• Bun venit pe forumul Espressoman
Hello There, Guest! Login Register


Lelit PL41TEM

#1
Salutare dragi membrii ai forumului,bine v-am gasit!Dintr-un impuls de moment,am cumparat espressorul din titlu,de b.c.day sustinut cu atata ardoare de blogul domnului lyvyoo Smile Am facut aceasta achizitie datorita informatiilor puse la dispozitie de acest blog si forum.Multumesc si Bravo domnilor,va felicit pentru hobby-ul dvs.Trebuie sa va spun ca am facut aceasta mutare (sper sa nu-mi para rau Smile )datorita actualului meu espressor,un Krups automatic primit cadou in urma cu 3 ani.Krups-ul asta saracu' functioneaza bine,deocamdata nu am de ce sa ma plang dpdv al fiabilitatii,insa are o "mica"problema de ordin calitativ-Face o cafea PROASTA.Nu pot sa spun ca sunt un fin degustator sau cunoscator in domeniu,insa pot aprecia un espresso de calitate,nu cea pe care o beau zilnic in prezent.Da,da in prezent fiindca Lelit-ul asta l-am comandat de aici,de pe blog,in urma cu 15 min Smile Am ales varianta fara tamper,la 2080 ron nu pentru ca m-am zgarcit,ci pentru ca vreau sa-mi recomandati domniile voastre un tamper mai rasarit,in limita a 200 ron,pentru acest espressor.Va multumesc anticipat
 
Reply
#2
...tamper mai rasarit,in limita a 200 ron,pentru acest espressor.
Felicitari pentru achizitie, sigur vei fi multumit.
Cum in 200 lei nu te incadrezi la unul dinamometric, poti sa-l iei pe asta , sau ceva de genul.
Izzo Alex Duetto III|La Pavoni Pro|Brikka|Aero Press|Anfim Lusso|Kinu M47F|Aillio R1 Bullet|.
 
Reply
#3
Multumesc de urari si recomandari.Tamper dinamometric nici macar nu stiu cum arata,dar sa-l folosesc.La ce ar ajuta acest tamper dinamometric?Iertati-mi intrebarile de profan.
 
Reply
#4
(27-11-2014, 02:25)dantt Wrote: Multumesc de urari si recomandari.Tamper dinamometric nici macar nu stiu cum arata,dar sa-l folosesc.La ce ar ajuta acest tamper dinamometric?Iertati-mi intrebarile de profan.

La atingerea fortei de tampare (se poate seta intre 8-21 kg la Concept art) face un click, sa opresti tamparea. Elimini astfel una din multele variabile ale ecuatiei espresso-ului perfect.
Izzo Alex Duetto III|La Pavoni Pro|Brikka|Aero Press|Anfim Lusso|Kinu M47F|Aillio R1 Bullet|.
 
Reply
#5
asta in cazul in care ajungi la "click". 
Raul, consumator zilnic de cafea (si de vin rosu!)
Gaggia Classic, Home Vario Mahlkonig, tamper Concept-Art, Filtru Bezzera nepresurizat pt 2 cesti, 14g, 58mm
 
Reply
#6
Salut,

Bine ai venit!

Eu unul iti recomand un tamper dinamometric. Acelasi espressor am si eu de putin timp, aceeasi trecere de la Krups.

Am incercat usor usor sa elimin din variabile: pentru ca asa mi-e natura, nu reuseam niciodata sa am o forta de tampare constanta, oricat am incercat sa-mi fac mana cu un cantar de baie. Asa ca mi-am luat un tamper dinamometric de 57 mm de la Concept Art. Arunca o privire aici: http://youtu.be/1B-4flQzb6I

Apoi mi-am dat seama ca nu foloseam aceeasi cantitate de cafea, puneam din ochi. Unii reusesc sa aprecieze corect, eu nu. Sunt diferente semnificative intre 1-2 grame in plus sau in minim, dupa parerea mea. Asa ca un cantar de bijuterii de 30 lei chiar te ajuta mult.

Apropo, ai rasnita?
Expobar Brewtus IV | Kinu-Die Muhle M47 | VST 20gr ridgedless | tamper dinamometric Concept Art 58,5 mm | pitcher Motta 35cl | Aeropress + Kohi filter | V60
 
Reply
#7
(27-11-2014, 09:33)Alin T. Wrote: Salut,

Bine ai venit!

Eu unul iti recomand un tamper dinamometric. Acelasi espressor am si eu de putin timp, aceeasi trecere de la Krups.

Am incercat usor usor sa elimin din variabile: pentru ca asa mi-e natura, nu reuseam niciodata sa am o forta de tampare constanta, oricat am incercat sa-mi fac mana cu un cantar de baie. Asa ca mi-am luat un tamper dinamometric de 57 mm de la Concept Art. Arunca o privire aici: http://youtu.be/1B-4flQzb6I

Apoi mi-am dat seama ca nu foloseam aceeasi cantitate de cafea, puneam din ochi. Unii reusesc sa aprecieze corect, eu nu. Sunt diferente semnificative intre 1-2 grame in plus sau in minim, dupa parerea mea. Asa ca un cantar de bijuterii de 30 lei chiar te ajuta mult.

Apropo, ai rasnita?

Multumesc tuturor de sfaturi. Smile Nu am inca rasnita,o voi achizitiona ulterior,pana atunci fac,nu dati cu pietre Smile ,din cafea gata macinata.Vreau sa mai strang ceva bani sa iau una buna direct,gen Vario.Tamperul asta de la Concept Art de la ce magazin l-ai achizitionat?Un link se poate?Multumesc
 
Reply
#8
Bun venit dantt,
O precizare - espressorul l-ai luat de la importatorul Lelit Romania , care acorda reduceri (consistente) acestei minunate comunitati. Nu de pe blog Smile

Din ce scrii, sper ca ai platit pretul de Black Coffee Friday (Week) nu cel redus valabil zi de zi, caci PL41TEM este pana duminica 1971 nu 2080. La fel si pentru Concept Art, e piscat destul de bine pretul. Pagina este aceasta - http://www.espressoman.ro/black-friday/

Dar sa nu te astepti ca un semiautomat fara rasnita sa performeze mai bine ca un automat cu rasnita. Este un nonsens. Rasnita este un element principal, iar PL41TEM, din cate vezi pe forum, scoate shot-uri foarte bune si creme de lapte de invidiat pentru un SBDU. Dar nu fara rasnita. Daca ti-ai propus un Vario in viitor, poti incerca macar una manuala pana una-alta, Porlex sau Hario, ca sa iti faci o idee asupra rezultatelor ce vor veni, apoi o pastrezi pentru vacante. Altfel, cu toate accesoriile posibile, nu vei obtine shot-uri satisfacatoare si vei avea impresia ca acel Krups este profesional pe langa PL41TEM Smile In ultima instanta, "ca o blasfemie", poti sa-i ceri prajitorului de cafea de unde cumperi (sper canu folosesti cafea de supermarket) sa iti macine pentru espresso, dar e la ghici, iar cafeaua deja macinata se va oxida in cateva minute, plus ca nu exista in realitate macinatura de espresso, fiecare rasnita calibrandu-se cu fiecare espressor, in functie de boabele folosite.
Expobar Brewtus IV, Mahlkonig Vario K30, rasnita manuala Kinu M47, VST 18g, Tamper Concept Art dinamometric, Tidaka Tamper Cube 
 
Reply
#9
Stiu ca s-a mai discutat, dar in sita dubla cu care vine LeLit cate grame de cafea puneti de obicei ? Am pus 18 grame ultima data si ma intrebam daca nu e cumva prea mult ..
LeLit PL41TEM,Mahlkoning Vario,Tamper Concept Art Dinamometric-57.5 mm,Motta Europe Pitcher,Aeropress,Hario Skerton,Bialetti Moka Express
 
Reply
#10
(27-11-2014, 13:58)Stefan25 Wrote: Stiu ca s-a mai discutat, dar in sita dubla cu care vine LeLit cate grame de cafea puneti de obicei ?  Am pus 18 grame ultima data si ma intrebam daca nu e cumva prea mult ..
Eu pun 14. Merge si 15. Deja de la 16 am observat ca atinge grupul sau e foarte aproape. Dar totusi sunt curios cate grame folosesc si alti posesori.
Expobar Brewtus IV | Kinu-Die Muhle M47 | VST 20gr ridgedless | tamper dinamometric Concept Art 58,5 mm | pitcher Motta 35cl | Aeropress + Kohi filter | V60
 
Reply
#11
(27-11-2014, 12:12)Lyvyoo Wrote: Bun venit dantt,
O precizare - espressorul l-ai luat de la importatorul Lelit Romania , care acorda reduceri (consistente) acestei minunate comunitati. Nu de pe blog  Smile

Din ce scrii, sper ca ai platit pretul de Black Coffee Friday (Week) nu cel redus valabil zi de zi, caci PL41TEM este pana duminica 1971 nu 2080. La fel si pentru Concept Art, e piscat destul de bine pretul. Pagina este aceasta - http://www.espressoman.ro/black-friday/

Dar sa nu te astepti ca un semiautomat fara rasnita sa performeze mai bine ca un automat cu rasnita. Este un nonsens. Rasnita este un element principal, iar PL41TEM, din cate vezi pe forum, scoate shot-uri foarte bune si creme de lapte de invidiat pentru un SBDU. Dar nu fara rasnita. Daca ti-ai propus un Vario in viitor, poti incerca macar una manuala pana una-alta, Porlex sau Hario, ca sa iti faci o idee asupra rezultatelor ce vor veni, apoi o pastrezi pentru vacante. Altfel, cu toate accesoriile posibile, nu vei obtine shot-uri satisfacatoare si vei avea impresia ca acel Krups este profesional pe langa PL41TEM  Smile  In ultima instanta, "ca o blasfemie", poti sa-i ceri prajitorului de cafea de unde cumperi (sper canu folosesti cafea de supermarket) sa iti macine pentru espresso, dar e la ghici, iar cafeaua deja macinata se va oxida in cateva minute, plus ca nu exista in realitate macinatura de espresso, fiecare rasnita calibrandu-se cu fiecare espressor, in functie de boabele folosite.
Lyvyoo iti multumesc tie si tuturor de informatii.Din pacate,constrans de unele dificultati financiare de moment,nu voi putea lua acum rasnita.Voi folosi in prima faza cafea macinata,preferand sa mai strang bani pentru o rasnita buna direct,nu sa trec prin mai multe etape.De-alungul timpului,am constatat ca trecerea prin aceste etape nu e benefica pentru buzunarul meu Smile Comanda o sa o finalizez astazi la primirea facturii pe mail.Am luat pana la urma tamper Lelit cu maner de lemn.Din pacate pana maine nu e pe stoc si-l voi primi abia poimaine.E bine si asa Smile
 
Reply
#12
(27-11-2014, 15:07)Alin T. Wrote:
(27-11-2014, 13:58)Stefan25 Wrote: Stiu ca s-a mai discutat, dar in sita dubla cu care vine LeLit cate grame de cafea puneti de obicei ?  Am pus 18 grame ultima data si ma intrebam daca nu e cumva prea mult ..
Eu pun 14. Merge si 15. Deja de la 16 am observat ca atinge grupul sau e foarte aproape. Dar totusi sunt curios cate grame folosesc si alti posesori.

E adevarat ca a si ramas pucul suspendat de grup la 18 grame ,tocmai din acest motiv Smile .O sa reduc la 15- 16 grame pe viitor ..Sunt multe videouri pe youtube care arata cum pucul e umplut cu varf si ras apoi uniform inainte de a tampa.Dar in ultimul timp am zis sa am totusi o masura de uniformizare in plus cu ajutorul unui cantar.
LeLit PL41TEM,Mahlkoning Vario,Tamper Concept Art Dinamometric-57.5 mm,Motta Europe Pitcher,Aeropress,Hario Skerton,Bialetti Moka Express
 
Reply
#13
Azi mi-a ajuns si mie espressorul.Multumit de rezultate(chiar daca sunt cu cafea gata macinata Illy),insa ce am observat,asa necunoscator fiind,vasul de apa e cam ciudat,din plastic.Arata practic ca un bidon cu 2 furtune in el ,iar intrebarea mea este daca acesta se poate scoate cu ttotul pentru o curatare temeinica.Multumesc anticipat pentru eventualele raspunsuri.
 
Reply
#14
Asa arata toate rezervoarele, inclusiv pe espressoarele de 1000 si ceva de euro. Toate bidoanele se pot scoate, dand la o parte furtunul. La umplere, ori folosesti o palnie, ori il scoti cu totul afara. Apropo, apa doar Bucovina, restul fiind foarte dure.
Expobar Brewtus IV, Mahlkonig Vario K30, rasnita manuala Kinu M47, VST 18g, Tamper Concept Art dinamometric, Tidaka Tamper Cube 
 
Reply
#15
@dantt  -  Deja este alta discutie. Voi muta postarea ta aici. 
Expobar Brewtus IV, Mahlkonig Vario K30, rasnita manuala Kinu M47, VST 18g, Tamper Concept Art dinamometric, Tidaka Tamper Cube 
 
Reply
#16
Buna seara,da,e clar,datorita forumului dvs in sfarsit am reusit sa fac o cafea buuuna,chiar daca momentan nu detin rasnita.Cum spuneam m-am uitat azi din nou pe forum si am descoperit "reinviat" acest topic.Inca de la primele informatii si filmulete,am constatat cu stupoare ca este o prajitorie si cafenea in Pitesti despre care habar n-aveam.E vorba de cafegiu.roAm dat repede fuga sa vad despre ce e vorba si am cumparat o cafea "India"ii zice 100% arabica,prajita de ieri,7.12.Am rugat pe fata de la bar sa o macine sa vad cam cum iese la mine acasa.Intr-un cuvant,EXCEPTIONALA dupa gusturile mele.Are de toate:aroma usor de ciocolata,spuma si extractia am facut-o in 25 s.N-am masurat cata cantitate de lichid cu spuma am facut,insa dupa aprecierea personala,in jur de 60ml.Pana acum am cumparat Lavazza Qualita Oro si Illy.Chiar daca Illy e clar mai buna la gust,decat Lavazza tot nu ma multumea cum iesea.De altfel Lavazza dupa cateva extractii,a ajuns direct la gunoi.Ce am observat la India asta,este presiunea mult mai buna pe care o am in timpul extractiei,fara sa tampez ca nebunu cu nu stiu cate kg forta.O data am facut,insa am tampat cam cu 16kg forta dupa aprecierea mea si presiunea a ajuns la 12 atm.Asadar,VA MULTUMESC DOMNILOR pentru toate informatiile pe care mi le-ati oferit.
 
Reply
  


Forum Jump:


Browsing: 1 Guest(s)