• Bun venit pe forumul Espressoman
Hello There, Guest! Login Register


Lelit PL41TEM si rasnita PL43MMI

#1
Salutare,

Dupa ceva timp de cand am achizitionat espressorul am reusit sa ma mobilizez sa scriu acest thread (scuze lui Liviu ca scriu asa de tarziu dupa ce m-a ajutat foarte mult in a alege aparatele!). Si unde as putea sa il scriu mai potrivit decat la un coffee shop, Origo de data asta Smile.
As incepe cu ce m-a convins ca "espressorul" meu vechi nu imi ofera un espresso - aici ma refer la un Saeco daca mai tin bine minte. Am facut cadou un curs de espresso si cappuccino achizitionat de la cei de la Guido - atunci am baut si cel mai bun espresso pe care il incercasem vreodata. Feedbackul de la curs a confirmat prima impresie asupra lor, Flori fiind o profesoara excelenta.

Am incercat sa reproduc gustul, densitatea, textura cu aparatul pe care il aveam. In zadar. Mi-am zis ca vina o fi de partea cafelei pe care eu o cumparam rasnita sau foloseam o rasnita clasica (cu lame) asa am decis sa "investesc" intr-un Hario Mill Slim. Atunci am primit prima confirmare ca rasnita face o mare diferenta. Rezultatele erau mai bune, dar la fiecare revizitare a celor de la Guido imi dadeam seama ca tot sunt departe.

Apoi am descoperit espressoman si parerile de pe forum care imi confirmau frustrarea. Pana atunci pentru mine existau doar Saeco (sau Saeco Philips cum s-or numi), Bosch si aparatele cu pastile. Plus aparatele automate (la birou tot un automat aveam) care pana la Guido pareau o varianta cu o cafea extraordinara (cu cat mai tehnologizate cu atat mai bine, de ex. identificarea utilizatorului prin amprenta, ceva de vis gen Saeco Xelsis).
Aici am aflat de Lelit si Gaggia.
L-am contactat pe Liviu care mi-a facut o recomandare pe baza bugetului meu, cu pro si contra pentru fiecare varianta de care l-am intrebat, Lelit PL41TEM fiind una din variante. El mi-a confirmat si faptul ca rasnita mea nu o sa fie suficent de buna (Hario manuala) - initial am zis ca totusi o sa ma descurc.

A venit PL41TEM - prin intermediul espressoman si direct la importator am beneficiat si de un tamper (sau reducere).
Cateva cuvinte despre asteptari:
1. Nu va asteptati ca din prima totul sa fie perfect - asa cum eu m-am asteptat.
2. Este nevoie de multa rabdare si multe incercari, multa cafea aruncata. Eu am preferat sa imi notez si sa fac ajustari zilnice pana am obtinut ce imi doresc in loc sa incerc mai multe intr-o zi, deoarece rezultatul din ceasca (aici ma refer la gust) era destul de bun - oricum de zeci de ori mai bun decat aparatul vechi. Daca iesea prost sau oribil, aruncam, asta e clar.
3. Rasnita conteaza enorm! Am incercat si cu cafea rasnita de la Guido si Papa Jacques (Papa Jacques pentru ca are cafea rasnita pentru Lelit) - rezultatul era chiar prost, putand sa variez doar cantitatea de cafea.
4. Nu este un aparat ca cele pe care le gasim la Origo, Guido, Steam House etc. (gen La Marzocco), nu are boiler dublu, nu poti varia presiunea etc. - nu va asteptati la rezultate super profesioniste - totusi doar costa putin mai mult de o zecime din cat costa acelea - motive sunt convins ca exista.

Rasnita Lelit PL43MMI este o rasnita excelenta pentru nevoile de espresso zilnice. Nu stiu cum se va comporta in timp, dar raportul calitate (a rezultatului) - pret este foarte bun (din nou, multumesc lui Liviu pentru accesul la reducere si recomandare!).
Ce i se poate reprosa este ca nu are marcati pasii in niciun fel, dar tocmai asta era ideea: este micromertrica si poti face ajustari oricat de mici. Cafeaua rasnita mi se pare destul de constanta. Nu ma deranjaza nici macar faptul ca ramane cafea "pe teava". O golesc dupa ce termin cafelele de dimineata, probabil ~2-3g de cafea. Pentru rezultat uniform in filtru rotesc portafiltrul in timpul rasnirii si il bat usor de masa pentru a se aseza si elimina din spatii.

Cantarirea: initial cantaream rezultatul (pe un cantar de bucatarie - insuficent!). Acum cantaresc boabele (am luat de la Concept Art o lingurita-cantar) si m-am obisnuit privind estimarea pierderilor de cafea. Probabil urmeaza un cantar mai sensibil.

Primii pasi privind rasnirea au fost cei mai dificili. Fiind atatea ajustari posibile, de unde incepi?
Nu sustin ca metoda mea este perfecta sau ca rezultatul este perfect pentru toata lumea: pe mine ma multumeste.
Pentru ajustarea initiala, am urmarit videoul care a tot fost postat pe site (https://youtu.be/2YRbtGcX0dk). Destul de greu de imaginat explicatiile userilor pana nu incerci. Apoi pentru primul espresso m-am intors inca un sfert de cerc. O sa postez si niste poze cu marcajele pe care le-am facut pe rasnita.
Obiceiul mi l-am facut sa marchez pe rasnita si sa imi notez fiecare cafea pe care o folosesc, pentru cand voi mai cumpara aceleasi boabe. O nota aici: setarea rasnitei nu se va potrivi nici macar pentru 2 loturi diferite de boabe de acelasi tip, tot sunt necesare foarte mici ajustari.

Cantitatea de cafea: folosesc ~20g de boabe pentru un shot dublu in 25s. Cum spuneam si mai sus, probabil multi useri au alta parere, nu doresc o dezbatere in acest sens, este dezbatut deja destul de mult. Eu sunt multumit.
Pentru mine faptul ca la PL41TEM pot sa variez temperatura apei pentru espresso este foarte bine. Variaza de la cafea la cafea setarea optima, aciditatea si cat de dulce o sa fie rezultatul.

Cappuccino: spumarea lapteului functioneaza foarte bine cu acest Lelit. Eu astept pana temperatura se apropie de 130 de grade, pentru prima spumare deschid valva cat sa se duca apa si sa am doar abur. In timpul acesta temperatura urca pana la 133-134 si dupa deschidere se intoarce spre 130.
Folosesc pitcherul care a stat la frigider (luat de la Coffee Shop, caffea.ro) si laptele Zuzu cu 3.5%. Am observat (ca multi alti utilizatori) ca laptele degresat nu duce la un rezultat la fel de bun. De asemenea cu Zuzu am obtinut niste rezultate constant bune.

Cafea: eu sunt fan al celor de la Guido, parerea personala este ca Alma Negra este excelenta. Apoi Guatemala si Brazilia. Am incercat cam toate variantele lor. De asemenea decaf-ul este foarte bun si aromat.

As mai mentiona ca tamparea este foarte importanta, am incercat multe variante. Am incercat umplerea filtrului si apoi uniformizarea cu palma pe toate directiile. Am incercat si sa bat cu portafiltrul dupa tampare pentru a elimina cafeaua de pe margini, dar rezultatul era mai prost asa ca am renuntat.
Tehnica cu moneda pentru a estima cantitatea de cafea este una buna - pentru primele incercari.
Pentru curatare am luat o sita blind pe care o folosesc aproximativ la 30 de cafele - doar cu apa. Detergentul l-am folosit o singura data pana acum, aproximativ dupa 2-3 luni de la achizitie.
Pentru rasnita exista niste pastile (la Coffee Shop le-am gasit) dar sunt destul de scumpe dar si se folosesc destul de rar (~60 RON pentru 3 curatari).

Multumesc lui Liviu pentru ajutor cat si pentru interfatarea binevenitelor reduceri (atat la aparate cat si la cafeaua de la Guido).

Inchei cu urmatoarea constatare: este greu cand iti dai seama ca vei analiza fiecare espresso si cappuccino pe care il vei bea in oras. Este si mai greu cand iti dai seama ca rezultatul cafelei de acasa este mult mai bun (evident aici fac exceptie cafenelele dedicate gen Guido, Origo, Steam Coffee Shop).

Spor si sper ca intr-un fel sau altul acest post va ajuta.
Espressor Lelit PL41TEM + Rasnita Lelit PL43MMI / Hario Mill Slim (nu o mai folosesc) + Tamper Lelit
 
Reply
#2
Nu exista cafea râșnită pentru Lelit , părerea mea, pentru ca exista mici deosebiri chiar între doua Lelit PL41 TEM.
Dar perseverând , îți garantez că vei obține shoturi excelente cu el , rezultate bune are si la frotarea laptelui (cu timpii de așteptare aferenți unui SBDU)
Sigur ca niciodată nu vei avea rezultatele pe care le vei obține cu un La Marzocco, dar aceste rezultate țin mai mult de nuanțele aromelor , pe care la început nu le vei putea deosebi .
Mult succes !
Quamar Q13 E, Bezzera Strega
Bodum Bistro French Press, Hario (concediu si la munca)
 
Reply
#3
La acela moment credeam ca exista Smile.
Multumesc!

Am atasat si poza cu rasnita. In dreapta se observa linia alba care marcheaza locul unde s-ar intalni cutitele daca as face o rotire care sa apropie cutitele la maxim.
In fata cu mov si alb am marcaje pentru 2 tipuri diferite de boabe.
Espressor Lelit PL41TEM + Rasnita Lelit PL43MMI / Hario Mill Slim (nu o mai folosesc) + Tamper Lelit
 
Reply
#4
Cred că ai uitat să atașezi pozele Smile
Quamar Q13 E, Bezzera Strega
Bodum Bistro French Press, Hario (concediu si la munca)
 
Reply
#5
Bun venit Smile

Interesanta epopeea, foarte frumos povestita cronologia faptelor, prea multe multumiri unui singur om cand de fapt toate informatiile din forum reprezinta o contributie la know how, un rezultat si o evolutie previzibile si caracteristice multor useri de aici, inca o lectie de rabdare si perseverenta, inca un client pierdut de cafenelele obisnuite...

Cu alte cuvinte, te declaram espressoman cu acte in regula! Extractii reusite!  57  

P.S Sa ne povestesti despre fetele si atitudinea apropiatilor, in timp, cand le vei detalia toate aceste amanunte. Pregateste-te pentru frunti incruntate si zambete de complezenta Smile 
Expobar Brewtus IV, Mahlkonig Vario K30, rasnita manuala Kinu M47, VST 18g, Tamper Concept Art dinamometric, Tidaka Tamper Cube 
 
Reply
#6
Salut,

Scuze pentru intarziere. Atasez acum si poza (din pacate nu mi-am dat seama ca nu a atasat, fiind prea mare).

Pentru Liviu, sunt de parere ca este un efort considerabil sa pui la un loc ce ai reusit tu sa faci. Felicitari! Si multumesc pentru diploma de espressoman Smile.

Cei din jur initial m-au luat drept nebun dar cei care se bucura de cafeaua facuta de mine au ajuns sa sufere de aceeasi "problema" cu cafeaua din oras, deci misiune indeplinita.

Numai bine,
Andrei


Attached Files Thumbnail(s)
   
Espressor Lelit PL41TEM + Rasnita Lelit PL43MMI / Hario Mill Slim (nu o mai folosesc) + Tamper Lelit
 
Reply
  


Forum Jump:


Browsing: 1 Guest(s)