Hello There, Guest! Login Register


In curand Pachetul Barista Home Beginners - espressor PL41E + rasnita PL43MMI

#1
Shocked 
Bine v-am gasit.
De 3 ani de zile folosesc un Krups XP5240 cu rezultatele aferente. A inceput sa curga apa pe linga grup si portafiltru. Dupa ce m-a aminat timp de 3 saptamini, tipul care asigura service-ul mi-a spus ca ii va veni piesa abia prin octombrie.
Deoarece varianta la ibric nu-mi mai place, am inlocuit Krups-ul cu un Saeco Poemia 8425 pe care l-am folosit 1 saptamina pina am plecat in concediu in Grecia.
   Dupa ce am baut cateva espresso pe la diferite cafenele, ma uitam dupa cele care aveau aparatele mai uriase si serveau cafea in cani de portelan nu pahare de hartie sau plastic, am vazut diferenta uriasa intre un espresso si ce am baut eu pina acum.
   Asa ca, vineri pe la 14.00 am dat comanda de Pachetul Barista Home Beginners - espressor PL41E + rasnita PL43MMI..
  Luni ii contactez din nou telefonic deoarece vineri era deja tarziu pentru a pleca comanda catre mine.
  Deci in cateva zile, cat mai putine sper, ma voi alatura voua, espressomanilor.
 
Reply
#2
bine ai venit, de ce Lelit 41E? Si eu tot 41E am avut pentru inceput.
Bezzera Magica, Quamar Q13E/75mm.
 
Reply
#3
hai mai pune ceva si pentru PID, macar pentru PID. Cu presiunea o mai scalzi dintr-un surub, da' temperatura? Te va frige rau la gust ...
Lelit PL41TEM + Mahlkonig Vario + Hario Mini Mill +  tamper full inox, prajitor GeneCafe
 
Reply
#4
corect, altfel trebuie sa pui tu PID, cam 100lei fara montaj, trebuie sa stii de unde pleci.
De multe ori mi-a spus Liviu si nu-l credeam, pana am masurat temp la iesirea din grup si in doua zile era PID-ul montat [Image: smile.gif] Se mai jongleaza trecand pe abur, ca sa aiba de unde sa scada temperatura, dar este o variabila mare.
Montezi PID-ul langa espressor si-l conectezi la boiler cu mufe auto, sa nu deranjezi garantia [Image: smile.gif] Dai pm daca vrei, sau te uiti pe forum. Daca tot ai intrat la espressomani, o sa ai treaba multa de acum in colo [Image: smile.gif]
Bezzera Magica, Quamar Q13E/75mm.
 
Reply
#5
Ce turatie are Lelit PL043mmi?

Hai ca m-am razgandit si am inlocuit rasnita Lelit 043mmi cu Ascaso i1 mini.
 
Reply
#6
(10-07-2016, 23:10)danrogo2001 Wrote: Ce turatie are Lelit PL043mmi?

Hai ca m-am razgandit si am inlocuit rasnita Lelit 043mmi cu Ascaso i1 mini.

     Am schimbat modificarea, in sensul ca am ramas la varianta initiala, adica asta: Pachetul Barista Home Beginners - espressor PL41E + rasnita PL43MMI + tamper Lelit PL100.
     Am inceput acomodarea cu noul echipament.
   Rasnita, intradevar vine reglata la aproximativ 180 de grade fata de punctul de atingere al cutitelor. Din acest loc am mai strans aproximativ 4-5 dinti si macin pentru espresso.
   Momentan sunt putin dezamagit deoarece nu obtin acea curgere cremoasa. Gustul este bun dar se datoreaza cafelei proaspat prajite.

  Deci:
- cafeaua folosita este Columbia Supremo de la Clarocafe;
- cantaresc 14 grame de boabe, le vars in bol, rasnesc in portafiltru in sita dubla, tampez.
- pornesc espressorul, curge destul de greu dupa aprox 5-6 secunde, la inceput negru dupa aceea se deschide la culoare; gustul este foarte puternic dar bun; nu pot sa-l beau fara 10 ml. de lapte.

Mentionez ca am folosit cafea proaspat prajita si cu rasnita clasica cu lamele Bosch si Krups XP5240 cu site presurizate. Se simte si aici schimbarea in bine in privinta  gustului fata de cafeaua boabe anterioara (lavazza pachet rosu).

Revenind, ce sa mai experimentez pentru a obtine aceea curgere cremoasa?
 
Reply
#7
Ar fi culmea sa fii fericit din primele cateva incercari  Smile

Te asteapta un drum lung si frumos, cel al experimentarii.

Crema nu fac toate cafelele. Tu ce sortiment ai, de la ce prajitor, si cu ce data a prajirii?

In sita dubla pune 17g nu 14, acordand gradul de rasnire. In acest moemnt, ca sa pui 17, ar trebui sa rasnesti ceva mai grosier. Ca si experiment initial, verifica dupa rasnire cate grame scoti din rasnita, caci are si ea retentia ei, dar cu o micuta scuturare / vibrare sau cu motorul rulat in gol cateva secunde, mai cade ceva. Ideea ar fi sa ai in portafiltru cele 17g.

La cantitate e posibil sa ma insel, adica 17g sa fie cam mult pt PL41E. Poti incerca cu 16 ca sa fii mai sigur si vezi apoi daca ar mai fi loc. Sau sa ne spuna posesorii...
#Lelit Bianca V3 Black #EK43S + SSP & Titus carrier #Honne Slim #Kinu Titan
 
 
Reply
#8
La Lelit PL41E intra si 17g si 18g, doar ca trebuie un tamper nitel mai mare decat cel cu care a venit pachetul. Dobro face tampere foarte bune. 
Eu nu puteam baga 17g in sita cu tamperul de la Lelit, pentru ca se ridica cafeaua pe margini si mi se lipea si pucul de fiecare data de dus.

Keep trying!
Moccamaster Cup One^^Ascaso i*Steel 1
 
Reply
#9
@danrogo2001 - Ai incercat 17g? Cu ce rezultate fata de 14?
#Lelit Bianca V3 Black #EK43S + SSP & Titus carrier #Honne Slim #Kinu Titan
 
 
Reply
#10
Da, am incercat. Curgerea a fost ceva mai buna, dar nu cremoasa ca in videoclipuri.
Partea proasta este ca nu am putut sa beau cafeaua. Mi s-a parut foarte concentrata desi i-am pus si ceva lapte.
Cred ca ramin pe la 14 grame de cafea urmand sa jonglez din macinatura.
 
Reply
#11
Pai atunci cafeaua e de vina. Mai incearca si alti prajitori sau alte sortimente de la acelasi prajitor, compatibile cu preferintele proprii. Daca tot nu suporti gustul greu, lasa mereu 5-7 zile de la prajire ca sa se degazeze boabele, altfel fiind prea proaspat prajite si susceptibile de prea multa crema si arome acoperite. Totusi, la 14g vei rasni mai fin ca la 17g, deci nu cred sa scada concentratia lichidului, caci apa cred ca va aduna mai mult bitter din fines-urile unei macinaturi mai fine.

Oricum, espresso inseamna rabdare, indiferent ca ai Expobar Brewtus, Lelit PL41E sau GS3. Nimic din ce este delicios nu iese din primele zile, experimentarea si descoperirile uimitoare fiind farmecul inceputului de drum in espresso.
#Lelit Bianca V3 Black #EK43S + SSP & Titus carrier #Honne Slim #Kinu Titan
 
 
Reply
#12
(15-07-2016, 13:09)danrogo2001 Wrote: Da, am incercat. Curgerea a fost ceva mai buna, dar nu cremoasa ca in videoclipuri.
Partea proasta este ca nu am putut sa beau cafeaua. Mi s-a parut foarte concentrata desi i-am pus si ceva lapte.
Cred ca ramin pe la 14 grame de cafea urmand sa jonglez din macinatura.
tu ești sigur ca vrei espresso?
Raul, consumator zilnic de cafea (si de vin rosu!)
Gaggia Classic, Home Vario Mahlkonig, tamper Concept-Art, Filtru Bezzera nepresurizat pt 2 cesti, 14g, 58mm
 
Reply
#13
Multi nu se asteapta la asa ceva. 30 ml de espresso sau 60 pentru un dublu par putini dar greu de inghitit daca nu esti obisnuit. Oricum eu inteleg ca o cafea tare nu înseamnă cofeina multa ci un gust concentrat, putin uleios/cremos si putin bitter eventual. Daca nu poti servi 30 ml in 2-3 minute înseamnă ca espresso nu e pentru tine ...
Acum: /Espresso/ ACS Minima DB, Eureka Atom Specialty 65 White; /Brew/ Kinu M47 Phoenix (cuțit pour-over), Hario V60 Ceramic, Hario Drip Kettle Buono 1,2 L, Hario Range Server Glass
Anterior: Gaggia Classic 2015/Gaggia Baby Millenium 2001, Fiorenzato F5 GT 64/Lelit PL043MMI
 
Reply
#14
(15-07-2016, 13:09)danrogo2001 Wrote: Da, am incercat. Curgerea a fost ceva mai buna, dar nu cremoasa ca in videoclipuri.
Partea proasta este ca nu am putut sa beau cafeaua. Mi s-a parut foarte concentrata desi i-am pus si ceva lapte.
Cred ca ramin pe la 14 grame de cafea urmand sa jonglez din macinatura.

stai linistit, tu crezi ca toti de aici am baut la inceput espresso la 30ml? Eu am baut cappuccino patru luni de zile dupa ce am luat espressor, nu puteam nici pe limba sa pun 18g/30ml cafea fara lapte. Acum pun lapte numai daca beau pe la ora 22 [Image: smile.gif] Vorbim dupa sase luni [Image: smile.gif]
Bezzera Magica, Quamar Q13E/75mm.
 
Reply
#15
De vină e cafeaua . Dacă un espresso este preparat corespunzător , gustul e echilibrat si nu ai nevoie de lapte, chiar te "provoacă să-l încerci "
Quamar Q13 E, Bezzera Strega
Bodum Bistro French Press, Hario (concediu si la munca)
 
Reply
#16
Pune 16g macină mărunt ca sa blochezi sita, din acel punct de reper poți pleca respectând cantitatea și mărind măcinat ura pana când începe sa curgă cafeaua dupa7-8sec.,ca sa ai o idee de ceea ce faci ia un cantar electronic de bijuterii de pe olx, se zice ca pui un gram de cafa și scoți 2 grame de lichide - nu mililitri - deci pui 16 g scoți max 32 în unitate de timp de max 3o sec cu tot de la început, dacă nu curge repede și faci putina cantitate în unitatea de timp mai mărește puțin măcinatura, oricum când se deschide la culoare cafeaua spre sfârșit e bine sa o oprești (fenomenul sa imblonzire) când reușești cat de cat sa te încadrezi în parametrii mai sus menționați cafeaua o sa fie foarte tare, sa nu disperi asta e gustul adevărat, dacă nu îți place asa mult adică prea Amara scade temperatura la 92 grade și vezi ce iese, dacă și asa e amară rău, râsneste mai mare și maresti Cantitatea cu 0.5gr și tot asa, trebuie sa ai răbdare și foarte multa cafea, apa Bucovina la 5 litri, încet încet o sa ii dai de capăt, dacă ai un port filtru fără fund te poți verifica dacă pregătești bine pucul adică sa ai o extracție ca pe YouTube, dacă nu ai modificat presiunea de la 15 bari la 9 bari e timpul să o faci. Succes
rocket giotto timer evoluzione r ,rasnita eureka atom 75s, staresso mirage, tamper panthera gear powered by suncoffee , kinu M 47, WDT tool by panthera&dijon, hario v60, ibric, nivelator mota, BWT filter.

 
 
Reply
  


Forum Jump:


Browsing: 1 Guest(s)