• Cafeaua, jumatate din motivul pentru care ma trezesc dimineata!
Hello There, Guest! Login Register


Invitatie test prajire cafea Honduras San Jose de la Hot Spot

#1
Dragi espressomani, pentru ca am reusit sa aducem un microlot special de cafea de specialitate , la care tinem foarte mult, vrem sa impartasim bucuria cu voi si sa oferim celor care prajesc acasa cate o mostra gratuita din aceasta cafea verde. Din multiplele teste facute am concluzionat ca Honduras San Jose nu este o cafea neaparat usor de abordat, cu rezultate satisfacatoare doar pe anumite profile. Noi am concluzionat ca o crestere de 5 grade la 30 de secunde incepand de la first crack pana la minutul 12.30, ofera conditiile ideale pentru o solubilitate maxima in espresso si un gust echilibrat (plus nuante descoperite la cupping , de dark caramel,dry fruits ,dark chocolate,apricot) neumbrit de biterness si neafectat de o aciditate excesiva.

Pentru ca noua ni s-a parut un challenge sa obtinem acest echilibru, va propunem si voua, celor priceputi la prajire, sa faceti cateva teste si sa ne impartasiti public din impresiile voastre sincere si tehnice, pe acest topic. Avand in vedere densitatea boabelor Honduras, credem ca sunt necesare 4-5 zile de la prajire pentru o degazeificare multumitoare. 

Conform fiselor ce insotesc sacii, producatorul ne-a oferit urmatoarele date despre boabe, folositoare si pentru voi in momentul prajirii:

Sortiment:San Jose
Tara:Honduras
Regiune:San Jose
Prelucrare : (spalata)
Altitudine: 1756m
Crop : 15/19

Cantitatea pe care o oferim cadou spre testare am dori sa va ajunga pentru doua sarje, de aceea ne intereseaza cam care este capacitatea medie a prajitoarelor voastre casnice, pentru a putea putea doza corespunzator pachetele?  Probabil vor fi oferite aproximativ 10 mostre.

Asteptam impresii despre modul cum fiecare a privit cafeaua la prajire, despre degustare, eventual fotografii.

Pentru a primi boabele, trebuie doar sa va inscrieti aici pe topic, urmand sa va contactam noi pe PM.
 
Reply
#2
Unu Smile prajesc aproximativ 100g odata.
Doar ca nu prepar espresso, deci fara imagini cremoase, asta s-ar putea sa ma descalifice Smile
Pentru a mai avea o sansa totusi, pot partaja mostra cu colegi craioveni care au espresso... Confused
 
Reply
#3
Super initiativa!

Prajirile pot fi si pentru altceva, nu numai pentru espresso. Chiar sunt interesante diverse abordări...
Expobar Brewtus IV, Mahlkonig Vario K30, rasnita manuala Kinu M47, VST 18g, Tamper Concept Art dinamometric, Tidaka Tamper Cube 
 
Reply
#4
frumoasa initiativa, si interesant detaliul tehnic;
indiferent de faptul ca voi primi boabe spre testare sau nu, voi incerca si eu sa incalc ceva reguli tip Scot Rao, dat fiind experienta voastra pozitiva; si faptul ca inregistrez profilul de prajire cu Artisan;
am un prajitor DiY cu aer fierbinte, bazat pe un heatgun Skil cu control digital si o pompa de aer de 200w controlata cu un dimmer; am 2 probe TC K, un datalogger si un laptop cu Artisan;
sarjele curente sunt pe la 220-230g functie de boabe; e o cantitate pe care o pot stapani mai bine cu controlul de aer si temperatura; altfel, pot misca mai mult de 250g boabe, dar cam cum vreau ele...

ar fi totusi cateva precizari de facut si aflat, pornind de la informatia ce o dati, ca 12:30 e momentul de oprire a acelui ROR fix de 10C/min (eu il urmaresc pe min) pe care-l incepeti la first crack:
- cand, in timp, marcati first crack-ul si - daca se poate - cu ce profil (ROR) va apropiati de el?
- 12:30 e momentul de DROP, sau doar de incepere scadere ROR? pana cand?
- eu lucram pe cat imi era posibil, cu ROR descrescator incepand de la inceputul rampei, dupa DRY;
in ultimul timp am mers pe prajiri mai rapide si intram chiar si cu 10C/min in first crack (!), dar aveam in continuare o descrestere pronuntata a ROR-ului (faza endotermica), dupa care, incepea sa creasca si eu - precipitat - incerc sa-l stapanesc intru descrestere continua;
- nu las mai mult de 2 - 2:30 dupa first crack pana la DROP;
- cam toate prajirile sunt in intervalul City - City plus; ce grad de prajire atingeti cu acea crestere rapida la Honduras?
Bezzera STREGA (PID grup, dimmer si gauge pompa, datalogger)| Macap M7 900R| Sette 270| site HQ, IMS| Hario V60| prajitor DIY cu Artisan
 
Reply
#5
Salut,

Eu prajesc cu un Gene. Pentru constanta, bag de fiecare data sarja de 250g si raman cu 210-115g prajita.
Nu am ustensile de masurat nu tin datalogger, ma bazez pe ochi nas, si urechi, prajirea la mine e f. simpla, si un copil o poate face, nu e nimic stiintific. 

In functie de cafea, o tin initial la o temperatura constanta intre 4-5 minute pentru faza de uscare, apoi am un palier de crestere pana la FC. Daca am FC pe la min 12 ma bucur. Smile Dupa FC tin constanta temperatura si ma uit la boabe, le miros. Cand prind o culoare relativ uniforma si boabele sunt "suficient umflate" opresc procesul si porneste racirea. La oprirea prajirii tin cont ca in timpul racirii procesul mai continua.

Singurele doua variabile cu care ma joc sunt: acel timp de uscare (rezulta prajri diferite daca perioada de uscare variaza) si momentul in care opresc prajirea. Decizia cu marimea timpului de uscare o iau initial dupa cum arata boabele (de obicei, culoare mai verde - timp mai mult de uscare, culoare mai galbena - timp mai scurt ... dar nu numai) iar decizia momentului in care opresc prajirea e in f. de gust (aciditate, tente amar etc.)

Contrar curentului general referitor la degazare, de obicei fac espresso si cand cafeaua este calda, abia prajita, apoi beau in fiecare zi si urmaresc modificarile. 

g.
HX Bezzera BZ10 | Vario | Kinu M47 |VST | Reneka | Gene Coffee CBR-101 | Hario V60 dripper
 
Reply
#6
Eu merg pe 200g sarja, dar o voi mari si eu la 250g (macar pentru ca nu mai am cauciucul de la "matura" si ciocane in sticla atunci cand e cafea mai putina. Chiar, il mai ai, l-ai inlocuit cu altceva? La ce temperatura introduci boabele, asta fiind si ea o variabila de care nu ai mentionat, ca in rest fara modari pe Gene nu prea ai de jonglat?
Izzo Alex Duetto III|La Pavoni Pro|Brikka|Aero Press|Honne|Anfim Lusso|Kinu M47F|Aillio R1 Bullet|.
 
Reply
#7
Incalzesc la gol pana la 200grade, apoi ma misc iute si pun boabele. Cand il pun la loc are ~ 150-170 de grade (in functie de cat de repede ma misc). La faza de uscare pun la 150-160grade (uite ca mai am si alta variabila).

Cauciucul inca il mai am (am avut unul de rezerva atunci cand l-am cumparat si l-am schimbat). Nu stiu cat mai tine Smile
HX Bezzera BZ10 | Vario | Kinu M47 |VST | Reneka | Gene Coffee CBR-101 | Hario V60 dripper
 
Reply
#8
Ma bag si eu in vorba .
Nu inregistrez profilele de prajire . 
Dupa 3 ani de prajire acasa cu Hottopul din dotare , dupa ce am experimentat multiple diagrame de prajire , am constatat ca vreo sase profile acopera cam intreaga gama de cafele pe care le-am cumparat pana in prezent . 
Am memorat aceste diagrame si le folosesc dupa dorinta . 
Nu mai intervin decat rareori in faza de FC , cand mai temperez viteza de crestere a temperaturii si  la momentul de evacuare , cand aleg gradul de prajire. 
Am ales sa prajesc in intervalul city+ pana la full city+.

Tot s-a asociat cafeaua cu muzica asa ca am sa compar si eu prajirea city cu o muzica mai stridenta , ascultata doar pe inalte si medii iar pe cea  city+, cu un sunet la care se adauga si putin bas . La full city deja basul este mai rotund iar la full city + am un sunet plin , cu basi care te lovesc .
Peste acest grad de prajire cafeaua este prea dura si eu o compar cu un sunet la care dispar frecventele inalte , si muzica incepe sa se auda infundat , din ce in ce mai infundat , cand ajungem in zona de prajire Vienna de ex.

Fara a avea vreo pretentie ca sunt cele mai bune sau cele mai precise prajiri  , papilele mele se declara multumite , la fel si ale apropiatilor cu care impartasesc bucuria unei cesti aburinde cu cafea sau cu o combinatie cu lapte .

Pentru acest sortiment Honduras San Jose este caracterizat ca fiind unul cu arome de ciocolata  , iasomie , caramel si cu gust de nuci , fructe de padure si miere .
As praji maxim city + pentru a nu distruge nuanta florala , cu o diagrama scurta de maxim 12-13 min , cu viteza mare la inceput , moderata dupa uscare , pana pe la 180 gc si o accelerare pana la FC . Maxim 2 min in aceasta etapa pentru a nu coace boabele si a pastra cat mai mult din aroma florala si cea acida si eject imediat dupa incetarea completa a  pocnetelor , pentru city+ ( prajirea se termina in tava de racire) .
Peste city + as mai tine inca 20-30 de sec la temperatura in crestere si nu stationara . .

Nu as praji mai tare pentru a nu acoperi notele mai sprintene cu multitudinea de arome ciocolatii , de nuci si de fructe negre de padure.
Faptul ca s-ar putea beneficia si de un corp consistent, cremos si dulceag cu un retrogust de durata m-ar determina sa incerc si o prajire pana  la full city ( + ) , tocmai pentru a beneficia si de aceste caracteristici ale soiului . 
Cred ca un echilibru ar fi undeva intre city+ si full city.

In timp am prajit Honduras si am avut un maxim de gust la o prajire full city , dupa 6-7 zile de la prajire ( asa am gasit in insemnarile mele ).
LaMarzocco GS/3-AV, K30 Vario, Macap M4D, Kinu M68, Hottop P
 
Reply
#9
(05-11-2015, 02:08)radudani Wrote: frumoasa initiativa, si interesant detaliul tehnic;
indiferent de faptul ca voi primi boabe spre testare sau nu, voi incerca si eu sa incalc ceva reguli tip Scot Rao, dat fiind experienta voastra pozitiva; si faptul ca inregistrez profilul de prajire cu Artisan;
am un prajitor DiY cu aer fierbinte, bazat pe un heatgun Skil cu control digital si o pompa de aer de 200w controlata cu un dimmer; am 2 probe TC K, un datalogger si un laptop cu Artisan;
sarjele curente sunt pe la 220-230g functie de boabe; e o cantitate pe care o pot stapani mai bine cu controlul de aer si temperatura; altfel, pot misca mai mult de 250g boabe, dar cam cum vreau ele...

ar fi totusi cateva precizari de facut si aflat, pornind de la informatia ce o dati, ca 12:30 e momentul de oprire a acelui ROR fix de 10C/min (eu il urmaresc pe min) pe care-l incepeti la first crack:
- cand, in timp, marcati first crack-ul si - daca se poate - cu ce profil (ROR) va apropiati de el?
- 12:30 e momentul de DROP, sau doar de incepere scadere ROR? pana cand?
- eu lucram pe cat imi era posibil, cu ROR descrescator incepand de la inceputul rampei, dupa DRY;
in ultimul timp am mers pe prajiri mai rapide si intram chiar si cu 10C/min in first crack (!), dar aveam in continuare o descrestere pronuntata a ROR-ului (faza endotermica), dupa care, incepea sa creasca si eu - precipitat - incerc sa-l stapanesc intru descrestere continua;
- nu las mai mult de 2 - 2:30 dupa first crack pana la DROP;
- cam toate prajirile sunt in intervalul City - City plus; ce grad de prajire atingeti cu acea crestere rapida la Honduras?

12:30 e drop

Dropul e aproximativ dupa un minut de la first crack
 
Reply
#10
(05-11-2015, 10:43)G. Serban Wrote: ... Contrar curentului general referitor la degazare, de obicei fac espresso si cand cafeaua este calda, abia prajita, apoi beau in fiecare zi si urmaresc modificarile. 

cred ca pe travel ch. am vazut mai demult un mester prajitor vienez, care prajea pe gaz, intr-un tambur relativ mic, invartind la o manivela; cafeaua a iesit dark bine, cam pe-acolo unde era, vienna roasted, a macinat-o inca aburinda si a facut-o cafea de baut...

deci @G.Serban: +1

eu las, prin obiceiul pe care-l am, de a praji seara, 8-12 ore intre prajire si consum;
espresso, cu mult acid carbonic, si componente dizolvate de acesta, sau cu care reactioneaza, are un alt gust, nici pe departe neplacut, dar mai confuz, mai putin clar, stratificat; asa cum il percep;
cine sta sa astepte ... 5 zile de degazare (!), pierde mult, in conceptia mea; ingusteaza doar, o fereastra de timp si asa scurta, in care se poate cu adevarat bucura de boabe;

si da, incepand de prin ziua 2-3 de la prajire - functie si de gradul de prajire, mai toate boabele dau maximul de ce sunt capabile;

dar toata povestea asta cu bautul imediat dupa prajire, sau la 24h, e rezervata celor care prajesc acasa, sau au o prajitorie in apropiere...
Bezzera STREGA (PID grup, dimmer si gauge pompa, datalogger)| Macap M7 900R| Sette 270| site HQ, IMS| Hario V60| prajitor DIY cu Artisan
 
Reply
#11
Sau care si-au cumparat monstruozitatea asta Smile

https://www.kickstarter.com/projects/jim...ee-machine
 
Reply
#12
(04-11-2015, 19:35)VictorHotspot Wrote: Dragi espressomani, pentru ca am reusit sa aducem un microlot special de cafea de specialitate , la care tinem foarte mult, vrem sa impartasim bucuria cu voi si sa oferim celor care prajesc acasa cate o mostra gratuita din aceasta cafea verde [...]

Neavand un prajitor de fabrica (si neintuind in acest moment vreun motiv pentru care ar trebui sa am unul), am ezitat sa postez in acest topic.

Totusi, intamplator prajesc (pe pat de aer cald) o cafea Honduras de aproximativ 2-3 saptamani (nu este luata de la HotSpot), pentru care am conturat un profil preferat, optimizat as spune.
Asemanari cu profilul HotSpot exista, probabil pentru ca marea majoritate facem lucruri asemanatoare. Insa numai la un nivel grosier. Din cate inteleg, intervalul FC - faza de finalizare, critic as spune, difera radical ca abordare.
Discutiile insa ar fi insa prea lungi si fara substanta acum, asa ca nu intentionez sa dezvolt vreun aspect al prajirii.
As considera insa util ca fiecare tester sa prezinte profilul de prajire (un grafic temperatura in bob / timp  cred ca ar fi  concludent), eventual cu marcarea momentului FC si bineinteles o imagine cat mai buna cu o mostra sau de ce nu, a intregii sarje.

Oricum, salutara, sincera, interesata (in sensul unui interes clar, pozitiv, constructiv, nedisimulat, manifestat, de a afla preferintele espressoman-ilor) si interesanta ideea de a strange informatii de la membrii forumului care prajesc acasa.

Informatiile vor fi insa clar subiective, iar profilele de prajire ar avea numai un rol orientativ, nefiind aplicabile 1:1 de la un tip de prajitor la altul.

Totusi, dincolo de subiectivismul inevitabil, ar ramane schimbul de experienta, de detalii si nuante, util tuturor, in egala masura.
rasnita: Mazzer Major
espressor: Lelit PL62 (HX)
prajitor "DIY"
 
Reply
#13
Ca sa ducem la bun sfarsit initiativa, eu zic ca s-au cam definitivat cererile de test si poti sa-i contactezi pe PM, Victor, pe colegii forumisti. Totusi, s-ar putea ca livrarile sa fie bulversate de Black Friday, in toata Romania, saptamana urmatoare.
Expobar Brewtus IV, Mahlkonig Vario K30, rasnita manuala Kinu M47, VST 18g, Tamper Concept Art dinamometric, Tidaka Tamper Cube 
 
Reply
#14
Astazi au sosit cele 500g de Honduras.

Intuind un comportament diferit in raport cu Honduras-ul din care inca mai aveam cateva sute de grame, am impartit cafeaua de test in 3.

Asfel, am prajit astazi primele 168 grame (cam putin fata de cat prajesc de obicei dar m-am descurcat acceptabil, dupa un inceput usor ezitant). Am crezut ca nu va fi bine si voi considera prajirea ca una de tip pilot insa totul a fost in regula.

Nu sunt multumit de imagini insa, fiind nevoit sa folosesc lumina de blit. Cu scuzele cuvenite, le postez totusi. Eventual pot completa maine cu altele, in lumina naturala.

Pentru inceput, o imagine comparativa cu un alt Honduras (despre care nu stiu mare lucru, dar care are locul lui in mai toate blendurile casei si care, in stadiu verde, mi-a placut mai mult).

Honduras-ul de test a fost ceva mai putin dens decat cel pe care il folosesc de ceva vreme.

   

O mica descriere a procesului de prajire

Totul a mers bine, sarja mica fiind ceva mai dificil de controlat in primele zeci de secunde (odata ce am redus fluxul de aer cald, totul a redevenit simplu).

FC la 9min40sec, 197 grade Celsius.

Curba albastra reprezinta profilul pe care am incercat sa il urmaresc (manual), iar cea portocalie profilul real dupa care a avut loc procesul.

Primele pocnete izolate au aparut mai devreme, pe la 193-194 grade, dar nu le-am luat in calcul. Este ceva firesc, data fiind "imprastierea" dimensiunilor boabelor.

Pierderea de masa in urma prajirii a fost de 15,5%.

168,1 grame verde

141,97 grame prajita

2,8 grame  de aruncat (este in regula, e un procent mic)

   

Rezultatul partial, atat cat poate spune o imagine la lumina blitului

   

Gramajoara mica este ceea ce arunc, reprezinta toate cele 2.8 grame (boabe fie prea arse, fie moarte, fie afectate masiv de daunatori).
Gramajoara mai mare, din stanga, reprezinta cam jumatate din sarja, poate chiar mai putin.

Am prajit in paralel si un Honduras cu care sunt obisnuit, obtinut dintr-o sursa diferita.

Despre gust, cel care conteaza cu adevarat, ... abia maine. Totul pare promitator.
rasnita: Mazzer Major
espressor: Lelit PL62 (HX)
prajitor "DIY"
 
Reply
#15
Excelent raport, asteptam si degustarea !

Poti dezvalui in avans ce intentionezi sa faci "altfel" la urmatoarea transa ?
 
Reply
#16
S-a consumat si momentul primului test adevarat, al gustului de data asta.

Totul parea promitator inca din start, dar ma asteptam la surprize (desi ar fi multe de spus aici, nu prea as vrea sa dezvolt discutia in aceasta directie).

Incerc sa fiu scurt:
- mirosul in punga ... placut, aproape de cel cu care eram obisnuit (aproape, dar pe locul 2)
- 22,5grame, 48ml in ceasca
- curgere ... ciudata, relativ dezordonata, fara sa stropeasca totusi (bottomless), semnele degazarii insuficiente fiind evidente
- aspectul conului usor aerat, usor supradimensionat, dar cu un aspect tigrat frumos, intens, bine definit (aici deja a fost peste referinta personala)
- gustul, in sfarsit ... bun spre foarte bun, si pentru a fi cat mai corect, trebuie sa spun ca a fost peste asteptari (spun asta pentru ca am rezerve in ce priveste calificarea in categoria "de specialitate").
 
Corpul l-as aprecia ca fiind mediu. Am simtit o usoara aciditate, mai mult o urma, nuante  ... aici am probleme, nefiind antrenat suficient ... sa zicem ceva legat de pamant, lemn, poate alune, nuci. A fost si ceva care m-a dus cu gandul la vreo 18000km distanta, catre o Sumatra poate, dar totusi diferit de ea, ceva ce as defini ca herbal si in acelasi timp clasic.
Chiar vorbeam cu un coleg de forum saptamanile trecute, e in regula sa ai un blend echilibrat, bine facut, pentru consum regulat, dar uneori parca simti nevoia de a consuma si altceva, nu doar explozii de arome, flori si condimente. Honduras-ul asta ar putea fi in acest caz, una dintre alternative.

Stiu ca nu mi-a cerut nimeni sa fac un test comparativ si ca m-am raportat mereu la una din cafelele Honduras pe care le am in acest moment. Mi-a fost mai usor asa, gasind o cale mai facila de a decela nuantele.

Daca e cineva interesat, pot dezvolta putin comparatia (inclusiv prin imagini), desi nu despre asta era vorba initial, iar Victor nu a cerut asa ceva.
(avand in acest moment 3 tipuri de Honduras, chiar daca nu voi posta rezultatele, nefiind de interes general probabil, nu ma voi putea abtine de la un test paralel, imediat ce voi avea timp)

Modul de prajire a celorlalte sarje ar fi trebuit sa fie dictat de primul test al gustului. Trebuia sa fie simplu, dar nu este. Daca ar fi sa am o preferinta personala, as avea-o deja. Nu as modifica profilul.
Eventual, pot testa o scurtare a timpului total cu 30-60sec (data fiind densitatea bobului), dar incercand sa pastrez cam acelasi grad de prajire.
rasnita: Mazzer Major
espressor: Lelit PL62 (HX)
prajitor "DIY"
 
Reply
#17
In ziua a 4-a lucrurire s-au schimbat putin, asa cum era de asteptat. In bine.

Conul  s-a realizat ca la carte, revenind la dimensiuni normale, iar curgerea a fost perfecta.
Culoare intensa, aspect tigrat, definit, crema densa.
Nicio urma de ulei superficial, desi procentul de masa pierduta prin prajire a fost semnificativ.
Gust bun, matur, specific, dar nu am mai remarcat diferente comparativ cu cealalta Honduras din imaginile anterioare (cafea de origine).

Raportandu-ma la preferintele personale dar si la ale celor apropiati, dupa doar un profil de prajire, as aprecia mostra primita ca fiind capabila sa ofere un rezultat final bun, in limitele caracteristicilor soiului.

Fara vreo relevanta, doar ca apreciere subiectiva: 
- de mai multe luni prefer sa am mereu un Honduras in  blendul facut acasa, gasind in acest soi o parte a echilibrului rezultatului final, motiv pentru care astept cu interes rezultatele colegilor care cu siguranta au un plus de experienta.

(un al treilea Honduras despre care vorbeam, iese complet din calcul, fiind depasit de primele doua la toate capitolele (atat de clar incat nu as putea descrie in cuvinte))
rasnita: Mazzer Major
espressor: Lelit PL62 (HX)
prajitor "DIY"
 
Reply
#18
Ce s-a mai intamplat cu acest experiment? A ajuns cafeaua la toti userii?  Impresii?
Expobar Brewtus IV, Mahlkonig Vario K30, rasnita manuala Kinu M47, VST 18g, Tamper Concept Art dinamometric, Tidaka Tamper Cube 
 
Reply
#19
Am facut si eu o prima incercare, si nu am postat pentru ca practic nu am ce adauga peste ce a descris cu lux de amanunte Adrian, mai ales ca intentionam sa folosesc un profil asemanator inca dinainte de postare lui.

Cum in aceeasi perioada am mai avut prajite Guatemala si Peru, toate folosind acelasi profil, acest Honduras s-a incadrat in caracteristicile zonei, nu as zice ca am detectat nimic care sa ma faca sa mi-o amintesc sau sa o pomenesc pe forum, in topicul dedicat "bunaciunilor".

Dar mai am suficienta ca sa imi iau inima in dinti sa incerc sugestia din mesajul de deschidere, desi teama imi este ca se lasa cu fum si pete de ulei...

Scrie acolo asa:
"...Noi am concluzionat ca o crestere de 5 grade la 30 de secunde incepand de la first crack pana la minutul 12.30..."
Asta inseamna ca daca am FC la 8:30, si putin sub 200 grade, ar urma 4 minute de crestere continua cu 10 grade pe minut, pana la 12:30 cand as intrerupe la ... 240 grade !
Un pic cam sus, nu credeti ? De asta am zis ca nu am indraznit... sa inteleg ca ar trebui sa incerc sa intarzii FC, pe la 9-10 minute, ca sa termin sub 238 grade, cum predica Schulmann ?
 
Reply
#20
(16-12-2015, 23:19)renatoa Wrote: ... sa inteleg ca ar trebui sa incerc sa intarzii FC, pe la 9-10 minute, ca sa termin sub 238 grade, cum predica Schulmann ?

n-ai masina lui Schulman (cu un n, zice-se) deci n-ai dece sa-i urmezi predica!
ar fi suficient sa citesti mai atent thread-ul: pe la postarea #4 m-am intrebat si eu care e profilul;
cred, de altfel ca - pentru a compara rezultatele pe un acelasi profil, merita sa se faca un 'full disclosure', adica sa se raspunda macar la intrebarile postate;

mai jos, la postarea #9:
(05-11-2015, 13:46)VictorHotspot Wrote:
(05-11-2015, 02:08)radudani Wrote: ...
ar fi totusi cateva precizari de facut si aflat, pornind de la informatia ce o dati, ca 12:30 e momentul de oprire a acelui ROR fix de 10C/min (eu il urmaresc pe min) pe care-l incepeti la first crack:
- cand, in timp, marcati first crack-ul si - daca se poate - cu ce profil (ROR) va apropiati de el?
- 12:30 e momentul de DROP, sau doar de incepere scadere ROR? pana cand?
- eu lucram pe cat imi era posibil, cu ROR descrescator incepand de la inceputul rampei, dupa DRY;
in ultimul timp am mers pe prajiri mai rapide si intram chiar si cu 10C/min in first crack (!), dar aveam in continuare o descrestere pronuntata a ROR-ului (faza endotermica), dupa care, incepea sa creasca si eu - precipitat - incerc sa-l stapanesc intru descrestere continua;
- nu las mai mult de 2 - 2:30 dupa first crack pana la DROP;
- cam toate prajirile sunt in intervalul City - City plus; ce grad de prajire atingeti cu acea crestere rapida la Honduras?

12:30 e drop

Dropul e aproximativ dupa un minut de la first crack

(sublnr. mea)
rezulta din cele spuse de VictorHotspot ca first crack-ul tine 1 min, deci cresterea in timpul acestei faze (de development de fapt) este in total de 10C, ceea ce nu e exagerat!

am primit si eu un esantion de test, ajuns mai tarziu, cu buluceala de BF;
am ales sa prajesc pe tiparul profilelor practicate de mine;
pana la urma, in lipsa unor indicatii complete pentru alt regim de prajire, cel mai concludent test mi se pare cel in care fiecare din cei alesi pentru testare sa practice o prajire in stil propriu si sa vedem rezultatele;
oricum, prajitorii nostrii n-au ajuns sa dea acele scurte recomandari de prajire, celor ce cumpara cafea verde, asa ca fiecare prajeste dupa posibilitati si experienta;

in continuarea mesajului meu precedent, cateva detalii despre prajirea cafelei Honduras San Jose primita pentru teste;

am prajit 2 sarje;

la prima am incercat sa termin mai repede development-ul; adica, in total de la inceputul manifest al 1stC, 1:30;
rezultatul nu m-a satisfacut, am si baut destul de repede la cca. 12 ore, dar cafeaua era neinteresanta, pe note crude, verzi, probabil si de la subdevelopmentul evident; plus, probabil, inabilitatea mea de a scoate cafele projite light, care oricum le evit, imi plac mai putin...
3-4-1,5 min; intrare 210g, 14,8% pierdere in prajire; city+ (220C la drop):
   

a doua sarja, am prajit-o aproximativ in stilul in care prajesc eu cafelele despre care nu stiu nimic;
cafeaua a fost mai placuta, de o valoare sa zicem, standard, fara nici o nota deosebita, dar placut baubila;
nu s-a distins prin arome puternice si in general, a 'cazut' destul de repede 3-4 zile; dupa care a ramas neinteresanta dar apta de a da nota de baza, mai grea, a unui blend; ceea ce am si facut, cu o Yirga si cu o Costa Rica;
3-5-2, deci mai light (city - cyty+); intrare 225g, 17% pierdere; city (212C la drop):
   

temperaturile ce le-am dat pentru prajirile de mai sus, sunt particulare masinii mele; fiind vorba de un pistol de aer fierbinte care barboteaza boabele din recipientul "camera de prajire" valorile masurate sunt mai mari cu 2-3C decat realitatea de la suprafata boabelor; nu am aplicat nici un bias pentru ca am sute de prajiri la care am lucrat cu aceste valori si ceea ce conteaza pentru mine sunt valorile relative cu care m-am obisnuit;
Bezzera STREGA (PID grup, dimmer si gauge pompa, datalogger)| Macap M7 900R| Sette 270| site HQ, IMS| Hario V60| prajitor DIY cu Artisan
 
Reply
#21
Merci de predica, parinte ... nu mai fac Smile

Ce treaba am eu cu "masina lui Schumi", gradele nu sunt tot grade ?!
Eu ma refeream la acel profil generic, dat de el ca recomandare de prajire pentru cafele necunoscute, pentru masini cu pat de aer cald, nu pentru drum, asa scrie de mana in coltul stanga sus.

Ok, am retinut ideea, eu prajesc putin, doar 100g, asa ca mai am pentru cateva incercari, o sa fac si cum recomanda Victor, si una taciune Smile
 
Reply
#22
Incepusem sa nu mai cred nici eu in interesul subiectului, abandonat de ceva vreme.
Am repetat atunci prajirea, dar cu o cantitate apropiata de 200 grame, descurcandu-ma ceva mai bine in zona asta cu prajitorul. Pentru o a treia sarja ... din pacate,  nu a mai ramas suficient.

Pot creiona pe scurt, din amintiri si notele scrise dupa prajire.
Am scurtat timpul cu 40 secunde si am intrat in FC ceva mai repede, in jurul minutului 9 (cu cateva secunde inainte).
Curba a fost derivata din cea postata, ceva mai agresiva, iar temperatura la care am oprit totul a fost de 216 grade.
Pierderea de masa prin prajire a fost de 16,05%.
Cu toate astea, nu am avut ulei pe bob, iar gustul mi s-a parut in regula. Aspectul acela mat al primei sarje, a inceput sa dispara, aratandu-mi ca este chiar mai bine. Daca as fi avut boabe pentru inca o incercare, as fi optimizat cel de-al doilea profil.
Nu am imagini de data asta, lipsa postarilor sugerandu-mi la acea vreme ca nu mai este cazul.
Eventual, pot posta acea imagine comparativa, cu un Honduras din care inca mai aveam cateva sute de grame (imaginea este cu prima prajire, microlotul in dreapta, "referinta" in stanga).

   

In concluzie, mi-a placut, am simtit-o in limitele soiului, dar si ale orizontului propriu de asteptare.
Daca as praji din nou acelasi lot, as prefera profilul al doilea (fara ca diferentele sa fie masive).
Mentionez totusi ca o folosesc exclusiv ca parte din blend, nu ca soi unic in ceasca.
Imi plac nuantele specifice, iar daca am de-a face cu o cafea de calitate bunicica sau macar acceptabila, in blend-urile preferate, Honduras domina procentual Brazilia.
rasnita: Mazzer Major
espressor: Lelit PL62 (HX)
prajitor "DIY"
 
Reply
  


Forum Jump:


Browsing: 1 Guest(s)