• Bun venit pe forumul Espressoman
Hello There, Guest! Login Register


Hario Skerton pentru Bialetti Brikka

#1
Va rog frumos ,care este setarea gradului de rasnire la Hario Skerton pentru Bialetti Brikka? Pentru espresso am inteles ca se strange complet la dreapta si apoi trei rotiri la stanga. Pentru acest moka este de ajuns doar doua rotiri la stanga? Eu am inteles ca gradul de macinare este undeva intre espresso si filtru . Multumesc pentru ajutor.
 
Reply
#2
As merge prin extrapolarea setarilor de la Porlex: http://www.espressoman.ro/forum/Thread-R...9#pid16529
PL043MMI, M38, Brikka, ibric, AeroPress... and V60/Hario Buono
 
Reply
#3
Da ,deci nu reusesc sa obtin nimic .Dureaza cam 6-7 minute si iese deodata doar un sfert din apa sau mai putin,restul ramane in vasul de jos. .Curios ca am incercat si cu cafea rasnita la magazin, care mergea cu vechiul moka de inox cumparat din Carrefour dar tot nu vrea.Sistemul de reglare al gradului de macinare este total idiot (in opinia mea). Am strans pana la capat si am incercat si cu o singura rotire la 360 grade si cu doua rotiri. Mari diferente nu vad. Cafeaua este Guatemala Antigua luata de la Ecuator Cafe si e prajita pe 15 august .Va rog ,cine foloseste Brikka si eventual rasneste cu Hario sa puna o poza cu cafeaua rasnita.
 
Reply
#4
La un moment dat am avut un aparat de moka si cafea proaspat prajita.
Mie imi iesea toata apa de jos pe orificiul de sus.
Deobicei macinam cat mai fin posibil, umpleam sita speciala pana sus si important, tampam bine cafeaua ca sa formeze un puc tare + foc tare sau putere maxima daca ai aparat electric.
Mie asa mi-a reusit. Spor.
ECM Giotto HX/Expobar Office Pulser, Quamar M80 Electronic/Mahlkoning Vario Home I, tamper dinamometric Concept Art, La Marzocco Strada 18g
 
Reply
#5
@cbo73 - durata e mare, da focul cat mai mare. Ai grija sa pui apa doar pana la semn (la mine este un cerc strunjit pe interior dar si un prag sus, in cazul in care pui apa in camera in care va iesi cafeaua - e mai usor de vazut).
La mine cred ca dureaza 2-3 minute.
Sistemul de reglare e OK. As incerca cu 3-4 rotiri complete. La mine la Porlex cu 4 este OK.

Cafeaua NU trebuie sa fie macinata fin si NU trebuie sa fie tampata. Cand e presata se observa pe puc zone prin care a trecut apa si altele prin care nu a trecut. Vazusem la un moment dat o varianta pe net in care zicea ca o niveleaza cu cardul bancar, dar merge usor aranjata cu degetul (fara sa fie apasata mult).
PL043MMI, M38, Brikka, ibric, AeroPress... and V60/Hario Buono
 
Reply
#6
Multumesc pentru raspuns dar chiar nu reusesc. Daca rasnesc cum zici strans complet si desfacut 3 rotiri complete iese spartura de cafea nu macinare     .Eu am incercat sa macin asa [Image: f2d9ccb71835ae4a551c4c251835a832.jpg]. Rezultatul este acesta [Image: 3f23bcfd5e72b989476f3ed42e1e4eb9.jpg] cum vezi iese doar putina cafea pe fundul vasului nici 10ml.
[Image: ee28fa7e5e8a50e00f4ca607949842c6.jpg]
 
Reply
#7
ce intelegi prin rotiri complete? 360? e vorba de click-uri, nu de 360
Gaggia Classic, Lelit PL043MM, Ridgeless VST 18g, Hario Mini
 
Reply
#8
Vezi sa nu fie problema la jucărie...fără cafea duce toată apa? Un traseu înfundat poate avea aceste simptome.
Dip Dks65 || Nuova Simonelli Oscar 
 
Reply
#9
Hario Skerton nu are clicuri ,pur si simplu este o piulita pe care o strangi cat vrei fara gradatii sau altceva

(20-08-2014, 09:49)cbo73 Wrote: Hario Skerton nu are clicuri ,pur si simplu este o piulita pe care o strangi cat vrei fara gradatii sau altceva
[Image: 1d1a90c1ea32d747c04bea8e088af7c8.jpg]
Piulita aceea in stea o strangi sau desfaci si saiba de deasupra cu doua gheare o tine pe pozitia pe care vrei
 
Reply
#10
Asa arata cafeaua [Image: 54db41c92b2fa47c2bacd94070e78745.jpg]
Culmea este ca la vechiul moka pot de inox aceeasi cafea merge perfect
 
Reply
#11
Cafeaua arata OK (cea pregatita de preparare).
Ai dreptate cu rotirea, cred ca e vorba de desfacut 5-7 gradatii. Ca sa o reglezi, ridici piesa de blocare si rotesti piesa de jos. Poti considera un "click"=un "dinte" (seamana cu o roata dintata). Avantajul solutiei este ca tine si manivela bine prinsa in sistem, spre deosebire de Porlex.
Atentie la reglaje, daca ramane vreo bucata de cafea intre cutite cand vrei sa strangi, exista riscul sa nu ramana concentrice si sa macine aiurea pe urma.

Recipientul in care pui cafeaua trebuie sa fie plin, ras. Cu focul cat mai mare, nu vad de ce nu ar iesi toata apa... (atentie sa fie doar pana in dreptul H2O sau a semnului din interior)
PL043MMI, M38, Brikka, ibric, AeroPress... and V60/Hario Buono
 
Reply
#12
Am filmat intregul proces pentru a observa voi unde gresesc.Mentionez ca cafeaua este Guatemala Antigua de la Ecuator Cafe ,prajita pe 15 august.
https://www.youtube.com/watch?v=9WK2a8X-HUs
Cafeaua a iesit necomestibila, acra si amara, de nebaut.
 
Reply
#13
E prea mic focul, sta prea mult. Se si vede la un moment dat ca debitul e foarte mic si cafeaua fierbe dupa ce iese.
Cam asa ar trebui sa mearga - https://www.youtube.com/watch?v=fGvkf0ovU9w. Dureaza cca 3 minute aici.

Uite si aici, cu macinat si aranjat cu tot: https://www.youtube.com/watch?v=iCUEPFZhxEg

Eu pun intai apa, apoi suportul de cafea si torn direct acolo cafeaua macinata.
Brikka e noua sau a mai fost folosita? E si varianta in care are depuneri si nu poate trece aburul...
PL043MMI, M38, Brikka, ibric, AeroPress... and V60/Hario Buono
 
Reply
#14
Am cronometrat azi de dimineata cat sta pe foc: dupa 2 minute apare prima picatura, iar la 2:45 e gata.
PL043MMI, M38, Brikka, ibric, AeroPress... and V60/Hario Buono
 
Reply
#15
Brikka este noua versiunea de 4 cesti ,am incercat si cu apa incalzita inainte ,intradevar cu apa incalzita mai scade timpul cu un minut dar calitatea este aceeasi .Iese cam o treime si este acra . De incercat mai incerc ,dar sunt dezamagit de jucarie .Macar sotia mea are un motiv sa se distreze pe seama mea. In doua zile am dat gata o punga de 125 grame de cafea boabe.
 
Reply
#16
4 cesti...? Cam mare.
Eu am incercat cu diverse grade de rasnire, dar nu am avut probleme de functionare. Doar de gust, evident.
Arata ca si cum nu ar face suficienta presiune. La sita in care pui cafeaua poti vedea prin zona centrala pana in partea cealalta?
Ma gandesc la vreun defect fizic sau ceva ramas pe acolo la prelucrare.

Incearca si varianta fara cafea (cum iti scrie acolo la inceput sa faci 2-3 cicluri de curatare cand e cana noua), vezi daca scoate toata apa cum ar trebui.
PL043MMI, M38, Brikka, ibric, AeroPress... and V60/Hario Buono
 
Reply
#17
@cbo73 si eu am brikka (de 2 si de 4) Nu recomand folosirea celei de 4 decat daca este strict nevoie.pentru cea de 2 pers am macinat la Hario setat la 8-9 chiar 10clicuri.
Este indicat sa nu ai presiunea mare la gaz/ flacara mare ca sa cresti presiunea constant.Tine cont ca mai e o "setare" daca ii pot spune asa.In partea de sus cum deschizi capacul ai acel "brika sistem" care produce spuma.exista posibilitatea sa-l strangi/deschizi(prin infiletare) in functie de ce cafea ai si cum frei sa curga.
Sper sa te ajute.
 
Reply
#18
Multumesc Mihai , am observat ca acel capacel care inchide circuitul pentru a creea presiune este cheia. Am sa incerc sa il desfiletez putin.
 
Reply
#19
Ma tem ca nu e nimic de reglat acolo... Este o simpla greutate cu garnitura. Piesa de jos este prinsa si nu poate fi scoasa complet, iar piesa de sus are o garnitura.
Practic functioneaza prin propria greutate.

Desen: http://www.schneordesign.com/Avi/brikka_...ka_fix.htm
PL043MMI, M38, Brikka, ibric, AeroPress... and V60/Hario Buono
 
Reply
#20
Este posibil sa ai dreptate.la mine s-a vazut o schimbare dupa ce m-am jucat cu filetul.poate cafeaua/macinatura a facut diferenta,insa s-a vazut.
 
Reply
#21
Maine cu siguranta ma joc la filet
 
Reply
#22
Astept pareri.ca sa elucidam daca are sau nu efect.
 
Reply
#23
Ce se mai poate intampla este sa se "lipeasca" putin garnitura (cand se usuca dupa spalare). Eu o ridic mereu putin ca sa fiu sigur ca va fi aceeasi greutate.
PL043MMI, M38, Brikka, ibric, AeroPress... and V60/Hario Buono
 
Reply
#24
Chiar a avut efect joaca la filet, acum am si eu cafea cu spuma (dar nu prea multa). Multumesc Mihai pentru ajutor.
 
Reply
#25
Any time dude.Ma bucur ca a ajutat cu ceva.Acum...nu vom scoate din brikka ceea ce iese din espresor insa avem o treapta peste classic moka.Conteaza si ce cafea/macinatura folosesti + controlul procesului din flaca/plita.Pe inductie de exemplu am avut esec total...Smile
 
Reply
#26
Cafeaua este Panama Boquete Geisha la foc mic spre mediu
 
Reply
  


Forum Jump:


Browsing: 1 Guest(s)