• Bun venit pe forumul Espressoman
Hello There, Guest! Login Register


Huky 500

#1
Ce spuneti de Huky 500?


http://www.thepeoplesroast.com/huky/

http://www.home-barista.com/home-roastin...20245.html

Pare un concurent mai mult pentru Hottop, la 1300$.

[Image: OhDO1AvOpZK]



Expobar Brewtus IV, Mahlkonig Vario K30, rasnita manuala Kinu M47, VST 18g, Tamper Concept Art dinamometric, Tidaka Tamper Cube 
 
Reply
#2
Am citit , am vazut si mi se pare interesant .
Avand in vedere ca este un cuptor care a fost introdus pe piata si deja comercializat , mi se pare ca atentia acordata functionalitatii a fost cam neglijata .

Controlul temperaturii prin ajustarile in plus sau in minus ale debitului de gaz mi se par cam simpliste . Aparatul are o inertie si mi se pare greu de estimat cand trebuie crescuta sau scazuta temperatura luand in calcul ca vom praji boabe de diferite soiuri , procesate diferit , crescute la altitudini diferite si avand densitati diferite .
Controlul fluxului de aer in interior este si el necontrolabil ca intensitate , atata timp cat ventilatorul nu are un variator precis al turatiei .
Fie si numai aceste elemente fac repetabilitatea unui anumit profil destul de dificila .

Mie mi se pare ca acest cuptor are prea multe piese mobile , detasabile , care trebuiesc manevrate , demontate si asamblate in timpul functionarii .
Evacuarea gazelor si a fumului se face prin racorduri si subansamble care trebuiesc achizitionate separat.
Evacuarea boabelor prajite se face prin demontarea colectorului de pleava si montarea vasului in care se transfera cafeaua prajita .
Banuiesc ca , in acest interval de timp , fumul rezultat se evacueaza in incapere .
Manipularea acestor piese , in timpul functionarii , poate conduce la mici accidente si astfel utilizatorul se poate arde .

Faptul ca functioneaza cu arzator pe gaz mi se pare un impediment , deoarece va fi nevoie de o butelie sau de un racord separat le reteaua de gaz .
La fel , mi se pare un cuptor destul de complicat constructiv si prin prisma faptului ca avem un arzator separat , o palnie de alimentare separata , o teava de evacuare , un ventilator , vas de colectare pleava , vas de evacuare boabe , un tub de evacuare fum , toate separate si de manevrat in timpul procesului de prajire dar si o butelie mobila. Toate acestea mi se par cam multe pentru un aparat de uz casnic , care va fi utilizat intr-un spatiu limitat si care dau aparatului un aspect usor ciudat .
Unora s-a putea sa le placa acest aspect , cu tevaraia aceea mobila si modificabila la vedere .

Eu nu il vad un competitor pentru Hottop deoarece sunt din "ligi " diferite .
Hottop-ul este un aparat compact cu o utilizare foarte simpla si care asigura o repetabilitate usor de realizat , fara a fi nevoie de niciun accesoriu suplimentar ( computer , aparate de masura etc )
Este genul de aparat pe care il bagi in priza , ii selectezi programul de prajire pe care utilizatorul l-a creat si l-a memorat .
Etapele de prajire sunt vizualizate pe display-ul aparatului , iar momentul in care se intervine manual este acela de apasare a butonului Eject .
Racirea este automata iar rotirea boabelor in tava de racire se face mecanic , ca la cuptoarele mari , profesionale .
Curatirea se face prin golirea tavitei colectoare de peava si prin suflare , pur si simplu , in interiorul tamburului pentru a indeparta resturi de pleava ramase in interior .

Apratul compact se poate aseza , usor , pe aragaz , sub hota si astfel fumul care rezulta se evacueaza foarte simplu .

Eu , de exemplu , nu as cumpara un Huky dupa ce am folosit un Hottop !

Dar toate acestea sunt pareri personale , bazate pe o experienta de doi ani de utilizare a unui Hottop !
Pot fi si pareri care sa nu fie in acord cu cele exprimate de mine mai sus .
LaMarzocco GS/3-AV, K30 Vario, Kinu M68, Hottop P
 
Reply
#3
Nu putem compara cu hottop. Din liga home users nu ai cu cine sa il compari.
Functioneaza ca un aparat profesional doar ca este miniaturizat. Se poate utiliza si pe curent nu doar pe gaz. Cred ca acu vreo 2 ani vorbisem cu asiaticul pentru huky dar mi-a zis ca dureaza cateva luni(este un produs fabricat de om in atelierul lui...sau cel putin asa era atunci) si nu suport sa astept dupa livrari. Daca vreau ceva, vreau acuma, nu altadata ca imi piere entuziasmul Smile Poate vand gene-ul ca si asa someaza de mult prin pod si incercam huky.
Adevarat Radu, multe "inconveniente" daca compari cu hottop, dar, faptul ca poti sa scoti boabele in timpul prajirii, poate sa faca diferenta. Cel putin pentru mine.
 
Reply
#4
(29-10-2014, 09:27)hateganul Wrote: .........
Adevarat Radu, multe "inconveniente" daca compari cu hottop, dar, faptul ca poti sa scoti boabele in timpul prajirii, poate sa faca diferenta. Cel putin pentru mine.

Si la Hottop poti da eject in orice moment .
La Hottop operatorul decide cand intrerupe prajirea iar aparatul , pe langa optiunea de a activa functia eject printr-o simpla apasare a unui buton , are si optiunea manuala , prin actionarea unei manete , in eventualitatea unei defectiuni electrice .

In timpul functionarii , asupra profilului aflat in derulare se poate modifica temperatura in plus sau in minus si se poate adauga timp pentru a prelungi procesul si pentru a-i permite utiliaztorului sa-si aleaga gradul de prajire dorit .
Practic profilele construite se personalizeaza dupa modul de procesare al cafelei , dupa altitudinea si tipul de sol la care creste plantatia , dupa marimea boabelor , pe scurt dupa preferinte . Programele care dau satisfactie se pot memora , pentru o repetabilitate a prajirii unor sarje similare .
Profilul de la city in sus il alege operatorul functie de ce urmareste pentru sarja supusa prajiri .
Constructorul aparatului a lasat la latitudinea acestuia posibilitatea de a prelungi ( apasand un buton + timp ) sau de a opri procesul prajirii ( apasand butonul Eject ) dupa dorinta .
Nu-i fac reclama , doar imi exprim satisfactia utilizaii unui asemenea prajitor .

Un plus pentru Huky il reprezinta marimea sarjei , de 500 g boabe , fata de 250 la Hottop.
Vizeaza , astfel , consumatori mai " vrednici " sau mici cafenele ( chiar foarte mici ! )
LaMarzocco GS/3-AV, K30 Vario, Kinu M68, Hottop P
 
Reply
#5
(29-10-2014, 12:36)RaduCarutasu Wrote:
(29-10-2014, 09:27)hateganul Wrote: .........
Adevarat Radu, multe "inconveniente" daca compari cu hottop, dar, faptul ca poti sa scoti boabele in timpul prajirii, poate sa faca diferenta. Cel putin pentru mine.

Si la Hottop poti da eject in orice moment .

M-am exprimat gresit si nu s-a inteles ce vroiam sa zic...nu ma refeream la eject ci la faptul ca poti verifica boabele in orice secunda. Pentru mine e important acest aspect.
 
Reply
#6
(29-10-2014, 16:21)hateganul Wrote: M-am exprimat gresit si nu s-a inteles ce vroiam sa zic...nu ma refeream la eject ci la faptul ca poti verifica boabele in orice secunda. Pentru mine e important acest aspect.

Da , acest aspect poate fi un minus .
Este compensat , insa , de faptul ca geamul care asigura vizibilitatea in interiorul cuptorului este si perete pe care se rostogolesc boabele . Astfel se vede de aproape si in timp real evolutia si modificarea culorii boabelor in timpul prajirii .
Faptul ca este un aparat cu o functionare deosebit de silentioasa face posibila identificarea tuturor zgomotelor specifice fiecarei etape ale procesului , putandu-se asocia evolutia culorii cu sunetele specifece dar si cu mirosul caracterstic .
LaMarzocco GS/3-AV, K30 Vario, Kinu M68, Hottop P
 
Reply
#7
Intre timp a aparut Huky500T !

Si uite asa a venit mosu' mai devreme :

         

Sper sa am timp in perioada ce urmeaza sa detaliez !
 
Reply
#8
Astazi, in sfarsit, am fost in posesia tuturor accesoriilor care sa ne permita sa punem in functiune Huky-ul, butelie, regulator de gaz, furtun, stuturi, coliere, racord de fum, etc... Toate acestea datorita neobositului Nickso.
Evident ca odata ce ne-am intalnit ne-au lipsit multe lucruri, chei, banda teflonata si alte nimicuri, dar in final l-am asamblat pe toate, asa ca voila :

   

Am pornit arzatorul, am dat drumul la motorul tamburului, ventilatorul de aer si am inceput etapa de preincalzire cu ochii pe termometru. Am urmarit procesul de incalzire recomandat de Scott Rao pentru incalzirea masei inertiale de metal si cand eram pregatiti de 'drop' am descoperit ca avem o flacara secundara la o imbinare a arzatorului necorespunzatoare care a topit putina vopsea si un pic dintr-o talpa de cauciuc :

   

Asa ca momentan Huky e parcat pe dreapta pana ii dam de cap Sad

P.S. Nick, merci pentru ajutor !
 
Reply
#9
(05-12-2015, 19:58)eugenm Wrote: ... avem o flacara secundara la o imbinare a arzatorului necorespunzatoare care a topit....

Sper ca merge sa ii dati cu teflon si sa se rezolve fara probleme suplimentare....
Good coffee forever! LM GS/3 AV, Elektra Micro Casa Leva, MK ProM E
 
Reply
#10
Smile cu plăcere. Eu zic ca s-a rezolvat, dar vedem mâine ca acum îmi este greu sa testez. O sa vad de dimineață cat de jos pot sa cobor regulatorul compresorului...maxim 10 kPa ca sa nu stric manometrul. Dacă nu merge, testam tot pe butelie Smile
Dip Dks65 || Nuova Simonelli Oscar 
 
Reply
#11
Nick,
Sper sa reusim sa si prajim, ca ne chinuim de ceva timp Angry 
Multumim Vlad ... Daca ne 'iese' treaba te invitam la 'cafeneaua' noastra underground ... O sa iti placa !
 
Reply
#12
Frumos, arata bine in poze Smile . Sper sa rezolvi cat de repede problema si astept sa vad rezultatul primei prajiri!
La Scala Butterfly, OE Pharos, Gino Rossi RR45, AeroPress, V60, prajitor tip corretto
 
Reply
#13
Arata foarte bine cuptorul ! 
Spatiul vintage in care l- ai amplasat i se potriveste de minune ! 
Sunt sigur ca veti rezolva micile probleme aparute  si veti reusi rapid punerea in functiune .

Azi , Mos Nicolae sa-ti aducă bucuria si satisfactia primei sarje prajite ! 
Mult succes si asteptam impresii despre prajire , despre gustul  boabelor prajite si cel al extractiei .
LaMarzocco GS/3-AV, K30 Vario, Kinu M68, Hottop P
 
Reply
#14
Sper ca azi Mosu' sa ne aduca prima sarja ! Multumim pentru incurajari.

Cum ii spuneam si lui Vlad, daca reusim sa si prajim oricand putem sa bem o cafea impreuna la hobby-club-ul nostru ... Nu avem 'scule' foarte rele  Blush :

   
 
Reply
#15
Da, sculele "merg", Big GrinBig GrinBig Grin! In orisice caz, va doresc mult succes la prajeala - dar hai sa bem cafeua impreuna alta data!  Angel
Good coffee forever! LM GS/3 AV, Elektra Micro Casa Leva, MK ProM E
 
Reply
#16
Yuhuuu ... We did it ! Mai exact Nickso did it.
M-am intalnit azi cu Nick si am mers la hobby-club-ul nostru sa prajim. Am testat mai intai aragazul tunat al lui Kunaho Li si totul a fost PERFECT, Nick si-a exersat magia si butanul de data aceasta iesea doar pe unde trebuie, respectiv prin arzatorul ceramic.

Tot Nick a pus la bataie si un kg de Brazilia (nu suntem foarte siguri) si am testat 3 sarje de 300g. A fost intens, surprizator si foarte aplicat.

Revin cu detalii despre aceasta prima sesiune ...
 
Reply
#17
Bagati carbuni... Big Grin
 
Reply
#18
Prajitorul este senzațional...pe cat de mic și delicat pare când te uiți la el. Deși am prăjit decât 3 sarje îți dă impresia de prăjitor profesional, capabil sa lucreze toată ziua fără pauze. Arzatorul este capabil sa livreze puterea necesara chiar și cu un regulator de presiune pentru uz casnic, de 30 mbar, astfel încât la putere maxima a reușit sa ducă o sarja de 300g (prima, de încercare) aproape de sfârșitul SC în vreo 6 minute. "t"-ul de la sfârșit rezolva problema modificărilor ce trebuiau aduse instalației la sfârșitul ciclului de prăjire astfel încât o așezare ergonomica a componentelor și un software de prăjire, eventual cu control digital asupra fluxului de aer și asupra debitului de gaz, rezolva toate problemele pe care le-ai putea avea cu el.
Dip Dks65 || Nuova Simonelli Oscar 
 
Reply
#19
Pai si e bine asa rapid ? Huh Confused

Parca la pat de aer cald era mai rapid ca la tambur, nu invers... Huh Confused

Sau a fost doar un test sa vedeti capacitatea calorica maxima ?
 
Reply
#20
(09-12-2015, 12:20)renatoa Wrote: Sau a fost doar un test sa vedeti capacitatea calorica maxima ?

Da!
Dip Dks65 || Nuova Simonelli Oscar 
 
Reply
#21
Huky 500T, un prajitor clasic cu tambur in miniatura, capabil sa gestioneze sarje de cafea verde de pana la 500g.
Ce inteleg prin prajitor clasic cu tambur ?  Un cilindru orizontal asezat direct deasupra unei flacari ce se roteste cu o viteza constanta in jurul axului orizontal si un drum convectiv de aer cald al carui circuit incepe in zona arzatorului, continua prin interiorul tamburului (cilindrului) si termina in cosul de fum dupa ce in prealabil a trecut printr-un separator de plevusca. Tamburul este realizat dintr-o foaie de inox de 2.5mm roluita in forma de cilindru si sudata longitudinala. Capatul din spate al tamburului este prevazut cu o placa perforata pe unde aerul cald circula in drumul sau catre cosul de fum. Este constructia clasica a unul prajitor cu tambur asa cum il fabrica Toper, Has Garanti, Coffee Tool, Probat, Giesen, Diedrich, etc. in gama lor de 3-10kg.
Asadar avem toate cele 3 forme de transfer de caldura, conductie prin contactul direct al boabelor cu taburul, convectiv prin spalarea boabelor cu aer cald si o fractie radianta de la zonele foarte fierbinti ale tamburului (aceasta putand fi ingnorata in mare parte).

Huky 500T este construit de un profesor pensionat Kuanho Li in Taiwan. Kuanho Li opereaza 'pe persoana fizica', nu are nici un website, pagina de facebook, etc, dar pe adresa de email mi-a raspuns intotdeauna prompt. Totul este realizat artizanal si exista chiar un mic grad de personalizare, respectiv se poate alege intre o varianta cu tambur plin (cea aleasa de mine) si o varianta cu tambur deschis (perforat). Varianta cu tambur perforat este o ideea mai complicata, in sensul in care mai exista o placa inferioara care este rabatabila pe directia orizontala astfel incat flacara de dedesubt poate fi obturata impiedicand-o sa 'bata' direct pe boabe.

OK, care este componenta acestui puzzle destul de complex :

1. Prajitorul propriu-zis, alcatuit din tamburul de inox ce este invartit de un motor in curent continuu cu 72rpm in jurul unui ax fixat pe rulmenti ceramici. In interiorul tamburului sunt destule aripioare sudate ce asigura o buna agitatie a boabelor de cafea. Pe placa frontala se afla un senzor de temperatura analog pentru o citire rapida, doua sonde de tempetatura tip K, una pentru boabe si una pentru aer (aceasta este optionala), captatorul de boabe (trier-ul), teava de incarcare cu boabe a tamburului si evacuare a aerului cald a fumului si a plevustii, fereastra ovala pentru a vizualiza interiorul tamburului amplasata pe usa de evacuare a boabelor prajite al carui maner este suficient de greu pentru a asigura etansarea cand usa este inchisa ;

   

2. Un arzator ceramic ce se contecteaza la o butelie cu butan sau propan, pe care Kuanho a montat un manometru analog si o vana de reglaj cu ac. Deasemenea, pentru a asigura o stabilitate perfecta si pentru a capta posibile resturi o tava pe care este asezat acest arzator doteaza acest 'puzzle' ;

   

3. O piesa T dotata cu doua clapete de reglaj si inchidere pentru a putea jongla intre a incarca tamburul cu boabe verzi si a evacua aerul si fumul catre cosul flexibil ;

   

4. Teava care face legatura intre prajitor si ventilator cu un dispozitiv culisant care fixeaza o palnie de ventilator ;

   

5. Doua site si doua ventilatoare destul de puternice. Un ventilator pentru racirea boabelor si un ventilator pentru circularea aerului cald prin prajitor si evacuarea fumului. Ventilatorul pentru vehicularea aerului este amplasat pe o hota special construita de Kuanho Li ce se conecteaza la un racord flexibil pentru fum ;

   

6. Termometru digital si data logger cu conectare la calculator prin mufa USB

7. Piulite, surubelnite, chei, lubrifiant, coliere, etc.


Revin cu alte informatii si date despre prima sesiune de prajit !
 
Reply
#22
@eugenm: super descrierea, merci!
Good coffee forever! LM GS/3 AV, Elektra Micro Casa Leva, MK ProM E
 
Reply
#23
Ma bag si eu in seama un pic in acest thread. Dupa aprox 1 luna si 2 cozi la frumosul oficiu vamal al postei romane, am pus in functiune jucaria noua
   
Prima data a fost trimis din greseala cu cateva accesorii lipsa (a2-a sita, al 2-lea ventilator si partea de evacuare fum), dar "producatorul" taiwanez a remediat prompt trimitand piesele lipsa (motivul pentru a 2-a coada la posta) [Image: smile.gif]
Am adunat eu intre timp piesele extra (tub de evacuare fum, transformator variabil, regulator de gaz) si alaltaieri seara am facut prima incercare.
       
Evident, usor coplesit de multitudinea de parametri reglabili si de informatii oferite de Artisan sw, nu am avut nici un fel de asteptari de la rezultat. Cu toate astea nu m-am putut abtine sa nu il gust si am constatat ca e chiar baubil [Image: smile.gif]
Lelit PL41TEM, Honne (stripped down)/Ceado E5P/Kinu M47, HUKY 500
 
Reply
#24
Arata bine. Ce-ai prajit?
La Scala Butterfly, OE Pharos, Gino Rossi RR45, AeroPress, V60, prajitor tip corretto
 
Reply
#25
(15-04-2016, 10:34)coffeesnob Wrote: Arata bine. Ce-ai prajit?

Columbia. La ce asteptari mici aveam, am fost surprins si eu. Oricum, e mai incurajatoare treaba asa [Image: smile.gif]
Lelit PL41TEM, Honne (stripped down)/Ceado E5P/Kinu M47, HUKY 500
 
Reply
#26
Astea sunt influente de prajitori batrani, cu experienta Tongue
In realitate e mult mai simpla decat pare, si in tigaie poti scoate ceva mai bun ca una de raft, prajita de peste 3 luni...
Mai ales cu Artisan, la care ma astept sa aiba colectie de profile, sa pornesti pe un drum cunoscut deja...  [Image: confused.gif]
 
Reply
#27
(15-04-2016, 11:08)renatoa Wrote: Mai ales cu Artisan, la care ma astept sa aiba colectie de profile, sa pornesti pe un drum cunoscut deja...  [Image: confused.gif]
Pai nu am incercat inca sa incarc un profil in background, ca in rest oricum controlul  full manual (gaz si ventilator, caldura directa sau semi-directa). Si rezerva de putere pare f mare, in ideea ca nu am trecut la nici un moment peste jumatate cu gazul pe manometru. Iar spre finalul FC cand parea ca o sa isi ia zborul, m-am decis sa ignor complet Artisanul si sa ma concentrez la boabe, dand eject la inspiratie. 
Cei de pe forumul de Huky ziceau ca primele incercari sunt de nebaut si folosesc doar la "drum seasoning", de asta am fost surprins. In rest, jucarii de oameni mari, ce sa zic Smile
Lelit PL41TEM, Honne (stripped down)/Ceado E5P/Kinu M47, HUKY 500
 
Reply
#28
Si mai zic unii ca tamburul pe gaz asa si pe dincolo... profi...
Cum adica sa isi ia zborul, e de capul lui... [Image: huh.gif]  la un electric nu exista, i se da la cap la un overshot de doar un grad !  [Image: rolleyes.gif]
 
Reply
#29
pai nu e vina lui ca nu stiu eu sa il controlez. El are o inertie, iar eu am o valva si un manometru la gaz, respectiv reglaj continuu la ventilator. De exemplu, ieri am schimbat abordarea, si am taiat gazul de tot la un mom dat in timpul FC. Urmarea a fost o crestere lenta in continuare pana la mom cand am hotarat sa dau eject. Daca dadeam maxim ventilatia sigur as fi putut raci (ceea ce nu vroiam evident). A rezulat in felul acesta o culoare mai inchisa chiar daca am oprit cu 3-4 grade mai repede. De asta zic ca e interesant de jucat cu el Smile
Lelit PL41TEM, Honne (stripped down)/Ceado E5P/Kinu M47, HUKY 500
 
Reply
#30
Acum inteleg de ce ai nevoie de vreo 7 kg de teste Smile
 
Reply
  


Forum Jump:


Browsing: 1 Guest(s)