(31-10-2014, 20:12)RaduCarutasu Wrote: ... Daca exista vreo diferenta , se pune intrebarea daca este aceasta suficienta incat sa merite sa ne gandim la un upgrade peste Vario
departe de orice malitie, sau tentativa de descurajare a experimentului
,
dar o comparatie
home-made, chiar un blind test oficial,
K30 vs. Vario home, nu cred ca poate rasturna un
common sense tehnic acceptat, de la entuziasti la profesionisti: K30 inseamna performanta profesionala de competitie, in timp ce vario home e doar un popular entry level cu, poate, cel mai bun raport pret/performanta;
fiecare rasnita in liga ei;
de 2 ani fac in fiecare zi, 6-7 duble espresso si am inregistrarile regimurilor termice ale ultimelor cateva sute de sesiuni, pe care le analizez si adnotez; ei bine, desi folosesc de fiecare data o aceeasi cantitate de cafea, cantarita de 2-3 ori, desi merg pe rata de extractie, mai putin pe blondire sau timp, si nu am probleme serioase de
channeling, early blonding etc.,
totusi fiecare extractie e o intamplare, rasnita nu-mi asigura consistenta necesara a macinaturii, pentru ca, per ansamblu, toate espresso-urile sesiunii sa aiba acelasi gust!
altfel spus, doze identice ca greutate, aceeasi rutina de distributie,
aceeasi temperatura de extractie etc., nu dau acelasi
debit, acelasi grad de extractie; si sigur, ce e in ceasca difera putin;
sunt convins ca folosind un Vario Home, as avea practic aceleasi rezultate: suntem doar, in zona discurilor de 48-54 mm si a unei mecanici pentru preturi de 270-380 euro;
printre caracteristicile hotaratoare ale rasnitei in realizarea unei macinaturi de calitate pentru espresso, numar in primul rand (1)
consistenta distributiei dimensiunilor particulelor, (2) distributia
bimodala si cu un anume procent de particule mici (fines, in zona 50 um). (3)
precizia si robustetea mecanismului de mentinere constanta a paralelismului intre cele 2 suprafete de macinare ale cutitelor;
sunt curios care ar fi rezultatele comparative de
distributie dimensionala a particulelor (difractie laser, sau macar analiza software a fotografiilor) la niste sample-uri de macinaturi de la rasnitele entry-level folosite in majoritate de forumisti; asta n-ar spune nimic de consistenta macinaturii, ci numai de calitatea cutitelor;
altfel, orice experiment impartasit comunitatii e, cred, binevenit, mai ales cand e din categoria celor pline de
fun pentru cei ce-l fac
________________________________________________________________________________________
Strega_mod(esp32)/ MaraX_mod(esp32)/ Sette_270/ Macap_m7/ prajitor_fluid_bed_diy_(4Kg/luna)