana si care sa fi renuntat la asta. Poate o fi si o treaba de statistica, nu stiu...
 
Reply
#22
Eu am mers pana la urma pe Silvercrest, de la Lidl, la 200 de lei, cand Moulinex, cu specificatii asemanatoare (motor mai puternic, marime mai mare si doua palete) se duce in 600 de lei. Culmea (sau poate nu), cea de la Lidl e made in Germany, iar Moulinex in China Smile

Marea provocare la aceste masini este sa faci paine integrala 100%. Cum amesteci cu faina alba, cum creste si e totul ok si bun. Cum scazi drastic procentul de alba sau vrei sa pui doar integrala, se strica lucrurile. Fara sa mai spun de faina care in multe cazuri este nasoala rau sau amestecata cu amelioratori. Cred ca singura faina integrala mai curata si buna din supermarket, este 7Spice.

Folosesc de cateva luni o reteta pe care incerc sa o repet pana o sa am constanta:

150ml iaurt la temperatura camerei
200ml apa
2 linguri ulei (masline extravirgin am pus eu)
doua lingurite zahar
o lingurita sare
620g faina (jumatate integrala, jumatate alba, aici cautand sa maresc proportia integralei)
Doua cesti (pentru espresso) cu seminte amestecate
17-18g drojdie la temperatura camerei

1kg/rumenire medie/prog 1 (normal)

Am sters pozele, dar cat de cat iese ceva multumitor, insa nu perfect si repetabil. Am si schimbat faina des, pe alba Boromir parand mai ok, iar pe integrala 7 Spice cum spuneam. Pentru faina integrala de calitate, e mai simplu sa apelezi la o ruda/cunostinta de la tara care sa macine la o moara de pe acolo niste grau?
Expobar Brewtus IV, Mahlkonig Vario K30, rasnita manuala Kinu M47, VST 18g, Tamper Concept Art dinamometric, Tidaka Tamper Cube 
 
Reply
#23
Probabil o alegere buna. Eu am o masina Alaska (luata din Metro mai bine de 8 ani) si inca merge destul de bine. Daca ai rabdare rezultatele sunt pe masura. Cum cu rabdarea stau prost am expediat-o la depozit si dau comanda dimineata si la 4 -5 vin cu painea acas'
Raul, consumator zilnic de cafea (si de vin rosu!)
Gaggia Classic, Home Vario Mahlkonig, tamper Concept-Art, Filtru Bezzera nepresurizat pt 2 cesti, 14g, 58mm
 
Reply
  


Forum Jump:


Browsing: 1 Guest(s)