Si din 14-16 g de cafea rasnita ar trebui sa scoti 40 - 60 de g de lichid.
Cafeaua ideal e sa fie proaspat prajita, asta insemnand prajita maxim de trei saptamani - termenul nu e unul fix, insa e un termen destul de acceptat de la care cafeaua incepe sa isi piarda aroma, unele cafele mai repede, unele mai incet. Nici prea proaspata (gen prajita de o zi, ideal e sa o lasi la "degazat", nici prea veche).
Sunt prajitorii in Cluj si in toata tara care vand cafea proaspat prajita.
Ca recomandare, eu as incepe cu o cafea Brazilia (e mai putin acida si va face trecerea spre cafeaua proaspat prajita mai lejera, pentru ca unii din cei care incep prepararea espresso cu cafea proaspat prajita pot considera cafeaua acra, de la aciditate). De exemplu, Etiopia e uneori acida, insa acest lucru poate fi placut pentru cine si-a antrenat gustul cafelei.
Cantarul de bucatarie poate fi lent si imprecis, uneori, in a masura "la gram", ideal e un cantar pentru cafea sau, mai ieftin, un cantar pentru bijuterii.
Ar trebui si cronometrate extractiile, sa fie in jur de 25 de secunde din momentul in care pornesti extractia.
Toate informatiile nu sunt menite a fi niste reguli rigide, insa sunt niste repere generale pentru prepararea espresso-ului.
Nu stiu daca ai apucat sa citesti articolul de aici:
http://www.espressoman.ro/cum-prepari-un...ect-acasa/
Si acesta, despre cafea:
http://www.espressoman.ro/care-este-cea-mai-buna-cafea/