• Bun venit pe forumul Espressoman
Hello There, Guest! Login Register


Lapte special pentru frotare - Albalact Bardezzi

#1
Nu stiu daca l-ati vazut deja, eu l-am ochit azi dimineata. E mai dulce decat laptele de consum, iar crema e mai consistenta si mai matasoasa. Se distribuie doar in HoReCa.


Attached Files Thumbnail(s)
       
expobar hx, vario home, vst 18 ridgeless, espro tamper & pitcher 35 cl, sotie intelegatoare
 
Reply
#2
Pare un uht normal
Raul, consumator zilnic de cafea (si de vin rosu!)
Gaggia Classic, Home Vario Mahlkonig, tamper Concept-Art, Filtru Bezzera nepresurizat pt 2 cesti, 14g, 58mm
 
Reply
#3
Un UHT normal + ceva agent de spumare Smile
 
Reply
#4
eu nu inteleg, dar asa sunt... ce utilitate are o asemenea postare, daca nu spui in ce oras si cum ai facut rost de laptele respectiv? eventual cat costa?
daca e numai in circuit horeca, a avea acces la acest lapte e un fel de privilegiu?!

insfarsit, eu raman la lapte integral de vaca, accesibil in piata Bv, la dozatoare (Halchiu), cu 2,50 lei/Kg;
nu e pentru frotare, e pentru consum alimentar Smile
cea mai spectaculoasa frotare la rece (cu un frenchpress) - crema groasa, s-o iei cu furculita - am obtinut-o de la un Pilos de 3,2% de la Lidl, cu sub 3 lei/Kg si asta;
etc.
Bezzera STREGA (PID grup, dimmer pompa, dataloger), rasnita Macap M7 (900rpm), site IMS, Hario V60, prajitor DIY cu Artisan
 
Reply
#5
Are cu 0.3 g mai multe proteine fata de zuzu clasic de 3.5. Poate obtinem o pozitie de la Albalact pe tema asta...
Expobar Brewtus IV, Mahlkonig Vario K30, rasnita manuala Kinu M47, VST 18g, Tamper Concept Art dinamometric, Tidaka Tamper Cube 
 
Reply
#6
Adica laptele rece, fara incalzire la MW sau altceva, pentru dulceata?
Izzo Alex Duetto III|La Pavoni Pro|Brikka|Aero Press|Anfim Lusso|Kinu M47F|Aillio R1 Bullet|.
 
Reply
#7
(02-10-2015, 14:00)baloozzy Wrote: Adica laptele rece, fara incalzire la MW sau altceva, pentru dulceata?

da, asa am facut lapte spuma vreo 2 saptamani in vara asta, cand am lasat Strega acasa Smile
ca add-on la o infuzie cu french-press-ul, cu cafea prajita acasa si macinata cu o rasnita mai usor portabila, un Krups;

sigur, si eu am sustinut in acest forum ca laptele spumat astfel, ar trebui sa fie macar incalzit la 60C; rece fiind nu ai parte nici de aparitia zaharurilor mai dulci (ruperea lanturilor de lactoza), nici de microspuma matasoasa si fluida ce rezulta din aderarea unor molecule de proteine hidrofobe (din lanturile de aminoacizi ce se desfac la cald) la microbulele de aer...

dar concret, efectul e notabil: laptele respectiv ramane inca lapte - chiar daca e omogenizat si pasteurizat - adica incomparabil superior unui lapte de soia, sau a unuia degresat;
nu stiu cum se comporta alte branduri, cu sau fara adaosuri de... spumare, dar Pilos-ul acesta incorporeaza foarte bine aerul - o fi avand ceva tensioactivi Smile

gustul bun al laptelui in cappuccino e dat in primul rand de grasimi - grasimi naturale, neafectate de procesare!
zice-se ca producatorul roman nu prea are bani de analize, dar cei de la care cumpar eu sustin ca au lapte cu  3,8-4,2%

beau cafeaua - ca multi altii in acest forum - pentru ca-mi place: cat mai naturala si cat mai proaspata; la fel si cu bauturile pe baza de cafea;
Bezzera STREGA (PID grup, dimmer pompa, dataloger), rasnita Macap M7 (900rpm), site IMS, Hario V60, prajitor DIY cu Artisan
 
Reply
#8
(02-10-2015, 12:17)alinmihon Wrote: Nu stiu daca l-ati vazut deja, eu l-am ochit azi dimineata. E mai dulce decat laptele de consum, iar crema e mai consistenta si mai matasoasa. Se distribuie doar in HoReCa.
La sectiunea " cum arata cafeaua ta de astazi " am scris in urma cu cateva zile urmatoarele : 

" Observatie dupa cateva luni de experimentari aproape zilnice .
Crema iese foarte bine indiferent daca am folosit lapte cu 1,5 sau cu 3,5% grasime.
Am observat insa urmatoarele diferente :
- crema din lapte cu 1,5% grasime este mai seaca , mai lipsită de dulceata si in cafea se " topește " mai repede.
- crema din lapte cu 3,5% grasime  este mai dulce si isi pastreaza consistenta mai bine " topindu-se " mai lent .
......."

Ambalajul respectiv este , dupa opinia , o gaselnita de marketing si trebuie sa admit ca una foarte inspirata .
Pana la proba contrarie mai cred ca laptele care umple acel ambalaj nu are nimic in plus fata de oricare altul , cu acelasi procent de grasime chiar daca nivelul de proteina ete cu 0,03% mai mare.

Frotez des si am experimentat foarte mult in aceasta zona , cu diferite tipuri de expresoare , de țevi , de presiuni , de duze , de numere de gauri , cu tehnici diferite , cu latiere de diferite modele , de la Toroid la Alessi si Motta .....
In prezent pot obtine lejer , dupa dorinta, orice fel de crema imi doresc  ( pentru latte art, pentru cappuccino , pentru latte macchiatto , bezea , clabuci ......) iar , concluzia personala este ca , la o crema, aspectul mai consistent si mai mătăsos depinde strict de tehnica de frotare iar gustul mai bun este meritul conținutului mai ridicat de grasime si al respectarii celor doua paliere de tempratura  in timpul frotarii .

Daca are cineva din Bucuresti posibilitatea sa cumpere laptele  despre care discutam ( eu am piciorul in ghips inca vreo 3 saptamani si nu pot umbla sa-l gasesc) as fi foarte curios sa-l testez si sa ma conving daca intr-adevar avem de-a face cu marketing sau cu un alt produs .

Intr-adevar , asa cum menționa si radudani , ar fi interesant si pretul.

Pana atunci ,
extractii reusite tuturor !
LaMarzocco GS/3-AV, K30 Vario, Kinu M68, Hottop P
 
Reply
#9
Nu doar grasimile au un rol in formarea si stabilizarea spumei ci si proteinele.

Acel lapte are aprox. 10% mai multe proteine decat un Zuzu "standard" deci teoretic ar trebui sa permita crearea unei spume mai abundente si stabile.
 
Reply
#10
(02-10-2015, 20:01)atomic.rabbit Wrote: Nu doar grasimile au un rol in formarea si stabilizarea spumei ci si proteinele.

Acel lapte are aprox. 10% mai multe proteine decat un Zuzu "standard" deci teoretic ar trebui sa permita crearea unei spume mai abundente si stabile.

Ca laptele are 1,5 % sau 3,5 % grasime , continutul de proteine este acelasi 3-3,1 g/100 ml . 
Asta daca nu cumva laptele este " botezat " prea tare .
De aceea se poate frota la fel de bine si cu lapte mai gras dar si cu unul mai slab .
Se poate frota si cu alte tipuri de lapte . Personal am incercat cu cel din soia si cu lapte din orez . Daca din primul a rezultat o crema foarte densa din cel de-al doilea nu am reusit sa scot nimic .
Grăsimea influenteaza gustul si stabilitatea cremei . 
Daca in lapte  punem apa si il diluam , vom scadea si continutul de proteina ( exprimat in g/100 ml ) iar rezultatul frotarii va lasa mult de dorit .

Acesta este si motivul pentru care , inainte de frotare , se da drumul la abur , pentru a elimina apa de pe traseu . Aceasta , odata intrata in lapte , il diluează ( scade proteina in volumul de lapte din cana ) si il incalzeste , doua fenomene care afecteaza continuarea procesului si impidica obtinerea unei creme de calitate .
in orice tutorial sau clip legat de spumare aceasta este prima operatie care trebuie executata in mod obligatoriu , eliminarea apei de pe circuitul aburului.
LaMarzocco GS/3-AV, K30 Vario, Kinu M68, Hottop P
 
Reply
#11
(02-10-2015, 13:02)radudani Wrote: eu nu inteleg, dar asa sunt... ce utilitate are o asemenea postare, daca nu spui in ce oras si cum ai facut rost de laptele respectiv? eventual cat costa?
daca e numai in circuit horeca, a avea acces la acest lapte e un fel de privilegiu?!

insfarsit, eu raman la lapte integral de vaca, accesibil in piata Bv, la dozatoare (Halchiu), cu 2,50 lei/Kg;
nu e pentru frotare, e pentru consum alimentar Smile
cea mai spectaculoasa frotare la rece (cu un frenchpress) - crema groasa, s-o iei cu furculita - am obtinut-o de la un Pilos de 3,2% de la Lidl, cu sub 3 lei/Kg si asta;
etc.

eu nu inteleg tonul. mi s-a parut interesant ca a aparut un lapte 'special' pentru frotare si am dorit sa impartasesc informatia cu altii din comunitate.

detaliile legate de producator se disting clar in imaginile atasate. iar orasul nu e relevant. nu am detalii de pret, daca le-as fi stiut le-as fi comunicat. am inteles doar ca e un trial al celor de la albalact.

multumesc pentru ideea cu frotare la rece, sunt curios sa o incerc, nu stiam ca e posibila.
expobar hx, vario home, vst 18 ridgeless, espro tamper & pitcher 35 cl, sotie intelegatoare
 
Reply
#12
Am pus o intrebare la Albalact. Sa vedem daca raspund si cu ce argumente...
Expobar Brewtus IV, Mahlkonig Vario K30, rasnita manuala Kinu M47, VST 18g, Tamper Concept Art dinamometric, Tidaka Tamper Cube 
 
Reply
#13
(02-10-2015, 20:40)RaduCarutasu Wrote: Ca laptele are 1,5 % sau 3,5 % grasime , continutul de proteine este acelasi 3-3,1 g/100 ml .

Asa este, cel de mai sus insa are 3,3g. Daca cei de la Albalact sunt corecti si nu au niciun ingredient ascuns pe acolo Smile, asta ar fi singura diferenta. Mai multe proteine, mai multa spuma.
 
Reply
#14
(03-10-2015, 08:57)atomic.rabbit Wrote:
(02-10-2015, 20:40)RaduCarutasu Wrote: Ca laptele are 1,5 % sau 3,5 % grasime , continutul de proteine este acelasi 3-3,1 g/100 ml . 

Asa este, cel de mai sus insa are 3,3g. Daca cei de la Albalact sunt corecti si nu au niciun ingredient ascuns pe acolo Smile, asta ar fi singura diferenta. Mai multe proteine, mai multa spuma.
In opinia mea cred ca laptele in discutie a generat un subiect fara miza .
Argumente in favoarea  acestei afirmații in poza de mai jos .
   
Dupa cum se vede este un produs Napolact cu continut de proteine de 3,2 g/ 100 ml , pe care il cumpar de obicei de la Mega Image , Kaufland , Cora ....
Se gaseste usor , pretul acelasi ca al produselor similare din gama si se comporta excelent la frotare .
Cred ca nimeni , oricat de antrenat si de experimentat ar fi , nu va sesiza vreo diferenta in rezultate dupa folosirea , umar la umar , a celor doua tipuri de lapte . 
Diferenta de 0,1 g de proteine la suta de ml de lapte , Sunt convins ca nu  este de natura sa influenteze in vreun fel calitatea cremei si a procesului de frotare .
LaMarzocco GS/3-AV, K30 Vario, Kinu M68, Hottop P
 
Reply
#15
Singurul lucru pe care l-as mentiona este ca precizia cantitatilor specifice de grasime si proteine care 'doteaza' laptele din comert sunt obtinute prin 'procesare' mai exact prin filtrare. Continutul de proteine din lapte este o caracteristica genetica a vacii asa ca dupa mulgere acesta difera destul de mult de la un specimen la altul. Dar intradevar un continut ridicat de proteine conduce la obtinerea de micro-bule cu dimensiuni din ce in ce mai mici astfel incat calitatea cremei este direct influentata.
 
Reply
#16
Nu cred ca a fost fara miza subiectul, s-au abordat mai multe teme aici legate de proteine si grasimi pe care cititorii le pot gasi utile si interesante.

Ca fapt divers cantitatea de proteine din lapte este determinata doar de tipul vacii atat timp cat laptele nu este procesat. Exista spre exemplu pe piata de afara tipuri de lapte procesat cu continut de proteine cu 50% mai mare decat media (in aceeasi maniera in care si iaurtul grecesc, un procesat de lapte are 5g de proteine la 100gr produs).

In cazul de fata este un ambalaj de Zuzu cu alta eticheta. probabil si cu un pret ceva mai mare... sau mai mic Smile, asta ar fi curios de vazut. Procentul de x% proteine in plus este teoretic util, dar practic probabil doar un subiect de marketing si nimic mai mult.
 
Reply
#17
Asa este , din punct de vedere al informației acest post este un castig pentru comunitatea interesată .

Pe ambalaje gasim imprimate niste valori .
M-as bucura ca acestea sa fie constant regăsite si in continut .
Din pacate nu sunt foarte convins de acest lucru , deoarece , am avut surpriza sa constat ca , folosind acelasi tip de lapte , de la acelasi producator , rezultatele frotarii au fost diferite , pe toata durata utilizarii conținutului unui acelasi ambalaj .
Bazându-ma pe faptul ca am acumulat o experienta destul de mare in zona frotarii laptelui cred ca pot face si asemenea aprecieri fara șanse prea mari de a gresi ( nu exclud 100% eventuale neindemanari pe care mi le asum ) 

De aici concluzia ca si producatorii mai dau rateuri si livreaza uneori produse cu caracteristici diferite fata de cele menționate pe ambalaj.
LaMarzocco GS/3-AV, K30 Vario, Kinu M68, Hottop P
 
Reply
#18
In varianta optimistă, rezultatele acelea neliniare pot insemna o dovada a naturalului Smile Spre exemplu "capuccino-ul" facut cu dolce gusto / tassimo va fi mereu la o "calitate" constantă Smile
Expobar Brewtus IV, Mahlkonig Vario K30, rasnita manuala Kinu M47, VST 18g, Tamper Concept Art dinamometric, Tidaka Tamper Cube 
 
Reply
#19
Asa cum ati remarcat si dvs., dincolo de continut, gasesc mai interesanta partea de marketing. Daca Albalact si-a facut bine temele, si as inclina sa cred ca da, nisa cafelei proaspete devine interesanta si, mai important, intra in mainstream. La nivelul evidentei - se consuma din nou si masiv cafea in oras. Mai departe, as paria ca in ultimele luni au crescut exponential numarul de inscrieri zilnice pe forum. De asemenea, as specula ca in scurt timp inclusiv cafeaua proaspata va deveni un produs de consum general. De altfel, forfota de prajitorii imi confirma ipoteza. Si de aici se pot extrage niste directii interesante.  


(02-10-2015, 17:58)RaduCarutasu Wrote:
(02-10-2015, 12:17)alinmihon Wrote: Nu stiu daca l-ati vazut deja, eu l-am ochit azi dimineata. E mai dulce decat laptele de consum, iar crema e mai consistenta si mai matasoasa. Se distribuie doar in HoReCa.
La sectiunea " cum arata cafeaua ta de astazi " am scris in urma cu cateva zile urmatoarele : 

" Observatie dupa cateva luni de experimentari aproape zilnice .
Crema iese foarte bine indiferent daca am folosit lapte cu 1,5 sau cu 3,5% grasime.
Am observat insa urmatoarele diferente :
- crema din lapte cu 1,5% grasime este mai seaca , mai lipsită de dulceata si in cafea se " topește " mai repede.
- crema din lapte cu 3,5% grasime  este mai dulce si isi pastreaza consistenta mai bine " topindu-se " mai lent .
......."

Ambalajul respectiv este , dupa opinia , o gaselnita de marketing si trebuie sa admit ca una foarte inspirata .
Pana la proba contrarie mai cred ca laptele care umple acel ambalaj nu are nimic in plus fata de oricare altul , cu acelasi procent de grasime chiar daca nivelul de proteina ete cu 0,03% mai mare.

Frotez des si am experimentat foarte mult in aceasta zona , cu diferite tipuri de expresoare , de țevi , de presiuni , de duze , de numere de gauri , cu tehnici diferite , cu latiere de diferite modele , de la Toroid la Alessi si Motta .....
In prezent pot obtine lejer , dupa dorinta, orice fel de crema imi doresc  ( pentru latte art, pentru cappuccino , pentru latte macchiatto , bezea , clabuci ......) iar , concluzia personala este ca , la o crema, aspectul mai consistent si mai mătăsos depinde strict de tehnica de frotare iar gustul mai bun este meritul conținutului mai ridicat de grasime si al respectarii celor doua paliere de tempratura  in timpul frotarii .

Daca are cineva din Bucuresti posibilitatea sa cumpere laptele  despre care discutam ( eu am piciorul in ghips inca vreo 3 saptamani si nu pot umbla sa-l gasesc) as fi foarte curios sa-l testez si sa ma conving daca intr-adevar avem de-a face cu marketing sau cu un alt produs .

Intr-adevar , asa cum menționa si radudani , ar fi interesant si pretul.

Pana atunci ,
extractii reusite tuturor !
expobar hx, vario home, vst 18 ridgeless, espro tamper & pitcher 35 cl, sotie intelegatoare
 
Reply
#20
Nu exista "dvs" in acest forum  Smile
Expobar Brewtus IV, Mahlkonig Vario K30, rasnita manuala Kinu M47, VST 18g, Tamper Concept Art dinamometric, Tidaka Tamper Cube 
 
Reply
#21
(03-10-2015, 16:13)alinmihon Wrote:  dvs.

De apreciat eleganta dar , pe forum , suntem egali ! Big Grin
LaMarzocco GS/3-AV, K30 Vario, Kinu M68, Hottop P
 
Reply
#22
Exponential e mult spus. Încă e un segment de nișă, cel mult o picătură din baxul de lăptic special
Raul, consumator zilnic de cafea (si de vin rosu!)
Gaggia Classic, Home Vario Mahlkonig, tamper Concept-Art, Filtru Bezzera nepresurizat pt 2 cesti, 14g, 58mm
 
Reply
#23
Ieri, am incercat un lapte cu un continut scazut de grasime.
S-a comportat ciudat, avand un aspect oarecum "granulat", usor "branzit" in lattiera.
Am turnat totusi peste shot-ul abia facut.

Rezultat nemaintalnit. Nicio forma, doar o suprafata perfect omogena, puternic granulata (imi pare rau ca nu am facut o poza).

Pe scurt, aspect groaznic.
Gust amar, imposibil e acceptat.

Am gustat apoi laptele. Amar (nu acru). Rau, nu amarui, amar de-a dreptul.
Am desfacut a doua cutie, la fel, imposibil de consumat.

Laptele a fost luat ieri de la Billa.

Nu stiu daca e un caz izolat, al unui lot sau al catorva cutii, nu stiu ce contine, dar asta nu e lapte. Seamana, dar nu este.


Attached Files Thumbnail(s)
       
rasnita: Mazzer Major
espressor: Lelit PL62 (HX)
prajitor "DIY"
 
Reply
#24
Nu era expirat sau aproape de a expira? Eu am patit ceva asemanator cu lapte aproape de expirare.
La Scala Butterfly, OE Pharos, Gino Rossi RR45, AeroPress, V60, prajitor tip corretto
 
Reply
#25
(08-10-2015, 11:09)coffeesnob Wrote: Nu era expirat sau aproape de a expira? Eu am patit ceva asemanator cu lapte aproape de expirare.
In a doua imagine se vede termenul limita.
Nu era acru deloc, doar amar. L-am aruncat si nu cred ca am facut bine.
Nu sunt felul de om care merge cu traista inapoi la magazin, din pacate. Dar acum ma gandesc ca ar putea fi chiar toxic, impropriu consumului, poate chiar periculos pentru sanatate, iar eu mi-am limitat semnalul de alarma doar la nivelul forumului...
rasnita: Mazzer Major
espressor: Lelit PL62 (HX)
prajitor "DIY"
 
Reply
#26
cel mai bine e sa ramai pe marci mai cunoscute: Raraul, Napolact, Zuzu sau Pilos (care e facut tot de Napolact, scrie pe cutie)
Expobar Brewtus IV + Kinu M68
 
Reply
#27
(08-10-2015, 11:56)vladdooo Wrote: cel mai bine e sa ramai pe marci mai cunoscute: Raraul, Napolact, Zuzu sau Pilos (care e facut tot de Napolact, scrie pe cutie)

Raraul l-am vazut folosit prin cafenele, dar Pilos are politica lui regionala, presupun, pentru ca intotdeauna la Brasov, cel de 3,2% - singurul procesat care l-am incercat pe espressor si cu spumare la rece - este facut in Polonia;

altfel, asa cum am tot spus, sunt de parere ca laptele natural de vaca - neprocesat, nefiert, neomogenizat, ne-uht-izat etc. - da cel mai gustos cappuccino/latte/flat white etc.!
   
Bezzera STREGA (PID grup, dimmer pompa, dataloger), rasnita Macap M7 (900rpm), site IMS, Hario V60, prajitor DIY cu Artisan
 
Reply
#28
Pilos din Lidl cel de 1.5% - de asta vorbeam
Expobar Brewtus IV + Kinu M68
 
Reply
#29
(08-10-2015, 09:41)Adrian T Wrote:
Am gustat apoi laptele. Amar (nu acru). Rau, nu amarui, amar de-a dreptul.
Am desfacut a doua cutie, la fel, imposibil de consumat.
Poate ca distanta mare de la Targoviste la tine i-a daunat. Laptele este bun (am folosit chiar 1,5%). Nu a dat rezultate spectaculoase, doar am remarcat a fi putin mai sarat.
Izzo Alex Duetto III|La Pavoni Pro|Brikka|Aero Press|Anfim Lusso|Kinu M47F|Aillio R1 Bullet|.
 
Reply
#30
am gasit asta cu procent ridicat de proteine

e müller uht 3.5grasime

in rest si eu cred ca avand in vedere ca laptele procesat e bautura racoritoare si chiar daunatoare din anumite puncte de vedere probabil cel mai bun lucru se poate obtine dintr-un lapte veritabil


Attached Files Thumbnail(s)
   
 // i-steel-1 , m7k-c83-r |T| cellini-evo-2 \\

                                                 
 
Reply
  


Forum Jump:


Browsing: 1 Guest(s)