• Bun venit pe forumul Espressoman
Hello There, Guest! Login Register


Incepator cu Lelit PL042EM

#1
Salut,

Am facut pasul cel mare si ieri dupa masa am cumparat un Lelit PL042 EM + Tamper Lelit. In magazin aveau exact aceeasi masina, mi-au facut vreo 4 espresso si un latte, cafea din punga, Lavazza GranCrema cred ca era, nu sunt sigur, dar mi-a placut cum a iesit, crema densa, curgea ca mierea din portafiltru.

Am ajuns acasa. Aseara la ora 22.00 am incercat pentru prima oara, vreo 4 asa-zise shot-uri, azidimineata inca 2. Am incercat intai numai cu Tchibo boabe Sicilia, stiu ca o sa spuneti ca e proasta, dar e doar pentru exercitiu am zis. Am luat si 500 g PapaJaques Columbia, prospat prajita, dar inca nu am deschis pachetul.

Acum, legat de Tchibo, pana la urma am nimerit macinarea astfel incat sa curga 30 ml in 25 sec, dupa cateva incercari, dar crema aproape ca nu exista, iar gustul e destul de rau.
Pucul arata la toate shot-urile groaznic, ca un namol, uneori un pic mai solid, dar totusi namol si nu cadea complet din portafiltru, trebuia sa il spal de fiecare data.
Am folosit pana acum numai sita single. Am cantarit cu cantar electronic exact 7,5 sau 8 grame.
Presiunea este in domeniul verde, cam 9-11 bari.

Ce sa fac? Incerc deja cu cafeaua proaspata? Nu vreau sa fac experimentele cu ea, voiam sa invat putin inainte, dar cu tchibo asta nu iese. Ma gandeam sa cumpar o punga de Lavazza din care mi-au facut la magazin si sa incerc sa reproduc exact acelasi lucru.
Sau ce sa mai verific? Unde gresesc?

Multumesc pentru sfaturi.
 
Reply
#2
Incearca la inceput cu sita dubla o sa iti fie mult mai usor,poate ne spui ce rasnita ai.
 HX,Mazzer



 
Reply
#3
(17-01-2014, 14:29)hhanu Wrote: Incearca la inceput cu sita dubla o sa iti fie mult mai usor,poate ne spui ce rasnita ai.

Incerc si cu sita dubla in seara asta. Despre Hedone stiu, am fost la ei.
 
Reply
#4
(17-01-2014, 14:34)tlucian Wrote: [quote='hhanu' pid='12227' dateline='1389958164']
Incerc si cu sita dubla in seara asta. Despre Hedone stiu, am fost la ei.
Obligatoriu sita dubla si cafea PROASPAT PRAJITA. Altfel pierzi mult timp si bani, castigi doar diferenta de pret de la cafea (daca este) in rest nimic. La ce povestesti tu, cred ca este o cafea ce are cateva luni bune de la prajire.
Izzo Alex Duetto III|La Pavoni Pro|Brikka|Aero Press|Anfim Lusso|Kinu M47F|Aillio R1 Bullet|.
 
Reply
#5
Daca dai banii pe o masina diesel buna si pui un plin cu motorina de tractor, normal ca lucrurile nu vor merge bine Smile La orice demonstratie, o cafea cu robusta (gen Lavazza) va produce tone de crema, insa cu pretul unui gust oribil in ceasca, foarte amar mai precis. Deci sacrifica 15g pentru fiecare shot, din cafeaua proaspat prajita si din doua/trei incercari trebuie sa te apropii de ceea ce trebuie.
Expobar Brewtus IV, Mahlkonig Vario K30, rasnita manuala Kinu M47, VST 18g, Tamper Concept Art dinamometric, Tidaka Tamper Cube 
 
Reply
#6
OK, am inteles. Deseara probez punga de Columbia prajita pe 12 ianuarie.
Va comunic rezultatul. Sper sa mearga bine Wink
 
Reply
#7
Despre rasnita nu ne zici nimic ?
Atentie si cum tampezi...
Expobar Diamant base 2 gr, Mazzer Kony, Concept-art dinamometric, Reneka 16g+VST 7g, Espro toroid steaming picher.
 
Reply
#8
Rasnita parca e incorporata...nu are cum sa fie prea diferita de 043mm...
Dip Dks65 || Nuova Simonelli Oscar 
 
Reply
#9
Rasnita e incorporata, stepless as zice, pt ca se regleaza continuu de la o rotita, fara trepte fixe, are gradatii intre 0 si 7. Am variat intre 4,5 si 2,5 si am ramasa cam la 3.

Am mai facut aseara doua shot-uri si azi 6 si iese bine, numai ca nu intotdeauna prind presiunea intre 9-10 bari, cateodata e aproape de 12, sau am avut si 8. O sa incerc sa tampez cam cu aceeasi forta, probabil depinde si de asta.
Crema frumusica, gust bun, dar pronuntat mai acid decat orice espresso baut pana acum (in afara de un espresso baut la hedone tot din cafea proaspat macinata, care era si mai acid).
Familia se plange ca sunt prea scurte cafelele Smile vor mai degraba lungo si nu stiu cum sa pun apa fierbinte peste shot. Daca dau drumul de la rotita de abur vine cu presiune mare si cu ceva abur si imi stropeste cafeaua peste tot. Asta nu mi se pare normal, credeam ca o sa curga ca pentru ceai, cum curge la alte masini...

In general sunt foarte multumit de masinuta. Spuma de lapte iese bine, cremoasa.
 
Reply
#10
Daca dai drumul la aburi si apoi dai drumul si la pompa, nu curge apa fierbinte pe teava de aburi?
Expobar Brewtus IV, Mahlkonig Vario K30, rasnita manuala Kinu M47, VST 18g, Tamper Concept Art dinamometric, Tidaka Tamper Cube 
 
Reply
#11
Fa extractia direct in ceasca in care ai deja apa calda pentru...lungire...
Dip Dks65 || Nuova Simonelli Oscar 
 
Reply
#12
(18-01-2014, 17:23)Lyvyoo Wrote: Daca dai drumul la aburi si apoi dai drumul si la pompa, nu curge apa fierbinte pe teava de aburi?

Ahaa, asta era smecheria. Multumesc, Liviu.
Daca este sa ma plang de ceva, pot sa spun ca manualul este foarte slab, nu explica mai nimic.
 
Reply
#13
Nu l-ai vazut pe cel Bezzera Smile

Dar adevarul este ca in afara de a apasa pe niste butoane, nu au mare lucru de scris. Ce tine de preparare (tehnica) nici nu-i intereseaza...
Expobar Brewtus IV, Mahlkonig Vario K30, rasnita manuala Kinu M47, VST 18g, Tamper Concept Art dinamometric, Tidaka Tamper Cube 
 
Reply
#14
(18-01-2014, 17:15)tlucian Wrote: ...nu intotdeauna prind presiunea intre 9-10 bari, cateodata e aproape de 12, sau am avut si 8. O sa incerc sa tampez cam cu aceeasi forta, probabil depinde si de asta.

nu am lucrat cu masini Lelit, dar problema e mai generala, sper sa nu va plictisesc cu cele de mai jos Smile

la un double, pentru a umple cana cu 50-60ml in 25-30sec, fluxul de infuzare, deci apa ce trece prin puc in unitate de timp, este de cca. 2 ml/sec (120 ml/min);
masinile Lelit folosesc pompe vibratoare Ulka si debitul acestora la presiunea de 9 bar este de cca. 260 ml/min (EX5, ca ex.);
rezulta ca daca se doreste mentinerea unei presiuni de extractie de 9 bar, si respectarea valorilor de volum, timp etc., conform unor standarde, sau cutume, o parte din fluxul pompei trebuie sa mearga in alta parte decat inspre puc!
asta se intampla cand supapa de limitare presiune (OPV) e reglata la 9 bar si excesul de flux e returnat in rezervorul de apa;
daca nu se lasa aceasta posibilitate, si rezistenta hidraulica opusa de puc este una normala, presiunea pompei va creste, odata cu scaderea debitului (risc de supraextractie);
pe de alta parte, daca prepararea pucului e deficitara si apa sub presiune gaseste crapaturi spre iesire, fluxul apei prin puc va creste simtitor, iar presiunea pompei va scadea - e vorba de subextractie, cazul "channeling"-ului, uneori si a blondirii timpurii etc.;

la masinile espresso de casa curente, de la consumer la prosumer, presiunea nu trebuie sa fie un parametru controlat in timpul extractiei;
exista macinatura si doza, plus diverse temporizari si temperaturi - in puzderia asta de parametrii nu trebuie sa adaugam si efortul manual de a mentine o presiune de extractie constanta, mai ales cand tehnic asta nici nu se poate la valoarea optima de 9 bar;
folosesc un limitator de presiune - OPV, si am grija ca "rezistenta hidraulica a pucului", rezultat al distributiei, sa fie corecta, astfel ca fluxul la 9 bari sa fie de 2-2,5 ml/sec la o dubla, sau de 1-1,5 ml la un single;
masinile cu pompa rotativa au rezolvata problema asta pentru ca la aceste pompe, debitul la iesire e reglat de regula la 9 bar, cu flux variabil functie de sarcina;
acestea, ca si masinile comerciale cu profile de presiune de extractie, sau masinile cu levier, unde profilul de presiune este realizat manual, nu de pompa, nu intra in cele discutate mai sus;

o presiune de extractie mentinuta manual, sub valoarea reglata pentru limitare (adica de ex., la 8-10 bar pentru OPV de 12 bar), este o presiune pronuntat variabila in timpul extractiei;
aceasta e un dezavantaj calitativ, fata de o extractie la presiune constanta, controlata de OPV: variatia de presiune a apei in extractie determina in final o variatie de temperatura a acesteia si deci se compromite un profil de temperatura urmarit - de regula unul plat, de temperatura constanta;

inca ceva: (s-a mai discutat) rezistenta hidraulica a pucului nu rezulta din compresia realizata prin tampare; tamparea ajuta, uneori mult, la nivelare, distributia uniforma a macinaturii, eliminarea pungilor de aer, astfel ca atunci cand apa intra initial peste puc si are loc dilatarea macinaturii, intreaga masa de cafea sa se comporte cat mai omogen, migrarea macinaturii fine spre baza pucului sa se faca uniform in toata sectiunea orizontala etc.; dupa preinfuzie (care, exista oricum la pompele vibratoare, a caror debit creste in rampa in cateva sec) apa comprima masa de cafea cu cei 8-12 bari (adica de peste 16 ori mai mare decat presiunea de tampare) - totul e sa nu-si croiasca drum scurt prin eventuale crapaturi...

dar sunt deja pe camp, off-topic, asa ca las pentru un thread la espressoare, ilustrarea cu grafice a celor de mai sus...
Bezzera STREGA (PID grup, dimmer pompa, dataloger), rasnita Macap M7 (900rpm), site IMS, Hario V60, prajitor DIY cu Artisan
 
Reply
#15
Cat de des trebuie curătat dusul? Dupa fiecare folosire dau drumul la apa ca sa se mai spele un pic, dar totusi ramane cafea pe sita de la dus si trebuie sa il sterg cu un servetel. Voi la fel faceti?
 
Reply
#16
Ca e un servetel, ca e o perie, fiecare cum considera si ce are la indemana. Dupa curatire dai drumul la dus pana curge apa curata. Asta daca vrei sa bei ceva de calitate si daca vrei sa te tina masina aia !
Dusul se curata inainte si dupa extractie *


*De adaugat pe lista obiceiurilor bune Wink
 
Reply
#17
Ca o precizare pentru initiator - as vrea pe cat posibil sa nu concentram toate problemele intr-un singur topic, daca sunt de interes general. De exemplu, o intrebare gen " merita sa-mi cumpar portafiltru fara fund pentru acest espressor?" nu isi are locul aici ci pe topicul dedicat portafiltrului fara fund in general. Nu s-a intamplat nimic deosebit, stai linistit Smile dar observand ca pot aparea in curand si alte intrebari, am zis sa fiu preventiv Smile
Expobar Brewtus IV, Mahlkonig Vario K30, rasnita manuala Kinu M47, VST 18g, Tamper Concept Art dinamometric, Tidaka Tamper Cube 
 
Reply
#18
(17-01-2014, 16:28)Lyvyoo Wrote: Daca dai banii pe o masina diesel buna si pui un plin cu motorina de tractor, normal ca lucrurile nu vor merge bine
Probabil nu ai o masina cu motor diesel. Am alimentat o data in Austria cu astfel de motorina si sburda pejoiana pe autostrada. A marait mai mult cand a revenit la adapat la motorina romaneasca.
Revenind la cafele noastre poate initiatorul acestui topic, dupa experienta acumulata deja, sa incerce cafeaua veche sa vada daca acolo fu buba sau lipsa de experienta in manevrarea jucariei?!
Raul, consumator zilnic de cafea (si de vin rosu!)
Gaggia Classic, Home Vario Mahlkonig, tamper Concept-Art, Filtru Bezzera nepresurizat pt 2 cesti, 14g, 58mm
 
Reply
#19
Nu am timp decat dimineața devreme sa fac o cafea acasă. Seara la 8 nu vreau sa mai beau cafea, asa cu prea am experimentat pana acum. Totusi am vazut post-ul aseara si azi dimineata am facut doua shot-uri, unul cu papajaques si unul cu tchibo milano. Sincer nici cea de-a doua nu a fost rea. Destul de buna si nu asa acidă.

Totuși, indiferent de cafeaua folosita nu reusesc sa obtin 30 ml in 25 secunde decat la vreo 11-12 bari si inteleg ca ar fi mai bine la 9 bari. Cum se poate face? Daca macin mai grosier obtin 9 bari dar curge prea mult.
 
Reply
#20
(21-01-2014, 21:09)tlucian Wrote: ...nu reusesc sa obtin 30 ml in 25 secunde decat la vreo 11-12 bari si inteleg ca ar fi mai bine la 9 bari. Cum se poate face? Daca macin mai grosier obtin 9 bari dar curge prea mult.

postul #14 se refera la cele de mai sus; poate fi acceptat (experienta), sau respins (argumente), dar nu ignorat, pentru atunci se intra in bucla Smile

1. daca la 11-12 bari iti reusesc shot-urile conform restului de 'reguli' clasice si la o calitate in ceasca, de la acceptabil in sus,
atunci, IMO, ramai asa, e foarte bine!

2. daca totusi nu esti multumit de rezultatele de la 11-12 bar si vrei sa experimentezi/compari cu 9 bar, solutia tehnica ramane stabilizarea presiunii la valoarea dorita - 9 bari, printr-un OPV;
Bezzera STREGA (PID grup, dimmer pompa, dataloger), rasnita Macap M7 (900rpm), site IMS, Hario V60, prajitor DIY cu Artisan
 
Reply
#21
Ok, mersi. Am mai citit inca o data postul tau nr. 14. Probabil si tu esti inginer. Foarte buna explicatia.
 
Reply
#22
tlucian, incearca sa pui intrebarile pe topicurile corespunzatoare, te rog, ca sa poata fi gasite in viitor de cei interesati.

Pentru apa in portafiltru este deschis deja unul aici.

Pentru apa, te rog sa postezi in topicul acesta.

O sa mut postarea ta in locurile amintite.
Expobar Brewtus IV, Mahlkonig Vario K30, rasnita manuala Kinu M47, VST 18g, Tamper Concept Art dinamometric, Tidaka Tamper Cube 
 
Reply
#23
De ieri sunt si eu posesorul unui Lelit PL042EM cu rasnita incorporata. M-am tot jucat astazi cu el insa nu sunt foarte incantat de ce mi-a reusit, m-ai ales ca era toata familia de fata sa vada minunea ptr care am cheltuit atatia bani.
Pentru inceput am folosit o cafea Ethiopia Aricha de la Guido Cafe....a fost ok dar nu am gasit crema pe care o cautam. Apoi am incercat un cappucino....aici a fost cosmar pentru ca speram sa-i inchid gura sotie si sa binecuvinteze investitia. Am intors latiera Motta pe toate partile dar degeaba...cand turnam in ceasca era doar lapte si nimic altceva.
Apoi am fost la Lidl si am luat cafea boabe sa ma joc cu ea pana mi se da mana...nu a iesit mare lucru deoarece cred ca nici cafeaua nu era de calitate si probabil prajita de mult timp.
Singurele laude la primit de la cumnata-miu caruia i-am facut o cafea cu cardamon si mi-a spus ca a descoperit niste arome post-degustare pe care nu le stia. Dupa toate astea am relaizat ca portafiltrul cu care vine aparatul , un Lelit de 57 mm nu este fara fund...deci nu am posibilitatea sa vad prin sita cum anume curge si daca sunt zone prin care extractia nu este ok.
Presiunea a fost de obicei intre 9-10 bari si am incercat sa nu depasesc 30 sec ptr o extractie.
Nu am cantarit macinatura astfel incat sa merg pe extractii la gramaj 7 g sau 14 g.
Pentru capuccino cred ca latiera mea de 50 cl este cam mare...mai buna ar fi fost una de 35cl. Dar la cat sunt de scumpe nu cred ca o voi schimba curand.
Am folosit si sita ptr cialde cu  Cafes Richard Moka Noisette....parca aici a mai fost ceva crema.
Poate reveniti cu ceva sfaturi si incurajari...Multumesc Lyvyoo pentru sfaturi utile legate de achizitie si introducere in lumea espressoman-ilor.
Lelit PL042EM, tamper concept-Art
 
Reply
#24
Cam vag și multa poveste.
Raul, consumator zilnic de cafea (si de vin rosu!)
Gaggia Classic, Home Vario Mahlkonig, tamper Concept-Art, Filtru Bezzera nepresurizat pt 2 cesti, 14g, 58mm
 
Reply
#25
Cumpara un cantar de bijuterii si cantareste macinatura, este foarte important mai ales la inceput (costa in jur de 30 ron). Incearca sa folosesti 15-16gr iar timpul sa fie de 25-30sec.
Lelit PL41TEM + PL43MMI, tamper dinamometric Concept Art 57,5 mm
 
Reply
#26
Cel mai bine ar fi sa îți iei soția de mana și sa mergeti într-o cafenea care folosește proaspăt prăjită. (wake cup, origo, Guido, etc) soției îi veți arata către ce va îndreptați pe măsura ce înveți iar tu vei avea niște puncte de reper ca sa știi ce trebuie sa cauți.

În rest vei găsi informații despre tot ce ai nevoie aici pe forum: extracție, frotare, întreținere, etc...
Dip Dks65 || Nuova Simonelli Oscar 
 
Reply
#27
Optical
De ieri sunt si eu posesorul unui Lelit PL042EM cu rasnita incorporata. M-am tot jucat astazi cu el insa nu sunt foarte incantat de ce mi-a reusit, m-ai ales ca era toata familia de fata sa vada minunea ptr care am cheltuit atatia bani. 
............

Toti posesorii de expresoare de pe acest forum au fost începători la un moment dat .
Marea majoritate au trecut prin ce treci si tu .
Personal , in 2012 , eram atat de dezamagit ca am renuntat imediat la Lelit , l-am dus la birou si am cumparat un Expobar . Rezultatele au fost catastrofale si cu acesta incat imi imi venea sa-l arunc pe geam .
Espresso era dezastru iar laptele fierbea imediat sau forma niste clabuci oribili .
Acum ma amuz cand revăd , in memorie , acele vremuri .
Spre deosebire de acea perioada , cand nu prea aveam baza de documentare ( doar Softpedia ), acum noii veniți au la dispozitie o cantitate foatre mare de informatie .

Citește forumul , la secțiunile dedicate si vei gasi raspuns la toate framantarile tale .
Orice sfat acum nu face decat sa reia , a nu stiu cata oara , explicatii la acelasi gen de probleme de care s-au lovit multi , in aceeasi etapa in care te afli si tu .
Este doar o problema de studiu dupa care , rapid  , vei vedea si rezultatele .

Nu renunta insa la cafeaua proaspet prajita . Cu altceva nu vei obtine rezultatele asteptate .
Nu ai nevoie de portfiltru fara fund , doar de cantar , cafea proaspata si sa respecti pașii descriși de nenumarate ori pe acest forum . 
Crema de lapte va veni si ea dupa mai mult exercitiu si mai multi litri de lapte irosiți .

Perseverenta !
LaMarzocco GS/3-AV, K30 Vario, Kinu M68, Hottop P
 
Reply
#28
Multumesc tuturor pentru sfaturi si incurajare. Perseverenta ...mama invataturii!

Lui Amarok ii transmit ca sunt consumator de vin alb....cat mai sec  Tongue
Lelit PL042EM, tamper concept-Art
 
Reply
#29
Revin cu cateva observatii dupa cca 2 saptamani de utilizare:
- extractia cred ca imi iese bine in sensul ca obtin 30 ml in  25 - 30 sec cu o crema de cca 3-5 mm  57
- folosesc sita dubla si rasnesc cam 18g boabe
- rasnita o setez la treapta 3 pentru Ethipia Aricha si la 2,7 pentru Columbia Decaf
Atunci cand folosesc sita simpla cu cca 9 gr cafea am impresia ca nu obtin aceiasi aroma / gust. De asemenea la trepte diferite de macinare se schimba si gusturile.
Am folosit si sita pentru cialde cu paduri Cafea Richards si Lucaffe insa curgerea este lenta ( > 30 sec) si imi lasa impresia ca pompa lucreaza din greu. 
Am mai folosit si o cafea de la Lidl ...bellaroma parca dar nu este nimic spectaculos.
Capuccino !...ramane un proiect....pana acum nu mi-a iesit deloc crema de lapte.. Angry
Lelit PL042EM, tamper concept-Art
 
Reply
#30
buna tuturor,


dupa cateva luni de zile de cand citesc forumul am facut si eu pasul catre un espressor Lelit 042 Len. Am reusit sa il iau la un pret bun din germania de pe ebay, doar ca a venit cu mici defecte, respectiv fara portafiltru, fara 2 suruburi la grup si fara paharul (suportul de plastic) de la rasnita.
Acel suport in care se pune cafeaua pentru macinat l-am facut dintr-un pet. Problema este ca din cand in cand, la maxim 3 cafele rasnite, se blocheaza rasnita si trebuie sa scot cu lingura toata cafeaua si sa rotesc rotorul rasnitei cu o surubelnita.
aveti idee daca se poate comanda doar acel suport pentru cafea ? avad in vedere ca aparatul este din anul 2010. 
atasez si o fotografie pt exemplificare.


Attached Files Thumbnail(s)
   
Lelit PL042LEN, tamper Lelit, portafiltru fara fund


 
Reply
  


Forum Jump:


Browsing: 1 Guest(s)