• Bun venit pe forumul Espressoman
Hello There, Guest! Login Register


Lelit PL62T + termometru de grup E61 ( eric )

#1
Salutare,
Plănuiam de mult acest upgrade și azi cu ajutorul lui nickso s-a realizat.
Cam asa arată magia lui Eric :
[Image: 767ab6e713d6538692915bcf088cfdd7.jpg]
[Image: 475a744e10906820ac7881da8f8ee048.jpg]
[Image: ce4facc086ab1a71f553a7697cadcc39.jpg]
[Image: a6f05cd8aac7743c652d3bb4c0ce4e6c.jpg]

Asa la cald am constatat următoarele :
- ușurință montajului
- temperatura grupului se stabilizează la ~ 94 grade abia după 30-40 de minute... Înainte făceam extracții greșite uitatandu-ma doar la PID.

@nickso Multumesc frumos pt ajutor!
Izzo Alex Duetto III, Mahlkonig Vario, Tamper Concept Art dinamometric, baza tampare Concept Art, VST 22g + VST 18g + VST 7g, V60, Bialetti Brikka, Aerobie AeroPress
 
Reply
#2
Felicitari, la amandoi, trei chiar (cu Eric) arata foarte bine.
Tot ce iti doresti sa regasesti in ceasca!
Izzo Alex Duetto III|La Pavoni Pro|Brikka|Aero Press|Anfim Lusso|Kinu M47F|Aillio R1 Bullet|.
 
Reply
#3
@merci baloozzy Wink
Izzo Alex Duetto III, Mahlkonig Vario, Tamper Concept Art dinamometric, baza tampare Concept Art, VST 22g + VST 18g + VST 7g, V60, Bialetti Brikka, Aerobie AeroPress
 
Reply
#4
Bravo Mihai!
Iti dai seama ca asteptam informatii mai multe din partea ta, pe parcurs. Ar fi interesanta spre exemplu oscilatia temperaturii in grup, in idle, in functie de reglajul PID-ului, ca sa ne dam seama de temperaturile de plecare in flush.
Expobar Brewtus IV, Mahlkonig Vario K30, rasnita manuala Kinu M47, VST 18g, Tamper Concept Art dinamometric, Tidaka Tamper Cube 
 
Reply
#5
(09-04-2015, 16:22)Lyvyoo Wrote: Bravo Mihai!
Iti dai seama ca asteptam informatii mai multe din partea ta, pe parcurs. Ar fi interesanta spre exemplu oscilatia temperaturii in grup, in idle, in functie de reglajul PID-ului, ca sa ne dam seama de temperaturile de plecare in flush.

Cu asta ma joc acum.Am sa fac masuratori asa cum ma pricep si am sa vin si cu perioadte de timp intre oscilatii.
Revin cu detalii.
Izzo Alex Duetto III, Mahlkonig Vario, Tamper Concept Art dinamometric, baza tampare Concept Art, VST 22g + VST 18g + VST 7g, V60, Bialetti Brikka, Aerobie AeroPress
 
Reply
#6
Cu multa placere. Am făcut și o extracție cu Burundi, cu grupul stabilizat la 95, flush pana la 98 parca și extracție stabila intre 97,5 și 98 (valorile sunt cam orientative, ca a fost o premieră și nu știam la ce sa ma uit mai întâi... La termometru sau la extracție). Shotul a ieșit foarte bun, nu ars, dar nu am avut element de comparație.
Dip Dks65 || Nuova Simonelli Oscar 
 
Reply
#7
Short update la ce spunea nickso : nu m-am abținut și am mai testat un shot : grupul stabilizat la 93, PID 121, flush pana la 95, extracție stabila la 94! Începe sa arate ideal.
Revin cu Full review + valori
Izzo Alex Duetto III, Mahlkonig Vario, Tamper Concept Art dinamometric, baza tampare Concept Art, VST 22g + VST 18g + VST 7g, V60, Bialetti Brikka, Aerobie AeroPress
 
Reply
#8
revin cu noi informatii.Scurt ceea ce am masurat:
-pornit espressor 20->121 grade PID (boiler) --> 5 min
-temperatura de grup afisata termometrul Eric 22->90 grade --> 41 min --> flush duce temperatura spre 96...dupa 3-4 secunde ea ajunge la 94,6--> pornit extractie la 94.3 -> pemperatura pe tot parcursul extractie de 94-94.5!
- temperatura de grup afisata de termometrul Eric 22->92 grade --> 47 minute--> flush duce temperatura spre 98...dupa 2,4 secunde ajunge la 96.7 ---> pornit extractie la 95.6 -> temperatura pe tot parcursul extractiei de 95.2-96!

Concluzionez uratoarele:
- nu am inca experianta cu el Smile deci testele mele din ultimele 12 ore nu sunt extrem de relevante
- este indicat sa pornesc extractia cand grupul are o temperatura mai mica ( gen 90 grade) diferenta o aduce apa din grup care pe tot parcursul pare stabila...in extractiile lungi (voite spre 30-35 secunde) temperatura incepe sa scada cu pana la 0.5 grade, in timp ce PID-ul pierde 2 grade.
Izzo Alex Duetto III, Mahlkonig Vario, Tamper Concept Art dinamometric, baza tampare Concept Art, VST 22g + VST 18g + VST 7g, V60, Bialetti Brikka, Aerobie AeroPress
 
Reply
#9
Mihai, foarte interesant!
Inteleg bine, ca ai setat temperatura pe PID la 121 grade? La 96 grade dupa flush insemna un offset de 25 grade! Dar ce mi se pare excelent, este ca ai obtinut o stabilitate termica mult mai bune decit ce am tot citit pina acum pe aici.
Succes in continuare la experimentat si cafele din ce in ce mai bune!
Vlad Smile
Good coffee forever! LM GS/3 AV, Elektra Micro Casa Leva, MK ProM E
 
Reply
#10
Eu nu ma uit la temperatura grupului fara apa in el, nu o consider relevanta.
Dau un flush pana temperatura indicata de term. Eric e apropiata (putin mai ridicata) de temp. la care vreau sa pornesc shot-ul, ii dau boilerului 10-15 secunde de recuperara (timp in care fixez portafiltrul in expresor) , apoi dau drumul la shot.
La mine, functie de timpul de recuperare dat, in timpul extractiei temperatura scade intre 1 si 3C. Am patit si cand a crescut cu .3C dar atunci l-am lasat prea mult sa se recupereze Smile .
La Scala Butterfly, OE Pharos, Gino Rossi RR45, AeroPress, V60, prajitor tip corretto
 
Reply
#11
@ValdP - PID-ul are senzorul de temperatura in boiler, iar HX-ul se stie ca lucreaza la temperaturi mari. Ar fi imposibil cred sa se monteze senzorul in HX. Deci offeset-ul nu ar avea de ce sa fie setat atat de generos.

@coffeesnob - apropo de prima fraza, pe HX grupul nu are in permanenta apa in el, fiind o permanenta recirculare?
Expobar Brewtus IV, Mahlkonig Vario K30, rasnita manuala Kinu M47, VST 18g, Tamper Concept Art dinamometric, Tidaka Tamper Cube 
 
Reply
#12
Felicitari pentru upgrade !
Cu ocazia unui schimb de experiente , am observat inclinatia spre detalii a lui Mihai B .
Nicso este deja cunoscut ca un Espresso-Tehnicus !

Pentru multe soiuri de cafea dar si pentru prajeli peste city , cele mai complexe shoturi le obtin la temperaturi sub 90 gc , mai precis 87-88-89 gc ( africanele mai sus , sud-americanele mai jos ) .

Ca o curiozitate , daca se urmareste o temperatura de extractie de 88 gc , indicata de termometrul Eric , in ce masura aburul este suficient de puternic pentru a frota in latiera de 350 ml sau in cea de 500 ml ?
Ce temperatura arata PID-ul in aceste situatii ?

Initial , am vazut ca la o temperatura setata pe PID la 120 gc ( parca asa era setata cand am fost eu ) , Lelit-ul are o capacitate imptesionanta de frotare .
Se pastreaza aceasta si in conditiile in care operatorul doreste extractii la temperaturi mai mici , ca cele indicate mai sus ?
LaMarzocco GS/3-AV
K30 Vario
Kinu M68
Hottop P
 
Reply
#13
Pai fiind HX si avand un dublu reper (PID si termometru Eric) dai flush-uri pana ajungi la 90.

Si eu sunt fan temperatura scazuta la extractie si avand virtual in fata setup-ul lui MihaiB, as incerca sa vad cat de jos ma pot duce cu temperatura din PID, astfel incat aburul sa ramana suficient de puternic iar temperatura in grup sa scada pana la un nivel la care flush-urile ar putea fi mai scurte.

*am un sentiment de vinovatie ca nu am timp acum sa caut o postare a lui radudani pe tema acestui asa-zis compromis aburi / flush-uri scurte Smile Era pe undeva...
Expobar Brewtus IV, Mahlkonig Vario K30, rasnita manuala Kinu M47, VST 18g, Tamper Concept Art dinamometric, Tidaka Tamper Cube 
 
Reply
#14
(10-04-2015, 13:38)Lyvyoo Wrote: @ValdP - PID-ul are senzorul de temperatura in boiler, iar HX-ul se stie ca lucreaza la temperaturi mari. Ar fi imposibil cred sa se monteze senzorul in HX. Deci offeset-ul nu ar avea de ce sa fie setat atat de generos.

@Lyvyoo, normal, nici am presupus altceva. Observam numai de diferenta de temperatura, care este semnificant mai mare decit ce stiu eu de la alte masini. That's all!
À propos: intrebarea retorica este, daca are sens sa montezi un PID pe un HX, dar asta e o alta tema.
Good coffee forever! LM GS/3 AV, Elektra Micro Casa Leva, MK ProM E
 
Reply
#15
E mai complexa problema, si a fost discutata aici. Subiectul e deschis...
Expobar Brewtus IV, Mahlkonig Vario K30, rasnita manuala Kinu M47, VST 18g, Tamper Concept Art dinamometric, Tidaka Tamper Cube 
 
Reply
#16
(10-04-2015, 12:55)VladP Wrote: [...insemna un offset de 25 grade! Dar ce mi se pare excelent, este ca ai obtinut o stabilitate termica mult mai bune decit ce am tot citit pina acum pe aici...

asa cum spunea si Lyvyoo, offset-ul la masinile HX nu are relevanta decat daca e corelat/setat cu o anume procedura de lucru;
adica, daca se merge pe shot-uri singulare, la intervale mari, aleatorii (5 min - zeci de minute,  sau ore...) atunci de regula se practica flush & go, adica se merge pe un flush pana la o anume temperatura apropiata de cea de extractie si se pleaca in extractie la scurt timp dupa, temp de extractie fiind apropiata de temp grupului;
in acest mod de lucru, temperatura boilerului, cu atat mai putin offset-ul PID-ului, nu sunt relevante pentru temp de extractie:
apa din HX a fost adusa la o anume temperatura, iar grupul are o temperatura apropiata; daca se da drumul imediat la extractie, cat apa din HX nu-si schimba radical temperatura, extractia e la temperatura dorita;

daca se merge pe shot-uri succesive, la distanta in timp aprox egala cu timpul de revenire sistem (HX plus grup, prin termosifon) - de obicei 1:30-2:30 depinzand de tipul masinii si setari, atunci, incepand cam de la al 3-lea shot, ceea ce decide este (1) durata intervalului intre shot-uri si (2) temperatura boilerului;

adica, pentru un acelasi interval intre shot-uri, exista o relatie directa intre temperatura din boiler si temperatura shot-ului; motiv pentru care, pentru aceasta rutina de lucru, offset-ul PID-ului poate fi setat sa indice temperatura de extractie; de obicei, reglajul se face folosind un dispozitiv termofiltru de tip SCACE; sau macar un termometru de grup tip Eric;
spun 'pentru un anume interval intre shot-uri' pentru ca acest interval decide temperatura la care ajunge HX-ul;
eu masor o temperatura corelata cu cea din HX (Lyvyoo) la nivelul tubului superior termosifon; astfel, la cca. 100 sec dupa un shot, am in tub cca. 108C si plecand atunci cu extractia, am, pentru 1,2 bar (123C) in boiler, extractii succesive la 92,5C (pentru un anume nivel de apa in boiler, temperatura in camera etc.);
daca mai lungesc intervalul, pana la 150-155sec, ajung la 110,1C in tub si extractiile vor fi comfortabil, la 93,4-93,5C;

toate acestea sunt exemple relative, in intentia mea de a sublinia complexitatea fenomenelor intr-un sistem aparent simplu (eu oricum ignor PID-ul intr-o masina HX...);

am dat mai multe exemple prin thread-uri, dar nu strica si aici:
doua exemple de extractii succesive, suficient de consistente (temp - nu in boiler, ci in grup):
   
   

si un flush-and-go:
   

(10-04-2015, 12:59)coffeesnob Wrote: Eu nu ma uit la temperatura grupului fara apa in el, nu o consider relevanta.

procedura descrisa e ok, dovada rezultatele; dar afirmatia de mai sus e pagubitoare...
temp grupului, e deosebit de importanta pentru intelegerea a ce se intampla: in fond, E61 a supravietuit de o juma' de secol tocmai datorita unui specific al temperaturii grupului; termometrul lui Eric, sau tip Eric e extrm de util, dar procedura lui Eric are o aplicabilitate limitata, ce exclude anumite tipuri de masini (cele cu memorie termica mare - tip mixer si agnostic); e important insa a intelege ca in procedurile sale si ale altora, se foloseste mereu temperatura grupului inainte de a lansa extractia...
etc.

si da, in intervalul pana la primul flush/prima extractie, sau intre extractii - deci cu masina in idle, prin canalul din grup unde masoara termometrul, nu circula apa, iar temometrul masoara temperatura in grup, in acel punct;
poate e mai clar, urmarind inregistrarea temperaturii in punctul "Eric" la un inceput de sesiune:
   
Bezzera STREGA (PID grup, dimmer pompa, dataloger), rasnita Macap M7 (900rpm), site IMS, Hario V60, prajitor DIY cu Artisan
 
Reply
#17
Nu inteleg ceva totusi: temperatura apei la grup in timpul extractiei, asa cum a notat-o Mihai mai sus, nu descrie o cocoasa ci se prezinta stabila / liniara ca la DB. De ce?
Expobar Brewtus IV, Mahlkonig Vario K30, rasnita manuala Kinu M47, VST 18g, Tamper Concept Art dinamometric, Tidaka Tamper Cube 
 
Reply
#18
(10-04-2015, 16:50)Lyvyoo Wrote: Nu inteleg ceva totusi:  temperatura apei la grup in timpul extractiei, asa cum a notat-o Mihai mai sus,  nu descrie o cocoasa ci se prezinta stabila / liniara ca la DB.  De ce?
Sper sa nu gresec,Mihai a folosit procedura flush-an-go,adica a adus grupul la temperatura dorita si imediat a dat drumul la extractie,iar Radudani din ce se vede pe grafic foloseste flush-and-wait si are o pauza de 2-3 minute intre shoturi timp in care isi pregateste cafeaua pentru urmatoarea extractie.
 
Reply
#19
@radudani
Ai dreptate, ar fi tebuit sa precizez ca nu ma intereseaza temperatura grupului fara apa in contextul meu specific. Eu nu fac shot-uri unul dupa altul (aproape) niciodata si cand fac primul shot masina e pornita de cel putin o ora. Deci la mine e garantat ca grupul e la temperatura ridicata atunci cand incep flush-ul.

@Lyvyoo
Pai Mihai a eliminat cocoasa prin flush si prin faptul ca nu a lasat HX-ul sa se recupereze. Daca facea flush-ul mai scurt, temperatura apei la extractie crestea un pic, pana sa inceapa sa coboare. Daca inveti foarte bine comportamentul masinii si ai termometru, practic poti controla grosier plaja (si curba intre niste limite) temperaturii de extractie.
La Scala Butterfly, OE Pharos, Gino Rossi RR45, AeroPress, V60, prajitor tip corretto
 
Reply
#20
Dacă țin PID-ul la 121 observ ca este mai practic sa fac un flush scurt înainte de extracție pentru a stabiliza temperatura și continui extracția fără recuperare a temperaturii în boiler. Dacă are timp de recovery în timpul extracției temperatura apei pe t. Eric creste dramatic. Observ după câteva extracții relativ succesive ca temperatura în timpul extracției nu scade...sau nu atât cum ma asteptam eu ceea ce e bine. Ma încadrez liniar cu orice extracție în ~32 secunde max.
Încerc sa setez PID la minim sa vedem dacă se menține liniaritatea termică în timpul extracției.
Izzo Alex Duetto III, Mahlkonig Vario, Tamper Concept Art dinamometric, baza tampare Concept Art, VST 22g + VST 18g + VST 7g, V60, Bialetti Brikka, Aerobie AeroPress
 
Reply
#21
@radudani: meriti clar titlul de Doctor Espressoman, definitiv!  Smile
Good coffee forever! LM GS/3 AV, Elektra Micro Casa Leva, MK ProM E
 
Reply
#22
(10-04-2015, 14:05)RaduCarutasu Wrote: Felicitari pentru upgrade !
Cu ocazia unui schimb de experiente , am observat inclinatia spre detalii a lui Mihai B .
Nicso este deja cunoscut ca un Espresso-Tehnicus !

Pentru multe soiuri de cafea dar si pentru prajeli peste city , cele mai complexe shoturi le obtin la temperaturi sub 90 gc , mai precis 87-88-89 gc ( africanele mai sus , sud-americanele mai jos ) .

Ca o curiozitate , daca se urmareste o temperatura de extractie de 88 gc , indicata de termometrul Eric , in ce masura aburul este suficient de puternic pentru a frota in latiera de 350 ml sau in cea de 500 ml ?
Ce temperatura arata PID-ul in aceste situatii ?

Initial , am vazut ca la o temperatura setata pe PID la 120 gc ( parca asa era setata cand am fost eu ) , Lelit-ul are o capacitate imptesionanta de frotare .
Se pastreaza aceasta si in conditiile in care operatorul doreste extractii la temperaturi mai mici , ca cele indicate mai sus ?
Merci RaduCarutasu . Era programat de când ne-am văzut acest update.
Ca sa-ti răspund la întrebare am făcut 2 frotari :
Prima la temperatura în PID de 118 a doua la 121.diferenta de timp necesar pt obținerea a ceea ce m-ai învățat tu este de +5 secunde.
Izzo Alex Duetto III, Mahlkonig Vario, Tamper Concept Art dinamometric, baza tampare Concept Art, VST 22g + VST 18g + VST 7g, V60, Bialetti Brikka, Aerobie AeroPress
 
Reply
#23
(10-04-2015, 18:05)VladP Wrote: @radudani: meriti clar titlul de Doctor Espressoman, definitiv!  Smile
+1
Izzo Alex Duetto III, Mahlkonig Vario, Tamper Concept Art dinamometric, baza tampare Concept Art, VST 22g + VST 18g + VST 7g, V60, Bialetti Brikka, Aerobie AeroPress
 
Reply
#24
Mihai la 121 grade ce presiune ai in boiler?
 
Reply
#25
1 bar îl vad eu pe ac.
Izzo Alex Duetto III, Mahlkonig Vario, Tamper Concept Art dinamometric, baza tampare Concept Art, VST 22g + VST 18g + VST 7g, V60, Bialetti Brikka, Aerobie AeroPress
 
Reply
#26
(10-04-2015, 18:05)VladP Wrote: @radudani: meriti clar titlul de Doctor Espressoman, definitiv!  Smile

Categoric ! 

Daca producatorii de HX-uri ar citi acest forum ar putea sa faca un manual practic de utilizare a acestor masini , care sa contina informatii pe intelsul utilizatorilor casnici ( ar plati la greu pentru dreptul de proprietate intelectuala  Big Grin ) 

La fel si vanzatorii au aici material didactic suficient pentru a se documenta si pentru a sti cum sa prezinte , celor interesati , aceasta categorie de aparate .  
LaMarzocco GS/3-AV
K30 Vario
Kinu M68
Hottop P
 
Reply
#27
(10-04-2015, 18:55)Mihai.B Wrote: 1 bar îl vad eu pe ac.

Totusi , curiozitatea mea ramane si , mai cred ca , acum , profitand de acest upgrade , as putea sa mi-o satisfac  Idea ! 

Tocmai am scris intr-un alt post ca la 2 bari apa fierbe la 120 gc .
La o atmosfera (cam  1,01 bar ) apa fierbe la 100 gc . 
Nu stiu cati bar vom avea cand apa va fi la 85 gc sau la 88 gc ,  de ex . 
Cu siguranta presiunea va fi sub 1 bar ( teoretic )  si , atunci , de unde abur ? 
Pe Everest poate , dar in boilerele noastre  Huh  ?  

De aici si intrebarea mea anterioara , daca faci o extractie la 85 gc sau la 88 gc , ce temperatura va avea apa din boiler ? 
Este aceasta la o valoare care sa permita fierberea apei si , implicit , formarea aburului ? 

Mergand mai departe cu curiozitatea , permite un HX , fie el dotat si cu un termometru Eric in grup , experimentari in domeniul gustului cafelei procedand la extractii , intr-o plaja de temperaturi , pornind de la un minim de 85 gc in sus si , in paralel , sa avem si abur pentru a frota corespunzator ? 
Sau va trebui sa facem intai extractia , dupa care sa crestem temperatura apei in boiler pentru a avea abur ? 

Adica in cazul in care se doreste un shot la 88 gc si un cappucino in acelasi timp , aparatul mai functioneaza ca un HX si furnizeaza simultan si apa la temperatura dorita dar si abur ? 

Aici merge curiozitatea mea ! 
Daca raspunsul este afirmativ , atunci nu prea isi mai au rostul DB ( dual-boilerele )  Exclamation .
LaMarzocco GS/3-AV
K30 Vario
Kinu M68
Hottop P
 
Reply
#28
si atunci mă întreb după ce mai citesc acest topic...de plăcere Smile
Expobar Leva Hx, Mahlkoenig Vario
 
Reply
#29
Daca pleci de la o temperatura din grup de 95-96° si faci un flush suficient de mult pana sa ajungi la temperatura de 85-86°, apa din boiler este la aprox. 113-115°. După extracție, in câteva secunde temperatura va creste in boiler, aparatul fiind capabil pentru a furniza abur.
In timpul unei extracții la 85-86° n-am verificat sa vad daca am suficient abur pentru frotare, dar nici n-am dexteritatea necesara pentru asa ceva Smile.
Rocket Evoluzione V2 + Mazzer SJ + VST + Gene Cafe CBR-101
 
Reply
#30
Revin cu rezultatul acestui test ( folosind ipoteza lui Radu - 88 gr extractie urmat de frotare fara recovery time) dupa ce revin in Bucuresti.cu ocazia asta va doresc as aveti sarbatori frumoase si linistite.
Izzo Alex Duetto III, Mahlkonig Vario, Tamper Concept Art dinamometric, baza tampare Concept Art, VST 22g + VST 18g + VST 7g, V60, Bialetti Brikka, Aerobie AeroPress
 
Reply
  


Forum Jump:


Browsing: 1 Guest(s)