Hello There, Guest! Login Register


Lelit pl91t si macap m2d

#1
Am primit de cateva zile cadou de la sotul meu aceste minunatii! Eu sunt bautoare de cafea si a vrut sa imi ia ceva de calitate! Problema e ca suntem amandoi cam incepatori in aceasta arta... am tot incercat tot ce am stiut si am citit sa ne iasa o cafea buna, dar din multe incercati doar de 2 ori am reusit sa se ridicea presiunea peste 8 bari, in rest a tot fost la 3,4 sau chiar 0 Sad Vreun sfat pt incepatori... gresim cu ceva? Ca deja devine cam frustrant..


Sent from my iPhone using Tapatalk
 
Reply
#2
Buna Cory si bine ati venit.
Si eu sunt destul de nou pe aici, dar la o asa presiune ma intreb daca aveti tamper si tampati cafeaua in portafiltru.
Pe langa tamper (adevarat, nu cel de plastic cu care vine aparatul), veti mai avea nevoie si de un cantar.
Expobar Leva HX, M38
 
Reply
#3
Salut,

Incearca sa folosesti 14.5- 16 gr cafea (fresh). Faptul ca presiunea nu urca mai mult de 3-4 bari indica faptul ca nu ai o rasnire potrivita, ceea ce inseamna ca trebuie sa rasnesti mai fin, va trebui sa reglezi rasnita corespunzator. De asemenea, cum a precizat si valllentin, vei avea nevoie de un tamper, cel de plastic, inclus in pachet nu e de foarte mare ajutor.
Ideal este atunci cand manometrul iti indica 9-10 Bar, si curgerea cafelei nu este una foarte greoaie.
ECM Automatik 64 | V60 | Aeropress

 
Reply
#4
[Image: 3ab84cdb4edd75e036ecb9786faea369.jpg]


Sent from my iPhone using Tapatalk

Avem tamper! Nu am cantar special, dar cred ca il pot folosi cel de bucatarie Smile


Sent from my iPhone using Tapatalk
 
Reply
#5
Si din 14-16 g de cafea rasnita ar trebui sa scoti 40 - 60 de g de lichid.

Cafeaua ideal e sa fie proaspat prajita, asta insemnand prajita maxim de trei saptamani - termenul nu e unul fix, insa e un termen destul de acceptat de la care cafeaua incepe sa isi piarda aroma, unele cafele mai repede, unele mai incet. Nici prea proaspata (gen prajita de o zi, ideal e sa o lasi la "degazat", nici prea veche).

Sunt prajitorii in Cluj si in toata tara care vand cafea proaspat prajita.

Ca recomandare, eu as incepe cu o cafea Brazilia (e mai putin acida si va face trecerea spre cafeaua proaspat prajita mai lejera, pentru ca unii din cei care incep prepararea espresso cu cafea proaspat prajita pot considera cafeaua acra, de la aciditate). De exemplu, Etiopia e uneori acida, insa acest lucru poate fi placut pentru cine si-a antrenat gustul cafelei.

Cantarul de bucatarie poate fi lent si imprecis, uneori, in a masura "la gram", ideal e un cantar pentru cafea sau, mai ieftin, un cantar pentru bijuterii.

Ar trebui si cronometrate extractiile, sa fie in jur de 25 de secunde din momentul in care pornesti extractia.

Toate informatiile nu sunt menite a fi niste reguli rigide, insa sunt niste repere generale pentru prepararea espresso-ului.

Nu stiu daca ai apucat sa citesti articolul de aici: http://www.espressoman.ro/cum-prepari-un...ect-acasa/

Si acesta, despre cafea: http://www.espressoman.ro/care-este-cea-mai-buna-cafea/
Honne, Wilfa Uniform + SSP, Aergrind, Bezzera Aria
 
Reply
#6
Trebuie sa folosesti aceeasi cantitate de cafea de fiecare data, catiarita la gram, 16-17g pt sita dubla, si reglezi din rasnita, astfel incat sa iti curga in 25-30 sec 60 ml de lichid.
Teorie in linii mari, colegii cu state vechi vor stramba din nas probabil, dar pentru inceput trebuie sa ajungeti la o consistenta cat de cat.
Expobar Leva HX, M38
 
Reply
#7
(15-05-2017, 12:21)cradun Wrote: Si din 14-16 g de cafea rasnita ar trebui sa scoti 40 - 60 de g de lichid.

Cafeaua ideal e sa fie proaspat prajita, asta insemnand prajita maxim de trei saptamani - termenul nu e unul fix, insa e un termen destul de acceptat de la care cafeaua incepe sa isi piarda aroma, unele cafele mai repede, unele mai incet. Nici prea proaspata (gen prajita de o zi, ideal e sa o lasi la "degazat", nici prea veche).

Sunt prajitorii in Cluj si in toata tara care vand cafea proaspat prajita.

Ca recomandare, eu as incepe cu o cafea Brazilia (e mai putin acida si va face trecerea spre cafeaua proaspat prajita mai lejera, pentru ca unii din cei care incep prepararea espresso cu cafea proaspat prajita pot considera cafeaua acra, de la aciditate). De exemplu, Etiopia e uneori acida, insa acest lucru poate fi placut pentru cine si-a antrenat gustul cafelei.

Cantarul de bucatarie poate fi lent si imprecis, uneori, in a masura "la gram", ideal e un cantar pentru cafea sau, mai ieftin, un cantar pentru bijuterii.

Ar trebui si cronometrate extractiile, sa fie in jur de 25 de secunde din momentul in care pornesti extractia.

Toate informatiile nu sunt menite a fi niste reguli rigide, insa sunt niste repere generale pentru prepararea espresso-ului.

Nu stiu daca ai apucat sa citesti articolul de aici: http://www.espressoman.ro/cum-prepari-un...ect-acasa/

Si acesta, despre cafea: http://www.espressoman.ro/care-este-cea-mai-buna-cafea/

Asta nu e un BR de 1:2.5? Smile

(15-05-2017, 12:13)cory.music Wrote: [Image: 3ab84cdb4edd75e036ecb9786faea369.jpg]


Sent from my iPhone using Tapatalk

Avem tamper! Nu am cantar special, dar cred ca il pot folosi cel de bucatarie Smile


Sent from my iPhone using Tapatalk

Salut,

Ideal ar fi un cantar barista, sau de bijutier, gasesti noi pana in 100 ron Smile. Doza ar trebui sa fie cat mai exacta, 0.5 grame +/- poate face diferenta Smile
ECM Automatik 64 | V60 | Aeropress

 
Reply
#8
Va multumesc mult de sfaturi! O sa mai incercam! Caut si un cantar, cu rasnita moa greu... o data mi-a facut cafeaua la 12 bari si am zis ca nu schimba cafeaua si las asa setata rasnita, dar a doua oara nu a mai iesit Sad


Sent from my iPhone using Tapatalk
 
Reply
#9
(15-05-2017, 12:50)cory.music Wrote: Va multumesc mult de sfaturi! O sa mai incercam! Caut si un cantar, cu rasnita moa greu... o data mi-a facut cafeaua la 12 bari si am zis ca nu schimba cafeaua si las asa setata rasnita, dar a doua oara nu a mai iesit Sad


Sent from my iPhone using Tapatalk

Grind`ul se modifica sensibil in functie de vechimea cafelei, asta odata ce ai setat corect initial, in functie de cafeaua aleasa, si in functie de doza folosita. Va veti descurca, cu siguranta, trebuie doar putina perseverenta la inceput Smile
ECM Automatik 64 | V60 | Aeropress

 
Reply
#10
Referitor la brew ratio, am dat niste valori aproximate, mai relaxate, tin minte ca indicatia lui Liviu pt inceput era 15 g in 60 g out, deci un Brew Ratio de 1:4 si dupa, in functie de gust, sa mergi spre 1:2 sau spre 1:3.
Honne, Wilfa Uniform + SSP, Aergrind, Bezzera Aria
 
Reply
#11
(15-05-2017, 13:32)cradun Wrote: Referitor la brew ratio, am dat niste valori aproximate, mai relaxate, tin minte ca indicatia lui Liviu pt inceput era 15 g in 60 g out, deci un Brew Ratio de 1:4 si dupa, in functie de gust, sa mergi spre 1:2 sau spre 1:3.

Nu e stress, gusturile nu se discuta! Smile
ECM Automatik 64 | V60 | Aeropress

 
Reply
#12
(15-05-2017, 12:50)cory.music Wrote: ...o data mi-a facut cafeaua la 12 bari si am zis ca nu schimba cafeaua si las asa setata rasnita, dar a doua oara nu a mai iesit [Image: sad.gif]
 
Mie mi se pare că de vină a fost cantitatea de cafea. Pentru că a doua oară gramajul nu a fost identic cu cel folosit la shot-ul dinainte, care v-a reuşit, bineînţeles că rezultatul nu a fost nici el identic.
La espresso, ca să ai repetabilitate mare (posibilitatea de a obţine aceleaşi rezultate bune) trebuie să nu laşi niciun aspect la voia întâmplării. Tipul de cafea, vechimea ei, setarea râşniţei, cantitatea de cafea râşnită, temperatura apei, presiunea şi - nu mai puţin importantă - cantitatea de apă lăsată să curgă în ceaşcă, influenţează gustul final.
Doar profesioniştii îşi permit să lucreze ochimetric, dar şi ei fac asta numai după ce acumulează multă experienţă. De fapt, am văzut mulţi barista care continuă să folosească un cântar ca să măsoare cantitatea de cafea râşnită în portafiltru şi nu este nicio problemă cu asta.
Îţi recomand să cumperi un cîntar de bijuterii pentru a şti precis câtă cafea pui în râşniţă. Nu e obligatoriu să iei unul de firmă, unul chinezesc îşi face treaba suficient de bine. Costă între 30 şi 60 de lei şi poţi găsi de cumpărat la magazinele de genul celor din bazarul de la voi, din piaţa Mărăşti. De obicei, cei care vând ceasuri de mână ieftine au şi astfel de cântare.
Am pus 2 poze cu cântarul pe care îl folosesc eu. Nu spun că e cel mai bun, dar îmi fac treaba cu el. Pe cutie se vede că are precizie de două zecimale (e suficientă şi una) şi are limită la 200 de grame. La cântărire folosesc paharul acela de plastic, pentru că e uşor.


Attached Files Thumbnail(s)
       
Lelit 41TEM+43MMI+XMC013+PL100, IMS CI200, Ascaso filter, Motta 35cl+thermo.
Hario Skerton, Clever Dripper, AeroPress, French press, V60, Moka pot, cezve.
 
Reply
#13
Daca ai deja cantar de bucatarie care afiseaza doar gramul, fara zecimale, poti estima zecimalele dupa numarul de boabe care intra la un gram, cam 5-6 la ce imi prajesc eu.
Adica faci cam asa: pui pana afiseaza sa zicem 15g, te opresti si incepi sa pui bob cu bob pana trece afisajul in 16g.
Continui sa pui boabe, si le numeri, pana trece afisajul in 17g. Asa aflii numar de boabe care intra la un gram.
Daca vrei de exemplu 16.5g, mai pui 3 boabe dupa schimbarea afisajului din 15 in 16.
Nu este exacta la zecimala, dar este suficient de repetitiva, si in fond asta dorim.
 
Reply
#14
(15-05-2017, 17:44)Baldur Wrote:
(15-05-2017, 12:50)cory.music Wrote: ...o data mi-a facut cafeaua la 12 bari si am zis ca nu schimba cafeaua si las asa setata rasnita, dar a doua oara nu a mai iesit [Image: sad.gif]
 
Mie mi se pare că de vină a fost cantitatea de cafea. Pentru că a doua oară gramajul nu a fost identic cu cel folosit la shot-ul dinainte, care v-a reuşit, bineînţeles că rezultatul nu a fost nici el identic.
La espresso, ca să ai repetabilitate mare (posibilitatea de a obţine aceleaşi rezultate bune) trebuie să nu laşi niciun aspect la voia întâmplării. Tipul de cafea, vechimea ei, setarea râşniţei, cantitatea de cafea râşnită, temperatura apei, presiunea şi - nu mai puţin importantă - cantitatea de apă lăsată să curgă în ceaşcă, influenţează gustul final.
Doar profesioniştii îşi permit să lucreze ochimetric, dar şi ei fac asta numai după ce acumulează multă experienţă. De fapt, am văzut mulţi barista care continuă să folosească un cântar ca să măsoare cantitatea de cafea râşnită în portafiltru şi nu este nicio problemă cu asta.
Îţi recomand să cumperi un cîntar de bijuterii pentru a şti precis câtă cafea pui în râşniţă. Nu e obligatoriu să iei unul de firmă, unul chinezesc îşi face treaba suficient de bine. Costă între 30 şi 60 de lei şi poţi găsi de cumpărat la magazinele de genul celor din bazarul de la voi, din piaţa Mărăşti. De obicei, cei care vând ceasuri de mână ieftine au şi astfel de cântare.
Am pus 2 poze cu cântarul pe care îl folosesc eu. Nu spun că e cel mai bun, dar îmi fac treaba cu el. Pe cutie se vede că are precizie de două zecimale (e suficientă şi una) şi are limită la 200 de grame. La cântărire folosesc paharul acela de plastic, pentru că e uşor.


Multumesc tare mult pentru ca ti-ai facut timp sa imi scrii asa in detaliu! Primul lucru o sa imi iau maine un cantar Smile sper sa gasesc!


Sent from my iPhone using Tapatalk
 
Reply
#15
Mie acesta imi place, desi nu e ieftin: https://www.piese-espressor.ro/MOTTA/can...ntru-cafea

Nu cred ca e Motta, cum scrie, dar cred ca e ok, l-am recomandat cuiva si l-am vazut, imi place.

Insa cele de bijuterii (si cred ca si cel din link-ul meu) sunt micute, nu vad cum pui portafiltrul pe ele (la rasnita electrica vad ca e util sa pun portafiltrul pe cantar, pt repetabilitate).

Eu folosesc cantarul de la Hario, pe care mi l-am luat pt pour-over, dar ii ia si lui timp mai mult pana se hotaraste cate grame sunt exact in portafiltru.

Produsele Bonavita am vazut ca au cel mai bun raport optiuni/pret, cel putin din ce am vazut pana acum.
Honne, Wilfa Uniform + SSP, Aergrind, Bezzera Aria
 
Reply
#16
Important e sa nu se stinga pana citesti si eventual sa fie luminat.
Izzo Alex Duetto III|La Pavoni Pro|Cafflano® Kompresso|Aero Press|Honne|Anfim Lusso|Kinu M47|MYY47 Aerolite|Sözen Değirmen|Aillio R1 Bullet|.
 
Reply
  


Forum Jump:


Browsing: 1 Guest(s)