• Bun venit pe forumul Espressoman
Hello There, Guest! Login Register


Lelit PL41EM

#1
Salutare espressomani,

De azi sunt mandra  Big Grin posesoare de Lelit PL41EM. Cum nu am inca si accesorii la el, nu ma astept la cine stie ce rezultate. L-am testat doar cu cafeaua pe care o aveam prin casa (o punga la Lavazza deja macinata).

Intampin ceva probleme cu portafiltrul, in sensul ca este ingrozitor de greu de montat. Am mai gasit aici o discutie asemanatoare, dar nu am inteles exact cum a rezolvat.

Mai exact, la mine se insurubeaza f greu portafiltrul, chiar si fara cafea in el. Daca pun cafea in el, cat scria in instructiuni pentru ca nu am cantar inca (1 + 1/2 masuri), imi e imposibil sa il insurubez. In final a reusit prietenul meu sa il puna, dar am crezut ca o sa-l rupa, asa de greu se insuruba. Dupa ce am reusit sa-l facem sa stea cat de cat, a fost destul de ok curgerea, iar presiunea statea pe undeva pe la 11-12 bari.

Daca am pus mai putina cafea (astfel incat sa-l pot insuruba si eu), nu a trecut de 3 bari, si mi-au curs 100ml in 20 de secunde  Confused . In plus, cand am scos portafiltrul era gol, tot pucul ramasese lipit de dus Sad.

Ceva pareri? A mai patit cineva asa ceva?

Mersi anticipat.
Lelit PL41EM, Lelit PL043MMI, Tamper Dinamometric Concept Art 57.5mm, Portafiltru bottomless, Pitcher 350ml
 
Reply
#2
Initial, lasa-l sa se infierbante bine (15-20 de minute), apoi monteaza portafiltrul. Cat timp garnitura noua, e normal. Oricum, nu infileta foarte tare, doar cat sa simti la mana ca a fost facut contactul bine si a inaintat putin portafiltrul.

Dar esti sigura ca nu ai pus vreo sita in alta sita deja existenta in portafiltru? Nu de alta dar am primit pe email doua intrebri de acest gen si asa se intamplase in ambele cazuri, caci portafiltrul vine cu sita dubla deja montata din cate am inteles. Mai sper ca nu ai omis tamparea cafelei.

Sita care trebuie folosita este cea mare (dubla), cu 15-16g de cafea, urmand instructiunile de preparare de aici, spre exemplu.  Dar folosirea de cafea nerasnita de tine da totul peste cap si nici nu trebuie sa cauti motive. Pur si simplu este imposbil de obtinut un espresso decent in acest mod, desi aparatul are potential:


Expobar Brewtus IV, Mahlkonig Vario K30, rasnita manuala Kinu M47, VST 18g, Tamper Concept Art dinamometric, Tidaka Tamper Cube 
 
Reply
#3
(08-12-2014, 22:56)Lyvyoo Wrote: Initial, lasa-l sa se infierbante bine (15-20 de minute), apoi monteaza portafiltrul. Cat timp garnitura noua, e normal. Oricum, nu infileta foarte tare, doar cat sa simti la mana ca a fost facut contactul bine si a inaintat putin portafiltrul.

Dar esti sigura ca nu ai pus vreo sita in alta sita deja existenta in portafiltru? Nu de alta dar am primit pe email doua intrebri de acest gen si asa se intamplase in ambele cazuri, caci portafiltrul vine cu sita dubla deja montata din cate am inteles. Mai sper ca nu ai omis tamparea cafelei.

Sita care trebuie folosita este cea mare (dubla), cu 15-16g de cafea, urmand instructiunile de preparare de aici, spre exemplu.  Dar folosirea de cafea nerasnita de tine da totul peste cap si  nici nu trebuie sa cauti motive. Pur si simplu este imposbil de obtinut un espresso decent in acest mod, desi aparatul are potential:



Nu, sigur nu am pus doua site Smile. Eu am folosit-o pe cea mica, cu o masura si jumatate de cafea, nu stiu exact cat inseamna pentru ca nu am cantar de precizie. Tamparea cafelei am facut-o, ce-indreot cu tamper-ul de plastic pt ca nu mi-am luat inca unul. Am pus pe un cantar si arata cam 26kg, deci am tampat chiar cam prea tare, cred.

Stiu ca nu pot obtine o cafea decenta cu cafea nerasnita si prajita proaspat, dar vreau doar sa invat sa folosesc aparatul pana imi cumpar toate accesoriile necesare (tamper si rasnita pt inceput).

Poate reusesc sa fac un filmulet sa vedeti exact cat de greu se infileteaza.
Lelit PL41EM, Lelit PL043MMI, Tamper Dinamometric Concept Art 57.5mm, Portafiltru bottomless, Pitcher 350ml
 
Reply
#4
Exact, un filmulet cu ceea ce faci de la inceput la sfarsit, ar ajuta mult.
Expobar Brewtus IV, Mahlkonig Vario K30, rasnita manuala Kinu M47, VST 18g, Tamper Concept Art dinamometric, Tidaka Tamper Cube 
 
Reply
#5
Uite un film cu cat de greu se infileteaza fara cafea in el.

Incerc sa mai fac unul si cu tot procesul.

Youtube Smile
Lelit PL41EM, Lelit PL043MMI, Tamper Dinamometric Concept Art 57.5mm, Portafiltru bottomless, Pitcher 350ml
 
Reply
#6
E posibil sa nu fie asezata bine garnitura de cauciuc.
La Scala Butterfly, OE Pharos, Gino Rossi RR45, AeroPress, V60, prajitor tip corretto
 
Reply
#7
(09-12-2014, 00:07)coffeesnob Wrote: Am vazut tarziu linkul pe youtube  Blush

L-am pus mai tarziu, cand mi-am dat seama ca da eroare. Nu stiu cat de bine se vede, dar filtrul e bine pus, nu intra mai mult, si totusi imping in portafiltru cu toata forta ca sa intre. Daca mai pun si cafea in el, s-a terminat Smile
Lelit PL41EM, Lelit PL043MMI, Tamper Dinamometric Concept Art 57.5mm, Portafiltru bottomless, Pitcher 350ml
 
Reply
#8
(09-12-2014, 00:07)coffeesnob Wrote: E posibil sa nu fie asezata bine garnitura de cauciuc.

Cum verific asta? Daca imping cu degetul in ea, nu pare sa se duca mai sus.
Lelit PL41EM, Lelit PL043MMI, Tamper Dinamometric Concept Art 57.5mm, Portafiltru bottomless, Pitcher 350ml
 
Reply
#9
Vezi, tehnologia ajuta mult Smile

Din ce vad, tu te chinui sa-l pui la 90 de grade fata de espressor. Dar nici pe espressorul meu de 1300E portafiltrul nu sta la 90 de grade si nici nu este o regula in acest sens. Cred ca miscarea facuta in primele 3 secunde de strangere este de ajuns, chiar daca sta intr-o parte. Daca nu iti curge apa pe langa grup, inseamna ca e ok. Fa cateva teste pana gasesti pozitia minima in care, avand cafea in interior, nu curge apa pe langa. Presiunea creata in portafiltru poate sa-l desfileteze si sa-l arunce daca este strans prea slab, dar cauta echilibrul, fara sa strangi asa de tare cum ne arati in clip.

Pe masura ce trece vremea, vei strange mai tare, caci se mai lasa garnitura, ajungand peste ani sa o schimbi (e consumabil).
Expobar Brewtus IV, Mahlkonig Vario K30, rasnita manuala Kinu M47, VST 18g, Tamper Concept Art dinamometric, Tidaka Tamper Cube 
 
Reply
#10
(09-12-2014, 00:17)Lyvyoo Wrote: Vezi, tehnologia ajuta mult  Smile

Din ce vad, tu te chinui sa-l pui la 90 de grade fata de espressor. Dar nici pe espressorul meu de 1300E portafiltrul nu sta la 90 de grade si nici nu este o regula in acest sens. Cred ca miscarea facuta in primele 3 secunde de strangere este de ajuns, chiar daca sta intr-o parte. Daca nu iti curge apa pe langa grup, inseamna ca e ok. Fa cateva teste pana gasesti pozitia minima  in care, avand cafea in interior, nu curge apa pe langa.  Presiunea creata in portafiltru poate sa-l desfileteze si sa-l arunce daca este strans prea slab, dar cauta echilibrul, fara sa strangi asa de tare cum ne arati in clip.

Pe masura ce trece vremea, vei strange mai tare, caci se mai lasa garnitura, ajungand peste ani sa o schimbi (e consumabil).
Ma asteptam sa fie asa de usor : http://youtu.be/C9Dmawmzh7Q, din cauza asta incercam sa il duc la 90 de grade. Posibil sa fie din cauza uzurii?

O alta intrebare e legata de cafeaua care ramane pe dus. E normal? Practic, daca pun cafea cat cred ca trebuie, dusul e lipit de pucul de cafea. E ok sau trebuie sa fie o distanta cat de mica intre cafea si dus?
Lelit PL41EM, Lelit PL043MMI, Tamper Dinamometric Concept Art 57.5mm, Portafiltru bottomless, Pitcher 350ml
 
Reply
#11
Asa se va intampla si la tine, dar peste cateva luni. Chiar am pus mana pe un PL41TEM in vara, nou, si se infileta la fel ca in cazul tau, greu. Pana la urma, roaga-te sa tina cat mai mult aceasta situatie, ca sa ai confirmarea ca nu tocesti garnitura accelerat Smile

Pana nu faci un espresso corect (rasnita/cafea proaspata/preparare corecta), tot vei mai intalni ciudatenii de astea, inclusiv namol in portafiltru. Devreme ce pucul nu se sudeaza bine (de fapt nu devine...puc), asemenea fenomene sunt "normale". Iar ca umplere, se spune ca dupa tampare, poti pune o moneda de 50 de bani pe puc, ca sa vezi apoi daca iti ramane urma ei pe cafea, semn ca ai sita prea plina si pucul e prea apropiat de grup.
Expobar Brewtus IV, Mahlkonig Vario K30, rasnita manuala Kinu M47, VST 18g, Tamper Concept Art dinamometric, Tidaka Tamper Cube 
 
Reply
#12
(09-12-2014, 00:37)Lyvyoo Wrote: Asa se va intampla si la tine, dar peste cateva luni. Chiar am pus mana pe un PL41TEM in vara, nou, si se infileta la fel ca in cazul tau, greu. Pana la urma, roaga-te sa tina cat mai mult aceasta situatie, ca sa ai confirmarea ca nu tocesti garnitura  accelerat   Smile

Pana nu faci un espresso corect (rasnita/cafea proaspata/preparare corecta), tot vei mai intalni ciudatenii de astea, inclusiv namol in portafiltru. Devreme ce pucul nu se sudeaza bine (de fapt nu devine...puc), asemenea fenomene sunt "normale". Iar ca umplere, se spune ca dupa tampare, poti pune o moneda de 50 de bani pe puc, ca sa vezi apoi daca iti ramane urma ei pe cafea, semn ca ai sita prea plina si pucul e prea apropiat de grup.

Hmm, deci inseamna ca eu pun prea multa cafea. Daca pun cafea cat scrie in instructiuni, imi ramane urma dusului pe cafea. Moneda de 50 de bani n-ar incapea Confused

Fac dimineata un film si va arat. Posibil si din cauza asta sa nu pot insuruba portafiltrul.
Lelit PL41EM, Lelit PL043MMI, Tamper Dinamometric Concept Art 57.5mm, Portafiltru bottomless, Pitcher 350ml
 
Reply
#13
Atunci e clar. Dar foloseste sita dubla nu cea de cialde, in caz ca o faceai.
Expobar Brewtus IV, Mahlkonig Vario K30, rasnita manuala Kinu M47, VST 18g, Tamper Concept Art dinamometric, Tidaka Tamper Cube 
 
Reply
#14
(09-12-2014, 00:49)Lyvyoo Wrote: Atunci e clar. Dar foloseste sita dubla nu cea de cialde, in caz ca o faceai.

Nu oe cea de cialde o foloseam, ci pe cea pt un espresso (7g)
Lelit PL41EM, Lelit PL043MMI, Tamper Dinamometric Concept Art 57.5mm, Portafiltru bottomless, Pitcher 350ml
 
Reply
#15
Poti pune cafea cu varf in portafiltru, iar apoi cu o spatula, cutit sau chiar cu degetul sa nivelezi astfel incat sa indepartezi excesul. Poti vedea aici: http://youtu.be/WE-Kw1p8m-g
Expobar Brewtus IV | Kinu-Die Muhle M47 | VST 20gr ridgedless | tamper dinamometric Concept Art 58,5 mm | pitcher Motta 35cl | Aeropress + Kohi filter | V60
 
Reply
#16
Eventual pune un film cu tot procesul de umplere a portafiltrului, nivelare, tampare, etc sa te putem critica . In mod pozitiv, bine-nteles Smile .
La Scala Butterfly, OE Pharos, Gino Rossi RR45, AeroPress, V60, prajitor tip corretto
 
Reply
#17
E o idee buna
Expobar Brewtus IV | Kinu-Die Muhle M47 | VST 20gr ridgedless | tamper dinamometric Concept Art 58,5 mm | pitcher Motta 35cl | Aeropress + Kohi filter | V60
 
Reply
#18
Fac asta diseara, n-am avut timp dimineata. Ca in filmulet fac si eu, pun cafea astfel incat netampata sa ajunga la marginea de sus a filtrului. La filtrul mai mare (pt 2 espresso) a fost ok de dimineata, am reusit sa-l pun, dar daca pun in filtrul mic (pt un singur espresso) nu reusesc sa montez portafiltrul pe espressor.

Dar va arat diseara Smile
Lelit PL41EM, Lelit PL043MMI, Tamper Dinamometric Concept Art 57.5mm, Portafiltru bottomless, Pitcher 350ml
 
Reply
#19
Am revenit cu filmuletul: https://www.youtube.com/watch?v=lY1bq2dM...e=youtu.be

Astept criticile Smile
Lelit PL41EM, Lelit PL043MMI, Tamper Dinamometric Concept Art 57.5mm, Portafiltru bottomless, Pitcher 350ml
 
Reply
#20
Sunt incepator si eu intr-ale espressoarelor,dar de 2 saptamani de cand am Lelit-ul tot cam greu intra portafiltrul si la mine...Nu chiar atat de greu,insa greu.Adica ma chinui sa-l insurubez si nu intra decat oarecum fortat.Al meu e varianta TEM.Insa de vreo 2 zile,parca intra mai usor.Cred ca e o problema mai mult de "rodaj" cum bine spunea cineva mai sus.Sper sa te ajute.
 
Reply
#21
(09-12-2014, 21:59)andra Wrote: Am revenit cu filmuletul: https://www.youtube.com/watch?v=lY1bq2dM...e=youtu.be

Astept criticile Smile

Aici nu se critica ci se impartasesc experiente .

Ma bag in discutie deoarece asta vara am fost rugat de o cunostinta  , utilizator de Lelit pl41EM sa-i fac o vizita si sa il ajut sa scoata ceva din aparatul din dotare .
 Era asa de suparat pentru lipsa lor de cooperare , incat voia sa le arunce pe geam ( si eu am trecut prin etapa asta ! ) 
Are si o rsnia + tamper , tot Lelit . 
I-am explicat ca pot face acest lucru insa cu o conditie . Sa cumpere niste boabe proaspat prajie de la un prajitor din apropiere . 

A ramas uimit dupa ce a vazut ce rezultate am obtinut , din prima  ( sincer si eu am fost placut surprins)
Aparatul este unul destul de bun si , zic destul , deoarece a intles care sunt consecintele " economiei " pe care a realizat-o alegand 41EM in loc de 41TEM . 
Lipsa manomertului de extrtatie , impiedica utilizatorul sa-si dea seama la ce presiune are loc extractia si il lipseste de un reper util pentru reglarea rasnitei .Acesta  afiseaza si marimea  unui indicator important in gestionarea unei curgeri de calitate , nivelul presiunii care ar rtebui sa fie foarte aproape de nivelul de 9 bari .

In afara de asta , rezultatul in ceasca a fost foarte bun , pentru catecoria aparatului , cu o curgere frumoasa cu caracteristici ok .
Capacitatea de spumare este buna si ea , iar cu crema rezultata am si reusit sa fac cateva modele in ceasca .
Toate bauturile realizate , cateva shoturi si cateva cesti cu cappuccino au fost mult peste orice se poate bea in oras , la majoritatea cafenelelor .
Pentru posesor a reprezentat o confirmare ca investitia a meritat . 
La fel portfiltrul se insurubeaza usor , nu este nevoie sa te lupti cu acesta incercand sa-l aduci in pozie perpendicluara fiind suficienta o srangere usoara .
Foarte rapid s-a acomodat si el cu aparatele si a ramas sa mai exerseze la lapte ( apropo sa-i scoti panarello din varf si sa te obisnuiești fara ) . 

In prezent este pe deplin acomodat cu sculele din dotare si le foloseste cu placere . 

Astept un filmulet in care sa te vedem luand din punga boabe de cafea proaspat prajita , cantarind-o , rasnind-o , niveland-o ,  tampand-o si extragand un shot care sa se incadreze in parametrii de timp si cantitate despre care se vorbeste pe aici .
Chiar daca acum nu bei combinatii cu lapte , incearca si aceste variante si vei fi placut surprinsa . 

Felicitari pentru alegere , iti doresc ca Mosul sa vina cu completari si ai incredere ca esti pe un drum cu o destinatie minunata : espresso-ul perfect ! 
LaMarzocco GS/3-AV, K30 Vario, Kinu M68, Hottop P
 
Reply
#22
(09-12-2014, 22:59)RaduCarutasu Wrote:
(09-12-2014, 21:59)andra Wrote: Am revenit cu filmuletul: https://www.youtube.com/watch?v=lY1bq2dM...e=youtu.be

Astept criticile Smile

Aici nu se critica ci se impartasesc experiente .

Ma bag in discutie deoarece asta vara am fost rugat de o cunostinta  , utilizator de Lelit pl41EM sa-i fac o vizita si sa il ajut sa scoata ceva din aparatul din dotare .
 Era asa de suparat pentru lipsa lor de cooperare , incat voia sa le arunce pe geam ( si eu am trecut prin etapa asta ! ) 
Are si o rsnia + tamper , tot Lelit . 
I-am explicat ca pot face acest lucru insa cu o conditie . Sa cumpere niste boabe proaspat prajie de la un prajitor din apropiere . 

A ramas uimit dupa ce a vazut ce rezultate am obtinut , din prima  ( sincer si eu am fost placut surprins)
Aparatul este unul destul de bun si , zic destul , deoarece a intles care sunt consecintele " economiei " pe care a realizat-o alegand 41EM in loc de 41TEM . 
Lipsa manomertului de extrtatie , impiedica utilizatorul sa-si dea seama la ce presiune are loc extractia si il lipseste de un reper util pentru reglarea rasnitei .Acesta  afiseaza si marimea  unui indicator important in gestionarea unei curgeri de calitate , nivelul presiunii care ar rtebui sa fie foarte aproape de nivelul de 9 bari .

In afara de asta , rezultatul in ceasca a fost foarte bun , pentru catecoria aparatului , cu o curgere frumoasa cu caracteristici ok .
Capacitatea de spumare este buna si ea , iar cu crema rezultata am si reusit sa fac cateva modele in ceasca .
Toate bauturile realizate , cateva shoturi si cateva cesti cu cappuccino au fost mult peste orice se poate bea in oras , la majoritatea cafenelelor .
Pentru posesor a reprezentat o confirmare ca investitia a meritat . 
La fel portfiltrul se insurubeaza usor , nu este nevoie sa te lupti cu acesta incercand sa-l aduci in pozie perpendicluara fiind suficienta o srangere usoara .
Foarte rapid s-a acomodat si el cu aparatele si a ramas sa mai exerseze la lapte ( apropo sa-i scoti panarello din varf si sa te obisnuiești fara ) . 

In prezent este pe deplin acomodat cu sculele din dotare si le foloseste cu placere . 

Astept un filmulet in care sa te vedem luand din punga boabe de cafea proaspat prajita , cantarind-o , rasnind-o , niveland-o ,  tampand-o si extragand un shot care sa se incadreze in parametrii de timp si cantitate despre care se vorbeste pe aici .
Chiar daca acum nu bei combinatii cu lapte , incearca si aceste variante si vei fi placut surprinsa . 

Felicitari pentru alegere , iti doresc ca Mosul sa vina cu completari si ai incredere ca esti pe un drum cu o destinatie minunata : espresso-ul perfect ! 

Multumesc mult pentru impartasirea experientei tale. Glumeam cand am spus de critica, oricum ar fi una constructiva. Al meu are manometru, dar nu are PID, si din pacate momentan e sub 9 bari presiunea cam la fiecare extractie. Am pus-o pe seama faptului ca am folosit o cafea incorect rasnita.

Urmeaza sa imi cumpar si o rasnita, manuala pentru inceput, si cafea de la prajitori din Bucuresti, dar incerc sa le iau pe rand Smile, espressorul a fost oricum cam peste bugetul de la care plecasem. Pentru moment incerc sa invat sa folosesc aparatul, si ma astept ca lucrurile sa se imbunatateasca.

Cat despre lapte, am testat fara panarello si nu mi-a prea iesit, dar stiu ca e o chestiune de exercitiu si experienta Smile.

Multumesc mult pentru urari ! Smile
Lelit PL41EM, Lelit PL043MMI, Tamper Dinamometric Concept Art 57.5mm, Portafiltru bottomless, Pitcher 350ml
 
Reply
#23
(09-12-2014, 22:55)dantt Wrote: Sunt incepator si eu intr-ale espressoarelor,dar de 2 saptamani de cand am Lelit-ul tot cam greu intra portafiltrul si la mine...Nu chiar atat de greu,insa greu.Adica ma chinui sa-l insurubez si nu intra decat oarecum fortat.Al meu e varianta TEM.Insa de vreo 2 zile,parca intra mai usor.Cred ca e o problema mai mult de "rodaj" cum bine spunea cineva mai sus.Sper sa te ajute.

L-am mai testat si ieri, si azi, si am mai inceput sa ma obisnuiesc cu el, nu mi se mai pare ca intra asa greu.
Lelit PL41EM, Lelit PL043MMI, Tamper Dinamometric Concept Art 57.5mm, Portafiltru bottomless, Pitcher 350ml
 
Reply
#24
Cateva observatii in urma vizionarii:
- pui prea multa cafea in portafiltru; daca se vede urma sitei grupului pe pucul rezultat dupa extractie, e prea multa cafea. Asta probabil deoarece cafeaua pe care o folosesti e rasnita prea mare si incerci sa compensezi prin cantitate/tampare foarte puternica curgerea prea rapida.
- ai nevoie rau de tot de o ceasca pentru cafea Big Grin
- cel mai probabil portafiltrul intra greu datorita motivului sugerat de Lyvyoo, respectiv are nevoie de rodaj. In mod normal nu ar trebui sa fie cazul, dar deh.. In cel single probabil pui cafea pana mai aproape de buza decat in cel dublu asa ca intra mai greu.

Nu ne-ai spus cum ti se pare cafeaua rezultata!
La Scala Butterfly, OE Pharos, Gino Rossi RR45, AeroPress, V60, prajitor tip corretto
 
Reply
#25
(09-12-2014, 23:16)coffeesnob Wrote: Cateva observatii in urma vizionarii:
- pui prea multa cafea in portafiltru; daca se vede urma sitei grupului pe pucul rezultat dupa extractie, e prea multa cafea. Asta probabil deoarece cafeaua pe care o folosesti e rasnita prea mare si incerci sa compensezi prin cantitate/tampare foarte puternica curgerea prea rapida.
- ai nevoie rau de tot de o ceasca pentru cafea Big Grin
- cel mai probabil portafiltrul intra greu datorita motivului sugerat de Lyvyoo, respectiv are nevoie de rodaj. In mod normal nu ar trebui sa fie cazul, dar deh.. In cel single probabil pui cafea pana mai aproape de buza decat in cel dublu asa ca intra mai greu.

Nu ne-ai spus cum ti se pare cafeaua rezultata!

Sa le luam pe rand:
1. Si eu ma gandeam ca e prea multa cafea in portafiltru si din cauza asta intra greu, dar nu imi explicam cum de, cu toate ca e prea multa cafea, curge asa repede. Explicatia ta imi pare f logica Smile. Astept rasnita + cafea de la prajitori si sper sa se mai schimbe lucrurile.
2. Stiu Smile, inca mai caut niste cesti potrivite si pe care sa nu dau o avere. O sa incerc sa trec pe la metro, am vazut in oferta lor ceva, si as vrea sa vad cum sunt in realitate. Am mai vazut pe forum un thread legat de cele de la Cluj, ma mai gandesc Smile.
3. Deja mi se pare ca a inceput sa intre putin mai usor, poate m-am obisnuit eu cu el.
4. Nu spun Big Grin ... cred ca va imaginati ce gust au 100ml de cafea cursi in 20sec Smile)). Dar, repet, nu ma astept la gust in momentul asta, vreau doar sa invat sa folosesc aparatul pana achizitionez tot ce-mi trebuie.
Lelit PL41EM, Lelit PL043MMI, Tamper Dinamometric Concept Art 57.5mm, Portafiltru bottomless, Pitcher 350ml
 
Reply
#26
Si parerea mea e ca pui prea multa cafea. Am observat ca in loc sa treci cu degetul peste ea, incat sa se niveleze si sa cada excesul, tu apesi usor cu degetul pe ea, adica o indesi in portafiltru .

Incearca metoda cu "rasul" la suprafata, nu cu apasatul si cred ca va fi mai bine.

Vei vedea o imbunatatire si cand vei avea o cafea rasnita mai fin, intr-adevar cea rasnita grosier genereaza problema asta.
Expobar Brewtus IV | Kinu-Die Muhle M47 | VST 20gr ridgedless | tamper dinamometric Concept Art 58,5 mm | pitcher Motta 35cl | Aeropress + Kohi filter | V60
 
Reply
#27
Pentru viitor, cand va veni Mosu' :
- tamparea stramba dauneaza grav extractiei Smile Corecteaza pozitia.
- tamperul de plastic e usor si mai mic decat diametrul sitei, deci si de aici poate ti se trage in prezent cu o compactare slaba a cafei, cu toate ca cea gata rasnita si vidata e destul de gros macinata si prea multe nu ai ce face. Rasnind mai fin si avand un tamper serios, suprafata pucluui va cobori mai mult fata de nivelul din prezent, la acelasi gramaj.
Expobar Brewtus IV, Mahlkonig Vario K30, rasnita manuala Kinu M47, VST 18g, Tamper Concept Art dinamometric, Tidaka Tamper Cube 
 
Reply
#28
Va multumesc pentru recomandari, abia astept sa am cu ce sa le pun in aplicare Smile.

Legat de tamper, ma gandeam la un concept art de 57.5mm, am masurat sita si pare ok. A mai folosit cineva 57.5 pe Lelit? Nu e cumva putin prea mare?
Lelit PL41EM, Lelit PL043MMI, Tamper Dinamometric Concept Art 57.5mm, Portafiltru bottomless, Pitcher 350ml
 
Reply
#29
57 mm pt sita single si 57.5 mm pt sita dubla ..dar daca folosesti doar dubla atunci e ok Smile

Ps.Subscriu la observatia cu cafeaua prospat prajita .La prima extragere a asa mi s-a intamplat si mie ..trecea apa prin Lavazza Expresso cu maxim 2-3 bari.
LeLit PL41TEM,Mahlkoning Vario,Tamper Concept Art Dinamometric-57.5 mm,Motta Europe Pitcher,Aeropress,Hario Skerton,Bialetti Moka Express
 
Reply
#30
(10-12-2014, 12:13)Stefan25 Wrote: 57 mm pt sita single si 57.5 mm pt sita dubla ..dar daca folosesti doar dubla atunci  e ok Smile

Ps.Subscriu la observatia cu cafeaua prospat prajita .La prima extragere a asa mi s-a intamplat si mie ..trecea apa prin Lavazza Expresso cu maxim 2-3 bari.

Sa inteleg ca 57.5 nu se potriveste pt sita single?
Lelit PL41EM, Lelit PL043MMI, Tamper Dinamometric Concept Art 57.5mm, Portafiltru bottomless, Pitcher 350ml
 
Reply
  


Forum Jump:


Browsing: 1 Guest(s)