• Bun venit pe forumul Espressoman
Hello There, Guest! Login Register


Lelit 41LEM

#1
Salutare tuturor!

De curand am intrat in minunata lume a espresso-ului, achizitionand urmatoarele:
Lelit 41 LEM
Lelit 43 MM
Tamper Lelit PL100

In momentul de fata sunt multe intrebari si necunoscute, dar in prima faza ma rezum doar la urmatoarele:
- dupa ce pun orice sita in portafiltru, acesta necesita o forta destul de mare pentru cuplajul la espressor. Nici vorba sa poti pune portafiltru fara o contra serioasa cu cealalta mana. Simt ca se curbeaza aparatul cand pun portafiltrul. Este normal? Am observat ca dupa incalzire, reusesc o idee mai usor, dar tot mi se pare ca trebuie aplicata o forta prea mare (ex. prietena mea nu cred ca ar reusi vreodata :-)
Astazi am observat ca surubul de fixare a dusului din dreapta (cel ce intampina ce mai mare forta la cuplare) era desurubat.

- pana acum sunt departe de un rezultat satisfacator. Am mult de experimentat in legatura cu reglajul rasnitei, forta de tampare, diferitele sortimente de cafele. Cert e ca, oricat ar arata manometrul (3 bari - 13), espresso-ul este lipsit de crema. Cred ca am intampinat toate problemele postate pe forum :-) :urma circulara pe puc, apa ramasa in portafiltru dupa extractie, puc malos

Inca nu sunt demoralizat, voi persevera si o sa revin cu intrebari/impresii pe parcurs. Astept cu nerabdare sa ma bucur de un espresso de calitate, asa cum am observat la voi.

O zi faina!
Lelit PL41LEM | Lelit PL43MM | Lelit PL100
 
Reply
#2
(07-12-2013, 11:28)bogdan_s Wrote: ma rezum doar la urmatoarele:
- dupa ce pun orice sita in portafiltru, acesta necesita o forta destul de mare pentru cuplajul la espressor. Nici vorba sa poti pune portafiltru fara o contra serioasa cu cealalta mana. Simt ca se curbeaza aparatul cand pun portafiltrul. Este normal? Am observat ca dupa incalzire, reusesc o idee mai usor, dar tot mi se pare ca trebuie aplicata o forta prea mare (ex. prietena mea nu cred ca ar reusi vreodata :-)
Astazi am observat ca surubul de fixare a dusului din dreapta (cel ce intampina ce mai mare forta la cuplare) era desurubat.

- pana acum sunt departe de un rezultat satisfacator. Am mult de experimentat in legatura cu reglajul rasnitei, forta de tampare, diferitele sortimente de cafele. Cert e ca, oricat ar arata manometrul (3 bari - 13), espresso-ul este lipsit de crema. Cred ca am intampinat toate problemele postate pe forum :-) :urma circulara pe puc, apa ramasa in portafiltru dupa extractie, puc malos
Usurel o sa le dai de cap. Acel surub cred ca e unul din cele 4 care fixeaza grupul, dusul are un singur surub in centru. Cele 4 sunt stranse cam la fel? Contra trebuie tinuta, atat la montare cat si demontare(cand poti varsa cestile). Strange mai putin daca nu curge, nu trebuie dus intr-o anume pozitie.
Cum sa arate 3 bari? Pui boabe in portafiltru? Mergi pe cantitate mai mare de cafea pentru un puc mai frumos. Nu stiu cum lucreaza rasnita ta, poate bloca pompa? Cafeaua obligatoriu sa fie proaspata ca altfel nu ajungi la nici un rezultat. Daca e cafeaua proaspata si nu ai crema, ori e macinata mare, ori lasi sa curga prea mult.
Spor!
Izzo Alex Duetto III|La Pavoni Pro|Brikka|Aero Press|Anfim Lusso|Kinu M47F|Aillio R1 Bullet|.
 
Reply
#3
Explica un pic ce arata manometrul fara pf fiind pregatit pentru extragere, si ce arata cand este in timpul extragerii ?
Expobar Diamant base 2 gr, Mazzer Kony, Concept-art dinamometric, Reneka 16g+VST 7g, Espro toroid steaming picher.
 
Reply
#4
Da, si eu spun ca fortezi prea tare portafiltrul la infiletare. Trebuie doar sa simti ca s-a prins bine, indiferentd e pozitia sa. O infiletare buna iti va fi confirmata si de lipsa scurgerilor de apa intre portafiltru si grup.
In rest, ai respectat tot ce scrie in tutorial? http://www.espressoman.ro/cum-prepari-un...ect-acasa/
Expobar Brewtus IV, Mahlkonig Vario K30, rasnita manuala Kinu M47, VST 18g, Tamper Concept Art dinamometric, Tidaka Tamper Cube 
 
Reply
#5
Rasnita poate bloca espressorul, mai mult ca sigur. La Lelit 41 TEM se intampla acest lucru.
Rasneste fin, pana blochezi espressorul, apoi mareste gradul de rasnire, foarte putin si incearca din nou. Repete pana cand reuseti sa obti rezultat bun. Ceasul ar trebui sa-ti arate intre 10 si 11 bari. Nici mai mult, nici mai putin.
Daca ai amprenta pe puc, ai pus prea multa cafea. Ar trebui sa poti cantari cantitatea de cafea si sa mergi cu 15g, parca asta-i mariea sitei, nu?
Dupa fiecare extractie, dupa ce scoti portafiltru din dus, mai porneste pentru citeva secunde espressorul pentru a curata dusul.
Daca ai puc malos, posibil sa nu fi tampat suficient de ferm.

Spor la treaba.
Rocket Evoluzione V2 + Mazzer SJ + VST + Gene Cafe CBR-101
 
Reply
#6
Salutare!

Da, am reusit sa blochez espressorul cu macinutura prea fina. Dupa mai multe incercari, lucrurile incep sa prinda usor contur. Cafeaua (boabe) o cantaresc de fiecare data: 15g pentru sita dubla, respectiv 8g pentru cea single. Reglajul rasnitei il fac din aproape in aproape, variabila ar fi forta de tampare.
Chiar daca am castigat ceva progres, judecand din prisma manometrului, am valori apropiate de 8 bar sau 12+. Inca nu am resuit sa ajung in intervalul asta (9-10).
Crema exista, insa un strat zic eu, destul de subtire. Aici dau vina si pe cafea. Nu am certitudinea ca e proaspat prajita. Ca urmator pas, ma voi asigura ca aceasta sa fie proaspat prajita.

Greseala majora pe care am facut-o eu e ca m-am jucat cu 2 sortimente de cafea, cand cu sita dubla, cand cu cea single, derutand procesul de ajustare a rasnitei.

Legat de espressor, inca nu ma pot pronunta daca am facut alegerea perfecta pentru mine.

@Lyvyoo: da, am citit multe din articolele blogului. M-am documentat destul de serios inainte de achizitie.

O zi faina!
Lelit PL41LEM | Lelit PL43MM | Lelit PL100
 
Reply
#7
Atunci cand vorbesti de crema si alte caracteristici ale unui espresso, trebuie obligatoriu sa legi totul de o cafea de calitate, proaspat prajita. Pur si simplu, treci de la orice versiune de top a unei marci la proaspat prajita si se schimba totul ca prin minune. E bine ca ti-ai facut mana pe cafeaua aceasta mai veche si ca ti-ai dat seama de unele greseli. Nu iti mai ramane decat sa iti alegi un prajitor pentru inceput, apoi altul si sa testezi cateva soiuri, in cantitati mici, care iti fac cu ochiul.
Expobar Brewtus IV, Mahlkonig Vario K30, rasnita manuala Kinu M47, VST 18g, Tamper Concept Art dinamometric, Tidaka Tamper Cube 
 
Reply
#8
Salut,

Revin cu noi impresii despre Lelit 41LEM. Dupa cum precizasem, am inceput sa obtin rezultate foarte bune cu acest aparat. Este capabil de un espreso/capucino cu mult peste ce gasim prin cafenelele din oras. Insa, ori am avut eu ghinion, ori calitatea electronicii/materialelor lasa de dorit la acest aparat. Am 3 luni de utilizare (foarte usoara - 3 zile / sapt) si am urmatoarele probleme:
- a inceput sa se prelinga cativa stropi pe langa portafiltru
- 2 leduri din 3 s-au ars! Cel de power on si de steam/coffee ready
- daca la inceput, dupa cateva secunde, aburul era uscat, acum scuipa si apa pt o perioada mult mai lunga. Am abur uscat dupa ce termin de spumat laptele.

In concluzie, aparatul e capabil de o cafea foarte buna, insa nu stiu ce sa cred despre calitatea aparatului. Ma gandesc sa-l returnez in garantie.

Astept si sugestii din partea voastra, in caz de ati intampinat problemele mentionate de mine.

O zi buna.
Lelit PL41LEM | Lelit PL43MM | Lelit PL100
 
Reply
#9
A venit vremea sa-l mai si cureti/decalcifiezi... Smile
Expobar Diamant base 2 gr, Mazzer Kony, Concept-art dinamometric, Reneka 16g+VST 7g, Espro toroid steaming picher.
 
Reply
#10
De ce ai ales totusi PL41LEM in loc de TEM, care avea si PID, la preturi apropiate?

Da, asa cum sugera SudTeamRomania, backflush si decalcifiere mai intai, apoi garnituri daca e cazul.
Expobar Brewtus IV, Mahlkonig Vario K30, rasnita manuala Kinu M47, VST 18g, Tamper Concept Art dinamometric, Tidaka Tamper Cube 
 
Reply
#11
(19-02-2014, 15:29)Lyvyoo Wrote: De ce ai ales totusi PL41LEM in loc de TEM, care avea si PID, la preturi apropiate?

Da, asa cum sugera SudTeamRomania, backflush si decalcifiere mai intai, apoi garnituri daca e cazul.

Am ales LEM deoarece e un model mai nou, citisem ca are setat din fabrica presiunea la optimul de 9 bari. Un factor a mai fost design-ul, iar despre PID citisem ca nu ar face asa mare diferenta in cazul boilerelor mici. Poate nu am ales optim, insa fiind la inceput de drum, nu cred ca as fi simtit diferenta in ceasca fata de PID. Mai intai trebuie sa vad si cum este fara :-).

Pentru inceput, cred ca e ok si LEM, numai ca din pct de vedere calitativ, ma asteptam la ceva mai mult...
Lelit PL41LEM | Lelit PL43MM | Lelit PL100
 
Reply
  


Forum Jump:


Browsing: 1 Guest(s)