• Bun venit pe forumul Espressoman
Hello There, Guest! Login Register


Lelit PL41E acum? sau PL41TEM in aprox. un an

#1
Salutare dragi espressomani.
Sunt posesor de Lelit PL43MMI si Saeco Poemia 8245 depresurizat.
Dupa marele salt calitativ rezultat din cafea (doar proaspat prajita), rasnita si depresurizare,
simt acum tot mai acut lipsurile chinezariei mele, asa ca ar fi cazul unei schimbari.
Marea intrebare este cea din titlu, la un buget de 1400 ron cumpar acum aparatul simplu? sau mai astept pt cel cu PID? (desi nimic nu poate garanta ca va creste acest buget in viitorul apropiat)
Astept opiniile voastre si va multumesc.
Isomac Zaffiro, Kinu M47, Tamper 58mm-cstmd, - (Lelit PL43MMI)
 
Reply
#2
Poate nu sunt cel mai in masura sa dau sfaturi ... dar de ce nu 41TEM second? In ultima vreme s-au vindut citeva pe forum.  PID-ul si manometrul fac toti banii.
Expobar Brewtus IV DB - cu profilare de presiune, Orphan Espresso Lido E,IMS Competition 10, 18 și 20 g, Shower Screen IMS Competition, Tamper dinamometric Concept Art., Hottop KN-8828B-2K+ 
 
Reply
#3
(12-12-2015, 20:36)nicusors Wrote: Poate nu sunt cel mai in masura sa dau sfaturi ... dar de ce nu 41TEM second? In ultima vreme s-au vindut citeva pe forum.  PID-ul si manometrul fac toti banii.
Merci de postare, problema este ca nu sunt prea tehnic asa ca nu imi pot da seama de gradul de uzura al aparatului, piesele care vor trebui inlocuite, etc...
 
Reply
#4
(12-12-2015, 20:45)calvillebdh Wrote:
(12-12-2015, 20:36)nicusors Wrote: Poate nu sunt cel mai in masura sa dau sfaturi ... dar de ce nu 41TEM second? In ultima vreme s-au vindut citeva pe forum.  PID-ul si manometrul fac toti banii.
Merci de postare, problema este ca nu sunt prea tehnic asa ca nu imi pot da seama de gradul de uzura al aparatului, piesele care vor trebui inlocuite, etc...

Pe forum nu ne păcălim între noi . Daca vei achiziționa un aparat espresso din alta parte , este altceva dar nu aici. Plus ca exista si posibilitatea de returnare.
Dar un PID si un manometru te ajută . Plus ca poți lua un TEM second mai ieftin decât un EM sau LEM noi
Quamar Q13 E, Bezzera Strega
Bodum Bistro French Press, Hario (concediu si la munca)
 
Reply
#5
Quote:Pe forum nu ne păcălim între noi . Daca vei achiziționa un aparat espresso din alta parte , este altceva dar nu aici. Plus ca exista si posibilitatea de returnare.
Dar un PID si un manometru te ajută . Plus ca poți lua un TEM second mai ieftin decât un EM sau LEM noi

Nu e vorba de pacalit, pur si simplu nu imi permit sa dau atatia bani pe o scula careia nu-i cunosc istoricul de utilizare, mai ales ca sculele acestea dupa 2-3 ani de utilizare incep sa acumuleze tot felul de uzuri, depuneri chiar daca ai grija sa le faci la timp decalcifierile, curatari, etc...
 
Reply
#6
Dar au consumabile care nu sunt foarte costisitoare si sunt ușor de înlocuit .
La pseudoespresoarele ieftine din comerț , daca se strica, le poți arunca .
Quamar Q13 E, Bezzera Strega
Bodum Bistro French Press, Hario (concediu si la munca)
 
Reply
#7
(13-12-2015, 22:41)Vladislav Wrote: Dar au consumabile care nu sunt foarte costisitoare si sunt ușor de înlocuit .
La pseudoespresoarele ieftine din comerț , daca se strica, le poți arunca .

Pai de asta si sunt pregatit sa dau banii pe un aparat din clasa asta,
numai ca precum spuneam mai inainte as vrea sa aman pe cat posibil interventiile de genul schimbat valve, fittinguri, tevi, etc..
 
Reply
#8
PID-ul nu face minuni, caci boilerul este de 250ml, dar merita luat in considerare, alaturi de teava profesioanala de aburi, caci vei putea schimba punctul de plecare pentru extractiile tale, fara a te lasa pe mana unui termostat cu o banda moarta considerabila.

De luat in seama zilele astea si PL41EM, care se apropie de PL41E cu reducerea de sarbatori si tamperul de inox.
Expobar Brewtus IV, Mahlkonig Vario K30, rasnita manuala Kinu M47, VST 18g, Tamper Concept Art dinamometric, Tidaka Tamper Cube 
 
Reply
#9
(21-12-2015, 19:00)Lyvyoo Wrote: PID-ul nu face minuni, caci boilerul este de 250ml, dar merita luat in considerare, alaturi de teava profesioanala de aburi, caci vei putea schimba punctul de plecare pentru extractiile tale, fara a te lasa pe mana unui termostat cu o banda moarta considerabila.

De luat in seama zilele astea si PL41EM, care se apropie de PL41E cu reducerea de sarbatori si tamperul de inox.

Apropo de boilerul de 250ml, am vazut tot mai multe pareri ca unul de 300ml ar fi mai stabil ca temperatura de extractie si cu PL41 PLUS la 2200 Lei ma baga in ceata vis a vis de PL41TEM la 2100 Lei (sau n-am inteles eu prea bine).
De mentionat ca in casa suntem doar bautori de espresso, teava de aburi de la aparatul actual nu a fost folosita niciodata pt preparare de latte, etc...
Oricum pt capucino si latte, vorbim de alta clasa de aparate, eu caut un aparat doar pt. preparare de espresso (desi teava aceea e in alta clasa de design fata de cele mai ieftine).
 
Reply
#10
Era o discutie undeva legata de comparatia PID vs boiler mai mare cu 50ml, aici. 

Desi pe 41Plus ai rezistenta mai mare cu 200W si cei 50ml in plus la boiler, as continua sa cred ca PID-ul e un avantaj mai important pentru ca te lasa sa intervii mai mult in extractii. Sunt dese scrierile pe forum cand cei la inceput de drum reclama aciditatea din cafeaua arabica proaspat prajita (mediu), iar existenta unui PID combinata cu folosirea unei doze de cafea adecvate si a unei rasniri corespunzatoare, iti poate aduce un gust acid (acrut) mai redus daca vei pleca de la o temperatura mai inalta. 

Daca ai invata sa faci o crema de lapte asa cum trebuie, sunt sigur ca veti trece cu mare placere de la n espresso lung la un capuccino. Una e sa bei un pseudocapuccino facut din lapte tranformat in bule de sapun, alta e sa bei efectiv o crema de lapte combinata cu espresso. Sunt multi oameni care spun "eu nu beau cafea" dar nu au apucat niciodata sa intre intr-o cafenea de specialitate si sa incerce adevaratul espresso, ramanand cu impresia robustei din ibric sau de la primul automat de vending ori de la cafeneaua din colt unde barmanii si patronii isi fac de cap... 

Evident, cand predomina baturile pe baza de lapte trecem la alta clasa (HX/DB), insa eu o spuneam in contextul unei treceri mai usoare de la un espresso lungit la unul normal, via crema de lapte Smile
Expobar Brewtus IV, Mahlkonig Vario K30, rasnita manuala Kinu M47, VST 18g, Tamper Concept Art dinamometric, Tidaka Tamper Cube 
 
Reply
#11
(22-12-2015, 11:22)Lyvyoo Wrote: Era o discutie undeva legata de comparatia PID vs boiler mai mare cu 50ml, aici. 

Desi pe 41Plus ai rezistenta mai mare cu 200W si cei 50ml in plus la boiler, as continua sa cred ca PID-ul e un avantaj mai important pentru ca te lasa sa intervii mai mult in extractii. Sunt dese scrierile pe forum cand cei la inceput de drum reclama aciditatea din cafeaua arabica proaspat prajita (mediu), iar existenta unui PID combinata cu folosirea unei doze de cafea adecvate si a unei rasniri corespunzatoare, iti poate aduce un gust acid (acrut) mai redus daca vei pleca de la o temperatura mai inalta. 

Daca ai invata sa faci o crema de lapte asa cum trebuie, sunt sigur ca veti trece cu mare placere de la n espresso lung la un capuccino. Una e sa bei un pseudocapuccino facut din lapte tranformat in bule de sapun, alta e sa bei efectiv o crema de lapte combinata cu espresso. Sunt multi oameni care spun "eu nu beau cafea" dar nu au apucat niciodata sa intre intr-o cafenea de specialitate si sa incerce adevaratul espresso, ramanand cu impresia robustei din ibric sau de la primul automat de vending ori de la cafeneaua din colt unde barmanii si patronii isi fac de cap... 

Evident, cand predomina baturile pe baza de lapte trecem la alta clasa (HX/DB), insa eu o spuneam in contextul unei treceri mai usoare de la un espresso lungit la unul normal, via crema de lapte Smile

F.f. bun link-ul pt discutia celor 50ml in plus, a reintarit ceea ce spuneai tot timpul, PL41TEM cel mai ok raport dotari+calitate-pret, deci atat PID-ul cat si manometrul ajuta.
Din ce am mai citit pe forum se pare ca va nu voi fi multumit cu altceva in afara de PL41TEM deocamdata.
Voi strange din nou cureaua dupa sarbatori, c'est la vie...
 
Reply
#12
Sau acel PL81T, destul de apropiat de TEM ca si pret, pana una alta. Sunt curios cum se face acel control al preinfuziei... Useri de pe forum (csabitec) au mai implementat acest lucru home made, caci se pare ca software-ul (din pacate sau din fericire) este urmatoarea provocare in domeniul espresso (vezi si profilarea de presiune).



Expobar Brewtus IV, Mahlkonig Vario K30, rasnita manuala Kinu M47, VST 18g, Tamper Concept Art dinamometric, Tidaka Tamper Cube 
 
Reply
#13
Wink 
Mda, stiu de el de cand l-au anuntat si are un mic salt in estetica (de fapt imi place mult) functia de preinfuzie mare plus (la apartele profi cel putin), problema e ca nu voi face achizitia decat dupa sarbatori, cand probabil se va termina reducerea.
In al doilea rand o prima generatie de digitalizare cam poate avea multe hibe de soft (am patit-o cu un termostat f. destept care a trebuit trimis in service exact din cauza asta)
Iar al treilea este bariera psihologica, de la 1400 lei (pregatit sa intind pana la 1600-1700) acum sunt in pragul de 2100 (desi intuiam ca aici voi ajunge) Undecided
 
Reply
#14
Acum ca am banii pt. oricare dintre cele doua cu PID, nu am destula informatie despre cel nou(PL81T) si am vazut, pe thread-ul lor, dificultatile pe care le intimpina Cosmin. Insa cum mai spuneam imi place noul design si preinfuzia ar putea fi de mare ajutor, lucru care insa m-a facut sa ma manince curiozitatea si am sapat dupa informatii, asa ca am dat de grupul e61 si de stablitatea termica a acelei clase de aparate. Am inceput sa inteleg de ce asa de multa lume trece de pe Gaggia Classic, Lelit PL41 sau Rancilio Silva, vorba licuricilor: Now What?
 
Reply
#15
Ai si pe aici cateva topicuri cu dezbaterile despre hx-uri. Bani sa fie, de la 880E in sus Smile  Desigur, cu ceva pus deoparte pentru rasnita.

Cu PL81T povestea e mai complicata din cate am inteles, pentru ca fabrica nu s-a asteptat la o cerere atat de mare in Europa, ei planificand 30 de aparate lunar pentru urmatoarele luni :Smile  Ramane oricum si TEM o varianta foarte ok in acel buget, mai ales ca, in urma discutiilor cu scaderea TVA, de la 1feb. forumul va primi la orice Lelit si un tamper cadou, pe langa reducere  Smile
Expobar Brewtus IV, Mahlkonig Vario K30, rasnita manuala Kinu M47, VST 18g, Tamper Concept Art dinamometric, Tidaka Tamper Cube 
 
Reply
#16
Pai tocmai ca am citit topicurile de pe forum, de pe"' Home Barista'', ''coffeegeek'' si rezultatul este un mare DA!!! sa ma duc spre group E61-HX, problema e intradevar rasnita pt. ca se pare ca ''PL43MMI''-meu nu mai tine pasul cu aceasta clasa de aparate, dar totodata am dori un aparat(eu+sotia> = 900EUR) pt. urmatorii 10-20 de ani (bineinteles sa gasim si service-ul adecvat pt, aparat-e)
(29-01-2016, 21:24)Lyvyoo Wrote: Ai si pe aici cateva topicuri cu dezbaterile despre hx-uri. Bani sa fie, de la 880E in sus Smile  Desigur, cu ceva pus deoparte pentru rasnita.

Cu PL81T povestea e mai complicata din cate am inteles, pentru ca fabrica nu s-a asteptat la o cerere atat de mare in Europa, ei planificand 30 de aparate lunar pentru urmatoarele luni :Smile  Ramane oricum si TEM o varianta foarte ok in acel buget, mai ales ca, in urma discutiilor cu scaderea TVA, de la 1feb. forumul va primi la orice Lelit si un tamper cadou, pe langa reducere  Smile
 
Reply
#17
Mi-am raspuns pana la urma intrebarii, pt. ca bineinteles dupa ce tot m-am documentat si am ascultat de opiniile din forum, am achizitionat un Isomac Zaffiro (grouphead E61) - second.
Subexctractiile cu minim de crema sunt mai pline la gust si mai dulci, decat shoturile bunicele de pe Poemia.
Da, micuta macinatoare Lelit de abia tine pasul Rolleyes
Bineinteles, un viitor upgrade...
Isomac Zaffiro, Kinu M47, Tamper 58mm-cstmd, - (Lelit PL43MMI)
 
Reply
  


Forum Jump:


Browsing: 1 Guest(s)