• Bun venit pe forumul Espressoman
Hello There, Guest! Login Register


Masa de tampare - Utila sa unu?

#1
Salut,

Ma batea gandul sa arunc banii pe un suport de tampare. Credeti ca merita investitia? Momentan sprijin la tampare portafiltrul fara fund pe blat sau chiar pe chiuveta daca e vorba de cel cu picurator, iar tamperul il tin "aruncat" pe blat, pe langa espressor.

Nu stiu daca la un strungar ar iesi ma bine. Nou, acest accesoriu costa 50-100E:

[Image: tamperstand.jpg]

sau

[Image: scg1012922.jpg]
Expobar Brewtus IV, Mahlkonig Vario K30, rasnita manuala Kinu M47, VST 18g, Tamper Concept Art dinamometric, Tidaka Tamper Cube 
 
Reply
#2
Dupa cum arata e o piesa in plus care trebuie curatata/spalata. Se va umple rapid de macinatura. Smile
Eu am asa ceva (primita cadou de la stoll): http://www.jetblackespresso.com.au/shop/...mat-large/ (se clateste f. usor cu apa)
HX Bezzera BZ10 | Vario | Kinu M47 |VST | Reneka | Gene Coffee CBR-101 | Hario V60 dripper
 
Reply
#3
in principiu se poate bricola de un mester bun care lucreaza inox, dar sa o duca la gradul asta de finisare - mai greu.

problema curatatului nu-i una majora. o bagi sub jet de apa cu pur si iese ca noua. trebuie dupa aia stearsa bine daca nu vrei sa ramana urme de calcar.

mie-mi place cea din fotografia de jos. plus ca mi se pare mai inteligent conceputa, nu are sanse sa se deformeze cand tampezi "mai barbateste".
Expobar Leva DB pompa rotativa, Mühle M68, Mahlkonig Vario Home, Gene cafe cbr 101
Home coffee roasting is as fun and easy (or as exacting and technical), as you want to make it!
 
Reply
#4
Citind diverse pe forum am dat de topicul asta si am vazut ca intre timp, Liviu, ti-ai luat baza de tampare.

Intrebarea este, merita? Vezi diferenta?
Lelit PL41EM, Lelit PL043MMI, Tamper Dinamometric Concept Art 57.5mm, Portafiltru bottomless, Pitcher 350ml
 
Reply
#5
Daca folosesti portafiltru fara fund foarte des, sunt ok si blatul din bucatarie sau masa (fara margine proeminenta sau alta suprafata plana . Dar la mine se beau mereu duble si am inlocuit "jgheabul"  dublu cu unul simplu (apropo, cum traducem corect "spout"?)  astfel ca presatul pe marginea chiuvetei devenise un chin Smile Imediat cum am luat masa de tampare, totul s-a transformat intr-o reala placere (si nu suntem la teleshoping). Tamperul il tin sus, pe locul dedicat, cantarul in spatiul interior, iar portafiltrul se sprijina perfect la tampare (nu e poza mea):

[Image: 3_tamping_station_exklusive__01418.13995...80.jpg?c=2] 

Mai exista situatia des intalnita cand ai portafiltru cu jgheab dublu, si atunci te poti sprijini pe el la tamparea pe masa/blat. Am experimentat si asta iar unele pucuri imi mai ieseau strambe, un lucru destul de grav.

Fara indoiala, se poate trai si fara masa de tampare si fara tamper (maner) dinamometric sau altele. Dar alese corect, aceste accesorii iti usureaza munca si adauga un grad suplimentar de confort si placere in utilizare, asta pe langa scopul principal, acela de adjuvant al pastrarii parametrilor de extractie si preparare corecta.
Expobar Brewtus IV, Mahlkonig Vario K30, rasnita manuala Kinu M47, VST 18g, Tamper Concept Art dinamometric, Tidaka Tamper Cube 
 
Reply
#6
http://m.ebay.com/itm/150939538266?_mwBanner=1
Eu pe acesta il am si imi este comfortabil. Daca as avea o bucata dev teava rectangulara de aluminiu sau inox mi-as mesteri unul ca in exemplele lui Lyvyoo.
(Spout=ciuciurcã sau cioc, tamper= tasator sau mai)
San Remo Treviso LX, Mazzer Super Jolly, DIP DK-30, IMS 12-18gr,VST 9gr, VST 15gr,  sita dus IMS E61-200um, tamper dinamometric.
"Sa iti urmaresti termometrul nu doar cu parcel tracking number la curier ci si cu flightradar, asta inseamna sa fii espressoman!"

 
Reply
#7
(02-01-2015, 23:41)Lyvyoo Wrote: Dar la mine se beau mereu duble si am inlocuit "jgheabul"  dublu cu unul simplu (apropo, cum traducem corect "spout"?)


Traducem prin "ştuţ". Aceeasi chestie am facut-o si eu, cum spuneam pe alt topic nu bea nici naiba shoturi de 30ml, asa ca tamparea pe masa e o problema. Suportul din ultima poza pare foarte OK daca portafiltrul se aseaza perfect pe baza conului de lemn, ce model este? (Concept Art-ul din semnatura?)
 
Reply
#8
Da, Concept Art.
Expobar Brewtus IV, Mahlkonig Vario K30, rasnita manuala Kinu M47, VST 18g, Tamper Concept Art dinamometric, Tidaka Tamper Cube 
 
Reply
#9
Da. L-am achizitiobat cu 10 dolari australieni. La super oferta Smile Singurul punct slab e partea verticala unde se aseaza ştuţul, acolo grosimea e de 1-2mm de cauciuc. Il folosesc e 4-5 ori zilnic si nu s-a rupt. Cand va ceda, voi folosi Duct Tape pe dos sau alt cauciuc cu care sa il ingros. Am niste banda adezica de cauciuc crud pt izolatii electrice.
San Remo Treviso LX, Mazzer Super Jolly, DIP DK-30, IMS 12-18gr,VST 9gr, VST 15gr,  sita dus IMS E61-200um, tamper dinamometric.
"Sa iti urmaresti termometrul nu doar cu parcel tracking number la curier ci si cu flightradar, asta inseamna sa fii espressoman!"

 
Reply
#10
Chiar ca a fost un pret bun, daca rezista un an n-ai ce sa-i ceri mai mult la banii aia.


Cred ca se poate mesteri ceva interesant dintr-o bucata de blat (ideal sa fie o bucata ramasa din blatul folosit la bucataria respectiva). Se taie in doua, se lipesc una peste alta ca sa aiba grosimea necesara si apoi toata arta e sa dai la fix gaura conica in care sa stea perfect portafiltrul, cu un sant in care sa intre coada.

Ramane problema finisarii gaurii, ar trebui turnat ceva cauciuc mai gros, care sa reziste.
 
Reply
#11
In context de specialitate am vazut ca se numeste "picurator". Mi se pare cea ma eleganta alegere.
Profitec Pro 700, Eureka Olympus 75E, GeneCafe CBR 101
 
Reply
#12
Suna mai 'spalat' decat stut, dar sensul este diferit. Stricto senso picuratorul este destinat preluarii/producerii picaturilor, stutul este pentru o curgere neintrerupta. Chiar si subtire ca o coada de soricel :-)
 
Reply
#13
De asta jargonul barista este o romengleza complexa Smile
Expobar Brewtus IV, Mahlkonig Vario K30, rasnita manuala Kinu M47, VST 18g, Tamper Concept Art dinamometric, Tidaka Tamper Cube 
 
Reply
#14
Direct din engleza si raportat la forma sa e "jgheab" cu multumiri google translate. Dar trebuie sa vedem denumirea italiana care e posibil sa fie cea originala. 
On-topic o masa de tampare pare utila dar nu neaparat necesara pentru un portafiltru standard. La o adica e posibil sa o poti face din lemn dintr-o cutie deschisa se frezeaza fundul la un diametru imediat superior diametrului portafiltrului.
Intra pe lista de incercat saptamana viitoare.  Smile
Raul, consumator zilnic de cafea (si de vin rosu!)
Gaggia Classic, Home Vario Mahlkonig, tamper Concept-Art, Filtru Bezzera nepresurizat pt 2 cesti, 14g, 58mm
 
Reply
#15
Eu am facut suportul de tampare din lemn. A iesit un pic mare dar are avantajul ca e mai stabil. Cand o sa gasesc un lemn mai frumos o sa-l refac.


Attached Files Thumbnail(s)
   
Bezzera Strega, Mazzer Major, Lelit PL41PlusT, Mahlkonig Vario.
 
Reply
#16
Arata f bine Smile !
Lelit PL41EM, Lelit PL043MMI, Tamper Dinamometric Concept Art 57.5mm, Portafiltru bottomless, Pitcher 350ml
 
Reply
#17
Am o relatie la o firma care confectioneaza diverse din inox pentru industria alimentara si as putea sa le dau o idee...care ar fi pretul corect pentru asa ceva in ro?
 
Reply
#18
(08-02-2015, 00:30)Pascalau Wrote: Eu am facut suportul de tampare din lemn. A iesit un pic mare dar are avantajul ca e mai stabil. Cand o sa gasesc un lemn mai frumos o sa-l refac.

Arata chiar bine. E facut din lemn solid sau laminat curbat?
La Scala Butterfly, OE Pharos, Gino Rossi RR45, AeroPress, V60, prajitor tip corretto
 
Reply
#19
@andra: nu ai aliniat bine cozile de la cesti in poza de avatar Big Grin

♀♂
La Scala Butterfly, OE Pharos, Gino Rossi RR45, AeroPress, V60, prajitor tip corretto
 
Reply
#20
Arata excelent,e perfect finisat,industrial.Priceput autorul!
Expobar Brewtus IV, Mahlkonig Vario,tamper Lelit 58 mm,sita VST 18 grame,pahare test espresso Concept-Art, ,sita blind,latiera 350 ml Concept-Art.
 
Reply
#21
(08-02-2015, 09:19)coffeesnob Wrote: @andra: nu ai aliniat bine cozile de la cesti in poza de avatar Big Grin

♀♂
Sunt asa ca se uitase inainte la clip-ul cu lucrul la 2 pitchere.  Wink
Izzo Alex Duetto III|La Pavoni Pro|Brikka|Aero Press|Anfim Lusso|Kinu M47F|Aillio R1 Bullet|.
 
Reply
#22
(08-02-2015, 03:56)belogerer Wrote: Am o relatie la o firma care confectioneaza diverse din inox pentru industria alimentara si as putea sa le dau o idee...care ar fi pretul corect pentru asa ceva in ro?

Pe langa pretul de fabricatie, care e clar, mai intervin cateva necunoscute extrem de importante:
- cererea pe piata (daca vand doar 10-20 bucati, nu au facut mare lucru)
- este un obiect de folosinta indelungata, cu alte cuvinte, cine are, are, cine n-are, n-are si poate e dispus sa cumpere.
Mai degraba l-as face la comanda, cu un pret putin mai mare.
PL043MMI, M38, Brikka, ibric, AeroPress... and V60/Hario Buono
 
Reply
#23
E strunjit dintr-o singura bucata de un prieten tamplar.


Attached Files Thumbnail(s)
   
Bezzera Strega, Mazzer Major, Lelit PL41PlusT, Mahlkonig Vario.
 
Reply
#24
(08-02-2015, 11:25)Pascalau Wrote: E strunjit dintr-o singura bucata de un prieten tamplar.

Arata foarte bine, poate prietenul tau se gandeste sa faca contra-cost si pentru alti doritori
Vario K30|VBM Domobar Super PID|Sita dus IMS|Site IMS 14g&17g
|Aeropress|Kinu M47|Brewista&ConceptArt scales|ibric alama
 
Reply
#25
Eu m-as gandi la lipirea unei buze metalice pentru a evita deformarea lemnului in dreptul celor 2 talpi ale portafiltrului dupa tampari repetate.
La Scala Butterfly, OE Pharos, Gino Rossi RR45, AeroPress, V60, prajitor tip corretto
 
Reply
#26
Am incercat si eu ceva la un moment dat, dar m-am plictisit si nu am finalizat partea estetica. Functional e perfect, insa.


Attached Files Thumbnail(s)
           
Gaggia Evolution + Rancilio Silvia steam wand, Fiorenzato F5
 
Reply
#27
Cred ca este foarte bun.1 Nu mai gauresti masa din bucatarie sau blatul de oriunde ar fi.2.Portafiltrul sta ferm in momentul tamparii si mai ales dimineata cand poti avea stari sau atitudini ce pot oscila de la "pozitie de bebelus dormitand" la Norman pe scari incercand sa-si faca ceaiul,te ajuta s anu tampezi stramb cafeaua ,fapt ce cred ca face ca una din tatele aducatoare de lichid magic sa curga atipic,inegal,situatie pe care eu asi numi-o sindrom de prostata espressoida,sau picatureala cu taraita.
Expobar Brewtus IV, Mahlkonig Vario,tamper Lelit 58 mm,sita VST 18 grame,pahare test espresso Concept-Art, ,sita blind,latiera 350 ml Concept-Art.
 
Reply
#28
SAu si mai simplu spus,curgere inegala si intarziata pe una din picuratoare.
Expobar Brewtus IV, Mahlkonig Vario,tamper Lelit 58 mm,sita VST 18 grame,pahare test espresso Concept-Art, ,sita blind,latiera 350 ml Concept-Art.
 
Reply
#29
Da, bine zis. Problema e ca de cele mai multe ori, minunea asta, costa cam mult pentru ceea ce reprezinta = o tabla indoita din inox. Varianta manufacturata reprezinta probabil solutia cea mai buna.
Ceado E5P, Gaggia Classic, La Marzocco 7 & 17 g, tamper Motta Bubinga
 
Reply
#30
Prin 2008, suparat ca nu gasesc ceva ca lumea pe piata, mi-am facut singur o masa de tamping pe care am numit-o BigBoreBlock (nume dat pentru ca am facut-o dintr-un bloc masiv de aluminiu).

Mai jos doua faze de development:

1- dupa slefuire
[Image: 21236908ub.jpg]

2- final, cu logo printat cu laser
[Image: 21236907sf.jpg]

Vlad Smile
Good coffee forever! LM GS/3 AV, Elektra Micro Casa Leva, MK ProM E
 
Reply
  


Forum Jump:


Browsing: 1 Guest(s)