• Bun venit pe forumul Espressoman
Hello There, Guest! Login Register


La Marzocco GS3 AV

#1
Aparatul a venit de doua saptamani.
Initial nu am dorit sa-l pun in semnatura, avand in vedere atmosfera care se crease.
Am citit forumul si in acea perioada. Incepuse sa nu imi mai faca placere sa postez desi, de multe ori, as fi putut interveni cu puncte personale de vedere.
Vad insa ca lucrurile au intrat pe fagasul normal, cu dezbateri si initiative interesante.

Aparatul este o bijuterie si prepara o cafea excelenta.
Contrar celor aratate de Mr.BeanTec care, acum am realizat, ne-a prezeantat un aparat dezmembrat pe care, intr-adevar, piesele nu aveau cum sa mai stea lipsind elementele de ghidare si de fixare.
Plasticul la care facea referire nu are deloc un aspect ieftin si este dublat cu inox oglinda la interior. Producatorul ar fi putul lesne lasa lateralele simple, doar din acel inox despre care am vorbit. Sincer ar arata banal asa!
Cuva de colectare este din plastic dur in interior dar cu o manta din inox la exterior. Are un sistem foarte ingenios pentru fixare si cantareste...1,5 kg . Ma intreb cat ar fi cantarit daca ar fi fost fabicata integral din inox? Poate 2,5-3 kg (+apa reziduala inca vreo 2 kg deci total 4-5 kg) si ar fi fost foarte incomod si dificil de manevrat.
Una peste alta aceste elemente au fost "gandite cu capul" si au rostul lor.
Capacul de pe grup este din plastic deoarece are un rol protector. Grupul saturat este foarte fierbinte deoarece contine in interior apa la temperatura de extractie ( 87-95 gc). Oricine s-ar putea arde cu usurinta!
Toate componentele din interior, desi indeplinesc functii identice sau asemanatoare cu cele din expresoarele pe care le-am avut, au nu numai o alta calitate a executiei dar si alte dimensiuni.

Expresorul are multe posibilitati de reglare, de personalizare a extractiilor si ofera nenumarate variante de modificare a gustului in ceasca, cu posibilitatea repetarii cu usurinta a rezultatelor.
Extractiile cu un expresor cu grup saturat, preinfuzii programabile, posibilitatea modificarii usoare a presiunii de extractie ofera noi zone de experimentare.
Nu vorbesc de cafea mai buna sau mai putin buna ci de profile diferite de gust si de usurinta reproductibilitatii acestora.
Faptul ca nu mai trebuie sa astept decat 11-12 minute pana cand aparatul este gata de lucru si pot face o extractie sau sa frotez, mi se pare extraordinar.

Sunt in faza in care invat aparatul si il descopar.
Vad ca extractiile pot fi diferite fata de cele de la celelalte aparate pe care le-am avut si incerc sa inteleg de ce.
Am vazut pe youtube clipuri dar si postari pe forumuri care zic ca nu sunt diferente de gust la o comparatie cu alte aparate.
Nu incerc sa contrazic pe nimeni dar, sincer, nu stiu cu ce cafea au lucrat. Eu chiar am scos profile de gust diferite de la cafele pe care le-am avut si atunci, cu care ma obisnuisem si din care am consumat cafea timp de luni de zile si de la care am obtinut acum altceva.

Repet, nu afirm ca GS3-ul face o cafea mai buna ci doar ca, de la cafele din aceleasi loturi pe care eu le-am prajit si le-am preparat, inainte dar si acum, scot si nuante care ma surprind.

Extractii reusite tuturor!
LaMarzocco GS/3-AV, K30 Vario, Kinu M68, Hottop P
 
Reply
#2
Să-l stăpânești cu placere și sa continui sa ne încânți cu operele tale de latte art [Image: wink.gif]
Izzo Alex Duetto III, Mahlkonig Vario, Tamper Concept Art dinamometric, baza tampare Concept Art, VST 22g + VST 18g + VST 7g, V60, Bialetti Brikka, Aerobie AeroPress
 
Reply
#3
Felicitari @RaduCarutasu aparatul este o mica bijuterie (ii multumesc lui VladP care m-a initiat in tainele acestuia) si sunt convins ca un photoshoot o sa ne incante pe toti!
As dori sa il intreb pe Radu care au fost motivele pentru care a ales varianta AV (auto volumetric) in defavoarea celei MP (manual paddle).
 
Reply
#4
Plecand de la preferintele mele de a putea experimenta nelimitat dar si cu dorinta de a reproduce rezultatele care imi atrag atentia, foarte pe scurt enumar cateva dintre facilitatile pe care le ofera AV-ul si care dpmdv au reprezentat avantaje in fata MP-ului.
Intentia mea initiala era orientata spre MP. Am studiat mult aparatele, am citit cam tot ce am gasit despre acestea, am discutat cu traderi, cu utilizatori din tara si de afara si decizia finala a mers categoric in directia AV.
Trebuie avut in vedere ca nu am luat si nici nu iau in calcul racordarea la retea a expresorului si atunci:

- MP nu face preinfuzie in afara unei conexiuni la retea
- AV are ca optiune activarea sau inactivare a functiei de preinfuzare cu ajutorul pompei, prn simpla apasare de taste, independent de legarea la retea a aparatului.
- AV ofera o infinitate de variante de preinfuzare (in termeni de durate) si de memorare ale acestora, pentru repetabilitatea rezultatelor. Pot fi memorate simultan patru variante de preinfuzare, functie de tipurile de cafea folosite sau de profilul de gust pe care il urmaresc. Aici este mult de explorat, impreuna cu diferite valori de presiune ( aparatul nu face si profilare dar a fost conceput ca sa ofere utilizatorului posibilitatea modificarii presiunii fara bataie de cap )
- intretinere mai simpla a grupului si eliminarea inlocuirii periodice a o-ringurilor ca la varianta MP.
- AV-ul realizeaza exact aceleasi lucruri ca si MP-ul doar ca prin programare prealabila si nu prin manopera in timpul extractiei.
Ca o observatie influentarea si controlul extractiei prin intermediul padelei este o operatiune destul de delicata si de precisa, bazandu-se pe modificarea zonei de acces a apei prin modificarea zonei de suprapunere a doua orificii foarte mici ( unul fix si unul in miscare odata cu padela ) . Chiar si modificarile "a la Strada" nu usureaza manopera, decat in sensul in care se poate vizualiza rezultatul pe manometru iar repetabilitatea devenind un aspect destul de dificil devrealizat (conform aprecierilor unor utilizatori)
- curatare foarte simpla, AV-ul avad posibilitatea de a executa automat backflush-ul, apasand doar o combinatie de doua taste.
- dozarea volumetrica ma ajuta sa pot frota in acelasi timp cu extractia, fara teama de a "scapa" o cantitate prea mare de lichid. Volumul se poate modifica usor si, functie de cafea, cantaresc greutatea shotului odata si fixez cantitate de apa pe care trebuie sa o las sa curga pentru a avea rata de extractie care imi convine.
- FOARTE IMPORTANT: sotia este incantata de reusitele ei ( cu setarile facute de mine expresorului [Image: biggrin.gif] )

Extractii reusite tuturor!
LaMarzocco GS/3-AV, K30 Vario, Kinu M68, Hottop P
 
Reply
#5
@RaduCarutasu: felicitari si cit mai multe shoturi perfecte!

Doua mici ajustari:
- MP = Mechanical Paddle (EP = Electronic Paddle)
- MP face preinfuzie in ambele moduri de alimentare cu apa: de la retea si din rezervor.
De fapt de un timp incoace MP-urile vin setate din fabrica astfel incit pompa rotativa se porneste inainte la padela sa ajunga in pozitia de mijloc, "preinfuzie". Modul de functionare al pompei se poate insa schimba la orice model oricind prin repozitionarea switchului aflat sub capacul de pe head, ceea ce, dupa parerea mea este avantajos in cazul in care aparatul este conectat la reteaua de apa si vrei sa folosesti presiunea din retea pe preinfuzie.
Good coffee forever! LM GS/3 AV, Elektra Micro Casa Leva, MK ProM E
 
Reply
#6
Felicitări , să-l stăpânești sănătos !
Quamar Q13 E, Bezzera Strega
Bodum Bistro French Press, Hario (concediu si la munca)
 
Reply
#7
Wow! Sa-l stapanesti sanatos!
Expobar Leva DB pompa rotativa, Mühle M68, Mahlkonig Vario Home, Gene cafe cbr 101
Home coffee roasting is as fun and easy (or as exacting and technical), as you want to make it!
 
Reply
#8
(04-07-2016, 09:19)RaduCarutasu Wrote: Trebuie avut in vedere ca nu am luat si nici nu iau in calcul racordarea la retea a expresorului si atunci:


Ai vrut sa folosești o apa anume sau de ce ne-racordarea la rețea?

Ce apa folosești/recomanzi?
LaSpaziale S1 Vivaldi II, Mazzer Mini E Type A, IMS Competition Shower Screen & Filters, Naked PF, Cantar Brewista, Tamper by dobro_c, Sotie aproape exasperata
 
Reply
#9
(04-07-2016, 20:10)sorinherea Wrote: ....Ai vrut sa folosești o apa anume sau de ce ne-racordarea la rețea?
Ce apa folosești/recomanzi?

Totul pleaca de la amplasarea expresorului intr-o zona in care accesul la retea este dificil de realizat iar racordarea ar implica deranj si disconfort maxim.
Folosesc Bucovina si sunt atent la testele realizate de colegul eugenm.

Ca observatie personala, la birou, Lelit-ul este alimentat de patru ani doar cu Bucovina si functioneaza perfect, numai cu decalcifieri obisnuite la 6-7 luni odata.
LaMarzocco GS/3-AV, K30 Vario, Kinu M68, Hottop P
 
Reply
#10
Știu de Bucovina referitor la decalcifiere ca asta folosesc si eu dar tot in urma testelor ma întreb daca exista o îmbunătățire a gustului daca am folosi Zizin de exemplu care pare a avea niște parametrii recomandați pentru un gust optim.
LaSpaziale S1 Vivaldi II, Mazzer Mini E Type A, IMS Competition Shower Screen & Filters, Naked PF, Cantar Brewista, Tamper by dobro_c, Sotie aproape exasperata
 
Reply
#11
Super aparatul. Si mie imi place mai mult combinatia plastic / metal.
Lelit PL62T :: Fiorenzato Doge 63
 
Reply
#12
Iese la iarna tata lui GS3, Strada EP 1 group, inclusiv cu rezervor de apa. Marime dubla fata de GS3, pret de asemenea aproape dublu  Smile

[Image: XeZdMGd.jpg]
Expobar Brewtus IV, Mahlkonig Vario K30, rasnita manuala Kinu M47, VST 18g, Tamper Concept Art dinamometric, Tidaka Tamper Cube 
 
Reply
#13
(18-09-2016, 01:18)Lyvyoo Wrote: Iese la iarna tata lui GS3, Strada EP 1 group, inclusiv cu rezervor de apa. Marime dubla fata de GS3, pret de asemenea aproape dublu  [Image: smile.gif]

Frumos specimen!

Desi boilerul de cafea este putin mai mic fata de cel de pe GS3(1,3 l fata de 1,5 l) iar cel pentru abur este la fel (3,5 l) greutatea este aproape dubla ( 62 kg fata de 34,5 kg)
Inseamna ca inauntru, in afara de pompa, exista multe alte piese si diferente constructive.
http://global.lamarzocco.com/wp-content/...NG-web.pdf
LaMarzocco GS/3-AV, K30 Vario, Kinu M68, Hottop P
 
Reply
#14
Imi place ce scrie acolo la inceput:

The Strada EP has the capability to repeat pressure curves automatically. Once the barista has recorded a pressure curve tailored to a coffee, a simple movement of the paddle will replay the programmed curve, without having to attempt to manually manipulate pressure during the brewing process.

Asta va avea amaritul de Expobar din dotare la primavara... ( ar avea si acum daca as avea timp sa pun cap la cap tot ce am pe masa...) , dar nu vreau sa repornesc discutia ... ei o fac la nivel aerospatial , eu la nivel satesc...
Expobar Brewtus IV DB - cu profilare de presiune, Orphan Espresso Lido E,IMS Competition 10, 18 și 20 g, Shower Screen IMS Competition, Tamper dinamometric Concept Art., Hottop KN-8828B-2K+ 
 
Reply
#15
Deci nu imi iau Strada inca, astept mod-ul tau  Smile)
Expobar Brewtus IV, Mahlkonig Vario K30, rasnita manuala Kinu M47, VST 18g, Tamper Concept Art dinamometric, Tidaka Tamper Cube 
 
Reply
#16
(19-09-2016, 12:47)Lyvyoo Wrote: Deci nu imi iau Strada inca, astept mod-ul tau  [Image: smile.gif])

Da trebuie sa iti cumperi pompa. Smile
Expobar Brewtus IV DB - cu profilare de presiune, Orphan Espresso Lido E,IMS Competition 10, 18 și 20 g, Shower Screen IMS Competition, Tamper dinamometric Concept Art., Hottop KN-8828B-2K+ 
 
Reply
#17
(19-09-2016, 12:47)Lyvyoo Wrote: Deci nu imi iau Strada inca, astept mod-ul tau  Smile)

poate imi iau totusi un Expobar (si pompa)! Angel
Good coffee forever! LM GS/3 AV, Elektra Micro Casa Leva, MK ProM E
 
Reply
#18
Noutati pe MP

"Full-range pressure manipulation now comes standard on the GS3 MP. Introducing a new & improved version: https://home.lamarzoccousa.com/introduci...ew-gs3-mp/
The updated GS3 MP includes a Periscope Manometer to measure pressure in the group, a new conical valve, pump-on pre-infusion, and an all-new cool touch steam wand—allowing for full-range pressure manipulation with a reservoir or plumbed-in GS3 on a 110v power supply."
Expobar Brewtus IV, Mahlkonig Vario K30, rasnita manuala Kinu M47, VST 18g, Tamper Concept Art dinamometric, Tidaka Tamper Cube 
 
Reply
#19
(07-12-2016, 01:38)Lyvyoo Wrote: Noutati pe MP

"Full-range pressure manipulation now comes standard on the GS3 MP. Introducing a new & improved version: https://home.lamarzoccousa.com/introduci...ew-gs3-mp/
The updated GS3 MP includes a Periscope Manometer to measure pressure in the group, a new conical valve, pump-on pre-infusion, and an all-new cool touch steam wand—allowing for full-range pressure manipulation with a reservoir or plumbed-in GS3 on a 110v power supply."

"noutatea" are deja citeva luni la bord. Se zvoneste ca "conical valve" este de ani de zile cunoscutul "Strada tuning", dar montat direct la fabrica, adica nimic intr-adevar nou - dar asta trebuie sa se confirme.
M-ar mira sa bage pe GS/3 o tehnica mai buna decit pe Strada MP.
Oricum o dai, ramine un mechanical paddle (=MP), cu toate dezavantajele caracteristice.

In acest VIDEO se vede cum functioneaza jucaria - nicidecum linear, ci in trepte (6 bari / 9 bari).
Good coffee forever! LM GS/3 AV, Elektra Micro Casa Leva, MK ProM E
 
Reply
#20
Teoretic la americani, in link-ul respectiv, pretul e neschimbat. Ma rog, 500$ in plus dar reducere de sarbatori 400 [Image: smile.gif]  I-am dat un mail si lui Roshanian de la LM Romania, fiind curios daca s-au adaugat ceva peste cei 5000 si ceva... Tare ma tem ca LM a mai plusat cu ceva.

Daca s-ar adeveri ca aceasta implementare iti lasa mai mult spatiu de joaca cu padle-ul, asa cum se afirma in link, ar fi o treaba buna. Pe versiunea veche MP, cu modificarea facuta, nu aveai decat un "fir de par" spatiu de control:



Expobar Brewtus IV, Mahlkonig Vario K30, rasnita manuala Kinu M47, VST 18g, Tamper Concept Art dinamometric, Tidaka Tamper Cube 
 
Reply
#21
GS/3 MP 7,100 USD
Good coffee forever! LM GS/3 AV, Elektra Micro Casa Leva, MK ProM E
 
Reply
  


Forum Jump:


Browsing: 1 Guest(s)