daca tot vorbim in forum, am ajuns la postul #8 si inca nimic intru ajutorul celui care a initiat threadul (OP-ul, original poster)
(01-09-2017, 16:45)A_C_M Wrote: Eu as modifica descrierea/definitia brandului espressoman.ro printr-o adaugare de genul:
In cautarea espressoului DE SPECIALITATE...
De ce ? ...
chiar de ce? trebuie inteles ca masinile prosumer, cele scumpe cu care zici ca nu te impaci nici tu, sunt numai pentru 'rafinamentele' cafelei de specialitate?!
tocmai asta-i problema: de 100 de ani incoace, italienii fac masini espresso si rasnite, intr-un lent progres tehnologic, care amputate si ingramadite, se produc si in varianta de casa mai ieftina si de greutati mai mici;
dar nici una din aceste masini nu pare sa tina cont de progresele - asa se zice, eu inca ma mai 'scarpin in cap' - calitative ale cafelei, care astfel poate fi savurata/developata nu numai in prajeli tari/medii, ci mai ales usoare;
deci masinile espresso (si rasnitele in aceeasi masura) traditionale italiene nu sunt gandite pentru cafea de calitate, ci pentru cafea! sa scoata cat se poate mai mult din cafelele obisnuite! care cafele nu sunt (trecut, ca sa nu fac zgomot, pe varfuri
)
single origin, ci
miscela!
a, si ar mai fi o chestie cu italienii acestia: ei nu prea folosesc acasa masinile ce le fac - inca odata se dovedeste ca masinile sunt gandite pentru mediul comercial - ei au acasa mocapoturi si beau espresso la bar...
apropo: oare dece o majoritate de entuziasti ai prepararii espresso-ului acasa se incapataneaza sa-i zica tot espresso! care deja, in context
home, sau context
third wave, e orice numai expres nu e!
si nici masinile traditionale, trase de coada si mustati nu mai stiu sa faca espresso; cel traditional, singurul care ar avea dreptul sa poarte acest nume!
nu ar trebui sa asociem cafeaua de specialitate, sau, cafeaua si mai scumpa, cea de fitze, cu echipamentele scumpe! asocierea exista doar in buzunarele celor ce le cumpara!
dar, cu cat esti mai la inceput in ale espresso-ului, cu cat esti mai interesat de cafelele obisnuite (dar proaspete si curate, cum zic eu), cu atat ar trebui
sa-ti doresti un echipament mai performant: masina si rasnita!
echipamentele
entry-level - expresor si rasnita - cele mai multe incapabile espresso, nu ar trebui sa existe in lumea pasionatilor de espresso acasa! stop! e parerea mea! si e... democratie
pentru ca nu trebuie cu orice pret sa fi trendy si sa-ti faci espresso!
fie amani investitia, fie iti servesti argumente gen 'espresso nu e parte din cultura cafelei la romani', fie confunzi espresso cu acel 'espresso lung' si il bei la cea mai apropiata cafenea, fie
alegi o metoda alternativa de extractie!
ce-ar zice amatorii de ceaiuri, daca ar aparea o casta a preparatorilor de ceai acasa in masini si rasnite pentru ceai!?
chiar asa! dece nu se face espresso din ceai!? dece poti bea un ceai, cu tot ritualul, cu un minim de ustensile si materie prima!? si pentru cafea espresso (o cana pe zi, de multe ori) iti iei ditamai lada de inox?
mi se pare justificat sa privesti asa lucrurile, adica fac propaganda non-espresso ca alternativa absolut onorabila pentru amatorii de cafea acasa; dar gasesc nepotrivit sa ne jucam de-a facut espresso cu echipamente
entry-level, de la o varsta incolo
contrar unor impresii pripite pe care le-am vazut in replica la asa ziceri de-ale mele, cred ca acest forum ar trebui inca din titlu, sa includa generos si cu drepturi egale si pe cei carora le place cafeaua dar nu in formula de preparare espresso!
(01-09-2017, 17:49)dev Wrote: ...In orice comunitate e o "luptă" între bătrânii locului adică cei care au parcurs toate etapele inițiatice și lupii tineri care au "investit" bani într-o pasiune și vor rezultate imediate.
comunitatea respectiva se cheama... haita!
________________________________________________________________________________________
Strega_mod(esp32)/ MaraX_mod(esp32)/ Sette_270/ Macap_m7/ prajitor_fluid_bed_diy_(4Kg/luna)