Hello There, Guest! Login Register


Impresiile unui espressoman/ Vietnam

#1
Despre vizita mea in Vietnam;
Am gasit aici de la cunoscutele lanturi americane de cafenele, la mari corporatii locale din acelasi domeniu, echipate cu ultimele generatii de aparatura italieneasca si baristi bine pregatiti, toate acestea impletindu-se cu mici cafenele traditionale ce le gasesti la tot pasul. Am preferat sa explorez mai mult aceasta zona si m-am straduit sa ingurgitez cat mai mult din prepartele lor. Bautura preferata de localnici e pe baza de cafea la filtru metalic, cu gheta si lapte condensat iar datorita barierelor lingvistce, de fiecare data cand am cerut bautura calda, am fost servit cu instant coffee. Am aflat ulterior ca bauturile calde sunt rezervate batranilor si am dobandit un limbaj al trupului suficient de bun incat sa evit laptele condensat zaharul sau gheata. Micile localuri traditionale sunt ticsite de localnici, cafeaua se gaseste oriunde, inclusiv pe cursul fluviului, barca ne-a fost acostata in repetate randuri de alte barci, echipate cu minicafenele, gata de servit.
In general, am avut de ales intre mixuri de arabica cu robusta, robusta pura sau culi, o cafea cu boabele peaberry, datorita convingerii generale ca arabica da o bautura acra. Metodele de prajire la fel de variate precum cafenelele, de la cea traditionala, in care la inceputul FC se adauga o mixtura de sare si mirodenii, iar la uscare vin de orez din belsug, la prajiri din zona light, pana la cele carbune. Bauturile, in general, mi-au provocat arsuri la stomac Smile, dar ca experienta gustativa, incredibil de mult corp, dulceata excesiva si orgie de ciocolata.
Cateva zile au fost dedicate si pentru a vizita o ferma de cafea din regiunea Tay Nguyen. Calatorind in aceasta directie, m-a bucurat sa vad in gradina fiecarei gospodarii, micro culturi de cafea, bine ingrijite. Intreaga regiune pare un paradis al cafelei, cu sute de mici vai, cu lacuri la baza si dealuri simetric stratificate de catre fermieri, pentru culturile de cafea si flori.
Am avut placerea sa locuim la o pensiune deosebita, inconjurata de plante de cafea, intr-un cadru idilic, pe marginea lacului, cu dealuri ce o inconjurau, impanzite de plantatii si mici sere de flori ce luminau taziu in noapte, echipata cu espressor italienesc de renume, la care am avut acces nelimitat. Oameni foarte bine pregatiti, cu fantastice cunostinte despre cafea.
Adevarata lectie despre genetica am primit-o la plantatia K'Ho intretinuta de doamna Rolan Colieng, din a 4a generatie de cultivatori de cafea, specializata pe arabica, faimoasa in intreaga regiune pentru uscatoria ei de cafea, pe paturi africane, intr-o sera gigantica si datorita asociatiei pe care o conduce, ce a reusit sa produca cafele cu scor de 88 de puncte. Fermier pasionat, ne-a oferit un tur gratuit, cafele din belsug, povestiri despre prajit, brewing, extractie, cultivare, genetica si uscare, cupping, cu totul la superlativ.
Las celor ce au avut rabdare pana aici, niste poze, ce sper sa surmonteze saracia cuvintelor mele.
https://imgur.com/a/UNHCQ
La Pavoni, Mazzer
 
Reply
#2
Impresionant.
LELIT Bianca black V3, Bentwood,Bravo Tools, Vst 18, 20,25.
 
Reply
#3
Bun revenit Cosmin!

Tare frumoase impresii si fotografii! Asteptam cupping-ul in stil vietnamez Smile
#Lelit Bianca V3 Black #EK43S + SSP & Titus carrier #Honne Slim #Kinu Titan
 
 
Reply
#4
Multumim de share, foarte fain! Am fost si eu in partea din nord acum vreo doi ani, cafea buna nu am prea gasit. Cea mai interesanta a fost cafeaua la filtrul lor drip metalic cu lapte condensat si spuma din galbenus de ou Big Grin
LMLM (slayer mod) + Bentwood | Hario V60/Nel Drip+Aergrind
(ex: Brewtus IV, Lelit PL41EM, Gaggia Gran Style, Honne, Kinu M47, Sette 270Wi, Porlex)
 
Reply
#5
Multumim Cosmin ca ai impartasit cu
noi aceasta experienta si, astfel, am putut afla ceva nou despre aceasta parte a lumii. 

Am "savurat" aceasta lectura acompaniat de un V60, din boabe prajite local.
La Marzocco GS/3 AV, Mahlkonig E65S, Kinu M47
 
Reply
#6
Felicitari si multumim, pozele sunt ca si cafelele....scot in evidenta si alte nuanțe.
Sper ca ai adus cativa saci de cafea verde si pentru noi Wink
Bellezza Francesca | G-iota | Bezzera Unica | La Pavoni | Ceado E5P | Kinu M38 | Gene Cafe 
 
Reply
#7
Asta ar fi drip-ul metalic vietnamez...

http://www.trung-nguyen-online.com/about...filter.php

Ma intreb daca in aeropress pun macinat mai grosier, si pun o sita in loc de filtru hartie, incat sa am curgere in 2 minute, nu se obtine ceva similar ? Confused Huh
 
Reply
#8
Ca Phe Phin, îl găsesti la toate colțurile. Faină experiență, bravo!
Ai fost in Thai Nguyen? Eu traiesc aici din Iunie, ar fi fost fain să ne fi întâlnit Smile

Am avut nişte experiențe super faine in Saigon, am întalnit o mână de oameni care se luptă să promoveze atât pe plan local, cât şi internațional cafeaua Vietnameza de specialitate. Urmează să actualizez topicul despre cafeaua de specialitate din SE Asiei pt că am rămas super în urmă (don't shoot me, Liviu Smile )
Țara asta îi plină de paradoxuri în ceea ce priveşte cafeaua. Îi foarte interesantă Smile

Sent from my SM-A520F using Tapatalk
La Marzocco Linea PB, Mazzer Vulcano, Rocket Boxer, Mahlkonig Vario, Wilfa Svart
 
Reply
#9
Ca sa le stim pe toate, ca sunt multeee... primul catalog cu varietaluri de robusta

https://varieties.worldcoffeeresearch.org/robusta

... si chiar e multa, ca idee vietnamul produce singur mai mult decat toate africanele la un loc...
 
Reply
  


Forum Jump:


Browsing: 1 Guest(s)