• Bun venit pe forumul Espressoman
Hello There, Guest! Login Register


Lelit pl81t + Macap m4d

#1
Azi am bagat in lucru noile jucarii. Inca sunt la inceput si am multe de invatat dar chiar si asa, cu vechea mea cafea boabe diferenta este enorma.
Pana vineri ajunge si cafeaua proaspat prajita si voi avea tot weekendul pentru teste.
Multumesc tuturor pentru informatiile care m-au condus spre aceasta achizitie.
 
Reply
#2
Sa vedem un filmulet cu telefonul, cand vine cafeaua buna Smile
Expobar Brewtus IV, Mahlkonig Vario K30, rasnita manuala Kinu M47, VST 18g, Tamper Concept Art dinamometric, Tidaka Tamper Cube 
 
Reply
#3
(23-06-2016, 14:08)Lyvyoo Wrote: Sa vedem un filmulet cu telefonul, cand vine cafeaua buna Smile


Cafeaua tocmai a sosit azi. La fel si cantarul cu zecimale.
Am reusit chiar sa fac si o crema de lapte de nota 6-7 probabil. Oricum mai bine decat orice incercare pe aparatele precedente. Sotia a fost incantata!
 
Reply
#4
Dupa 200g de hotspot espresso mix nu prea am cu ce sa ma laud. Cam toate shot-uri au iesit acre.
 
Reply
#5
Daca vrei ajutor, sa testezi cafeaua la mine, sa-ti dau eu ceva cafea care sigur nu e acida o putem rezolva - da un semn.
Izzo Alex Duetto III|La Pavoni Pro|Brikka|Aero Press|Anfim Lusso|Kinu M47F|Aillio R1 Bullet|.
 
Reply
#6
(25-06-2016, 13:24)baloozzy Wrote: Daca vrei ajutor, sa testezi cafeaua la mine, sa-ti dau eu ceva cafea care sigur nu e acida o putem rezolva - da un semn.


Prea multe variabile. Momentan am trecut pe lavazza 60% arabica -40% robusta. E decenta, nu e acra si e mult mai buna decat ce iese prin brera.
Sigur am nevoie de ajutor si te caut cand ma intorc din vacanta.
 
Reply
#7
(26-06-2016, 10:13)OvidiuBB Wrote:
(25-06-2016, 13:24)baloozzy Wrote: Daca vrei ajutor, sa testezi cafeaua la mine, sa-ti dau eu ceva cafea care sigur nu e acida o putem rezolva - da un semn.


Prea multe variabile. Momentan am trecut pe lavazza 60% arabica -40% robusta. E decenta, nu e acra si e mult mai buna decat ce iese prin brera.
Sigur am nevoie de ajutor si te caut cand ma intorc din vacanta.
Ok, have fun!
Izzo Alex Duetto III|La Pavoni Pro|Brikka|Aero Press|Anfim Lusso|Kinu M47F|Aillio R1 Bullet|.
 
Reply
#8


Primul filmulet. Sper sa se vada.
 
Reply
#9
Da, se vede. La 102 g C mai prajesti o data cafeaua. Setarile PID sunt cele folosite de colegii posesori? Mie asa imi suna: din setarile PID ai apa prea rece si de aici acea acreala (vitamina C).
Izzo Alex Duetto III|La Pavoni Pro|Brikka|Aero Press|Anfim Lusso|Kinu M47F|Aillio R1 Bullet|.
 
Reply
#10
Am citit in alt post ca ar putea fi de la temperatura apei. La 102 grade pe aparat pot sa beau direct cafeaua din ceasca. Adica nu prea e fierbinte.
Oricum, asta 60-40 nu este acra deloc. Dar nu este proaspat prajita.
 
Reply
#11
Eu am testat la un user acasa PL81T cu setarile din fabrica si am facut cafea la 96 pe PID, cu boabe de la Sarkis. Toate shot-urile au fost ok, avand multe termene de comparatie in minte. Evident ca si acel coleg a avut initial o senzatie de "acru" pe o cafea care mie mi se parea destul de amara, dar apoi, din blend in blend, s-a obisnuit si shot-urile trase bine, poate putin dupraextrase, chiar au ajuns sa-i placa. De la 96 de grade se intampla, nu mai mult. Insa, cand papilele cuiva spun ca un espresso cu 40% robusta, intr-un blend comerical, este acceptabil la gust, atunci e greu sa-l determini sa faca un salt brusc spre cafeaua proaspat prajita, nu si imposibil. Vor trebui cautate prajitoriile care omoara orice aroma din cafea si se duc acolo langa second crack, intr-o ciocolata amara fara alte pretentii. S-ar putea ca trecerea sa fie mai usoara.  

"La carte" zice ca in ceasca espresso-ul ar trebui sa aiba 67 de grade celsius (+/- 3 grade), adica perfect baubil dupa preparare, doar de aia se cheama espresso, ca sa-l epuizezi rapid, in 30 de secunde, nu sa te uiti la el doua minute.
Expobar Brewtus IV, Mahlkonig Vario K30, rasnita manuala Kinu M47, VST 18g, Tamper Concept Art dinamometric, Tidaka Tamper Cube 
 
Reply
#12
Misto cartea!
Cum ziceam, sunt încă în faza de teste cu prea puțin timp la dispoziție. Și în faza de căutări pentru că, în afară de ce ieșea prin aparatele anterioare, nu prea am avut posibilitatea să beau prea multe cafele de calitate.
Asta cu 40% robusta s-a întâmplat să o am în casă la momentul respectiv, cumpărată tot în ideea de a explora pe aparatele vechi. E un pic amară iar când am spus acceptabilă mă refeream la o comparație directă în special cu aparatele anterioare. Iar "acceptabilă" este ca în bancul ăla "cum găsește un cioban o oaie rătăcită într-un lan de porumb?"
Mi-am luat 2 zile liber înainte de vacanță să mai fac niște teste cu un blend 80-20 tot de la hotspot.
 
Reply
#13
80-20 e un pas mare in directia buna. Tot in directia buna si cu crema de lapte.
[Image: 94b4c84c66ae748430c0b20f28afadb4.jpg]
 
Reply
  


Forum Jump:


Browsing: 1 Guest(s)