• Cafeaua, jumatate din motivul pentru care ma trezesc dimineata!
Hello There, Guest! Login Register


Incepator cu espressor Lelit PL41TEM si rasnita PL43MMI

#1
Salut. Sunt Razvan si de aproape o saptamana am achizitionat un espressor Lelit PL41TEM, rasnita Lelit PL043MMI si cafele proaspat prajite de la hotspot. Eu chiar incep de la 0, dar pare sa fie un drum foarte interesant. Studiez mai in detaliu din forum si youtube, insa nu imi ies bine espresso-urile. Nu au mai deloc crema. Pidul l-am lasat setat la 95, extractia o fac la 88-90 grade, 25 sec 35 ml, 4 tipuri de cafea (etiopia, rwanda, panama, columbia). Am si 2 termometre, unul digital si unul analogic, temperatura apei in ceasca nu prea reuseste sa ajunga la 60-65 grade. Ce este gresit? Extractia o incep la cele 88-90, presiunea buna, 7 grame (cateodata cu un mic +), iar pucul nu ramane tot timpul intreg, mai tot timpul e umed si astfel portafiltrul necesita jet de apa. Pot afla ce fac gresit sau poate e cineva din Medias sau Sibiu care m-ar putea descalci? Multumesc anticipat. Si bine ca v-am gasit.
Lelit PL41TEM ( PF+PF naked/Sita dubla Ascaso Precision Competition) + Lelit PL043MMI /

Gaggia Evolution ( PF+PF naked/Sita single+dubla IMS)+ Ascaso I-mini I2
 
Reply
#2
(22-02-2017, 14:28)razvanciobanasu Wrote: 7 grame (cateodata cu un mic +)

Acolo gresesti. Foloseste sita dubla cu 16g sau... cat intra (cu un mare + [Image: wink.gif]).
De aici mai faci ajustari, dar cu single si 7g nu prea ai sanse.

Bine ai venit!
Expobar Office Leva | Fiorenzato F5
Prev: Lelit 41TEM | Gaggia Evolution | Gaggia MDF
 
Reply
#3
(22-02-2017, 14:52)adif Wrote: Multumesc mult. Si pentru promptitudine. Deci e ok sa dau drumul la 88-90 desi in ceasca ar fi 60? Si clar cu stita dubla voi face.
(22-02-2017, 14:28)razvanciobanasu Wrote: 7 grame (cateodata cu un mic +)

Acolo gresesti. Foloseste sita dubla cu 16g sau... cat intra (cu un mare + [Image: wink.gif]).
De aici mai faci ajustari, dar cu single si 7g nu prea ai sanse.

Bine ai venit!
Lelit PL41TEM ( PF+PF naked/Sita dubla Ascaso Precision Competition) + Lelit PL043MMI /

Gaggia Evolution ( PF+PF naked/Sita single+dubla IMS)+ Ascaso I-mini I2
 
Reply
#4
Tu nu pornești extracția când PID e la 95 sau la cat e setat?
La Pavoni Europiccola Lusso, Kinu M47
 
Reply
#5
(22-02-2017, 15:43)adiszep Wrote: Tu nu pornești extracția când PID e la 95 sau la cat e setat?

Nu. La 88-90. Asa scria pe forum pt espresso perfect. Poate ar trebui sa setez PID-ul la 88-90? E bine daca am espresso in ceasca la temp de doar 60?
Lelit PL41TEM ( PF+PF naked/Sita dubla Ascaso Precision Competition) + Lelit PL043MMI /

Gaggia Evolution ( PF+PF naked/Sita single+dubla IMS)+ Ascaso I-mini I2
 
Reply
#6
Setează pid la temperatura de la care vrei sa pornești extracția. Și lasă 15-20 minute sa se încălzească tot aparatul plus portafiltru etc. Cat ai în ceașcă eu zic ca contează cel mai puțin. Reglezi temperatura astfel încât sa echilibrezi shotul.
La Pavoni Europiccola Lusso, Kinu M47
 
Reply
#7
(22-02-2017, 15:49)adiszep Wrote: Setează pid la temperatura de la care vrei sa pornești extracția. Și lasă 15-20 minute sa se încălzească tot aparatul plus portafiltru etc. Cat ai în ceașcă eu zic ca contează cel mai puțin. Reglezi temperatura astfel încât sa echilibrezi shotul.

Inteleg. Il setez la 89. Acum il incalzesc si incerc. Tu la cat ai setat?
Lelit PL41TEM ( PF+PF naked/Sita dubla Ascaso Precision Competition) + Lelit PL043MMI /

Gaggia Evolution ( PF+PF naked/Sita single+dubla IMS)+ Ascaso I-mini I2
 
Reply
#8
Eu am alt aparat. Aici te pot ajuta cei cu lelit dar mi-e 89 mi se pare foarte jos. Mi se pare mai potrivit ceva gen 92 93. Pune întrebare pe topicul dedicat lelit. Spor!
La Pavoni Europiccola Lusso, Kinu M47
 
Reply
#9
(22-02-2017, 15:53)adiszep Wrote: Eu am alt aparat. Aici te pot ajuta cei cu lelit dar mi-e 89 mi se pare foarte jos. Mi se pare mai potrivit ceva gen 92 93. Pune întrebare pe topicul dedicat lelit. Spor!

Iti multumesc mult. Nu am lasat sa se incalzeasca decat vreo 10 min (nu mai aveam rabdare cred), dar a iesit cu totul altceva. Acum chiar ca am murdarit ceasca cu crema (nu doar spuma). Mai am de lucru dar vad luminita. O sa postez si la Lelit. Multumesc inca o data.
Respect
Lelit PL41TEM ( PF+PF naked/Sita dubla Ascaso Precision Competition) + Lelit PL043MMI /

Gaggia Evolution ( PF+PF naked/Sita single+dubla IMS)+ Ascaso I-mini I2
 
Reply
#10
nu prea inteleg, daca ai PID setat la 95,
1. de ce incepi extractia la "cele 88-90"? apoi,
2. 7g de la inceput e greu, mai ales cu o alta sita decat la marzocco single. incearca in dubla ~16g si incearca sa scoti ~32g (cu cantarul, in grame, exact asa) in ~25sec.
3. cat lasi espressorul la incalzit inainte de trage shotul?
La Scala Butterfly HX; Mazzer Mini Timer || Chisinau, RM
 
Reply
#11
Până ajunge la 88, așa se întelege.
Izzo Alex Duetto III|La Pavoni Pro|Brikka|Aero Press|Honne|Anfim Lusso|Kinu M47|[size=small]MYY47 Aerolite|[/size]Aillio R1 Bullet|.
 
Reply
#12
Incepe cu temperatura la 92-94.. si nu te incurca cu singleuri.. fa duble.. poti incepe 16g in ..32 out.. in jur de 30 sec timpu de extractie

In plus: sa cantaresti si dupa rasnire ca electricele entry lvl au retentie considerabila
Kinu-M68,
 
Reply
#13
Multumesc de info. Nu faceam deloc bine. Tot opream espressor-ul. Dar acum am setat pidul la 89 (am citit de la Liviu ca trebuie 88-90) si il las pornit sa fie mereu incalzit. Am pus sita de doppio si acum iese altceva.
Lelit PL41TEM ( PF+PF naked/Sita dubla Ascaso Precision Competition) + Lelit PL043MMI /

Gaggia Evolution ( PF+PF naked/Sita single+dubla IMS)+ Ascaso I-mini I2
 
Reply
#14
(22-02-2017, 17:31)Neuromancer Wrote: Incepe cu temperatura la 92-94.. si nu te incurca cu singleuri.. fa duble.. poti incepe 16g in ..32 out.. in jur de 30 sec timpu de extractie

In plus: sa cantaresti si dupa rasnire ca electricele entry lvl au retentie considerabila

Am setat la 93. Trebuie sa scot 32 ml din 16g in 30 sec. Cantarirea am facut-o mereu doar dupa rasnire pentru ca imi retine f mult.
Lelit PL41TEM ( PF+PF naked/Sita dubla Ascaso Precision Competition) + Lelit PL043MMI /

Gaggia Evolution ( PF+PF naked/Sita single+dubla IMS)+ Ascaso I-mini I2
 
Reply
#15
eu ce as face,
1. l'as lasa sa se incalzeasca 30-40 minute cu portafiltru cu sita pusa in dus
2. as seta PIDul in dependenta de cafea (dar e mai greu, nici eu nu am dat'o la capat, dar as pune 93C pentru inceput)
3. as folosi sita dubla cu 16g, poate 18g daca e cafea prajita mai deschis
4. as scoate dublu grame de lichid, adica 16>32, 18>36 in cam 25-30sec
5. in dependenta de ce iese, as schimba cate o variabila de mai sus pana dau de gustul meu.

bafta!
La Scala Butterfly HX; Mazzer Mini Timer || Chisinau, RM
 
Reply
#16
Eu merg pe 96-96 de grade cu 17,5-18.00 grame.
Dupa ce-l pornesc, il las sa se incalzeasca cel putin 30 de  minute.
Lelit PL 41 TEM + Lelit PL 043 MM + pitcher + tamper Motta + tamper dinamometric Concept-Art, Kinu M-47
 
Reply
#17
Spune foarte bine maki, exact asa procedez si eu pe Lelit-ul meu si da rezultate bune. De obicei il las la incalzit cam 40-45 de minute, folosesc 18g de cafea (raport 1:2) in sita Ascaso, si incep la 92-93C by default. Daca gustul din ceasca o cere, incep sa modific din parametrii, unul cate unul (temperatura de inceput, cantitatea de cafea, rasnirea, etc.)
Rocket Appartamento || Lelit PL41TEM || Kinu M47 || Hario V60 || Accesorii Motta, Concept-Art, Tidaka
 
Reply
#18
@razvanciobanasu - nu te lua dupa mine caci am alta masinarie si nu se potrivesc temperaturile la grup in timpul extractiei, plus ca si gusturile sunt diferite si e greu sa spunem chiar pe aceleasi masini si aceleasi cafele, ca boabele X se prepara mai bine la temperatura Y. Deci ai incredere in experimentul personal si testeaza mult, sfaturile colegilor fiind foarte ok.
Expobar Brewtus IV, Mahlkonig Vario K30, rasnita manuala Kinu M47, VST 18g, Tamper Concept Art dinamometric, Tidaka Tamper Cube 
 
Reply
#19
in opinia mea, trebuie sa setezi pid-ul pe 94-95 ca sa ai in puc 88-92 si rasneste o idee mai mare granulatia.
Rancilio miss Lucy cu PID şi termometru Eric, Compak K3, Mairali Arianne 1gr., Gino Rossi CC45s, Cimbali Junior D-1, filtu IMS.
 
Reply
#20
Multumesc. Incerc dimineata

Trimis de pe al meu GT-N7000 folosind Tapatalk
Lelit PL41TEM ( PF+PF naked/Sita dubla Ascaso Precision Competition) + Lelit PL043MMI /

Gaggia Evolution ( PF+PF naked/Sita single+dubla IMS)+ Ascaso I-mini I2
 
Reply
#21
Va multumesc tuturor f mult. Testez si revin cu info

Trimis de pe al meu GT-N7000 folosind Tapatalk
Lelit PL41TEM ( PF+PF naked/Sita dubla Ascaso Precision Competition) + Lelit PL043MMI /

Gaggia Evolution ( PF+PF naked/Sita single+dubla IMS)+ Ascaso I-mini I2
 
Reply
#22
Nu stiu pe 41tem, dar pe pl81t erau suficiente 20 de minute de incalzire si nu cred sa difere prea mult de 41 tem. Spun asta pentru ca am lasat in portafiltru o sita gaurita cu un senzor de temperatura care atingea marginea inferioara a sitei. Curba de temperatura era ascendenta pana pe la 15 min, dupa care mai crestea, dar mai lent, pana pe la 20 de min, dupa care termometrul nu mai indica nicio crestere.
Quamar Q13/75 E (de vanzare), La Pavoni (de vanzare), Kinu M47, Magica
Ex: Lelit PL81T
 
Reply
#23
Folositi sita dubla originala lelit care vine cu aparatul? Sau v-ati luat alta? In aia orig parca ma sui cu picioarele cand bag 18 g
Lelit PL41TEM ( PF+PF naked/Sita dubla Ascaso Precision Competition) + Lelit PL043MMI /

Gaggia Evolution ( PF+PF naked/Sita single+dubla IMS)+ Ascaso I-mini I2
 
Reply
#24
(02-03-2017, 17:28)razvanciobanasu Wrote: Folositi sita dubla originala lelit care vine cu aparatul? Sau v-ati luat alta? In aia orig parca ma sui cu picioarele cand bag 18 g

Cu sita originala nu faci nimic, din pacate, dar am cumparat sita aceasta: http://www.espressoman.ro/forum/Thread-S...ita+ascaso si e alta viata, recomand.
Bezzera Unica, Kinu M47
 
Reply
#25
(02-03-2017, 18:56)tecsi78 Wrote:
(02-03-2017, 17:28)razvanciobanasu Wrote: Folositi sita dubla originala lelit care vine cu aparatul? Sau v-ati luat alta? In aia orig parca ma sui cu picioarele cand bag 18 g

Cu sita originala nu faci nimic, din pacate, dar am cumparat sita aceasta: http://www.espressoman.ro/forum/Thread-S...ita+ascaso si e alta viata, recomand.
Merci mult. Si de unde ai luat-o? Cu aia originala mori incet. Nu iese ce trebuie si constant.
Lelit PL41TEM ( PF+PF naked/Sita dubla Ascaso Precision Competition) + Lelit PL043MMI /

Gaggia Evolution ( PF+PF naked/Sita single+dubla IMS)+ Ascaso I-mini I2
 
Reply
#26
(02-03-2017, 21:21)razvanciobanasu Wrote:
(02-03-2017, 18:56)tecsi78 Wrote:
(02-03-2017, 17:28)razvanciobanasu Wrote: Folositi sita dubla originala lelit care vine cu aparatul? Sau v-ati luat alta? In aia orig parca ma sui cu picioarele cand bag 18 g

Cu sita originala nu faci nimic, din pacate, dar am cumparat sita aceasta: http://www.espressoman.ro/forum/Thread-S...ita+ascaso si e alta viata, recomand.
Merci mult. Si de unde ai luat-o? Cu aia originala mori incet. Nu iese ce trebuie si constant.

Vezi aici: http://www.espressoman.ro/reduceri-la-es...et=beantec

Mergi pe Beantec...se deschide in jos si completezi formularul. Produsul e acesta, scrie si acolo: "ACCESORII: Sita Precision Competition Filter compatibila Lelit PL41 / PL42, diametru 57mm – capacitate maxima 19.5g. Imagini aici – 40 lei (livrare in 7-10 zile de la comanda sitei)".
Bezzera Unica, Kinu M47
 
Reply
#27
(02-03-2017, 21:28)tecsi78 Wrote:
(02-03-2017, 21:21)razvanciobanasu Wrote:
(02-03-2017, 18:56)tecsi78 Wrote:
(02-03-2017, 17:28)razvanciobanasu Wrote: Folositi sita dubla originala lelit care vine cu aparatul? Sau v-ati luat alta? In aia orig parca ma sui cu picioarele cand bag 18 g

Cu sita originala nu faci nimic, din pacate, dar am cumparat sita aceasta: http://www.espressoman.ro/forum/Thread-S...ita+ascaso si e alta viata, recomand.
Merci mult. Si de unde ai luat-o? Cu aia originala mori incet. Nu iese ce trebuie si constant.

Vezi aici: http://www.espressoman.ro/reduceri-la-es...et=beantec

Mergi pe Beantec...se deschide in jos si completezi formularul. Produsul e acesta, scrie si acolo: "ACCESORII: Sita Precision Competition Filter compatibila Lelit PL41 / PL42, diametru 57mm – capacitate maxima 19.5g. Imagini aici – 40 lei (livrare in 7-10 zile de la comanda sitei)".
Iti multumesc. Am completat si trimis
Lelit PL41TEM ( PF+PF naked/Sita dubla Ascaso Precision Competition) + Lelit PL043MMI /

Gaggia Evolution ( PF+PF naked/Sita single+dubla IMS)+ Ascaso I-mini I2
 
Reply
#28
Salut. Voi cum folositi espressorul? Il tineti pornit toata ziua, sau il porniti doar cu vreo jumate de ora inainte de utilizare? Daca il las mai mereu pornit se uzeaza ceva iremediabil sau la costuri mari? Si inca ceva, voi cum faceti diferenta intre cafele diferite si prajitorii? Eu unul nu realizez mare lucru.
Lelit PL41TEM ( PF+PF naked/Sita dubla Ascaso Precision Competition) + Lelit PL043MMI /

Gaggia Evolution ( PF+PF naked/Sita single+dubla IMS)+ Ascaso I-mini I2
 
Reply
#29
eu il tineam toata ziua sambata si dumineca -atunci consumam mai mult-in rest 20 min la incalzire si apoi cafeaua

cum foloseam eu 
18.5 g,
37*38 g extractie
92*93 grade celsius
Bezzera  BZ 40 DE HX, tamper made by suncoffee & motta, rasnita MSJ. BWT filter
 
 
Reply
#30
Eu il tin toata ziua. Mai dau la unul, altul cate o cafea si nu e timp sa astept cate 20 min. Nu e bine ce fac? Risc sa il stric iremediabil sau sa ma coste f mult reparatiile?
Lelit PL41TEM ( PF+PF naked/Sita dubla Ascaso Precision Competition) + Lelit PL043MMI /

Gaggia Evolution ( PF+PF naked/Sita single+dubla IMS)+ Ascaso I-mini I2
 
Reply
  


Forum Jump:


Browsing: 1 Guest(s)