• Bun venit pe forumul Espressoman
Hello There, Guest! Login Register


Hario V60 Dripper

#1
Ma joc de aproape doua saptamani cu un Hario V60. Rezulatele nu sunt rele deloc. Ca metoda alternativa la espresso, la birou sau in concediu, nu este de neglijat. (evident folosind cafea proaspat prajita, macinata inainte de extractie)

Cafeaua este foarte de aromata, fara nuante amare cu o culoare frumoasa, fara aciditate. (banuiesc ca din cauza asta prajirea light ajuta)
Tehnica e foarte importanta, ca si la espresso gustul se modifica semnificativ in functie de macinatura, timp de extractie, temperatura, uniformitatea extragerii etc.

Astazi am facut un film cu curgerea.





- Columbia (de la Sarkis)
- umezita/incalzita hartia de filtru si V60-ul
- 18g. macinatura (Hario Skerton - pas 3 - daca nu ma insel)
- preinfuzie 30ml de apa la ~90gr C, timp de 30 sec (bloom)
- 3 minute de extractie
- am turnat progresiv (cu o cana Motta) 250ml de apa si in final am obtinut 200ml de cafea (am oprit la 3 min)


Nu ar fi rau ca cei care preparati la V60 sa dati mai departe "reteta". Smile
HX Bezzera BZ10 | Vario | Kinu M47 |VST | Reneka | Gene Coffee CBR-101 | Hario V60 dripper
 
Reply
#2
As putea spune ca aroma din cana este mai buna decat cea a unui shot de expresso, timpul de preparare este mai lung si nu prea poti face cu lichidul rezultate similare cu shotul unui expresso, ma refer aici la preparate.
Dar ca si bautura, aroma rezultata cu hario ori chemex este mult peste...parerea mea.
Acum depinde si de gustul fiecaruia...
Sa ne intelegem, este vorba doar de cafea proaspat prajita, de origine si rasnita inainte de preparare.
Expobar Diamant base 2 gr, Mazzer Kony, Concept-art dinamometric, Reneka 16g+VST 7g, Espro toroid steaming picher.
 
Reply
#3
Sunt 100% de acord cu observatiile de mai sus Smile

Multumesc!
HX Bezzera BZ10 | Vario | Kinu M47 |VST | Reneka | Gene Coffee CBR-101 | Hario V60 dripper
 
Reply
#4
Abia acum am fost atent la acestă arie a forumului, și-mi pare bine. Smile

V60 este metoda mea favorită de a bea cafea, de departe.

Aromele ce se dezvoltă într-o ceașcă de cafea bine preparată, sunt mult mai rafinate și paleta mai bogată. O Yirga sau Panama Geisha (Gesha) prăjite City, maaaximum City+, sunt visul unui cunoscător de cafea.

Nici nu mi-ar trece vreodată prin cap să o combin cu orice altceva (lapte, zahăr), ba chiar zic că e un sacrilegiu. Bine, sunt subiectiv, că-mi beau cafeaua fără adaosuri, indiferent de metoda de preparare.

Există o singură metodă, care zice lumea că bate V60, iar ăsta ar fi nel drip, acasă, în Japonia. Metoda este dificilă, granulozitatea foarte grosieră, raportul de cafea/apă fiind cam de 1:4. Cafeaua se învechește/maturează intenționat.

Revenind la topic, un adaos bun ar fi un Hario Buono, pentru un control bun al firului de apă.

Vin cu o metodă de preparare câștigătoare Tongue (pentru cei care vor să simtă tot spectrul de arome):

Cantitate cafea: 16,3 g pentru 250 ml (65g/l)
Măcinare: mediu (ușor spre fin, pas 4 de la minimum la Hario Skerton)
Temperatura apei: 95° C
Preinfuzie (bloom): 30 secunde
Timp preparare: maximum 2:30 minute

Metodă
1. Clătești filtrul cu apă fierbinte, încălzind astfel și V60-ul.
2. Macini și pui cafeaua în filtrul așezat în V60, scuturând-o ușor pentru a nivela patul de cafea.
3. Preinfuzezi cu apă, aproximativ 30 ml, pentru 30 de secunde.
4. Începi și torni apă din centru spre exterior, în sensul acelor de ceasornic, cu mici mișcări circulare, cu un diametru de 3 cm. Încearcă să nu atingi filtrul cu firul de apă.
5. Continuă să alimentezi cu un fir de apă constant, cu aceleași mișcări circulare, care împing cafeaua, ușor, spre exterior.
6. Toarnă în același mod până se umple filtrul și păstrează-l plin, turnând continuu, pentru a păstra nivelul, până ajungi la 250 ml apă, apoi las-o să se scurgă până mai rămâne cam o liguriță de cafea deasupra stratului de cafea de pe fund, moment în care iei V60-ul de pe cană/recipient.
7. Un strat gros și uniform de cafea ar trebui să acopere filtrul până sus.

Savurează...

Obs.: Temperatura ridicată a apei, utilizată în această metodă, oferă un gust de fruct copt. O temperatură de 92° C va obține un gust mai acid, spre cel de portocală. Testați plaja de 92-95° C să vedeți cum vă place.

Acestea fiind zise, mă duc chiar acum să trag un V60 dintr-un Ethiopia Harrar Longberry prăjită ieri.
Giesen W6A & OW20, KVDW Speedster, Bosco Sorrento 2 GR, Compak F10 Master Conic Red Speed OD, Mazzer Kony, Mahlkonig VTA 6ST.
 
Reply
#5
Mersi pentru reteta ta. E de incercat, personal tin apa sub 90.

Intre timp am si eu un Kettle si controlez ceva mai bine firul de apa. Am mai scris si aici despre V60:
http://joyridecoffee.ro/post/68966124196...a-de-copil
HX Bezzera BZ10 | Vario | Kinu M47 |VST | Reneka | Gene Coffee CBR-101 | Hario V60 dripper
 
Reply
#6
@poseidon Multimiri pentru reteta. Ca si G. Serban, si eu am apa tot la 90 de grade de obicei.
Ce as putea sa spun din observatiile mele este ca cele 30 de secunde de preinfuzie sunt suficiente numai daca e vorba de o cafea proaspat prajita de maxim cateva zile.
Dupa 4-5 zile de la prajire trebuie crescut timpul de preinfuzie catre 45 de secunde.
In plus, dupa nivelarea cafelei fac o adancitura in mijloc cu degetul mare care sa favorizeze curgerea prin centrul patului de cafea, asa cum am vazut in una din pozele lui G. Serban.
Expobar Brewtus IV | Kinu M68 | Aillio Bullet R1
 
Reply
#7
Da, cafeaua trebuie să fie prăjită de 4-5 zile.

Temperatura mai mare compensează granulozitatea mai ridicată și cantitatea mai mică de cafea.
Mie îmi place cel mai mult la 92° C, la gradul meu de râșnire, la care am o curgere de aprox 2:20 secunde.
E bună adâncitura în mijloc, dar poți obține același efect dacă primul fir de apă este lăsat în centru, de la o înălțime ușor mai mare decât cea de la turnarea ulterioară.
Giesen W6A & OW20, KVDW Speedster, Bosco Sorrento 2 GR, Compak F10 Master Conic Red Speed OD, Mazzer Kony, Mahlkonig VTA 6ST.
 
Reply
#8
(14-02-2014, 15:02)poseidon Wrote: Măcinare: mediu (ușor spre fin, pas 4 de la minimum la Hario Skerton)
Te-as ruga sa-mi spui, la Vario, cam cat modifici granulatia fata de espresso? Parca pe Skerton mergea 3 pentru espresso, deci nu foarte mult.
Izzo Alex Duetto III|La Pavoni Pro|Brikka|Aero Press|Anfim Lusso|Kinu M47F|Aillio R1 Bullet|.
 
Reply
#9
V60 prin metoda lui Cosmin Mihailov de la etapa de brew: https://www.youtube.com/watch?v=RDg0w9Qf-C4
Nu se aude prea bine, dar textul se gaseste pe contul lui de Facebook: https://www.facebook.com/MrBarista
Expobar Brewtus IV | Kinu M68 | Aillio Bullet R1
 
Reply
#10
Da, eu l-am filmat cu GoPro-ul pe care-l folosesc la motocicleta. (sunetul nu e punctul forte al acestei camere). Smile

Sambata l-am urmarit pe Cosmin Mihailov "reglandu-si" V60-ul pe cafeaua prajita de Floriana Vlaicu (Salvador). Am gustat 3 "incercari" ale lui, toate diferite, imbunatatite de la extractie la extractie (modificand macinatura). Cu ocazia asta, Cosmin m-a convins 100% ca stie ce face, in final V60-ul era aromat, fara pic de nuanta amara. A doua zi a schimbat apa si iar am sesizat diferenta, mai ales la "asprimea" lichidului.

PS: Am pus textul si in descrierea clipului.
HX Bezzera BZ10 | Vario | Kinu M47 |VST | Reneka | Gene Coffee CBR-101 | Hario V60 dripper
 
Reply
#11
(29-04-2014, 12:51)G. Serban Wrote: Da, eu l-am filmat cu GoPro-ul pe care-l folosesc la motocicleta. (sunetul nu e punctul forte al acestei camere). Smile
Acum am vazut ca video-ul era de pe contul tau Smile Am avut impresia ca era pus de Cosmin.
Expobar Brewtus IV | Kinu M68 | Aillio Bullet R1
 
Reply
#12
Astia se vor concurenta la Hario, am impresia (am primit un "pseudospam").
Expobar Brewtus IV, Mahlkonig Vario K30, rasnita manuala Kinu M47, VST 18g, Tamper Concept Art dinamometric, Tidaka Tamper Cube 
 
Reply
#13
nu arata rau Smile
HX Bezzera BZ10 | Vario | Kinu M47 |VST | Reneka | Gene Coffee CBR-101 | Hario V60 dripper
 
Reply
#14
Am urmarit si eu filmuletul de pe pagina lor de net si ideea de a avea acele nervuri la nivelul hartiei de filtru imi pare un dezavantaj in comparatie cu Hario, sau alte modele cu nervuri.
Rocket Evoluzione V2 + Mazzer SJ + VST + Gene Cafe CBR-101
 
Reply
#15
Salutare,
foloseste cineva un dripper in combinatie cu Hario mini mill? Daca da, la ce pas de la minim setati rasnita? Sau cat de mare trebuie sa fie pentru V60? nu reusesc sa-mi dau seama de nicaieri. Pentru espresso cu cafea proaspata, media e la pasul 5 (cand e foarte proaspata trebuie 6). E asemanator Mini cu Skerton? Oare sa fac mai mare de atat pentru V60? Acum folosesc Lelit PL 043 MM pentru espresso. Daca aveti experienta cu asta, cam cat trebuie sa maresc macinarea fata de zona de espresso? Incerc de fapt sa caut un punct de plecare, sa-mi dau seama cat de mare ar trebui sa fie granulatia, urmand sa mai fac eu experimente apoi. Multumesc anticipat.
Mihai
La Pavoni Professional, Lelit PL043 MM, Hario Mini Mill, Hario V60, Aero Press, rabdare [img]http://www.espressoman.ro/forum/images/smilies/smile.gif[/img]
 
Reply
#16
(18-07-2014, 15:19)Mihai Biris Wrote: Salutare,
foloseste cineva un dripper in combinatie cu Hario mini mill? Daca da, la ce pas de la minim setati rasnita? Sau cat de mare trebuie sa fie pentru V60? nu reusesc sa-mi dau seama de nicaieri. Pentru espresso cu cafea proaspata, media e la pasul 5 (cand e foarte proaspata trebuie 6). E asemanator Mini cu Skerton? Oare sa fac mai mare de atat pentru V60? Acum folosesc Lelit PL 043 MM pentru espresso. Daca aveti experienta cu asta, cam cat trebuie sa maresc macinarea fata de zona de espresso? Incerc de fapt sa caut un punct de plecare, sa-mi dau seama cat de mare ar trebui sa fie granulatia, urmand sa mai fac eu experimente apoi. Multumesc anticipat.
Mihai

Poti incerca cu 10-12 clickuri si de acolo incepi sa experimentezi !
Cerceteaza si aici : http://www.batdorfcoffee.com/index.php/l...rewer.html
 
Reply
#17
Poti incerca cu 10-12 clickuri si de acolo incepi sa experimentezi !
Cerceteaza si aici : http://www.batdorfcoffee.com/index.php/l...rewer.html
[/quote]

Merci mult, o sa incerc. 10-12 click-uri pare foarte mare, dar sunt curios ce iese.
La Pavoni Professional, Lelit PL043 MM, Hario Mini Mill, Hario V60, Aero Press, rabdare [img]http://www.espressoman.ro/forum/images/smilies/smile.gif[/img]
 
Reply
#18
(18-07-2014, 16:04)Mihai Biris Wrote: Poti incerca cu 10-12 clickuri si de acolo incepi sa experimentezi !
Cerceteaza si aici : http://www.batdorfcoffee.com/index.php/l...rewer.html

Merci mult, o sa incerc. 10-12 click-uri pare foarte mare, dar sunt curios ce iese.
[/quote]

Pare mult, intradevar, dar ai sa vezi ce placut o sa pui in evidenta aroma sortimentului ... Mai fin de atat o sa supraextraga si o sa predomine nota amara, dar pana la urma conteaza cum iti place tie ! Pentru presa franceza de exemplu trebuie sa mergi pana peste 15.
 
Reply
#19
Pare mult, intradevar, dar ai sa vezi ce placut o sa pui in evidenta aroma sortimentului ... Mai fin de atat o sa supraextraga si o sa predomine nota amara, dar pana la urma conteaza cum iti place tie ! Pentru presa franceza de exemplu trebuie sa mergi pana peste 15.
[/quote]

Pentru french press faceam pe la 9-10 click-uri si era decent, niciodata prea amara, dar trebuie sa recunosc ca nici n-am testat-o mult Smile Merci mult de info, o sa incerc asa mare si la french press.
La Pavoni Professional, Lelit PL043 MM, Hario Mini Mill, Hario V60, Aero Press, rabdare [img]http://www.espressoman.ro/forum/images/smilies/smile.gif[/img]
 
Reply
#20
(18-07-2014, 16:12)Mihai Biris Wrote: Pare mult, intradevar, dar ai sa vezi ce placut o sa pui in evidenta aroma sortimentului ... Mai fin de atat o sa supraextraga si o sa predomine nota amara, dar pana la urma conteaza cum iti place tie ! Pentru presa franceza de exemplu trebuie sa mergi pana peste 15.

Pentru french press faceam pe la 9-10 click-uri si era decent, niciodata prea amara, dar trebuie sa recunosc ca nici n-am testat-o mult Smile Merci mult de info, o sa incerc asa mare si la french press.
[/quote]

Nu stiu timpul tau de infuzie pentru french press ... S-ar putea ca in zona de 10 click-uri cu un timp de 3 minute de infuzie sa fie bunicel ... Ce sortiment de cafea folosesti ? Sau mai degraba cum este prajita ?
 
Reply
#21
Folosesc cafea de la Sarkis sau Contego (sau altele). Probabil stii cum e prajita. Nu prea tare. Intr-adevar, infuzia e cam 3 minute si jumatate, cu tot cu "preinfuzia" de 30 de secunde.
La Pavoni Professional, Lelit PL043 MM, Hario Mini Mill, Hario V60, Aero Press, rabdare [img]http://www.espressoman.ro/forum/images/smilies/smile.gif[/img]
 
Reply
#22
(18-07-2014, 16:17)Mihai Biris Wrote: Folosesc cafea de la Sarkis sau Contego (sau altele). Probabil stii cum e prajita. Nu prea tare. Intr-adevar, infuzia e cam 3 minute si jumatate, cu tot cu "preinfuzia" de 30 de secunde.

OK !... Poti incerca 15 click-uri si o infuzie de 5 minute si vezi daca iti place. Partea buna la presa este ca aceasta nu este asa de "necrutatoare" cu impefectiunile rasnitei la grade de macinare mai mari in ce priveste gustul !
 
Reply
#23
Chestii noi de la Hario:

[Image: hariov60_zps6452fe15.jpg]

[Image: hariosiphon_zpsf6faa730.jpg]
Expobar Brewtus IV, Mahlkonig Vario K30, rasnita manuala Kinu M47, VST 18g, Tamper Concept Art dinamometric, Tidaka Tamper Cube 
 
Reply
#24
Va salut,

am incercat si eu astazi metoda propusa de Poseidon, insa au aparut ceva probleme.
Pe scurt, cum am procedat:
Cantitate de cafea (Hawaii, Florescu) 16,3 g.
Macinare: aici cred ca a fost o problema ca mi-a iesit cam maricica, 10 clikuri la Mini Mill, la recomandarea lui Mihai Biris.
Temperatura apei: 93 grade C
Bloom: 45 secunde ( am preferat asa pt ca nu stiam exact data de prajire a cafelei, care oricum era de cel putin 2 saptamani)
Timp de preparare: si aici este nelamurirea mea.

Practic am pus V60-ul pe cantarul Hario, am pus cafeaua, dupa ce in prealabil a fost preincalzit, am dat drumul cronometrului si cantarului, am facut preinfuzia pt 45 secunde cu 30 grame de apa si dupa am inceput turnarea pana cantarul mi-a aratat 250 grame. Problema este ca daca as fi mentinut firul de apa continuu, timpul ar fi fost mult sub 2:30, undeva la 1:45 si astfel am fost nevoit sa intrerup firul de apa sa pot duce timpul spre 2:30.
Sa incerc sa macin putin mai fin cafeaua, undeva la 8 clikuri??
Orphan Espresso Lido 2 | Rhino | ibric de competitie Soy 3 | Hario V60 kettle + flow restrictor | Hario V60 setup | Aeropress + Able disk|  Clever dripper | Acaia scale | termometru TFA Dostmann |
 
Reply
#25
Salut,
10 click-uri mi-au fost recomandate si mie la hario mini mill. Cred ca undeva pe la 9 e mai ok. Insa mai e o problema: mie nu mi-a iesit bine niciodata daca am folosit V60-ul cu mai putin de 20-25 grame cafea. Are gust naspa pur si simplu si nu e o solutie sa reglezi curgerea din rasnita. Sau poate e dar nu-mi iese mie. Incearca 24-25 g de cafea la un total de 350 ml apa. 30 ml pentru blooming 45 secunde si restul de 320 turnat incet. Ar trebui sa-ti dea 2:20 - 2:45 min. Mini Mill pe treapta 9 (sa te asiguri ca ai mers cu ea la minim atunci cand incepi numararea click-urilor; cele mai mici vreo doua click-uri merg foarte greu si poti fi tentat sa crezi ca e la minim, dar de fapt nu e; totusi grija sa n-o rupi). Daca obtii cam 2 minute si jumatate e ok, altfel mergi +/- cu rasnita. Cantitatea mai mare de cafea iti va creste putin timpul de curgere fata de metoda ta. E o parere personala, mi se pare mai echilibrat asa. Hint: incalzeste-ti mai multa apa si toarna incet dar continuu pana ajungi la cei 350 ml in ceasca. Dripperul va fi inca plin de apa, n-o lasa sa se scurga in ceasca. Ia-l jos de pe ceasca sa se scurga altundeva. Nu ai nevoie de gustul ala Smile Bafta!
La Pavoni Professional, Lelit PL043 MM, Hario Mini Mill, Hario V60, Aero Press, rabdare [img]http://www.espressoman.ro/forum/images/smilies/smile.gif[/img]
 
Reply
#26
Multumesc mult pentru sfat si promptitudine. In 30 minute am sa incerc si am sa postez cum a iesit.
Merci mult!
Orphan Espresso Lido 2 | Rhino | ibric de competitie Soy 3 | Hario V60 kettle + flow restrictor | Hario V60 setup | Aeropress + Able disk|  Clever dripper | Acaia scale | termometru TFA Dostmann |
 
Reply
#27
Am dus apa la 95 grade C, am pus 24 g cafea si am setat rasnita la 8 clikuri. Bloom 45 secunde cu 30 ml apa, si am completat pana la 350 ml cu fir de apa continuu, rezultand fix 2 minute. Dupa doua minute am luat dripperul, cu toate ca era plin de apa si mi-au rezultat aprox 250 ml cafea.
Sa incerc cu 5 clikuri, marind astfel timpul de scurgere?
Orphan Espresso Lido 2 | Rhino | ibric de competitie Soy 3 | Hario V60 kettle + flow restrictor | Hario V60 setup | Aeropress + Able disk|  Clever dripper | Acaia scale | termometru TFA Dostmann |
 
Reply
#28
Eu sugeram sa iei dripperul de pe cana atunci cand ai 350 ml in cana. La descrierea facuta, cred ca ar fi durat mai mult de 3 minute sa obtii 350 ml in cana. Eu as macina cu 9 sau 10 in cazul asta, ca sa obtii 300 si ceva de ml in maxim 3 minute. La gust cum e? Ar trebui sa fie decenta.
La Pavoni Professional, Lelit PL043 MM, Hario Mini Mill, Hario V60, Aero Press, rabdare [img]http://www.espressoman.ro/forum/images/smilies/smile.gif[/img]
 
Reply
#29
Cred ca m-am facut gresit inteles Smile Am oprit scurgerea cand cantarul mi-a indicat 350g, dar repet, ramasese suficienta apa in dripper. Probabil daca as fi lasat sa se scurga toata apa din el in cana, ar fi durat intr-adevar spre 2:40. Gustul decent ?
Orphan Espresso Lido 2 | Rhino | ibric de competitie Soy 3 | Hario V60 kettle + flow restrictor | Hario V60 setup | Aeropress + Able disk|  Clever dripper | Acaia scale | termometru TFA Dostmann |
 
Reply
#30
Eu nu am cantar, folosesc gradatia de 350 ml a canii de la Hario. Si iau dripperul atunci cand am 350 ml in cana. Dureaza spre 3 minute. Ideea era sa nu lasi ultima apa de pe cafea sa ajunga in cana, dar la 25 g de cafea ar trebui sa obtii aproape 350 ml in cana in maxim 3 minute. De-aia sugeram o macinare mai mare decat ai facut. Ca in timpul respectiv sa-ti curga 350 ml in cana la turnat continuu si incet. Practic sa ai in cana numai apa rulata prin cafea, nu apa care a baltit pe cafea. Cred ca e mai greu de facut asta cu cantarul decat cu gradatia canii Smile
Oricum, m-am uitat la tot ce am gasit pe net in materie de tutoriale si nu prea seamana unul cu altul Smile) Cred ca fiecare abordeaza o anumita metoda atunci cand e multumit de gust. BTW, am incercat cu diferite cafele, insa cea mai buna a fost o Costa Rica de la Contego, prajita pentru brewing. Nu era la fel de grozava ca alte cafele de la ei, insa cred ca prajirea a facut diferenta. N-am mai facut in ultima vreme la V60 pentru ca nu am mai luat cafea de brewing, iar aia pt espresso o fac espresso.
La Pavoni Professional, Lelit PL043 MM, Hario Mini Mill, Hario V60, Aero Press, rabdare [img]http://www.espressoman.ro/forum/images/smilies/smile.gif[/img]
 
Reply
  


Forum Jump:


Browsing: 1 Guest(s)