(07-05-2017, 12:28)razvanMB Wrote: ... eu personal cred ca nivelul de transparenta va trebui sa creasca, atat in testarea aparatelor cat si in impartasirea informatiilor tehnice. Asa cum know how ul despre cafea devine din ce in ce mai accesibil, asa si tehnologia aparatelor va deveni mai transparenta. Cu cat e mai opaca tehnologia, cu atat conteaza mai mult designul si puterea brandului, si asta nu este cea mai buna optiune pt cel care plateste. ...
... Un prim pas pt a vedea stabilitatea termica ar fi sa testezi propriul aparat, cu un termometru tip Eric. ... HX fara Eric e ca si cum ai fi legat la ochi, presupun. Esti oarecum legat la ochi pe E61 chiar si cu DB, insa e clar mai mai user friendly si mai iertator.
(07-05-2017, 13:24)Mihai.B Wrote: ... Intenționez sa pun un termometru Eric și pe DB pentru a valida temperatura din sifon și a vedea dacă sunt (și sunt convins ca sunt) diferențe față de boiler
Speedster, GS/3, Vesuvius, rasnite peste 1500 euro... sunt pentru mine,
out of reach si nu am ce spune decat pe baza de lectura si speculatii teoretice;
si ca sa continui in aceeasi nota de optimism
[Image: smile.gif]
cresterea nivelului de
transparenta pentru tehnologie, ca opusa
opacitatii politicii de brand, mi se pare ceva gen Microsoft Server vs. Red Hat Enterprise Linux cu niste ani in urma, sau SCO Unix in anii '90, adica, un raspuns la mult laudata viziune activista de 'open source'; in mediul profesional enterprise, ceea ce conteaza nu sunt sclipirile de inteligenta tehnica perisabila, ci suportul robust pentru un produs stabil, care corespunde cerintelor!
pana o sa ajunga
open source-ul si populismul sa marcheze 'productia de masa' a masinilor espresso, oricum entuziastii bautori de espresso vor fi in situatia disperata de a cauta o cafea 'adevarata', ca pe vremuri
[Image: smile.gif]
pentru ca am, nu destula, dar multa in orice caz, experienta in masurarea de temperaturi cu mijoace de amator, in masinile espresso si prajitoarele DIY, as strecura a n-a oara opinii personale precum:
- marea majoritate a posesorilor de HX E61, lucreaza fara termometre de grup, pentru ca folosesc masina pentru a-si prepara espresso
[Image: smile.gif]
se poate lucra foarte bine fara termometru, determinand
durata de revenire pentru urmatorul shot, in mare, tipul de comportament termic al masinii; pentru determinare se foloseste partea de
flash-boil din flush si intervalul intre flush-uri;
lucrul efectiv se face pe masini deja cunoscute ca si comportament termic si unde e suficient sa se foloseasca timing-uri adecvate;
- in ideea ca se doreste - de hobby - mai multa precizie, atunci termometrul folosit uzual (exemple numeroase in acest forum) nu e prea folositor, mai ales in regim dinamic de extractie! un sampling de 1 sec, un timp de raspuns intarzaiat, toate sunt depasite la distanta de o proba termocuplu K, si un
datalogger cu mai multe zeci (sau sute) de sample/sec;
un termometru de grup, cu toata memoria vizuala sau cea incredintata unei camere video, ramane un compromis de amator, care poate conduce la concluzii deplasate...
- in plus, tot in ideea ca se doreste urmarirea cu mijloace cantitative a regimului termic in extractie, temperatura apei in grup, cu putin inainte de a ajunge pe puc, este doar o parte a tabloului; un alt punct important in balanta termica in grup este temperatura in HX, sau imediat la iesirea HX, pe ambele tuburi termosifon, sau macar pe cel superior;
- revenind la cele de mai sus si folosind proceduri de lucru rezultate din cunoasterea masinii, singurul mod de a evalua rezultatele este ceasca!
in primul rand
gustul bauturii extrase si in al doilea rand - pentru cei ce-si pot permite nu numai investitia, ci si migala procedurii - gradul de extractie/randamentul de extractie/acel
EY...
termometrul de grup nu masoara si nu poti valida cu el 'temperatura din sifon', adica, probabil din
termosifon!
expresia nu merge nici ca licenta, pentru ca termosifonul incalzeste grupul prin zona
mushroom-ului; in idle, cand functioneaza termosifonul, apa nu ajunge in punctul de masura zis Eric; acolo termometrul, sau proba, indica temperatura grupului (aer incins, metal);
iar pe durata extractiei - sa zicem, a functionarii pompei - termosifonul nu functioneaza!
sigur, intregul circuit al termosifonului, cand masina DB e in repaus, include boilerul sus -> tub superior termosifon -> spatiul cilindric intre peretele exterior si peretele supapei de extractie (mushroom) - racire prin transfer termic spre masa de metal a grupului -> retur apa mai rece prin tubul inferior al termosifonului -> boiler jos;
debitul prin circuit este mai mic decat la masinile HX, pentru ca diferenta de temperatura intre tubul superior si cel inferior e si ea mai mica: la DB boilerul de apa are sub 100C, in timp de la masina HX, in partea de sus a HX-ului apa poate atinge peste 120C;
toate experientele acestea cu masurari de temperatura facute cat mai corect si in cunostinta de cauza a unor legi elementare din fizica, sunt de altfel, extram de instructive!
se poate vedea concret cat de multa caldura se transfera sau se pierde prin peretii boilerului, tevilor si grupului si se pot vedea efecte locale nereflectate in timp util in reactia 'atotputernicului' PID... de ex., se poate incerca o extractie cu PF incalzit normal si alta cu PF rece, reflectate in temperatura masurata de PID in boiler
[Image: smile.gif]
altfel spus: cum ar putea un PID sa intervina dinamic in regimul de extractie, cand senzorul lui e in boiler si in boiler se pompeaza apa care iese prin ambele tevi ale termosifonului, inspre grup!
nu exista pe durata extractiei si chiar, pana la reluarea circuitului termosifon nici un feedback al proceselor termice din grup!
temperatura constanta a apei de extractie - masurata pe termometru - nu are nici o legatura cu PID-ul; stabilitatea termica a masinilor dual boiler e o problema de conceptie, dar mai ales de... E61...
________________________________________________________________________________________
Strega_mod(esp32)/ MaraX_mod(esp32)/ Sette_270/ Macap_m7/ prajitor_fluid_bed_diy_(4Kg/luna)