Hello There, Guest! Login Register


Macinare unimodala sau bimodala? (aka EK43 vs others)

#1
Știe cineva să definească macinatura de calitate pentru espresso? Uni, bi sau trimodala? Care ar trebui să fie distribuția perfectă a particulelor? Am impresia ca avem doar bajbaieli si mituri pe tema aceasta. Eu as vrea sa am o rasnita versatila cu care sa pot experimenta in mod controlat. Ar trebui sa fie unimodala, sa producă particule cât mai uniforme. Uite că așa am ajuns la un Mahlkoenig EK43. Oare distribuția lui unimodala este perfectă? Oare nu ar fi mai bine să macin să zicem 5gr la granulație fina și apoi alte 12gr la o granulație mai mare? As rasni direct in sita, in straturi cu granulatii distincte. Si de aici multe alte experimente care încă nu cred că s-au făcut. Nu are sens să cumpăr un EK43 pentru acasă, dar un M68 da. @Che: este capabil M68 să producă o distribuție unimodala apropiată de EK43?
 
Reply
#2
Am disjuns din topicul Kinu M68, un topic separat cu intrebarea lui Mirceat, merita.

Se poate incepe prin search dupa "bimodala".  Unul dintre rezultate tinteste pe postarea aceasta.
#Lelit Bianca V3 Black #EK43S + SSP & Titus carrier #Honne Slim #Kinu Titan
 
 
Reply
#3
(22-09-2016, 22:39)mirceat Wrote: Știe cineva să definească macinatura de calitate pentru espresso? Uni, bi sau trimodala? Care ar trebui să fie distribuția perfectă a particulelor? Am impresia ca avem doar bajbaieli si mituri pe tema aceasta. Eu as vrea sa am o rasnita versatila cu care sa pot experimenta in mod controlat. Ar trebui sa fie unimodala, sa producă particule cât mai uniforme. Uite că așa am ajuns la un Mahlkoenig EK43. Oare distribuția lui unimodala este perfectă? Oare nu ar fi mai bine să macin să zicem 5gr la granulație fina și apoi alte 12gr la o granulație mai mare? As rasni direct in sita, in straturi cu granulatii distincte. Si de aici multe alte experimente care încă nu cred că s-au făcut....

as vrea sa te lamuresc mirceat, daca ai vrea cu adevarat sa fii lamurit! dar deja dai sentinte si vii cu inovatii...
pe un fond care lasa sa se vada destul de gros, o abordare superficiala, fragmentara, pana la urma ignoranta totusi; cam varza totul, sorry...

daca-i fi cautat dupa unul din cuvintele cheie ce le folosesti, in acest forum sau in home-barista, dadeai peste material de citit si de inteles, pentru cateva saptamani de bunavointa si toleranta!

sigur, cele ce le-ai dori lamurite sunt interesante, dar pentru noi, o mare majoritate de muritori obisnuiti, cu ceasca de espresso in mana, nu au decat o relevanta teoretica (!): am citit despre ele, ne foloseste sa speculam explicatii, dar atat; asteptam de la cei implicati, informatii din categoria respectiva si despre asta am tot amintit si in ultimele postari!

nu, distributia n-modala a dimensiunii, sau volumului particulelor de macinatura nu se vede cu ochiul liber!
se determina in laboratoare dotate cu aparatura scumpa si nici unul dintre espresomanii membrii ai acestui forum nu are acasa asemenea aparatura!
o metoda mult mai primitiva, dar ceva mai ieftina este folosirea unor site calibrate;
deci ce sens are sa vorbim despre experiente pe care le-am face cu aceasta distributie, cand nu putem nici unul dintre noi, ca metoda curenta, sa facem vreo analiza stiintifica a particulelor de macinatura!
TGP al team-ului HB a folosit in 2007, un difractometru laser si un microscop electronic cu scanare - plus toate accesoriile...

pe de alta parte, orice comparatie intre modele de rasnite, orice evaluare a unei rasnite, impune intr-o faza a cercetarii, recurgerea la metode stiintifice de determinare a distributiei macinaturii;
asta tot spun, cand o tot dam cu 'gustul in ceasca'!

da, in final ma intereseaza o rasnita, din mai multe, care-mi place si in utilizare si in ceea ce extrag in ceasca;
e problema mea si alegerea mea...
imi pot permite chiar - cel putin unii fac asta - sa plec pe camp cu laude avantate si afirmatii neacoperite despre rasnita mea... in fond sunt doar un utilizator, intr-un forum, la taifas...

dar cand vand, sau urmeaza sa vand o rasnita pe piata, orice afirmatie de performanta, trebuie sustinuta tehnic si stiintific; din respect pentru cei carora o vand!
iar tu intrebi daca M68 e capabil de macinatura unimodala? cu cutitele lui conice clasice? comparandu-le cu cele plane de la EK43!
a publicat cineva rezultatele unor studii autorizate pe macinatura rasnitei de care vorbesti?
sau i-ai intrebat pe cei care au testat-o ce-au vazut cu lupa?

revenind la analiza pulberilor aplicata la macinatura de cafea, cum l-ai citit pe Matt Perger - evanghelist Mahlkoenig - de n-ai inteles ca EK43 face mai multe fines decat alte rasnite titan!?

sau n-ai vazut, inca din studiile din acel proiect TGP, o diagrama comparativa pentru distributia particulelor la o aceeasi rasnita, dar cu setari diferite? se vedea ca la setarile de macinatura mai fina, rezultau mai multe fines, decat la setarile de macinatura mai grosiera, unde incepeau sa devina neglijabile!
deci daca faci un amestec de macinaturi cu 2 setari de granulatie asa cum zici, rezultatul ar trebui sa fie un esec: rezulta oricum destule fines (supraextractie) plus doua dimensiuni in zona espresso (probabil despre asta vorbesti, suntem pe espressoman.ro), care se vor extrage diferit si functie de regimul termic aplicat, fie cele mai grosiere vor ramane subextrase, fie cele mai fine vor fi supraextrase! etc.

vorbesti de bajbaiala si mituri, apropo de definitia macinaturii de calitate pentru espresso si in context de macinatura uni-bi-tri-n modala! dar cum iti dai seama pentru rasnitele pe care le-ai luat in considerare, care de care e?
ca te linisteste cate-un tatuc, cu asigurari de buna intentie pe post de analize de laborator?!

espresso este o bautura a carei reteta si istorie o stim sper, cu totii;
espresso a fost facut si se face inca in marea majoritate a cafe-urilor, cu rasnite cu macinatura bimodala si - de dorit - imprastiere dimensionala minima a particulelor, pentru ca numai asa se obtine gustul clasic de espresso;
sunt destui oameni de specialitate in lumea cafelei, oameni de valoare, care experimenteaza - nu numai din motive comerciale - noi variante de extractie cafea, plecand de la varietatile mai bune de cafea care se cultiva acum si cu alte masini espresso decat cele clasice;
mult vorbitul val al treilea cam despre asta este;
bauturile ce se obtin continua sa se numeasca espresso;
a incerca sa le determini ca reteta pe toate si apoi sa definesti macinatura ideala pentru fiecare, este, IMO, absurd!
________________________________________________________________________________________
Strega_mod(esp32)/ MaraX_mod(esp32)/ Sette_270/ Macap_m7/ prajitor_fluid_bed_diy_(4Kg/luna)
 
Reply
#4
Ținta mea este de fapt distribuția n-modala controlată.
Privind mult in viitor, îmi imaginez o rasnita ca o imprimantă 3d. Să depună în sită particule de cafea de granulatie diferită după un model stocat în memoria rasnitei. Nu știu dacă acea rasnita este fezabila, nici dacă ar produce rezultate cu adevărat utile.
Revin în prezent si mi-aș dori o rasnita cu distributie unimodala din care să pot construi macar pucuri bi sau trimodale. Oare se poate asa ceva? Oare are utilitate?
Pun întrebări, dar am si sentințe - suntem extrem de limitați in gandire de limitele constructive ale aparatelor actuale. De aceea nici nu ne imaginăm câte cai de experimentare au rămas neexplorate in domeniul espresso.
 
Reply
#5
(23-09-2016, 04:42)radudani Wrote: +1
Pe langa forma si continut, este de apreciat si rabdarea cu care impartasesti nu numai informatie, acumulata prin documentare, ci si experienta.

https://baristahustle.com/the-ek43-part-two/

Aici o exemplificare, prin testere, a celor spuse de tine.
 BUGSTER; Honne S; EK43S; Buckeye BC2; Kinu M47; Cafflano
 (Ex: LM-GS3/AV; PL41TEM; Expobar-DB; VBM-2B; Hottop-2k+; Flair; MK-Vario; MK-K30; Macap M4D; Kinu M68)
 
 
 
Reply
#6
(23-09-2016, 10:14)mirceat Wrote: Ținta mea este de fapt distribuția n-modala controlată.

inca mai cred ca tinta fiecaruia dintre noi este un espresso tot mai bun...
restul bauturilor, rezultate in urma a varia experimente nu ar trebui sa se numeasca espresso! IMO;
 
(23-09-2016, 10:14)mirceat Wrote: Revin în prezent si mi-aș dori o rasnita cu distributie unimodala din care să pot construi macar pucuri bi sau trimodale. Oare se poate asa ceva? Oare are utilitate?

nu ar fi si mai bine, oricum mai rapid, sa folosesti 3 rasnite unimodale, fiecare setata pe alta dimensiune si apoi sa le amesteci in puc!
nu ma intreb la ce ti-ar folosi!
 
(23-09-2016, 10:14)mirceat Wrote: ...suntem extrem de limitați in gandire de limitele constructive ale aparatelor actuale.
... nici nu ne imaginăm câte cai de experimentare au rămas neexplorate in domeniul espresso.

doar se stie: espresso e un lucru foarte mare!

haideti sa ne imaginam cum multimi de sute de milioane de amarati consumatori ai celui de-al doilea produs ca valoare dupa petrol, vandut in bursele lumii, plus sute de mii de profesionisti din baruri, laboratoare, fabrici si... uzine, stau cu totii paralizati, chiar imbecilizati, in orice caz...'limitati in gandire' si intoxicati de 'bajbaieli si mituri', in fata limitelor tehnologice actuale!
bine, toti se uita intr-o directie, asteptand semnalul [Image: smile.gif]
nostalgia unei planete pentru trecutul verde al bobului neregulat (inca...) de cafea [Image: smile.gif]

 
(23-09-2016, 10:38)RaduCarutasu Wrote: ...https://baristahustle.com/the-ek43-part-two/
Aici o exemplificare, prin testere, a celor spuse de tine.

m-am ferit sa ilustrez cu linkuri, de altfel trimiterea lui Lyvyoo e catre un post plin de linkuri in topic...
(off topic, dar pentru mine, Matt Perger este un fel de abil predicator, altfel un talentat barista si inteligent profesionist - e si parerea mea; are cateva chestii care nu-mi plac si am mai spus asta in forum:
- confisca fara remuscari informatia de specialitate, pe care o experimenteaza si o prezinta de pe pozitii proprii, uitand de regula sa indice sursa... cum ii zice la chestia asta... plagiere - furt de proprietate intelectuala?
- in goana dupa, in nevoia de... bani, lucru necesar si firesc macar la cei tineri, azi, pare-se ca accepta compromisuri, sau cum se spune - pozitii in conflict de interese; de-aia i-am zis evangelist Mahlkoenig; )

________________________________________________________________________________________
Strega_mod(esp32)/ MaraX_mod(esp32)/ Sette_270/ Macap_m7/ prajitor_fluid_bed_diy_(4Kg/luna)
 
Reply
#7
Pana sa intrăm in detalii cu uni, bi si alte modale, mai vreau sa insist putin pe generalitati.
Lumea espresso se schimbă rapid. Valul trei, espressoare cu profilare de presiune, temperatura si debit, experimente de succes care contrazic reguli de baza, multe se întâmplă, dar lumea rasnitelor parca nu poate tine ritmul. La o rasnita lucram doar cu 2 parametri principali: cantitatea de boabe si distanta dintre cutite. La fel ca acum 100 de ani. Bine, au mai apărut motorizările. Imi scapa altceva important aici?
Da, am putea sa avem mai multe tipuri de rasnite in casă, dar asta nu este o solutie convenabila pentru marea masa a espressomanilor. De ce nu apar rasnite mai versatile decat cele actuale? Intrebare retorică, nu cred să primim curând răspuns.
 
Reply
#8
Uite, le dau eu o idee gratis, nu ma grabesc sa o patentez, Che poate sa mi-o imprumute... Smile

Ce ar fi daca s-ar inghesui doua etaje de rasnire diferite in acelasi spatiu ? Confused
Ca sa fie putin mai vizualizabila ideea... ganditi-va la un rotor de 68-80 care este la randul lui statorul unui rotor mai mic, de 38 sau pe acolo... fiecare rasnind in legea lui...
Cum ar putea fii actionate astea sincron ? Simplu... reductor planetar Wink

[Image: csm_planeten_start.en_002f4261aa.png]
 
Reply
#9
(24-09-2016, 10:41)renatoa Wrote: Uite, le dau eu o idee gratis, nu ma grabesc sa o patentez.....
Cum ar putea fii actionate astea sincron ? Simplu... reductor planetar Wink.....

Punem volan, patru roti, claxon cu tonalități si ne si mișcam cu mașinăria! Idea
Măcar așa, sa merite prețul ! Big Grin
 BUGSTER; Honne S; EK43S; Buckeye BC2; Kinu M47; Cafflano
 (Ex: LM-GS3/AV; PL41TEM; Expobar-DB; VBM-2B; Hottop-2k+; Flair; MK-Vario; MK-K30; Macap M4D; Kinu M68)
 
 
 
Reply
#10
(24-09-2016, 10:29)mirceat Wrote: ... Lumea espresso se schimbă rapid. ... dar lumea rasnitelor parca nu poate tine ritmul. La o rasnita lucram doar cu 2 parametri principali: cantitatea de boabe si distanta dintre cutite. La fel ca acum 100 de ani. Bine, au mai apărut motorizările. Imi scapa altceva important aici?

din pacate, topicul asta ar cere incomparabil mai multa documentare din partea ta, pentru a-l mentine la nivelul pe care-l merita ;(
nu mi se pare normal sa dai buzna si sa incepi cu intrebari, ca un copil tinut de mana! sorry...
'intrebari la care nu primim raspuns'...
cine trebuie, cine e obligat sa ne raspunda? ce e mai lucrativ, sa ne punem intrebari, sau sa cautam noi, singuri - ca singuri suntem - raspunsuri ?!
mie, deci parerea mea, mi se pare normal sa investesti putina energie si timp pentru o documentare cat de cat, apoi, vii cu o problema/intrebare, pentru care ai conturat si publicat, macar un pic de raspuns; si vezi ce zic si ceilalti;

oare dece procesul de rasnire e functional acelasi ca si acum cateva milenii? de altfel, el s-a pastrat neschimbat de atunci si pana azi si a fost aplicat apoi cafelei, in destule comunitati bautoare de cafea - Ethiopia de ex.
ai un raspuns la asta? in afara de acela ca suntem cu totii inerti, confuzi, ca lucram bezmetic, ca nu stim ce-i aia si nu suntem sensibili la ideea de revolutie - care trece pe langa noi etc.

a, si apropo de cele ce spuneai mai sus: unele rasnite, dintr-alea ce macina clasic, mai au si alti parametrii controlati, de ex. temperatura; sa mai amintesc de geometria cutitelor, de viteza de rotatie etc.?

pai ai exemple aici, in ograda, pe care - probabil pentru ca-s prea aproape, le treci cu vederea: cum vrei ca membrii acestei comunitati sa participe la revolutia din domeniul rasnitelor de cafea si a rasnirii mai ales, daca toata lumea lauda si aproba ca omniperformanta o rasnita, pentru precizia ei de executie in metal si nu e catusi de putin preocupata de faptul ca mecanismul de rasnire al acestei rasnite este cumparat de la altii - un mecanism clasic, nimic revolutionar, cu limitele si precizia sa?
'toata lumea' adica acei pe care-i intrebi acum dece rasnitele-s inghetate pe principiul antic al frecarii a doua pietre...
(24-09-2016, 10:29)mirceat Wrote: Da, am putea sa avem mai multe tipuri de rasnite in casă, dar asta nu este o solutie convenabila pentru marea masa a espressomanilor. De ce nu apar rasnite mai versatile decat cele actuale?

da, e normal sa ne-ntrebam, sa punem la indoiala totul, cum facea un Cioran, sau un Camus, sau un Nietzsche;
problema-i unde suntem cand ne-ntrebam si pe cine intrebam...

multi entuziasti ai prepararii espresso acasa, au 2-3 sau mai multe rasnite (!) - incearca sa te documentezi in home-barista, sau alte forumuri (GB, Australia); vorbesc de rasnite capabile espresso, nu de Krups-uri cum am eu 2...fara a le mai socoti pe cele de piper, sare etc.

rasnite 'mai versatile'? multe din, poate, milioanele folosite prin baruri sunt destul de versatile, unele au si putina inteligenta inglobata (comunica, cu masina espresso);
ei, dar aici te cam contrazici putin: pe de-o parte te intereseaza efortul material al colegilor, pentru care n-ar fi convenabil sa-si tina in casa mai multe rasnite bune, iar pe de alta parte te gandesti la rasnite revolutionare, de care sa beneficieze, presupun, tot acesti colegi;

in afara de abordarea tip 'Stiinta si Tehnica', ne imaginam cat ar costa acum o rasnita care... sa taie bob cu bob la dimensiuni riguros precise si fara praf, cu o raza laser, sau ce-o fi? [Image: smile.gif]
ar trebui! pentru ca toti stim, nu trebuie sa ne imaginam, cat costa sa bem acasa cafea facuta din boabe bune!
macinata pe rasnite capabile espresso si procesata pe masini espresso, capabile espresso!

probabil, ar trebui sa ne gandim si la aceste boabe si sa intelegem ce se face cu ele; pana la urma le mancam...
________________________________________________________________________________________
Strega_mod(esp32)/ MaraX_mod(esp32)/ Sette_270/ Macap_m7/ prajitor_fluid_bed_diy_(4Kg/luna)
 
Reply
#11
Pai daca tot e sa filozofam: studiem tot felul de parametri de extracție, solubilitatea acizilor, zaharurilor, caramelizarea, etc. Iar apoi încercam sa le influențăm prin diverși parametri de proces(de extracție sau de prăjire); totul cu scopul final de a obține un anumit balans al acestor compuși,care sa dea un anumit gust in ceașca. Daca am putea am controla exact procentele din fiecare. Si daca facem un pas in spate si ne uitam...merita sa blamam nespresso si altii care încearcă sa ni le servească ușor si repetabil intr-o pastila? Pana la urma vor reuși, sunt convins, sa obțină si performanța de gust corespunzătoare. Si atunci ma întreb, de ce nu am caută de fapt nu controlul absolut, ci soluția cea mai "decenta"?
"Discleimar: textul de mai sus face parte din ciclul 'aberația de weekend' si trebuie ignorat ca atare"
Bezzera Strega, Honne (stripped down)/Ceado E5P/Kinu M47, HUKY 500
 
Reply
#12
Asa renatoa, sa-i provocam imaginatia lui Che! Smile
radudani, exact la raza laser ma gandeam. Asa cum taiem un cartof in cubulete relativ egale pentru fiert. Problema este ca bobul de cafea este foarte neomogen in interior. Suprafetele expuse la extractie pot varia foarte mult, chiar daca decupam particule de volum egal. Corect?
De aceea cred că rasnitele vor evolua cam in acelasi ritm si sens ca până acum.
Espressoarele au avantajul că lucrează cu lichide relativ omogene și mai ușor de controlat.
 
Reply
#13
Adica sa prajim cu laser si sa macinam cu ultrasunete? daca iese, mie sa mi se faca perfuzie.
Lelit PL41TEM + Mahlkonig Vario + Hario Mini Mill +  tamper full inox, prajitor GeneCafe
 
Reply
#14
Doar macinam cu laser, despre prăjit nu discutăm aici. Smile
 
Reply
#15
bine amintita prajirea, pentru ca ea face diferenta in repartizarea cat mai uniforma a densitatii bobului de cafea;
ceea ce intereseaza in mod practic este solubilitatea diversilor componenti in bobul prajit; si asta la diverse debite si temperaturi, ca de presiune vorbim la masinile cu profilarea respectiva...

cubuletele de care s-a facut vorbire, sunt aproximari geometrice intr-un model teoretic ce poate fi luat in considerare; nu de mine, ci de aceia care ar avea la dispozitie aparatura de laborator necesara (ok, cu laser, dar pentru difractometrie etc.); deci, tot in limitele ipotezei studiate, ele ofera suprafete egale mediului de apa de extractie;

restul: "all is about solubility" cum zicea Ben Kaminsky...

uite, ceva in ideea de baza pe care as vrea sa o sugerez in toate aceste interventii ale mele:

"RE: alignment, I would be cautiously very optimistic about the Kinu. I think the low tolerance issue has been pushed far beyond it's usefulness in espresso already. I mean, I've been making great espresso with antique hand grinders for years, and as we know these have far less precision than any of the new (good quality) hand grinders. While I applaud the pursuit of perfect alignment I doubt many mortals will ever notice the difference in espresso quality given the tolerances to which the new grinders are made.
A case in point is the incessant whining we heard about fines distributions the past 5 years. Now JimS has shown the two grinders with distinctly different approaches to fines distributions can be virtually indistinguishable for certain coffees"


cele 2 rasnite, in vorba mai sus, sunt - daca nu ma insel - Compak K10 si Baratza Sette 270; asta ar fi una din concluziile celui ce a testat Sette, Jim Schulman de la HB:

If all the coffees you use for espresso are in the medium-light to medium-dark roast range, the Sette's extraction is near perfect. For these coffees, the Sette (quite shockingly) beat my K10 in blind tests more often than not, for the simple reason that the K10 needed to be very precisely dialed in to do better. However, for very light or very dark coffees, the Sette is only mediocre in taste. People who regularly use these roasts should not buy the Sette.


ca altfel, cu laserele - sau razele astea, ce-or fi, "May the Force be with you!" [Image: smile.gif]
________________________________________________________________________________________
Strega_mod(esp32)/ MaraX_mod(esp32)/ Sette_270/ Macap_m7/ prajitor_fluid_bed_diy_(4Kg/luna)
 
Reply
#16
Parca nu s-a pus pe forum, un clip cu o vizita la fabrica Mahlkonig (divizia EK43)  a baietilor de la European Coffee Trip:

#Lelit Bianca V3 Black #EK43S + SSP & Titus carrier #Honne Slim #Kinu Titan
 
 
Reply
#17
Pe forumul kaffe-netz este mult material, experimente, masuratori la laboratoare pe aparatura scumpa.


O rasnita unimodala te va face sa macini mai fin decat o rasnita bimodala (aici intra si plane si conice). Macinand mai fin, automat vei fi impins inspre extragii lungi si extragerea mai multor arome din cafea. Pe o rasnita conica daca vei incerca sa ai o extractie de 45-55-65-90 secunde, o sa o dai in amareala de cele mai multe ori. Pe o unimodala aliniata nu o sa se intample asta, bineinteles pe cafele prajite corect.

O rasnita manuala va scoate fractie multimodala, iar graficul pe o analiza de particule la microscop profesional (nu kruve) arata ca o conica manuala de tipul hg one scoate o linie dreapta intre 200 si 800 microni.

Mythos, Honne sunt oarecum similare in amprenta de gust, sunt bimodale, si nu fac foarte multe fines.  Daca vrei shoturi delicioase cauta o bimodala care nu face foarte multe fines. La conice nu conteaza asa tare alinierea cutitelor.

La unimodale plane in schimb, e esentiala alinierea, si in urma numeroaselor topicuri de ek43 care vin din fabrica dezaliniate total, si apoi aliniate, rezulta o schimbare dramatic in macinatura mult mai fina, si in gust.
O rasnita manuala este practica, dar e departe de un gust adevarat, observa graficul cu hg-one, cred ca nu de tampiti si-au motorizat rasnitele multi din veterani.

Ek43 normala si ek 43 S vin din fabrica fara sa fie aliniate si au intre 5 si 10 sutimi (1 zecime) abatere doar la un cutit, la celalat mai au, cumulat e jale.
Ek 43 limited edition are maxim  3 sutimi din fabrica si vine aliniata de catre ei.

Rasnita e buna din cauza ca odata aliniata e cam cea mai performanta rasnita ca gust, single dosing, putere, fiabilitate.



Ah si mai e ceva, este facut un studiu pe rasnite mari (cutite mari, viteza mare de rasnire) in care arata ca diferenta intre cafeaua rasnita in regim single dose vs cafea rasnita cu cafea in hopper este aproape inexistenta dpdv al masuratorilor si dpdv al dimensiunii granulelor:

[Image: gdE2ZWy.png]

https://www.home-barista.com/grinders/tg...15698.html

Dimensiunea granulelor are legatura stransa cu viteza de rasnire (viteza de taiere in m/s).

Ditting castiga pentru ca este un monstru unimodal cu mai multi dinti decat oricare restul de acolo si are 140mm diametrul la cutite fata de Ek43 care are 98mm.

Major este o rasnita bimodala in ciuda a cea ce credeau multi.  La fel si k30 tot bimodala este.

Profilele de gust sunt cat se poate de diferite intre ele, si inca ceva, fines-urile nu sunt trecute pe grafic, din cauza ca pentru espresso conteaza doar granulele peste 200 microni. Desi eu voiam sa vad si fines-urile, probabil se masoara mult mai greu.
 
Reply
#18
(11-09-2018, 20:25)Zwanger Wrote: ... La conice nu conteaza asa tare alinierea cutitelor.

La unimodale plane in schimb, e esentiala alinierea, ... 

Perceptia mea, pe care o pot argumenta, este ca e exact invers...
 
Reply
#19
Vorbim de sutimi aici, nu de dezalinieri de zecimi. E vorba ca 2 -3 sutimi la conica nu inseamna nimic, in timp ce la o unimodala mare care mai are putin pana i se ating cutitele e totul. Da inteleg cum te-ai gandit la principiu de functionare, la conica cutitele se aproapie din ce in ce mai mult in cel mai jos punct, insa distanta tot este mare.

Daca vrei sa intelegi mai bine fenomenul, vezi o rasnita manuala dezaliniata care cu reglaj de espresso inca macina si nu i se ating cutitele, in timp ce la unimodala mare nu ai cum sa faci asta. O unimodala mare cu abateri de 3-4-5 zecimi iti va crea mai mult fines, si iti va bloca  apa care trece prin puc, te va obliga sa rasnesti mai grosier decat ai fi putut sa o faci cu o abatere de 1 sutime.
 
Reply
#20
Cred ca intelegem abaterile diferit, descentrare vs paralelism.

Nici cu ordinul de marime nu parem sa fim consecventi... intr-un loc sutimi in altul zecimi...  Huh
Si de ce am discuta de sutimi, adica 0.01 mm, adica 10 microni, cand mai jos de 200 microni = 0.2mm pare sa nu mai intereseze pe nimeni in detaliu cum sta situatia... Confused
 
Reply
#21
Daca esti perfectionist te intereseaza totul, si mai ales ce se intampla sub 200 microni, pentru ca de acolo vine bau bau peste tine in extractiile de 40-60-80 secunde.  Desigur spun iar, iti trebuie o cafea foarte buna ca sa poti face asta, fara fum in ea.

Hai sa te intreb altfel, de ce crezi ca Honne scoate shoturi mai dulci, mai suculente, decat k30? amandoua sunt bimodale, amandoua sunt single dose, amandoua au aproximativ acelasi diametru la cutite. Honne are avantajul cutitelor conice care sfarma inainte de macinare, astfel ca macinatura intra intre plane mojarata si atunci nu mai petrec asa mult timp intre cutite sa faca pulbere micronica, care sa-ti incetineasca tie extractia.

O plana mare unimodala, daca ai abateri la ea ( daca doresti ii zicem paralelismul intre cutite, dar eu as prefera sa-i spunem perpendicularitatea cutitelor fata de ax) iti va genera o macinatura nu chiar unimodala, si va face mai mult fines decat cand va fi bine aliniata. Sper ca intelegi.
 
Reply
#22
Cred ca ai pierdut nitel firul la "k30 e single dose"....

Teoriile micronice si submicronice sunt doar teorii daca nu discutam si nitel mai concret. Vino si cu ceva mai teluric de genul "am folosit cafeaua x pe echipamentul y si am observat z". Grafice si cifre gasim si noi pe net.
 
Reply
#23
Sunt suficiente observatii de genul acesta subiective pe internet despre gusturi, eu am preferat sa citesc teoriile din spatele gustului si nu ma refer aici la refractometru ci de ce difera gustul unei cafele in functie de macinatura si rasnita.

Am detinut o parte din rasnitele de acolo, si majoritatea le-am gustat in peste 30-50 shoturi cat sa-mi formez o parere de gust. Ba mai mult, au fost momente cand m-am dus peste echipament in cafenea si mi-am tras singur cafeaua.

Informatiile ce le-am postat nu le-am regasit pe acest forum si din cauza asta am considerat ca merita amintite. Poate cineva doreste sa faca scufundari cu submarinul, s-a saturat de mers cu barca.
 
Reply
#24
Multumiri pt ideea cu cutitele cu rasnire unimodala, au mai fost useri care au vorbit despre asta, dar cumva e prima data cand imi atrage mie atentia aspectul asta.

O sa caut sa incerc un ekspresso atunci, insa am dubii ca se poate obtine ceva mai bun decat pe Mythos plus un grup saturat cum au pe la coffee shop-urile de aici.

O sa incerc sa profit de implicarea oamenilor de pe aici si o sa fac doua precizari/intrebari:

1. Desi am incercat sa fiu cat pot de atent si scuze daca era informatia si nu am gasit-o eu, insa nu am gasit de ce o conica e mai ok decat "o plana" pt shot-uri de ~30 g, e vorba de ce ai scris despre alinierea cutitelor care e mai usor de obtinut la conice? Sau pt ca, in ideea traditionala, o conica genereaza mai mult fines si asta creeaza un echilibru in extractiile scurte, insa un dezechilibru prin supraextractie in cele lungi? Scuze ca cer inca o data informatia asta, pt mine e important sa inteleg. Si de ce la shot-uri de ~ 30 de g, nu e valabil si pt shot-uri peste 30g, e vorba de acelasi aspect al apei mai putine care spala pucul si care e ok daca sunt mai putine fines dar cand mai multa apa spala pucul, deci la mai multi ml/grame, fines-ul se supraextrage si apare dezechilibrul?

2. Poate din cauza ca am lucrat destul de putin cu boabe in hopper vs single dose si mi-am format o opinie prematura ca rasnirea single dose la rasnitele cu hopper genereaza mai putine finea si o macinatura multimodala generata de lipsa presiunii constante a coloanei de boabe de deasupra, dar din ce am citit in link, sunt 2 probleme in studiu care ma impiedica sa concluzionez ca nu exista diferente semnificative intre rasnirea single dose si rasnirea cu boabe in hopper (chiar daca ajustam granulatia):

1. Majoritatea rasnitelor in discutia din site sunt conice, de exemplu K10, considerat un fel de rege al single dosing-ului, ceea ce e diferit de ceea ce folosim noi, majoritatea si explic mai jos de ce insist atat pe chestia asta.

Insist pt ca multi folosesc single dose rasnite cu cutite plate facute sa rasneasca cu cafea in hopper. Experienta mea e ca nu e ideal, dar experienta mea e limitata la Quamar Q13. Mi se pare o chestie de cultura sa avem o perspectiva corecta asupra acestui aspect. Sigur, ideal e ca fiecare sa testeze pe propriul echipament, insa nu e un test usor de facut. Multi isi cumpara rasnite precum Eureka Mignon sau Macap M42M sperand ca vor obtine o calitate a rasnirii ok single dose si nu cred ca e o chestie verosimila pentru ca nu vorbim de K10 sau de K30.

2. Daca inteleg eu corect, diferentele dintre aceste tipuri de rasniri sunt date tocmai de analiza fines-urilor si tocmai aici Schulman constata limitari ale studiului:

Discussion: Why do fifteen of the samples show no real difference in grind size? Kendall tested and retested samples, and this shows that both he and the machine are operating properly. People submitting no difference samples followed the proper procedure, and set the grinders coarser, there is no change of massive errors on their part, i.e fifteen mislabels or forgetting to set the grinders etc.

There is also no gap in the analysis. The fines do not change in size when the grind is adjusted, and looking at the raw data as counts or areas does not yield anything different either -- the same five pairs show up as different, and the other fifteen as the same, no matter how one looks at them. 

This leaves just one hypothesis. The laser sizer isn't all it is cracked up to be. In fact, it usually misses the effect of grind adjustments in the espresso range. How can this be? Here's the theory. Several lasers are used so that each particle casts several shadows. From this, a particle size is computed that is the diameter of a sphere that would cast shadows of equal area. This conversion may not be right when investigating particle packing, since if the particles are not at all spherical, but say flakes, they would pack based on their thinnest dimension, not their average one. "

A se vedea in special ultima propozitie.
Honne, Wilfa Uniform + SSP, Aergrind, Bezzera Aria
 
Reply
#25
Un ekspresso bun nu ai sa gasesti prea usor deoarece:
- cine are ek43 in cafenea, il foloseste pentru brew, si in mod sigur nu a fost aliniat. Ca sa aliniezi un ek43 trebuie sa-i planezi fata care tine cutitele fixe, si apoi sa-i planezi fata care tine cutitele mobile, si  imi vine greu sa cred ca cineva din Romania a facut asta.  Pe afara am gasit cativa oameni nebuni care au facut asta, rezultatul fiind o aliniere de 5 microni.

-metoda de tras espresso pe ek43 (sau unimodala) este cam diferita deoarece granulele sunt mult mai fine, pucul nu iti permite loc de eroare, necesita saturare cu apa o perioada mai lunga (granule mai fine-absorbtie mai mare de apa) ca intr-un final sa ajungi sa faci o abominatie care nu stiu daca poti sa o mai numesti espresso.

Si mai este o confuzie pe care o fac si eu mereu, granule mai fine inseamna granule de aproximativ aceasi dimensiune ~300microni fara prea multe fines.  Pe cand la bimodala ai granule de diferite dimensiuni cu mai mult fines care iti vor bloca extractia, deci te vor obliga fara sa vrei sa rasnesti mai grosier.

Pe pavoni am tras shoturi si am masurat temperatura de iesire, altii au pus kitul de la gabor cu o sonda de temperatura in grup si nu sunt favorabile shoturile extra lungi. 

Cineva macina cu un ek43 cumparat de nou la aproximativ 2 pe scara de reglaj. Dupa ce l-a aliniat a ajuns in zona 1-1.2. Explicatia este ca prin aliniere elimini din microparticule si favorizezi o extractie mai egala. Poate Quamar sau alte rasnite nu sunt aliniate bine.

Si totusi sunt doar teorii, inclusiv acele grafice, nu inseamna ca sunt adevarul absolut.
 
Reply
#26
Sunt cafenele care folosesc ek43. Panda bandit si orygyns din București precum si let’s coffee din Cluj si 112 din Tg Mureș ar fi cateva cafenele pe care eu le-am vizitat. Dacă sunt sau nu aliniate Cuțitele asta doar ei va pot spune.
Acs Evo leva - Kinu m47 - V60
 
Reply
#27
Daca La Pavoni permite extractii de peste 60s atunci merita incercata aventurarea in EK43 espresso..altfel te poti astepta la subextractie in the worst kind of way.

Un exemplu de extractive pe levier din EK

https://www.youtube.com/watch?v=T3cYBs9LjTQ
 
Reply
#28
De ce sa nu permită? Reduci si doza rasnesti fin... doar un ek43 lipsește Smile))
Acs Evo leva - Kinu m47 - V60
 
Reply
#29
Permite. Apa cedeaza caldura grupului cand vine din boiler si ramane astfel cald pe parcursul extractiei, ajutand si apa din grup sa ramana calda. Totul e sa gasesti combinatia potrivita dintre presiunea boilerului, temperatura grupului si presiunea de preinfuzie, mai ales de cea din urma pentru ca in functie de acest factor apa care satureaza initial pucul va avea o temperatura sau alta. La ultima variabila e vorba de o experienta a mea cu preinfuzia la o presiune prea mica, despre care am scris mai sus. Sunt multe variabile si poate deveni obositor sa tot incerci, dar pentru cei carora le place sa experimenteze, e o experienta faina.
Honne, Wilfa Uniform + SSP, Aergrind, Bezzera Aria
 
Reply
#30
(11-09-2018, 23:53)Zwanger Wrote: Ca sa aliniezi un ek43 trebuie sa-i planezi fata care tine cutitele fixe, si apoi sa-i planezi fata care tine cutitele mobile, si  imi vine greu sa cred ca cineva din Romania a facut asta. 

Cel putin o persoana de pe acest forum a facut-o, la 0.02 abatere Smile Poate intr-o zi vom afla mai multe amanunte
#Lelit Bianca V3 Black #EK43S + SSP & Titus carrier #Honne Slim #Kinu Titan
 
 
Reply
  


Forum Jump:


Browsing: 1 Guest(s)