Hello There, Guest! Login Register


Kees Van Der Westen speedster vs GS3 vs Mina vs altceva

#1
Salut,
Intrebarea e simpla și scurtă : are sau a folosit cineva acest model? Cum îl poziționați fata de GS/3?
Sistemul de pre infuzie mi se pare interesant

Sent from my E6653 using Tapatalk
Current: Rocket R91, Honne Slim Custome, V60, Cantar Hario, Bialetti Brikka, Aerobie AeroPress, Kinu M47
Previous: Dalla Corte Studio, Izzo Duetto 3, Lelit HX
 
Reply
#2
(06-05-2017, 10:55)Mihai.B Wrote: Intrebarea e simpla și scurtă : are sau a folosit cineva acest model? Cum îl poziționați fata de GS/3?
Sistemul de pre infuzie mi se pare interesant

La vremea cand doream sa trec de la E61 la grup saturat (GS) m-am uitat atent la Slayer, KVDW si la GS3.
In aceasta zona este greu de facut un clasament simplu. Locul 3 este ocupat de A, locul 2 de B, and the winner is C.
Ar fi bine sa se poata insa eu nu cred sa existe pe undeva o asemenea clasificare.
Umar la umar, toate trei, la un test in blind, rezultatele ar fi greu de departajat. Daca mai bagam pe acolo si un E61 performant, manuit cu maxima pricepere, ar putea aparea si ceva surprize.
Asa ca, in opinia mea, dupa ce am lucrat cativa ani cu 2 aparate E61 bune, dupa inca un an cu GS3 si dupa ce am exersat putin si cu un KVDW as fi foarte retinut in a face vreo afirmatie cu caracter de sentinta, in ceea ce priveste clasificarea lor dupa criteriul capacitatii de a produce cea mai buna cafea.
Daca facem clasamente dupa criteriul pret, sau usurinta/satisfactie in utilizare, ori variante nelimitate de experimentare sau capacitate de reproducere a gustului, atunci da cred ca s-ar putea face niste ierarhizari.

Acum strict la cele doua modele indicate de tine si pe care am si avut ocazia sa pun mana.
In opinia mea preinfuzia fara profilare de debit nu prea are sens, la cafelele proaspete si in cazul unui operator cat de cat instruit. Fenomenele care se produc in pucul de cafea, in timpul preinfuziei si modul in care se deruleaza curgerea dupa aceasta etapa, impun aceasta profilare de debit.

GS3 se produce si in varianta cu rezervor si cu preinfuzie programabila.
KVDW doar in varianta cu conectare la retea, deci este necesara instalatie de dedurizare, loc fix de utilizare si dificil de mutat intr-o alta pozitie.
Nu mai zic de service care, in cazul KVDW, la acea data era greu de realizat (poate si azi, nu stiu).
Pretul mult mai mare la KVDW, dpmdv, nu se justifica in termeni de diferenta de gust, indiferent de tipul de preinfuzie pe care il realizeaza. Discutam de 8000-9000 de Euro fata de 5000-5500 (anul trecut).
Eu am dorit foarte mult sa am consistenta, repetabilitate a extractiilor si am ales GS3-AV.
Ce m-a condus spre aceasta decizie?
Sfaturile catorva profesionisti si ale unor detinatori de asemenea aparate in locatiile lor, din tara dar si de afara.
Pentru uz casnic, unde sesiunile de extractie sunt rare si cu numar mic de shoturi, pe langa stabilitate termica, precizia si posibilitatea controlului la grad celsius, la secunda si la unitate de volum mie mi se par foarte importante.
Sa pot experimenta controlat si sa pot reproduce oricand rezultatul mi s-a parut un avantaj deloc de neglijat, pe care il ofera GS3 in varianta sa cu preinfuzie programabila si dozare volumetrica.

Pasionatii de implicare manuala totala in fiecare faza a extractiei, dimpotriva, vor gasi in KVDW aparatul ideal. In acest caz insa, reproductibilitatea ar putea fi o provocare greu de infruntat si, posibilitatea aparitiei unor insatisfactii mai mare ca in cazul GS3-AV.
Intr-un mediu horeca, unde expresorul functioneaza nonstop, comparatia poate fi abordata si apreciata dupa alte considerente. Pentru uz casnic eu asa vad lucrurile.

Repet acestea sunt doar parerile mele. Si acum as alege la fel!
 BUGSTER; Honne S; EK43S; Buckeye BC2; Kinu M47; Cafflano
 (Ex: LM-GS3/AV; PL41TEM; Expobar-DB; VBM-2B; Hottop-2k+; Flair; MK-Vario; MK-K30; Macap M4D; Kinu M68)
 
 
 
Reply
#3
Mulțumesc frumos Radu pentru reply și detalii. Nu sunt în punctul în care a face alegeri insa am început sa citesc câte puțin despre cele 2 în vederea unui viitor, posibil, upgrade. KVDV este ceva cu totul nou pentru mine ca și gs3 dealtfel. Nu stiu exact ce alte opțiuni am în gama GS3.

Sent from my E6653 using Tapatalk
Current: Rocket R91, Honne Slim Custome, V60, Cantar Hario, Bialetti Brikka, Aerobie AeroPress, Kinu M47
Previous: Dalla Corte Studio, Izzo Duetto 3, Lelit HX
 
Reply
#4
(06-05-2017, 19:38)Mihai.B Wrote: Mulțumesc frumos Radu pentru reply și detalii. Nu sunt în punctul în care a face alegeri insa am început sa citesc câte puțin despre cele 2 în vederea unui viitor, posibil, upgrade. KVDV este ceva cu totul nou pentru mine ca și gs3 dealtfel. Nu stiu exact ce alte opțiuni am în gama GS3.

Sent from my E6653 using Tapatalk

Este la fel de interesant sa incerci sa definesti ce anume nu mi place la espressorul actual. Acelasi espressor pe care il ai acum era sa l achizitionez eu acum 1 an cand am inceput sa studiez mai serios despre cafea si pana la urma am sfarsit prin a cumpara un Vesuvius tot cu grup E61 pentru ca in plus fata de dual boiler ( presupusa constanta termica si consistenta shot dupa shot) avea si profilarea presiunii si mi s a parut o idee buna sa invat si despre asta).
As indrazni sa apreciez ca espressorul pe care il detii inca este mult mai performant decat rasnita si daca consistenta shot urilor ar fi ceea ce te nemultumeste de fapt ai putea sa incerci intai cu o rasnita mai performanta. Eu am decis sa fac upgrade la Vesuvius doar dupa ce am constatat ca aveam inconsistenta in shot uri. ( si asta e o chestie relativa, depinde foarte mult de cat de dezvoltate sunt papilele gustative si mai ales, sa incerci sa izolezi restul variabilelor care afecteaza o extractie astfle incat doar stabilitatea termina a espressorului sa fie determinanta in variatia profilului de gust din ceasca). 
Dupa un eventual upgrade de rasnita si mai multe teste cu espressorul actual s ar putea sa constati o mare diferenta si sa nu mai vrei sa iei si altceva. Sau s ar putea sa fii si mai decis Smile
Pe rasnite sincer nu pot face recomandari in afara clasicului EK43 care pentru home use e total overkill. Sunt tot felul de variante pe forum, e destul de dezbatut subiectul iar nevoile espressomanului sunt oarecum specifice. Eu acasa personal folosesc mai comod un Kinu 47 si un Comandante, amandoua foarte bune. Pe macinatura de espresso sunt f bune insa totusi dureaza ceva sa macini pentru mai multe shot uri. Altfel, nu recomand o rasnita electrica sub 1500 euro, chiar si la espressorul pe care il ai acum si mai ales avand in vedere ca urmaresti un upgrade.

Pe espresoare iarasi nu pot face recomandari specifice, ci doar principiale, strategice. Depinde ce urmaresti de la espresso.
- Prima etapa peste E61 ar fi un grup saturat / independent sau similar, dual boiler/ multiboiler, adica stabilitate termica superioara. Asta inseamna consistenta, inseamna ca poti gasi un sweet spot si sa l repeti ( e si asta relativ, poate doar in ziua aia o sa ti iasa la fel, in cel mai fericit caz, cu cel mai stabil termic aparat Smile )Cafeaua evolueaza si atunci vei ajusta mereu, insa important este sa nu ajustezi mult si macar o perioada de o ora sa zicem sa ai consistenta. 
- A doua etapa este un grup saturat/ independent plus un sistem avansat de variere a debitului : flow profiling, pressure profiling sau alte variante ( cum este si Idro-matic pe KWDW) care tot apar si tot o sa mai apara in perioada urmatoare. Asta iti permite sa treci la un nivel superior de intelegere al extractiilor de cafea si vei incepe sa lucrezi mai putin cu macinatura si mai mult cu aceste variabile. Este un proces nu complicat, dar are o curba de invatare si evident unora li se pare inutil sa o faca, mai ales pentru un espresso acasa. Personal consider ca este chiar mai recomandat celor de acasa sa aiba asa ceva, cei din cafenele, profesionistii, chiar nu prea au timp de experimente, desi consider ca acest sistem peste 5 ani va deveni mult mai standard chiar si in uz comercial.
- ar mai fi o etapa intermediara, intre prima si a doua, eu o denumesc temperature profiling, nu o recomand tuturor deoarece ai nevoie de pentru marea majoritate a aparatelor de pe piata, cu f putine exceptii, sa iti dotezi grupul cu extra senzori de temperatura si nu merge chiar la orice aparat. Temperatura afecteaza in mod evident extractia si varierea ei cu ajutorul espressorului poate modifica extractia, iarasi, fara a schimba macinatura. Este mai usor de inteles decat flow profiling sau pressure profiling insa este mai greu de gasit aparate sa o faca.

Toate variantele de mai sus te ar putea interesa daca extractia cafelei este cu adevarat un element care te pasioneaza la modul destul de avansat, gen hobby. Daca nu e cazul atunci intra in discutie un alt factor important, Designul Smile Iar aici gusturile nu se comenteaza. Pentru ca tot e forum, imi permit sa comentez ca Speedster personal imi place la design, desi am constatat ca este un design de genul love/hate pentru multi oameni. 

Ca si concluzie, tot ce trebuie sa faci este sa incerci sa identifici in care etapa vrei te incadrezi, sa identifici corect echipamentele din categoria respectiva si sa le compari ca pret, sa incerci sa intelegi cat de cat ce primesti pentru cat platesti. Daca iti permiti financiar si n ai timp, atunci nu ti bate capul si ia ce ti place, vor fi bune toate espresoarele peste 5000 de euro. Altfel, daca intri in detaliu exista diferente uneori mari intre ele si personal consider ca unele au preturi nejustificate, mai ales prin prisma tehnologiei pe care o ofera.
Espresso : Dalla Corte STUDIO / MINA, Compak F8, Kompresso
Brew : Cafflano Kompact, Espro Press, KINU
 
 
Reply
#5
@razvanMB îți multumesc pentru raspuns și sfaturi.
Situația mea este cam asa :
- când încep sa urmăresc un upgrade, de obicei durează cam 6-8 luni pana se și intampla (daca se întâmplă). Am avut exact acelas traseu de la HX la DB. De obicei studiez poate prea mult înainte sa fac o schimbare.
- sunt conștient de limitările lui Vario și upgrade-ul de grinder se va realiza curând. Am 2 variante și consider ca oricare dintre ele este un pas înainte ( ceado E37s sau Mahlkonig K30)
- limitările pe care eu ca și pasionat/neprofesionist le simt la acest DB pe care îl dețin sunt următoarele : posibilitatea profilarii, stabilitatea termică, pre-infusion. Am observat o creștere calitativă substanțială când am trecut de la HX la DB în ceea ce privește extracții succesive (3-6 în regim home use), insa si acum calitatea primelor 2 extracții este diferită de cea a următoarelor păstrând o frecvență similară.

Desigur mai sunt multe de luat în calcul, pe lângă decizia finala le gata de această nevoie, aspectul financiar este și el unul de luat în calcul.



Sent from my E6653 using Tapatalk
Current: Rocket R91, Honne Slim Custome, V60, Cantar Hario, Bialetti Brikka, Aerobie AeroPress, Kinu M47
Previous: Dalla Corte Studio, Izzo Duetto 3, Lelit HX
 
Reply
#6
(07-05-2017, 10:47)Mihai.B Wrote: @razvanMB îți multumesc pentru raspuns și sfaturi.
Situația mea este cam asa :
- când încep sa urmăresc un upgrade, de obicei durează cam 6-8 luni pana se și intampla (daca se întâmplă). Am avut exact acelas traseu de la HX la DB. De obicei studiez poate prea mult înainte sa fac o schimbare.
- sunt conștient de limitările lui Vario și upgrade-ul de grinder se va realiza curând. Am 2 variante și consider ca oricare dintre ele este un pas înainte ( ceado E37s sau Mahlkonig K30)
- limitările pe care eu ca și pasionat/neprofesionist le simt la acest DB pe care îl dețin sunt următoarele : posibilitatea profilarii, stabilitatea termică, pre-infusion. Am observat o creștere calitativă substanțială când am trecut de la HX la DB în ceea ce privește extracții succesive (3-6 în regim home use), insa si acum calitatea primelor 2 extracții este diferită de cea a următoarelor păstrând o frecvență similară.

Desigur mai sunt multe de luat în calcul, pe lângă decizia finala le gata de această nevoie, aspectul financiar este și el unul de luat în calcul.



Sent from my E6653 using Tapatalk

Cu rasnita imi mentin parerea, peste 1500 de euro, altfel vei avea semne de intrebare multe in ceea ce priveste consistenta si n ar trebui sa dai doar vina pe aparat. Tocmai ca sa nu mai existe un upgrade prea curand Smile

Ca te informezi mult inainte e doar bine. Singura hiba in chestia asta, prin care am trecut si eu, este faptul ca informatiile sunt doar teoretice si testele aproape inexistente. Nu avem posibilitatea sa testam produse, ca sa ne convingem, si trebuie sa ne luam dupa diverse review uri realizate de persoane aflate in diverse stadii de cunoastere a cafelei, si atunci evident trebuie pastrate rezerve. Vestea buna este ca eu personal cred ca nivelul de transparenta va trebui sa creasca, atat in testarea aparatelor cat si in impartasirea informatiilor tehnice. Asa cum know how ul despre cafea devine din ce in ce mai accesibil, asa si tehnologia aparatelor va deveni mai transparenta. Cu cat e mai opaca tehnologia, cu atat conteaza mai mult designul si puterea brandului, si asta nu este cea mai buna optiune pt cel care plateste. 

Daca vrei profilare, iti pot vinde eu Vesuvius, inca il am Smile) Glumesc un pic, nu m am decis sa l vand inca, e probabil cea mai iefitna varianta de a invata pressure profiling de pe piata insa eu il mai pastrez o perioada pentru niste teste comparative. 

Legat de ce te intereseaza pe tine, trebuie sa testezi. Fa ti o procedura de test gen : alege o cafea pe care o cunosti. Cumpara sau imprumuta o rasnita manuala buna, cum e Kinu 47 sau Comandante. Fixeaza o macinatura care iti place acasa, noteaza parametrii extractiei, doza, ratie. Invata bine profilul de gust ca sa poti compara usor. Ulterior incearca sa testezi cu aceeasi macinatura/cafea, filter barsket ( parca folosesti VST) si tamper ( tampezi doar tu) la mai multe espresoare. Orice vanzator care se respecta iti va permite sa testezi. Incearca sa lucrezi la toate aparatele doar pe 9 bari presiune si more or less aceeasi temperatura ( evident aici vei avea variatii mari de la model la model) . Intervalul de timp in care programezi testele ar fi bine sa fie mai putin de o saptamana, pt ca si cafeaua sa fie putin schimbata. Acum sincer ce ar trebui sa testezi din punctul meu de vedere este consistenta intai, adica sa tragi cele 6-10 shot uri si sa vezi cat de precise sunt. Poti face asta in 2 feluri : 
- la nivelul gustului, ceea ce depinde de tine
- la nivelul parametrilor extractiei. Eu de exemplu cand verific consistenta unui espressor verific si compar timpii succesivi ai extractiilor raportati la cantitatea de cafea din ceasca. Adica daca retetat mea este de 40 ml in ceasca ma intereseaa sa am variatii f mici, sub 1 sec,  pentru extractii succesive. Evident variatiile pot veni si de la dozare, tampare insa astea se pot controla din ce in ce mai bine in ultima vreme. Si atunci ramane aparatul si rasnita. De asta militez pentru o super rasnita de mana, cu care te poti si deplasa. 

Ce vrei sa faci este nu numai sa compari gustul cafelei pe care il stii tu de acasa ( e destul de putin relevant, faptul ca tragi pe espresoare diferite va schimba foarte tare gustul, chiar daca pastrezi macinatura; s ar putea ca pe unele espresoare sa trebuiasca sa schimbi macinatura ca sa poti sa ajungi la ce vrei tu) ci sa vezi consistenta acelor aparate, shot dupa shot. Nu are sens sa dai banii pe un aparat cu profilare de debit sau presiune daca nu este in primul rand consistent termic. O sa ai o baza subreda si profilarea de flow nu va face decat sa amplifice necunoscutele. Dupa ce ai rezolvat cu testul consistentei la flow constant, treci la urmatorul test, consistenta la flow variabil. 

Consistenta la flow variabil inseamna in primul rand sa poti sa repeti un profil de flow/presiune variabila. Multe aparate permit asta doar manual si desi la inceput poate parea super fain, va deveni frustrant la sfarsit. Vei constata ca nu poti manual repeta un profil cu care ti a iesit o cafea buna odata. Si vei mai vedea ca pe masura ce gasesti un profil bun si tragi cateva shot uri, a doua zi nu va mai fi valabil pt ca s a schimbat cafeaua. Si atunci vei constata ca poti doar schimband flow ul sa revii la gustul de ieri, fara sa schimbi macinatura. Dar asta cu un pic de experienta. Problema aparatelor care fac pressure sau flow profiling este ca unele folosesc tehnologii diferite ( fiecare incearca sa fie altfel) si nu exista consistenta nici daca poti repeta electronic acelasi profil. Aici intervin mai multi factori, insa dupa experienta mea de pana acum variatia presiunii pompei pe parcursul extractiei este mai putin consistenta in rezultate decat folosirea aceleiasi presiuni si doar varierea flow ului. Scopul ambelor sisteme constructive este de a se juca cu debitul de apa insa modul cum o fac variaza datorita constructiei tehnice a sistemului. Sisteme care par hibride, cum este la KWDW nu le cunosc si nu le inteleg inca, asta ca sa incerc sa revin on topic. Trebuie testat, dar totusi inainte sa poti testa un sistem care "teoretic" este mai "eficient" decat existentele trebuie deja sa ai o experienta pe cele "clasice" ( flow profiling si pressure profiling) sa poti compara. Aici intervin deja multe conditii si poti sa intelegi cum in viata reala deciziile pe care luam cand cumparat espressoare se bazeaza de fapt pe foarte putine cunostinte practice, din motive evidente, de lipsa de acces la info/aparate. 

Un prim pas pt a vedea stabilitatea termica ar fi sa testezi propriul aparat, cu un termometru tip Eric. Eu chiar planuiesc sa mi comand, am proforma pe mail de cateva saptamani dar am tot uitat, vreau sa testez Vesuvius. Pentru HX il tot foloseste lumea, nu vad de ce nu ar merge si pentru DB. Si faptul ca ai trecut prin experienta HX e iar un lucru bun, eu n am avut niciodata si simt ca am sarit peste un pas interesant. Dar HX fara Eric e ca si cum ai fi legat la ochi, presupun. Esti oarecum legat la ochi pe E61 chiar si cu DB, insa e clar mai mai user friendly si mai iertator.
Espresso : Dalla Corte STUDIO / MINA, Compak F8, Kompresso
Brew : Cafflano Kompact, Espro Press, KINU
 
 
Reply
#7
HX am avut cu Eric. Intenționez sa pun un termometru Eric și pe DB pentru a valida temperatura din sifon și a vedea dacă sunt (și sunt convins ca sunt) diferențe față de boiler.

Sent from my E6653 using Tapatalk
Current: Rocket R91, Honne Slim Custome, V60, Cantar Hario, Bialetti Brikka, Aerobie AeroPress, Kinu M47
Previous: Dalla Corte Studio, Izzo Duetto 3, Lelit HX
 
Reply
#8
(07-05-2017, 12:28)razvanMB Wrote: ... eu personal cred ca nivelul de transparenta va trebui sa creasca, atat in testarea aparatelor cat si in impartasirea informatiilor tehnice. Asa cum know how ul despre cafea devine din ce in ce mai accesibil, asa si tehnologia aparatelor va deveni mai transparenta. Cu cat e mai opaca tehnologia, cu atat conteaza mai mult designul si puterea brandului, si asta nu este cea mai buna optiune pt cel care plateste. ...
... Un prim pas pt a vedea stabilitatea termica ar fi sa testezi propriul aparat, cu un termometru tip Eric. ... HX fara Eric e ca si cum ai fi legat la ochi, presupun. Esti oarecum legat la ochi pe E61 chiar si cu DB, insa e clar mai mai user friendly si mai iertator.
 
(07-05-2017, 13:24)Mihai.B Wrote: ... Intenționez sa pun un termometru Eric și pe DB pentru a valida temperatura din sifon și a vedea dacă sunt (și sunt convins ca sunt) diferențe față de boiler

Speedster, GS/3, Vesuvius, rasnite peste 1500 euro... sunt pentru mine, out of reach si nu am ce spune decat pe baza de lectura si speculatii teoretice;

si ca sa continui in aceeasi nota de optimism [Image: smile.gif]
cresterea nivelului de transparenta pentru tehnologie, ca opusa opacitatii politicii de brand, mi se pare ceva gen Microsoft Server vs. Red Hat Enterprise Linux cu niste ani in urma, sau SCO Unix in anii '90, adica, un raspuns la mult laudata viziune activista de 'open source'; in mediul profesional enterprise, ceea ce conteaza nu sunt sclipirile de inteligenta tehnica perisabila, ci suportul robust pentru un produs stabil, care corespunde cerintelor!
pana o sa ajunga open source-ul si populismul sa marcheze 'productia de masa' a masinilor espresso, oricum entuziastii bautori de espresso vor fi in situatia disperata de a cauta o cafea 'adevarata', ca pe vremuri [Image: smile.gif]

pentru ca am, nu destula, dar multa in orice caz, experienta in masurarea de temperaturi cu mijoace de amator, in masinile espresso si prajitoarele DIY, as strecura a n-a oara opinii personale precum:
- marea majoritate a posesorilor de HX E61, lucreaza fara termometre de grup, pentru ca folosesc masina pentru a-si prepara espresso [Image: smile.gif]
se poate lucra foarte bine fara termometru, determinand durata de revenire pentru urmatorul shot, in mare, tipul de comportament termic al masinii; pentru determinare se foloseste partea de flash-boil din flush si intervalul intre flush-uri;
lucrul efectiv se face pe masini deja cunoscute ca si comportament termic si unde e suficient sa se foloseasca timing-uri adecvate;
- in ideea ca se doreste - de hobby - mai multa precizie, atunci termometrul folosit uzual (exemple numeroase in acest forum) nu e prea folositor, mai ales in regim dinamic de extractie! un sampling de 1 sec, un timp de raspuns intarzaiat, toate sunt depasite la distanta de o proba termocuplu K, si un datalogger cu mai multe zeci (sau sute) de sample/sec;
un termometru de grup, cu toata memoria vizuala sau cea incredintata unei camere video, ramane un compromis de amator, care poate conduce la concluzii deplasate...
- in plus, tot in ideea ca se doreste urmarirea cu mijloace cantitative a regimului termic in extractie, temperatura apei in grup, cu putin inainte de a ajunge pe puc, este doar o parte a tabloului; un alt punct important in balanta termica in grup este temperatura in HX, sau imediat la iesirea HX, pe ambele tuburi termosifon, sau macar pe cel superior;
- revenind la cele de mai sus si folosind proceduri de lucru rezultate din cunoasterea masinii, singurul mod de a evalua rezultatele este ceasca!
in primul rand gustul bauturii extrase si in al doilea rand - pentru cei ce-si pot permite nu numai investitia, ci si migala procedurii - gradul de extractie/randamentul de extractie/acel EY...

termometrul de grup nu masoara si nu poti valida cu el 'temperatura din sifon', adica, probabil din termosifon!
expresia nu merge nici ca licenta, pentru ca termosifonul incalzeste grupul prin zona mushroom-ului; in idle, cand functioneaza termosifonul, apa nu ajunge in punctul de masura zis Eric; acolo termometrul, sau proba, indica temperatura grupului (aer incins, metal);
iar pe durata extractiei - sa zicem, a functionarii pompei - termosifonul nu functioneaza!
sigur, intregul circuit al termosifonului, cand masina DB e in repaus, include boilerul sus -> tub superior termosifon -> spatiul cilindric intre peretele exterior si peretele supapei de extractie (mushroom) - racire prin transfer termic spre masa de metal a grupului -> retur apa mai rece prin tubul inferior al termosifonului -> boiler jos;
debitul prin circuit este mai mic decat la masinile HX, pentru ca diferenta de temperatura intre tubul superior si cel inferior e si ea mai mica: la DB boilerul de apa are sub 100C, in timp de la masina HX, in partea de sus a HX-ului apa poate atinge peste 120C;

toate experientele acestea cu masurari de temperatura facute cat mai corect si in cunostinta de cauza a unor legi elementare din fizica, sunt de altfel, extram de instructive!
se poate vedea concret cat de multa caldura se transfera sau se pierde prin peretii boilerului, tevilor si grupului si se pot vedea efecte locale nereflectate in timp util in reactia 'atotputernicului' PID... de ex., se poate incerca o extractie cu PF incalzit normal si alta cu PF rece, reflectate in temperatura masurata de PID in boiler [Image: smile.gif]
altfel spus: cum ar putea un PID sa intervina dinamic in regimul de extractie, cand senzorul lui e in boiler si in boiler se pompeaza apa care iese prin ambele tevi ale termosifonului, inspre grup! nu exista pe durata extractiei si chiar, pana la reluarea circuitului termosifon nici un feedback al proceselor termice din grup!
temperatura constanta a apei de extractie - masurata pe termometru - nu are nici o legatura cu PID-ul; stabilitatea termica a masinilor dual boiler e o problema de conceptie, dar mai ales de... E61...
________________________________________________________________________________________
Strega_mod(esp32)/ MaraX_mod(esp32)/ Sette_270/ Macap_m7/ prajitor_fluid_bed_diy_(4Kg/luna)
 
Reply
#9
(06-05-2017, 10:55)Mihai.B Wrote: Salut,
Intrebarea e simpla și scurtă : are sau a folosit cineva acest model? Cum îl poziționați fata de GS/3?
Sistemul de pre infuzie mi se pare interesant

Da, am avut ocazia mai demult sa ma joc cu un Speedster. Fara Idro-Matic, care este o optiune, si care, precum inteleg eu, nu este un alt sistem de profilare de presiune, precum se spune mai sus, ci preinfuzia KvdW, numita "progresiva", cu showul optic de rigoare > apa loveste pucul la preinfuzie foarte soft.
Personal, eu nu mai folosesc preinfuzia de mai bine de un an, si nu ii duc lipsa de loc - ceea ce s-ar putea sa aiba o legatura cu tipul si prospetimea cafelelor ce le golosesc. Dar recunosc ca ma linisteste faptul ca o pot activa oricind.
Ma rog, in afara de asta, am avut impresia ca Speedsterul este un espressor "normal" cu grup saturat, ca si altele - vezi diagrama de mai jos - dar impachetat altfel, pe stil retro, industrial, heavy metal.
[Image: ncNt0Ra.jpg]
Maneta de actionare a functiilor pare ca ar face mult mai mult, dar este de fapt un comutator electric cu trei pozitii. Dar este facut la perfectiune, mie imi face mare placere sa actionez manetele astea montate pe tot felul de KvdW.
Grupul saturat este produs de La Marzocco - aproape aceeasi Mārie, cu alta pālārie.
Nu imi este clar ce posibilitati de programare ofera firmwareul actual, si cit de usor se pot schimba parametrii de baza ai extractiei. La GS/3 AV o schimbare de temperatura, preinfuzie on/off se face, in perceptia mea, rapid si comod.
GS/3 merge pe rezervor sau retea de apa, Speedster pe retea.
Designul Speedsterului este opusul a ceea ce eu numesc compact. Pentru jucaria asta este nevoie de trei metri cubi de bucatarie. Pe mine asta ma sperie, putin.
Poate mi-a scapat mie ceva, dar pentru mine, singurul motiv se a poseda un Speedster este designul (exterior).

Daca te intereseaza in mod serios, o idee ar fi sa iei legatura cu Radu Potolea, importator KvdW, care poate chiar are un exemplar de ultima ora la Madison Coffee in Bucuresti.

Off-topic ON: nu impartasesc parerea ca numai o rasnita de peste 1.500€ face treaba buna.
Si ca exemplu dau o rasnita (aproape) necunoscuta si mult subestimata de comunitate, si din cauza faptului ca producatorul nu a propagat ca lumea anumite caracteristici cheie ale ei. Este vorba de Mahlkonig ProM Espresso (o posed). Aceasta a fost conceputa pentru uz comercial (dar nu arata chiar asa), are cutite plane unimodale in calitatea Mahlkönig ( alte unimodale: EK43, Kenia, Peak) si are un design mecanic care mentine paralelismul cutitelor in tolerante. Se poate citi un thread intreg despre acest subiect pe kaffee netz.
Rasnita a fost scoasa din portfolioul de produse din cauza insuccesului pe piata - dar acesta este un alt subiect - cu consecinta ca se poate cumpara nou nouta si cu garantie in afara la sub 990€.

Altceva: despre ce echipament ale lui Mihai.B este vorba de fapt in numeroasele referiri de mai sus?
Off-topic OFF.
LM GS/3 AV, Elektra Micro Casa Leva, MK ProM E, Lagom P-64 SSP HU, Kinu M47
 
Reply
#10
Apropos de "tehnologia" de pe KvdW aruncati o privire aici :
http://pdf.archiexpo.com/pdf/la-marzocco...14388.html

Argumentul dimensiune pentru acasa este mega relevant. Eu cand am schimbat Vesuviusul de acasa cu DC Mini am castigat doar 10 cm in realitate insa a parut ca mult mai mult, pentru ca aproape mi a incaput rasnita care are doar 16 cm latime, deci setup ul meu rasnita plus espressor are 42 de cm, in conditiile in care numai Vesuvius avea 37 cm iar Speedster are in spate 40 cm iar in fata 60 cm, este aproape cat un dublu grup comercial.  

Legat de tehnologia de profilare, este clar ca Speedster nu ofera decat o preinfuzie. Practic in afara de design este tehnic similar cu GS3, cu mentiunea ca am dat in studiu schema tehnica de mai sus, mi se par niste elemente interesante dar nu vreau sa ma antepronunt. Sunt perfect de acord cu parerea lui VladP legat de show ul optic al tehnologiei Idro-Matic. Preinfuzia progresiva este utila evident insa trebuie dublata de controlul digital al flow rate ului ca sa devina un instrument de lucru manevrabil.
Espresso : Dalla Corte STUDIO / MINA, Compak F8, Kompresso
Brew : Cafflano Kompact, Espro Press, KINU
 
 
Reply
#11
(07-05-2017, 22:56)VladP Wrote: [quote="Mihai.B" pid='66173' dateline='1494057309']

Altceva: despre ce echipament ale lui Mihai.B este vorba de fapt in numeroasele referiri de mai sus?
Off-topic OFF.

Cred ca despre HX si afirmatia me cum ca intre pid si eric avem diferente de temperstura si la DB



Sent from my iPad using Tapatalk
Current: Rocket R91, Honne Slim Custome, V60, Cantar Hario, Bialetti Brikka, Aerobie AeroPress, Kinu M47
Previous: Dalla Corte Studio, Izzo Duetto 3, Lelit HX
 
Reply
#12


O sa-l avem in Romania in jur de 15 iunie 2017. O sa fie disponibil pentru teste si demonstratii.
Prajesc cafea de specialitate din 2011, acum pe un Probatone 5 Typ 2 SSG2 (Baujahr 2014). 
 
Reply
#13
Interesant sistem si buna explicatie. Pare la prima vedere un sistem care pe langa faptul ca arata bine vizual, propune niste intrebari. Practic ca sa facem o preinfuzie mai lunga si mai eficient ar trebui ca arcul sa fie mai putin strans, tocmai pentru a permite apei sa stea in grup nestingherita si sa nu apase pe patul de cafea si sa faca un potential channeling.  Ca sa comprimam timpul preifuziei si perioada pana cand presiunea in portafiltru creste ar trebui sa crestem rigiditatea arcului. Pana aici lucrurile sunt clare, mai putin clar este cum poti, in afara de ochiometric si mergand pe feeling, sa realizezi o consistenta, sa salvezi niste profile de extractie. Ca este clar ca compresia arcului nu este gradata in recipientul de sticla securizata si nici gradul de compresie nu are vreo corelatie numerica in vreun display cu o reprezentare numerica. Practic seamana cu un reglaj de rasnita stepless, la care nu ai nici acele liniute orientative. Diferente in ceasca este clar ca vor fi, in functie de reglajul arcului. Practic se introduce un o variabila noua care este clar ca influenteaza extractia insa nu poate fi "monitorizata" absolut deloc, decat artizan, ceea ce nu inseamna ca nu e cool. Fac o analogie cu profilarea presiunii, unde variatiile de debit sunt la anumite masini reproductibile sub forma de profile reglabile electronic. Revenind la sistemul Idro-matic, inteleg destul de bine principiul pentru ca espressorul pe care lucrez functioneaza intr un fel similar, doar ca are un manometru explicit care arata in timp real presiunea din grup in timpul "preinfuziei" care de fapt este o extractie doar ca nu ajung inca solubilele in ceasca. In acest fel poti cu adevarat sa cronometrezi relativ simplu in cate secunde creste presiunea din grup ca sa ti dai seama de debitul de apa si ajustarile pe care le faci. In plus de asta, poti crea profile care sa fie salvate cu debite de ml/sec si astfel sa poti ajusta "preinfuzia" in mod electronic. 
Imi imaginez ca nu e chiar usor de inteles ce spun aici pentru ca e necesar inainte sa lucrezi pe o astfel de masina. Oricum, decat preinfuzia clasica e un pas inainte si este o alta forma de reprezentare ( mai spectaculoasa) a modului cum se formeaza presiunea in grup. Poate ajuta clar sa intelegi mai bine cat de fina e macinatura pentru debitul de apa, mai putin te poate ajuta la capitolul consistenta

As mai avea totusi o nelamurire vis a vis de sistemul de stabilitate al temperaturii. Desi se prezinta 2 boilere in schema, vad totusi in mod clar un HX in boilerul de steam, care este interconectat de boilerul de cafea. Din ce inteleg din aceasta interconectare este ca si in situatia in care boilerul de cafea ar avea propriile rezistente pentru incalzit apa, el nu functioneaza independent de boilerul de steam. Cu alte cuvinte nu poti opri boilerul de steam si face cafea doar cu boilerul de cafea, ca la un sistem multiboiler pe care il intalnesti si pe E61 gen Expobar Brewtus. Daca este asa, regimul termic al unui astfel de aparat se apropie mai mult de un HX ( adica transferul treptat al unei temperaturi ridicate catre grup, in caz de neutilizare indelungata) decat de un DB E61, care pierde temperatura in grup in caz de neutilizare. Evident, daca ar fi sa comparam cu un HX, chiar ar trebui sa pastram proportiile, ar fi probabil cel mai "agnostic" posibil, dar totusi ar fi, teoretic. Concluzia este ca pare un sistem clasic, nu neaparat similar cu Dual Boilerul LM, de exemplu, pentru ca am vazut niste asemanari mai sus. E clar ca grupul saturat seamana ( daca nu e chiar identic) insa asta nu inseamna ca are si boilere independente, ceea ce in intervalul de pret propus, e curios.
Espresso : Dalla Corte STUDIO / MINA, Compak F8, Kompresso
Brew : Cafflano Kompact, Espro Press, KINU
 
 
Reply
#14
(08-05-2017, 00:18)razvanMB Wrote: Apropos de "tehnologia" de pe KvdW aruncati o privire aici :
http://pdf.archiexpo.com/pdf/la-marzocco...14388.html

Argumentul dimensiune pentru acasa este mega relevant. Eu cand am schimbat Vesuviusul de acasa cu DC Mini am castigat doar 10 cm in realitate insa a parut ca mult mai mult, pentru ca aproape mi a incaput rasnita care are doar 16 cm latime, deci setup ul meu rasnita plus espressor are 42 de cm, in conditiile in care numai Vesuvius avea 37 cm iar Speedster are in spate 40 cm iar in fata 60 cm, este aproape cat un dublu grup comercial.  

Legat de tehnologia de profilare, este clar ca Speedster nu ofera decat o preinfuzie. Practic in afara de design este tehnic similar cu GS3, cu mentiunea ca am dat in studiu schema tehnica de mai sus, mi se par niste elemente interesante dar nu vreau sa ma antepronunt. Sunt perfect de acord cu parerea lui VladP legat de show ul optic al tehnologiei Idro-Matic. Preinfuzia progresiva este utila evident insa trebuie dublata de controlul digital al flow rate ului ca sa devina un instrument de lucru manevrabil.

Kees van der Westen este designer industrial. Face espressoare din 1984. 

La inceputul anilor '90 a devenit reprezentantul oficial La Marzocco in Olanda. Avand access neingradit la componente La Marzocco (in principal boilere) a inceput sa construiasca espressoare in serii mici. 

In 2002 a inceput sa proiecteze Mistralul, espressorul din link-ul tau. Le-a aratat proiectul celor de la La Marzocco iar acestia au platit design-ul, prototipurile si o roialitate pentru fiecare masina vanduta. 

In 2004, Kees a renuntat la distributia La Marzocco in Olanda.
___________________________________________

Argumentul dimensiune pentru acasa mi se pare superfluu. Locul unui Speedster este oriunde dar nu in bucataria ingramadita a unui apartament de bloc comunist. Sa-mi fie cu iertare dar nu-ti iei Speedster daca stai la 3 camere in Militari sau Cayenne daca stai la garsoniera. 
____________________________________________

Legat de particularitatile tehnice ale Speedsterului, am explicat mai sus de unde vin asemanarile cu grupul GS3.
______________________________________________

Posturi kilometrice pentru gasirea unui nod in papura imi spun ca inca mai exista destui colegi espressomani cu o rezerva de timp liber de care eu nu dispun. Cu o crestere economica de peste 5% in Romania, eu invidiez capacitatea lor de a-si gasi astfel de rezerve de timp.
Prajesc cafea de specialitate din 2011, acum pe un Probatone 5 Typ 2 SSG2 (Baujahr 2014). 
 
Reply
#15
(10-05-2017, 08:40)Papa Jacques Wrote: Argumentul dimensiune pentru acasa mi se pare superfluu. Locul unui Speedster este oriunde dar nu in bucataria ingramadita a unui apartament de bloc comunist. Sa-mi fie cu iertare dar nu-ti iei Speedster daca stai la 3 camere in Militari sau Cayenne daca stai la garsoniera. 
____________________________________________

Legat de particularitatile tehnice ale Speedsterului, am explicat mai sus de unde vin asemanarile cu grupul GS3.
______________________________________________

Posturi kilometrice pentru gasirea unui nod in papura imi spun ca inca mai exista destui colegi espressomani cu o rezerva de timp liber de care eu nu dispun. Cu o crestere economica de peste 5% in Romania, eu invidiez capacitatea lor de a-si gasi astfel de rezerve de timp.

Off topic ( on reply ) : avand de a lungul timpului numeroase hobby uri, am intalnit numeri oameni, care locuiesc in diverse locatii din bucuresti, in diverse conditii, din diverse motive. Nu doar lipsa banilor sunt motivele pentru a trai intru un cartier  "blocuri comuniste" : job, parinti, prieteni, scoala copilului, proximitatea de alte zone de interes vital. Daca stai in Militari ar trebui sa conduci numai Logan ca oricum nu ai parcare subterana sau garaj ca sa l parchezi si sa l protejezi? Sincer as respecta mai mult un om care are un espressor care ii ocupa jumatate din bucatarie si este toba de cafea si stie exact pentru ce l a cumparat si stie exact ce face cu el decat un om care a luat acelasi espressor si ii ocupa doar 1% din bucataria lui uriasa si nici nu stie sa i dea drumul, poate doar il mai sterge de praf cand vin prietenii pe la el si le explica cat de scump a fost si ce frumos arata. 

On topic : thread ul incepe cu o intrebare clara : daca merita KVDW banii in comparatie cu un GS3. Argumente de genul ca KVDW a lucrat pt LM sau a fost dealer LM nu stiu cat ajuta un eventual interesat sa cumpere un produs in defavoarea celuilalt. 

Cine nu are timp sau nu si face nu este obligat sa citeasca niste detalii tehnice pe care poate ca nu le intelege oricum.
Espresso : Dalla Corte STUDIO / MINA, Compak F8, Kompresso
Brew : Cafflano Kompact, Espro Press, KINU
 
 
Reply
#16
(11-05-2017, 10:20)razvanMB Wrote:  Daca stai in Militari ar trebui sa conduci numai Logan ca oricum nu ai parcare subterana sau garaj ca sa l parchezi si sa l protejezi? Sincer as respecta mai mult un om care are un espressor care ii ocupa jumatate din bucatarie si este toba de cafea si stie exact pentru ce l a cumparat si stie exact ce face cu el decat un om care a luat acelasi espressor si ii ocupa doar 1% din bucataria lui uriasa si nici nu stie sa i dea drumul, poate doar il mai sterge de praf cand vin prietenii pe la el si le explica cat de scump a fost si ce frumos arata. 

Asta e tipul ?
 HX,F6.
 
Reply
#17
(11-05-2017, 11:49)hhanu Wrote:
(11-05-2017, 10:20)razvanMB Wrote:  Daca stai in Militari ar trebui sa conduci numai Logan ca oricum nu ai parcare subterana sau garaj ca sa l parchezi si sa l protejezi? Sincer as respecta mai mult un om care are un espressor care ii ocupa jumatate din bucatarie si este toba de cafea si stie exact pentru ce l a cumparat si stie exact ce face cu el decat un om care a luat acelasi espressor si ii ocupa doar 1% din bucataria lui uriasa si nici nu stie sa i dea drumul, poate doar il mai sterge de praf cand vin prietenii pe la el si le explica cat de scump a fost si ce frumos arata. 

Asta e tipul ?

[Image: smile.gif])))) asta e toba..de tatuaje
Espresso : Dalla Corte STUDIO / MINA, Compak F8, Kompresso
Brew : Cafflano Kompact, Espro Press, KINU
 
 
Reply
#18
Va salut dragi colegi,am avut surpriza neplacuta sa constat ca in acest topic dedicat unui espressor se vorbeste despre ce masina conduci,unde locuiesti,cate tatuaje ai pe brate...sunt convins ca exista forumuri si pe temele astea...Am crezut cu naivitate ca aici e locul unor persoane pasioante de cafea,de masinile care ne ajuta sa o degustam dar se pare ca m-am inselat...cat despre Papa Jaques ii uram sa stea ocupat in continuare....e mai bine decat sa posteze agresiv impotriva pietei
 
Reply
#19
La iUmor, ți-ai lua omor. Se pare că nu prea guști umorul de pe aici, păcat. Dacă nici aici nu se vorbește despre cafea, poate ne spui și nouă unde.
Izzo Alex Duetto III|La Pavoni Pro|Cafflano® Kompresso|Aero Press|Honne|Anfim Lusso|Kinu M47|MYY47 Aerolite|Sözen Değirmen|Aillio R1 Bullet|.
 
Reply
#20
Cred ca se pot face topicuri de versus, concentrandu-ne pe deosebirile tehnice, pentru a nu intra in alte discutii pe un topic dedicat espressorului X. Si desigur, sa ramanem la obiect
#Lelit Bianca V3 Black #EK43S + SSP & Titus carrier #Honne Slim #Kinu Titan
 
 
Reply
#21
(08-05-2017, 00:18)razvanMB Wrote: Apropos de "tehnologia" de pe KvdW aruncati o privire aici :
http://pdf.archiexpo.com/pdf/la-marzocco...14388.html

Argumentul dimensiune pentru acasa este mega relevant. Eu cand am schimbat Vesuviusul de acasa cu DC Mini am castigat doar 10 cm in realitate insa a parut ca mult mai mult, pentru ca aproape mi a incaput rasnita care are doar 16 cm latime, deci setup ul meu rasnita plus espressor are 42 de cm, in conditiile in care numai Vesuvius avea 37 cm iar Speedster are in spate 40 cm iar in fata 60 cm, este aproape cat un dublu grup comercial.  

Legat de tehnologia de profilare, este clar ca Speedster nu ofera decat o preinfuzie. Practic in afara de design este tehnic similar cu GS3, cu mentiunea ca am dat in studiu schema tehnica de mai sus, mi se par niste elemente interesante dar nu vreau sa ma antepronunt. Sunt perfect de acord cu parerea lui VladP legat de show ul optic al tehnologiei Idro-Matic. Preinfuzia progresiva este utila evident insa trebuie dublata de controlul digital al flow rate ului ca sa devina un instrument de lucru manevrabil.

Ai insinuat ca KvdW a copiat Mistralul. Am lamurit ca Mistralul a fost construit de KvdW. 

Ai inlocuit Vesuvius cu Dalla Corte pentru ca esti reprezentantul Dalla Corte in Romania.

Nu era mai fairplay daca anuntai de la bun inceput ca esti reprezentant Dalla Corte in Romania? 

Apropo! Cand vine schema de la studiu? 
 
(11-05-2017, 15:42)CatalinH Wrote: Va salut dragi colegi,am avut surpriza neplacuta sa constat ca in acest topic dedicat unui espressor se vorbeste despre ce masina conduci,unde locuiesti,cate tatuaje ai pe brate...sunt convins ca exista forumuri si pe temele astea...Am crezut cu naivitate ca aici e locul unor persoane pasioante de cafea,de masinile care ne ajuta sa o degustam dar se pare ca m-am inselat...cat despre Papa Jaques ii uram sa stea ocupat in continuare....e mai bine decat sa posteze agresiv impotriva pietei

Nu stiu cine esti. Papa Jacques zice ca atunci cand comentariul tau este complet offtopic e mai bine sa nu-l publici. Daca vrei sa vinzi ceva pe forum, incearca sa faci comentarii utile comunitatii.  
 
(11-05-2017, 17:10)Lyvyoo Wrote: Cred ca se pot face topicuri de versus, concentrandu-ne pe deosebirile tehnice, pentru a nu intra in alte discutii pe un topic dedicat espressorului X. Si desigur, sa ramanem la obiect

O sa iasa scandal iarasi. Pacat.
Prajesc cafea de specialitate din 2011, acum pe un Probatone 5 Typ 2 SSG2 (Baujahr 2014). 
 
Reply
#22
Dragilor. Parerea mea este ca o comparatie intre espressoare este "superflua". Pistonul de la KvDW mie imi seamana cu camera d epreinfuzie de la La SpazialeS1 Vivaldi II. Desigur, nu pot ajusta tensiunea arcului ce apasa pistonul dar asta face, trage apa din bidon, pistonul se umple in timp c epucul este umezit dupa care pe puc este aplicata presiunea full a pompei iar la fial apa di piston este evacuata dupa inchiderea electroalvei in tavita colectore. 
    Deasemenea ajustarea arcului si preinfuzia cu aceasta camera cu arc seamana izbitor cu tehnologia lever doar ca poti replica un shot daca nu schimbi pretensionarea arcului.
     La MP-urile La Marzocco si in speta GS3 profilarea se face din psira cu orificii care profileaza debitul, la noile modele orificiile avand evazari si in grup si pe axa melcata iar la extractie debitul este mult mai constant ajustat. (sunt ca doua palnii cu deschideile mari fata in fata iar padela le aduce incet incet pe aceeasi axa). LA EP (Strada) padela controleaza un potentiometru care functioneaza ca un variator pentru gear pump care este in fapt un motor in curent continuu deci profilare de presiune. Se poate replica profilul prin memorarea acestuia.

Totusi ce "merita" sau nu 4000 sau 8000 sau 10000 de euro pentru un om nu merita pentru altul. Comparatia este ca cea intre Rols si Bentley. Eu spre exemplu prefer un motor boxer de 1200cmc si doar 60cp contra unui motor de 600cmc si 90cp nu datorita cuplului sau cailor ci datorita comfortului pe care mi-l ofera o motocicleta touring cu pozitia verticala pe sea, incalzirea in ghidon si sea, sistemul electronic de distribuire a fortei de franare, parbrizul generos, cei 100 litri spatiu pentru bagaje. O "vitezana" de 600cmc m-ar obliga sa stau culcat pe rezervor cu picioarele pliate spre mine, nu mi-ar oferi comfort dar adrenalina ar fi la cote mazime. In concluzie, fiecare cautam altceva, nu toti avem aceleasi posibilitati financiare si chiar daca ne-am permite orice espressor pe fiecare il incanta altceva. 
Si Dalla Corte si Kies si Marzocco au departamente de research and development care in permanenta dezvolt aproduse inovatoare, experimenteaza, propun, dezvolta, scot pe piata sau nu anumite tehnologii cu preturile aferente acestor cheltuieli. Alegerea este a oastra si fiecare dintre noi ar trebui sa facem comparatii in functie de ce este mai important pentru ceasca noastra de espresso.
La Marzocco GB5, La Marzocco Vulcano, Eureka Mythos, La Marzocco GS3, La Spaziale Mini Vivaldi II
 
 
Reply
#23
(11-05-2017, 19:03)stefandinescu Wrote: Deasemenea ajustarea arcului si preinfuzia cu aceasta camera cu arc seamana izbitor cu tehnologia lever doar ca poti replica un shot daca nu schimbi pretensionarea arcului.   

Excelent rezumat, asta inteleg si eu din tehnologia Idro-matic.  Cam asta am incercat sa spun si eu in postul de mai sus, cel "lung". Ideea nu este sa promovam un produs anume si doar sa explicam tehnic fiecare ce face. Si evident ca oamenii vor explica pe ceea ce lucreaza si cunosc. Cred ca si o comparatie bazata pe argumente tehnice nu poate fi considerata reclama sau cel putin poate fi judecata si sanctionata de cei care se pricep, tot cu argumente tehnice. 

Legat de divagarile de la subiect, personal nu le faceam daca nu aparea elementul profund discriminatoriu gen ca "bucataria mica din apartamentul din Militari" ca nu merita un KVDW. Nu rezonez cu astfel de discurs dar de dragul ramanerii on topic am sa evit sa mai polemizez cu "contributori" care aduc astfel de "argumente", oricat de nelalocul lor ar putea fi. Si tacerea e un raspuns. 

Continuu sa cred ca exista diferente intre echipamente care se justifica mai mult sau mai putin in pretul cerut. De asta si apar thread uri care cauta informatii, deci sunt oameni care isi pun problema asta. De asemenea, cred ca tarie ca in general echipamente care permit profilarea presiunii sau flow lui reusesc sa scoata la un moment dat aceeasi complexitate dintr o cafea data, singura discutie ramane cat de usor faci asta si mai ales, cat de repetabil este. Cred ca de fapt aici este discutia adevarata, nu ca un asemenea aparat face o cafea mai buna sau mai rea decat altul, ca unul scoate niste note mai clare si altul mai difuze. Este doar un joc permanent intre variabilele relevante : temperatura, flow rate ul( aici includ si preinfuzia) , macinatura, ratie. Unele aparate datorita tehnologiei alese iti pot permite sa controlezi mai usor si mai constant o parte din acesti parametrii, atata tot. Pana la urma tot tu trebuie sa alegi la ce umbli si in ce procent, aparatul nu o va face pentru tine.
Espresso : Dalla Corte STUDIO / MINA, Compak F8, Kompresso
Brew : Cafflano Kompact, Espro Press, KINU
 
 
Reply
#24
Zic asa:
- sa lasam deoparte analogiile intre banii din buzunar, casa in care stai etc. si modelul de espressor ales. E clar ca vorbim de espressoare cu preturi ezoterice. Daca cineva le analizeaza sau cumpara, e treaba lui unde il tine si cum il foloseste. 
- sa ramanem in sfera tehnica a discutiilor
- sa intelegem ca analizele pe care le facem noi trebuie sa fie opinii personale ale fiecaruia nu verdicte, iar accentul care trebuie pus in aceste discutii este legat de raportarea la home espresso. Sunt multe tehnologii despre care putem discuta o luna, dar care nu au aplicabilitate acasa, la 2-3 cafele. De unde rezulta ca opiniile exprimate vor trebui sa aiba mereu rezerva scopului nostru, adica home espresso. De unde rezulta mai departe ca e foarte delicat sa ne dam cu parerea  ca espressorul X sau Y  merita sau nu banii, in general, devreme ce noi suntem utilizatori casnici si vedem lucrurile dintr-o cu totul alta perspectiva decat fabricantul, care ne-a considerat niste utilizatori intamplatori ai acestor produse, target-ul fiind pe horeca. Dar putem analiza fara frunti incretite daca espressorul merita sau nu banii dpdv casnic, raportat la tehnologia utilizata si beneficiile ei.
- sa sintetizam mai mult, in posturi mai scurte, aerisite si usor de citit
#Lelit Bianca V3 Black #EK43S + SSP & Titus carrier #Honne Slim #Kinu Titan
 
 
Reply
#25
mi-am facut deja o idee. va dura pana voi lua o decizie de upgrade. insa gs3 si Mina sunt foarte interesante. KVDV este si el un aparat impresionat insa destul de putin accesibil financiar.
multumesc tuturor pentru participarea la discutie.
Current: Rocket R91, Honne Slim Custome, V60, Cantar Hario, Bialetti Brikka, Aerobie AeroPress, Kinu M47
Previous: Dalla Corte Studio, Izzo Duetto 3, Lelit HX
 
Reply
  


Forum Jump:


Browsing: 1 Guest(s)